HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 sij 2025, 22:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 747 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 30  Sljedeća

50 metarska replika Ploče Kulina bana, ili 50 metarski krst/križ?
Kulinova ploča 39%  39%  [ 26 ]
običan križ 61%  61%  [ 41 ]
Ukupno glasova : 67
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ogromna 50-metarska Ploča kulina Bana na Trebeviću iznad Sarajeva?
PostPostano: 06 lis 2013, 14:13 

Ima još jedna ploča koja takođe se nalazi u Sarajevu i iz istog vremena je kad i Kulinova ploča , ali o ovoj ploči pisanoj na "bosansčici" se ćuti .

Blagajska Ploča je nađena u Ljubuškom u dvorištu katoličke crkve i ona je predstavlja ktitorski zapis Kneza Miroslava Humskog(Hercegovine) kad je crkvu podigao a dubrovački biskup je posvetio.
Inače je knez Miroslav je bio oženjen sestrom bana Kulina.

slika

VA IME OCA I SNA I SVETAGO DUHA JA ŽU

PAN MIROSLAV ZIDAH CRKVA SVETAG

O KOZME I DAMIJANA U SVOIH SELIJAH U D

NI VELNEGA ŽUPANA SLAVNAGO NEMANE.

U ime oca i sina i svetoga duha , ja župan Miroslav zidah crkvu svetoga Kuzme i Damjana na svojoj državi u vreme Velikoga Župana slavnoga Nemanje.

Ja mislim da ova ploča u vidu neke ogromne replike zaslužuje da se postavi tamo gde je ovaj znameniti Hercegovac vladao , znači Ljubuški,Blagaj,.....

Šta vi mislite?! , ovaj knez Miroslav je primer da religija ne predstavlja problem jer čovek je bio i katolik i pravoslavac a žena mu bila patarenka.
Tako da vi iz "nelojalne" koalicije nećete imati ništa protiv , a naročito katolici jer sam već čitao da su mu lokalni katolički popovi u današnjici odali počast tj.određeni vid pačasti jer je Miroslavbio zaslužan za gradnju i ustiličenje katoličanstva na tim prostorima.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 14:19 

"Blagajska" ploča nađena u Ljubuškom. Vodi brigu o gay paradi u Beogradu i odjebi *** srpsko.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 14:20 

I moj djed je živio za vrijeme 'slavnog' Adolfa Hitlera, znači li to što?

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 14:22 

Što smo odma' osetljivi. :zubati

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 14:32 

ManInBlack je napisao/la:
I moj djed je živio za vrijeme 'slavnog' Adolfa Hitlera, znači li to što?

Knez Miroslav je brat Nemanjin koje vladao Humom , i ne znam kakve veze ima sad Hitler , ali ti verovatno pretpostavljam da znaš.

On je bio jednako veliki vladar kao i Kulin , i što je bitnije Miroslav je ostavio nešto iza sebe osim ploče i više crkava i manastira za razliku od Kulina , a to je Miroslavljev jevanđelistar , a to je jedna od najvažnijih ćiriličnih knjiga na svetu ikad napisanih.

Prosto je neshavtljivo da niko od sva tri naroda nije ništa uradio po pitanju toga da se ovaj veliki humski(hercegovački) vladar baštini bar jednak ako ne i više nego npr.Kulin i još mnogi bosanski vladari koji kurca nisu ostavili.

Ali eto on je bio brat Nemanjin i to se ne uklapa u sadašnjicu Hrvata i Bošnjaka , mada katolički fratri ga ipak ponekad pominju jer ne može se baš držati šaka preko očiju i praviti se grbav zauvek.
Međutim Srbi me čude što slabo mu posvećuju pažnju , i to baš Srbi iz Hercegovine , ali shvatam i njih jer Miroslav je bio i katolički uveliko nastrojen pa priča o njemu bi mogla nekom poslužiti da se Srbi hoće podložiti danas Papi tj.pokatoličiti se.

Uglavnom , sve gola ološ se pita o baštinjenju sa prostora BiH , jer ne može se selektivno gledati na istoriju i jedne favorizirati a druge baciti i zaboraviti namerno jer se ne uklapa u dnevno političke zajebancije.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 14:46 

Malo mi je smiješno poistovjećivati vladare nekog prostora sa narodom koji tu živi. Vladari su se između sebe miješali i orgijali. Po ovom su i svi Turci ustvari srbi, jer je srpkinja bila jedna od sultanovih supruga :D

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 14:55 

Malo mi je smiješno poistovjećivati vladare nekog prostora sa narodom koji tu živi. Vladari su se između sebe miješali i orgijali. Po ovom su i svi Turci ustvari srbi, jer je srpkinja bila jedna od sultanovih supruga :D

Ja ti ne mogu pomoći da poznaješ istoriju jer se mora nešto i pročitati u životu , a to je da su na prostoru Huma(Hercegovine) žive Srbi oduvek , ili misliš da to nije tačno?!

Inače zapisi govore da prostor Huma naseljavaju Srbi , to je onaj spis koj se zove DAI i kojeg upravo Hrvati najviše vole jer govori mnogo o hrvatskoj državnosti i na osnovu njega temelje svoju narodnu i državni istoriju.

Ali određene delove gde piše da Hum naseljavaju Srbi i da su humski knezovi srpski , prećutkuju i žmure , a to je meni van pameti jer je to daleka povjest i nema nikakve veze sa današnjim nacionalnim identitetima.

A druga važna stvar je da je Hum bio više u sastavu srednjovekvne srpske države nego bosanske , a da ne govormo o Hercegu od sv.Save,.....

Zašto ti ovo smeta?? , jel misliš da ćeš postati Srbn tj.ovo baštinjenje katolika kneza Miroslava će tako uticati na današnje Hrvate da će kolektivno postati Srbi??
Pa sam znaš da neće biti tako , zato nema potrebe za panikom i pukim odricanjem onoga što ti ne paše u dnevnoj politici.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 15:04 

Zašto si slagao ?

"Humačka ploča" i ta tvoja nebuloza od "Blagajske ploče" su dvije sasvim odvojene stvari. Jesi svjesno slagao ?

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 15:08 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Samo treba napomenuti, da je tadašnji Hum obuhvatao područje sadašnje istočne Hercegovine.

Joe to veze nema s Humačkom pločom. Pa imaš google. Kakav Nemanja na Humačkoj ploči, to je nebuloza nad nebulozama.

Daj pročitaj negdje sadržinu Humačke ploče, nemoj se prosipati.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 15:09 

Lideru, to su dvije različite ploče iz različitih perioda. "Blagajska" je pronađena u grobnici Kate Boras u Blagaju. Ne kako je on slagao u Ljubuškom.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 15:16 

Ja se izvinjavam na grešci

Kod Ljubuškog je nađen Pečat Kneza Miroslava , tako da još više to govori u prilog da je i sama Humačka Ploča delo kneza Mioslava ili nekog njegovog vlastelina , jer datira iz istog vremena.

http://www.ljportal.com/arhiva/826-milan-nosi-peat-humskoga-kneza-miroslava

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 15:18 

Je, u Beogradu grob Josipa Broza. Dokaz da su Srbi prije 50 godina bili Hrvati.
Jebo te Šešelj u guzicu takva glupa.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 15:25 

Iz samostanskog muzeja sv.Ante na Humcu kod Ljubuškog , pečat kneza Miroslava.

slika

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 15:27 

I što kažeš ? Takve stvari se kriju ?
Ajmo moderacijo brišite njegova trolanja, pun ga *** za 2 dana.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 15:36 

Joe, puna bosna rimskih cesta, jeli to znači da smo prije nego što smo postali srednjovjekovni srbi bili rimljani?

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 15:56 

Joe, puna bosna rimskih cesta, jeli to znači da smo prije nego što smo postali srednjovjekovni srbi bili rimljani?

Šta ti haluciniraš čoveče?? , gde sam ja rekao da si ti Srbin i da su ostali narodi u Bsoni Srbi??

Ne skreći priču sa poente , a poenta nije bila nacionalna nadjebavanja već baštinjenje istorijskih fakata na prostoru BiH.

Ako se slavi Kulin , ako se slavi Herceg Šćepan i ako se slave Kotromanići onda je red da se slavi i knez Miroslav , jer on ako ćemo iskreno i ima najveću i najznačajniju baštinu , i što je najvažnije on je direktna poveznica katoličke i pravoslavne crkve pa i samih pokojnih patarena.

Znači ako svi znate za Humačku Ploču onda se mora pominjati knez Miroslav jer bez njega to nema smisla.

Nema potrebe da reflektuješ priču o narodima jer nema smisla , ovde je poenta da se radi selektivna istorija , a to više je tako dosadno jer ne znam šta može baš u odnosima Hrvata i Srba bilo šta promeneti takav pristup više ikad u budućnosti. :neznam

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 17:27 

Odavno je prošao voz/vlak što se tiče pisanja povijesti na ovim prostorima , sve što ne odgovora potrebama nacije je izbačeno.

Npr. složit ćemo se da je Bosna Srebrna velika i značajna Rimokatolička institucija u BiH , no iskreno koliko Hrvata u BiH zna da je osnovatelj Bosne Srebrne Kralj (donjeg) Srijema Dragutin Nemanjić?

Da li je zbog toga Bosna Srebrna manja povijesna institucija , da li su Hrvati u Bosni manje Hrvati i Rimokatolici zbog te činjenice?

Ono što @Joe pokušava prilično nespretno pokazat da se ne može današnje stanje svijesti i pogleda na svijet projicirati na nešto što je bilo prije 600-700-800 godina.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 17:40 

ZlatkoZG je napisao/la:
Odavno je prošao voz/vlak što se tiče pisanja povijesti na ovim prostorima , sve što ne odgovora potrebama nacije je izbačeno.

Npr. složit ćemo se da je Bosna Srebrna velika i značajna Rimokatolička institucija u BiH , no iskreno koliko Hrvata u BiH zna da je osnovatelj Bosne Srebrne Kralj (donjeg) Srijema Dragutin Nemanjić?

Da li je zbog toga Bosna Srebrna manja povijesna institucija , da li su Hrvati u Bosni manje Hrvati i Rimokatolici zbog te činjenice?

Ono što @Joe pokušava prilično nespretno pokazat da se ne može današnje stanje svijesti i pogleda na svijet projicirati na nešto što je bilo prije 600-700-800 godina.

Poenta mojih upisa od početka je bila odgovor na to što se udružuju Srbi i Hrvati da bi zajebavali Bošnjake i boli im oči.

Pa onda rekoh ako već zajedno to radite i ako se katolici sa osmehom raduju postavljanju Kulinove table i krsta na Trebeviću jer kako kažu cinično to je sve "naša" zajednička baština , onda je red i da ispoštuju i kneza Miroslava i njegovu baštinu(ploče i spise).

E čim pomenuh to evo ih čupaju kose na glavi i nazivaju me Šešeljom i velikosrbinom , a ja se pitam onda gde odjednom nestade kršćansko-hrišćanska solidarnost?? , kad je upravo knez Miroslav primer prožimanja katoličanstva i pravoslavlja pa i patarenstva ako ćemo pravo.

Znači bar dva spomenika treba staviti bratu Menajinom knezu Miroslavu , jedan u Ljubuškom a drugi na Blagaju gde on gleda ponosno svoju voljenu Hercegovinu odnosno Hum.

Ja ove nesrećnike zovem "nelojalna koalicija" jer im se motiv za međusobno lizanje zasniva na tome da mrze Bošnjake i da zajedno samo mogu im što više nauditi.

A dok Bošnjacima nije teško da posegnu čak za krmetinom iz srednjeg veka samo da bi obezbedili dovoljno halal-janjetine u budućnosti za svoju voljenu BiH , pa tako ubiše se voleći Kulina,stećke,...i ostale krmske marifetluke.

Tragikomendija.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 18:21 

32 metra visok?

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 20:47 

Agathonikos je napisao/la:
Gospođice Šeherzada, pošto Užičani planiraju gradnju krsta visokog 333 metra na Zlatiboru (najveći krst na svijetu), šta mislite da sačekamo da oni izgrade svoj a onda da mi Bosanci i Hercegovci na Zlatištu izgradimo krst visok 334 metra i tako im preotmemo laskavu titulu svjetskog rekorda. Mislim da ćete se složiti sa mnom da naše Sarajevo takvo nešto zaslužuje i da svi mi kojima je ono u srcu, složno trebamo podržati tu plemenitu ideju :D

:sega

Vrh

PostPostano: 06 lis 2013, 23:04 

Robbie MO je napisao/la:
32 metra visok?

Nek bude 33.

Vrh

PostPostano: 01 lip 2014, 01:49 

Gdje je stalo s pločom?

slika

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 03 lip 2014, 01:40 

joe enter je napisao/la:
Ima još jedna ploča koja takođe se nalazi u Sarajevu i iz istog vremena je kad i Kulinova ploča , ali o ovoj ploči pisanoj na "bosansčici" se ćuti .

Blagajska Ploča je nađena u Ljubuškom u dvorištu katoličke crkve i ona je predstavlja ktitorski zapis Kneza Miroslava Humskog(Hercegovine) kad je crkvu podigao a dubrovački biskup je posvetio.
Inače je knez Miroslav je bio oženjen sestrom bana Kulina.

slika

VA IME OCA I SNA I SVETAGO DUHA JA ŽU

PAN MIROSLAV ZIDAH CRKVA SVETAG

O KOZME I DAMIJANA U SVOIH SELIJAH U D

NI VELNEGA ŽUPANA SLAVNAGO NEMANE.

U ime oca i sina i svetoga duha , ja župan Miroslav zidah crkvu svetoga Kuzme i Damjana na svojoj državi u vreme Velikoga Župana slavnoga Nemanje.

Ja mislim da ova ploča u vidu neke ogromne replike zaslužuje da se postavi tamo gde je ovaj znameniti Hercegovac vladao , znači Ljubuški,Blagaj,.....

Šta vi mislite?! , ovaj knez Miroslav je primer da religija ne predstavlja problem jer čovek je bio i katolik i pravoslavac a žena mu bila patarenka.
Tako da vi iz "nelojalne" koalicije nećete imati ništa protiv , a naročito katolici jer sam već čitao da su mu lokalni katolički popovi u današnjici odali počast tj.određeni vid pačasti jer je Miroslavbio zaslužan za gradnju i ustiličenje katoličanstva na tim prostorima.

blagajska ploca nadjena u ljubuskom :ucelo

jesus i marija, kakvi proseri u medjumrezju. satra se dokazujuci srpstvo hrvata, a nit zna di su ta mista, ko su ti ljudi i ko je on sam na kraju krajeva

Vrh

PostPostano: 25 lip 2014, 16:24 

Citat:
Savez logoraša RS-a ne odustaje
Krst na Zlatištu visok 26 metara će biti gotov do kraja septembra?!

Objavljeno: 13.06.2014

Savez logoraša Republike Srpske neće odustati od izgradnje spomen-krsta na Zlatištu posvećenog Srbima ubijenim u Sarajevu u toku proteklog rata, koji će biti podignut do kraja septembra, izjavio je Srni predsjednik ovog saveza Branislav Dukić.

Dukić tvrdi da nisu tačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da je lokalnom biznismenu prodata lokacija na Zlatištu za izgradnja rekreacionog centra.

"Zemljište na Zlatištu nije prodato, niti će se tako nešto desiti", poručio je Dukić.

On je ponovio da će spomen-krst na Zlatištu biti podignut u septembru, bez obzira na protivljenja visokog predstavnika i OHR-a. Dukić je najavio da će Savez logoraša Srpske pozvati visokog predstavnika da u septembru prvi prisluži svijeću poginulim Srbima iz Sarajeva.

Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske donijelo je krajem decembra prošle godine odluku o postavljanju spomen-krsta na Zlatištu, posvećenog ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog rata.

Na spomen-krstu, visokom 26 metara, trebalo bi da budu uklesana imena više od 6.600 Srba ubijenih u Sarajevu i okolini.

OHR je ranije saopštio da se "vjerski simboli ne smiju koristiti da bi se namjerno inicirala međuetnička napetost".

(Srna)

Vrh

PostPostano: 25 lip 2014, 16:50 

Nista, bespotrebne gluposti. Donirati pare bibliotekama.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 747 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 30  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Li Zongren, Urbanist i 32 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: