HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 kol 2026, 03:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 221 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Razvrat u SPC
PostPostano: 24 tra 2013, 09:28 

I meni baš nije jasno, doduše ne pratim, ali koliko sam mogao upratiti vladika se dohvatio nekog odraslog mulca, dakle nije pedofil, a svatam da ga je Crkva izopćila zbog pederluka, ali zato što je provaljen zbog snimke koja je procurila u javnost, jer sumnjam da to nisu znali ranije.

Gay Pride procesija po sred Beograda,...kobogda dogodine sa exVladikom na čelu :D

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 09:45 

Zanimljivo, evo gledam na gogle stare vijesti iz ranijih godina o Kačavendi... pa o njemu se oduvjek govorilo da je peder i i pedofil. Policija je to istraživala, žrtve stalno svjedočile, novine o tomu pisale...

http://www.pressonline.rs/info/politika ... njuje.html

http://vasionka.blogger.ba/arhiva/2011/06/22/2794553

http://www.svet.rs/najnovije-vesti/stri ... ogat-covek

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 10:55 

Ministry of Sound je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
licemjernost srpske GLBT zajednice što nisu stali u obranu vladike, čak i moralna podrška je izostala (materijalna mu po svemu sudeći ne treba, iako će postati nezaposlen).

Ovo je istina, čovjek je izložen progonu i diskriminaciji zbog svoje seksualne orijentacije, a oni šute ko zaliveni.

Aj Ministre i ti Robbie recite da se šalite ili da niste pri sebi kad ovako nešto pominjete???

Od koga je izložen progonu??, jel od svoje crkve??? , jel od vernog naroda?? , od države??? , ja progon ne vidim jer nisam video ni čuo da mu je prećeno,da su ga maltetirali na poslu i na ulici,da su njegove prijatelje i verno stado iz crkve tukli po ulicama zbog njegovih sklonosti,....

Ova tvoje priča je kao da predosećaš da će nekom biskupu iz katoličke crkve se ovo isto desii pa da na vreme im skineš teret licemerja i pokvarenosti sa sebe i njega pozivavši se na njegova gej-prava koja eto nisu podržale građanske grupe.

Pa vladika je kao mlad ušao u crkvu znajući da je ona u osnovi homofobna i kroz istu takvu crkvu je dobio najveće čvarke na mantiji.

Smešno je ovo što navodiš i mislio sam da si mrvu ozbiljniji jer ovo hvatanje za glupe fore i skretanje teme jer eto ugrožena su ljudska prava fašisoidnog vladike je po receptu najgorih nacionalista kojima je laganje osnov svega.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 10:58 

Izgubio je posao zbog seksualne orijentacije, zamisli halabuku da je radio u nekoj ŽBNJ firmi (kao direktor odjela) i da je izvršen ovakvoj medijskoj presiji i konačno otpušten. Topla braća su licemjeri, prava za sve ili za nikoga.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 11:23 

Dobro je bolan , shvaćeno je da ili si lud ili ložiš ovde čisto zato što voliš da šiljiš kurac na kontra organizacija za ljudska prava a ponajviše protiv LGBTM.

Nastavi slobodno i dalje o gej-pravima Kačevendinog i neverovatnog licemerja LGBTM-a , ali molim te objasni plastično i jasno i konkretno od koga su mu uskraćena prava i zašto je dobio "otkaz"?

Ali pre nego što odgovoriš , da te podsetim.

1.Nije dobio otkaz , već mu je usvojena ostavka.

2.Crkva tj.vrh crkve zajedno sa mnogim vernicima je znao da je on peder godinama , tako da mu nisu bila uskraćena gej-prava jer bi dobio otkaz kako priliči instituciji p.crkve , ali eto nije već je sam dao ostavku 2013 godine.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 11:38 

Ministry of Sound je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
licemjernost srpske GLBT zajednice što nisu stali u obranu vladike, čak i moralna podrška je izostala (materijalna mu po svemu sudeći ne treba, iako će postati nezaposlen).

Ovo je istina, čovjek je izložen progonu i diskriminaciji zbog svoje seksualne orijentacije, a oni šute ko zaliveni.

Ne može biti izložen progonu,ako je sam podnio ostavku ili uputio zahtjev za razrješenje.
A ako je neko zaboravio,pederstvo nije opredjeljenje,to je biznis,profesija, citiraću jednog bg tzv. aktivistu tih jadnika " još sam peder,još primam pare".

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 18:55 

Gospodina Kačavendu doživljavam kao sveštenika koji nije odolio iskušenjima, kojima se nažalost i predao, sagriješivši bludno i kako vidimo protuprirodno, što se kosi sa strogim moralom SPC, koju nipošto ne treba prozivati u cjelini, nego pojedinca u njoj, koji sagriješi...
Ne želim ga osuđivati radi toga, niti se na njega nabacivati kamenjem, iako imam o njemu općenito jako negativno mišljenje.
On ima da nosi svoj križ za kojeg je pravedno da bude težak.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2013, 03:06 

Konačno prva istaknuta medijska ličnost da po prvi put izađe sa istinom o bradatoj ološi pa makar bilo to kroz komični način.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2013, 04:58 

Najniži pad srpskog naroda se desio zadnjih decenija , a kao po defoltu SPC je imala najveći uticaj u narodu kad se uzme u obzir moderno vreme tog uticaja.

Kad čovek pogleda više je bilo antiklerikalaca i protivnika ove popovske žgadije u 19.veku nego danas , čak se može reći da je prosvetiteljstvo u Srba imalo smisla jer je tadašnja inteligencija imala mnogo iskreniji i čišći stav kad se uporedi sa današnjim vremenom gde je biti prosvećen,pismen,...i verovati u osnove demokratije i ljudskih prava obična stvar , a biti antiklerikalan je upravo značilo i tad kao i danas biti prosvećen.

Srbi iz RS-a umesto da budu ponosni na jednog od najvećih Srba Vasu Pelagića kojem direktno duguju srpsko ime i i samu srpsku nacionalnu svest , oni se okreću crkvenom kliru i služi kao marva ne pitajući ništa.

Jedan od najvećih srpskih pesnika Đura Jakšić je bio proklet od crkve jer je još 1877 godine napisao pesmu "Kaluđeri".

Kaluđeri

Gled'o sam vam metanije,
Kad varate Boga živa;
Gled'o sam vas, gde se pije,
Gde se jede i uživa.

Sluš'o sam vas, kad kunete
Svoje stado, svoje verne,
I kad tajni prizovete,
Licemerni, licemerne!

Gled'o sam vas — ne da nisam,
Kad razbludom usplamtite;
Gled'o sam vas, ne da nisam,
Licemerni, upamtite!

Vasa i Đura bi povratili svoje džigerice van kad bi videli da i dalje mantijaška bagra kolo vodi i uništava i zatupljuje svoj rođeni narod.
Đura je u zadnja dva stiha objasnio i moje osećaje i stav koji su ako ih parafraziram sledeći :"Znam vas ko ste i šta ste mamicu vam jebem , mene nećete prevariti upamtite".

Vrh

PostPostano: 09 lip 2013, 09:57 

Znači, pola ovca pola papagaj... opet sere iste stvari, opet, opet i opet.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2014, 07:31 

Za MAtemmu odgovor, obzirom da mi nadobudni Administrator pretpostavljam obrisao post.

Citat:
Blizak sa Karadžićem i Mladićem za vrijeme rata, osumnjičen za silovanje Bošnjakinje u crkvi, takođe za vrijeme rata, kriv za rušenje bošnjačkih kuća u Bijeljini koje je kasnije opština morala da plati protjeranim ljudima, sve su to izgleda bile preporuke za vladiku Vasilija Kačavendu da, umjesto da završi u zatvoru, bude jedan od glavnih pretendenata za mjesto patrijarha SPC

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda jedan je od pet glavnih kandidata za mjesto patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Kako pišu ovdašnji mediji, on je, uz Amfilohija, glavni pretendent na pomenuti crkveni presto.

Vladika Kačavenda poznat je javnosti iz ratnog perioda u BiH kao blizak prijatelj i poštovalac Radovana Karadžića i Ratka Mladića pod imenom đavolji vladika, kako ga mnogi i dalje zovu. Danas, vladika Kačavenda pripada „konzervativnoj” struji SPC, tzv. bosanskom lobiju, koji se protivi unošenju promjena u liturgiju i saradnji sa drugim religijama. Samtra se jednim od najuticajnijih vladika u SPc jer vodi najbogatiju eparhiju u BiH i ima dobre kontakte sa biznismenima koji su mu omogućili da izgradi dvor na ruševinama bošnjačkih kuća u Bijeljini.

Vasilije Kačavenda je za episkopa zvorničko-tuzlanskog izabran 1978. godine. Tu dužnost je obnašao do 15. maja 1992. godine, kada iz Tuzle bježi u Bijeljinu, ostavljajući svoje vjernike. Po dolasku, počinje njegov ratnohuškački pohod, govor mržnje, prijetnje svima koji ne prihvataju njegove skute, a svuda daje blagoslov politici Radovana Karadžića.

Iz njegove „ratne” prošlosti zabilježeno je da je, zbog neposlušnosti, poslao vojnike da popa Radomira Markovića izbace iz kuće. Tom prilikom ranjena je njegova supruga, koja je od dobijenih rana umrla, a pop izbačen na ulicu. Nakon tog incidenta, mještani pet sela došli su u Bijeljinu tražeći od Karadžića da Kačavendu protjera, što tadašnji čelnik bosanskih Srba nije uradio.

Skromnost kao glavna hrišćanska vrlina: Dvori vladike Vasilija
Photo: pescanik.net
Vladika je u Bijeljini porušio i deset kuća čiji su vlasnici bili bošnjačke nacionalnosti i na tom mjestu počeo gradnju manastira, crkve i svog groba. Deset godina kasnije, sudskom odlukom, za porušene kuće i dvorišta, Skupština opštine Bijeljina morala je vlasnicima isplatiti dva miliona maraka.

Vladikino ime se veže i za crkvu u Diviču kod Zvornika i dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju. Fata već godinama pokušava da „izmjesti” crkvu iz svog dvorišta. Kada ga je novinar nakon preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Međureligijskog vijeća pitao zbog čega crkva nije izmještena, vladika je rekao:

„Što se tiče Fate Orlović, nemojte od te čestite starice da stvarate Jovanku Orleanku. Predmet je u završnoj fazi. Neće da se kaže istina od onih koji je znaju, a to je da se predmet nalazi u Općinskom sudu u Srebrenici, koji treba završiti jedan proces vezano uz zemljište koje je kupljeno da se izmjesti crkva. Sud u Srebrenici je kriv zato što crkva još stoji u dvorištu Fate Orlović”, poručio je Kačavenda.

Photo: pescanik.net
Vasilije Kačavenda dovodi se i u vezu sa iskazom jedne svjedokinje, koja ga optužuje za silovanje na području opštine Doboj. Djevojka je u to vrijeme imala šesnaest godina, a njena ispovjest je sastavni dio optužnice protiv Predraga Kujundžića Prede, zloglasnog vođe Predinih vukova, kojem se trenutno sudi na Sudu BiH.

„Deset dana nakon što mi je promijenjeno ime, odvedena sam u Bijeljinu da me krste. Sjećam se, u to vrijeme oko te crkve bila je skela. Objekat je bio u obnovi ili izgradnji. Tad sam upoznala vladiku Vasilija Kačavendu. Kada je Vasilije došao pred mene, raskopčao je svoje pantalone, izvadio spolni organ i natjerao me da njegov spolni organ stavim u svoja usta, što sam morala i uraditi, a ovo mi je radio u jednoj prostoriji od crkve. Zatim, Predrag pita Vasilija: 'Hoćeš li je sada ili kasnije, kada bude naša', a Vasilije odgovara: 'Neću kasnije, bit će grijeh kada bude naša, ja hoću sada'. Tada me je vladika silovao. Nakon toga su me krstili”.

Vladika Kačavenda se od 1992. nije vraćao u Tuzlu, gdje je sjediše zvorničko-tuzlanske eparhije. Vladičanski dvor je izdao pod zakup. U pravoslavnoj crkvi u Tuzli bogosluženje obavlja samo ponekad, uglavnom kada su praznici.

Kačavenda se jedno vrijeme bio primirio, međutim, doživio je svojevrsno vaskrsnuće 2009. godine kada je najprije izabran na čelo Međureligijskog vijeća, što je predstavljalo prvorazredni skandal, a onda je i namjero ignorisao godišnjicu stradanja civila na Tuzlanskoj kapiji, kada su se na mjestu zločina pojavili predstavnici Islamske zajednice i Katoličke crkve dok predstavnika SPC-a nije bilo.

http://www.nacional.hr/clanak/110768/pe ... nog-monaha

Citat:
I šta sve ste Vi vidjeli na Kačavendinom dvoru?

Turbofolk striper Dejan Nestorović, za čije je školovanje u Rimu, na privatnom fakultetu, vladika Vasilije Kačavenda osigurao 50.000 eura
Užas. Igumani su podvodili bogoslove, dovođeni su mladići kojima je kao meni nuđeno sve. Organizovano je prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac, dolazili su razni biznismeni. Pravljene su terevenke i pijanke u toku posta. Nažalost, jedan bogoslov je smrtno stradao samo zato što nije hteo da spava sa Kačavendom.

Govorim o dosad nerazjašnjenom slučaju smrti bogoslova Milića Blažanovića. Koliko se Kačavenda plaši toga vidi se i po tome što je završio u bolnici na Dedinju, kada mu je jedan vladika skoro na jednom saboru to spomenuo.

Da li možete nešto detaljnije da nam kažete o tome?
Klasično ubistvo. Dečko je posle neuspelog silovanja poslat u kažnjenički manastir Papraću [kod Šekovića, Bosna i Hercegovina, op. a.]. Lepše uslove za život imali su ljudi u logoru, nego oni tamo. Jeli su iz zamrzivača u kom sam našao pacova koji je bio težak preko kilogram. Brašno su jeli iz sobe gdje je bilo hiljade pacova, a u sobi pored je bila smeštena monahinja. To je bilo neizdrživo. Pošto je počeo da priča po selu o svom iskustvu sa Kačavendom, morao je biti sklonjen.

Mislio je Pablo ako ga crna zemlja pokrije da će njegov život ostati tajna, ali se prevario. A ja baš tog vikenda nisam išao u Papraću da služim.

Milić se nije ubio

Po zvaničnoj verziji Milić se razneo bombom, ali to sigurno nije istina. On je bio dete, bombu nije imao i nije bio samoubica. Kada sam saznao tu strašnu vest, otišao sam do Kačavende i pitao šta ima novo, a on mi kaže da nema ništa. Pitam ga ponovo šta ima novo, a on kaže ništa. A Milić, pitam. A, to, kaže Kačavenda... Ma, mi o tome nećemo ni da pričamo, on je bio bolestan to je njegova stvar mi sa tim nemamo ništa.

Nije mi dao da idem u manastir. Tek sam otišao kada su njegovi ljudi sve počistili, okrečili i pokušali sve da zataškaju. Ali nisu uspeli. Deo njegovog tela smo jedan stari sveštenik koji je živeo u manastiru i ja spakovali u mali sanduk i sahranili u manastirskoj porti, u toku noći da nas ne otkriju. Iskopali smo busen i spustili njegove mosti na mestu gde pada prvi jutarnji zrak, kada izgreva Sunce. Tajno smo noću odslužili 40 zaupokojenih liturgija, pošto se zvanično to ne sme raditi jer je proglašen za samoubicu. To će mesto biti kamen temeljac nove obnovljene crkve, mesto gde počivaju mosti novomučenika koji pade za veru Hristovu. To će biti mesto hodočašća, a ne njihovi dvorovi od zlata sa đakuzijima, koji su sagrađeni od sumnjivog kapitala, dok narod nema hleba da jede. A i o tome će biti detaljnije u knjizi.

BIA je bila obećala istragu

Spominjali ste pedofiliju. O čemu se radi?
Biraju se deca bez roditelja, iz siromašnih sredina, iz sredina gde bi bilo sramota pričati da vas je neko seksualno zlostavljao. Od mene je tražio da vidim koja su deca bez roditelja, da im dam malo para, pa da ih dovedem u dvor da on izabere. Ali samo decu do 11 godina, jer starija verovatno već imaju seksualne odnose, pa su prljava. Tada sam hteo i da ga ubijem, samo mu je Bog bio u pomoći.

Nudio mi je pare da mu dovodim decu. Sećam se jednog bogoslova kojeg je doveo iguman manastira Dajbabe [kod Podgorice, Crna Gora, op. a.].Ujutro me greškom zove da mu otvorim vladikinu sobu da uzme stvari. Ja ga pitam „Šta će tvoje stvari u vladikinoj sobi?", a on meni kaže „Kao, ti ne znaš". Pedofilija se organizuje uz puno para, uz niz za njih povoljnih okolnosti, kao što su siromaštvo, ratom pogođena područja i ljudi koji se za to nagrađuju.

Nemam ja ništa protiv da se Crkva izjašnjava o bilo kom pitanju, pa ni islamska zajednica, smeta mi kad pričaju budalaštine.
A ovde čak nisam reagovao na Kavazovićeve budalaštine već na inače šizofreno ponašanje prisutno kod vas, gdje se hvali i Broz i kuka na progon pod Brozom.[/quote]

Pa i VI Hvalite takodje Brza a Broz se obično pominje o negativno- pozitivnom kontekstu, kad treba naglasiti kako je " učinkovito i brzo" riješavao neke sličajeve, da li robijom ili smrću. Dok ga Srbi pominju s nostalgijom.
Jer vidiš da je i časniku vojske JNA bilo dozvoljeno biti pravoslavcem. Nije u Mladiću se najednom pojavila zelja da se prekrsti i osveti dahijama. Nego je godinama zadojavan tom mrznjom. U komunističkoj zemlji ...

A što se tiče sarajevskih Ulica zašto bi jedan većinom bošnjački grad imao nekog srpskog svetca na tabli a nemao Muhameda?

I to relativiziraš. Dakle 60% sarajevskih ulica nosilo je naziv iz vaše dalje povijesti i imena crkvenih vjerodostojnika i svetaca plus na taj procenat od 60% dodati one iz NOB.
Lijepo ste bili ugrozeni ....

A po gradu ni table nisu lupali.

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 19 sij 2014, 07:38 

Srpska Pravoslavna Crkva Podržava Ratne Zločince
August 14, 2011
Autor: Daniel Toljaga
Osuđenom ratnom zločincu koji je na živo spaljivao bošnjačke civile, te sistematski mučio i silovao bošnjačke žene i maloljetne djevojčice, uživa nekritičku podršku Srpske pravoslavne crkve.
Beogradski Fond za humanitarno pravo prenosi da je Srpska pravoslavna crkva domaćin promocije knjige zatvorskih memoara “Ispovest haškog sužnja” u hramu Svetog Save u Beogradu. Autor knjige je osuđeni ratni zločinac Milan Lukić – nemilosrdni masovni ubica i serijski silovatelj. Beogradski izdavač odgovoran za promoviranje lansiranja ove knjige je Srpska radikalna stranka na čelu sa ultra-nacionalističkim političarem Vojislavom Šešeljom. Šešelju se trenutno sudi na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu za zločine protiv čovječnosti. Rukopis Lukićeve knjige je ilegalno prokrijumčaren iz pritvorske jedinice UN tribunala.
Ovo nije prvi put da je Srpska pravoslavna crkva stala na stranu ratnih zločinaca. Nedavno uhapšeni bjegunci, bivši čelnik bosanskih Srba general Ratko Mladić i bivši čelnik hrvatskih Srba Goran Hadžić, hvalili su se da im je Srpska pravoslavna crkva pomagala u bjekstvu od pravde. General Mladić je sada na suđenje za orkestriranje bosanskog genocida, Hadžić je na suđenju za zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj. Srpska pravoslavna crkva sebe vidi kao moralni kompas srpskog naroda. Njena nerazumna i odvratna djela ukazuju na to da je Crkva moralno neusidrena.
Međunarodni krivični sud u Haagu je 2009 godine proglasio Milana Lukića krivim za spaljivanje više od 120 bošnjačkih žena, djece i staraca u istočno-bosanskom gradu Višegradu. Lukić je osuđen na doživotnu robiju za ovaj strašni zločin.
Dana 14. juna 1992, četnici Milana Lukića su zaključali grupu žrtava, većinom iz istog sela, u jednu sobu obiteljske kuće u Pionirskoj ulici, u Višegradu, a potom ih žive zapalili. Sudski je utvrđeno da je Lukić ubacio eksplozivnu napravu u zabarikadiranu kuću koju je onda zahvatio plamen. On je tada pucao na ljude koji su pokušavali pobjeći iz plamena vatre. Najmanje 59 žena, djece i starijih je izgorjelo, među njima i beba u starosti od 2 dana.
Lukić je također proglašen krivim za spaljivanje najmanje 60 žena, djece i staraca dvije hefte kasnije, 27. juna 1992, u kući u višegradskom naselju Bikavac. On i ostali članovi njegove paravojne formacije “Bijeli orlovi”, prisilili su civile unutar kuće, blokirali sve izlazi, a potom ubacili nekoliko eksplozivnia naprava sa benzinom da ubrzaju proces mučeničkog spaljivanja živih ljudi.
“Zločine u ovom predmetu koje su počinili Milan Lukić i [njegov rođak] Sredoje Lukić karakteriše bezobziran i izopačen prezir prema ljudskom životu”, rekao je predsjedavajući sudija Patrick Robinson.
On je dodao da: “U isuviše dugoj, tužnoj i nesrećnoj istoriji čovjekove nehumanosti prema drugom čovjeku, paljenje kuća u Pionirskoj ulici i na Bikavcu mora zauzeti istaknuto mjesto. Na kraju dvadesetog vijeka, vijeka obilježenog ratom i krvoprolićem ogromnih razmjera, ti užasni događaji izdvajaju se po izopačenosti napada vatrom, po očiglednom predumišljaju i proračunatosti koja ih karakteriše, po čistoj bezobzirnosti i surovosti kojom su okupili, zatvorili i zaključali žrtve u te dvije kuće, i time ih ostavili na milost i nemilost paklu koji je uslijedio, te po stepenu boli i patnje koja je nanesena žrtvama dok su žive gorile”.
Milan Lukić je također sudjelovao u sistematskomm seksualnom zlostavljanju bošnjačkih žena i maloljetnih djevojaka u “logorima za silovanja” u Višegradu i okolici. Hotel i lječilište Vilina vlas, lociran na periferiji Višegrada, služio je kao logor za silovanja dok je u isto vrijeme — prema vlastitom priznanju Lukića — bio komandno mjesto njegove paravojne formacije. Oko 200 žena i maloljetnih djevojaka su bile zatočene u Vilina vlas logoru. Udruga “Žena – žrtva rata” na čelu sa Bakirom Hasečić, koja je preživjela silovanja, vjeruje da je manje od deset žena preživjelo pritvor.
Tačke za silovanje i seksualno ropstvo dodane su tek naknadno u optužbi protiv Lukića manje od mjesec dana prije njegovog suđenja. Međutim, dan prije početka njegovog postupka, Pretresno vijeće je presudilo da optuženi nema dovoljno vremena da pripremi adekvatnu odbranu za te zločine.
Slijedi medijsko saopštenje Fonda za humanitarno pravo u Beogradu (ja sam preveo saopštenje na engleski jezik ovdje):
“Fond za humanitarno pravo poziva institucije i građane Republike Srbije da javno osude korišćenje Parohijskog doma Hrama svetog Save u Beogradu za promociju knjige osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića, prilikom koje su sveštenici SPC učestvovali u veličanju lika i dela osuđenog za najstrašnije zločine prema celom čovečanstvu. FHP traži od patrijarha da imenuje sveštenike koji su učestvovali u ovom događaju i da javnost obavesti kako je došlo do toga da se verski objekat, čiju su izgradnju pomogli država i brojni građani, koristi ze veličanje osuđenika koji je ubijao i spaljivao žive žene i decu.
Dana 29. jula 2011. godine, u parohijskom domu Hrama svetog Save u Beogradu, promovisana je knjiga ’’Ispovest haškog sužnja’’ ratnog zločinca Milana Lukića. Promociji je, pored brojnih branitelja Milana Lukića, prisustvovalo i o knjizi govorilo i nekoliko sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve. Izdavač knjige je Srpska radikalna stranka.
Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Milan Lukić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za sledeće zločine: streljanje pet Bošnjaka na Drini 7. juna 1992. godine, ubistvo 7 radnika fabrike Varda, spaljivanje živih bošnjačkih civila u višegradskoj Pionirskoj ulici i naselju Bikavac, gde je u obe kuće zapaljeno najmanje 120 žena, dece i staraca, zatim za ‘hladnokrvno i drsko’ ubistvo Hajre Korić, kao i za brutalno zlostavljanje zatočenika logora Uzamnica kraj Višegrada. U svim tim zločinima Milan Lukić je, po oceni Pretresnog veća Haškog tribunala, imao ‘dominirajuću ulogu’, ispoljio je ‘bezobzirno i zlonamerno nepoštovanje ljudskih života’ i lično je, kako su izračunale sudije, ‘ubio najmanje 132 osobe.”

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 19 sij 2014, 13:43 

Prva dva teksta su o Kačavendi - gdje se pominje njegov razvrat, ali uglavnom nema veze sa ratom.
Pominje se u prvom članku da je silovao djevojku a u drugom da je peder, pa jebiga, odlučite se.

Što se tiče ovih imovniskih pitanja, jeste, budala je i to radila, šta da radimo, imali smo i takve. To samo pokazuje da ga je trebalo objesit odavno.

Što se tiče krštenja Ratka Mladića, o kom ne znam ništa, naravno da ima "pravo" da se krsti, što ne bi imao. A sad, da je zadojen mržnjom odavno, bla bla bla, jer je SPC potajno učila oficire JNA da mrze... smanji ribu.

Podsjeti me na sarajevske ulice koje su nosile imena srpskih svetaca, nešto ih se ne sjećam.

A to što smo imali više heroja u NOB, šta da radimo, a i sama si se hvalila, kad su vaši išli u ustaše, pa ne možeš ustašama davat imena ulica da ne bi bilo previše Srba.

Da li smo bili ugroženi ili ne, vidi se po tome što se udio Srba u ukupnom stanovništvu smanjivao.

Što se tiče ovog drugog članka, vidi se da je to uradila grupa sveštenika, a ne zvanično SPC, a knjigu je izdala SRS. Parohijski dom je nešto gdje vjernici mogu da naprave kakvu prirodu ako im sveštenik dozvoli, kao da ja odem do našeg popa i zamolim da održimo promociju neke knjige. To je nešto kao crkveni dom kulture.

Sve u svemu, bilo je koječega od strane SPC, pojedinih sveštenika i vladika, ali ovo što piše vaša ekstremistička propaganda je smiješno.

Jebiga, to što je Kačavenda nekom striperu platio školovanje jeste odvratno ali nije ratni zločin.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2014, 20:26 

Kačavenda je bolesnik. Dakle ni homoseksualac, ni pedofil ( mada je i to vrsta bolesti no njega treba opširnije definirati, ni biseksualac a pogotovo ne osoba normalne srpske orijentacije.

Za njega budi siguran da sve navedeno, ma koliko tebi bilo nezgodno u kontekstu tvog srpstva i pravoslavlja stoji.

Što se tiče Ulica po Sarajevu, rekoh ti pogledaj prilog. Uglavnom neke slave su vaše u pitanju. A borce NOB odnosno " vaše heroje " nadodala sam kao ekstra kategoriju. Plus onih 60%.
Rekoh takodje bilo je i povijesnih. Da ne nabrajam. Uglavnom sve srpske kontroverzne ličnosti iz dalje povijesti ...
Jer bliza vam je valjda herojstvo u NOB?
Uglavnom nebitno, eto uzmimo i da ste VI heroji a mi ustaše i handzarlije, pa naši Bošnjaci i Hrvati nisu imali pravo na ulice.."Tko je tebe ugrozavao u Sarajevu"????
A tko ostatak Srba?- pa da bubate onoliko?

Koja je to količina mrznje morala se skupljati godinama da pucas na rodni grad?

O promiciji ove knjige ratnog zločinca pod okriljem SP mozeš ti Roman napisati, no ono bitno ne mozeš pobiti argumentima..

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 19 sij 2014, 21:06 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Kačavenda je bolesnik. Dakle ni homoseksualac, ni pedofil ( mada je i to vrsta bolesti no njega treba opširnije definirati, ni biseksualac a pogotovo ne osoba normalne srpske orijentacije.

Za njega budi siguran da sve navedeno, ma koliko tebi bilo nezgodno u kontekstu tvog srpstva i pravoslavlja stoji.

Vjeruj mi da je Kačavenda meni manje simpatičan nego tebi, izrod i otpad koji sramoti i naš narod i našu vjeru, da se mene pita, njemu bi se sudilo po Starom zavjetu.

No svejedno, ako je nekog silovao nek mu se sudi.

Ali reći da je SPC širila mržnju jednostavno nije tačno.

Citat:
Što se tiče Ulica po Sarajevu, rekoh ti pogledaj prilog. Uglavnom neke slave su vaše u pitanju. A borce NOB odnosno " vaše heroje " nadodala sam kao ekstra kategoriju. Plus onih 60%.
Rekoh takodje bilo je i povijesnih. Da ne nabrajam. Uglavnom sve srpske kontroverzne ličnosti iz dalje povijesti ...
Jer bliza vam je valjda herojstvo u NOB?
Uglavnom nebitno, eto uzmimo i da ste VI heroji a mi ustaše i handzarlije, pa naši Bošnjaci i Hrvati nisu imali pravo na ulice.."Tko je tebe ugrozavao u Sarajevu"????
A tko ostatak Srba?- pa da bubate onoliko?

Prilog koji govori o tome kako u Sarajevu ima previše "srpskih" ulica mi ne pada na pamet da gledam. Kakve slave, koje slave i gdje.

Meni je lično u Sarajevu bilo jako dobro, dok se nisu pojavile kojekakve beretke i jadi.

Citat:
Koja je to količina mrznje morala se skupljati godinama da pucas na rodni grad?

Pitanje ti je naivno.
Bio je jedan momak, prozor njegovog stana je gledao tačno prema nama, i stalno smo ga zajebavali, dal bi pucao na svoj stan.
Kaže lijepo momak, pa ako od tamo zapucaju na mene, šta da radim?

Citat:
O promiciji ove knjige ratnog zločinca pod okriljem SP mozeš ti Roman napisati, no ono bitno ne mozeš pobiti argumentima.

Radikali pitali popa da odrade promociju neke knjige... nema dokaza ni da je pop znao ni ko je Milan Lukić ni šta je radio.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 00:00 

Pa SPC, ako je godinama u svom okrilju i pod pokroviteljstvom drzala ljude poput Kačavende i prikrivala njihove skandale, te ljude poput ovih opisanih u daljim tekstovim naravno da je saučesnica u zločinima.
Jer vidi za mene je Cerić moralno nepodoban reis postao onog dana kad je prikrio slučaj " Gluha Bukovica" i iskoristio je takodje IZ i svoj polozaj, te stavio pod pokroviteljstvo pokušaj pedofilije.

Nismo u srednjem vijeku pa da su takve stvari Tabu tema. To se mora i treba jasno definirati.

Pa naravno da ti je bilo dobro u Sarajevu, no nisu vas beretke otjerale po brdima. Ne sporim ja Cacine i Ćeline zločine, no naivno je uopće tvrditi da je Sarajevo drzano pod opsadom radi nekih zelenih beretki ili par krimosa i ratnih profitera.

Slučaj ovog momka mogu razumjeti. No poentu ne. Što hoćeš reći " Da su iz opkoljenog Sarajeva" pucali po vama a VI se branili samo?
Ova teorija je stvarno novost u vašoj srpskoj odbrambenoj povijesti. :D
Pa imaš snimke gdje Djeneral naredjuje " da nam se civilima ne da spavati" Ne trebam tebi pojašnjavati valjda kad tuče po odredjenim dijelovima Sarajeva na onom video uratku, da su u pitanju isključivo civilni objekti.

A ovo je vrhunac! Čuj pop promoviro knjigu a nije znao tko je Lukić i radikalna stranka pod vodjstvom Šešelja? Šališ se!

“Ispovest haškog sužnja” u hramu Svetog Save u Beogradu. Autor knjige je osuđeni ratni zločinac Milan Lukić – nemilosrdni masovni ubica i serijski silovatelj. Beogradski izdavač odgovoran za promoviranje lansiranja ove knjige je Srpska radikalna stranka na čelu sa ultra-nacionalističkim političarem Vojislavom Šešeljom. Šešelju se trenutno sudi na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu za zločine protiv čovječnosti. Rukopis Lukićeve knjige je ilegalno prokrijumčaren iz pritvorske jedinice UN tribunala."
"

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 00:18 

Pa SPC, ako je godinama u svom okrilju i pod pokroviteljstvom drzala ljude poput Kačavende i prikrivala njihove skandale, te ljude poput ovih opisanih u daljim tekstovim naravno da je saučesnica u zločinima.
Jer vidi za mene je Cerić moralno nepodoban reis postao onog dana kad je prikrio slučaj " Gluha Bukovica" i iskoristio je takodje IZ i svoj polozaj, te stavio pod pokroviteljstvo pokušaj pedofilije.

Nismo u srednjem vijeku pa da su takve stvari Tabu tema. To se mora i treba jasno definirati.

Ti sad skačeš sa teme na temu.
Da li je SPC kriva jer nije reagovala zbog Kačavende? Da, milion posto.
Da li je SPC dio agresorske mašinerije koja je širila mržnju prema drugim narodima? Ne.

Citat:
Pa naravno da ti je bilo dobro u Sarajevu, no nisu vas beretke otjerale po brdima. Ne sporim ja Cacine i Ćeline zločine, no naivno je uopće tvrditi da je Sarajevo drzano pod opsadom radi nekih zelenih beretki ili par krimosa i ratnih profitera.

Nije nas niko otjerao na brda. Evo razmisli malo gdje su bile linije, pa vidi ko je bio na brdima:
Trebević - Srbi.
Mojmilo - muslimani.
Dobrinja prema Lukavici - ravnica
Kotorac, Hrasnica prema Vojkovićima - ravnica
na Igmanu prema Vojkovićima, Krupcu, Hadžićima, Ilidži - muslimani na brdu
Hadžići opkoljeni - muslimani na brdima
Rajlovac, Stup, Azići, Nedžarići - ravnica

No dobro, nebitno.
Sarajevo je držano pod opsadom jer je izbio rat i jer je u njemu bilo 50.000 muslimanskih vojnika. Srbi nisu bili ni na kakvim brdima, već u svojim domovima u dijelovima Sarajeva i sarajevskim predgrađima.
Pogledaj presudu Haškog suda - nigdje zločin nije sama opsada, već kršenje ratnog prava prilikom opsade. Dakle, da opkoliš grad pun neprijateljske vojske - smiješ. Da tučeš neselektivno granatama i snajperom civile - ne smiješ.

Citat:
Slučaj ovog momka mogu razumjeti. No poentu ne. Što hoćeš reći " Da su iz opkoljenog Sarajeva" pucali po vama a VI se branili samo?
Ova teorija je stvarno novost u vašoj srpskoj odbrambenoj povijesti. :D
Pa imaš snimke gdje Djeneral naredjuje " da nam se civilima ne da spavati" Ne trebam tebi pojašnjavati valjda kad tuče po odredjenim dijelovima Sarajeva na onom video uratku, da su u pitanju isključivo civilni objekti.

Pogledaj gore.
Naravno da smo se branili. Evo recimo, prekinemo mi opsadu kod Dobrinje npr. Šta bi uradila muslimanska vojska? Stala? Zauzela Lukavicu i stala? Zauzela do Trnova i stala? Ili išla dokle bi mogla?

Citat:
A ovo je vrhunac! Čuj pop promoviro knjigu a nije znao tko je Lukić i radikalna stranka pod vodjstvom Šešelja? Šališ se!

“Ispovest haškog sužnja” u hramu Svetog Save u Beogradu. Autor knjige je osuđeni ratni zločinac Milan Lukić – nemilosrdni masovni ubica i serijski silovatelj. Beogradski izdavač odgovoran za promoviranje lansiranja ove knjige je Srpska radikalna stranka na čelu sa ultra-nacionalističkim političarem Vojislavom Šešeljom. Šešelju se trenutno sudi na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu za zločine protiv čovječnosti. Rukopis Lukićeve knjige je ilegalno prokrijumčaren iz pritvorske jedinice UN tribunala."

Imaš neke informacije da su radikali baš to rekli popu?
Nigdje ne piše da je neki sveštenik promovisao tu knjigu, već da je SRS promovisala tu knjigu u nekom parohijskom domu.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 00:47 

Nije samo Kačavenda u pitanju nazalost. Ne skačem s teme na temu. Navela sam ti Reisov primjer vrlo slikovito i onaj pokušaj pedofilije. Dio krivice snosi IZ.
Za Cerićeve govore kojim je širio negativne tenzije takodje odgovornost snosi i IZ. Ne mozeš ti ni IZ kao Cerić koristiti poput privatne prćije. Dakle, ne moze to ni Kačavenda.
Neka te razriješe duznosti i onda se ponašaj nemoralno.. Logika..
Sve ovo dakle primijeni na SPC, da ne trazim linkove.

Ovo o opsadi kratko ću prokomentirati "Nije govno nego se cuko pokakao"
Pa niste VI samo drzali SA pod opsadom par dana, nego godinama. Dio definicije opsada dragi moj je i stavljanje u nemoguće uvjete civila ( zena djece i staraca) .. Uskraćivanje osnovnih zivotnih uvjeta.
( hrane, struje i vode)
VI ste bili balkanski Talibani. Kratko i jasno..Jer 92 napraviti ono što ste VI Sarajevu u rangu je jedino tih divljaka. Oprosti, no tako je.

A ovo o prekidanju opsade je opet još jedna mantra velikosrpske politike :D

Pa zašto nikad niste ispoštovali dogovoreni prekid vatre? Zašto niste gadjali vojne a ne civilne ciljeve?
VI ste bili pod komandom profesionalnih časnika, a ne Abdula Al Zahara nekog iz Afganistana.
Tako da sve ovo navedeno ruši tvoju teoriju o " opsadi" i presudama.

A za popa već komentari prerastaju u komediju :D
Naivan ko Francuska sobarica!

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 00:56 

Nije samo Kačavenda u pitanju nazalost. Ne skačem s teme na temu. Navela sam ti Reisov primjer vrlo slikovito i onaj pokušaj pedofilije. Dio krivice snosi IZ.
Za Cerićeve govore kojim je širio negativne tenzije takodje odgovornost snosi i IZ. Ne mozeš ti ni IZ kao Cerić koristiti poput privatne prćije. Dakle, ne moze to ni Kačavenda.
Neka te razriješe duznosti i onda se ponašaj nemoralno.. Logika..
Sve ovo dakle primijeni na SPC, da ne trazim linkove.

Nemam ja problema s ovim što si iznijela, naprotiv, mislim da bi srpska Crkva jako puno stvari trebalo da sredi kod sebe.

Citat:
Ovo o opsadi kratko ću prokomentirati "Nije govno nego se cuko pokakao"
Pa niste VI samo drzali SA pod opsadom par dana, nego godinama.

Pa onoliko koliko je rat trajao genije.

Citat:
Dio definicije opsada dragi moj je i stavljanje u nemoguće uvjete civila ( zena djece i staraca) .. Uskraćivanje osnovnih zivotnih uvjeta.
( hrane, struje i vode)
VI ste bili balkanski Talibani. Kratko i jasno..Jer 92 napraviti ono što ste VI Sarajevu u rangu je jedino tih divljaka. Oprosti, no tako je.

Da je VRS Sarajevu zavrnula hranu, struju i vodu, krajem 93. biste jeli pacove, nemojmo se zajebavat. Ne samo da je stizala humanitarna pomoć, već i voda sa pojedinih izvora pod kontrolom VRS, za struju ne mogu da garantujem, a bogme i gas!

S druge strane, naravno da ne možeš dopustiti da 50.000 muslimanskih vojnika ima dobro snabdijevanje, to je neprijatelj.

Ne sporim, počinjeno je puno neprihvatljivih stvari za svaku osudu. Ali sama opsada nije zločin.

Citat:
A ovo o prekidanju opsade je opet još jedna mantra velikosrpske politike :D

Pa dobro, šta misliš da bi se desilo kad bi obruč negdje pukao, kad bi linije bile probijene?

Citat:
Pa zašto nikad niste ispoštovali dogovoreni prekid vatre? Zašto niste gadjali vojne a ne civilne ciljeve?
VI ste bili pod komandom profesionalnih časnika, a ne Abdula Al Zahara nekog iz Afganistana.
Tako da sve ovo navedeno ruši tvoju teoriju o " opsadi" i presudama.

Gađani su naravno najviše vojni ciljevi, već sam rekao da je gađanje civila neprihvatljivo i za svaku osudu.

Ne ruši ništa, opsada nije nelegalna.

Citat:
A za popa već komentari prerastaju u komediju :D
Naivan ko Francuska sobarica!

Pa jel govorio pop neki o knjizi, neko iz Crkve, ili su samo dali prostorije SRS?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 00:57 

Vec je davno utvrdjeno da u Sarajevu nije bilo objekta koji nije bio vojni cilj.
Voljom muslimana pripadnici prvog korpusa su se mijesali sa civilnom populacijom,vise puta im je nudjeno da puste civile iz okruzenja.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 01:01 

Metemma je napisao/la:
za struju ne mogu da garantujem,....

I struja sve dok nisu provukli kabl ogranicenog kapaciteta kroz tunel, od cega su se napajali stabovi i sl.
Za sve ostalo je struja stizala iz RS.
Plus, neuporedivo vise puta su prekrsili dogovor o primirju, stvar davno apsolvirana u Hagu,svjedocenjem UN-ovaca.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 01:12 

Nismo jeli pacove no jesmo leću i kozije mlijeko. Moja prva sjećanja kad sam skontala da će rat potrajati i da nema igre, su vezana za majku.
No jasno se sjećam i gladi, te vremena kad nije bilo ničeg.
Pazi, moja majka muze kozu u naninom vrtu. :D

Mrzila sam kozije mlijeko i onaj miris i stalno se pitala hoće to preći na mamu i njene mekane fine dzempere od šetlanda. Bilo je prohladno, zalihe istrošene a ona jadnica u tim dzemperima.

Spavale smo skupa, pa sam se brinula za taj ruzni miris. Toliko o opskrbi. I humanitarnoj pomoći.
Kao da ste nam VI lično umjesto granata Milke sa jagodom slali. Tako opisuješ opskrbu.

Eto ti mog sjećanja.

Hljeb ili ta neka smjesa nemam pojma od čega je bila. Zemlje :D

A struja i Gas ?

Na smiješno je i polemisati, zbilja.

Radio na baterije neki mi je bio SVA zabava i Rodjo stariji koji je po fijukanju granata nagadjao kojeg su kalibra i gdje koja pala :D

Kasnije smo provjeravali na radiju njegove navode.

Pa se i ja bila ufurala u tu igru i skupljanje gelera :D

Kutiju sam vukla raznih :D

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 01:56 

Nismo jeli pacove no jesmo leću i kozije mlijeko. Moja prva sjećanja kad sam skontala da će rat potrajati i da nema igre, su vezana za majku.
No jasno se sjećam i gladi, te vremena kad nije bilo ničeg.
Pazi, moja majka muze kozu u naninom vrtu. :D

Mrzila sam kozije mlijeko i onaj miris i stalno se pitala hoće to preći na mamu i njene mekane fine dzempere od šetlanda. Bilo je prohladno, zalihe istrošene a ona jadnica u tim dzemperima.

Spavale smo skupa, pa sam se brinula za taj ruzni miris. Toliko o opskrbi. I humanitarnoj pomoći.
Kao da ste nam VI lično umjesto granata Milke sa jagodom slali. Tako opisuješ opskrbu.

Eto ti mog sjećanja.

Hljeb ili ta neka smjesa nemam pojma od čega je bila. Zemlje :D

A struja i Gas ?

Na smiješno je i polemisati, zbilja.

Radio na baterije neki mi je bio SVA zabava i Rodjo stariji koji je po fijukanju granata nagadjao kojeg su kalibra i gdje koja pala :D

Kasnije smo provjeravali na radiju njegove navode.

Pa se i ja bila ufurala u tu igru i skupljanje gelera :D

Kutiju sam vukla raznih :D

Niko ne kaže da se narod nije napatio, ni mi se nismo baš gostili, bio je rat.

Ali dobro, ako ne vjeruješ da je moglo puno gore, ja tu ništa ne mogu.

A za struju, vodu i gas, izvoli pa provjeri.

Vrh

PostPostano: 15 svi 2014, 18:11 

slika

Vrh

PostPostano: 15 svi 2014, 18:44 

Muncimir je napisao/la:
slika

Emire, ne budali.

Inače, žao mi je onih iskrenih i moralnih svećenika u SPC. Radi jednog broja ljudskog ološa unutar SPC svi su stigmatizirani.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 221 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: