HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 20:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 7905 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 317  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 16:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
MRAP vozila
Amerikanci donirali 30 oklopnjaka Hrvatskoj
slika
Donirana vozila bit će raspoređena u postrojbe Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Zapovjedništva za potporu (ZzP) i u Bojnu za specijalna djelovanja (BSD)

U vojarni Croatia u Zagrebu održana je primopredaja doniranih MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle) vozila Vlade SAD-a Republici Hrvatskoj.

Primopredaji su prisustvovali pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak, ujedno i izaslanik ministra obrane, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić, te veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Kenneth Merten. Ovom prigodom Oružane snage RH preuzele su prvu skupinu od 30 doniranih vozila tipa MRAP MaxxPro logističke namjene.

Američka vlada donijela je odluku o donaciji 212 MRAP vozila, što uključuje 162 vozila tipa MRAP M-ATV (borbena terenska vozila), 20 vozila tipa MRAP HAGA (sanitetska vozila) te 30 vozila tipa MRAP MaxxPro, izvjestili su iz MORH-a. General Lovrić zahvalio je Vladi SAD na vrijednoj donaciji, istaknuvši kako je današnja primopredaja MRAP vozila samo jedna u nizu pomoći i donacija koju Republika Hrvatska i Oružane snage Republike Hrvatske primaju od Vlade SAD-a.

- Ovo je još jedna potvrda činjenice kako su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner RH u području obrane“, naglasio je general Lovrić. Dodao je kako će se MRAP vozilima osigurati balistička i protuminska zaštita pripadnicima OS RH, čime će se povećati operativna sigurnost i zaštita tijekom provedbe zadaća.

Američki veleposlanik u RH Kenneth Merten istaknuo je da u ovom slučaju materijalna vrijednost donacije nije toliko važna, koliko je važno istaknuti da ova donacija pokazuje kako su Sjedinjene Američke Države i Hrvatska dio istog tima. - Zajedno školujemo vojnike i časnike, zajedno sudjelujemo u mirovnim misijama i sada ćemo voziti istu opremu - naglasio je Merten. Svoja iskustva u voženju MRAP vozila u misiji ISAF u Afganistanu iznio je nadnarednik Ivica Gogić, naglasivši kako su se vozila pokazala kao vrlo učinkovita, te da pružaju maksimalnu zaštitu svim sudionicima u konvoju.

Donirana vozila bit će raspoređena u postrojbe Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Zapovjedništva za potporu (ZzP) i u Bojnu za specijalna djelovanja (BSD). Predviđeno je da će se vozila koristiti u manjim borbenim operacijama u urbanim i skučenim područjima uključujući patrole, osiguranja konvoja, izviđanje, evakuaciju ozlijeđenih, transporta postrojbi i tereta te kao zapovjedno vozilo. MRAP vozila težine su oko 18 tona, dužine oko 6,8 metara, širine 2,7 m i visine 3,3 m, prosječne potrošnje oko 50 litara na 100 km.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/amerika ... koj-931485

Svi parkirani na crtu. :zubati

Da imamo temu i o našoj oružanoj sili/lovačkom društvu.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 16:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
doc je napisao/la:
Stiglo 30 vozila
SAD nam donirao oklopnjake, no kako platiti PDV?
slika
Pitanje je hoće li OSRH moći prihvatiti sve te donacije, stigli su i simulatori za puške, no za PDV treba 10 mil. kn

Hrvatskoj vojsci napokon je stiglo prvih 30 američkih MRAP vozila (korištenih u Iraku i Afganistanu).

Riječ je o oklopljenim vozilima sigurnim od mina. MORH još skriva vozila, a pokazat će ih nakon pregleda. To bi, pak, moglo potrajati, s obzirom na to da postoji tipično hrvatski problem, saznaje vojni portal “defender.hr” – u OSRH muku muče kako namaknuti novac za PDV na vozila.

Budući da je Linić rebalansom MORH-u uzeo 240 milijuna kuna, teško će se moći prihvatiti i sve američke donacije ove godine jer ih u proračunu nisu predvidjeli. Amerikanci doniraju i simulacijski sustav MILES za jurišne puške, vrijedan 6 milijuna dolara, a za njega je PDV 10 mil. kn.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/sad-nam ... pdv-927666

:001_cool

Nedo Bog da nam neko avione donira.


Izleda da smo našli lovu za porez.

Znači ukupno 212 bi ih trebali dobit?

Nek ubace još i 100ak Abramsa, jedno 36 Apacha i F35 i mi zadovoljni...

Braća Amerikanci. :zivili

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 16:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
http://en.wikipedia.org/wiki/Oshkosh_M-ATV

http://en.wikipedia.org/wiki/International_MaxxPro

To bi bilo to.

Nije to ni tako malo. Pola milijuna novi...Znači preko 100 milijuna dolara za 212.

Ne loše.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 16:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
slika

M1151 Enhanced Armament Carrier ~80 komada

The vehicles are mostly used by the ISAF forces in Afghanistan, but at least 13 are home-based. Yet additional vehicles are to be acquired.

slika

Oshkosh M-ATV - 167 komada

On order from the US Army stocks. The initial order was made for 127 vehicles but additional 40 units were requested and approved by US Senate. All vehicles to be delivered by the end of 2014

slika

International MaxxPro - 30 komada

Unspecified quantity of additional vehicles are to be delivered in 2014 and 2015 from US Army reserves. Croatian requirements call for additional 50 vehicles of this or similar type of which at least 16 would be in the MEDEVAC, rest in urban patrol and peacekeeping configurations.

slika

Cougar - 47 komada

On order from the US Army, all to be delivered by the end of 2014. Roughly 12 vehicles to be configured as unarmed armored ambulances, remaining vehicles to be armed with 12.7 mm RCWSs.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 16:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
slika

Panzerhaubitze 2000 - 18 komada

According to media reports, this system was ordered from German Army reserve stock, $36 million contract for 18 howitzers with support equipment, spare parts and training included. With delivery starting in 2015, with the first 9 to join the Croatian Army in the second half of 2015 and the remaining vehicles to be delivered after a general overhaul by the German Army in mid-2016/7.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 17:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
ManInBlack je napisao/la:
Samo se vi zajebajite sa Hr vladom :)

slika

slika

slika

slika

Citat:
Premijer Milanović posjetio je tvrtku HS Produkt u Karlovcu s kojim se kreće u projekt proizvodnje streljiva vrijednosti 40-50 milijuna eura, a otvoriti se oko 100 novih radnih mjesta. http://bit.ly/PrnlcY


Milanović, Kotromanović i Ostojić obišli HS Produkt
slika
Prisjećajući se svog davnog posjeta karlovačkoj tvornici naoružanja HS-Produkt, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, kao ni ministri obrane, odnosno unutarnjih poslova RH Ante Kotromanović i Ranko Ostojić nisu krili oduševljenje razvojem ove tvornice u koju je, prema riječima njenog direktora Željka Pavlina, tijekom desetak godina uloženo preko milijardu kuna i koja trenutno zapošljava nešto iznad 1.800 ljudi.

Obilazeći najnoviju, preko 100 milijuna kuna vrijednu halu površine 20 tisuća kvadratnih metara koja se još djelomice dovršava, premijer i ministri neporedno su upoznati s vrlo sofisticiranom tehnologijom proizvodnje dijelova za pištoljski program kao i za jurišnu pušku VHS u svim njenim inačicama. S obzirom na velike narudžbe za isporuku za armije nekoliko zemalja, za što je HS-Produkt upravo pred potpisivanjem ugovora, paralelno s montažom preostale skupocjene opreme u tijeku je zapošljavanje još 200-tinjak radnika, čime bi od sredine ljeta i otpočela velikoserijska proizvodnja jurišne puške na nova svjetska tržišta, osvojena zahvaljujući dugoročnoj poslovnoj suradnji s američkim strateškim partnerom Sprinfield Armoryem.

Suvlasnici HS-Produkta Marko Vuković i Ivan Žabčić potvrdili su i kroz razgovor s visokim dužnosnicima da su u suradnji s Ministarstvom obrane vrlo blizu donošenju odluke o ulasku u 50-tak milijuna eura vrijednu investiciju gradnje tvornice streljiva za pješačko naoružanje za vojnu i civilnu uporabu. Ministar Kotromanović kazao je da je proizvodnja streljiva uz naoružanje također od strateške važnosti za sigurnost zemlje, a kako je potražnja za streljivom na svjetskom tržištu stalna, on je podržao ideju o ovoj investiciji i njen vjerojatan javno-privatni poduzetnički model. Osim toga, dodao je direktor HS-Produkta Željko Pavlin, često čim u svijetu dođe do nekog oružanog sukoba, proglasi se embargo na uvoz oružja i streljiva, a bez streljiva naoružanje je samo, rekao je, „gomila beskorisnog željeza u rukama“. S obzirom na stroge sigurnosne propise, proizvodnja streljiva ne može biti u sklopu postojećeg HS-Produktovog pogona u samome Karlovcu, već je za tu namjenu kao suvlasnički ulog država predvidjela dodijeliti zemljište izvan Karlovca, konkretno, ponudila je lokacije dviju bivših velikih vojarni JNA, koje je čak i ustupila Gradu, ali on za njih nije našao zainteresiranoga kupca.

Istovremeno, HS-Produkt je samo prošle godine za potrebe testiranja naoružanja u svojoj proizvodnji utrošio oko pet milijuna komada streljiva raznih kalibara, a već od ove godine ta će potrošnja porasti na sedam milijuna komada, što je uz nabavnu cijenu od dvije to tri kune po komadu, plus komplicirana i vrlo skupa procedura skladištenja i čuvanja tog streljiva, zapravo vrlo velik trošak u poslovanju. S druge strane, kupci HS-Produktova naoružanja u pravilu pitaju i za streljivo, no morali su biti odbijeni, a što za vjerojatno tri godine, koliko bi trebalo do početka proizvodnje HS-Produktovog streljiva, više neće biti slučaj.

http://liderpress.hr/biznis-i-politika/ ... s-produkt/

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 17:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19704
doc je napisao/la:
MRAP vozila
Amerikanci donirali 30 oklopnjaka Hrvatskoj
slika
Donirana vozila bit će raspoređena u postrojbe Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Zapovjedništva za potporu (ZzP) i u Bojnu za specijalna djelovanja (BSD)

U vojarni Croatia u Zagrebu održana je primopredaja doniranih MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle) vozila Vlade SAD-a Republici Hrvatskoj.

Primopredaji su prisustvovali pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak, ujedno i izaslanik ministra obrane, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić, te veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Kenneth Merten. Ovom prigodom Oružane snage RH preuzele su prvu skupinu od 30 doniranih vozila tipa MRAP MaxxPro logističke namjene.

Američka vlada donijela je odluku o donaciji 212 MRAP vozila, što uključuje 162 vozila tipa MRAP M-ATV (borbena terenska vozila), 20 vozila tipa MRAP HAGA (sanitetska vozila) te 30 vozila tipa MRAP MaxxPro, izvjestili su iz MORH-a. General Lovrić zahvalio je Vladi SAD na vrijednoj donaciji, istaknuvši kako je današnja primopredaja MRAP vozila samo jedna u nizu pomoći i donacija koju Republika Hrvatska i Oružane snage Republike Hrvatske primaju od Vlade SAD-a.

- Ovo je još jedna potvrda činjenice kako su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner RH u području obrane“, naglasio je general Lovrić. Dodao je kako će se MRAP vozilima osigurati balistička i protuminska zaštita pripadnicima OS RH, čime će se povećati operativna sigurnost i zaštita tijekom provedbe zadaća.

Američki veleposlanik u RH Kenneth Merten istaknuo je da u ovom slučaju materijalna vrijednost donacije nije toliko važna, koliko je važno istaknuti da ova donacija pokazuje kako su Sjedinjene Američke Države i Hrvatska dio istog tima. - Zajedno školujemo vojnike i časnike, zajedno sudjelujemo u mirovnim misijama i sada ćemo voziti istu opremu - naglasio je Merten. Svoja iskustva u voženju MRAP vozila u misiji ISAF u Afganistanu iznio je nadnarednik Ivica Gogić, naglasivši kako su se vozila pokazala kao vrlo učinkovita, te da pružaju maksimalnu zaštitu svim sudionicima u konvoju.

Donirana vozila bit će raspoređena u postrojbe Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Zapovjedništva za potporu (ZzP) i u Bojnu za specijalna djelovanja (BSD). Predviđeno je da će se vozila koristiti u manjim borbenim operacijama u urbanim i skučenim područjima uključujući patrole, osiguranja konvoja, izviđanje, evakuaciju ozlijeđenih, transporta postrojbi i tereta te kao zapovjedno vozilo. MRAP vozila težine su oko 18 tona, dužine oko 6,8 metara, širine 2,7 m i visine 3,3 m, prosječne potrošnje oko 50 litara na 100 km.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/amerika ... koj-931485

Svi parkirani na crtu. :zubati

Da imamo temu i o našoj oružanoj sili/lovačkom društvu.

Hrvatskoj oklopnjake, a Srbiji Hamere i to po drugi put u 2 godine. :D

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1170134/Ameri%C4%8Dki+%22hameri%22+za+srpsku+vojsku+.html

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=05&dd=28&nav_category=12&nav_id=717698

Srbija nije članica NATO, ali s obzirom na donacije SAD-a ko da jeste. :zubati

Japanci prije desetak godina doniraše Srbiji autobuse, a nedavno i 300 ekoloških vozila (Prijuse i slično).

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1546868/Japan+poklanja+Srbiji+300+ekolo%C5%A1kih+vozila.html

A Arapi takođe džipove i to 3 blindirane Mečke. :zubati

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1252466/%C5%A0eik+donirao+Srbiji+blindirane+d%C5%BEipove.html

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 17:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
I onda se ovi tvoji na temi o Ukrajini pjene.

A na kraju ćemo zajedno patrolirati granicom Krima...

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 17:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19704
Možda u američkim filmovima strave i užasa i to kao međusobno suprotstavljene strane unutar istog sistema, dok u stvarnosti sigurno ne pošto je Srbija zauzela neutralan stav povodom pitanja vojnih transatlanskih integracionih procesa. Osim toga, kada su Srbija i Hrvatska bile zajedno, taj brak se vrlo brzo raspao (gledajući iz hiljadugodišnje perspektive). :zubati

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 19:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42
Postovi: 8080
Lokacija: Na rubu egzistencije
Zanimljivo ej bilo pratit rasprave na Obrisu gleda ovih vozila. Sve ima svoje za i protiv.

Mnogi im zamjeraju težinu i skupo održavanje, pa sad... Ali to je poklon, a poklonjenom se konju ne gleda u zube. Uvijek mogu u staro željezo.

_________________
Too proud to beg, too dumb to steal

It's probably me...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 19:16 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24534
Lokacija: Heartbreak Hotel
doc je napisao/la:
MRAP vozila
Amerikanci donirali 30 oklopnjaka Hrvatskoj
slika
Donirana vozila bit će raspoređena u postrojbe Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Zapovjedništva za potporu (ZzP) i u Bojnu za specijalna djelovanja (BSD)

U vojarni Croatia u Zagrebu održana je primopredaja doniranih MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle) vozila Vlade SAD-a Republici Hrvatskoj.

Primopredaji su prisustvovali pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak, ujedno i izaslanik ministra obrane, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić, te veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Kenneth Merten. Ovom prigodom Oružane snage RH preuzele su prvu skupinu od 30 doniranih vozila tipa MRAP MaxxPro logističke namjene.

Američka vlada donijela je odluku o donaciji 212 MRAP vozila, što uključuje 162 vozila tipa MRAP M-ATV (borbena terenska vozila), 20 vozila tipa MRAP HAGA (sanitetska vozila) te 30 vozila tipa MRAP MaxxPro, izvjestili su iz MORH-a. General Lovrić zahvalio je Vladi SAD na vrijednoj donaciji, istaknuvši kako je današnja primopredaja MRAP vozila samo jedna u nizu pomoći i donacija koju Republika Hrvatska i Oružane snage Republike Hrvatske primaju od Vlade SAD-a.

- Ovo je još jedna potvrda činjenice kako su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner RH u području obrane“, naglasio je general Lovrić. Dodao je kako će se MRAP vozilima osigurati balistička i protuminska zaštita pripadnicima OS RH, čime će se povećati operativna sigurnost i zaštita tijekom provedbe zadaća.

Američki veleposlanik u RH Kenneth Merten istaknuo je da u ovom slučaju materijalna vrijednost donacije nije toliko važna, koliko je važno istaknuti da ova donacija pokazuje kako su Sjedinjene Američke Države i Hrvatska dio istog tima. - Zajedno školujemo vojnike i časnike, zajedno sudjelujemo u mirovnim misijama i sada ćemo voziti istu opremu - naglasio je Merten. Svoja iskustva u voženju MRAP vozila u misiji ISAF u Afganistanu iznio je nadnarednik Ivica Gogić, naglasivši kako su se vozila pokazala kao vrlo učinkovita, te da pružaju maksimalnu zaštitu svim sudionicima u konvoju.

Donirana vozila bit će raspoređena u postrojbe Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Zapovjedništva za potporu (ZzP) i u Bojnu za specijalna djelovanja (BSD). Predviđeno je da će se vozila koristiti u manjim borbenim operacijama u urbanim i skučenim područjima uključujući patrole, osiguranja konvoja, izviđanje, evakuaciju ozlijeđenih, transporta postrojbi i tereta te kao zapovjedno vozilo. MRAP vozila težine su oko 18 tona, dužine oko 6,8 metara, širine 2,7 m i visine 3,3 m, prosječne potrošnje oko 50 litara na 100 km.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/amerika ... koj-931485

Svi parkirani na crtu. :zubati

Da imamo temu i o našoj oružanoj sili/lovačkom društvu.



Je li ovo ono sa otpada u Iraku, što smo pisali prošle godine?


post635571.html?hilit=vozila#p635571

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 19:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Graničar Jozo je napisao/la:
Zanimljivo ej bilo pratit rasprave na Obrisu gleda ovih vozila. Sve ima svoje za i protiv.

Mnogi im zamjeraju težinu i skupo održavanje, pa sad... Ali to je poklon, a poklonjenom se konju ne gleda u zube. Uvijek mogu u staro željezo.


Pa onaj kome su ova vozila teška, neka sjedne u ladu nivu i piči preko minskog polja :D

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 19:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Bobovac je napisao/la:
Je li ovo ono sa otpada u Iraku, što smo pisali prošle godine?


post635571.html?hilit=vozila#p635571


Iz misija za Irak i Afganistan, neki nisu ni korišteni u misijama nego su bili u pričuvi na arabijskom poluotoku.

Ponovo se gomila oružje okolo BiH, biti će frke :)

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 tra 2014, 20:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
doc je napisao/la:
slika

Panzerhaubitze 2000 - 18 komada

According to media reports, this system was ordered from German Army reserve stock, $36 million contract for 18 howitzers with support equipment, spare parts and training included. With delivery starting in 2015, with the first 9 to join the Croatian Army in the second half of 2015 and the remaining vehicles to be delivered after a general overhaul by the German Army in mid-2016/7.



_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 10 tra 2014, 20:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Nije sve tako crno
Hrvatska među 25 najvećih izvoznika vojne opreme na svijetu: lanjski izvoz 880 milijuna kuna
slika
Rast izvoza u ovom sektoru je više od 50 posto u odnosu na 2011. godinu te općenito gledajući, rekordni iznos izvoza vojne opreme od osamostaljenja Hrvatske

Tijekom 2012. godine ukupan iznos izvoza vojne industrije u Hrvatskoj iznosio je 880 milijuna kuna. Neslužbeni su to rezultati Agencije Alan, zadužene za vojni izvoz, a taj rezultat pokazuje rast izvoza u ovom sektoru od preko 50 posto u odnosu na 2011. godinu te općenito gledajući, rekordni iznos izvoza vojne opreme od osamostaljenja Hrvatske.

Rezultati su neslužbeni, jer dio proizvođača ima posebne dozvole te sami mogu izvoziti, bez posredovanja Alana. No, u Agenciji su na upit Novog lista prikupili podatke i od takvih izvoznika, i rezultat iznosi oko 880 milijuna kuna. Za usporedbu, godinu prije ukupan izvoz vojne industrije zaustavio se na oko 550 milijuna kuna, a dosadašnji rekordni izvoz bio je 2009. godine, kada je izvezeno nešto preko 650 milijuna kuna.

Ravnatelj Agencije Alan Ivan Nekić kaže kako je Hrvatska s ovim rezultatima među 25 najvećih izvoznica vojne opreme na svijetu.


Samo nova tehnologija

Kada bi se samo računao samo izvoz najmodernijih tehnologija, taj bi plasman bio i mnogo bolji, kaže Nekić. Naime, za razliku od mnogih država koje većinom izvoze samo viškove starije opreme, hrvatski izvoz u više od 95 posto slučajeva odnosi se na prodaju novih tehnologija i proizvoda.

– Moram kazati kako je ovaj rezultat još vrijedniji ako se u obzir uzmu neke objektivne okolnosti. Ponajprije, u ovom segmentu vlada velika konkurencija na svjetskom tržištu. Potom, radi se o izvozu najmodernijih tehnologija, i to u najvećoj mjeri na zahtjevna zapadna tržišta. A na kraju, ova grana industrije nije niti na koji način subvencionirana od države, niti ima bilo kakve državne monopole, ističe Nekić.

Što se tiče samog izvoza i proizvoda, pojedinačno najbolji izvozni produkt je pištolj HS2000 u svim svojim izvedenicama, kojeg se 2012. prodalo u 460.000 primjeraka samo u Sjedinjene Američke Države. SAD kao tržište i jeste najveći uvoznik hrvatskih proizvoda vojne namjene. Čak 60 posto našeg vojnog izvoza plasira se u tu državu. HS Produkt, proizvođač tog pištolja, u fazi je uvođenja i jurišne puške VHS u Hrvatske postrojbe. Nakon toga se nadaju da bi i ova puška mogla biti veliki izvozni adut.

Izvoz u 39 država

Prema neslužbenim podacima Agencije Alan, Hrvatska vojnu opremu izvozi u 39 svjetskih država. Neke od njih se svakako isplati navesti, prije svega primjerice Izrael, zemlju koja najveći dio svojih vojnih tehničkih potreba podmiruje vlastitom proizvodfnjom ili kooperacijom s Amerikancima. No, čak su i oni uvozili hrvatske vojne proizvode u 2012. godini. Isto tako, dvije uvjerljivo najveće izvoznice oružja, spomenuti SAD te Rusija, u odnosu na Hrvatsku su primarno uvoznice. A gledano iz perspektive zbivanja od prije 20-tak godina, gotovo komično zvuči podataka da je i Srbija nabavljala naše proizvode, prije svega streljivo.

U recesijskim kriznim vremenima, podatak o rastu izvoza nekog sektora svakako zvuči dobro. Ravnatelja nekića upitali smo i koliko ta grana industrije zapošljava ljudi, no odgovor na to pitanje ne može se dati točno.

– Dio tvrtki ima i vojne i civilne programe, tako da je teško ocjeniti koliko točno ljudi je uposleno. No, neslužbeno mogu procjeniti da je na ovim izvoznim programima radilo tri do pet tisuća zaposlenika, kaže Nekić.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... ijuna-kuna

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 11 tra 2014, 14:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Secretary Panetta praises Croatia continued commitment of forces to ISAF
slika

On October 17, 2012 the Pentagon announced a meeting between Secretary Leon Panetta and his counterpart in Croatia. “Today Secretary Panetta met with Croatian Minister of Defense Ante Kotromanovic to discuss mutual interests, including the Afghanistan transition and bilateral defense cooperation. Secretary Panetta also recognized Croatia's continued commitment of forces to ISAF.”

ISAF stands for "International Security Assistance Force."

There are currently over 300 Croatian soldiers, diplomats, and police in theater in Afghanistan, serving as part of ISAF.

“The secretary commended the minister on making progress across Croatia's defense modernization priorities amidst the financial crisis and for Croatia's regional leadership in Southeast Europe, particularly as a mentor on Euro-Atlantic integration processes and in advancing regional initiatives.” Adding that, “Secretary Panetta and Minister Kotromanovic look forward to working together in the future”, according to the press release

The Croatian military is an "all volunteer force" and include some of the most professional soldiers in Europe.

They have a fearsome reputation in combat and a history of war that stretches back thousands of years.

Napoleon once said: “Give me 100,000 Croatian soldiers and I will conquer the entire world.”

Croatian soldiers on social networking sites have been highly critical of the United States and ISAF for not crushing the Taliban swiftly and decisively and letting the war drag on for over a decade.

Such complaints and grumblings are not without merit.

Needless to say the Croatian approach and style to war is much different than the Americans.

Unlike other NATO members, the Croatian military remains committed to the mission in Afghanistan.

http://www.examiner.com/article/secreta ... es-to-isaf

Šta nas nahvale. :laugh

Skoro da talibani napune gaće kad čuju da dolaze Hrvateki.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 11 tra 2014, 15:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
slika

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 14 tra 2014, 12:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Citat:
Natporučnik Nino Gaković, pilot nastavnik letenja iz Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze vratio se 4. travnja iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je završio tečaj "Psyhological Operations Officer Qualification Course" u školi "U.S. Army John F. Kennedy Special Warfare Center and School" u Fort Braggu u Sjevernoj Karolini. Riječ je o tečaju na kojem se osposobljavaju časnici postrojbi za specijalne operacije američkih oružanih snaga i saveznika za planiranje i provedbu psiholoških operacija u borbenim i neborbenim uvjetima, a Gaković je tečaj završio s najboljim akademskim prosjekom ocjena te mu je uručena medalja "Army Achievement Medal" kao i pohvala zapovjednika škole kao najboljem stranom polazniku. Škola je u sklopu Zapovjedništva za specijalne operacije kopnene vojske SAD-a, a tečaj je trajao od sredine studenoga prošle godine.

"Ovo je za mene bio nastavak usavršavanja na području psiholoških operacija jer sam prethodno u misiji ISAF u Afganistanu obašao dužnosti iz ovog područja. Naravno, s članstvom u NATO savezu otvaraju vam i se šire mogućnosti obuke u najboljim školama za pojedina specijalizirana vojna područja, a ujedno prezentirate i svoje Oružane snage i domovinu Hrvatsku. U početku je za sve ovo ipak bilo iznenađenje s obzirom na moj profesionalni put vojnog pilota no kasnije u obuci dobro su mi došla i znanja koje sam stekao kao pilot kao i ukupna psihološka i tjelesna spremnost", istaknuo je Gaković. Ubrzo Gakovića čeka kokpit Pilatusa u Zemuniku gdje će obučavati omanske pilote kao nastavnik letenja, a iz petomjesečnog boravka u školi za američke specijalce posebno izdvaja završnu desetodnevnu vojnu vježbu održanu u terenskim uvjetima s velikim brojem sudionika i instruktora, a sve na prostoru nekoliko različitih replika geografskih naselja i prostora. "Naravno, letjet ću koliko god budem mogao, ali stečeno znanje iz područja psiholoških operacija želim u što većoj mjeri prenositi na ostale pripadnike OSRH, jer su ratovi prošlog desetljeća pokazali važnost ljudi u nekonvencionalnom ratovanju tako da su psihološke operacije nešto čemu će se sve više pridavati značenje u budućim vojnim misijama", kazao je Gaković.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 14 tra 2014, 12:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Kako se zove neki institutić MORH-a ili OSRH, nakon što su rasformirali IROS? Znam da sam naletio na neku stranicu, jel centar ili institut za...

Ne mogu se sjetiti.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 01 svi 2014, 23:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Ukupna donacija SAD-a Hrvatskoj vojsci iznosi preko 660 milijuna kuna u ovoj godini.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 02 svi 2014, 00:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Citat:
Ne treba zaboraviti da je proračun MORHa 1999. god. bio 6 milijardi Kn, a 2014. 4.2 milijarde Kuna.

Kad bi se to svelo na stalne cijene onda bi to otprilike izgledalo ovako:

- po stalnim cijenama na bazi 1999.:
1999. god 6 milijardi Kn
2014. god. 2.1 milijarda Kn

- po stalnim cijenama na bazi 2014.:
1999. god. 12 milijardi Kn
2014. god. 4.2 milijarde Kn

Dakle realna razlika je da je proračun danas za oko 3x manji nego onaj iz 1999. god. kad se uzme u obzir nominalnu potrošnju i cijene onda i sada. Broj vojnika je također otprilike toliko manji, pa i dalje sve ostaje isto, tj. 2/3 ide za plaće.

Da je danas proračun MORHa realno na razini iz 1999. god. on bi danas iznosio oko 12 milijardi Kn. A s tim novcem i uz ovaj broj vojnika već bi se dalo jako puno toga napraviti.

Međutim spin o transformaciji HVa u moderne, male i vrhunski naoružane OSRH, je bio obična prevara političkih elita, s ciljem razoružanja i poništavanja onog što je ostvareno do 1999. god.

Dok je ukupni državni proračun 1999.-2014. narasao s oko 50 miljardi na oko 130 milijardi, udio MORHa u njemu smanjio se s 6 na 4.2 milijarde. Mislim da to dovoljno govori kakve su namjere bile i još su s OSRH.

No ima tu i pozitivnih stvari, a to je da je zahvaljujući štednji na OSRH, Hrvatska ekonomski profitirala i zato je danas uspješna i bogata država. Za razliku od recimo Poljske koja je zaostala zbog trošenja na vojsku.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=765712&page=86

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 03 svi 2014, 11:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Ante Gotovina:
'To je opasan i častan posao. Drago mi je da su ovi ljudi priznati u svijetu'
slika
– Središte za obuku u Šepurinama odigralo je veliku ulogu da bi naše postrojbe dobile na borbenoj spremnosti, a to se moglo samo kroz obuku zapovjednika desetine, voda i satnije – rekao je Ante Gotovina

– Središte za obuku u Šepurinama odigralo je veliku ulogu da bi naše postrojbe dobile na borbenoj spremnosti, a to se moglo samo kroz obuku zapovjednika desetine, voda i satnije. To se vidjelo poslije u operacijama za uspostavu mira. Drago mi je vidjeti ove ljude iz Središta Šepurine koji danas rade u misijama i koji su priznati u svijetu. To je opasan i častan posao i imaju našu potporu – rekao je na obilježavanju dvadeset godina od osnutka postrojbe Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika ”Damir Tomljanović – Gavran” u Šepurinama, osnivač postrojbe general Ante Gotovina.

Na svečanoj akademiji u Hrvatskom narodnom kazalištu uz brojne branitelje bio je i general Mladen Markač, a pozdravili su ih i prvi zapovjednik postrojbe Werner Ilić i predsjednik udruge Branimir Ražov.

"Akcija Maslenica je bila prekretnica"

– Prije dvadeset godina akcija Maslenica bila je prekretnica u kojoj smo vidjeli i nedostatke, pa je general Ante Gotovina, uočivši to, ustrojio Središte. Obuka je bila surova, ali je to bio ogroman napredak i prelazak na NATO vojnu doktrinu pa su stotine zapovjednika, uključujući generala Damira Krstičevića, krenule u obuku. I predsjednik Franjo Tuđman isticao je značaj Središta – rekao je predsjednik udruge Branimir Ražov.

Zapovjednik postrojbe Werner Ilić na govornicu je izašao s majkom hrvatskog heroja Damira Tomljanovića Gavrana. – Majko Marijo, izgubili ste u ratu svoga sina, našeg heroja, ali ste dobili 1000 sinova koji vas vole – rekao je uz ovacije okupljenih Werner Ilić. – Mi smo bili mladi domoljubi, zapovjednici desetina koje je stvorio general Ante Gotovina. Središte je značilo da nema više čekanja. Mogu, hoću i moram, bio je naš moto i mi smo to uspješno izvršili. Radili smo stalno i teško, a vrh je tražio izvrsnost koju smo pokazali i cijelom svijetu i vratili smo svetu domovinu. Našim vojnicima smo u Šepurinama usadili mnoge zadaće i vještine kako sačuvati dostojanstvo i povjerenje, ali da i ne mrze i da poštuju druge, da ne budu zadovoljni i da uvijek idu prema naprijed i da budu vrhunski ratnici jer vrhunski ratnik je značio slobodu za Hrvate. U Šepurinama je bilo mjesta samo za one koji žele biti najbolji, a znanje iz Šepurina prenijeli smo u Oluju – rekao je Ilić.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/to-je-o ... etu-936391

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 03 svi 2014, 14:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Sklopljeni poslovi vojne industrije RH u 2013. vrijede 5,4 milijarde kuna
slika

Vlada RH na današnjoj je sjednici prihvatila Godišnje izvješće o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe za 2013. godinu, dostavljeno od strane Ministarstvo gospodarstva. Sukladno odredbi članka 25. stavka 2. Zakona o nadzoru prometa vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava (Narodne novine, broj 80/2013, u daljnjem tekstu Zakon), Ministarstvo gospodarstva je dužno izraditi Godišnje izvješće o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe za 2013. godinu. Zakon je u primjeni od 01. srpnja 2013. godine i ovo je prvo Godišnje izvješće o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe doneseno temeljem istog Zakona.

Izdvajamo:

- Izdano ukupno 779 dozvola od čega 409 za izvoz, 360 dozvola za uvoz te 10 dozvola za pružanje usluga.

- U uspordbi sa 2012.godinom razvidno je da je ukupan broj izdanih dozvola povećan sa 667 na 779 dozvola, od toga za izvoz broj dozvola se povećao za 90 dozvola.

- Ukupna vrijednost 236 dozvola za izvoz robe vojne namjene iznosi 711.5 milijuna EUR od čega je u 2013.realizirano 85.8 milijuna EUR

- Uvoz roba vojne namjene bio je u visini 11.8 milijuna EUR sa ukupno 129 izdanih dozvola.

- U 2013. godini je vrijednost izdanih dozvola za robu vojne namjene veća za gotovo 200 % u odnosu na 2012.

http://www.defender.hr/republika-hrvats ... e-kuna.php

Gotovo milijarda dolara izvoza.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 03 svi 2014, 15:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 ruj 2012, 20:35
Postovi: 13033
Lokacija: Zagreb
Što je bitno, malo toga se nastavlja na zastarjelu vojnu industriju Jugoslavije, što se za BiH i Srbiju ne može reći. Vojna industrija će u budućnosti biti jedna od lokomotiva hrvatskog tehnološkog razvoja.

_________________
Summum ius, summa iniuria.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 03 svi 2014, 15:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34
Postovi: 15313
Lokacija: Misao svijeta
volvoks je napisao/la:
Što je bitno, malo toga se nastavlja na zastarjelu vojnu industriju Jugoslavije, što se za BiH i Srbiju ne može reći. Vojna industrija će u budućnosti biti jedna od lokomotiva hrvatskog tehnološkog razvoja.


Definitivno. Hrvatska vojna industrija je privatizirana, otvorena prema najzahtjevnijim svjetskim tržištima gdje ostvaruje zapažene rezultate. Takva se situacija nameće sama od sebe, da se ti i takvi uspjesi preliju i na teže dijelove vojne industrije misleći pritom prvenstveno na Đ.Đ. i razvoj samostalne vojne tehnike u oklopničkom segmentu.

_________________
Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7905 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 317  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO