VUKsaJUGA je napisao/la:
I ja sam se cudi sta stora prica o nadmorskoj visini a 7 od 12 stadiona su na obali ?!
Mislio sam na pojedine gradove, baš kao što sam mislio na to da su neki na većoj nadmorskoj visini ;)
Već jedna "subjektivna" analiza učesnika 98e i ovih 2014te!!! (ČISTO DA SE VIDI KVALITET TADA I DANAS)
Pa krenimo:
BRAZIL 98-BRAZIL 14 = Iako su igrali "samo" u finalu i deklasirani od domaćina, što je okarakterisano kao ogroman neuspjeh, tadašnja generacija predvođena Tafarelom na golu, Bajanom,Sampajom,Kafuom,Karlosom u odbrani, Bebetom, Denilsonom,Dungom, Rivaldom,Ronaldom, Leonardom i kompanijom tadašnja reprezentacija je bila superkvalitetna barem za dva razreda ispred današnje.
ARGENTINA 98 -
ARGENTINA 14 = Tadašnja reprezentacija je imala jednog Rou na golu ludaka velikog, imali su i Nestora Sensinija koji je na tom prvenstvu iz jedne smješne situacije slomio prst, imali su i ludog Ortegu,Lopez, Simeonea i velikog Gabrijela Omara, međutim dosta toga nije funkcionisalo,posle grupne faze... Prednost današnje ekipe je samo u jednom čovjeku Leu Mesiju, valjda je red da jedan takav fudbaler i s reprezentacijom nešto osvoji, tu je jedina prednost.
KOLUMBIJA 98 -
KOLUMBIJA 14 = Današnja reprezentacija je konačn ono čemu je kolumbijski fudbal godinama težio, na svim pozicijama odlično pokriveni, imaju 20 superkvalitetnih igrača i odličnu blazu u mlađim selekcijama, ona iz 98e je imala svoje junake jednog čupavog Valderamu i ostatak sasvim prosječnog tima, koji nije uspio uraditi ništa u jednoj prosjek grupi sa Rumunima,Tunisom i Englezima, dali jedan gol koliko me sjećanje služu Presijada ili Presijado... Danas dva razreda ispred.
ČILE 98 - ČILE 14 = Zamorano i Salas su bila dva fudbalska genija koja teško da će Čile dobiti narednih godina... Danas imaju dobru ekipu, ali ona iz 98e je jača.
MEKSIKO 98 - MEKSIKO 14 = 98e Meksikanci su zbilja bili ozbiljan tim, sa jednim malenim Kamposom na golu, istinskom legendom poput Kvatemoka Blanka + Hernandeza, Aspea i družine, jedna baba s kojom sam bio prinuđen gledati bušenje tada Južne Koreje reče onako sva ozbiljna "sine što navijaš za turke protiv kineza, aludirajući na zelenu boju dresova), danas su Meksikanci sasvim kvalitetna ekipa,ali bih rekao da je generacija 98 i pored lošijih igara tih godina bila kvalitetnija od ove današnje.
USA 98 -
USA 14 = Nema sumnje da je ova današnja generacija daleko kvalitetnija, MLS je puno napredovao u prethodnih 16 godina, američki igrači su puno više prisutni u evropskim jakim ligama i to se odražava i na dobar kontinuitet rezultata. Hejduk,Reina i družina iz 98e dosta su daleko po kvalitetu današnje ekipe koja ima dosta veću širinu.
KAMERUN 98 -
KAMERUN 14 = Svaka čast Njanki, Mbomi, Songu i ekipi iz 98e koja se junački borila sa Azurima, Čileom i Austrijom, ali ova današnja generacija predvođenja Etom je dosta ispred te iz 98e,barem na papiru.
NIGERIJA 98 - NIGERIJA 14 = Pored tadašnje Juge, na prvenstvu 98e sam navijao i za Nigeriju, koja je po meni imala najbolji sastav ikada u svojoj istoriji te 98e... Odigrali su na prvenstvu sasvim sigurno najbolju utakmicu istog i najzanimljiviju (tukli Špance sa 3:2) Babajaro, Kanu, Oliseh, Laval, Okoča, Babangida, Ikpeba i ostali su bili istinski junaci. Da ne udariše na raspoloženu Dansku moglo je bit svašta... Ovi današnji imaju kvalitet, ali generacija iz 98 je imala puno više od kvaliteta.
IRAN 98 - IRAN 14 = Bez obzira što se nisu proslavili u grupi sa Jugom i Njemačkom, Iranci su u to doba imali najboljeg igrača svih vremena u svojim redovima, ova današnja generacija možda ima više poznatih pojedinaca, ali generacija iz 98e je imala puno više malera, da je bilo drugačije možda bi i prošli bolje.
JAPAN 98 -
JAPAN 14 = Jedna od sigurno najvećih dilema, dosta je upitno da li je posle Hidetošija Nakate zaista došao ikada jedan takav igrač u Japanu, ali realno rezultati ove generacije su puno upečatljiviji nego te iz 1998e, stoga blaga prednost današnjim momcima.
JUŽNA KOREJA 98 -
JUŽNA KOREJA 14 = Nema tu neke velike priče, tri razreda ispred ova današnja ekipa, odrasli su i taktički sazreli.
FRANCUSKA 98 - FRANCUSKA 14 = Nema se tu šta pričati, najbolja generacija ikad kod Francuza, vjerovatno generacija koja se nikad neće roditi...
NJEMAČKA 98 - NJEMAČKA 14 = Klinsman,Babel, Tarnat, Mateus, Ildner, Miler, Šol, Birof, Cikler,Jeremis i kompanija su koplje barem ispred ovih današnjih nature i nenature Njemaca.
ITALIJA 98 - ITALIJA 14 = Bez dileme ekipa iz 98e, ovo danas je sve samo ne karakteristična reprezentacija Italije, sve manje Italijana izvornih, sve više nekakve sulude antiitalijanske taktike u igri... Da ne davim mnogo patila se Italija u grupi 98e, ali imala rezultat, onda nesrećno na penale izbačeni u nokautu od Franca,
HOLANDIJA 98 - HOLANDIJA 14 = Iako sam ih tad toliko zamrzio nakon one kurč.vite pobjede protiv nas, generacije Rajzingera, VanderSara, braće de Bur, Zendena, Overmarsa, Davidsa, Sedorfa, Kokua, Berkampa je jedna od najboljih svih vremena kad su Lale u pitanju.... Možda su 98e i finale zaslužili igrati. Današnja ima velika imena, ima dobar tim, ali slabiji od one iz 98e.
ŠPANIJA 98 -
ŠPANIJA 14 = Nema dileme, današnja je najbolja ikada kod Španaca...
BELGIJA 98 -
BELGIJA 14 = Imala je Belgija i 98e sasvim solidan tim, međutim očajne igre... Vilmots, Nils i kompanija su igrali slabo... Današnja supertalentovana i mlada željna dokazivanja je ipak kvalitetnija od selekcije iz 98e.
HRVATSKA 98 - HRVATSKA 14 = Najbolja generacija ikada hrvatskih fudbalera... Asanović, Ladić, Jarni, Boban, Šuker, Prosinečki, Tudor i kompanija su dosta ispred današnje selekcije, Ćiro rules.
ENGLESKA 98 - ENGLESKA 14 = Trenuci kada svijet saznaje za Majkl Ovena, bili su tu i Adams,Rajt, Širer, Kembel, Šeringem, Li i družina, bez obzira na superstarove koje ima današnja selekcija, Englezi su tada po meni bili jači, nesrećno poraženi od Gaučosa posle velike borbe...
Dakle, ovo su poređenja ekipa koje su nastupale i 98e i danas, odnos je :
11:8Što se ostalih 13 ekipa tiče, da kažemo koju i o njima, naravno neka selekcija po geografiji, pa kaže:
MAROKO 98 -
OBALA SLONOVAČE 14 = Nema tu velike dileme, Drogba kao najbolji igrač svih vremena OS igra poslednje veliko takmičenje, Maroko je tada imao sasvim solidan tim predvođen Hadžijem, ali puno slabiji nego što danas ima OS.
JUŽNA AFRIKA 98 - ALŽIR 14 = Nije to neki kvalitet bio ni 98e, baš kao što ni Alžir nije danas, ipak blagu prednost poklanjam Bartletu, MekKartiju, Doktoru i naravno PIER ISI.
TUNIS 98 -
GANA 14 = Malo je jača Gana danas, nego Tunis tada, to najbolje mogu reći Englezi koji su igrali 98e.
PARAGVAJ 98 - EKVADOR 14 = Nijanse su u pitanju, ali Gamara i Čilavert zaslužuju blagu prednost u odnosu na današnje uzdanice zemlje banana.
JAMAJKA 98 -
URUGVAJ 14 = Nema tu neke filozofije, jedino zanimljivo od strane Jamajčana 98e bile su meleskinje golih grudi.
SAUDIJSKA ARABIJA 98 -
HONDURAS 14 = Ovdje je opcija može svašta najpogodnija, ali ajde da ne baksuziramo siromašnom Hondurasu put u Brasil, nek bude da oni imaju kvalitetniju ekipu od KSA iz 98e.
SRJ 98 - BIH 14 = Nema tu neke naročite dileme, bez obzira na lične simpatije SRJ i navijački subjektivizam.... SRJ nije imala hemiju potrebnu za nešto više, a svakako u tom trenutku bila među 6-7 favorita takmičenja.
DANSKA 98 - ŠVAJCARSKA 14 = Porediti ekipu Danske iz 98 i današnji tim Švajcarske je isto što i porediti samsung A35 i današnje telefone najnovije generacije... Laursen,Šmajhel,Laudrup, Sand.... dug je spisak, čast Švajcarcima.
RUMUNIJA 98 - RUSIJA 14 = Iako ću za Ruse navijat na narednom takmičenju, Rumuni su zbilja 98e imali najjaču ekipu ikada... Čuveni Stelea na golu, Munteanu, Filipescu, Petrescu, Hagi, Ilie u polju, sjajna generacija koja je igrala odlično.... Rusi danas imaju dobar tim, stvarno dobar tim, međutim i tim u godinama... Blaga prednost Rumunima iz 98e.
BUGARSKA 98 -
PORTUGAL 14 = Nema tu puno priče, CR i družina par razreda ispred, iako Kostadinov, Borimirov, Iliev, Panev nisu bili amateri...
NORVEŠKA 98 - GRČKA 14 = Bez puno pojašnjenja, Norge 98 definitely.
AUSTRIJA 98 -
AUSTRALIJA 14 = Blaga prednost po površini većoj.
ŠKOTSKA 98 - KOSTARIKA 14 = Bez imalo uvijanja uskoro nezavisna Škotska
iz 98.
Dakle
7:6UKUPNO : GENERACIJA 1998 - GENERACIJA 2014 =
18:14Jasno ovo su moje ocjene.... sačekajmo prvenstvo i utakmice... po meni dosta je više kvaliteta bilo 98e, nego što će biti 2014e... Tim prije jer većina glavnih favorita ima slabije timove nego 98e (Španija i Kolumbija su izuzeci).