|
|
Stranica: 7/9.
|
[ 224 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 02:15 |
|
|
Grad čine i dobre pizze a Banjalučanke su prvoligaške kakvoće, posebno vidljivo u proljeće kad grad preplave prvoklasni pupkovi, grudi i guzice. Muka ti dođe hodati ulicom a ne okrenuti se a kad se okreneš još ti je gore jer ne znaš u koju guzicu da gledaš kad su sve dobre. Bod Banjaluci gospodine Robi, obvezatno
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 02:17 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Agathonikos je napisao/la: Grad čine i dobre pizze a Banjalučanke su prvoligaške kakvoće, posebno vidljivo u proljeće kad grad preplave prvoklasni pupkovi, grudi i guzice. Muka ti dođe hodati ulicom a ne okrenuti se a kad se okreneš još ti je gore jer ne znaš u koju guzicu da gledaš kad su sve dobre. Bod Banjaluci gospodine Robi, obvezatno Morate time nakako privući turiste.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 02:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59814 Lokacija: DAZP HQ
|
kad smo kod Mostara, klime i polozaja, vjerujem da Mostar ne moze svakom legnut. ljudima iz pitomijih krajeva Cvrsnica i Velez mogu biti previse, pogotovo Velez koji ima vertikalan uspon iznad Mostara od dva kilometra, sto je raritet i za Alpe, a kamoli BIH. to je surovo i nije za svakog.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 02:21 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Za BIH je dobro to što ima balansk klima.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 02:22 |
|
|
korrisnik je napisao/la: abinet predsjednika RS-a donirao je 350.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće u Banjoj Luci, ali i 50.000 KM za izgradnju kuće s istom namjenom u Sarajevu.
Plemenito.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 03:02 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76336 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Za dopunu tablice, odnosno po 1 bod koji se dodjeljuju za generalnu brigu za čistoću i uređenje grada (ulice, parkovi, drvoredi itd.), te noćni život (klubovi, raznovrsnost sitne zabave, radni sati itd.), trebat će nam po bar dva svjedoka za svaki grad. Molim svakog poštenog i ispravnog forumaša da ocijeni gradovi s liste 12 službenih gradova, po čistoći, samo za one gradove koje je posjetio, te ako je sudjelovao u noćnom životu, ili čuo iz prve ruke, da također udijeli pripadnu potrebitu ocjenu. Za muzeje, iako je Zemaljski muzej privremeno zatvoren, ima Sarajevo i drugih značajnih muzeja, tako da će mu pripasti bod. Još će jedino BL dobiti bod za tu kategoriju (dva bitna muzeja, muzej RS i muzej suvremene umjetnosti), te Zenica (veći gradski muzej), dok svi ostali 0. Nije da BiH nema muzeja, nego ih je pola u samostanima Srednje Bosne, a to su mjesta koja nisu na ovoj listi. Još jedna kategorija je direktni pristup diplomatskoj mreži (veleposlanstva), mogućnost networkinga ka strancima i njihovim donacijama, takozvana NVO pipa. Tu Sarajevo dobija 2 boda, ostali 0. Teoretski bi Istočnom Sarajevu dao 1 bod ali oni tu blizinu ne iskorištavaju. Mostar dobija 1 kompenzacijski zbog blizine mora. Kategorija klima: Trebinje 2 boda, svi ostali po 1 (Mostar iako mediteranski, nekima je prevruć, Trebinje valjda dobija maestral s Jadrana), Zenica i Sarajevo 0 (smog i magla, dim i prdež teži od zraka pa se nakupljaju u kotlini). Kategorija znanstvene institucije (iole značajnije zapošljavanje znanstvenika): Sarajevo 1, ostali 0. Sarajevo, Banja Luka i Mostar imaju akademiju znanosti i umjetnosti ali jedino u Sarajevu ima nešto radnih mjesta. Kategorija radna mjesta u visokoj kulturi (filharmonije, orkestri, opere): Sarajevo 1 bod, Banja Luka 1 bod, ostali 0. I naravno za veliki broj običnih građana ono najvažnije: veliki tržni centri, raznovrsnost i ponuda trgovine. To nosi i do 4 boda, jer je šoping našim ljudima najvažni benefit grada.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 03:43 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 03:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Sa obzirom da su svi krenuli navijački, meni nema boljeg mjesta za život (u BiH dakako) od Neuma. Ako se gleda lifestyle i "blizina mora", GDP po osobi, vrhunski hoteli kao i njihovi sadržaji, infrastruktura, kao i parazitiranje na osnovu susjednih sadržaja, onda i mjestašce Neum kotira jako visoko. Od Neuma do Londona stignem za 3 sata (a udaljenost Neuma od dubrovačkog aerodroma je isto kao od centra Londona do aerodroma Stansted ili Gatwick). Iz Neuma si za čas posla u Dubrovniku, Pelješcu, Opuzenu (za hranu i mandarine). Kako bude išla jadransko-jonska cesta, u DB će se stizati još brže, a valjda će se i konačno riješiti cesta za Stolac i Čapljinu (kako bi se izišlo iz prometne izolacije).
Od sadržaja fali bolnica (svi idu u DB ili MO), multipleks kino, šoping centar (nikad ga neće ni biti). Još jako fali središtni trg, odnosno riva, no projekt već postoji. Imaš plaže, multi-kulti, hotele s 4 zvjezdice, za sada samo jadranska magistrala, ali kad tad AC, festivala kao u priči (najpoznatiji Etnofest), noćne klubove, čistoću zraka, etnoturizam i eko-hranu u zaleđu Neuma, vjerski turizam (Gospa u Hrasnu). Također je i veliki konferencijski centar, pa ako želiš čuti koju pametnu, uvijek ima neki strukovni simpozij.
Smiješno mi je bilo spominjati Neum u početku, ali kada sam vidio koliko se proširila lista izvan velike četvorke (Široki Brijeg, Trebinje itd.)...
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 04:00 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 04:01 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76336 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Pa da nismo proširili listu tema bi brzo zamrla jer bi se iscrpila, svi su dali mišljenje o definiciji grada i onda bi tu stalo. Definicija grada je jako uska tema. Nisi valjda nezadovoljan temom? Mislim, ti si je otvorio ali ja očito uzurpirao. Vidiš da tema evoluira, od gradskog piva, preko religija, gayeva, službenih gradova, toga koji grad je bolji, do bodovanja i formiranja liste o kvaliteti življenja.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 04:10 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Smiješno mi je bilo spominjati Neum u početku, ali kada sam vidio koliko se proširila lista izvan velike četvorke (Široki Brijeg, Trebinje itd.)... Ubacivanje bar jednog manjeg grada u ring daje temi kisika (otvara mogućnost sučeljavanja, pobune, interesantnih "otkrića" u poređenju (poput skoro pa konsenzusa da bi radije živjeli u Trebinju i Širokom nego u Doboju) itd.).
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 04:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Pa dobro si pogodio, čim daješ ljudima povod da stanu u obranu nacije kroz promoviranje (i obranu) vlastitih gradova, kao i omaložavanje tuđih, to ide na 10+ stranica Ne bih mijenjao Neum za sarajevsko-zeničku "urbanost" (islamski šoping centar, smrdljivi i prenatrpani javni transport, čopore bjesnilom zaraženih kerova kao i udisanje Ćiste smogovsko-memljive-dizelaške have) ni da mi platiš. Sve što se stavlja u + rubriku ima puno goru stranu u vidu -.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 04:15 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Sa obzirom da su svi krenuli navijački, meni nema boljeg mjesta za život (u BiH dakako) od Neuma. Ako se gleda lifestyle i "blizina mora", GDP po osobi, vrhunski hoteli kao i njihovi sadržaji, infrastruktura, kao i parazitiranje na osnovu susjednih sadržaja, onda i mjestašce Neum kotira jako visoko. Od Neuma do Londona stignem za 3 sata (a udaljenost Neuma od dubrovačkog aerodroma je isto kao od centra Londona do aerodroma Stansted ili Gatwick). Iz Neuma si za čas posla u Dubrovniku, Pelješcu, Opuzenu (za hranu i mandarine). Kako bude išla jadransko-jonska cesta, u DB će se stizati još brže, a valjda će se i konačno riješiti cesta za Stolac i Čapljinu (kako bi se izišlo iz prometne izolacije).
Od sadržaja fali bolnica (svi idu u DB ili MO), multipleks kino, šoping centar (nikad ga neće ni biti). Još jako fali središtni trg, odnosno riva, no projekt već postoji. Imaš plaže, multi-kulti, hotele s 4 zvjezdice, za sada samo jadranska magistrala, ali kad tad AC, festivala kao u priči (najpoznatiji Etnofest), noćne klubove, čistoću zraka, etnoturizam i eko-hranu u zaleđu Neuma, vjerski turizam (Gospa u Hrasnu). Također je i veliki konferencijski centar, pa ako želiš čuti koju pametnu, uvijek ima neki strukovni simpozij.
Smiješno mi je bilo spominjati Neum u početku, ali kada sam vidio koliko se proširila lista izvan velike četvorke (Široki Brijeg, Trebinje itd.)... Po meni, more vrijedi 5 bodova, što bi Neum lansiralo ispred mnogih gradova u BiH. A blizina mora 1 bod (Mostar) i 2 boda (Trebinje). Postoji i etnički kriterij koji je u BiH najvažniji. Gradovi tuđe etničke većine donose negdje -10 bodova, a izrazito homogene tuđe etničke većine i do -15 bodova. To je dovoljno da čak i velike gradove druge etničke većine učini veoma neprivlačnim.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 04:17 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: (poput skoro pa konsenzusa da bi radije živjeli u Trebinju i Širokom nego u Doboju) itd.). Ja bih recimo radije živio u Doboju nego u Širokomu Brigu
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 04:18 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: (poput skoro pa konsenzusa da bi radije živjeli u Trebinju i Širokom nego u Doboju) itd.). Ja bih recimo radije živio u Doboju nego u Širokomu Brigu U postu prije vašeg sam i tu istinu uzeo u obzir: Robbie MO je napisao/la: Postoji i etnički kriterij koji je u BiH najvažniji. Gradovi tuđe etničke većine donose negdje -10 bodova, a izrazito homogene tuđe etničke većine i do -15 bodova.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 04:38 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: U postu prije vašeg sam i tu istinu uzeo u obzir:
Ne samo to. Recimo, za Široki Brijeg sam tek relativno nedavno (+-15 godina) ukapirao da je naseljeno mjesto, stalno sam mislio da se radi o nekom geografskom pojmu, gorju sa nekakvom crkvom ili tako nešto. To Brijeg me je zbunjivalo očigledno pa još kad dodate i to Široki itd.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 09:28 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Banja Luka ima i historijskih vjerskih objekata.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 09:39 |
|
|
Ferhadija je realno prekrasna.
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 10:05 |
|
Pridružen/a: 16 sij 2013, 14:46 Postovi: 8161 Lokacija: Republic of Srpska
|
Robbie presubjektivan si. Kako si krenuo sa ovim kompenzacijama Mostar će postati no.1 I kažeš da bi prije u Širokom živio nego u Doboju.... Ne znam na osnovu čega.... Doboj pruža daleko veće mogućnosti od Širokog, osim što se sigurno u Širokom bolje živi. Pa mislim da u Doboju imaš barem 3x više kulturnih događaja godišnje.... što takođe mora biti jedna od karakteristika, a koju izgleda svi nekako zaobilazimo. Ima tu još nekih tačaka, ono što sam odavno zaključio bez da ne bude da svaki cigo svoga konja fali da je Zvorniku mjesto u tih 12 prije nekih drugih sredina. Na osnovu ovih tačaka, kao i jednom Brčkom koje pruža daleko više i od Doboja i Bihaća i Širokog i vjerovatno IS-a. Moramo i geografski značaj gledati, Zvornik konkretno je grad iz kojeg za minut možeš kročiti na tlo Srbije i obratno. Nevjerovatna saobraćajna važnost koja povezuje sa najvećom državom regiona.... itd.... ili recimo jedna BN sa raspoloživim poljoprivrednim površinama koje naprimjer po meni zaslužuju 3 zvjezdcie momentalno, kad već hoteli sa 5 zvjezdica dobijaju 2 zvjezdice, itd... Što se čistoće tiče - Banjaluka, pa pet praznih mjesta...
_________________ [img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 10:13 |
|
|
Čitaj temu.
Kompenzacijske bodove su dobili Istočno Sarajevo i Široki (čak 6, zbog uspješnog parazitiranja), Trebinje (čak 3, neposredna blizina mora i Dubrovnika), Bijeljina (2, zbog blizine Beograda što je važno za one koji žive tamo), Prijedor (2, blizina sadržaja u BL), te Mostar i Bihać tek po 1 (blizina mora i grad najbliže Zapadu).
Podijelio sam vam 13 ekstra bodova po RS i smatrate se zakinutim zbog 1 boda za Mostar zbog blizine moru?!
Evo slobodno ti ocijeni po svojoj procjeni, predloži i dodatne kategorije u tablici, pa uzmemo prosijek.
Nigdje ne piše da je tih 12 = 12 najboljih mjesta za življenje.
Naravno da imaju i drugi gradovi. Ja sam samo obradio 12 službenih gradova kao jedan uzorak, i ocijenio kvalitetu života.
Naravno da ima drugih manjih mjesta koja bi dobila veći broj bodova od nekih srednjih i manjih gradova s te liste. Nikome nije zabranjeno da dodatne gradove obradi i ubaci u listu.
Ako vam se da što se mene tičete možete bodovati sve i jedan grad u BiH. Baš me zanima koji je najmanje poželjan, vjerojatno Drvar.
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 10:20 |
|
|
Ma ok razumijem, već kažem da se precjenjuje Široki Brijeg, jednom sam u istom bio, ne mogu previše pričati, ali porediti Doboj i Široki je slično poređenju Bijeljine i Živinica... Bez da se iko naljuti. Sam skidam kapu ŠB-u na sportskim dostignućima, ekonomskoj razvijenosti, ali radi se o nešto većem selu bez nekih urbanih karakteristika.
Što se ostalog tiče pa eto ja sam sam naveo neke parametre...
- kulturni događaji - poljoprivredno zemljište - saobraćajno komunikacijski značaj - broj osnovnih škola - količina raspoložive vode na teritoriji opštine-grada - manifestacije u kontekstu trajanja i posjete
Ima tu vjerovatno još nekolicina značajnih stvari.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 10:24 |
|
|
Nema problema, pa zato svatko može dati svoju listu i bodovanje.
Nego pitanje: da li bi ti radije živio u Laktašima ili u Doboju?
Mnogi ljudi bi rekli Laktaše. Manja nezaposlenost, blizina prave bolnice (složit ćeš se da građani Laktaša imaju bolju zdravstvenu zaštitu od građana Doboja, jedni se liječe u univerzitetskom kliničkom centru a drugi u regionalnonj bolnici), blizina svih fakulteta...
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 10:31 |
|
|
To niko ne spori Robbie, mislim da je ova tema pokazatelj da itekako može biti kvalitetna i bez nacionalistički upadica i stvarno je lijepo vidjeti ovakvu diskusiju (nadam se da je neće pokvariti amidze,bosnje i slično i da će te vi moderatori to spriječiti) .
Naravno da bih prije živio tamo gdje bih imao veću platu, siguran posao. A to je ŠB prije Doboja, Laktaša, Zvornika. Međutim, da bih neke značajnije sadržaje ispratio ili mogao priuštiti svojoj djeci ja moram iz ŠB-a ili do BN-a ili do Mostara ili do Bl-a... Sarajeva.... jednostavno je tako. Pa te iste Pale koje su doživjele renesansu zahvaljujući nekim karakteristikama stanovništva i njihovih prihoda imaju brojne primjere dobro plaćenih stanovnika koji mogu imati sve što požele, ali da bi dobili potomstvo moraju u Kasindo...
Nego, HR i njena organizovanost bi mogla biti parametar svima kako se razvijaju lokalne zajednice i sela.... Apsolutno. Ne znam da li će se forumaši iz HR složiti... Prije par mjeseci bio sam u Osijeku... sjedio sa načelnicima opština od 2-3k ljudi... Bilo mi čudno da su to opštine, a radi se o klasičnim selima, međutim pojašnjeno mi je zbog čega je tako... Pa oni na godišnjem nivou od raznih EU fondova dobijaju 3-4k miliona evra... razvijaju se.... To je put i pravac, iako sam protivnik EU.
Nego vratimo se temi, nebi bilo loše da ti Robbie sve ove predloge uzmeš i sam po vlastitom nahođenju napraviš cjelokupnu listu, a možeš staviti i sredine poput Brčkog, Živinica, Čitluka, Kalesije, Gradiške, Zvornika, Kaknja, Konjica.... pa da vidimo šta dobijamo. ;)
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 10:32 |
|
|
Imaj i na umu o čemu u određenom trenutku pričamo. Da li radimo listu gradova po kvaliteti življenja, ili radimo listu gradova po važnosti?
Naravno da je Doboj daleko važniji od Širokog i Laktaša, ali sumnjam da je kvaliteta života veća. Znači bojim se da onda trebaju dvije odvojene liste, jedna za izvornu važnost grada, a druga za kvalitetu života.
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom? Postano: 27 pro 2014, 10:36 |
|
|
E to je uvijek ono pitanje šta je važnije život ili zdravlje.
Pa dobro možeš praviti odvojeno (ako te ne mrzi) listu sa ovih 12 gradova i još neku listu od ovih 10-ak sredina koje sam naveo, sa naravno istim parametrima i potrebama, pa da vidimo ko gdje stoji. Možeš dodati i Posušje, Foču, Travnik...
Nek bude ključan parametar kvalitet življenja, ali i sa ovim tačkama koje smo ostali dodavali... Jer smatram da je za kvalitet življenja puno važnije raspoloživo poljoprivredno tlo od multiplexa ili hotela sa 5 zvjezdica.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Majestic-12 [Bot] i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|