HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 pro 2024, 22:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 66 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Vino
PostPostano: 03 sij 2015, 02:04 

Koje vino pijete, preporucujete?

Nemojte mi sad neke bolesne cifre, 7-10 Km max. za 1l vina, sve preko smatram obicnom pljackom. Ako moze biti odlican sok od 100% voca za max. 2.50. KM moze i vino biti vrhunsko za valjda 10 KM.

Do sad najfinija vina sto sam probao su Pinot iz Australije nesto preko 10 KM doduse, i 750 ml., al ajde, i drugo mi je Zdrepceva krv. Plavac isto tako OK. Vranac isto mi je dobar, al onaj iz CG i Makedonije (cudo jedno koliko su mi ti bolji od onih hercegovackih, iako ja uvijek nastojim pomoci hercegovackog kockonju :zubati ). Ostalo mi je sve manje vise isto. Kupio sam nedavno 2l vina u plasticnoj boci (3.70!!!!!) sto sam izbjegavao zbog medijske propagande i vino je odlicno, ja razliku u odnosu na recimo Blatine od 7 KM za 1l ne vidim.

Sta vi mislite? :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

Naslov: Re: Vino
PostPostano: 03 sij 2015, 02:26 

Ne može biti vrhunsko za 10 maraka, može prolazno, za opijanja. Tu ti uvijek savjetujem domaća vina, Hrvatska ili makedonska, nude veću kvalitetu po nižoj cijeni, i da imaju barem oznaku kvalitetno vino. Od tih jeftilena osobno preferiram graševinu belje srebrnu i iločki traminac kvalitetni. Naravno, ako ti nije do opijanja, za možda duplo više novaca, 20 maraka dobiješ stvarno solidna vina.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 02:28 

I da, Blatina mi nikako ne sjeda, jednom smo u klubu to okrenuli, 130 kn butelja, i istog trenutka požalili. Jako izražena kiselost i nedostatak nekih ozbiljnijih aroma.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 02:38 

Pa ne znam, smatram vino od 10 KM vec vise nego pristojno. Pio sam i skuplja, mada rijetko, i ne primjetim neku posebnu razliku, ako uopce. Ono sto sam primjetio je da su mi opcenito CG a osobito makedonska vina finija nego hrvatska :neznam , eto, to moram reci, pa makar bila x puta jeftinija. Sto je za mene iznenadjenje. Nisam nikad vidio Makedoniju kao zemlju vina.

Potpis za Blatinu. A Grasevinu ne podnosim, nikad nisam, fuj.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 03:05 

Uglavnom, ti preferiraš crna vina u rangu litra 10 maraka. Tu ću se složiti s tobom, slabi smo, ima samo nešto masovno proizvedenih plavaca, u crnim vinima gađamo neke više kategorije. Ne znam jesi probao možda Gato negro, ok čileansko crno, malo skuplje od Makedonaca?

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 09:29 

Za rođendan najradije primam crno vino.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 15:04 

volvoks je napisao/la:
Uglavnom, ti preferiraš crna vina u rangu litra 10 maraka. Tu ću se složiti s tobom, slabi smo, ima samo nešto masovno proizvedenih plavaca, u crnim vinima gađamo neke više kategorije. Ne znam jesi probao možda Gato negro, ok čileansko crno, malo skuplje od Makedonaca?

Da. Bilo je jednom neko bijelo, jako fino i slatko, al pojma nemam koje je bilo. U biti crna i to sto tamnija to bolje, i volim da su slatkasta, vockasta. S tim da i tih 10 KM treba uzeti s rezervom, pijem i jeftinija (al to je ugl. kad se opijam :zubati ), treba uzeti u obzir i da su ovdje vina sigurno dosta jeftinija nego kod vas.

Nisam, mislim, al nekako mi je poznato. Obratiti cu paznju.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 18:20 

Imaš hercegovačka vina za oko 3 KM. To ja pijem kada pijem vino i hoću da se napijem A.S.A.P. :zubati

http://www.konzum.co.ba/Proizvodi/Hrana-i-pica/Alkoholna-pica/Vino/Crno-vino-1-l/VINO-CRNO-STOLNO-1L

Pio sam jednom i neko vino u tetrapaku.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 18:49 

Vlado, opet ne citas.

Ima i jeftinijih vina. Imas od 2.50 vec litra u staklenoj boci. A kako sam napisao imas kupiti u Bingu recimo 2l vina u plastici za 3.70 sto je stvarno povoljno, a meni je vino dosta dobro. Bolje od Grasevine recimo od 10 KM.

Za eto 3.70 vas se 3-4 vec mozete pristojno napiti. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 19:49 

Jeftinija litra vina od kvalitetnog stranog soka od narandže. :zubati

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 19:51 

Pa u biti i nema potrebe da bude skuplje od soka. Vino je isto u biti sok. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 20:03 

Trebalo bi da je skuplje vino pošto ono zahtijeva više truda za proizvodnju, ali daj šta daš. :zubati

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 20:29 

Pa i ne previse. Nesto visa cijena je opravdana, al sigurno ne od 20 i vise KM po boci. a ima ih i puno, puno skupljih.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 03 sij 2015, 21:33 

http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/sho ... l/115.html
Najbolje za napit se.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2015, 11:46 

10-20 KM je neki minimum za dobro vino.
Recimo od HR bijelih vina:
Grasevina - Galic, Josic, Adzic, Zdjelarevic
Malvazija - Kozlovic, Cattunar, Menegheti, Prelac, Coronica, Benvenuti...
Posip - Cara (moj favorit:) ...

Crna vina:
Nesto slavonskih (Zdjelarevic ima sjajno crno, Josic - Cicconia Nigra sjajno vino)
Ostalo crna preferiram najvise dalmatinska plavac, dingac... Bura, Stina, Saints Hills (skupe varijante)

Od stranih crnih vina koja su cjenovno dostupna preporucam Cile (Gato Negro), JAR, Australiju...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2015, 12:20 

I nikad nikad nikad ne kupujte niti pijte vina iz tetrapaka !!!

To je odvratno. Podsjeca me na kupanje i ljetne radosti nasih federalnih partnera u dimijama.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 03:03 

Ja sam pravi Rimljanin po ovom pitanju.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 16:01 

Crno vino retko pijem jer me prosto automatski klepi kiselina od prve čaše ma koliko mezio , međutim klepi me i od belog vina ali je tu špricer rešenje pa nekad ga ipak i pijem.

Ja inače pijem da bi se napio , a to od vina je zeznuto činiti jer sam od njega znao da pomahnitam kao od nekih rakijetina , i naravno da bacam pegle.

Ako je neko pušač a pije vino ja mu se divim , jer nema gadnijeg ukusa u ustima nego pušiti i piti crno vino , tako da i to je jedan odrazloga zašto ne pijem vino jer sam strastveni pušač i prosto bilo koji alkohol ne mogu zamisliti bez cigara.

Za male pare ima solidno makedonsko vino T'GA ZA JUG.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 16:15 

Imam PTSP od vina, uz njega i dalje vežem najveće poniženje u životu. 2005 su priredili nekav domjenak za nas koje su unaprijedili u firmi. Ja sam onako dijete iz srednje klase (ali bez "klase"). Znam otprilike razliku između crnog i bijelog vina.

No čeljad na domjenku su bila iz finih, građansko-WASPovskih obitelji, naviknuti na dobar život, bonton i kapljicu.

I tako su nam priredili "wine tasting" gdje bi morao oprobati vino, i onda ga klasificirati po tipu (tek sam u zadnje dvije godine naučio imena, iako nemam blage šta znače), Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Malbec, Merlot itd.

Kad je došao red na mene, uza svu socijalnu inteligenciju, nema blefiranja, nema izvlačenja... Nemušto sam kopirao što su drugi radili (ono mućkanje čaše i jedan gutljaj)...s obzirom da sam bio drugi, imao sam opciju samo da ponovim što je osoba prije mene rekla, ali to bi bilo isuviše prozirno.

Oblio me hladan znoj, par sekundi razmišljanja koje su se činile kao vječnost gdje sam čekao neku deus ex machinu (zemljotres, pucanj, smak svijeta, nekakvo ukazivanje neke riječi, termina...ali ništa). Ostade mi samo neuvjerljivo-nezgrapni "Not really sure" i izbjegavanje prodornih pogleda elite oko mene koji kao da poručuju: "Seljo, pročitan si..."

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 16:35 

Pf, i to ti je najvece ponizenje u zivotu. Blago tebi. :smijeh

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 16:46 

Robbie MO je napisao/la:
Ja sam pravi Rimljanin po ovom pitanju.

Odlično rečeno ako sam ispravno shvatila a mislim da jesam. :palacgore1

Francuzi kažu: Loše vino može da ima visoku cenu ali dobro nikada nisku.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 16:49 

joe enter je napisao/la:
Crno vino retko pijem jer me prosto automatski klepi kiselina od prve čaše ma koliko mezio , međutim klepi me i od belog vina ali je tu špricer rešenje pa nekad ga ipak i pijem.

Ja inače pijem da bi se napio , a to od vina je zeznuto činiti jer sam od njega znao da pomahnitam kao od nekih rakijetina , i naravno da bacam pegle.

Ako je neko pušač a pije vino ja mu se divim , jer nema gadnijeg ukusa u ustima nego pušiti i piti crno vino , tako da i to je jedan odrazloga zašto ne pijem vino jer sam strastveni pušač i prosto bilo koji alkohol ne mogu zamisliti bez cigara.

Za male pare ima solidno makedonsko vino T'GA ZA JUG.

=))

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 18:08 

Ministry of Sound je napisao/la:
Imam PTSP od vina, uz njega i dalje vežem najveće poniženje u životu. 2005 su priredili nekav domjenak za nas koje su unaprijedili u firmi. Ja sam onako dijete iz srednje klase (ali bez "klase"). Znam otprilike razliku između crnog i bijelog vina.

No čeljad na domjenku su bila iz finih, građansko-WASPovskih obitelji, naviknuti na dobar život, bonton i kapljicu.

I tako su nam priredili "wine tasting" gdje bi morao oprobati vino, i onda ga klasificirati po tipu (tek sam u zadnje dvije godine naučio imena, iako nemam blage šta znače), Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Malbec, Merlot itd.

Kad je došao red na mene, uza svu socijalnu inteligenciju, nema blefiranja, nema izvlačenja... Nemušto sam kopirao što su drugi radili (ono mućkanje čaše i jedan gutljaj)...s obzirom da sam bio drugi, imao sam opciju samo da ponovim što je osoba prije mene rekla, ali to bi bilo isuviše prozirno.

Oblio me hladan znoj, par sekundi razmišljanja koje su se činile kao vječnost gdje sam čekao neku deus ex machinu (zemljotres, pucanj, smak svijeta, nekakvo ukazivanje neke riječi, termina...ali ništa). Ostade mi samo neuvjerljivo-nezgrapni "Not really sure" i izbjegavanje prodornih pogleda elite oko mene koji kao da poručuju: "Seljo, pročitan si..."

Kako si počeo pisati,ja sam mislio da si u najmanju ruku se napio k'o majka i psovao im na engleskom,sa australsko-bosanskim naglaskom.
A u gorem slučaju da si se još i ispovraćao pred svima,da si im sve stolove zbljuvao. :zubati

Od vina ,pijem samo crna,najčešće domaća jer su mi bijela obljutavila nakon što sam se jednom opio žestoko od Viškog bijelog.
Ni Graševina ne može pomoći da se taj osjećaj zaboravi.

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 18:16 

Zaboravio sam jednu kombinaciju za one kojima loše pada belo vino.

Pre nekoliko godina sam bio kod drugara koji je sticajem okolnosti bio naoružan belim vinom , i mi krenuli udarati po špriceru , ali u nekom trenutku se pojavi lik koji nije ljubitelj vina i donese bistri sok od jabuke iz tetrapaka i poče da meša sa vinom.

I kad sam probao to čudo , mogu reći da je kombinacija vrhunska jer sok od jabuke ubija svojom slatkoćom oporost belog vina a ujedno svojom oporom struktorom održava oporost vina.
Znam da zvuči objašnjenje paradoksalno , ali ne znam kako drugačije objasniti. :zubati

p.s
Ako je neko pio kombinaciju crnog vina i coca-cole(kod mene zvano Bambus) , e to je slično samo još bolje.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 18:28 

Ja bi takve ljude koji rade bambuse i sl. blasfemije kaznjavao zatvorom.

Svi mi prdimo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 66 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: