HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 sij 2025, 21:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 7151 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209 ... 287  Sljedeća

Na popisu ćete se nacionalno izjasniti kao
Bošnjak 16%  16%  [ 47 ]
Hrvat 49%  49%  [ 145 ]
Srbin 13%  13%  [ 37 ]
Bosanac/Bosanac i Hercegovac 3%  3%  [ 10 ]
Musliman 1%  1%  [ 3 ]
Ostali 1%  1%  [ 4 ]
Neću biti obuhvaćen popisom 16%  16%  [ 48 ]
Ukupno glasova : 294
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Popis stanovništva 2013
PostPostano: 13 sij 2014, 12:41 

Citat:
Sejfo i pristalice?

Vjerovao ili ne, kafanski ljudi, do prije 10 godina prvi u redovima kad treba pljuvati Izetbegoviće, krajnje liberalni,a da nas "veliki Bošnjaci". Međutim, izdade naciju. A ko bi rekao.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 12:57 

Što ima novog kod nepismenog Jacka na forumu? Jel plače i kuka?
Ili piše nebuloze poput ovih ovdje o 50%.
Najjače mi je kod njega kad počne baratati podacima o nacionalnosti učenika po školama, tipa mjesto x, školska godiina 2013./2014. Bošnjaka 345
Srba 172
Hrvata 42
Ostalih 21
Izvor - vrlo pouzdan ili rekao mi je povjerljiv naš čovjek, ili kad počne samo bacati podatke bez ijednog izvora, a one njegove spodobe na forumu svršavaju na te "podatke".
A o kupovini kuća po Neumu ili Ravnom ili Prijedoru te kad broje neke zaselke gdje ima 13 ljudi kao relevantne to tek.. Dođe mi da umrem od smijeha, da ne kažem da nitko tamo ne radi niti ima prebijene pare, a oni žica pare za donacije.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 13:07 

storaB je napisao/la:
Citat:
Sejfo i pristalice?

Vjerovao ili ne, kafanski ljudi, do prije 10 godina prvi u redovima kad treba pljuvati Izetbegoviće, krajnje liberalni,a da nas "veliki Bošnjaci". Međutim, izdade naciju. A ko bi rekao.

Otkud Sejfudinu pristalice?

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 13:22 

Metemma je napisao/la:
storaB je napisao/la:

:zubati

I ja se pitam. Opskurni lik iz opskurne stranke, nikad nije uživao puno podrške, ni kad je bio komunjara, ni kad je postao nacionalista. BrOto se eksponirao samo radi love - i po ko zna koji put opet je popušio.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 13:42 

Popis identičan onom iz 1971.

http://www.vecernji.ba/popis-2013-ident ... ine-914779

Koliko bi Široki imao stanovnika da nije bilo iseljavanja zadnjih 40 godina? Valjda bi bio veći od Mostara.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 14:32 

Ako je na ovom popisu višak od 100.000 Hrvata i 300.000 Muslimana onda je popis otprilike realan samo se treba oduzeti višak od ukupnog i to je to. Na sljedećem popisu već će Švedska divizija a i divizija iz Sesveta biti umorne odlaziti doma se popisati. Al za budučnost je važniji podatak o starosti stanovništva i natalitetu. Ja s vremena na vrijeme idem u Cazinsku Krajinu. Ljudi koje tamo znam (stariji su od 30 godina) imaju jedno dijete ili djece nemaju a teško je naći obitelj kome barem jedan član nije negdje vani tako da kada im ovdje umru dede i majke neće više niti dolaziti iz Kanade, SAD-a ili Australije. U nekim školama se razredi ukidaju jer se sve manje djece upisuje u škole. Ipak je lakše da se mate iz Splita vrati u Livno nego Sead iz Toronta u Skokove.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 14:36 

USK vjerojatno ima sudbinu Like i taj trend se dramatično pokazuje.

Izolirano slijepo crijevo, gledano iz sunitske perspektive.

Možda lak ratni plijen u nekoj budućnosti.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 15:08 

Upozorenja: -1
Džek je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:
Istina je da su Muslimani/Bošnjaci prošli ispod vlastitih, napumpanih očekivanja.

No međutim....

Dugoročno gledano, taj je narod nevjerojatno uspio.
Njih je oko 1860 bilo oko 400.000, i nisu znali gdje im je dupe, a gdje glava.

Nasuprot njima, Slovenaca je bilo više, možda i do milijun, a imali su svoj jezik
i identitet od 16. st. (Primož Trubar), pa iako nisu imali sveučilište ni granice,
ipak je to bio jasno oformljen entitet.

Sada, Slovenaca ima odprilike koliko i BH Muslimana, a ovi zadnji
su se oformili u naciju, imaju i priznat jezik i povijest (unatoč fantazijama),
a i mogućnost da raznim dogovaranjima kad im dođe iz guzice u glavu,
dobiju i svoju državu.

Rijedak je primjer da narod koji je bio njeka amorfna masa u
svega 150 godina tako naraste i dođe do sebesviejsti. Daleko stariji
i impozantniji narodi (Baski, Okcitanci, Katalonci, Velšani,..) nisu to uspjeli.

s obzirom od koga je, odličan post, pogotovo uzme li se u obzir vaša mitomanija
jedina ispravka, Bošnjaci već imaju svoju državu, od 6.aprila 1992.godine po prvi put poslije 1463. opet svoju i samostalnu

i dodatak: još je značajnije povećanje udjela od 38% u vrijeme prvog popisa 1879., predratnih 44% i današnjih 50%

slika

slika

Da mi vidimo te poklapače.

Dakle sa 39% u 1879. na 48,4% 2013. Impozantno.

Samo što danas imaš više Hrvata sa bh korenima u Hrvatskoj nego u BiH, a u Srbiji se spekuliše sa 800.000 i to rođenih u BiH i njihove dece. Znači mene ne bi ni brojali.

Da nije bilo migracija, a kako se Z. Hercegovina i Banjaljučka regija brže razvijaju od svojih matica, za očekivati je manje, pa vi ne bi imali ni tih 39%. Da ne solim ranu, pa da ne pominjem kako ste se prepopisali (Sanski Most, Podrinje). Dakle neka je 46%, Dew tvrdi i 40%.

Na sledećem popisu, kada manje bude dijasporaca, opet će biti blizu 50%. A tad će već bela kuga da vas topi gore, da će vam đenosajd biti samo povetarac.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 15:25 

Ostrožac je napisao/la:
Na sljedećem popisu već će Švedska divizija a i divizija iz Sesveta biti umorne odlaziti doma se popisati.

Ne znam baš. Švedska jest daleko, ali Sesvete su tu blizu. :D

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 15:30 

NebojsaNS je napisao/la:

Da nije bilo migracija, a kako se Z. Hercegovina i Banjaljučka regija brže razvijaju od svojih matica, za očekivati je manje, pa vi ne bi imali ni tih 39%. Da ne solim ranu, pa da ne pominjem kako ste se prepopisali (Sanski Most, Podrinje). Dakle neka je 46%, Dew tvrdi i 40%.

eh da je babi muda, bila bi djed

NebojsaNS je napisao/la:
Na sledećem popisu, kada manje bude dijasporaca, opet će biti blizu 50%. A tad će već bela kuga da vas topi gore, da će vam đenosajd biti samo povetarac.

o "beloj" kugi našao pričat pripadnik naroda koji izumire, kojeg svake godine ima manje za cca 40.000 onima koji još jedini imaju plus
veze s mozgom dotičnog nema

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 15:36 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Ostrožac je napisao/la:
Na sljedećem popisu već će Švedska divizija a i divizija iz Sesveta biti umorne odlaziti doma se popisati.

Ne znam baš. Švedska jest daleko, ali Sesvete su tu blizu. :D

Sam sam sebe iznenadio šta sam napisao al zbog nepristranog analitičkog pristupa sam ostavio misao :).

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 15:37 

Džek je napisao/la:
NebojsaNS je napisao/la:

eh da je babi muda, bila bi djed

NebojsaNS je napisao/la:

o "beloj" kugi našao pričat pripadnik naroda koji izumire, kojeg svake godine ima manje za cca 40.000 onima koji još jedini imaju plus
veze s mozgom dotičnog nema

Pa hoću reći da i sa ovim migracijama niste uradili gotovo ništa. Cirka 7% za 144 godine? Mashallah :D

Ne pričam ja kako je danas, nego kako će biti. Vaš natalitet se najbrže topi. Pogledaj 2013. godinu. Pre 15 godina niko nije mogao ni sanjati da će BL imati broj živorođenih kao USK. Za par godina ti je to realnost. Dakle od 3:1 na 1:1.

Pogledajmo fertilitet. Vaša braća u Srbiji i CG neretko imaju 3-je dece. Mada ih je isuviše malo za kritičnu masu, DB vas je izdelio prvo na Bošnjake i Muslimane, a onda i Bošnjake tako međusobno zavadio, da je jedini realan sukob upravo između vas. Zukorlić vs Zilkić, Ljajić vs Zukorlić vs Ugljanin, pa još Aida Ćorović. I to na 2% vas. A ti nastavi crtati karte.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 15:52 

Svatko najavljuje za onoga drugoga pomor kroz par desetljeća (koji smo mi bolesnici :aleale) ko da se priča o šaranima. A danas kad se voziš od Livna do Bihaća imaš osječaj da si u nekom drugom vremenu. Sve prazno. Da Izraelci dobiju taj prostor naselili bi 5 milijuna Židova i zasadili 500 farma ruža. Koji još dio BiH izgleda tako? Ist. Bosna, Posavina?

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 17:17 

Ostrožac je napisao/la:
Svatko najavljuje za onoga drugoga pomor kroz par desetljeća (koji smo mi bolesnici :aleale) ko da se priča o šaranima. A danas kad se voziš od Livna do Bihaća imaš osječaj da si u nekom drugom vremenu. Sve prazno. Da Izraelci dobiju taj prostor naselili bi 5 milijuna Židova i zasadili 500 farma ruža. Koji još dio BiH izgleda tako? Ist. Bosna, Posavina?

Istina - tako izgleda sve osim dolina Bosne, Neretve, Lašve, te BL i Tuzle, uz još par dinamičnih sredina poput Brčkog i Bijeljine. Ostatak Zimmer Frei.

Od 1991 do danas u minusu smo 700,000 prisutnih, odnosno jedno Sarajevo, Banja Luku i Mostar, ali eto neki nalaze i razloga za slavlje.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 17:27 

Plavac Mali je napisao/la:
Ostrožac je napisao/la:

Istina - tako izgleda sve osim dolina Bosne, Neretve, Lašve, te BL i Tuzle, uz još par dinamičnih sredina poput Brčkog i Bijeljine. Ostatak Zimmer Frei.

Od 1991 do danas u minusu smo 700,000 prisutnih, odnosno jedno Sarajevo, Banja Luku i Mostar, ali eto neki nalaze i razloga za slavlje.

Tko to "mi"?

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 18:01 

Broj je donkle bitan ali ne i presudan, bitan je kvalitet.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 18:19 

Robbie MO je napisao/la:
Plavac Mali je napisao/la:

Tko to "mi"?

Govorim o svima, na prethodu opasku o pustoši od Livna do Bihaća. Svuda je manje više isto, osim par gusto naseljenih regija koje sam pomenuo, a i one gube stanovništvo.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 18:23 

antikorupcija je napisao/la:
Broj je donkle bitan ali ne i presudan, bitan je kvalitet.

Bitno je i jedno i drugo - a pada i kvalitet i kvantitet.

Starije generacije su bile dosta marljivije, bili su se spremni žrtvovati i raditi dok ne crknu, bilo da se radilo o zemljoradnicima ili visoko obrazovanim profesionalcima. Imam osjećaj da su mlađe generacije razmažene i lijene u poređenju sa starim, a oni koji su iznad prosjeka se vrlo lako ispale vani.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 19:34 

Sa ovakvim podacima i belom kugom koja dolazi, Bosnjacki faktor dolazi u podredjen polozaj u odnosu na hriscane.Pride sto ce raspodela sredstava u Federaciji morati da se promeni.Ne mogu oni da poklope vise nikog, mlohave cune ne stvaraju nacionalne drzave, ovakvi jalovi su samo za sazaljevanje i sadaku.

mnoge li si majke ojadilo!
Ljudske su te kosti zatrpale,
ljudskom si se krvlju opjanilo

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 19:44 

Metemma je napisao/la:
storaB je napisao/la:

Hodže ga predstavile kao novog lidera i pravog Bošnjaka, vjerujući narod primio k znanju, posljedica - simpatizerstvo.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 19:50 

storaB je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

Hodže ga predstavile kao novog lidera i pravog Bošnjaka, vjerujući narod primio k znanju, posljedica - simpatizerstvo.

Pa naravno, Bosnjaci vode politiku u dzamijama, to je politicki islam.Tamo se dogovaraju o akcijama, sirenju svog uticaja, cak i naoruzavanje za vreme rata.

mnoge li si majke ojadilo!
Ljudske su te kosti zatrpale,
ljudskom si se krvlju opjanilo

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 22:05 

Robbie MO je napisao/la:
USK vjerojatno ima sudbinu Like i taj trend se dramatično pokazuje.

Izolirano slijepo crijevo, gledano iz sunitske perspektive.

Možda lak ratni plijen u nekoj budućnosti.

Iz hrvatske perspektive Bihać kao centar regije Lika - Turska Hrvatska bi bio idealna urbana poveznica središnje Hrvatske i Dalmacije.

No naravno, ovakva priča je glupa kada znamo da na području od Kladuše na sjeveru do Grahova na jugu prema nereduciranom popisu živi oko 300 tisuća nehrvata (reducirana brojka bi se kretala oko 250 tisuća nehrvata).

A što se nekakvog potencijalnog budućeg bošnjačko-hrvatskog sukoba tiče, naravno da bi USK bio prvi na udaru sa naše strane (uz vjerojatno istočni Mostar), jednako kao što bi enklave po "trokutistanu", te srednja Bosna bile prve na njihovom udaru.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 00:56 

Reakcija Šeherzade na podatke o broju "Bosanaca". :D

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 01:50 

Manje-više poznato, ali ovako na slici deluje još više otrežnjujuće,

Gustina naseljenosti po opštinama BiH. Napominjem da za RS nisam imao tačne podatke o površini, pa sam koristio srpsku wikipediju, ili bosansku, ako srpska nema podatak, čime je ukupna površina za nešto preko 1% ispala veća od površine RS. Ako neko ima precizne podatke, neka se javi

slika

Vidno gušće naseljena je severoistočna Bosna. Potez Zvornik - Maglaj - Brod.

Druga koncentracija se uočava na potezu Travnik - Zenica - Sarajevo, dakle Srednja Bosna (ne mislim na kanton).

Manje koncentracije se uočavaju južno od Mostara (zapravo, uključuje i Mostar, ali je sever opštine retko naseljen), kao i na potezu Banja Luka - Prijedor, i na krajnjem severozapadu BiH.

Najnenaseljenije regije su u jugoistočnoj Bosni (istočno od Sarajeva), istočnoj i severnoj Hercegovini, te šire područje od Kupresa do B. Petrovca.

Kada opštine obojimo nacionalno, dobijamo izrazite razlike.

Od 6 opština sa gustinom naseljenosti >500
5 su bošnjačke i 1 srpska (Istočna Ilidža). Ove opštine dele grad Sarajevo.

Od 16 opština sa gustinom naseljenosti >200 čak 14 je bošnjačkih, a 2 srpske. Osim centara, kao što su Tuzla, Sarajevo i Zenica, i ostataka opštine Doboj, ovde se javljaju i opštine bez jakog centra, poput Živinica, Tešnja i Gračanice, što je posebno značajno.

Kada su u pitanju slabo naseljene opštine (do 25 st/km2), najviše je srpskih, a dominiraju u istočnoj RS, u njenom centralnom i južnom delu, ali i na jugu zapadne RS. Takođe, u tu grupu spadaju 4 srpske opštine u FBiH.

Bošnjacima je potez Konjic - Trnovo - BPK slabo naseljen, uz kakav-takav izuzetak Goražda.

Kod Hrvata su slabo naseljeni Neum, Ravno i Kupres, ali ta mesta imaju perspektivu u turizmu, mada treba biti oprezan sa rezultatima popisa u Ravnom.

Bošnjaci su, očekivano najgušće naseljeni, mogu se grupisati u 4 zone visoke koncentracije :

Tuzlanska regija, uključuje čitav kanton bez Kladnja, a možemo dodati i potez Maoča - Brčko.

Tešanjski džep.

Potez Travnik - Zenica - Sarajevo i

severozapadna Bosna (Cazin, Bužim, V. Kladuša).

Retko je naseljen sever Hercegovine, koridor SA-GŽ, kao i male opštine u BPK.

Takođe prostor između Živinica i Sarajeva je slabije naseljen, kao i jug centralne Bosne, koji se nastavlja na severnu Hercegovinu.

Što se Srba tiče, primetna je koncentracija na području Zvornik - Bijeljina - Brčko i nešto veća naseljenost zapadno od te linije (Doboj - Modriča - Brod), kao i u banjalučkoj regiji (opštine BL, Prijedor, Laktaši).

Problematični su centralni i južni delovi istočne RS, kao i jug zapadne RS. Šira okolina BL je takođe slabije naseljena, pogotovo što se više udaljavamo od reke Vrbas.

Hrvati su dosta gusto naseljeni u Posavini, koja je deo severozapadne Bosne. Takođe, dobru naseljenost beleži i lašvanska dolina, kao i enklave u ZDK. Možemo reći da preostali Hrvati u Bosni žive u gusto naseljenim opštinama.

Hercegovina je ređe naseljena, uz izuzetak trougao Čapljina - Grude - Mostar. Ipak, po mom mišljenju, Hrvati prilično dobro stoje, jer su skoncentrisani u gusto naseljenim oblastima, koje mogu ostati i bez dominantnog naselja (što je hrvatskom položaju slabost, na nivou lokala), a drže i neke opštine površinski velike, ali su njihov broj i stanovništvo mali, a vežu nesrazmerno veliku teritoriju.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 01:56 

Ovo se zove kvalitetna i zanimljiva demografska analiza koja sadrži više od pukog prebrojavanja nacionalnih skupina. Nebojša, stvarno zaslužuješ pohvale :palacgore1

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7151 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209 ... 287  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Brigadir, hoblatopla, mrnjav i 139 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: