HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 tra 2026, 07:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 47 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Napredak ili raspad BiH
PostPostano: 16 lis 2013, 23:14 

Otvaram novu temu o BiH više kao chat.

Često ovdje čitam o tri različita mišljenja o stanju u BiH. Nitko nikoga ne sluša svatko svoje gonja. Mene zanima da vi imate mogućnost da promjenite stanje u BiH što bi učinili?
Nekada se pitam da li je moguće uspostaviti BiH kao jednu državu koja će moći zadovoljiti sve njezine građane. Hoćemo li jednom izgraditi društvo koje neće biti potaknuto mržnjom i osvetom.

Moramo se pomiriti da je rat ostavio trajna oštećenja u našim životima za vrijeme a više poslije rata.

Što mislite da li je moguće pronaći riješenje za BiH?

Eto ako netko ima ideju neka napiše.
Molim bez svađe kao na drugim temama.

Bez ljepljenja karata i demografije pojedinih općina.

Vrh

Naslov: Re: Napredak ili raspad BiH
PostPostano: 16 lis 2013, 23:19 

Evo moje viđenje stvari.

Raspad BiH za nas Hrvate nije dobra stvar. Kao prvo treba napomenuti da nikada ne bi bili priznati kao država od međunarodnih subjekata. Drugi dio je taj što bi veliki dio Hrvata ne bi mogao priključiti novoj državi ili Republici Hrvatskoj (ako bi nas htjeli).

Smatram da je bolje za Hrvate da svoju budućnost grade u BiH. Da potaknu svoju politiku i da napokon prodišu kao narod.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:23 

Moguće je naći rešenje u formiranju labave federacije tri nacionalne republike. Naravno, to neće rešiti sve probleme, ni približno, ali će omogućiti izlazak zemlje u blokade. Ovo rešenje bi, kao uostalom i u bivšoj Jugoslaviji, moralo biti urađeno na štetu najbrojnijeg naroda. Samim tim je teško zamislivo da će do njega doći iznutra.

Drugo rešenje je država sastavljena od dve federalne jedinice. Ovo bi podrazumevalo da Bošnjaci politički slome Hrvate. Isto tako teško zamisliva opcija.

Društvo koje neće biti potaknuto mržnjom... nema šanse. BiH će se preustrojiti ili ući u novi rat i/ili raspad prvom prilikom.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:29 

Rata više nema na prostorima BiH. Svi koji prizeljkuju tu opciju kao rešenje u grdnoj su zabludi. Na pragu EU to je nezamisliva opcija.

Lično sam pesimistična i da će u skorije vrijeme doći do nekog značajnijeg političkog napredka, tako da predvidjam ovu pat poziciju još par godina sigurno.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:30 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Moguće je naći rešenje u formiranju labave federacije tri nacionalne republike. Naravno, to neće rešiti sve probleme, ni približno, ali će omogućiti izlazak zemlje u blokade. Ovo rešenje bi, kao uostalom i u bivšoj Jugoslaviji, moralo biti urađeno na štetu najbrojnijeg naroda. Samim tim je teško zamislivo da će do njega doći iznutra.

Drugo rešenje je država sastavljena od dve federalne jedinice. Ovo bi podrazumevalo da Bošnjaci politički slome Hrvate. Isto tako teško zamisliva opcija.

Društvo koje neće biti potaknuto mržnjom... nema šanse. BiH će se preustrojiti ili ući u novi rat i/ili raspad prvom prilikom.

Nešto kao unija republika to je bilo predloženo u toku rata koliko me sjećanje služi upravo su Srbi i Bošnjaci odbili.Problemi se neće riješiti, ali dio po dio. Veliki bi bio pomak kada bi 70 posto stanovništva prestalo razmišljati o strašnim monstrumima iz ovoga ili onoga naroda.
Tražiti riješenje da se nikoga ne ošteti pa tako i najbrojniji narod.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:33 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Rata više nema na prostorima BiH. Svi koji prizeljkuju tu opciju kao rešenje u grdnoj su zabludi. Na pragu EU to je nezamisliva opcija.

Lično sam pesimistična i da će u skorije vrijeme doći do nekog značajnijeg političkog napredka, tako da predvidjam ovu pat poziciju još par godina sigurno.

Svaki dan je rat u BiH, bio to konvencionalnim oružjem ili ekonomskim pustošenjem.

Mišljenja sam da mladi ljudi koji se mogu sukobiti sa istinom mogu dovesti državu u stanje napredka. Za to treba udariti okvire i građenja demokratskog društva pod ovim ne mislim na one tipove otvorenog društva iz raznih fondacija. Nego da se mladi ljudi upoznaju kroz debate pa makar njihovi stavovi bili ekstremni do bola.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:39 

Jopa je napisao/la:

Svaki dan je rat u BiH, bio to konvencionalnim oružjem ili ekonomskim pustošenjem.

Mišljenja sam da mladi ljudi koji se mogu sukobiti sa istinom mogu dovesti državu u stanje napredka. Za to treba udariti okvire i građenja demokratskog društva pod ovim ne mislim na one tipove otvorenog društva iz raznih fondacija. Nego da se mladi ljudi upoznaju kroz debate pa makar njihovi stavovi bili ekstremni do bola.

Mislila sam na oruzani sukob. Naravno..

Mladi su u klopci nazalost. Bez ikakve u budućnosti, teško je konstruktivno razmišljati i baviti se temeljima demokracije, preustrojima društva i općenito pozitivom.
Ljudima je bukvalno ugrozen svakidnevni opstanak da ne govorimo o egzistenciju ( zaposlenju i sl)

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:40 

Jopa je napisao/la:
Nešto kao unija republika to je bilo predloženo u toku rata koliko me sjećanje služi upravo su Srbi i Bošnjaci odbili.Problemi se neće riješiti, ali dio po dio. Veliki bi bio pomak kada bi 70 posto stanovništva prestalo razmišljati o strašnim monstrumima iz ovoga ili onoga naroda.
Tražiti riješenje da se nikoga ne ošteti pa tako i najbrojniji narod.

Ne postoje rešenja koja nikoga ne oštećuju. Postoje samo rešenja koja manje ili više oštećuju. Na stranu što se Bošnjaci osećaju oštećeni samom činjenicom postojanja Srba i Hrvata kao ravnopravnih političkih faktora u BiH.

Danas smo došli u situaciju gde pozicija Srba iz bivše SFRJ uzimaju Bošnjaci, poziciju Hrvata Srbi, a recimo poziciju Slovenaca Hrvati. Kako bi Srbi i Hrvati pristali da žive u ovakvoj državi Bošnjaci moraju ustupati pozicije. Tj. ne moraju, ali su onda na srednji ili duži rok osudili BiH na smrt.

Uskoro će biti 20 godina od kraja rata. Zamislimo da 1965. godine u bivšoj SFRJ Srbi i Hrvati sede ušančeni i svakodnevno "ratuju". Četnici, ustaše, genocidaši, kupite se iz ove zemlje ako vam se ne sviđa... A da na mestima rezervisanim za Slovence sede neki Srbi ili Hrvati, nebitno. Istovremeno svi ostali su potpuno obespravljeni i potisnuti u treći plan. Dodajmo toj slici i strano uplitanje. Kakvu bi sudbinu predvideli takvoj državi?

Eh koliko su puta u istoriji ljudi mislili da je oružani sukob nezamisliv... Oružani sukob je uvek zamisliv. Pre ili kasnije. Ako postoji pogodno tlo.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:45 

Jagnje, mislim da griješiš. Trenutno ta opcija je nemoguća.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:47 

Citat:

Mladi su u klopci nazalost. Bez ikakve u budućnosti, teško je konstruktivno razmišljati i baviti se temeljima demokracije, preustrojima društva i općenito pozitivom.
Ljudima je bukvalno ugrozen svakidnevni opstanak da ne govorimo o egzistenciju ( zaposlenju i sl)

Bez demokratskog razvitka društva u toleriranju različitog mišljenja - BiH nikada neće krenuti kao država. Ne želim mentalitet i kulturu jer je to nemoguće promjeniti.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:50 

Trenutno. Ne govorimo o trenutno, već o dužem periodu. I o postojanju uslova da do sukoba dođe.

1982. "trenutno" sukob nije bio moguć. 1992. "trenutno" bio je veoma realan.

Nažalost, to je tako. Možemo sad da sednemo u krug, uhvatimo se za ruke i pevamo Give peace a chance, neće se ništa promeniti.

Dakle, da bi se verovatnoća takvih ishoda što više umanjila, mora se naći neko funkcionalno rešenje za stanje u državi i društvima, ako već nije kasno.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:52 

Pošto čitav svijet nazaduje,zašto bi i naši krajevi bili izuzetak?

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:53 

Jopa je napisao/la:
Citat:

Bez demokratskog razvitka društva u toleriranju različitog mišljenja - BiH nikada neće krenuti kao država. Ne želim mentalitet i kulturu jer je to nemoguće promjeniti.

Razumijem ja tebe.

No znaš ti onu poslovicu " Sit gladnom ne vjeruje"

To je bukvalno tako. Jer ako mlad čovjek poslije završenog fakulteta nema osnovnih uvjeta za zivot, njemu je primaran cilj obezbijediti ih.
Misliš da će se omladina u takvim uvjetima baviti pitanjima demokracije?
Neće. Jer demokracija, zivotni okoliš i sl dolaze na red kad ?

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:55 

Citat:
Ne postoje rešenja koja nikoga ne oštećuju. Postoje samo rešenja koja manje ili više oštećuju. Na stranu što se Bošnjaci osećaju oštećeni samom činjenicom postojanja Srba i Hrvata kao ravnopravnih političkih faktora u BiH.

Danas smo došli u situaciju gde pozicija Srba iz bivše SFRJ uzimaju Bošnjaci, poziciju Hrvata Srbi, a recimo poziciju Slovenaca Hrvati. Kako bi Srbi i Hrvati pristali da žive u ovakvoj državi Bošnjaci moraju ustupati pozicije. Tj. ne moraju, ali su onda na srednji ili duži rok osudili BiH na smrt.

Uskoro će biti 20 godina od kraja rata. Zamislimo da 1965. godine u bivšoj SFRJ Srbi i Hrvati sede ušančeni i svakodnevno "ratuju". Četnici, ustaše, genocidaši, kupite se iz ove zemlje ako vam se ne sviđa... A da na mestima rezervisanim za Slovence sede neki Srbi ili Hrvati, nebitno. Istovremeno svi ostali su potpuno obespravljeni i potisnuti u treći plan. Dodajmo toj slici i strano uplitanje. Kakvu bi sudbinu predvideli takvoj državi?

Neslažem se sa tobom. Postoji odnos ravnopravnosti - da svi imaju jednaka prava što je i temelj sloboda. O ovome što pričaš to su politička očekivanja i želja. Mišljenja sam da svatko može dati dio svojih očekivanja i želja za mir i stabilnost BiH. To znači da nitko neće biti oštećen. Ako Bošnjaci su proBiH orjentirani zar ih moje rješenje ne bi zadivilo jer bi BiH omogućilo i opstanak i rast u narednim godinama. Sve se može kada se hoće.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:56 

Mar-kan je napisao/la:
Pošto čitav svijet nazaduje,zašto bi i naši krajevi bili izuzetak?

Zemlje BRICS napreduju, zašto i mi ne bi napredovali.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2013, 23:59 

Jopa je napisao/la:
Neslažem se sa tobom. Postoji odnos ravnopravnosti - da svi imaju jednaka prava što je i temelj sloboda. O ovome što pričaš to su politička očekivanja i želja. Mišljenja sam da svatko može dati dio svojih očekivanja i želja za mir i stabilnost BiH. To znači da nitko neće biti oštećen. Ako Bošnjaci su proBiH orjentirani zar ih moje rješenje ne bi zadivilo jer bi BiH omogućilo i opstanak i rast u narednim godinama. Sve se može kada se hoće.

Ne može.

Kako mogu svi imati jednaka prava? :neznam

To je kao vođenje budžeta. Leva i desna strana.

Drugo, ti kao da pretpostavljaš da svi žele rešenje koje bi BiH omogućilo opstanak i rast. Ili još gore da svi imaju istu viziju tog rešenja. Naivno.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2013, 00:01 

Citat:
Razumijem ja tebe.

To je bukvalno tako. Jer ako mlad čovjek poslije završenog fakulteta nema osnovnih uvjeta za zivot, njemu je primaran cilj obezbijediti ih.

Gladan sam i ja,
Poštujem svakoga tko traži rješenje, svatko tko prihvaća da postoji nešto drugačije.

Ako mladi čovjek koji bi trebao biti akademski intelektualac sa završenim fakultetom ne bori se za promjene nego samo za uhljebljenje za mene je vrijedan 0. Takvih znam dosta, jer su nakon fakulteta postali još veće mustre. Diploma im je dala pogon. Danas je fakultet samo obična institucija koja te malo specijalizira - fakultet ne otvara poglede.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2013, 00:02 

Jagnjeca brigada je napisao/la:

Trenutno. Ne govorimo o trenutno, već o dužem periodu. I o postojanju uslova da do sukoba dođe.

1982. "trenutno" sukob nije bio moguć. 1992. "trenutno" bio je veoma realan.

Nažalost, to je tako. Možemo sad da sednemo u krug, uhvatimo se za ruke i pevamo Give peace a chance, neće se ništa promeniti.

Dakle, da bi se verovatnoća takvih ishoda što više umanjila, mora se naći neko funkcionalno rešenje za stanje u državi i društvima, ako već nije kasno.

Ne mozemo predvidjeti politička, ekonomska i društvena pitanja na duzi vremenski period.
Mozda će se EU raspasti?

Moze biti neki novi evropski ili svjetski rat?

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 17 lis 2013, 00:05 

uređenje kao Švica je dugoročno gledano jedini način da BiH opstane i napreduje.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2013, 00:06 

Citat:
Ne može.

Kako mogu svi imati jednaka prava? :neznam

To je kao vođenje budžeta. Leva i desna strana.

Drugo, ti kao da pretpostavljaš da svi žele rešenje koje bi BiH omogućilo opstanak i rast. Ili još gore da svi imaju istu viziju tog rešenja. Naivno.

Svatko ima pravo biti slobodan, država ne smije ograničavati nikoga ako nije prekršio zakon.
Vjeroispovijest, pravo na obrazovanje, na posao, na egzistenciju, na pravo glasa itd.

Uređenje države nije budžet nego kompleksnija struktura.

Pogrešno si shvatio, ne tražim da svi imaju jednako mišljenje. Recimo mi kao Hrvati dadnemo rješenje, Bošnjaci i Srbi po svoje. Uzmemo i pročitamo nadam se da ćemo pronaći nešto gdje ćemo se svi složiti. Makar i o banalnim stvarima o kvotama za sječu šuma. I tako korak po korak.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2013, 00:10 

Pantagana je napisao/la:
uređenje kao Švica je dugoročno gledano jedini način da BiH opstane i napreduje.

Švicarska ima kojih 75% Nijemaca, no oni ne drže da
je to njihova nacionalna država, a da su Francuzi, Talijani i Retroromani
neki drugoligaši.

To je država građena od 13. stoljeća, dok u BH
postoji netrpeljivost iz nedavnoga rata i, što je još važnije,
nema nikakve želje da se živi u jednoj državi.

Ta je zemlja jednostavno protektorat koji će trajati dok
se ne raspadne globalni sustav, kao što je Jugoslavija trajala
do kraja hladnoga rata i komunizma.

Za BH nema nikakvih jakih unutarnjih sila koje bi tu zemlju držale
na okupu.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2013, 00:10 

Jopa je napisao/la:
Citat:
Razumijem ja tebe.

Gladan sam i ja,
Poštujem svakoga tko traži rješenje, svatko tko prihvaća da postoji nešto drugačije.

Ako mladi čovjek koji bi trebao biti akademski intelektualac sa završenim fakultetom ne bori se za promjene nego samo za uhljebljenje za mene je vrijedan 0. Takvih znam dosta, jer su nakon fakulteta postali još veće mustre. Diploma im je dala pogon. Danas je fakultet samo obična institucija koja te malo specijalizira - fakultet ne otvara poglede.

Mislim da mladi u BiH ne izbjegavaju svjesno probleme koje ti smatraš primarnim. Ljudi su preopterećeni sopstvenim zivotima.
Zato moram da primijetim, da ti si u boljem polozaju sigurno ipak od njih. Jer te eto brinu pitanja koja njima očigledno još dugo neće doći na preispitivanje. Nazalost.

Inače i da se neka mlada politička opcija pojavi u BiH, osudjena je trenutno na propast. Uhljebljene političke partije ne bi dozvolile nikakve revolucionarne ideje, jer njima to ne odgovara.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 17 lis 2013, 00:13 

Citat:

Pitanje što mi Hrvati dobivamo raspadom BiH?

Vrh

PostPostano: 17 lis 2013, 00:14 

Jopa je napisao/la:
Svatko ima pravo biti slobodan, država ne smije ograničavati nikoga ako nije prekršio zakon.
Vjeroispovijest, pravo na obrazovanje, na posao, na egzistenciju, na pravo glasa itd.

Uređenje države nije budžet nego kompleksnija struktura.

Pogrešno si shvatio, ne tražim da svi imaju jednako mišljenje. Recimo mi kao Hrvati dadnemo rješenje, Bošnjaci i Srbi po svoje. Uzmemo i pročitamo nadam se da ćemo pronaći nešto gdje ćemo se svi složiti. Makar i o banalnim stvarima o kvotama za sječu šuma. I tako korak po korak.

To ne odgovara na moje pitanje. Kako svi mogu biti ravnopravni i kako svi mogu osećati tu ravnopravnost na isti način?

Recimo, Jozo ima jedan set prava, Ibrahim ima isti set prava, Ištvan nema sva ta prava. Nisu ravnopravni.

500 000 Hrvata svoju ravnopravnost vidi tako što će imati istu "težinu" u FBiH kao 1500000 Bošnjaka. 1500000 Bošnjaka ne smatra da je to ispravno.

A oko stvari se nije moguće složiti zato što imamo tri osnovne i više manjih interesnih grupa koje se bore oko raspodele istog plena. Uvek neko bude oštećen.

Hroboatos je napisao/la:
Za BH nema nikakvih jakih unutarnjih sila koje bi tu zemlju držale
na okupu.

Tačno tako. Sa ovom rečenicom se može zaključiti svaka tema o BiH.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2013, 00:15 

Jopa je napisao/la:
Citat:

Pitanje što mi Hrvati dobivamo raspadom BiH?

Vidjećemo... :kava

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 47 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: