HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 stu 2024, 20:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 170 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Moralni i ljudski ponor Sarajeva i Bošnjaka kao naroda općenito
PostPostano: 15 svi 2014, 18:48 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

Zajebavam, ali iz sasvim drugog razloga od onog što misliš. :D

Nu ovoga posta od pre godinu i sedam meseci. :zubati

Metemma je napisao/la:
U odnosu na Blic i slične mutante, Kurir je Vašington post.

Ako naprednjaci stavljaju medije pod svoju kontrolu, pametni su, jer ako isti ostanu pod kontrolom žutih i stranih ambasada, sledi im sudbina Koštunice.

Srpsko novinarstvo je pod žutima doseglo dno, gore ne može. Setimo se samo ekstaze od stranih investicija pred izbore dok su pet dana posel izbora počeli s pričom da mora da se povećava PDV.

Toma nedorastao poziciji... posle Tadića, pekinezer je dorastao.

http://hercegbosna.org/forum/ex-yu/doga-anja-u-srbiji-t4704-2800.html

I? :zubati

Vrh

PostPostano: 15 svi 2014, 18:53 

Metemma je napisao/la:
Zajebavam, ali iz sasvim drugog razloga od onog što misliš. :D

Nu ovoga posta od pre godinu i sedam meseci. :zubati

http://hercegbosna.org/forum/ex-yu/doga-anja-u-srbiji-t4704-2800.html

I? :zubati

:aleale :zubati

Vrh

PostPostano: 15 svi 2014, 18:56 

Pa šta od gore navedenog nije tačno?

Nisam rekao da će njihova kontrola nad medijima da bude dobra ni za medije ni za Srbiju, jedino sam rekao da ne može gore nego pod Tadićem, i nije. Mislim, nije ni bolje :zubati

Jedino što se ne zna šta je pod kontrolom SNSa a šta pod kontrolom embahadora i tajkuna, jer trenutno svi duvaju u istu tikvu.

Vrh

PostPostano: 15 svi 2014, 19:07 

Pa po tvome je i SNS pod kontrolom stranih ambasadora, ako sam dobro shvatio. A mogu i da kopam šta si pisao o SNS-u pre nego što su došli na vlast, ali to me već mrzi, ovo o medijima sam zapamtio pa sam lako našao.

Inače mediji su bili i ostali katastrofa, to je činjenica.

Nego, spamujemo temu sa oftopikom.

Zamisli ti to, njima smeta što četnik dolazi u Sarajevo. I još izražavaju to svoje nezadovoljstvo tonom koji implicira da je biti četnik kao nešto loše, sakloni me Bože.

Nikad kod njih katarze. :no

Vrh

PostPostano: 15 svi 2014, 19:12 

Pa po tvome je i SNS pod kontrolom stranih ambasadora, ako sam dobro shvatio. A mogu i da kopam šta si pisao o SNS-u pre nego što su došli na vlast, ali to me već mrzi, ovo o medijima sam zapamtio pa sam lako našao.

Inače mediji su bili i ostali katastrofa, to je činjenica.

Naravno da jesu, ali ne zato što embahadori vole SNS već zato što su im trenutno korisne budale.

Ama šta sam pisao o SNSu a sad ne mislim? :)

Citat:
Nego, spamujemo temu sa oftopikom.

Zamisli ti to, njima smeta što četnik dolazi u Sarajevo. I još izražavaju to svoje nezadovoljstvo tonom koji implicira da je biti četnik kao nešto loše, sakloni me Bože.

Nikad kod njih katarze. :no

Izdali su i ono malo predaka koji su im obraz osvjetlali...

Muslimani, a četnici: Borili se s Dražom za kralja, nikad s Titom!

TELEGRAF - 27.08.2013 17:09 FOTO
Malo ljudi na prostoru bivše Jugoslavije zna da se u četničkom pokretu u toku Drugog svjetskog rata protiv fašizma, a zajedno s Dragoljubom Dražom Mihailovićem, borio veliki broj muslimana.
Neki od njih su bili i slavni predstavnici Ravne gore.
Slike Draže s narodom, ali i ratne fotografije četničkog vojvode "Telegraf" je objavljivao u prethodnom periodu, ali na konkurs pisca Miloslava Samardžića da se nađe slika Josipa Broza Tita s narodom prije rata još niko nije odgovorio. Slika nema, pa nema.
"Čak je naznačeno da to ne mora biti slika sa srpskim civilima. Neka bude, na primer, s muslimanima. Ako su muslimani zaista podržavali komuniste, da li je Broz makar jednom posetio neko muslimansko selo, naselje, kuću… Gde je slika", pita se Samardžić.
Draža, međutim, jeste dobro stajao s muslimanima i imao je muslimanske jedinice koje su se borile s njim rame uz rame, poput Avdi-begove Leteće četničke brigade. Muslimani nisu podržavali komunizam, jer su bili vjernici, a znali su da je komunizam bezbožništvo.
Tako je Mustafa Mulalić iz Dražinog Centralnog nacionalnog komiteta, 7. marta 1944. pisao Ibrahimu Pjaniću iz Gračanice u Bosni: "Neka se muslimani ne zavaravaju iluzijama koje stvara ta nova propaganda, jer partizanstvo odvodi u komunistički poredak, a onda i u očitu propast islama".
Istom prilikom, Mustafa Mulalić je dodao: "Kaži svima muslimanima da đeneral Draža Mihailović u ime Nj.V. Kralja Petra Drugog želi iskren bratski sporazum s nama muslimanima, osnovan na principima naše narodne etike, naše stare bese, čojstva i junaštva, kao i rešenje svih naših političkih, socijalnih, kulturnih i privatnih problema na osnovama bratske uzajamnosti".
Mulalić je prije rata bio poslanik Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije, a šef mu je bio radikal dr Milan Stojadinović, čija koalicija je okupljala većinu Srba, muslimana i Slovenaca. Komunisti su poslije osudili Mulalića na višegodišnju robiju, a u optužnici je pisalo da je on Srbin muslimanske vjere.
Njegov saborac Alija Konjhodžić bio je bolje sreće - emigrirao je s četnicima u Kanadu. Tamo je objavio memoare, navodeći: "Moje srpsko osvedočenje čisto je kao suza sa izvora".
Nažalost, veći dio muslimana potražio je saveznika u Silama osovine, a na kraju se prebacio u komunistički tabor iz čistog oportunizma.
Najpoznatiji predstavnik muslimana u četničkom pokretu svakako je major Fehim Musakadić iz Sarajeva. On je za vrijeme Prvog svjetskog rata bio dobrovoljac u srpskoj vojsci, a bio je i nosilac Karađorđeve zvezde s mačevima.
Odmah po izbijanju Drugog svjetskog rata stavio se na raspolaganje Čiči, koji ga šalje u istočnu Bosnu u štab vojvode Petra Baćovića. Musakadić je osnovao Konjički muslimanski četnički bataljon.
Komunisti su ga zarobili 1943. u Stranama kod Uloga, srez nevesinjski, s još nekoliko oficira i vojnika JVuO. Pred samu smrt uzviknuo je: "Živio kralj, živio Draža, dolje Tito!"
I dr Ismet Popovac, ljekar iz Konjica i komandant Muslimanskog četničkog bataljona, stavio se na raspolaganje đeneralu Draži. Prije rata Popovac je bio predsjednik opštine Konjic.
Njegov bataljon je 20. januara 1943, zajedno s nevesinjskom, konjičkom, kalinovačkom i Drugom sarajevskom brigadom, uspio da oslobodi od ustaša muslimansko naselje Bjelimić. Vlast u oslobođenom naselju preuzeo je major Fehim Musakadić. Dr Popovac je poginuo u Trebinjskoj šumi 1943. godine.
Poručnik Čengić, aktivni oficir Jugoslovenske kraljevske vojske, Ravnogorskom pokretu se pridružuje već početkom 1942. Četnička komanda ga šalje sa specijalnom misijom u Mostar, ali su ga ustaše uhvatile i zaklale.
Istaknuti muslimanski predstavnici u Ravnogorskom pokretu bili su i Mustajbeg Hadžihuseinović, Smajo Ćemalović iz Mostara, Mustafa Berberović iz Blagaja, Abid Prguda, Omer Kalajdžić, Muhamed i Abid Mehmedbašić iz Stolca, Mustafa Leko iz Blagaja, Džemal Kršlaković - imam mudris iz Konjica, hafiz i član ulme medžlisa u Sarajevu Muhamed Pandžo, doktor Muhamed Begović profesor univerziteta u Beogradu, imam Abdulah Hodžić iz Beograda i upravnik "Gajretovog" doma u Beogradu Mehmed Ćemalović...
U štapskoj četi sreskog komandanta u Konjicu Jova Babulovića većina boraca su bili muslimani, a u sastavu Konjičke četničke brigade nalazili su se muslimani četnici iz Konjičke Župe, koja je brojala 200 boraca, Bjelimića takođe 200 boraca i Uloškog bataljona, koji je brojao više od 150 muslimanskih boraca.
Na položaju Bjelašnice bilo je 400 muslimana četnika iz Umčana. U Višegradskoj brigadi pod komandom kapetana Nikića nalazilo se preko 200 muslimana, u odredu pod komandom poručnika Kureša, kao i u Hercegovačkom odredu, gdje je bilo po 80 vojnika muslimanske vjeroispovesti.
Na položaju Djevojčin Kuk bilo je preko 70 muslimanskih boraca, a u borbama oko Neretve potpukovnik Jovanović je, pored svojih vojnika, imao na raspolaganju i više od 200 muslimana četnika na položaju Bjelašnica - Konjic - Bijela.
Da su i nakon završetka rata mnogi muslimani bili uz Dražu dokazuje i postupak Esada Vehabovića iz Bosanske Gradiške, koji je uhapšen zato što je javno tražio da se okači slika "Besmrtnoga Draže umjesto Broza zlikovca!"
U galeriji su slike muslimana pripadnika JVuO, na kojima se, između ostalih, nalazi i četnički vojvoda Ismet Popovac. Na prvoj slici se vidi i đeneral Dragoljub Draža Mihailović, komandant JVuO i ministar vojni u Vladi Kraljevine Jugoslavije u izbjeglištvu.

Vrh

PostPostano: 16 svi 2014, 09:20 

Upozorenja: 1
Citat:
Mnogi Srbi pojma nemaju da je jedan broj njihove braće bio veoma odan ustašama i vlasti Nezavisne države Hrvatske. Bilo je Srba koji su se „proslavili“ kao ustaški koljači koji su baš sa posebnim zadovoljstvom sadistički mučili i na najzvjerskiji način ubijali svoje sunarodnjake. Naime, nemali broj Srba historiju i historijske činjenice podrazumijevaju kao nekakav „švedski sto“. Takvi sa tog “švedskog stola“ biraju samo ono što im u nekoj političkoj situaciji odgovara, a ono što im ne odgovara jednostavo nikad ne spominju. Moje je lično mišljenje, koje će neki dijeliti, a neki neće, da su mnogi Srbi pravi maheri za skrivanja nekih historijskih činjenica, te za prekrajanje historije po svojoj mjeri i najbesprizornija izmišljanja, laži i falsificiranja. Nije otac i vrhovni guru srpske nacije Dobrica Čosić „onomad lepo rekao i sve lepo objasnio“ pohvalivši svoje stado: „Mi Srbi lažemo da bi varali sami sebe, da tešimo druge, mi lažemo za oprost, mi lažemo da bi se borili protiv straha, lažemo da ohrabrujemo druge, lažemo da bi skrivali svoj i nečiji drugi jad. Laganje je oblik našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Mi lažemo na kreativan, maštovit i dosetljiv način.”

Posebno treba naglasiti da su Srbi najpodložniji gutanju svih “istina” koje im serviraju njihovi stalni psihotrovači. Od fantastičnih i zaista nestvarnih mitova, stripova a la „Mirko i Slavko“, preko izmišljenih kraljeva i knezova, laži o Kosovskom boju, pjesama o „junaku“ Marku Kraljeviću, „heroju“ Milošu Kobili, kojeg prekrstiše u Miloša Obilića, pa tekstova i proglasa Ilije Garašanina, pa eto i sve do Dobrice Čosića, Milorada Ekmečića, generala Terzića, Vuka Draškovića, svakako uz podosta aditiva Ivana Andrića, alias Ive Andrića, i, svakako, Njegoša, Srbima je kronično baždaren i mitovima i lažima održavan jedan mentalni kod čije su žrtve svi oko njih, a na kraju će, najvjerovatnije, i oni sami biti žrtve tog vlastitog mentalnog koda.

Od srpske javnosti se skrivaju činjenice da je podosta Srba bilo aktivno u ustašama i vrhunskoj politici Nezavisne države Hrvatske. Naprimjer, veoma uvaženi član predsjedništva Hrvatskog državnog sabora Nezavisne države Hrvatske bio je dr Savo Besarović, inače bliski prijatelj Dr Ante Pavelića.

Članovi Hrvatskog državnog sabora u tom sazivu bili su Srbi dr Svetislav Šumanović, vice-ban Hrvatske i Slavonije od 1903 do 1906 godine, te predsjednik Upravnog odbora Srpske banke iz Zagreba od 1929 do 1941. godine, kao i Uroš Doder. (Jozo Tomasevich, War and revolution in Yugoslavia 1941 – 1945. Stanford University Press, 2001) Kasnije, nakon propasti NDH, doktor Svetislav Šumanović je uspio emigrirati, a doktor Sava Besarović nije ni pokušavao bježati, jer je mislio da za to nema nikakvog razloga. Međutim, partizani su mislili drukčije. Doktor Besarović je osuđen na smrt nakon kratkog procesa održanog 16. jula 1945 godine pred “narodnim sudom”. Prema pozdanim svjedočanstvima i izvorima on je neposredno prije izvršenja smrtne kazne uzviknuo: “Imao sam čast da sam bio ministar u vladi Nezavisne države Hrvatske. Umirem kao Hrvat za svoju domovinu Hrvatsku. Živio doktor Ante Pavelić. Živio hrvatski narod!“ (“Hrvatska”, Buenos Aires, Argentina, 5. ožujka 1952). Ostao je veoma poštovan u ustaškoj emigraciji.

Ministar “bez lisnice” u Vladi NDH bio je i magistar farmacije Ljubomir Pantić, apotekar iz Bijeljine. On je u aprilu1945 godine utekao iz Hrvatske zajedno sa ostalim ustaškim glavešinama. Međutim, Ljubomir Pantić je shvatio da bi mogao biti lako uhvaćen i isporučen Jugoslaviji, odnosno izvjesnoj sudbini partizanskog “milosrđa”, pa je nekako uspio stupiti u vezu sa svojim uticajnim rođakom Rodoljubom Čolakovićem - Roćkom, jednim od Titovih najvjernijih pouzdanika. Nakon nepunih pet mjeseci provedenih u emigraciji Pantić se uspio vratiti u Jugoslaviju i predati komunističkim vlastima. Pošto je, kako je spomenuto, imao utjecajnog rođaka Rodoljuba Čolakovića - Roćka proveo je u zatvoru samo tri i po mjeseca, pa je nakon toga bez suđenja pušten da slobodno živi u Beogradu. Čak je dobio i državnu penziju. (Dennis Barton, Croatia 1941 – 1946, The Churchill History Information Centre, London, 2007)

Srbin, general Đuro Grujić, osoba od najvećeg Pavelićeva povjerenja, glavar glavnog stožera Hrvatskih oružanih snaga je na procesu pred Vrhovnim vojnim sudom u Beogradu, u septembru 1945 godine izjavio: ”Veliki broj Srba pravoslavaca je bio visoko pozicioniran u Hrvatskoj vojsci, a veliki broj civila, pravoslavaca i Srba svoju su obvezu prema državi odrađivali na druge načine. Dr Savo Besarović, pravoslavac, je bio ministar u vladi Nezavisne države Hrvatske. Desetak Srba – pravoslavaca zauzimali su itekako osjetljive pozicije u toj Vladi i toj hrvatskoj vojsci.” (Arhiva Vrhovnog suda FNRJ, Grujić i ostali, 1945, 2298/45)

Ko su bili ostali Srbi na tako važnim pozicijama u Nezavisnoj državi Hrvatskoj?

Fedor Dragojlov bio je general-pukovnik u Hrvatskoj vojsci, a u periodu od 1943 do kraja 1944 glavni zapovjednik Hrvatske vojske.

Visoke položaje u vojsci Nezavisne države Hrvatske imali su i slijedeći Srbi: general Jovan Iskrić, general Mihajlo Lukić, general Miroslav Opačić, ustaški krilnik i general Dušan Palčić, general Milan Desović, zrakoplovni general Đuro Dragičević, te zrakoplovni general

Veoma je interesantno da su nakon rata skoro svi pomenuti pravoslavni generali, odnosno Srbi generali u NDH prošli mnogo bolje od svih ostalih hrvatskih visokih dužnosnika te propale države.

General Đuro vitez Grujić osuđen je u Beogradu na smnrtnu kaznu i strijeljan je 24.septembra 1945 godine.

Jovan Iskrić je umro kao penzioner 1961 godine u Zagrebu.

Mihajlo Lukić je osuđen na deset godina zatvora, od čega je odležao pet godina, a dalja sudbina mu je nepoznata.

Dušan Palčić je umro kao penzioner 1963 godine u Zagrebu.

Milan Desović je bio osuđen na dvadeset godina robije, ali je zbog lošeg zdravlja pušten 1960 godine. Iste godine je umro u Zagrebu.

Zvonimir Strimaković je izdržao svih dvadeset godina robijašnice Stara Gradiška. Tvrdoglavo je odbijao revidirati svoje stavove i pokajati se. Umro je 1974 godine u Zagrebu u 83 godini. Čvrst karakter! Svaka mu čast!

Milan Uzelac je bio u zatvoru oko dvije godine, pa je navodno pušten sa dugogodišnje robije na intervenciju iz samih komunističkih vrhova. Umro je 1954 godine u Zagrebu.

Đuro Dragičević je uspio pobjeći i umro je u Austriji.

Fedor Dragojlov je uspio pobjeći i umro je 1961 godine u Buenos Airesu, Argentina.

Od onih takozvanih „sitnijih riba “ mislim da svakako treba spomenuti poznatog ustašu-koljača Marka Šarca. On je do Drugog svjetskog rata bio Srbin sa dna kace, a od nastanka Nezavisne države Hrvatske ustaša sa još dubljeg dna kace. Taj notorni koljač je bio ustaški tabornik u Tornju i Pakracu, a kasnije logornik u Pakracu. Bio je čovjek od osobnog povjerenja pukovnika Maksa Luburića, u stvari njegova desna ruka za područje Pakraca, Lipika, odnosno Zapadne Slavonije. (Dane Pavlica, Stratišta oko Papuka i Psunja, Zavičajno udruženje Slavonaca, Beograd, 2007)

Marko Šarac je strijeljan kao ratni zločinac 1946. godine zbog niza počinjenih masovnih zločina nad svojom braćom i sestrama Srbima i Srpkinjama u selima oko Pakraca. I dan danas ga se sjećaju poslijeratne generacije Srba i to ne samo onih iz Hrvatske, već čak i neki stariji Srbi koji žive ovdje u Australiji.

Ne bi bilo korektno ne spomenuti krvoločnu ustašicu Milku Obradović, Srpkinju koja se valjda „dokazivala“ pred kolegicama ustašicama u logoru Stara Gradiška, vršeći grozne zločine, a posebno s velikim uživanjem nad srpskom djecom i Srpkinjama.

Po zlu je bio poznat i jasenovački koljač Mile Vasić, Srbin, koji je u tom logoru smrti sa posebnim zadovoljstvom klao i ubijao maljem baš svoje Srbe. Osim Vasića u Jasenovcu je goleme zločine napravila grupa srpskih Cigana (Roma) koje su ustaše pohvatale po Lici i dopremile u Jasenovac. Oni su se, međutim, nekako najprije izborili za pozicije grobara, a kasnije i egzekutaora, odnosno koljača. Živjeli su relativno slobodni, ponajviše u selu Uštice koje se nalazilo na prostoru između Save i Une. Međutim, niti jedan od tih Cigana-pravoslavaca nije dočekao kraj rata. Ustaše su ih, kao neugodne svjedoke, sve pobile u aprilu 1945. godine.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 svi 2014, 09:43 

Što se tiče Vučića on je po mom mišljenju skupa sa Nikolićem odraz razmišljanja prosječnog Srbina i njegov izbor. Ja se ne bi miješala u izbore Srba no svakako bi se miješala u izbor onog koga naši vrli politički prestavnici pozivaju i kome odlaze u posjete.

Nisam vidjela potrebu da ni Bakir posjećuje Beograd, kao što ne vidim potrebu da četnik Vučić posjećuje Baščaršiju. BiH a osobito Bošnjacima nije potreban ni Beograd ni Srbija da ih usmjerava u političkom, socijalnom ili evropskom putu.

Srbija je i sama polupropala drzava na rubu ekonomskog kolapsa. Njeno pridruzivanje EU će potrajati.
To što su neki vezani za Eurokrem iz Takova ili ajvar, oblatne, smoki i slične proizvode te umišljaju kako mi sa Srbijom gradimo neke mostove ekonomske saradnje prilika je jedino za Srbiju da nam uvali robu i zivotne namjernice niskog kvaliteta koje na zapadu nemaju nikakvu prodju.
No ljudi se u BiH tove njima iz sentimentalnih razloga i jugonostalgije.

Na kraju BiH a ponajmanje bošnjačkom narodu ne treba patronat Srbije i Beograda. Da smo ga htjeli ne bi izlazili iz Jugoslavije pod cijenu onoliko zrtava.
Zato ne umišljajte si na ovoj temi da će BG u budućnosti biti za nešto pitan i prestavljati vazan politički, ekonomski i kulturni centar u regionu.
BG BiH ne treba. Ako treba Srbima u RS znaju gdje im je granica.
To što VI pojedinci imate neki pokroviteljski stav prema Sarajevu i Bošnjake gledate kao djecu s posebnim potrebama kojim je neophodan mentor velika je greška.

Srbija je za većinu nas nazadna zemlja. Zalosno ali istinito. Ja vjerujem da vama u BG to teško pada nakon sloma Jugoslavije no mene lično što se tiče ja ni BG ni Srbiju ne moram nikad vidjeti.

Za mene je granični prijelaz u Srbiju poput sibirske pustinje. Zivite, radite, razvijajte se ili stagnirajte svejedno mi je. Zalopojke za nekim prošlim vremenima mozete prodati jedino poluretardiranim koji prate Pink i obozavaju cajke iz Grand produkcije.

Zato gospodin Vučić ne mora više nikad navratiti. A ako navrati odvešćemo ga do Srebrenice, Tomašice i sličnih stratišta bošnjačkog naroda.
Red je da prvo to obidje, a tako i hrvatske zrtve srpske agresije.

Na kraju što se tiče Vučićevog utjecaja i podrške ili ne podrške Dodiku, nama je to apsolutno za duze političke planove svejedno.
Dodik da moze bilo što napraviti po pitanju samostalnosti RS odnosno da smije od medjunarodnih faktora do sad bi to uradio.
Trenutno nam Bosić moze jedino učiniti uslugu, ako se ne bude miješao u političku situaciju u FBiH a pobijedi sa ujedinjenom koalicijom u RS.
Tako da svi oni koji vide Vučića kao neku garanciju kontra Dodika Bošnjacima su naprosto zaneseni.
Vuk dlaku mijenja ćud nikad. Tako i Vučić. Jednom Četnik uvijek Četnik.
A SDS podrzava naravno jedino iz razloga što je Dodik bio podrška njegovom protivniku Tadiću u prošlosti. Dok je SDS ostao vjeran njemu.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 svi 2014, 10:38 

Sarajka,

Te stavove cini mi se da prvo trebas da objasnis svojim sunarodnicima koji zive u BiH... kao da je njima i okrenuto to...

Nije tebe pogodilo sto je Vucic dosao, nego sto su ga tvoji primili... mozda Bakir, Zlaja, Komsic imaju odgovor na to. Kako to sad odjednom da primaju "deklariranog cetnika", jel moguce da su Princ i Zlatni Ljiljan prodali veru za veceru...

Tebi kako izgleda Srbija... tvoja stvar, pricas o necemu sto sama tvrdis da nisi ni videla... ali vecina tvojih zemljaka je do kosti navuceno na Pink, srpski narodnjaci sevaju u Rajvosa uzduz i popreko, ja video svojim ocima... izvesni Gile, pobednik Granda, do tada anonimus napravi koncert u Kaknju od 30.000 ljudi... ti ako do sad nisi skapirala koliko su kulturno bliski Srbi i Bosnjaci... tesko da ces ikad...

Stvari u politici i zivotu ce ici tokom koji ti se ne svidja, stvari ce sve vise biti udaljene od "jebat mater cetnicima po svaku cenu"... to je proslo vreme, postojace jos takvih kao ti, ali oni nece kreirati dominantnu politiku...

Vrh

PostPostano: 16 svi 2014, 10:51 

Nemoj da projektuješ sopstveno nisko mišljenje o svom narodu na Srbe. Mi vas ne smatramo decom sa posebnim potrebama, niti imamo ambiciju da vas usmeravamo politički, socijalno i na evropskom putu, kako si napisala.

To ustvari ti misliš o Bošnjacima, ne mi.

Mi ćemo imati dobre odnose, trgovaćemo na obostrano zadovoljstvo, Republika Srpska će ostati u statusu u kojem je i danas, BiH će isto ostati kakva je i danas. Tako misle i svi vaši političari iz stranaka koje dobijaju iole relevantan broj glasova na izborima i to je jednostavno tako, bez obzira što među vama postoji i manjina jako ogorčenih ljudi, među kojima si i ti, koji bi pravili neke kineske zidove. Međutim, takvi uglavnom ne glasaju, jer su većinom u dijaspori.

I samo da dodam da cenim što si u pretposlednjem pasusu reč "četnik" napisala velikim početnim slovom. Neobičan izraz poštovanja prema ljudima koje navodno prezireš. :D

Vrh

PostPostano: 16 svi 2014, 11:11 

Vjerovala vas dvojca ili ne ali ja sve Srbe ne smatram četnicima. Diskutabilno mi je što ste na čelo drzave kao nacija izabrali dvojcu na čelne pozicije i vratili se unazad iz ere Tadića.
Nisam ja očekivala posebnu suradnju ni sa Tadićem ali bio je daleko prihvatljiviji kao osoba od dvojca Nikolić-Vučić.

Za mene je izbor Srbije bio iznenadjenje. Duboka provalija bez povratka.. Jednostavno je neprikladno da vam takav čovjek/ljudi budu čelnici 2014.

I mislim da dobrosusjetske odnose upravo iz tih razloga treba zamrznuti.

Ma koliko se oni obojca trudili biti uljudjeni za mene su samo jedno..

Što se pak tiče muzike, Srbija je ogromno trzište. Pa ako se Dino Merlin ofirao nakon svojih izjava po BG Areni što ne bi Gile marginalac Dzoni?

Ja sam jednostavno razocarana u nazadovanje susjedne zemlje i to je opravdan gnjev ..

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 svi 2014, 11:55 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Vjerovala vas dvojca ili ne ali ja sve Srbe ne smatram četnicima. Diskutabilno mi je što ste na čelo drzave kao nacija izabrali dvojcu na čelne pozicije i vratili se unazad iz ere Tadića.
Nisam ja očekivala posebnu suradnju ni sa Tadićem ali bio je daleko prihvatljiviji kao osoba od dvojca Nikolić-Vučić.

Za mene je izbor Srbije bio iznenadjenje. Duboka provalija bez povratka.. Jednostavno je neprikladno da vam takav čovjek/ljudi budu čelnici 2014.

Što se pak tiče muzike, Srbija je ogromno trzište. Pa ako se Dino Merlin ofirao nakon svojih izjava po BG Areni što ne bi Gile marginalac Dzoni?

Ja sam jednostavno razocarana u nazadovanje susjedne zemlje i to je opravdan gnjev ..

Seti se kad su bili izbori za predsednika u maju 2012. godine...

Pisali smo ovde na forumu, ja sam bio protiv Nikolica, cak se i pokacio sa nekim Srbima koji su ga podrzavali, govorio da ce jos servilniji biti prema zapadu... ti si se tad radovala, tvrdeci kako ce cetnici zalupiti vrata zapadu, da ce jos vise izolovati Srbiju, i da cete vi od toga imati koristi.

Sta danas uopste znaci reci za Vucica da je cetnik... nista, to je jedna fraza koja u praksi nista ne znaci... ne postoji element politike koji ga u bilo kakvom smislu vezuje sa cetnicima... jedino mozda u iskrivljenoj slici sto saradjuje sa Nemcima...

Oni nisu zamrznuli odnose sa susedima, naprotiv...

Ovo je realnost... tim putem se odvijaju stvari... ne znam sto je tako tesko to prihvatiti...

Vrh

PostPostano: 16 svi 2014, 12:29 

Problem je u tome što ti ne shvataš da je upravo Tadić imao patronizirajući odnos prema vama i baš on je taj koji je želeo da vas usmerava i modeluje, u skladu sa svojom "region" politikom. Nikolić i Vučić su prekinuli tu politiku.

Novu vlast to ne zanima ni malo. Nova vlast samo hoće da sarađuje ekonomski i da se poštuje Dejton. I ništa više od toga.

Što se tiče nazadovanja u imidžu Srbije u svetu, Vučić ima daleko bolju saradnju sa svim bitnim zemljama u EU, posebno sa vašim Piefke rođacima severno od vaše alpske republike. I u EU i u USA ima daleko veću podršku nego što je Tadić mogao i da sanja, tako da ti ta teorija kako će naš međunarodni položaj da nazaduje zbog Vučića i Nikolića jednostavno nema veze sa realnošću koja je upravo suprotna od tvog zaključka.

Vrh

PostPostano: 16 svi 2014, 16:48 

Bakir Plavi i druga ekipa a la "Desni sektor" vladaju joj Sarajevom skoro 2 i po decenije i to u kontinuitetu bez prestanka, a ona našla da gleda u tuđe dvorište i uspoređuje se sa Srbijom u kojoj već 14 godina investitori iz raznih zemalja EU, Rusije, SAD-a i drugih su investirali milijarde i milijarde dolara.

1. BiH i Srbija su neuporedive u korist Srbije u kojoj stopa nezaposlenosti duplo je niža od one u BiH.

2. U Srbiji mnoge fabrike poznate svima nama još iz perioda nekadašnje Jugoslavije su i dan danas žive i ne samo da su žive već i uspješno posluju i to dugi niz godina (Jaffa Crvenka, Štark, Takovo, Bambi, Centroproizvod itd.), dok u BiH su nekadašnje fabrike propale i samo još ogoljeni zidovi podsjećaju na to da su na tim mjestima bile jednom davno fabrike koje su radile i upošljavale veliki broj ljudi, a danas ništa.

3. Za Srbiju BiH je nebitna, naročito onaj fildžanski dio. BiH joj je bitna samo kada treba prodati robu. Tu bih se složio sa tobom Sarajka, stoga čudi me tvoje teatralno reagovanje na posjetu zvaničnika jedne susjedne zemlje BiH. Ovo bi trebalo da bude nešto što je često i uobičajno, a ne nešto zboh čega treba se šiziti. :zubati

Vrh

PostPostano: 31 svi 2014, 20:56 

Sto se tice multi-kulti sarajeva i posjete Vucica istom prisjetimo se zlobe u formalno glavnom gradu BiH:

Navijaju i slave pobjedu okupatorske drzave koja je vrsila teror preko 500 godina nad Bosnom a istovremeno se dice patriotizmom prema toj usranoj drzavi.Koliko frustracija i kompleksa pa to je nevidjeno u civiliziranoj Europi.Ovo su samo dodatni pokazatelji da je suzivot u ovoj drzavi gotovo pa nemoguc,samo jedni pored drugih nikad zajedno,samo entitetsko i strogo podijeljena BiH moze opstat,sve ostalo je zavaravanje

Vrh

PostPostano: 31 svi 2014, 21:57 

Red Member je napisao/la:
Sto se tice multi-kulti sarajeva i posjete Vucica istom prisjetimo se zlobe u formalno glavnom gradu BiH:

Navijaju i slave pobjedu okupatorske drzave koja je vrsila teror preko 500 godina nad Bosnom a istovremeno se dice patriotizmom prema toj usranoj drzavi.Koliko frustracija i kompleksa pa to je nevidjeno u civiliziranoj Europi.Ovo su samo dodatni pokazatelji da je suzivot u ovoj drzavi gotovo pa nemoguc,samo jedni pored drugih nikad zajedno,samo entitetsko i strogo podijeljena BiH moze opstat,sve ostalo je zavaravanje

Crkni pukni nek su. Joj što volim kad se hujate zbog Turaka. :thumbup1 :thumbup1 :thumbup :thumbup
Koji realno nama znače onako osrednje jest da su nam pomogli bolje od Arapa ali i realno Ummet smo. Samo još da svarimo kako i Albance i voila.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2014, 22:11 

korrisnik je napisao/la:

Crkni pukni nek su. Joj što volim kad se hujate zbog Turaka. :thumbup1 :thumbup1 :thumbup :thumbup
Koji realno nama znače onako osrednje jest da su nam pomogli bolje od Arapa ali i realno Ummet smo. Samo još da svarimo kako i Albance i voila.

Ovim samo potvrdujes ono sto misli vecina tvojih sunarodnjaka,vjeruj ovo nama ide u prilog ali vama nikako,to ces tek uvidjet,prema tome bez pretjerane srdzbe i oholosti,vidim da te klip dodirnuo,pozelenio si mada kad dobijete tu boju ne primjeti se bas,tvoj nacin komunikacije odaje vasu kulturu i nivo koji ste dostigli-Homo erectus

Vrh

PostPostano: 31 svi 2014, 22:17 

korrisnik je napisao/la:

Ovim samo potvrdujes ono sto misli vecina tvojih sunarodnjaka,vjeruj ovo nama ide u prilog ali vama nikako,to ces tek uvidjet,prema tome bez pretjerane srdzbe i oholosti,vidim da te klip dodirnuo,pozelenio si mada kad dobijete tu boju ne primjeti se bas,tvoj nacin komunikacije odaje vasu kulturu i nivo koji ste dostigli-Homo erectus

Ti si hrvat ti ne vjeruješ u Homo erectuse Biblija ti neda.
TI vjeruješ u Adama i Evu nikakvi Homo erectusi - sapiensi itd.
:hrvatinic

Vrh

PostPostano: 31 svi 2014, 22:28 

korrisnik je napisao/la:

Tipicno za vas :smajl007 :palacgore2

:HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 31 svi 2014, 22:32 

korrisnik je napisao/la:

Oooo jaro korrisnik stig'o! A neka, neka...da koju pametnu prodivanimo.
I nemoj se tako bolan odmah zalijetati, ima i Hrvata ateista a bome i nekih drugih vjera. Znaš ono: "ispeci pa reci" :D A tebi su možda Hrvat i katolik jedno te isto?

Vrh

PostPostano: 01 lip 2014, 00:07 

Kamov je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Oooo jaro korrisnik stig'o! A neka, neka...da koju pametnu prodivanimo.
I nemoj se tako bolan odmah zalijetati, ima i Hrvata ateista a bome i nekih drugih vjera. Znaš ono: "ispeci pa reci" :D A tebi su možda Hrvat i katolik jedno te isto?

Pa većinom Hrvati jesu katolici.
Rajska djevo kraljice Hrvata.....

Vrh

PostPostano: 01 lip 2014, 00:08 

korrisnik je napisao/la:

Tipicno za vas :smajl007 :palacgore2

Što jes jes ne volim Sarajevo. Nešto ima 2 doba u sebi jedno su džezve a drugo su zgradurine.
Kruže glasine da sve pare BIH Sarajevo pomuze. Pa sad ne znam.....
Ili svi krive Sarajevo za stanje u BIH: Tipa glavni grad je a vidi kako se patimo. Što šta ne preduzme da popravi stanje u državi.....

Vrh

PostPostano: 01 lip 2014, 09:14 

korrisnik je napisao/la:
Što jes jes ne volim Sarajevo. Nešto ima 2 doba u sebi jedno su džezve a drugo su zgradurine.
Ili svi krive Sarajevo za stanje u BIH: Tipa glavni grad je a vidi kako se patimo. Što šta ne preduzme da popravi stanje u državi.....

Nisu glasine i nisu sve pare, ali muze, puno više od drugih.

Citat:
Pojedinačna raspodjela s federalnog na kantonalni nivo vrši se na osnovu četiri parametra. Tu je, prije svega, broj stanovnika koji nosi 57 posto, zatim broj učenika u osnovnom obrazovanju s udjelom od 24 posto, broj učenika u srednjem obrazovanju nosi 13 posto, a površina kantona uzima se u obzir u preostalih 6 posto. Dakle, na osnovu ovih parametara utvrđuju se koeficijenti za isplatu prema kantonima. Međutim, četiri nabrojana parametra u prilično bi isti položaj stavila Sarajevski, Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton. No, Kantonu Sarajevo dodijeljen je i poseban status, pri čemu mu je dat koeficijent 2. Slična situacija je i s Bosanskopodrinjskim kantonom koji zbog slabijih ekonomskih prilika ima koeficijent 1,8.

slika

TK ima više stanovnika nego KS a pogledaj koliko love vuče.

http://novovrijeme.ba/raspodjela-javnih ... zet-grade/

Kad se tome doda da broj stanovnika procjenjuje FZS koji kronično to čini na štetu Hrvata jasno je zašto Hrvati mogu BiH progutat, ali F. je dželat.

Jedino što je dobro u tome jest što jako Saraj'vo vuče Bošnjake iz drugih područja pa imamo manji demografski pritisak u Hercegovini ili SB, ali najviše ipak povlači Sandže, tako da ispada da svi rade kako bi Sandžama bilo dobro u Šeheru.

Dok vi blejite u Dodu i ustaše:

Citat:
Međutim, ZDK, a vjerujem i Tuzlanski, razumiju poziciju glavnog grada. Mi smatramo da bi Sarajevo trebalo imati povlašten status, ali ne dvostruko povlašten. Treba donijeti zakon koji će biti u interesu svih građana BiH. Nije uredu da se onome ko da najviše vrati najmanje. To nije fer, nije politički korektno, pošteno niti moralno. Nije uredu da je dječiji doplatak u ZDK-u 11, a u KS-u 55 KM”

Vrh

PostPostano: 01 lip 2014, 10:13 

BBC je napisao/la:
Što je vama to, sitnica. U goste vam svako malo dolaze grand negatori genocida, turski lideri.

Sa ove vremenske distance ma koliko ti ne podnosio Turke, nemoguće je izjednačiti njihovu ulogu prije 500 godina u dalekoj povijesti sa sadašnjom ulogom Aleksandra Vučića i Šešeljevih četnika devedesetih.

daleka povijet i nemoguce izjednacit...najskuplje rijeci vase povijesti

Vrh

PostPostano: 01 lip 2014, 10:14 

Junuz Djipalo je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Nisu glasine i nisu sve pare, ali muze, puno više od drugih.

Citat:
Pojedinačna raspodjela s federalnog na kantonalni nivo vrši se na osnovu četiri parametra. Tu je, prije svega, broj stanovnika koji nosi 57 posto, zatim broj učenika u osnovnom obrazovanju s udjelom od 24 posto, broj učenika u srednjem obrazovanju nosi 13 posto, a površina kantona uzima se u obzir u preostalih 6 posto. Dakle, na osnovu ovih parametara utvrđuju se koeficijenti za isplatu prema kantonima. Međutim, četiri nabrojana parametra u prilično bi isti položaj stavila Sarajevski, Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton. No, Kantonu Sarajevo dodijeljen je i poseban status, pri čemu mu je dat koeficijent 2. Slična situacija je i s Bosanskopodrinjskim kantonom koji zbog slabijih ekonomskih prilika ima koeficijent 1,8.

slika

TK ima više stanovnika nego KS a pogledaj koliko love vuče.

http://novovrijeme.ba/raspodjela-javnih ... zet-grade/

Kad se tome doda da broj stanovnika procjenjuje FZS koji kronično to čini na štetu Hrvata jasno je zašto Hrvati mogu BiH progutat, ali F. je dželat.

Jedino što je dobro u tome jest što jako Saraj'vo vuče Bošnjake iz drugih područja pa imamo manji demografski pritisak u Hercegovini ili SB, ali najviše ipak povlači Sandže, tako da ispada da svi rade kako bi Sandžama bilo dobro u Šeheru.

Dok vi blejite u Dodu i ustaše:

Citat:
Međutim, ZDK, a vjerujem i Tuzlanski, razumiju poziciju glavnog grada. Mi smatramo da bi Sarajevo trebalo imati povlašten status, ali ne dvostruko povlašten. Treba donijeti zakon koji će biti u interesu svih građana BiH. Nije uredu da se onome ko da najviše vrati najmanje. To nije fer, nije politički korektno, pošteno niti moralno. Nije uredu da je dječiji doplatak u ZDK-u 11, a u KS-u 55 KM”

Dali ima ko da je bezposlen u Šeheru?

Vrh

PostPostano: 06 lip 2014, 21:29 

Brote rastavljene sa mozgom.
Onda se čude što ljudi izbjegavaju Sarajevo.

Citat:
Premijer ipak imao neprijatnosti u Sarajevu

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, izazvao je tokom susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem pravi diplomatski skandal kada je počeo da sa unapred pripremljenog papira čita navodne izjave o opstanku BiH, lošem položaju Srba i kritikama Bošnjaka koje je Vučić svojevremeno izricao.

Kako "Vesti" saznaju od sagovornika koji je prisustvovao ovom događaju, Vučić je na prvi pogled bio šokiran, a onda je saslušao Bećirovića potpuno mirno i na kraju ga upitao kada i gde je on to navodno rekao.

- Povela se žestoka rasprava, tražila su se pojašnjenja da bi se ispostavilo kako je Bećirović u stvari našao neke Nikolićeve izjave koje je interpretirao kao Vučićeve. Bilo je zaista mučno, a onda je celu stvar pokušao da izgladi Bećirovićev hrvatski kolega iz kolegijuma Božo Ljubić, na šta mu je mladi SDP-ovac prilično drsko i bezobrazno odgovorio, iako može otac da mu bude. Na kraju je čak i Vučić smirivao situaciju između njih dvojice, prenose Vesti.

Da se nešto ružno dešavalo na sastanku u Parlamentu BiH posredno su potvrdili neki učesnici u kasnijim izjavama medijima, ali niko nije objasnio o čemu se radilo. Međutim, sam Vučić, po povratku u Beograd, otkrio je da je bilo nediplomatskih scena.

- Mislili su da mogu da razgovaraju sa nekim na lak način, da mogu da vam drže pridike, da mogu Srbiji da drže pridike iz prošlosti - to nisam dozvolio, kao što nisam hteo da dozvolim da mi držimo bilo kome pridike - rekao je Vučić.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 170 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: