HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ruj 2024, 06:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 18 lip 2014, 17:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Akcija "Pandora“: Uhapšeni Kemal Čaušević, Zdravko Cvjetinović, Alija Mašić, Nedeljko Milovanović, Milenko Nikić, Avdija Škahić, Janko Jovanović i Dražen Kožul

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć realizaciju akcije kodnog naziva „Pandora“, koja se izvodi na širem području BiH. U ovoj akciji je po nalogu Tužilaštva BiH, na više desetina lokacija, slobode lišeno ili su stavljena pod nadzor 54 lica.

Prema planu izvođenja akcije u toku su lišenja slobode više desetina osoba i pretresi objekata na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banja Luke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoša, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika. Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, vezano za uvoz tekstilne i druge robe u BiH. Akcijom su obuhvaćeni i bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U međuvremenu, danas je u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu formiran je glavni operativni štab kojim rukovodi direktor te agencije Goran Zubac, a formirani su i podštabovi u Tuzli i Banjoj Luci - rekla je Kristina Jozić, portparol SIPA-e na današnjoj pres-konferenciji.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje preko 300 policijskih službenika Nakon ranijih akcija SIPA-e „Bos“, „Elipsa“ i „Master“, akcija „Pandora“ najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH. Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH.

Kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu BiH, uhapšeni su bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević, kao i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH.

Iz izvora bliskih istrazi saznamjemo da su među uhapšenima i Nedeljko Milovanović, bivši šef Carinske ispostave Bosanske Gradiške, Milenko Nikić bivši šef Carinske ispostave Bosanski Brod, te jedan od aktulelnih čelnika Carine Bosanski Brod Avdija Škahić. Kako saznaje Avaz uhapšen je i Alija Mašić, bivši šef Carinske ispostave Halilovići - Sarajevo.

Avaz” saznaje da su među uhapšenima su i Janko Jovanović, šef Carinske ispostave Bosanski Brod, te Dražen Kožul, jedan od vlasnika trgovačke firme "Kodra" iz Kiseljaka koji se ranije dovodio u vezu sa Anesom Sadikovićem "kraljem tekstila".

Čaušević kadar SDA

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje političko-državnu karijeru iz redova SDA počeo je kao sitni poslušnik moćne familije Čengić. Upravo ga je SDA i postavila na čelo UIO BiH, gdje je proveo sedam godina. Imenovan je 2004. godine i na funkciji direktora ostao je do 24. februara 2011, kada ga je Vijeće ministara BiH razriješilo dužnosti.

Čaušević ne samo da je zapošljavao rodbinu i prijatelje visokih funkcionera SDA, već ju je i izdašno finansirao. Gotovo do „savršenstva“ doveden je mehanizam reketiranja privrednika koji su za olakšice ili ubrzavanja procedura bili dužni Stranci osiguravati značajna finansijska sredstva.

Posebno je to bilo izraženo tokom izborne kampanje, ali i u situacijama kada je „šefu“ trebao stan, novi automobil, zemljište za vilu...

Čaušević nije bio jedini u tom lancu, ali jeste bio na vrhu.

Institucionalni kriminal koji je SDA uvela, ubrzo su slijedile i druge stranke u vlasti. Javna je tajna ne samo u Upravi za indirektno oporezivanje ko je čiji kadar i ko za koga, ali i za sebe, čak i sada, sakuplja novac i nosi u Centralu SDA. Isto kao i kome se daje!

Kako je u aprilu objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), SIPA sumjniči Kemala Čauševića da je godinama igrao važnu ulogu u prikrivanju nezakonitosti pri uvozu tekstila.

U tim je poslovima zbog utaje carinskih dažbina i PDV-a budžet BiH oštećen za najmanje šest miliona konvertibilnih maraka (tri miliona eura), navela je SIPA u prijavi upućenoj Tužilaštvu BiH početkom 2011. godine. Prema podacima iz izvještaja SIPA-e, Čaušević i drugi uposlenici UIO-a navodno su dozvoljavali uvoz tekstila sa lažnim deklaracijama o porijeklu robe.

Sud BiH je blokirao 11 nekretnina u vlasništvu Čauševića, javio je CIN u aprilu. Podaci iz kupoprodajnih ugovora pokazuju da ukupna vrijednost nekretnina iznosi milion i 80 hiljada konvertibilnih maraka (540.000 eura), prenio je tada isti izvor.

U rješenju Suda BiH je navedeno da se protiv Čauševića vodi više povezanih istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Sud BiH je odbio žalbu Čauševićevog advokata Asima Crnalića, u kojoj se navodi da je njegov klijent već dugo godina među najbolje plaćenim menadžerima u BiH, te da je dio prihoda ostvario na osnovu kamata, članstva u odborima, te po ugovorima o zakupu, darovima i nasljedstvu.

Jedanaest nekretnina i 20 dunuma zemlje

Čaušević je, kako je objavio CIN, tokom sedam godina, koliko mu je trajao mandat, uvećao svoj imetak za više od milion KM. Kupio je, tvrdi CIN, pored brojnih stanova i 20 dunuma zemlje. Ovaj je centar izračunao da njegova primanja nisu bila ni iz bliza dovoljna da pokriju sve troškove.

Nakon okončanja mandata, Agencija za istrage i zaštitu protiv Čauševića je podnijela niz krivičnih prijava. Sud BiH zamrznuo mu je svu pokretnu i nepokretnu imovinu, a on je do danas radio kao sudski vještak!

Službenici UIO tvrde, mada to još nije dokazano, da je u drugom dijelu mandata, Čaušević imao razgranatu mrežu preko koje je sakupljao reket. Tvrdi se da je u to vrijeme bio praćen i prisluškivan, te da u Tužilaštvu BiH postoje čak i SMS poruke koje je on slao nekim od radnika UIO zahtijevajući procenat od uzetog mita ili reketa nad privrednicima.

Čaušević je na sve ključne pozicije u UIO postavio svoje ili strankama odane ljude. Kriminal koji su oni počinili bio je toliko javan i transparentan, da su osobe koje su ga provodile postale poznate ne samo kao „Kemini“ ljudi, već i izuzetno bahati i nezajažljivi.

Jedan od njih je i Zdravko Cvjetinović, aktuelni pomoćnik direktora UIO zadužen za carine.

Cvjetinović je dugo godina bio šef carinske ispostave u Bosanskoj Gradišci i svoje je imenovanje pompezno „reklamirao“ kao poklon SNSD-a čiji je kadar.

I on je, po uzoru na SDA-ovu šemu, tvrdio da novac koji uzima ne kupi samo za sebe, već – mnogo više – za SNSD.

Ko je Zdravko Cvjetinović

Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Upave za indirektno oporezivanje i prvi čovjek carina uhapšen je na Graničnom prelazu Gradiška.

Cvjetinović je osumnjičen je za organizirani kriminal, a uhapšen je prilikom pokušaja bjekstva. SIPA pretresa i objekte u vlasništvu Anesa Sadikovića, koji je ranije dovođen uvezu sa nezakonitim uvozom tekstila.

Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Uprave za indirektno oprezivanje za sektor carina, sinoć je pokušao pobjeći iz zemlje. Nakon što je uhapšen na graničnom priejlaziu Gradiška,jutros je sproveden u Banju Luku. Nakon hapšenja pretresena je hotelska soba u kojoj je boravio, te ostale prostorije. Danas bi trebao biti prebačen u središte SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

Cvjetinović, kojeg je na tu dužnost 16. januara ove godine imenovao direktor Uprave Miro Džakula, osumnjuičen je za stvaranje kriminalne organizacije koja je uz njegoivu pomoć na uzvozu kineskog tekstila u BiH, po povlaštenim uslovima, zaradila bogatstvo.

U toj grupi povlaštenih uvoznika bio je i Anes Sadiković. Sadiković je također danas trebao biti uhapšen, no, nezvanično saznajemo da je pobjegao u Crnu Goru.

Pored Sadikovića, kome je Cvjetinović omogućio ekskluzivni status uvoznika tekstila, Cvjetinović je kako se sumnja, direktno surađivao i sa Sedinetom Karićem.

Njima dvojici je, uz izdašnu novčanu naknadu, omogućio monopolski položaj na tržištu tekstila.

Kraljevi tekstila

Avazu je iz više izvora potvrđeno da je Kemal Čaušević još za vrijeme svog mandata bio uvezan sa “kraljevima tekstila” Anesom Sadikovićem iz Sarajeva i Sedinetom Karićem Sidom iz Srebrenika. Istražitelji su došli do saznanja kada je u pitanju krijumčarenje robe, da je Čaušević sarađivao i sa Ramizom Delalićem Ćelom koji je je ubijen 2007. godine. Za Čauševića se sumnja da je bio stvarni organizator uvoza tekstila.

Anes Sadiković i njegovi bliski rođaci proteklih godina uvezli su kinesku robu u vrijednosti od nekoliko milijardi KM, te carinskim malverzacijama oštetili budžet BiH za astronomskih 300 miliona KM.

Firma 'Eko san', koja je barem u zvaničnim dokumentima u vlasništvu Ismeta Sadikovića, proteklih godina zahvaljujući malverzacijama i vezama u državnim organima gotovo postala jedini uvoznik kineske robe u BiH, pa se tako kineski tekstil s oznakom Sadikovićeve firme prodaje u najvećim tržnim centrima širom BiH".

Sedinet Karić, zvani Sido koji je preuzeo poslove Anesa Sadikovića posjedovao je fiktivne firme u Mađarskoj i Italiji za uvoz tekstila, posredstvom kojih je prao novac i podmićivao pojedine bh. zvaničnike.Tako je vrijednost uvezene robe bila manja za 70, a u nekim slučajevim i 80 posto od stvarne cijene po kilogramu.

- Radi se o višemilionskim carinskim poreznim utajama i za taj iznos su oštećeni građani BiH. Osumnjičene osobe vršile su krivična djela organiziranog kriminala tako što je uvožena velika količina robe u BiH. Utajene su carinske porezne dadžbine, a lažno je prikazivano da je iznos uvezene robe daleko manji nego što je u stvarnosti bio, stoji u ranijem saopćenju Tužilaštava BiH kada je Karić hapšen.

Saopštenje Tužilaštva

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, u više gradova u Bosni i Hercegovini provode se aktivnosti u okviru najveće poslijeratne istrage za krivična djela korupcije.

U svim krajevima BiH, u oba entiteta i na području Brčko Distrikta, na više desetina lokacija na području Sarajeva, Tuzle, Banja Luke, Prijedora, Prnjavora, Gradačca, Srebrenika, Bijeljine, Zvornika, Tešnja, Čelića, Doboja, Čelinca, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Dervente, Bihaća, Kotor Varoši, Kiseljaka i Ilijaša, do sada su lišene slobode ili stavljene pod nadzor ukupno 54 osobe, te izvršeni pretresi velikog broja objekata.

Radi se o predmetu u kojem je tužilački tim od dva tužioca s istražiocima i saradnicima duže od osam mjeseci provodio detaljnu i temeljitu istragu.

Po naredbama postupajućih tužilaca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na terenu djeluje više od 300 policijskih službenika. Među osobama lišenim slobode je oko 30 zvaničnika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, među kojima i bivši direktor ove institucije.

Osobe osumnjičene u ovom predmetu pod istragom su zbog koruptivnih krivičnih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, nezakonitog opraštanja poreza i povrata pdv-a, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u Bosnu i Hercegovinu.

Tužilaštvo BiH provodi i finansijsku istragu u ovom predmetu, sa ciljem blokiranja i oduzimanja nezakonite imovinske koristi i imovine u višemilionskim iznosima. Nakon što predstavnici tužilačkog tima ispitaju osumnjičene, donijet će odluku o pokretanju prijedoga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, a bit će predloženo blokiranje i stavljanje pod kontrolu države imovine za koju postoje dokazi da je stečena nezakonito.

Tužilaštvo BiH nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u kojoj nema i neće biti nedodirljivih osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijarde €€€
PostPostano: 18 lip 2014, 17:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Vidjet ćemo kad objave imena tih 54 čija će dominirati. Za sad Avaz zbog blamaže utrpao u naslov srpska i hrvatska imena, ali tekst ispod daje skroz drugu sliku.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 18 lip 2014, 17:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Pazite sad kad krene hajka preko Klix i sličnih na Gorana Zupca.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 18 lip 2014, 20:01 
Offline

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 17:26
Postovi: 22751
već su počeli

Predsjedništvo SDA traži odgovornost i suspenziju direktora SIPA-e


Citat:
Iz ove stranke poručuju kako je nadležni Nezavisni odbor PS BiH obavezan predložiti suspenziju direktora SIPA-e Gorana Zubca te pokretanje disciplinskog postupka zbog potvrđene optužnice protiv njega pred Sudom BiH.


Hoćete državu ili karinu?

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 18 lip 2014, 20:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Pravi mračni vilajet. Kojeg Bošnjaci sami sebi prave glasujući na izborima. I nema izgleda da će se to promjeniti.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 25 ruj 2014, 11:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ne smije se dozvoliti da neki musliman obori Lijanovićev rekord od 11 milijuna KM.

Citat:
Optužiti Tihića i u SDA oslabiti njegov utjecaj

Optužuje optuženi za kriminal Kemal Čaušević koji se nagodio s Tužiteljstvom

Autor:
Valentina Rupčić

Slučaj nekadašnjeg ravnatelja UNO-a BiH Kemala Čauševića i manipulacija koje se vode iz najviših pravosudnih institucija u BiH je pokazao kako kriminal može ostati skriven, čak i nekažnjen kako bi se optužili oni za koje je određena politika, u ovom slučaju bošnjačka, odlučila da ih treba diskreditirati. Čaušević, koji je prvotno dao jedan iskaz, pa promijenio u drugi, koji je optužen za kriminal težak dvije milijarde KM, nagodio se s Tužiteljstvom BiH i postao svjedok koji će otkriti politički kriminal.

Promjene iskaza

Riječ optuženog za brojne kriminalne radnje i malverzacije postala je ključna u rušenju političkih dužnosnika Srba i Hrvata. - Kako bi se iskorijenila korupcija među tužiteljima, sucima, službenicima, političarima..., u BiH, moraju se pojačati kontrole i intenzivnije raditi na procesuiranju onih koji su počinili kaznena djela, posebice ona u kojima je riječ o korupciji, navodi se u brojnim izvješćima o stanju u BiH. Teška djela kriminala i korupcije se, kao što je to slučaj ‘Čaušević’, ostavljaju po stani u zamjenu za nagodbe. Bh. pravosuđe moralo je upravo na slučaju Čaušević pokazati kako je spremno u jednom od najvećih poslijeratnih slučajeva kriminala i korupcije staviti točku na i.

Politika i pravosuđe

U BiH su milijuni maraka potrošeni za montirane optužnice, rušenje srpskih i hrvatskih dužnosnika, ali i onih koji vladajućim bošnjačkim strukturama iz bilo kojeg razloga ne odgovaraju. Doznajemo kako je Čaušević upravo u svom drugom promijenjenom iskazu naveo i ime još aktualnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića koji se bori s teškom bolesti, te njegovih suradnika. Na ovaj način će se optužiti Tihić koji nije u stanju ni odgovoriti na optužbe, a istodobno i riješiti djela nepodobnih kadrova. Riječ je o onima koji su bili i još uvijek su tzv. “druga struja” SDA. Osim Tihića i Amira Zukića, spominju se i druga imena koja se vežu uz pronevjere, malverzacije, namještanja i sumnjive kupovine. Nastojat će se i drugi iskaz Čauševića prikazati kao jedini iako je prvi koji je bio napisan na 87 stranica, u kojem nije bilo optuženih koje Čaušević sada navodi bio spreman za daljnje postupanje kada je promijenjen. Dogovoren je i način na koji će iz novog iskaza “procuriti” detalji u medije. Politički utjecaj na pravosuđe BiH u predizborno vrijeme koristi se kako bi se optužili hrvatski i srpski dužnosnici. Nastoji se kroz montirane procese skrenuti pozornost sa stvarne kriminalne hobotnice za koju je i Čašević radio. Mnogi predmeti koji su se vodili protiv bošnjačkih dužnosnika vratili su se na niže sudove ili potpuno obustavili. Poput slučaja “Reket SDP-a” i drugih koji su još uvijek u ladicama državnog Tužiteljstva.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 25 ruj 2014, 11:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Pa ti gradi nekakvu državu sa takvima.

Citat:
Čaušević vlastiti kriminal preko svojih zaštitnika prebacuje na Hrvate i Srbe

Cilj je da se Čauševićev kriminal stavi u drugi plan i da on kao suradnik dobit će privilegiran status


Autor:
Valentina Rupčić

Naprasna promjena odnosa Tužiteljstva BiH prema bivšem ravnatelju Uprave za neizravno oporezivanje Kemalu Čauševiću i predmetu u kojem se on tereti za malverzacije, nezakonitosti i zlorabe dok je bio na čelu ove državne institucije, ima itekako ozbiljnu političku pozadinu, doznaje “Večernjak”.

Politička pozadina

Iako se očekivalo da ovaj predmet razotkrije političko-kriminalnu hobotnicu u koju su bili uključeni Čauševićevi politički pokrovitelji iz Sarajeva, pod pritiskom jedne bošnjačke stranke državno Tužiteljstvo cijeli slučaj usmjerava u potpuno drugom pravcu. Iz pouzdanih izvora doznajemo kako se umjesto Čauševićeva i kriminala njegovih političkih zaštitnika priča okreće prema “dežurnim” krivcima, a to su za sarajevsku političku i medijsku scenu vodeće hrvatske i srpske stranke i njihovi najistaknutiji dužnosnici. Čaušević je na početku bio spreman progovoriti o stvarnoj pozadini i nalogodavcima kriminalnih radnji, ali je nakon “nemoralne ponude”, iza koje navodno stoji nekoliko državnih tužitelja i njima blizak dio bošnjačke politike, odlučio promijeniti iskaz. Njegov kriminal će biti stavljen u drugi plan i kao suradnik dobit će privilegirani status u procesu. Naravno, sve to ako se bude držao dogovorene priče i ustraje u optuživanju srpskih i hrvatskih političara. Medijska priprema cijele priče već je počela, jer su “procurile” informacije o tome kako Čaušević zapravo optužuje Milorada Dodika i Nikolu Špirića za pritiske i malverzacije oko izdavanja carinskih terminala. Špirić je ovdje pogodna meta jer je bio predsjedatelj Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje, a Dodik dežurni negativac za dobar dio bošnjačke političke scene.

Montiranje optužnica

Uz Čauševića, koji je već pušten iz pritvora, sarajevska tužiteljsko-politička osovina pokušat će se obračunati i s još uvijek aktualnim predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i njemu odanim kadrovima. Posebno monstruozno je što se na ovakav korak Tihićevi oponenti odlučuju u trenutku kada se on bori s teškom bolešću i praktično nije u mogućnosti uzvratiti na optužbe koje se, doznajemo, odnose na kupovinu dva stana. Prema dostupnim informacijama, na udaru će se naći i tajnik SDA Amir Zukić. Ipak, glavnina udara bit će usmjerena na hrvatske kadrove, a prije svih na prvog čovjeka HDZ-a BiH Dragana Čovića i aktualnog ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miru Džakulu. Čaušević je u “novom” iskazu navodno optužio njih dvojicu i trenutačnog predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu, te bivšeg državnog ministra financija Dragana Vrankića da su koristili svoj politički utjecaj i pozicije zbog stjecanja imovinske koristi. Džakulu je Čaušević predstavio kao nesposobnog i korumpiranog, a Čovića optužuje za navodni politički pritisak kako bi Uprava kupila određene objekte za svoje potrebe. Bevandu, pak, optužuje za navodne pritiske prilikom uvođenja fiskalnih blagajni.

Na ovaj način kreatori cijele priče nastoje cijeli slučaj maksimalno disperzirati i otkloniti sumnje sa sebe kako bi bili pošteđeni sudskog progona, ali i političkih posljedica u predizborno vrijeme. Usput će se dio bošnjačke politike obračunati s protivnicima u vlastitom narodu, ali i što je moguće više kompromitirati najutjecajnije hrvatske i srpske političare. Time će se, dakako, pokušati oslabiti njihova pozicija u pregovorima o formiranju vlasti nakon izbora. Montirane optužnice u BiH nisu nikakva novost, pogotovo u predizborno vrijeme.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 25 ruj 2014, 11:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sve ovo postalo tako besmisleno. Iz godine u godinu iste gluposti. Mislim da bi svi odahnuli da se to sranje raspadne.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 25 ruj 2014, 12:02 
Offline

Pridružen/a: 23 svi 2014, 17:55
Postovi: 1053
Ova drzava i odgovara kriminalcima, tesko bezakonje i sprdnja,nepotizam i korupcija,pljackanje i da ne nabrajam dalje,problem je sto se ovome ne nazire kraj,dokad ce se tolerirat...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 25 ruj 2014, 12:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nije u tom poanta. Već da se Bošnjaci time ne bave ima 20 godina, bave se podmetanjima onima koji ne misle politički kao oni. I pri tom zlouporabe institucije u Sarajevu.
Za vrlo kratko vrijeme će se Dodik slaviti kao veliki prorok. Što god on kaže muslimani skoče da to ispune u praksi.

Znam jednu stvar. Zapad će morati ovo na ovaj ili onaj način bolno i naglo prerezati. Da ne bude kako je Inzku nedavno brži jezik bio od pameti. OHR "mirovne snage", vojni udar i preuzeti izvršno-pravnu vlast.
Nešto će morati uraditi jer muslimanima davati na savjest dalje ne ide. Kao u vicu kad su Mujo i Slovenac igrali poker "na riječ" a nisu morali pokazivati karte.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 25 ruj 2014, 12:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Tim sranjima se može dodati i ovo. Tome nikad kraja.
Dobra pouka Srbima ubuduće. Pošalji specijalce da natamburaju muslimane.

Citat:
Počelo suđenje direktoru SIPA-e Goranu Zubcu, tužilac najavio 27 svjedoka

U Sudu BiH danas je počelo suđenje direktoru SIPA-e Goranu Zubcu koji je optužen za nesvjestan rad u službi, odnosno da se tokom protesta 7. februara u Sarajevu oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio da angažuje specijalnu jedinicu Agencije za istrage i zaštitu BiH

Tužilac Miroslav Marković je pročitao optužnicu i najavio da će tokom suđenja ispitati 27 svjedoka i jednog vještaka. Sudu će od materijalnih dokaza, između ostalog, predložiti analizu video snimka o događajima 7. februara, foto dokumentaciju, izvještaje o oštećenjima, te bolničku dokumentaciju o povredama policajaca.

On je naveo da je materijalna šteta blizu 400.000 KM u dijelu za koji se Zubac tereti.

Advokat Dragiša Jokić je istakao da Tužilaštvo BiH nema dokaza da je Zubac počinio nesavjestan rad u službi te rekao da će broj svjedoka i materijalnih dokaza odbrane zavisiti od načina na koji Tužilaštvo bude vodilo postupak.

"U fokusu suđenja može biti dokazivanje nesavjesnog rada u službi Gorana Zubca, ali se isto tako ono može pretvoriti u istragu o događajima 7. februara, vezano za to ko je i šta trebao činiti. Kako bi optužili Zubca za nesavjestan rad u službi, Tužilaštvo je u optužnici navelo da se tu radilo o napadu na ustavni poredak BiH i terorizmu za šta su nadležni Sud BiH, Tužilaštvo BiH, odnosno SIPA", kazao je Jokić.

On je naveo da će Tužilaštvo velikim brojem svjedoka pokušati dokazati da je Zubac bio obavezan da djeluje, no problem je, kako je kazao, u tome što će ti svjedoci tumačiti propise umjesto da govore o činjenicama.

"Ako ovi svjedoci ostanu pri iskazima koje su dali u Tužilaštvu BiH tokom istrage, tada će najmanje tri svjedoka moći sjesti na optuženičku klupu uz Zubca", rekao je Jokić.

Na kraju je dodao da bi suđenje lako moglo potrajati dugo i da u tom slučaju neće biti nimalo prijatno.

Tužilac Miroslav Marković će na naredno ročište 2. oktobra pozvat će pet svjedoka i to tužioce Sašu Sarajlća i Dubravka Čamparu, bivšeg i sadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzu Selimovića i Mirsada Vilića, te Josipa Perića iz Federalne uprave policije.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 25 ruj 2014, 12:31 
Offline

Pridružen/a: 23 svi 2014, 17:55
Postovi: 1053
Tako su pokusali i Covica sjebat ali nije im islo sa njim,kako ce ovaj Zubac zavrsit ostaje da se vidi,svi ti procesi smrde na politicke stimaljke


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 25 ruj 2014, 12:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sve to ima svoju cijenu, vrlo visoku cijenu. Sva podloga je pripremljena za totalnu paralizu i blokadu svih institucija nakon izbora na duže vrijeme. Imam osjećaj da će zadnje blokade izgledati kao dječja igra naspram ovome.
Još ako kod Bošnjaka izbore dobije Suljagić ili Cerić, dodatni bonus.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 25 ruj 2014, 12:36 
Offline

Pridružen/a: 23 svi 2014, 17:55
Postovi: 1053
Slag na tortu bi bio da pobijedi ,,djeneral,, vidio bi onda cirkusa i smijurije


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 25 ruj 2014, 12:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nebitan je on. Svi bošnjački političari misle kao on samo se suzdrže takvih izjava. Dodirnih točaka za blokadu i paralizu trenutno ima i previše.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako su "patriJote" oštetile državu za više od 1 milijardu €€€
PostPostano: 05 lis 2014, 13:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Njihov im sjebao 2 milijarde KM oni razmišljaju kako će napakostiti srpskim i hrvatskim političarima.

Citat:
Čaušević dobio novu ulogu u pravosudno-političkoj farsi u BiH

“Reket” i drugi slučajevi u kojima su iznošene ozbiljne optužbe na račun nekih sarajevskih političara su odbačeni, ili još stoje u ladicama

Autor:
Valentina Rupčić

Bivši ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević ponovno je saslušan u državnom Tužiteljstvu, ali u svojstvu osumnjičenika, kako se doznaje, a ne ključnog svjedoka koji treba inkriminirati “ciljane” političare.

Sarajevski utjecaj


Ovo je, kako doznajemo, rezultat zaokreta u odnosu na prvotne planove čija je bit bila da Čaušević kao pokajnik iznese optužbe na račun vodećih hrvatskih i srpskih dužnosnika i omogući pokretanje sudskih procesa što bi ove političare diskreditiralo u javnosti, ali i spriječilo njihove političke aktivnosti nakon izbora. Kao što je poznato, bivšeg čelnika Uprave za neizravno oporezivanje i njegove “suradnike” se povezuje s kaznenim djelima u vezi carinjenja tekstila iz Kine i vozila.

Prijevare su trajale godinama i svi stvarni dokazi ukazuju da se Čauševićeva odgovornost ne može minimizirati bez obzira na njegovu iznenadnu “kooperativnost” tijekom istrage. Čaušević, čije se malverzacije odnose na više od dvije milijarde maraka, sada će dobiti novu ulogu pravosudne marionete u unutarbošnjačkim političkim obračunima neposredno prije i nakon izbora. Rezultat takvog pravosudno-političkog djelovanja vidjet će se, kažu naši izvori, vrlo brzo i mogao bi dovesti do velikih turbulencija na sarajevskoj političkoj sceni.

Prvotni plan dijela bošnjačkih političkih struktura i državnog Tužiteljstva s nakanom rušenja hrvatskih i srpskih dužnosnika očito je pretrpio preinake pa će Čaušević biti iskorišten u druge svrhe, dok će za diskreditiranje Hrvata i Srba poslužiti razne kaznene prijave koje se uveliko posljednjih dana pišu i dorađuju. Izvlače se čak neki “predmeti” stari i po nekoliko godina.

Prijava protiv Bevande

Potvrda tomu je i poziv Tužiteljstva BiH aktualnom predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandu za davanje izjave o kreditu za autocestu kroz Hercegovinu. Bevanda je pozvan iako se zna tko zapravo upravlja cestogradnjom.

Sve ovo ozbiljno kompromitira državno pravosuđe. Unutar Tužiteljstva BiH, kako doznajemo, postoje sukobi koji su uglavnom posljedica političkog utjecaja na pojedince. Utjecaj koje neke stranke, a prije svih SDP i SDA ostvaruju na određene osobe u državnom pravosuđu ozbiljno potkopava kredibilitet samih pravosudnih institucija. Uostalom, dovoljno je podsjetiti kako su završili “Reket” i drugi slučajevi u kojima su iznošene ozbiljne optužbe na račun nekih sarajevskih političara.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO