|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 48 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 21:54 |
|
|
Aztec je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Naravno.Mir jeste prirodno stanje.Normalan čovjek voli i želi mir,život,iskonsko dobro,teži ka miru,i ostalim dobrim stvarima,tj. životu.Sve kontra toga je uljez u životu,neprirodno i zlo. pa nije bas tako jednostavno. jesi ti bio u ratu, ratovao? Ja koliko znam da jesi, onda si po ovom tvome neprirodan i zao?  Postaviš jednostavna pitanja: -želiš li rat,biti u ratu,biti pod stresom,ubijati,sakatiti...? Za mene,to nije normalno i prirodno ljudsko stanje i htijenje-želje. Rat je nusproizvod zla,grijeha,kao posljedica pobune protiv Boga,čime je zlo ušlo u naš svijet. Zlo,i sve što proizilazi iz njega poput smrti,ima svoje ishodište,početak i kraj.Tako i rat.Ako je zlo prirodno,onda daješ opravdanje svakom zločincu... Dobre stvari nemaju kraj.Prirodne stvari,procesi i pojave.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:02 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:32 Postovi: 11633 Lokacija: Varta drzava
|
Mar-kan je napisao/la: Aztec je napisao/la: pa nije bas tako jednostavno. jesi ti bio u ratu, ratovao? Ja koliko znam da jesi, onda si po ovom tvome neprirodan i zao?  Postaviš jednostavna pitanja: -želiš li rat,biti u ratu,biti pod stresom,ubijati,sakatiti...? Za mene,to nije normalno i prirodno ljudsko stanje i htijenje-želje. Rat je nusproizvod zla,grijeha,kao posljedica pobune protiv Boga,čime je zlo ušlo u naš svijet. Zlo,i sve što proizilazi iz njega poput smrti,ima svoje ishodište,početak i kraj.Tako i rat.Ako je zlo prirodno,onda daješ opravdanje svakom zločincu... Dobre stvari nemaju kraj.Prirodne stvari,procesi i pojave. Rat ne mora biti zlo. Naprotiv, ratovi i bitke su cesto vodjene da se ljudi oslobode od tiranije koju su trpili u miru. Da je po Bibliji trpili bi to do dana danasnjeg s okretanjem obraza tamo vamo. Rat je prirodan kao i mir, lice i nalicje jednog novcica i jedno bez drugog ne bi ni postojalo, kao dan i noc.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:07 |
|
|
Aztec je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Postaviš jednostavna pitanja:
-želiš li rat,biti u ratu,biti pod stresom,ubijati,sakatiti...?
Za mene,to nije normalno i prirodno ljudsko stanje i htijenje-želje.
Rat je nusproizvod zla,grijeha,kao posljedica pobune protiv Boga,čime je zlo ušlo u naš svijet. Zlo,i sve što proizilazi iz njega poput smrti,ima svoje ishodište,početak i kraj.Tako i rat.Ako je zlo prirodno,onda daješ opravdanje svakom zločincu...
Dobre stvari nemaju kraj.Prirodne stvari,procesi i pojave.
Rat ne mora biti zlo. Naprotiv, ratovi i bitke su cesto vodjene da se ljudi oslobode od tiranije koju su trpili u miru. Da je po Bibliji trpili bi to do dana danasnjeg s okretanjem obraza tamo vamo. Rat je prirodan kao i mir, lice i nalicje jednog novcica i jedno bez drugog ne bi ni postojalo, kao dan i noc. Dobro i zlo,ljubav i mržnja-to nije dualizam kakav se proklamuje stoljećima da bi ljudi imali opravdanja za zlo koje čine jedni drugima. Ljudsko biće nema pravo da oduzme život,jer ga nije niti dalo,nije vlasnik života.To je Božje pravo.Svaki rat donosi smrt,patnju,bol,suze,krv.Pravedan ili nepravedan,po ljudskim mjerilima... Po Bibliji,tko trpi,ima debele razloge za to jer se odrekao Boga....Pa kad im ne valjaju Božji Zakoni,onda će dobiti okupatorske...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:10 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Aztec je napisao/la: Rat ne mora biti zlo. Naprotiv, ratovi i bitke su cesto vodjene da se ljudi oslobode od tiranije koju su trpili u miru. Da je po Bibliji trpili bi to do dana danasnjeg s okretanjem obraza tamo vamo. Rat je prirodan kao i mir, lice i nalicje jednog novcica i jedno bez drugog ne bi ni postojalo, kao dan i noc.
Dobro i zlo,ljubav i mržnja-to nije dualizam kakav se proklamuje stoljećima da bi ljudi imali opravdanja za zlo koje čine jedni drugima. Ljudsko biće nema pravo da oduzme život,jer ga nije niti dalo,nije vlasnik života.To je Božje pravo.Svaki rat donosi smrt,patnju,bol,suze,krv.Pravedan ili nepravedan,po ljudskim mjerilima... Po Bibliji,tko trpi,ima debele razloge za to jer se odrekao Boga....Pa kad im ne valjaju Božji Zakoni,onda će dobiti okupatorske... Pa dobro, al to stoji za vjernike. Ja to bas i nisam. al sam te ja pitao jesi ti kao vjernik bio u ratu, vojsci i sta si tamo radio uz ovakve stavove? a nekad je veca bol i patnja u miru nego u ratu. Pa sto ljudi ratuju nego da tu patnju prekinu. Npr. robovlasnistvo u Americi. Bio je mir i ljudi su bili robovi u tom miru. Da li je rat za njihovu slobodu bio opravdan i "dobar"?
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:16 |
|
|
Aztec je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Dobro i zlo,ljubav i mržnja-to nije dualizam kakav se proklamuje stoljećima da bi ljudi imali opravdanja za zlo koje čine jedni drugima. Ljudsko biće nema pravo da oduzme život,jer ga nije niti dalo,nije vlasnik života.To je Božje pravo.Svaki rat donosi smrt,patnju,bol,suze,krv.Pravedan ili nepravedan,po ljudskim mjerilima...
Po Bibliji,tko trpi,ima debele razloge za to jer se odrekao Boga....Pa kad im ne valjaju Božji Zakoni,onda će dobiti okupatorske...
Pa dobro, al to stoji za vjernike. Ja to bas i nisam. al sam te ja pitao jesi ti kao vjernik bio u ratu, vojsci i sta si tamo radio uz ovakve stavove? a nekad je vec bol i patnja u miru nego u ratu. Pa sto ljudi ratuju nego da tu patnju prekinu. Npr. robovlasnistvo u Americi. Bio je mir i ljudi su bili robovi u tom miru. Da li je rat za njihovu slobodu bio opravdan i "dobar"? Bio sam,ali nije mi baš trebalo to iskustvo,s ove točke gledišta.Moji motivi sudjelovanja u ratu su se mijenjali od avanturizma do golog preživljavanja i zaštite slabijih.Živimo u takvom svijetu gdje je zlo svakodnevno i normalno-prirodno.Ja kažem da rat nije prirodan i objasnio sam zašto nije,iz teoloških razloga. Da bi pričali o ovim temama,moramo se složiti prvo oko pojma zla.Ako je zlo prirodno,onda je svaki zločin prirodan,opravdan i normalan u svojoj konačnici,a mi nismo ništa drugo doli svjesne životinje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:22 |
|
|
|
Pa ja sam to rekao jos prije par postova. Mi i jesmo samo zivotinje. Necu reci "svjesne" jer to imaju i mnoge zivotinje. Za sad se ponasamo upravo kao zivotinje, o cemu sam pisao.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:25 |
|
|
Aztec je napisao/la: Pa ja sam to rekao jos prije par postova. Mi i jesmo samo zivotinje. Necu reci "svjesne" jer to imaju i mnoge zivotinje. Za sad se ponasamo upravo kao zivotinje, o cemu sam pisao. To je ateistički stav.Ako ne poznaješ Boga,onda ti mogu podvaliti sve moguće teorije,da smo nastali tek tako,da je čovjek rošak od majmuna,pa i takve poput ove da je rat prirodno stanje stvari,pa da se može pokrenuti što veći broj ratova i istrebljenja ljudskih bića.A upravo se to i dešava.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:34 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10 Postovi: 15072 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Mar-kan je napisao/la: Aztec je napisao/la: Pa ja sam to rekao jos prije par postova. Mi i jesmo samo zivotinje. Necu reci "svjesne" jer to imaju i mnoge zivotinje. Za sad se ponasamo upravo kao zivotinje, o cemu sam pisao. To je ateistički stav.Ako ne poznaješ Boga,onda ti mogu podvaliti sve moguće teorije,da smo nastali tek tako,da je čovjek rošak od majmuna,pa i takve poput ove da je rat prirodno stanje stvari,pa da se može pokrenuti što veći broj ratova i istrebljenja ljudskih bića.A upravo se to i dešava. A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!" - oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reč: "Ja znam ono što vi ne znate. Ovaj događaj, s važnom poukom, navodi se i u Kur’anu: “I ispripovijedaj im kazivanje o dvojici Ademovih sinova, onako kako je bilo, kad su njih dvojica žrtvu prinijeli, pa, kad je od jednog bila primljena, a od drugog nije, ovaj je rekao: ‘Sigurno ću te ubiti!’ – ‘Allah prima samo od onih koji su dobri’ – reče onaj. ‘I kad bi ti pružio ruku svoju prema meni da me ubiješ, ja ne bih pružio svoju prema tebi da te ubijem, jer ja se bojim Allaha, Gospodara svjetova.’”(El-Ma’ide, Sofra, 27-28) Evo i spomenutog gledanja na vrijednost ljudskog života: “Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim(Jevrejima): Ako neko ubije nekog ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih i poslije toga na Zemlji sve granice zla prelazili.” (El-Ma’ide, 32) Ovaj princip je univerzalan i validan za sva vremena. U sljedećem ajetu se kaže: “Onome ko hotimično ubije vjernika kazna će biti Džehennem u kojem će vječno ostati; Allah će na njega gnjev svoj spustiti i proklet će ga i patnju mu veliku pripremiti.” (En-Nisa, Žene, 93)
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:35 |
|
|
|
nema to veze s ateizmom. to je logika i iznosim ti primjer gdje su ratovi i zrtva doprinjeli boljem, pravednijem i humanijem svijetu. okretanje obraza bi nas odvelo u propast. Znas onu "da zlo uspije dovoljno je da dobri ljudi ne cine nista".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:40 |
|
|
Aztec je napisao/la: nema to veze s ateizmom. to je logika i iznosim ti primjer gdje su ratovi i zrtva doprinjeli boljem, pravednijem i humanijem svijetu. okretanje obraza bi nas odvelo u propast. Znas onu "da zlo uspije dovoljno je da dobri ljudi ne cine nista". Ima veze sa svim što činiš u životu-odabir sustava vrijednosti. Govorimo o podrijetlu zla,pa i ratova...Ako to razumiješ,sve ti je ostalo jasno.Ateističko objašnjenje legalizuje rat,kao i zlo,dajući mu vječni i prirodni atribut.U tome je poanta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:41 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10 Postovi: 15072 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Mar-kan je napisao/la: Aztec je napisao/la: nema to veze s ateizmom. to je logika i iznosim ti primjer gdje su ratovi i zrtva doprinjeli boljem, pravednijem i humanijem svijetu. okretanje obraza bi nas odvelo u propast. Znas onu "da zlo uspije dovoljno je da dobri ljudi ne cine nista". Ima veze sa svim što činiš u životu-odabir sustava vrijednosti. Govorimo o podrijetlu zla,pa i ratova...Ako to razumiješ,sve ti je ostalo jasno.Ateističko objašnjenje legalizuje rat,kao i zlo,dajući mu vječni i prirodni atribut.U tome je poanta. U prirodi čovjeka jest rat mržnja oholost. Jedini koji su operisani od zla su meleki (anđeli).
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:43 |
|
|
ne znam da ateisticko glediste ista legalizira niti da to ima ikakve veze s ateizmom (mada ja sam vise agnostik  ) a uostalom vecinu ratova vode vjernici i vodjeni su u ime vjere. Najvise ljudi je umrlo upravo zbog necijeg bozanstva. I ne mogu vise, dosta. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:44 |
|
|
Aztec je napisao/la: ne znam da ateisticko glediste ista legalizira niti da to ima ikakve veze s ateizmom (mada ja sam vise agnostik  ) a uostalom vecinu ratova vode vjernici i vodjeni su u ime vjere. Najvise ljudi je umrlo upravo zbog necijeg bozanstva. I ne mogu vise, dosta.  A para bogatstva...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:44 |
|
|
korrisnik je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Ima veze sa svim što činiš u životu-odabir sustava vrijednosti.
Govorimo o podrijetlu zla,pa i ratova...Ako to razumiješ,sve ti je ostalo jasno.Ateističko objašnjenje legalizuje rat,kao i zlo,dajući mu vječni i prirodni atribut.U tome je poanta.
U prirodi čovjeka jest rat mržnja oholost. Jedini koji su operisani od zla su meleki (anđeli). Kako su operisani,kad ih se trećina pobunila protiv Boga? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 22:51 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: korrisnik je napisao/la: U prirodi čovjeka jest rat mržnja oholost. Jedini koji su operisani od zla su meleki (anđeli).
Kako su operisani,kad ih se trećina pobunila protiv Boga?  Dobro po kršćanstvu vragovi su pali anđeli ja govorim onda iz druge perspektive. Meleki su bića stvorena od nura (svijetlosti) i dužnost i obaveza im je samo da obožavaju Boga nemaju slobodnu volju kao ljudi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 23:37 |
|
|
korrisnik je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Kako su operisani,kad ih se trećina pobunila protiv Boga?  Dobro po kršćanstvu vragovi su pali anđeli ja govorim onda iz druge perspektive. Meleki su bića stvorena od nura (svijetlosti) i dužnost i obaveza im je samo da obožavaju Boga nemaju slobodnu volju kao ljudi. To onda nisu bića,to su roboti :-)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 27 srp 2014, 23:58 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: korrisnik je napisao/la: Dobro po kršćanstvu vragovi su pali anđeli ja govorim onda iz druge perspektive. Meleki su bića stvorena od nura (svijetlosti) i dužnost i obaveza im je samo da obožavaju Boga nemaju slobodnu volju kao ljudi.
To onda nisu bića,to su roboti :-) Čovjek je jedino biće kojeg je Bog odabrao spram drugih bića. Zbog toga se Iblis (Lucifer) pobunio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 28 srp 2014, 11:01 |
|
|
Znaci da je Bog robovlasnik u odredjenom smislu, a po tom Lucifer bi ispao dobar. Ne mozete ovome pristupati iz ugla neke bajke. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 28 srp 2014, 11:38 |
|
|
korrisnik je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: To onda nisu bića,to su roboti :-) Čovjek je jedino biće kojeg je Bog odabrao spram drugih bića. Zbog toga se Iblis (Lucifer) pobunio. Kako se Iblis pobunio,ako nema slobodnu volju?Vidiš da nešto škripi u toj teologiji...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 28 srp 2014, 12:05 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: korrisnik je napisao/la: Čovjek je jedino biće kojeg je Bog odabrao spram drugih bića. Zbog toga se Iblis (Lucifer) pobunio.
Kako se Iblis pobunio,ako nema slobodnu volju?Vidiš da nešto škripi u toj teologiji... Pa Iblis je džin nije melek sad sam ti rekao da nije on "pali anđeo".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 28 srp 2014, 16:31 |
|
|
|
Tema sve vise pocinje liciti na nesto oko Gospodara prstenova.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 28 srp 2014, 16:50 |
|
|
Aztec je napisao/la: Tema sve vise pocinje liciti na nesto oko Gospodara prstenova. Da..a to ti Gabi poznaje extra!:-)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Je li rat prirodno ljudsko stanje? Postano: 28 srp 2014, 17:41 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 19:27 Postovi: 17414 Lokacija: יום טוב
|
jel me netko tražio?  Azteče, Tolkien je bio katolik, ako nisi znao. 
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
I know who I am 'cause I know who You are.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|