HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 29 stu 2024, 20:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 296 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Pozitiva iz/o BiH
PostPostano: 20 pro 2013, 06:14 

Citat:
Bevanda: Sanjam da svi zajedno budemo jedna velika porodica

slika

Vrh

PostPostano: 26 pro 2013, 15:08 

Citat:
Klas za 6 mjeseci u Srbiju plasirao 100 tona bosanskog lokuma

slika

Vrh

PostPostano: 26 pro 2013, 23:49 

Čekaj, kakav je ovo lokum?

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 00:17 

Ovo nešto se i kod nas u Hrvatskoj već godinama prodaje pod rahat lokum, a nema veze s istim.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 01:04 

Da nije ovaj zeleni Klas kamuflirana podtvrtka Krasa. :zubati

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 18:25 

Metemma je napisao/la:
Čekaj, kakav je ovo lokum?

Rahatan!:-)

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 18:41 

Ovo je rahat lokum:

slika

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 19:54 

Niste normalni. Rahat lokum je rahat lokum, slatkiš porjeklom valjda iz Turske, a bosanski lokum je nešto potpuno drugo. Za razliku od "ratluka" bosanski lokum je jako ukusan i sjećam se da je i prije rata bio popularan. Tačno ovakvo pakovanje.

slika

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 19:57 

Poznato mi je, ali nisam ga jeo sto godina...

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 20:01 

Pardon. Ovo je pakovanje od prije rata.

slika

A evo i domaćeg :zubati

slika

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 22:15 

Metemma je napisao/la:
Ovo je rahat lokum:

slika

Ja sam vidio da se uz bosansku kavu uvijek dobije ovaj lokum. Cak sam je i ja jednom narucio. :zubati Znaci turski lokum uvaljuju.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 22:29 

Metemma je napisao/la:
Poznato mi je, ali nisam ga jeo sto godina...

I ja isto. Više sam u životu čajnih biskvita i čokoladnih napolitanki pojeo negoli ovaj "domaći" lokum.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 23:01 

Metemma je napisao/la:
Ovo je rahat lokum:

slika

Znam,ja sam napisao rahatan:-)

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 23:03 

cuj rahatan. prvi put cujem.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 27 pro 2013, 23:27 

Aztec je napisao/la:
cuj rahatan. prvi put cujem.

Svaki lokum je rahat-an,kad se odmara i pije kava,sjedi,bleji,tko šta već radi uz lokum.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2013, 00:43 

Nis' ja vas ne kuzin. Lokum kokum... :zubati

Vrh

PostPostano: 31 pro 2013, 17:41 

Mladi Bosanci i Hercegovci koji su oduševili svijet u 2013.

Bosanac u kompaniji Google

Sarajlija Alvin Abdagić dobio je posao u jednoj od najpoznatijih svjetskih kompanija Google.

Alvin je diplomirao na Odsjeku za automatiku i elektroniku Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, gdje je trenutno na doktorskom studiju. Na istom fakultetu je protekle dvije godine radio kao asistent. Sada je dobio poziv internetskog giganta, kompanije Google da radi za njih. Alvin se još dok je pohađao srednju školu takmičio u informatici i redovno učestvovao na informatičkim olimpijadama, gdje je osvojio brojne medalje.

Također, sljedeći primjer je Sarajlija Nazif Alić, biolog, genetičar, koji je zaposlen kao istraživač u Londonu na University Collegeu, gdje dijelom radi i kao predavač. Rođen 1976. godine, Alić je pohađao gimnaziju najprije u rodnom Sarajevu, a onda u Francuskoj i Sidneju. Fakultet biologije i doktorat završio je u Sidneju na University of New South Wales. U sklopu svojih naučnih istraživanja pokušava da nađe i opiše genetske, farmaceutske i dijetalne intervencije koje mogu da produže zdravi život kod mušice u nadi da bi one mogle pomoći da se održi dobro zdravlje kod ljudi.

Bosanka Nejra Mandžić najbolja u Australiji

Devetnaestogodišnja Nejra Mandžić, talentovana djevojka iz Melburna u Australiji porijeklom iz Bosne i Hercegovine, dobila je nagradu “DUX” koja u toj zemlji predstavlja najprestižniju nagradu u oblasti obrazovanja i nauke.
Naime, australijski mediji navode kako je ova mlada djevojka na završnim ispitima osvojila ukupno 95,15 od mogućih 100 bodova, što je najveći uspjeh na nivou Australije i ubjedljivo najbolji rezultat u srednjoj školi “Carwata Secondary College” koju pohađa.
Inače, ona je kćerka poznatog univerzitetskog profesora i publiciste Habiba Mandžića, koji je iz Srebrenice i koji više od dvije decenije živi i radi u Australiji.
Nejra je rođena 1996. godine u Melburnu, a osnovnu školu “Harrisfield Primary School” završila je odličnim uspjehom i bila učenik generacije. U svim razredima srednje škole bila je odličan učenik i uvijek dobijala najviše nagrade za svoj uspjeh.
U hodniku njene srednje škole postavljena je slika ove mlade Bosanke sa ugraviranim imenom, a na velikom panou na ulici ispred njene škole bila je ispisana čestitka za njen postignuti uspjeh.
Također, poznati Univerzitet Monash u Australiji, na kome će Nejra nastaviti studiranje, dodijelio joj je stipendiju i direktno mjesto na željenom fakultetu.

Tuzlak priča 70 jezika svijeta

Među najuspješnijim mladih Bosancima i Hercegovcima u svijetu je i Tuzlak Muhamed Mešić koji tečno govori 12 jezika, a sporazumijeva se na još 61 jeziku. Jezički genije Mešić ima 29 godina i govori više od 70 jezika svijeta - od hebrejskog do yiddisha, od baskijskog do kinyarwanda, a jezike kao što su engleski, njemački, grčki ili turski savladao je još kao dijete. Rođen je u Tuzli 1984, a već sa 26 godina govorio je 56 jezika.

Muhamed je pravnik po zanimanju, a do sada je radio u 24 zemlje na četiri kontinenta, kao vođa projekata Brainswork grupe, projekt menadžer British Councila, lični savjetnik predsjednika Makedonije Gjorga Ivanova i savjetnik gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. Trenutno živi i radi u glavnom gradu Austrije, Beču, gdje vodi pravne poslove u jednoj građevinskoj kompaniji.

Među uspješnim Bosancima na globalnom nivou su sigurno i fizičari iz srednjih škola u BiH koji su na Internacionalnoj olimpijadi u Kopenhagenu osvojili bronzanu medalju i tri pohvale. Naime, Nudžeim Selimović, učenik trećeg razreda Međunarodne srednje škole iz Sarajeva, osvojio je bronzanu medalju. Pohvale su osvojili Slavko Ivanović (Gimnazija "Petar Kočić" Zvornik), Enes Kriještorac (Bošnjačka gimnazija Sarajevo), Suad Krilašević (Druga gimnazija Sarajevo), a takmičio se i Benjamin Ćerimagić (Gimnazija "Mustafa Novalić" Gradačac).

Mnogi će se možda iznenaditi, ali činjenica je da na dizajnu sljedeće generacije atraktivnog Fordovog Mustanga upravo radi Bosanac Kemal Curić, rodom iz Sarajeva. Kemal Curić je rođen 1978. godine i radi u Fordu na sljedećoj generaciji Mustanga. Curić je do sada zaslužan za interijere Fordova Kuga, Ka i Fieste. On je 1995. godine kao izbjeglica otišao u Njemačku.

Osim njega, jedan od uspješnih Bosanaca je i Nedžad Mujčinović koji radi za Opel. Zanimljiv je i Ernesto Rupar koji je rođen u Njemačkoj, od oca Mostarca i majke Vojvođanke. Radio je u Mercedesu, Grupi GM, SAAB-u i Fordu. Sarajlija Mladen Barbarić je, također, je diplomirao u Detroitu, a već na drugoj godini studija počeo je raditi za Ford.

Najljepša žena svijeta - Aida Đapo

Naime, prema izboru portala Beautiful Women, titula najljepše žene svijeta u 2013. godini pripala je zanosnoj plavookoj ljepotici Iddi Van Munster, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a pravo joj je ime Aida Đapo. Mlada je Aida iza sebe ostavila 50 ljepotica, uključujući i Monicu Bellucci, Megan Fox, Adrianu Limu, Evu Mendes...

Također, američki portal Beautiful Women Pedia proglasio je Bosanku Sonju Zekić (26) najljepšom prirodnom ženom na svijetu za 2013. godinu.

Sonja, koja je porijeklom iz Žepča, se od 18. godine bavi modelingom, a već nekoliko godina živi u Sarajevu, gdje je završila Ekonomski fakultet i radi u struci. Dosad se pojavljivala u nekoliko muzičkih spotova, a prošle je godine ostvarila značajan uspjeh na takmičenju Gentleman's Choicea, na kojem je njen profil sa fotografijama pogledan više od pet miliona puta. Američki portal je za Sonju napisao da je ona odličan primjer lijepe i prirodne djevojke.

Bišćanka u utrci za američki Kongres

Najsvježiji primjer je zasigurno mlada Bosanka Anesa Kajtazović (27), poslanica parlamenta američke savezne države Iowe, koja je ove godine u utrci za mandat u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ova rođena Bišćanka s 24 godine je ušla u parlament Iowe, a sada, tri godine kasnije, već je duboko u kampanji za člana Kongresa koja traje do 31. decembra ove godine. Kajtazović za sebe kaže da je najbolji primjer “američkog sna”.

Mate Rimac (24), porijeklom iz Livna, zadivio je svijet nakon što je konstruirao najbrži električni automobil koji razvija brzinu do 305 kilometara na sat i ima preko hiljadu konjskih snaga.

Još jedan uspješan Bosanac je zasigurno i Sarajlija Amil Hota koji se nalazi na čelu firme Blumberry koji je vodio izbornu kampanju njemačke kancelarke Angele Merkel. Hota je rođen 1979. godine i radi u firmi koja ima poznate klijente poput Volswagena.

Nakon petogodišnjeg boravka u Austriji, Hota se u Sarajevo vratio 1997. godine i diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Studije je okončao 2008. godine i diplomirao je kao savjetnik za odnose s javnošću na German Press Academy u Berlinu. Radio je i kao konsultant Honde, Vodafona, Deutsche Banke, Loewe, WILO-a i drugih. Od 2011. je na čelu odjela za konsalting u Blumberryju, a 2012. godine postao je generalni direktor Blumberryja.

Dvadesetšestogodišnja Sana Alajmović je još jedna Bosanka koja ostvaruje fenomenalne rezultate van Bosne i Hercegovine. Porijeklom je iz Olova, a od 1992. godine živi u Švedskoj. Ona je ove godina, prema izboru tamošnjih najtiražnijih poslovnih novina Veckans Affarer svrstana među 101 najuspješnijeg super talenta iz oblasti poduzetništva u ovoj zemlji.

Sani je, prema ocjeni uredništva lista koji tokom cijele godine istražuje najuspješnije mlade talente, pripalo 73. mjesto. Ova Olovljanka, kćerka poznatog olovskog ljekara Senahida, u Štokholmu je diplomirala ekonomiju, a potom psihologiju i filozofiju. U dosadašnjoj karijeri radila je za mnoga švedska privredna predstavništva u SAD-u, a lani je organizirala švedsko-američki samit koji svake godine okuplja najveće svjetske lidere iz finansijskog sektora.

Zeničanka aplicirala na šest američkih univerziteta i primljena na svih šest!

Imman Merdanović iz Zenice nakon što je aplicirala na šest američkih univerziteta, na svih šest je i primljena. Iz isto toliko američkih država stigli su joj pozitivni odgovori i pozivi da započne studiranje baš kod njih i da će joj oni pomoći oko vize i druge papirologije.

No, Iman je izabrala njujorški univerzitet od kojeg je dobila punu stipendiju kao najbolji aplikant ove godine. Studiraće medicinu, a kao sporedne predmete izabrala je glumu i italijanski jezik.

Zeničanka Imman Merdanović ovih dana provodi svoj ljetni raspust u rodnom gradu. Već za nekoliko mjeseci putuje u New York, gdje će započeti studij na prestižnom Univerzitetu St Lawrence.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2014, 16:41 

Sayuri je napisao/la:
Mladi Bosanci i Hercegovci koji su oduševili svijet u 2013.

Bosanka Nejra Mandžić najbolja u Australiji

Devetnaestogodišnja Nejra Mandžić, talentovana djevojka iz Melburna u Australiji porijeklom iz Bosne i Hercegovine, dobila je nagradu “DUX” koja u toj zemlji predstavlja najprestižniju nagradu u oblasti obrazovanja i nauke.
Naime, australijski mediji navode kako je ova mlada djevojka na završnim ispitima osvojila ukupno 95,15 od mogućih 100 bodova, što je najveći uspjeh na nivou Australije i ubjedljivo najbolji rezultat u srednjoj školi “Carwata Secondary College” koju pohađa.
Inače, ona je kćerka poznatog univerzitetskog profesora i publiciste Habiba Mandžića, koji je iz Srebrenice i koji više od dvije decenije živi i radi u Australiji.
Nejra je rođena 1996. godine u Melburnu, a osnovnu školu “Harrisfield Primary School” završila je odličnim uspjehom i bila učenik generacije. U svim razredima srednje škole bila je odličan učenik i uvijek dobijala najviše nagrade za svoj uspjeh.
U hodniku njene srednje škole postavljena je slika ove mlade Bosanke sa ugraviranim imenom, a na velikom panou na ulici ispred njene škole bila je ispisana čestitka za njen postignuti uspjeh.
Također, poznati Univerzitet Monash u Australiji, na kome će Nejra nastaviti studiranje, dodijelio joj je stipendiju i direktno mjesto na željenom fakultetu.

Svaka čast ostalim, ali ova ne zaslužuje biti na ovoj listi. "Dux" nije "najprestižnija nagrada u oblasti obrazovanja i nauke", nego unutarškolsko priznanje za najbolji akademski rezultat (u konkurenciji učenika te škole). U što si goroj školi, to veće šanse da završiš kao Dux te škole.

Njen rezultat (95.15) ju je svrstao na 2.172 mjesto u državi.

http://www.quppa.net/studyscores/browse/2013/All%20Students,%20Sorted%20by%20Highest%20Scores%20%28Raw%29.html

Pretražite "Mandzic". Mislim da su o njoj neke lokalne novine nešto pisale jer im je bila kuriozitet zato što je pokrivena.

Inače skromni ja davne 1997. dobih 95.80 (pola godine proveo pijan, a vikende u skladištu, moglo je i bolje), tri školske zlatne akademske medalje (u najvećoj školi u Australiji), dvije stipendije (jednu sveučilišnu, drugu fakultetsku), pa ne dospih na listu "pametnih i uspješnih Bosanaca" :D Nepravda, pa to ti je.

Usput, znam tri Bosanke (jedna Muslimanka, druga Srpkinja, treća mixer) koje su Einsteini, čak i za mene (jedna budući priznati znanstvenik u SAD, druga i treća u financijama - jakim američkim investicijskim bankama), ali nisu sklone samopromociji.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2014, 00:09 

Svejedno to nije zanemariv uspjeh i svakoga ko je vrijedan treba i pohvaliti.

Kad smo kod Australije kakvi su to tamo požari i vrućine? Kakvo je stanje tu gdje si ti?

Vrh

PostPostano: 04 sij 2014, 02:35 

Pa je 95.15 je odličan rezultat, to znači da je u top 4.85% svih učenika u zemlji koji su ove godine položili maturu. Ali ne znači da si genije, dovoljno je biti iznadprosječan u velikom broju predmeta, ili jako dobar u 1 ili 2. No sve se to resetira čim kreneš na fax, svi su na pozitivnoj nuli.

Da sam paranoičan, pomislio bih da navijaš za kakav požar da od mene napravi Uglješu, pa da umjesto osmrtnice osvane upis "Pozitiva za BiH" :D Najbliže se požar približio čini mi se 2007 ili 2008, na ne više od 500-ak metara od kuće, pa smo bili preventativno iseljeni.

Nema ništa strašno ove godine, iako je 2013. zabilježena kao najtoplija godina u povijesti.

Siguran sam da si i ti navikla na ekstremne temperature u Hercegovini, pa te ne mogu impresionirati, ali smo u januaru imali jedan dan od 47 stupnjeva, neopisiv šok kada iziđeš van iz klimatizirane kuće ili ureda, ko da si uvalio glavu pored otvorenog šporeta. I to sve pored Pacifika, i bez kamenjara koji kod vas upija i onda isijava vrućinu.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2014, 02:41 

Ma znam, ne moraš mi opisivati. Ali ja se nikad ne bih mogla naviknuti da je u januaru vruće, a tamo u julu hladno :zubati
I npr ne znaš šta je to bijeli Božić i Nova godina :zubati
Djed Mraz ne dolazi u crvenom kostimu nego u havajskoj košulji :zubati
Kod nas se isto Bajram pomiče i sad ovaj ramazanski pada na ljeto i nikako nije to to. Nemaš onaj osjećaj kao nekad.
A što se tiče požara tu ste organizovaniji. Kod nas mi sami gasimo vatru kad dođe do naseljenog područja :zubati

Vrh

PostPostano: 04 sij 2014, 02:48 

Sa Lijanovićem kao šefom civilne zaštite to ne može nikako ići na dobro, a nemaju love za jedan pišljivi kanader of 30 milijuna. Ako ima jedna vijest za koju se nadam da će osvanuti na ovoj temi, to bi bila vijest o prvom BH Kanaderu, stacioniranom u Mostaru. Je, da Perecija uvijek može poslati svoje, ali se izgubi barem pola dana.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2014, 12:36 

Citat:
"Čovjek magnet" iz Srebrenika želi u Guinnessovu knjigu rekorda

slika

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2014, 15:31 

Citat:
Catherine Ashton prošetala Baščaršijom i jela ćevape!

slika

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2014, 15:33 

Dokle više taj ćevap fetiš, dokle...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 296 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: