HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 pro 2024, 11:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 224 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom?
PostPostano: 27 pro 2014, 02:15 

Grad čine i dobre pizze a Banjalučanke su prvoligaške kakvoće, posebno vidljivo u proljeće kad grad preplave prvoklasni pupkovi, grudi i guzice. Muka ti dođe hodati ulicom a ne okrenuti se a kad se okreneš još ti je gore jer ne znaš u koju guzicu da gledaš kad su sve dobre. Bod Banjaluci gospodine Robi, obvezatno :D

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 02:17 

Agathonikos je napisao/la:
Grad čine i dobre pizze a Banjalučanke su prvoligaške kakvoće, posebno vidljivo u proljeće kad grad preplave prvoklasni pupkovi, grudi i guzice. Muka ti dođe hodati ulicom a ne okrenuti se a kad se okreneš još ti je gore jer ne znaš u koju guzicu da gledaš kad su sve dobre. Bod Banjaluci gospodine Robi, obvezatno :D

Morate time nakako privući turiste.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 02:19 

kad smo kod Mostara, klime i polozaja, vjerujem da Mostar ne moze svakom legnut. ljudima iz pitomijih krajeva Cvrsnica i Velez mogu biti previse, pogotovo Velez koji ima vertikalan uspon iznad Mostara od dva kilometra, sto je raritet i za Alpe, a kamoli BIH. to je surovo i nije za svakog.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 02:21 

Za BIH je dobro to što ima balansk klima.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 02:22 

korrisnik je napisao/la:
abinet predsjednika RS-a donirao je 350.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće u Banjoj Luci, ali i 50.000 KM za izgradnju kuće s istom namjenom u Sarajevu.

Plemenito.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 03:02 

Za dopunu tablice, odnosno po 1 bod koji se dodjeljuju za generalnu brigu za čistoću i uređenje grada (ulice, parkovi, drvoredi itd.), te noćni život (klubovi, raznovrsnost sitne zabave, radni sati itd.), trebat će nam po bar dva svjedoka za svaki grad. :D

Molim svakog poštenog i ispravnog forumaša da ocijeni gradovi s liste 12 službenih gradova, po čistoći, samo za one gradove koje je posjetio, te ako je sudjelovao u noćnom životu, ili čuo iz prve ruke, da također udijeli pripadnu potrebitu ocjenu.

Za muzeje, iako je Zemaljski muzej privremeno zatvoren, ima Sarajevo i drugih značajnih muzeja, tako da će mu pripasti bod. Još će jedino BL dobiti bod za tu kategoriju (dva bitna muzeja, muzej RS i muzej suvremene umjetnosti), te Zenica (veći gradski muzej), dok svi ostali 0.
Nije da BiH nema muzeja, nego ih je pola u samostanima Srednje Bosne, a to su mjesta koja nisu na ovoj listi.

Još jedna kategorija je direktni pristup diplomatskoj mreži (veleposlanstva), mogućnost networkinga ka strancima i njihovim donacijama, takozvana NVO pipa. Tu Sarajevo dobija 2 boda, ostali 0. Teoretski bi Istočnom Sarajevu dao 1 bod ali oni tu blizinu ne iskorištavaju.

Mostar dobija 1 kompenzacijski zbog blizine mora.

Kategorija klima: Trebinje 2 boda, svi ostali po 1 (Mostar iako mediteranski, nekima je prevruć, Trebinje valjda dobija maestral s Jadrana), Zenica i Sarajevo 0 (smog i magla, dim i prdež teži od zraka pa se nakupljaju u kotlini).

Kategorija znanstvene institucije (iole značajnije zapošljavanje znanstvenika): Sarajevo 1, ostali 0.
Sarajevo, Banja Luka i Mostar imaju akademiju znanosti i umjetnosti ali jedino u Sarajevu ima nešto radnih mjesta.

Kategorija radna mjesta u visokoj kulturi (filharmonije, orkestri, opere): Sarajevo 1 bod, Banja Luka 1 bod, ostali 0.

I naravno za veliki broj običnih građana ono najvažnije: veliki tržni centri, raznovrsnost i ponuda trgovine. To nosi i do 4 boda, jer je šoping našim ljudima najvažni benefit grada. :zubati

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 03:43 

Robbie MO je napisao/la:
Za dopunu tablice, odnosno po 1 bod koji se dodjeljuju za generalnu brigu za čistoću i uređenje grada (ulice, parkovi, drvoredi itd.), te noćni život (klubovi, raznovrsnost sitne zabave, radni sati itd.), trebat će nam po bar dva svjedoka za svaki grad. :D

Ko jezikom polizano, gospodine Robi.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 03:50 

Sa obzirom da su svi krenuli navijački, meni nema boljeg mjesta za život (u BiH dakako) od Neuma. Ako se gleda lifestyle i "blizina mora", GDP po osobi, vrhunski hoteli kao i njihovi sadržaji, infrastruktura, kao i parazitiranje na osnovu susjednih sadržaja, onda i mjestašce Neum kotira jako visoko. Od Neuma do Londona stignem za 3 sata (a udaljenost Neuma od dubrovačkog aerodroma je isto kao od centra Londona do aerodroma Stansted ili Gatwick). Iz Neuma si za čas posla u Dubrovniku, Pelješcu, Opuzenu (za hranu i mandarine). Kako bude išla jadransko-jonska cesta, u DB će se stizati još brže, a valjda će se i konačno riješiti cesta za Stolac i Čapljinu (kako bi se izišlo iz prometne izolacije).

Od sadržaja fali bolnica (svi idu u DB ili MO), multipleks kino, šoping centar (nikad ga neće ni biti). Još jako fali središtni trg, odnosno riva, no projekt već postoji. Imaš plaže, multi-kulti, hotele s 4 zvjezdice, za sada samo jadranska magistrala, ali kad tad AC, festivala kao u priči (najpoznatiji Etnofest), noćne klubove, čistoću zraka, etnoturizam i eko-hranu u zaleđu Neuma, vjerski turizam (Gospa u Hrasnu). Također je i veliki konferencijski centar, pa ako želiš čuti koju pametnu, uvijek ima neki strukovni simpozij.

Smiješno mi je bilo spominjati Neum u početku, ali kada sam vidio koliko se proširila lista izvan velike četvorke (Široki Brijeg, Trebinje itd.)...

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 04:00 

Ministry of Sound je napisao/la:
Sa obzirom da su svi krenuli navijački

slika :D

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Nema tu navijanja, Banja Luka je jednostavno lijepa, uređena i čista. A i velika za naše uslove. Pravi grad.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 04:01 

Pa da nismo proširili listu tema bi brzo zamrla jer bi se iscrpila, svi su dali mišljenje o definiciji grada i onda bi tu stalo. Definicija grada je jako uska tema.
Nisi valjda nezadovoljan temom?
Mislim, ti si je otvorio ali ja očito uzurpirao. :D

Vidiš da tema evoluira, od gradskog piva, preko religija, gayeva, službenih gradova, toga koji grad je bolji, do bodovanja i formiranja liste o kvaliteti življenja.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 04:10 

Smiješno mi je bilo spominjati Neum u početku, ali kada sam vidio koliko se proširila lista izvan velike četvorke (Široki Brijeg, Trebinje itd.)...

Ubacivanje bar jednog manjeg grada u ring daje temi kisika (otvara mogućnost sučeljavanja, pobune, interesantnih "otkrića" u poređenju (poput skoro pa konsenzusa da bi radije živjeli u Trebinju i Širokom nego u Doboju) itd.).

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 04:13 

Pa dobro si pogodio, čim daješ ljudima povod da stanu u obranu nacije kroz promoviranje (i obranu) vlastitih gradova, kao i omaložavanje tuđih, to ide na 10+ stranica :D

Ne bih mijenjao Neum za sarajevsko-zeničku "urbanost" (islamski šoping centar, smrdljivi i prenatrpani javni transport, čopore bjesnilom zaraženih kerova kao i udisanje Ćiste smogovsko-memljive-dizelaške have) ni da mi platiš. Sve što se stavlja u + rubriku ima puno goru stranu u vidu -.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 04:15 

Sa obzirom da su svi krenuli navijački, meni nema boljeg mjesta za život (u BiH dakako) od Neuma. Ako se gleda lifestyle i "blizina mora", GDP po osobi, vrhunski hoteli kao i njihovi sadržaji, infrastruktura, kao i parazitiranje na osnovu susjednih sadržaja, onda i mjestašce Neum kotira jako visoko. Od Neuma do Londona stignem za 3 sata (a udaljenost Neuma od dubrovačkog aerodroma je isto kao od centra Londona do aerodroma Stansted ili Gatwick). Iz Neuma si za čas posla u Dubrovniku, Pelješcu, Opuzenu (za hranu i mandarine). Kako bude išla jadransko-jonska cesta, u DB će se stizati još brže, a valjda će se i konačno riješiti cesta za Stolac i Čapljinu (kako bi se izišlo iz prometne izolacije).

Od sadržaja fali bolnica (svi idu u DB ili MO), multipleks kino, šoping centar (nikad ga neće ni biti). Još jako fali središtni trg, odnosno riva, no projekt već postoji. Imaš plaže, multi-kulti, hotele s 4 zvjezdice, za sada samo jadranska magistrala, ali kad tad AC, festivala kao u priči (najpoznatiji Etnofest), noćne klubove, čistoću zraka, etnoturizam i eko-hranu u zaleđu Neuma, vjerski turizam (Gospa u Hrasnu). Također je i veliki konferencijski centar, pa ako želiš čuti koju pametnu, uvijek ima neki strukovni simpozij.

Po meni, more vrijedi 5 bodova, što bi Neum lansiralo ispred mnogih gradova u BiH.
A blizina mora 1 bod (Mostar) i 2 boda (Trebinje).

Postoji i etnički kriterij koji je u BiH najvažniji. Gradovi tuđe etničke većine donose negdje -10 bodova, a izrazito homogene tuđe etničke većine i do -15 bodova. To je dovoljno da čak i velike gradove druge etničke većine učini veoma neprivlačnim.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 04:17 

Robbie MO je napisao/la:
(poput skoro pa konsenzusa da bi radije živjeli u Trebinju i Širokom nego u Doboju) itd.).

Ja bih recimo radije živio u Doboju nego u Širokomu Brigu :D

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 04:18 

Robbie MO je napisao/la:
(poput skoro pa konsenzusa da bi radije živjeli u Trebinju i Širokom nego u Doboju) itd.).

Ja bih recimo radije živio u Doboju nego u Širokomu Brigu :D

U postu prije vašeg sam i tu istinu uzeo u obzir:

Robbie MO je napisao/la:
Postoji i etnički kriterij koji je u BiH najvažniji. Gradovi tuđe etničke većine donose negdje -10 bodova, a izrazito homogene tuđe etničke većine i do -15 bodova.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 04:38 

Robbie MO je napisao/la:

U postu prije vašeg sam i tu istinu uzeo u obzir:

Ne samo to. Recimo, za Široki Brijeg sam tek relativno nedavno (+-15 godina) ukapirao da je naseljeno mjesto, stalno sam mislio da se radi o nekom geografskom pojmu, gorju sa nekakvom crkvom ili tako nešto. To Brijeg me je zbunjivalo očigledno pa još kad dodate i to Široki itd.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 09:28 

Robbie MO je napisao/la:

Ko jezikom polizano, gospodine Robi.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Banja Luka ima i historijskih vjerskih objekata.
slika

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 09:39 

Ferhadija je realno prekrasna.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 10:05 

Robbie presubjektivan si. Kako si krenuo sa ovim kompenzacijama Mostar će postati no.1

I kažeš da bi prije u Širokom živio nego u Doboju.... Ne znam na osnovu čega.... Doboj pruža daleko veće mogućnosti od Širokog, osim što se sigurno u Širokom bolje živi. Pa mislim da u Doboju imaš barem 3x više kulturnih događaja godišnje.... što takođe mora biti jedna od karakteristika, a koju izgleda svi nekako zaobilazimo.

slika

Ima tu još nekih tačaka, ono što sam odavno zaključio bez da ne bude da svaki cigo svoga konja fali da je Zvorniku mjesto u tih 12 prije nekih drugih sredina. Na osnovu ovih tačaka, kao i jednom Brčkom koje pruža daleko više i od Doboja i Bihaća i Širokog i vjerovatno IS-a.

Moramo i geografski značaj gledati, Zvornik konkretno je grad iz kojeg za minut možeš kročiti na tlo Srbije i obratno. Nevjerovatna saobraćajna važnost koja povezuje sa najvećom državom regiona.... itd.... ili recimo jedna BN sa raspoloživim poljoprivrednim površinama koje naprimjer po meni zaslužuju 3 zvjezdcie momentalno, kad već hoteli sa 5 zvjezdica dobijaju 2 zvjezdice, itd...

Što se čistoće tiče - Banjaluka, pa pet praznih mjesta...

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 10:13 

Čitaj temu.

Kompenzacijske bodove su dobili Istočno Sarajevo i Široki (čak 6, zbog uspješnog parazitiranja), Trebinje (čak 3, neposredna blizina mora i Dubrovnika), Bijeljina (2, zbog blizine Beograda što je važno za one koji žive tamo), Prijedor (2, blizina sadržaja u BL), te Mostar i Bihać tek po 1 (blizina mora i grad najbliže Zapadu).

Podijelio sam vam 13 ekstra bodova po RS i smatrate se zakinutim zbog 1 boda za Mostar zbog blizine moru?!

Evo slobodno ti ocijeni po svojoj procjeni, predloži i dodatne kategorije u tablici, pa uzmemo prosijek.

Nigdje ne piše da je tih 12 = 12 najboljih mjesta za življenje.

Naravno da imaju i drugi gradovi. Ja sam samo obradio 12 službenih gradova kao jedan uzorak, i ocijenio kvalitetu života.

Naravno da ima drugih manjih mjesta koja bi dobila veći broj bodova od nekih srednjih i manjih gradova s te liste. Nikome nije zabranjeno da dodatne gradove obradi i ubaci u listu.

Ako vam se da što se mene tičete možete bodovati sve i jedan grad u BiH. Baš me zanima koji je najmanje poželjan, vjerojatno Drvar.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 10:20 

Ma ok razumijem, već kažem da se precjenjuje Široki Brijeg, jednom sam u istom bio, ne mogu previše pričati, ali porediti Doboj i Široki je slično poređenju Bijeljine i Živinica... Bez da se iko naljuti. Sam skidam kapu ŠB-u na sportskim dostignućima, ekonomskoj razvijenosti, ali radi se o nešto većem selu bez nekih urbanih karakteristika.

Što se ostalog tiče pa eto ja sam sam naveo neke parametre...

- kulturni događaji
- poljoprivredno zemljište
- saobraćajno komunikacijski značaj
- broj osnovnih škola
- količina raspoložive vode na teritoriji opštine-grada
- manifestacije u kontekstu trajanja i posjete

Ima tu vjerovatno još nekolicina značajnih stvari.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 10:24 

Nema problema, pa zato svatko može dati svoju listu i bodovanje.

Nego pitanje: da li bi ti radije živio u Laktašima ili u Doboju?

Mnogi ljudi bi rekli Laktaše. Manja nezaposlenost, blizina prave bolnice (složit ćeš se da građani Laktaša imaju bolju zdravstvenu zaštitu od građana Doboja, jedni se liječe u univerzitetskom kliničkom centru a drugi u regionalnonj bolnici), blizina svih fakulteta...

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 10:31 

To niko ne spori Robbie, mislim da je ova tema pokazatelj da itekako može biti kvalitetna i bez nacionalistički upadica i stvarno je lijepo vidjeti ovakvu diskusiju (nadam se da je neće pokvariti amidze,bosnje i slično i da će te vi moderatori to spriječiti) .

Naravno da bih prije živio tamo gdje bih imao veću platu, siguran posao. A to je ŠB prije Doboja, Laktaša, Zvornika. Međutim, da bih neke značajnije sadržaje ispratio ili mogao priuštiti svojoj djeci ja moram iz ŠB-a ili do BN-a ili do Mostara ili do Bl-a... Sarajeva.... jednostavno je tako. Pa te iste Pale koje su doživjele renesansu zahvaljujući nekim karakteristikama stanovništva i njihovih prihoda imaju brojne primjere dobro plaćenih stanovnika koji mogu imati sve što požele, ali da bi dobili potomstvo moraju u Kasindo...

Nego, HR i njena organizovanost bi mogla biti parametar svima kako se razvijaju lokalne zajednice i sela.... Apsolutno. Ne znam da li će se forumaši iz HR složiti... Prije par mjeseci bio sam u Osijeku... sjedio sa načelnicima opština od 2-3k ljudi... Bilo mi čudno da su to opštine, a radi se o klasičnim selima, međutim pojašnjeno mi je zbog čega je tako... Pa oni na godišnjem nivou od raznih EU fondova dobijaju 3-4k miliona evra... razvijaju se.... To je put i pravac, iako sam protivnik EU.

Nego vratimo se temi, nebi bilo loše da ti Robbie sve ove predloge uzmeš i sam po vlastitom nahođenju napraviš cjelokupnu listu, a možeš staviti i sredine poput Brčkog, Živinica, Čitluka, Kalesije, Gradiške, Zvornika, Kaknja, Konjica.... pa da vidimo šta dobijamo. ;)

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 10:32 

Imaj i na umu o čemu u određenom trenutku pričamo. Da li radimo listu gradova po kvaliteti življenja, ili radimo listu gradova po važnosti?

Naravno da je Doboj daleko važniji od Širokog i Laktaša, ali sumnjam da je kvaliteta života veća. Znači bojim se da onda trebaju dvije odvojene liste, jedna za izvornu važnost grada, a druga za kvalitetu života.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 10:36 

E to je uvijek ono pitanje šta je važnije život ili zdravlje.

Pa dobro možeš praviti odvojeno (ako te ne mrzi) listu sa ovih 12 gradova i još neku listu od ovih 10-ak sredina koje sam naveo, sa naravno istim parametrima i potrebama, pa da vidimo ko gdje stoji. Možeš dodati i Posušje, Foču, Travnik...

Nek bude ključan parametar kvalitet življenja, ali i sa ovim tačkama koje smo ostali dodavali... Jer smatram da je za kvalitet življenja puno važnije raspoloživo poljoprivredno tlo od multiplexa ili hotela sa 5 zvjezdica.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 224 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: