HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 09:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 75  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu
PostPostano: 13 sij 2014, 21:45 

Ponovljeni zakon

10.Zauzimanje grada
»Kada dođeš pod koji grad da na nj navališ, najprije mu ponudi mir. 11Ako ti odgovori mirom i otvori ti vrata svoja, sav narod što se nađe u njemu podvrgni tlaki neka za te radi. 12Ali ako odbije tvoj mir i zarati s tobom, opsjedni ga. 13Kad ti ga Jahve, Bog tvoj, preda u ruke, sve njegove muškarce pobij oštrim mačem! 14A žene, djecu, stoku, sve što bude u gradu – sav plijen – uzmi sebi i uživaj plijen od svojih neprijatelja što ti ga daje Jahve, Bog tvoj. 15Tako čini sa svim gradovima koji budu vrlo daleko od tebe, koji ne budu gradovi ovih naroda odavde. 16U gradovima onih naroda koje ti Jahve, Bog tvoj, preda u baštinu ništa ne ostavljaj na životu, .........

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:01 

Republika BiH je napisao/la:
Ponovljeni zakon

10.auzimanje grada
»Kada dođeš pod koji grad da na nj navališ, najprije mu ponudi mir. 11Ako ti odgovori mirom i otvori ti vrata svoja, sav narod što se nađe u njemu podvrgni tlaki neka za te radi. 12Ali ako odbije tvoj mir i zarati s tobom, opsjedni ga. 13Kad ti ga Jahve, Bog tvoj, preda u ruke, sve njegove muškarce pobij oštrim mačem! 14A žene, djecu, stoku, sve što bude u gradu – sav plijen – uzmi sebi i uživaj plijen od svojih neprijatelja što ti ga daje Jahve, Bog tvoj. 15Tako čini sa svim gradovima koji budu vrlo daleko od tebe, koji ne budu gradovi ovih naroda odavde. 16U gradovima onih naroda koje ti Jahve, Bog tvoj, preda u baštinu ništa ne ostavljaj na životu, .........

Tema islam a on o Starom Zavjetu (koji nije za nas krscane mjerodavan)........Bravo :palacgore1

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:02 

Da bi došli do onoga što slijedi mora se proći ono što je bilo prije.

Zar onda mislite loše o Musi (Musau), Davudu, Solomonu (Sulejmanu).....

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:08 

BBC je napisao/la:
Tvoja predzadnja poruka. Autor i broj sunnah. Ne misliš valjda da će ti se vjerovati na riječ.

Da ponovim. Autor i broj sunnah/hadith ?

Laganje je vrlo ružna stvar.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:22 

Bilic07 je napisao/la:
Ponovljeni zakon

10.auzimanje grada

Tema islam a on o Starom Zavjetu (koji nije za nas krscane mjerodavan)........Bravo :palacgore1

Mjerodavan je,ali većina vjernika ne zna pod kojim uvjetima se PZ,kao dio SZ, podrazumijeva i kome je dat prije svega...

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:23 

Mar-kan je napisao/la:

Da li je Muhamed istina,mir,pravda?Da li treba ići njegovim putem?Da li je on Život?

Knjiga Zapečećeni dženetski napitak, dovoljno je to pa ti tamo gledaj jer ima dosta hadisa koji o tome govore.

Ali da mi prvo raščistimo dokaz da je Pavle baš taj kome se ukazao duh sveti jer nema ni jedan argument za a puno ih pobija i zašto je prijašnji ubica i tlačitelj ispravan a čovjek koji je bio učenik nije.

Dok mi dođemo do Pavla,treba mnogo teološke pure-cicvare pojesti...

Dakle,da li je Muhamed Život,može li dati Život?

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:34 

Znam na šta ciljaš
Onda tebi neće biti teško povjerovati ni u Antikrista (Dedžala) jer će on sa Božijom dozvolom moći da oživljava mrtve i imat će moći koje niko do sad nije imao.

Znači nemaš jednostavno objašnjenje za Pavla već trebam da studiram puno i puno a da bi to iz bjegao treba da vjerujem tebi na riječ da je govorio istinu a da je Barnaba lažov.
Baš si ubjedljiv.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:45 

Jednostavno pitanje: dali je za tebe zivot Muhamedov bio za primjer ili ne?

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:54 

BBC je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Tvoja predzadnja poruka. Autor i broj sunnah. Ne misliš valjda da će ti se vjerovati na riječ.

Da ponovim. Autor i broj sunnah/hadith ?

Laganje je vrlo ružna stvar.

Evo ti ovdje

http://www.scribd.com/doc/18322266/Zape ... ki-napitak

A nemam zbirku hadisa kod sebe da provjerim tacno gdje pise o tome

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:56 

486. stranica. Šališ se ti mali zeleni.

Kad budeš "imao zbirku hadisa pored sebe" javi odgovor.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:58 

Ja samo odgovaram a vi nista.

Malo mi pojasnite jer ja ovdje samo odgovaram ili otvorite temu pitanja o kršćanstvu pa možemo tamo.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:59 

BBC je napisao/la:

Pogledaj stranu 56 tu ti ima.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 23:05 

Prestani se glupirati. To sranje napisano 1979-e.
Kad budeš imao hadiths "pri ruci" daj autora i broj. Od ljudi koji su živjeli i ratovali sa muhamedom.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 23:16 

Vidi vidi, odmah se buni "otvorite temu pitanja o kršćanstvu pa možemo tamo"

Znaci ako je tema islam odmah prebacivanje na krscanstvo ili drugu temu.

Ne podnosite kritiku i niste naucili o tome raspravljati.

Za vas je Muhamed primjer covjeka, ratovao, ubijao, to je za vas tako i nema diskusije.
Niste dorasli njegov zivot kriticno pogledati i o tome raspravljati.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 23:38 

Ajmo jajane jedno lakse pitanje (iz poznate serije):

Od navedenih zivotinja samo je jedna ptica.Koja?

A: Vuk
B: Lisica
C: Medvjed
D: Jarebica

:smijeh

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 00:01 

Bilic07 je napisao/la:
Tema islam a on o Pavlu........eh moj Tuzlak

Svaki iole poznavalac religija zna da je sve to povezano, i ne moze se vrijedjati na temi jedno a da ne moze i drugo. Sta i ko vi mislite da ste? Mislis ako si na ovom forumu da mozes vrijedjati svakog Bosnjaka i muslimana?

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 00:01 

BBC je napisao/la:

Ti nisi ni "zeleni", ti si samo mali.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 00:03 

Bilic07 je napisao/la:

Bio je za primjer za ono doba, aobjava je objava, To je nesto drugo. Jeli vama inkvizicija primjer, na primjer?

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 00:05 

bura je napisao/la:
Irma je napisao/la:

Odkako je svijeta i vijeka trgovalo se, ja tebi kamilu, ti meni pet ovaca, i zato ne prosipaj se bezveze!

Daj budi malo uvjerljivija, nesto mi potanko to tvoje ''objasnjenje''.

U arapskom jeziku tada nisu postojali brojevi nego su se isti oznacavali slovima, a on kao trgovac je morao znati ta slova. Zakljucak – bio je pismen!

A tek mi tvog objasnjenja.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 00:13 

Irma je napisao/la:
Bilic07 je napisao/la:

Bio je za primjer za ono doba, aobjava je objava, To je nesto drugo. Jeli vama inkvizicija primjer, na primjer?

Prvo: Ako je tako jesu onda Muhamedove sure vrijedne i danas u pogledu na rat i nasilje?

Drugo: Inkvizicija i krizarski ratovi nisu krscanski i Isus nije govorio vodite rat nego suprotno. (Opet ponavljam, krscanstvo nije tema)

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 00:27 

Stigla i ova "sekularka". Sve u obranu "časnog islama".

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 08:20 

BBC je napisao/la:

Evo provjerio sam tačan izvor
Enciklopedija hadisa, knjiga br.7 strana 145,146,147 hadise bilježe Rezin i Tirmizi (3620- vrlo vjerovatno se pod ovim brojem nalazi u Tirmizijinoj zbirci hadisa)

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 08:49 

Bilic07 je napisao/la:
Vidi vidi, odmah se buni "otvorite temu pitanja o kršćanstvu pa možemo tamo"

Znaci ako je tema islam odmah prebacivanje na krscanstvo ili drugu temu.

Ne podnosite kritiku i niste naucili o tome raspravljati.

Za vas je Muhamed primjer covjeka, ratovao, ubijao, to je za vas tako i nema diskusije.
Niste dorasli njegov zivot kriticno pogledati i o tome raspravljati.

Muhamed a.s. je primjer kakav ti nisi dorastao ni da mu spomeneš ime vadite iz konteksta i samo pričate o nasilju.
A ne uzimaš da je to nasilje koje vi spominjete u svrhu uvođenja reda i kažnjavanja nasilnika.
Što je propisano na mmnogo mjesta i u Bibliji ili hoćer reći da je to lažni dio biblije pa ga treba ispravljati kao što je mnogo puta do sada "ispravljana"
Evo ti pojašnjenja iz Kura'n-a
"Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao, a ako neko bude uzrok da se nečijl život sačuva- kao da je svim ljudima život sačuvao."(El-Maida, 32)
Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha jer On uistinu sve čuje i sve zna. (Kur'an, sura: El-Enfal, ajet 61)
I borite se na Allahovom putu protiv onih kojise bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu. (Kur'an, sura El-Bekare, ajet 190)

Provjeri malo historiju Islama i vidjet ćeš da su svi ratovi protiv muslimana u vrijeme Muhameda a.s. bili započeti od strane drugih da su mu bili odbrambeni ratovi da je da bi izbjegao nasilje čak i napustio rodno mjesto i da su ga i dalje tamo ganjali i pokušavali da ubiju i pokušavali.
Nisam tačno siguran ali borba muslimanima je propisana tek 14 godina posle početka objave.

A ti nisi mi rekao jel ti ne priznaješ Mojsija, Davida, Solomona kao poslanike i misliš da je lažovi i da je njima nije bila propisana borba ili biblija laže.

A po vašim dokazima za ubicu Pavla ja sada mogu reći da je mene nadahnuo sveti duh i da kažem bilo šta.
I zašto smatrate da je UBICA prenio istinito evanđelje a čovjek koji je bio učenik Isusov nije mjerodavan.
Da li smatrate da je "bog" kako vi smatrate da je Isus bio ne savršen pa su ga morali dorađivati i obrezivati (sunetiti) za što postoji dokaz u bibliji.
kakav je to bog koga ljudi trebaju dorađivati da bi se zaštitio od infekcija .
Ja smatram da je Isa. a.s. bio božiji poslanik i da je bio savršen koliko čovijek može biti savršen ali da je ipak bio čovijek, jer po vašoj logici štaje sa Ademom (Adam) on nije imo ni majke ni oca a od njegovog rebra je još stvrena Hava (Eva).

Al prvo mi odgovorite za Pavla pa da kad utvrdimo da on jeste ili nije lažov onda možemo dalje pričat o Islamu jer posledica tih lažova koji su iskrivili Isusovo učenje je objava Kura'n-a.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 09:57 

Muhamed a.s. je primjer kakav ti nisi dorastao ni da mu spomeneš ime vadite iz konteksta i samo pričate o nasilju.
A ne uzimaš da je to nasilje koje vi spominjete u svrhu uvođenja reda i kažnjavanja nasilnika.
Što je propisano na mmnogo mjesta i u Bibliji ili hoćer reći da je to lažni dio biblije pa ga treba ispravljati kao što je mnogo puta do sada "ispravljana"

Provjeri malo historiju Islama i vidjet ćeš da su svi ratovi protiv muslimana u vrijeme Muhameda a.s. bili započeti od strane drugih da su mu bili odbrambeni ratovi da je da bi izbjegao nasilje čak i napustio rodno mjesto i da su ga i dalje tamo ganjali i pokušavali da ubiju i pokušavali.
Nisam tačno siguran ali borba muslimanima je propisana tek 14 godina posle početka objave.

A ti nisi mi rekao jel ti ne priznaješ Mojsija, Davida, Solomona kao poslanike i misliš da je lažovi i da je njima nije bila propisana borba ili biblija laže.

A po vašim dokazima za ubicu Pavla ja sada mogu reći da je mene nadahnuo sveti duh i da kažem bilo šta.
I zašto smatrate da je UBICA prenio istinito evanđelje a čovjek koji je bio učenik Isusov nije mjerodavan.
Da li smatrate da je "bog" kako vi smatrate da je Isus bio ne savršen pa su ga morali dorađivati i obrezivati (sunetiti) za što postoji dokaz u bibliji.
kakav je to bog koga ljudi trebaju dorađivati da bi se zaštitio od infekcija .
Ja smatram da je Isa. a.s. bio božiji poslanik i da je bio savršen koliko čovijek može biti savršen ali da je ipak bio čovijek, jer po vašoj logici štaje sa Ademom (Adam) on nije imo ni majke ni oca a od njegovog rebra je još stvrena Hava (Eva).

Al prvo mi odgovorite za Pavla pa da kad utvrdimo da on jeste ili nije lažov onda možemo dalje pričat o Islamu jer posledica tih lažova koji su iskrivili Isusovo učenje je objava Kura'n-a.

Tipične islamske zablude,tj. priče o prepravljanju Biblije,Isus nije Bog-a s ciljem opravdavanja sopstvenih pogrešnih učenja...Ali tako je to kad se slušaju autoriteti pod svaku cijenu.

Kad je uopće uvedeno obrezivanje?Kakva je uopće bila svrha obrezivanja?

Citat:

Već sam ti rekao da žuriš,ima do Pavla još stvari koje moraš da svariš.Možeš ti da kažeš bilo što,ali to nije mjerodavno zbog više razloga jer ne možeš da činiš čuda po Duhu kao što je činio Pavle,niti jedno tvoje proročanstvo se nije ispunilo kao dokaz da ti je Duh pokazao buduće događaje itd.Ugrubo,to ti je i odgovor u čije ime sv.Pavao djeluje.
Citat:
Djela apostolska...
-pa kad Pavao položi na njih ruke, dođe Duh Sveti na njih te stanu govoriti drugim jezicima i prorokovat
-Bog je pak činio čudesa nesvakidašnja po rukama Pavlovima
-Zli im duh odvrati: "Isusa poznajem i Pavla znam, ali tko ste vi?

-Na prozoru je sjedio neki mladić imenom Eutih. Kako je Pavao dulje govorio, utone on u dubok san. Svladan snom, pade s trećeg kata dolje. Digoše ga mrtva.
Pavao siđe, nadnese se nad dječaka, obujmi ga i reče: "Ne uznemirujte se! Duša je još u njemu!
Zatim se pope pa pošto razlomi kruh i blagova, dugo je još zborio, sve do zore. Tad otputova.
Mladića odvedoše živa, neizmjerno utješeni.

Btw,i Mojsije je bio ubojica,i David je bio ubojica itd.Muhamed pogotovo,zadnjih 10ak godina života je proveo u ratu.Međutim,što je poanta-treba ti biti jasno da Bog radi na ostvarenju Plana Spasenja preko dostupnih ljudi,kao gore nabrojanih,a ne preko savršenih jer takvi ne postoje.U tom kontekstu možemo promatrati i Muhameda,koji je zaustavio idolopoklonstvo,politeizam (Al-Rahman??) itd. u tim područjima.Znači,imao je svoju ulogu u Planu Spasenja.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 10:58 

BBC je napisao/la:

Evo provjerio sam tačan izvor
Enciklopedija hadisa, knjiga br.7 strana 145,146,147 hadise bilježe Rezin i Tirmizi (3620- vrlo vjerovatno se pod ovim brojem nalazi u Tirmizijinoj zbirci hadisa)

I sad bi mi trebali kupovati neku bošnjačku zbirku. To nije pravi izvor.

Ono što je bitno napomenuti za to je da je svećenik Bahira bio opsjednut idejom da će upoznati mesiju za svog života. Pa tako je prirodno tom logikom i nesvjesno stvorio jednog. Da je znao da će mu taj prorok poklati i zabraniti ono čemu je čitav život posvetio u manastiru ne bi mu palo na pamet.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 75  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: