HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 stu 2024, 14:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 60 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Šta nam to drugi gradovi u Bosni i Hercegovini imaju za ponuditi?
PostPostano: 03 sij 2010, 13:58 

Pošto je na ovom forumu od strane koekakvih likova moda pljuvati po Sarajevu, otvaram ovu temu da vidimo šta to drugi gradovi u Bih imau za ponuditi slučajnom posjetiocu , da vidimo kakva je kultura , šta se lijepo može saznati , šta ima lijepo za vidjeti jer u Sarajevu ovce pasu po ulicama ,seljački je grad , e pa da vidimo šta to vi imate ponuditi u svojim selendrama iz kojih pljujete i iz kojih vikendom trčite u Posušje u Hard Rock Cafe ( niđe veze imena) u kojem se opijate uz zvuke Stoje ( za Novu Godinu) , i ostalih turbo folk pjevača .U koje kino idete gledati najnovije filmove svjetske produkcije , preporučite nam ga ? u koji muzej se može svratiti pa nešto vidjeti o povjesti ? Možda ima neki događaj od kulturne važnosti (ali da to nije vašar s ringišpilom i koridom) pa da i mi svratimo ? Možda ima neki događaj poput Sarajevo Film Festivala kad dolaze holivudski glumci u vaše selo pa da i mi dođemo da vidimo koga poznatog? ili za nedaj bože imate razvijeno zdravstvo pa da nedaj bože nekome preporučimo da se lječi u bolnici u vašem mjestu? A možda imate priznat univezitet pa da netko iz Sarajeva dođe studirati ?

???????????????????????????????????????????????????????????

eto izvolite , da vidimo šta vaše lijepo malo mjesto ima za ponuditi ?Posebno me interesira hercegovačka ponuda , s obzirom da je netaknuta u ratu ostala , dok za Posavinu i Središnju Bosnu mi je manje više jasno da se napatila i razrušila u ratu i da to teško ide , dakle hercegovci izvolite , predstavite vaše mjesto , šta to nudite da bi netko došao da posjeti vaš grad možda čak i da ostane živjeti u toj idili? :evotigana

Vrh

Naslov: Re: Šta nam to drugi gradovi u Bosni i Hercegovini imaju za ponuditi?
PostPostano: 03 sij 2010, 14:07 

Nije riječ o Hercegovini nego o činjenici da je jedan Split i Dubrovnik puno bliži od Sarajeva, a za tu kasabu su pojam grada. A turistički novac ionako bolje ostaviti u hrvatskim rukama.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:13 

Hm nastranu netrpeljivost prema Sarajevu koju prosječan BH Hrvat osjeća iz sasvim objektivnih razloga (pa i ja bez obzira što sam rodom Sarajlija) , al potrebno je razlučiti "Sarajevo" (političku metaforu koja izaziva gađenje) i Sarajevo (grad sa svim svojim prednostima i manama, povijesti , kulturom ...).

Uglavnom kakvo god Sarajevo bilo , kasabom ga se NIKAKO ne može nazvat.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:16 

Ako je Hercegovina "krš i kamenjar" bez sadržaja onda je i Sarajevo obična turska kasaba.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:22 

Točno tako, slažem se sa PCM, Sarajevo nikako nije kasaba, jer kada bi ga okarakterizirali kasabom kakve bi tek nazive imali za ostale BIH gradove. U Sarajevu sam bio jedan cijeli semestar, a i sada navratim kad mi je usput. Jedna stvar je što nam se Sarajevo nesviđa u političkom terminu. Tko god je prošetao Barščaršijom, popio kavu u Strossmayerovoj, malo bolje obišo grad neče za njega reči da je kasaba. Studiram u Zagrebu i apsolutno mi je Zagreb ljepši i uređeniji od Sarajeva, ali ima Sarajevo nemi svoj štih. Iako ima puno toga negativnog, vehabije sa turskim zastavicama, zelena ulica, etc...da ne nabrajam, ali ima i svojih pozitivnih strana.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:30 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Pa nije baš kasaba, ali za europske pojmove to je tek grad srednje velične, do manje veličine. Bez Ilidže, grad kao grad (odnosno 4 sarajevske općine) ima tek oko 320.000 stanovnika.

I osobno mislim da je Banja Luka trenutno ugodniji grad za živjeti. Mostar, da nema svojih politčkih problema, također uopće ne bi puno zaostajao za Sarajevom. Pa Mostar ima trenutno tri kazališta. Mana je što nema kino s redovitim projekcijama, ali je multipleks već u gradnji.
Nije Sarajevo kasaba, ali nije mnogo odmakao ostalim većim centrima u BiH.

Tuzla je primjerice prvoklasan grad. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:31 

Ministry of Sound je napisao/la:
Nije riječ o Hercegovini nego o činjenici da je jedan Split i Dubrovnik puno bliži od Sarajeva, a za tu kasabu su pojam grada. A turistički novac ionako bolje ostaviti u hrvatskim rukama.

ma šta si se svezo Splita i Dubrovnika, reci ti nama šta nam tvoje mjesto ima za ponuditi ? vjerovatno je Las Vegas za sarajevsku kasabu , pa sto to onda krijes od nas ? izvoli ...

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:32 

Ako je Hercegovina "krš i kamenjar" bez sadržaja onda je i Sarajevo obična turska kasaba.

evo čovječe čekam da nam prikažeš taj sadržaj krša i kamenajra kako ga ti nazva, jer ja nisam nikad upotrebio tu riječ....

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:36 

lider30 je napisao/la:
.

Tuzla je primjerice prvoklasan grad. :palacgore2

ja sam tuzlanski zet i ja bi mogao i na tu temu koliko hočeš , ono što je primjetno je da Hrvati čine puno veči udio stanovništva u Tuzli nego u Sarajevu , sad sam bio za Božić u Tuzli i dok se u Sarajevu skoro nikako nije mogla osjetiti Božićna atmosfera zbog malog broja Hrvata , u Tuzli dva dana Božića nigdje praznog mjesta u restoranima sve dupke puno slavi se Božić , kako u Tuzli tako i u Lukavcu (Modrac) ,ali nečemo sad o tome , tema je druga...

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:36 

Betandwin je napisao/la:

evo čovječe čekam da nam prikažeš taj sadržaj krša i kamenajra kako ga ti nazva, jer ja nisam nikad upotrebio tu riječ....

Zato što na potpuno isti način kao ekstremni Muslimani napadaš Hercegovinu, sve je to i dalje produkt ratne propagande tipa "mi raja protiv seljačina", eto ti sad Arzije i raje, jebli te oni :evotigana

Imaš topic o Hercegovini, imaš topic sa sadržajima, slikama pa se lijepo informiraj.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:37 

Ma ok , ja bi jednako onako reagirao na izdrkavanja po "meni" kao što je on reagirao na izdrkavanja na ovom forumu po Sarajevu. Ja se ne obazirem previše na to , odnosno jednom prilikom samo kad je pokrenut onaj topic fol "u Sarajevo skoro pa i nije bilo rata" ilitiga "Sarajevo tehnički nije bilo pod opsadom" ili kako li se već zvalo ...

Tako se samo ispada neozbiljan , a na kraju krajeva potpuno je pokvareno i bezobrazno apropos svih mrtvih takvo što lupit , jer za Sarajevo su i na kraju krajeva ginuli i Hrvati ... NAravno treba spomenuti da su ga ti isti Hrvati uz ostale i od samih početaka gradili , tako da ne vidim svrhu u tome da se svako malo netko tu redovito posere po Sarajevu .

Po političkom Sarajevu ću se prvi posrat ja koji sam rođeni Sarajlija i to svaki put. Al dovodit čitav grad u kontekst kokošinjca , šabana , vehabija i primitivaca je maliciozno i meni neprihvatljivo (mogu mislit kako je tek onima koji tamo actually žive). Odnosno - kenjat po Sarajevu koje je vjerovatno grad sa najjačom urbanom tradicijom u BIH je glupo i smiješno. Znam da stvari ni izbliza nisu više kao nekad i da je to danas drugi grad (što je jasno svakom tko pogleda "krvnu sliku" grada) , al opet treba imat neke mjere , u protivnome se uistinu ispada smiješan ...

SA ima i događanja i muzeje i stadione i olimpijski je grad i uistinu je veliki grad odnosno "metropola" u BIH okvirima. Na kraju krajeva ne trebam se pozivat na sve "poznate Sarajlije" od Nobleovaca do Oscarovaca , niti trebam spominjat sve književnike , sportaše , glazbenike ... Najkraće rečeno nazvat Sarajevo kasabom je potpuno deplasirano. Nazvat politčko Sarajevo kasabom potpuno je točno s druge strane, al koliko sam shvatio ovdje se ipak radi o Sarajevu(gradu) a ne o Sarajevu (politici).

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:37 

Sarajevo ne postoji, to je sada Najnoviji Pazar :D

Prijatelju, sta god Sarajevo ima za ponuditi, ima i top lokaciju u centru grada gdje je zabranjena svinjetina i alkohol. I meni je Sarajevo ajmo reci "drugi dom", dobar dio zivota proveo sam u njemu, ali je trenutno to ipak samo kasaba. Prije svega mentalna.

Grad ne cine zgrade.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:40 

Zato što na potpuno isti način kao ekstremni Muslimani napadaš Hercegovinu, sve je to i dalje produkt ratne propagande tipa "mi raja protiv seljačina", eto ti sad Arzije i raje, jebli te oni :evotigana

Imaš topic o Hercegovini, imaš topic sa sadržajima, slikama pa se lijepo informiraj.

hajde seljačino predstavi svoje mjesto , vidim da znaš pljuvati na nešto što nerazumiješ i nikad nisi vidio , pa ti lijepo pružam priliku da nam pokažeš šta to nudi tvoje mjesto tu si svoj na svom , pa izvoli ...

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:41 

Crni bombarder je napisao/la:

Prijatelju, sta god Sarajevo ima za ponuditi, ima i top lokaciju u centru grada gdje je zabranjena svinjetina i alkohol. I meni je Sarajevo ajmo reci "drugi dom", dobar dio zivota proveo sam u njemu, ali je trenutno to ipak samo kasaba. Prije svega mentalna.

Grad ne cine zgrade.

nije tema Sarajevo , već drugi gradovi u Bih , šta to imaju za ponuditi

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:42 

Pa ne ideš onda na top lokaciju i amen. ZAboli te ***. Šta bi i onako tamo radio molim te među tim spodobama pred kojima valjda ni ne smiješ spomenuti pršut i vino ...

Jeli SA mentalna kasaba ja ne znam jer tamo ne živim a nisam bio tamo ohohoh bolje da ni ne govorim :D

Al SA se ne može nazvat kao grad - kasabom. Grad uistinu ne čine zgrade nego ljudi prije svega . Ali čini ga i njegova povijest ... Nije sve crno i bijelo ...

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:48 

lider30 je napisao/la:
Pa Mostar ima trenutno tri kazališta.

ček zar nije negdje pred NG dignuta halabuka da je Narodno pozorište u Mostaru zatvoreno ?
http://depo.ba/page.php?id=6905

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:51 

Betandwin je napisao/la:

hajde seljačino predstavi svoje mjesto , vidim da znaš pljuvati na nešto što nerazumiješ i nikad nisi vidio , pa ti lijepo pružam priliku da nam pokažeš šta to nudi tvoje mjesto tu si svoj na svom , pa izvoli ...

Nemam ti ja tu šta predstavljat i slijedit neke tvoje naredbe. Poredba ti je suluda, želiš ovdje u maniri "gradske raje", dokazati neku šatro superiornost sadržaja jednog grada od 400.000 ljudi naspram gradova u Hercegovini sa 5-10.000 stanovnika, gradića koji su tokom "Juge" sustavno zapostavljeni i raseljavani. Dičiš se nekom infrastrukturom izgrađenom tokom bivše države (degenski vičući: IMAMO STADIONE I KINA), glavnog grada države i prije rata, uz milijarde dolara inozemne pomoći nakon rata uloženih u obnovu i sadržaje.

Eto hercegovački gradići od 5.000 stanovnika nemaju jedno Koševo (jebalo te ono), ali zato imaju kvalitetu života koja je pojam za Sarajevo, i kao što već rekoh jedan Split i Dubrovnik nadohvat ruke.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:54 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Betandwin je napisao/la:
lider30 je napisao/la:
Pa Mostar ima trenutno tri kazališta.

ček zar nije negdje pred NG dignuta halabuka da je Narodno pozorište u Mostaru zatvoreno ?
http://depo.ba/page.php?id=6905

To je privremeno, zbog nedonošenja proračuna i poznatih političkih problema u Mostaru. U ovoj godini opet ide po starom i Narodno pozorište će uredno raditi i dobivati grantove.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 14:55 

I usput, nisam iz Hercegovine, al kad već Hercegovci neće da je brane od multietniĆkih napada :zubati

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 15:01 

Betandwin je napisao/la:
Crni bombarder je napisao/la:

Grad ne cine zgrade.

nije tema Sarajevo , već drugi gradovi u Bih , šta to imaju za ponuditi

Ne znam za druge, ali znam da Kiseljak nudi bolje cevape nego itko u Sarajevu :D

Nema cevapa bez svinjetine :zivili

Danasnje Sarajevo je samo kasaba, na zalost. Ja nisam hercegovac niti neki ruralni sta ti ja znam, provincijalac, pa to moram priznati.

Jebote odem do mojih u DU, kao da na drugu planetu sletim. Tolika je razlika izmedju SA i DU, jednostavno je razlika. Vjerovao ili ne, u selu Kiseljaku dusom odmorim od sarajevskog primitivluka.

Ja znam da ti aludiras na onu preostalu urbanu gerilu Sarajeva, postoje itekako ljudi koji i dalje njeguju neku urbanu kulturu, vjerujem da je mnogima ta urbana kultura strana i i u tome vide neku muslimansku podvalu, ali to je danas zanemarivo naspram primitivluka najnovijih pazaraca.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 15:11 

Koga zanimaju ljepote hrvatskih dijelova BiH, Posavine, srednje Bosne, Završja i Hercegovine (van famoznog Sarajeva):

http://www.hercegbosna.org/

Rotacija slika bannera na vrhu traje oko 60 sekundi...

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 15:18 

ma mene zanima ljepota i kulturne znamenitosti tvog mjesta ...počinjem sumnjati da si rodom iz pripizdine donje i da živiš u pripizdini gornjoj ...razuvjeri jednog kasabaša

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 15:22 

Eto hercegovački gradići od 5.000 stanovnika nemaju jedno Koševo (jebalo te ono), ali zato imaju kvalitetu života koja je pojam za Sarajevo, i kao što već rekoh jedan Split i Dubrovnik nadohvat ruke.

e pa to me interesuje seljačiću ,o kakvoj to kvaliteti života govoriš u tim gradićima , škole , sveučilišta, bolnice , muzej , kazalište , svjetski priznat festival ,nešto treće ????

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 15:28 

Betandwin je napisao/la:
ma mene zanima ljepota i kulturne znamenitosti tvog mjesta ...počinjem sumnjati da si rodom iz pripizdine donje i da živiš u pripizdini gornjoj ...razuvjeri jednog kasabaša

Rođen i živio sam u gradovima od 350.000 do 12.000.000 stanovnika :zubati

Uglavnom nevažno za diskusiju.

Mada ću spustiti malo loptu, možda sam preoštro krenuo. Puno sam se naslušao napada na Hercegovinu, uglavnom od multietniĆara koji uglavnom idu istom formulom - ustaška legla, kamenjar, krš, seljaci, mi raja. Ako malo bolje promisliš, to je spika koja za cilj ima potpunu dehumanizaciju naših ljudi u Hercegovini - to ti je i bila ideološka podloga napada Hordaša na Široki, i oni su bili osokoljeni brojnošću, nekakvom izmišljenom superiornosti, i krenuli su u rušenje "ustaškog legla" u kamenjaru. Ovo što ti pišeš je za samo nijansu blaže od onoga što se pisalo o Širokom na SA-X nakon onih sukoba. To je iz iste kuhinje, blaža verzija u mirnodopsko doba, a jača kada dođe do sukoba.

Ako se nešto iz Heregovine kaže loše na račun Sarajeva, to je proizvod političke situacije. Na kraju krajeva, koji gradić iz Herc može ugroziti jedno Sarajevo na bilo koji način?

Vrh

PostPostano: 03 sij 2010, 15:42 

Betandwin je napisao/la:

e pa to me interesuje seljačiću ,o kakvoj to kvaliteti života govoriš u tim gradićima , škole , sveučilišta, bolnice , muzej , kazalište , svjetski priznat festival ,nešto treće ????

Dok se ti onom sumornom magluštinom i smogom u kotlini dovlačiš do kina u tramvaju prepunom seljačina koji nisu čuli za kupanje, a nakon filma te čeka povratak u stančić od max 70 kvadrata u betonskom neboderu iz 70ih, gdje se moraš prekrstit prije ulaska u lift, i začepit nos prilikom ulaska u haustor, tim se prosječan Hercegovac izležava u kući na tri kata, gledajući taj isti film na ekranu od 127cm pored vlastitog bazena :zubati

Ako se kvaliteta života mjeri isključivo javnim sadržajem (tramvaj, kino), onda priznajem, Sarajevo pobjeđuje, jesi zadovoljan :palacgore1

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 60 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: