HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 13:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ] 

Je li Miloš Obilić uopće postojao?
da 44%  44%  [ 11 ]
ne 56%  56%  [ 14 ]
Ukupno glasova : 25
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 23 kol 2013, 17:56 
Offline

Pridružen/a: 22 stu 2012, 22:17
Postovi: 462
Lokacija: Zemun
joe enter je napisao/la:
pozitivac je napisao/la:
Slavili su Hrvati Marka Kraljevića i ne samo Hrvati, slavilo se i mađarske i poljske i razne druge junake u borbi protiv Turaka. Svi su redom bili mitologizirani, posebno Marko koji povijesno gledajući uopće i nije ništa posebno značajan, ima srpskih boraca koliko god hoćeš vrijednijih od Marka, koji je poginuo u borbi rame uz rame sa Turcima protiv drugih kršćana. Ali ljudima je bio važniji mit od povijesne istine jer se time motiviralo za daljnje borbe protiv Turaka. Samo što Džo laprda kad povezuje etničku pripadnost sa slavljenjem junaka, jer i Srbi su slavili neke strane junake, stranci su slavili hrvatske junake, posebno Mađari, čijih su velik dio junaka u borbama protiv Turaka Hrvati, kojim su izgrađeni brojni spomenici i napisano bezbroj pjesama. A neke od najboljih prikaza bike kod Siska su pravili Nijemci, Slovenci, o njoj je kao junaštvu govorio i španjolski kralj, Habsburzi i razni drugi. Poanta je da njima nije bilo uopće važno kojem točno narodu pripada čast borbe protiv Turaka, već je postojao osjećaj kršćanskog jedinstva u to vrijeme kad je Europa bila najviše ugrožena od strane Turaka. Tako npr. Andrija Kačić Miošić bez problema slavi i Hrvate i Srbe i Mađare, čak i albanske borce, slavi sve što se borilo protiv Turaka. A rasprave tko je čiji i tko je bolji nastaju u vrijeme buđenja nacionalne svijesti, kada se kroz prizmu nacionalnog romantizma počelo gledati na prošlost i svojatati svaki narod samo za sebe borbu protiv Turaka koja je bila u globalu zajednička kršćanska borba. Te sve raspre oko svojatanja junaka u borbi protiv Turaka gotovo nisu ni postojale dok se sama borba kršćana protiv Turaka dešavala.


Gde ja povezujem bilo šta?? , daj nađi iz mojih postova?!

Ova tema je otvorena sa ciljem da se pljuva po Srbima i da se na njoj upravo pljuvatori natakare.
Ja sma se zezao sa ovima što pljuju po Marku i Milošu jer treba zaista biti glup tako pa o mitskim ličnostima jesti *** ne bi li poentirao u smislu "WJel vidite kak ste vi Srbi *** i veliki mitomani".

Zato ja moram da dižem pritisak takvima jer znam da ih boli , a najviše ih boli da su njihovi preci upravo najviše guslali o Marku i ostalim srpskim junacima jer drugih gotovo i da nema kod njih.

Ja nikada nisam otvorio temu o hrvatskim vladarima a niti sam ih omalovažavao niti pljuvao kao što to ovde rade, zato nemoj meni ništa prebacivati već pogledaj svoje šta pišu i kako su jadni.


Nisi otvarao, ali zato si dosađivao svojim seljačkim komentarima.

P.S. Smiri se malo, čovječe, nije dobro za srce...

_________________
"Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 08 ruj 2013, 20:28 
Offline

Pridružen/a: 08 ruj 2013, 20:21
Postovi: 1
O ubojstvu Murata ima više različitih teorija. U nekim starim knjigama se spominje i varijanta prema kojem je Murata ubio i Hrvat.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 11 sij 2015, 13:17 
Offline

Pridružen/a: 03 ožu 2011, 19:31
Postovi: 34
Marko Kraljevic je bio sin Vukasina Mrnjacevica (svima poznata cinjenica)...Posle sloma na Marici, morao je da prihvati vazalne odnose prema sulatanu. Konstantin Filozof mu pripisuje reci prije bitke na Rovinama, "da bi voleo da hriscani pobede makar on bio medju mrtvima", i tu je zavrsio zivot. Kasnije, u narodnoj tradijiciji , nesrazmjerno njegovoj istorijskoj ulozi, lik Kraljevica Marka je idealizovan do krajnjih granica, ali srazmjerno teznji porobljenog naroda za zeljenom slobodom.. I, ne vidim nista sporno u tome...To sto postoje informacije da je Marko Kraljevic Hrvat, to je problem vasih Dereticevaca, imamo mi porblema sa nasim...

Sto se tice Milosa Obilica, ima puno radova na tu temu i na istrazivanje njegove licnosti... Znam, vama da je da se Murat sam ubio, ali ne ide to tako :)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 12 sij 2015, 14:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68202
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Nema opcija "ne znam i ne zanima me".

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 12 sij 2015, 22:37 
Offline

Pridružen/a: 30 sij 2012, 17:47
Postovi: 4042
Pa što onda radiš na ovoj temi i pdf povijest, Roberte?

_________________
(*_*)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 04 kol 2019, 19:17 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Izvrstan desetoepizodni serijal Srpski junaci srednjeg vijeka. Epizode, svaka od po 25-30 min: Car Dušan-prvi dio, Car Dušan-drugi dio, Mrnjavčevići (Vukašin i Uglješa), Kraljević Marko-prvi dio, Kraljević Marko-drugi dio, Lazar Hrebeljanović-prvi dio, Lazar Hrebeljanović-drugi dio, Miloš Obilić, Vuk Branković, Zmaj Ognjeni Vuk (despot Vuk Branković Grgurević, oženjen Hrvaticom). Više-manje potvrđene moje teze. Miloš Obilić možda uopće nije postojao, a Kraljević Marko je u trenutku Kosovske bitke bio već najmanje četiri godine turski vazal. Nije zabilježeno da je sudjelovao ni u jednoj značajnoj bici svoga doba.





O samoj Kosovskoj bici najviše u drugoj epizodi o knezu Lazaru, kojega pogrješno nazivaju carem. On i Milica bili su knez i kneginja, nikada car i carica. U muzeju u Istanbulu čuva se turska zastava rabljena u Kosovskoj bici, tako počinje epizoda.



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 05 kol 2019, 02:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 lip 2009, 17:35
Postovi: 10744
Ja mislim da je Miloš postojao , ali nije pominjan 7-8 decenie posle bitke tj.sve dok je trajala srpska državnost u vidu despotovine iz vrlo običnih srednjovekovnih razloga koje ću sad pokušati objasniti.

U srednjem veku većina plemića u celoj Evropi je imala konkubine i mnoštvo dece sa njima koje su ti plemići nagrađivali novcemi imanjima ali plemstvo nisu mogli dobiti u većini slučajeva, i zato su oni uvek bili van zvaničnih državnih hronika i zapisa.

Prezime Obilić je kasnijeg datuma , a ono varira od Kobilić,Kobilović,Kobila,.... , međutim radi se o reči "kopile" koje u predturskomvremenu nije imalo pežurativno značenje kao kasnije , jer ono je osim značenja kao vanbračnog deteta označavalo i slugu , a te sluge su bila upravo ta vanbračna deca plemića , kopiljani.
Dakle , Miloš je bar po mom mišljenju bio kopile kneza Lazara,sluga i vojnik(verovatno neki bodyguard) , i on je sa nekim ekipom uspeo ubiti Murata na pitaj boga koji način.
Ali šta se dešava , kao što rekoh na početku posta da postoje srednjovekovni razlozi zašto on nije pominjan , a razlozi su upravo to što je bio Lazarevo kopile . čovek bez plemićkog statusa.
Period posle bitke je vazalstvo Srbije spram Osmanlija , i bilo bi vrlo zajebano da neko piše i širi priču o tome kako je Lazarevo kopile obilo svetskog vladara , i zato tek izbeglica iz Srbije Konstantin Mihajlović gotovo 100 godina kasnije pominje Miloša , ali njegovo prezime je Kobila što je vrlo znakovito u smislu da gajeverovatno sam Konstantin promenio ili ga čuo kao promenjenog.

Na ovu teoriju sam došao na osnovu bunjevačkog prezimena Kopilović , jer kad sam ga prvi put čuo bio sam začuđen da ono postoji jer je krajnje degradirajuće za svaku osobu koja ga nosi u svakom smislu , međutim onda sam malo promislio jer sam tek bio u začetku mog proučavanje jezika i značenja reči , i došao do zaključka da je reč kopile imalo i neko drugo značenje u staro doba , i to sam naveo predhodno.

Dakle Bunjevci Kopilovići su potomci nekog sluge ili vanbračnog deteta nekog plemića što je bila sasvim normalna stvar u ono vreme , kao što je to bio i Miloš Obilić ili istinski rečeno Miloš Kopilić.

Prvi zapis o kosovskoj bitci i Milošu je od pomenutog Konstantina Mihajlovića-Janičara iz njegove "janičarove uspomene" iz 1481 godine na poljskom jeziku, što je 98 godina posle bitke.
Evo zapisa:

Citat:
Gospoda koja su bila naklonjena knezu Lazaru borila su se junački i verno[138] kraj
njega, ali drugi, gledajući kroz prste, posmatrali su bitku, a zbog ove nevere i nesloge (i
zavisti rđavih i nevaljalih ljudi) bitka je izgubljena u petak u podne. (I tu je) Miloš
Kobila (vitez kneza Lazara) ubio cara Murata. I tada je isto tako ubijen njegov sin
Mustafa, ali je drugi njegov sin Bajazit[139] ostao na carskome prestolu. Tu je isto tako
uhvaćen knez Lazar blizu jedne crkve Bogorodičine, po imenu Samodreža, i na tome
mestu je postavljen visok stub sazidan[140] kao znak hvatanja kneza Lazara. A kraj njega je
bio Krajmir, vojvoda toplički, i mnogo druge gospode je na tome mestu pobijeno. A
nevernici, pošto su se nagledali boja, ostali su kao izdajnici, što im kasnije nije
dobro bilo, jer posle kratkog vremena, birajući[141] jednog po jednog, car je sve dao
poubijati, govoreći: "Kad ste svome gospodaru bili tako neverni u njegovoj nevolji, to
isto biste i meni [142] učinili". Tu je doveden knez Lazar i vojvoda Krajmir pred
Bajazita. Car Murat, otac njegov, kao i brat Mustafaj ležali su obojica na nosilima. I
tada je rekao Bajazit knezu Lazaru: "Eto vidiš kako leže na nosilima otac moj i brat moj.
Kako si se smeo odvažiti da se njemu usprotiviš?" Knez Lazar je ćutao. (Reče) vojvoda
Krajmir: "Mili kneže, odgovaraj caru, jer glava nije kao vrbovo stablo da po drugi put
izraste". Tada knez Lazar reče caru: "Veće je čudo [143] kako se otac tvoj smeo odvažiti
da napadne srpsku kraljevinu. A kažem ti, care Bajazite: da sam to ranije znao što sada
očima vidim, morao bi i ti na trećim nosilima ležati. Ali je sam gospod bog tako
izvoleo učiniti zbog grehova naših. Neka bude volja božja". U tome je car Bajazit
naredio da poseku Lazara[144] a Krajmir, izmolivši to od cara, kleknuvši držaše skut
pod glavom kneza Lazara da ne bi na zemlju pala. A kad ona pade na skut, priljubivši ovu
glavu uz svoju glavu, reče: "Zakleo sam se gospodu bogu: gde bude glava kneza Lazara, tu i
moja mora ležati". A onda je i on posečen i obe glave su pale zajedno na zemlju.
U to vreme donese jedan janičar glavu Miloša Kobilića i baci je pred cara (pored
onih dveju glava) govoreći: "Care[145] ovo su glave tvojih najstrašnijih neprijatelja".
Onda su Rašani ili Srbi koji su bili kraj cara Bajazita izmolili telo kneza Lazara i
odneli u jedan manastir koji se zove Ravanica i tamo su ga sahranili proglasili za
sveca. Pobedivši, car Bajazit je ostao na Kosovu Polju i na ovome bojištu načini znak
onde gde je njegov otac ubijen:[146] na četiri stuba načinjen je svod[147] olovom
pokriven, koji i danas stoji. A stavivši u mrtvačke sanduke svoga oca i brata, posla ih u
Brusu, gde je bila njihova sahrana.
I tako se ovaj nesrećni boj završio zbog nevere zlih

_________________
O turčine za nevolju kume
A ti vlaše silom pobratime


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 05 kol 2019, 05:56 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30055
Kraljević Marko je u stara vremena bio superjunak, kao danas Batman ili Ironman.

Uopće nisam siguran da je kraljević Marko iz pjesama isti lik kao taj vazal. Možda se samo oba zovu Marko.

Uglavnom kao i Batman, kraljević Marko se bori protiv nepravde i služio je da podigne moral okupiranim narodima.

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

784 of 2558 - 30.65%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 05 kol 2019, 08:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Naša Kvačica je napisao/la:
Kraljević Marko je u stara vremena bio superjunak, kao danas Batman ili Ironman.

Uopće nisam siguran da je kraljević Marko iz pjesama isti lik kao taj vazal. Možda se samo oba zovu Marko.

Uglavnom kao i Batman, kraljević Marko se bori protiv nepravde i služio je da podigne moral okupiranim narodima.

Isti je. Marko Mrnjavčević (to mu je bilo pravo ime i porodica mu je poreklom iz Huma, mada su davno pre njegovog rođenja prešli u Makedoniju) je u narodnim pesmama bio Betmen, u stvarnosti, turski vazal. I ne slave ga samo Srbi, nego i Makedonci i Bugari (kod njih se zove Krali Marko, i isto je Betmen).


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 05 kol 2019, 13:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 tra 2012, 10:30
Postovi: 5132
Tko bio da bio on Murata ubio nije. U istoj bitci su poginuli i Murat i Mustafa. Da poginu obojica u sred osmanskog kampa je teoretski gotovo nemoguce. Obojicu ih je po logici jedino mogao ubiti Bajazit. Jedina mogucnost je li Bajazit pomocu njega to nekako ucinio ili ne, pod uvjetom da je uopce postojo

_________________
“Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 22 stu 2019, 09:59 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Koncizan pregled srpske povijesti, načinjen 1999. godine.

ĐORĐIJE KOPRIVICA - SRPSKI JUNACI

Miloš Obilić

Ginuli su vitezovi
čast je preča od života
od handžara bolje siječe
teška riječ i sramota.
Zar Obilić tome ne bi
strašan dokaz na Kosovu
kad krvavim mačem zdrobi
zlatnu krunu Muratovu.
O podvigu Obilića
sa gusala ječe strune
a kneževog drugog zeta
srpski narod i sad kune.
Proklet bio, Brankoviću
sa megdana što uteče
što Milošu ne da ruku
turskog cara kad posiječe?
Kada jurnu s neba, sine
oklopnike, što ne krenu
no Kosovo srpsko pamti
k'o najtežu uspomenu.
Pade carstvo Dušanovo
i luna krst pobijedi
nema vođe srpski narod
nema koga da slijedi.
A Milica Oliveru
svoju ćerku miljenicu
kao srpski harač posla
Bajazitu, turskom princu.
Zar dijete Lazarevo
da u turski harem ide
kao ženu sultanovu
da je njena braća vide?
Princeza je srbijanska
Olivera ponosita
sa čednošću i ljepotom
opčinila Bajazita.
Na koljena pred njim kleči
gleda oči u šejtana
ta boginja Afrodita
sultanija uplakana.
Ja dah sebe, na darjane
ti daj milost za Srbiju
ne dozvoli krvnicima
moju braću da ubiju.
Bajazitu srce mekša
dok ga moli ljepotica
i polako progovara
brišući joj suze s' lica.
Zbog tebe ću, carska šćeri
svim Turcima u inatu
srpski presto i slobodu
dat' Stefanu, tvome bratu.
I dok zlatna carska sablja
bude meni u kanlije
ti se ne boj za sudbinu
svoga roda i Srbije.
Despot Stefan Lazarević
časno služi svome rodu
kad je umro ugasi se
srpska nada u slobodu.

Karađorđe

Pet vjekova u Srbiji
vlast držahu Osmanlije
dok ustanak u Topoli
Karađorđe dig'o nije.
Vožd veliki bunu diže
da Turcima ne da mira
na sve strane boj se bije
ječe zvona manastira.
Nadaše se ustanici
bratskoj ruci iz Rusije
ali vapaj braće svoje
car moskovski čuo nije.
I ustanak pade prvi
al' se nada ne ugasi
da će dugog turskog ropstva
moći Srbin da se spasi.
Ognjem, mačem Porta uspje
opet Srbe da pokori
a veliki Bušatlija
sprema propast Crnoj Gori.
Đe j' vladika Petar prvi
u manastir što ga nema
pred vojskom je crnogorskom
Mahmut-paši doček sprema.
Za krst časni i slobodu
mi ginemo, starac reče
al' nemojte dozvoliti
Bušatlija da uteče.
A kada se boj završi
Crnogorci darivaše
svog vladiku Petra svetog
rusom glavom Mahmut-paše.
Tmurno nebo nad Balkanom
sijeku munje i gromovi
za slobodu opet ginu
hrabri srpski vitezovi.
Puče teški lanac ropstva
što Srbiju dugo steza
a vojvoda Miloš dobi
u Beograd presto kneza.

Njegoš

Bastioni slobode su
Crna Gora i Srbija
a s' Lovćena kao Sunce
mikrokozma luča sija.
I sa njome Rade Tomov
obasjao Crnu Goru
i vijencem je Gorskim spleo
njeno ime u lovoru.
Ni antički bog Apolon
nije ljepši od pjesnika
što sad Crnom Gorom vlada
u odori sveštenika.
Dok ga slavi sva Evropa
sa smrću se Njegoš bori
i zadnji put u Biljardu
Crnogorce svoje kori.
Što ste, braćo, oborili
k crnoj zemlji oči svoje
ne smijete suze liti
zbog prerane smrti moje.
Dva su vrha na Lovćenu
onaj veći ostavite
a na manjem, braćo moja
svog vladiku sahranite.
U buduća pokoljenja
rodiće se neko veći
nek' Štirovnik grob mu bude
u koji će mrtav leći.
Otad s' vrha Jezerskoga
đe orao gnijezdo vije
mitropolit Petar drugi
iznad Crne Gore bdije.
Pjenuša se Jadran plavi
sa burama dok se bori
kroz oluje sa Lovćena
mrtav Rade progovori.
Živi, moja Crna Goro
od mene ti prosta bila
prolivena krv junaka
s' kojom si se napojila.

Janko Vukotić

Pade Lovćen i Cetinje
crnogorska svetilišta
samo Janko Vukotiću
ne odstupa sa bojišta.
Na dan kad se Hristos rodi
u snijegu i u ledu
on sa svojom divizijom
još vjeruje u pobjedu.
A pobjeda za njih znači
izdržati bar tri dana
dok odstupe srpske trupe
Albanijom do Jadrana.
Crnogorci Božić slave
a na Tari Švabe stoje
dok badnjaci gorijahu
serdar borce hrabri svoje.
Mi moramo izginuti
vojnicima svojim reče
znajte da je sinoć bilo
naše zadnje Badnje veče.
Kad Mojkovac bude pao
ni nas više neće biti
neka znaju švapske trupe
da nećemo odstupiti.
Jer je naša dužnost sveta
da ih ođe dočekamo
i da vojsku srbijansku
od pokolja sačuvamo.
Kad Vukotić ovo reče
na noge se vojska diže
a kapetan Đurišiću
komandantu priđe bliže.
Riječ svoju dajem tebi
ja u ime svih vojnika
ođe Švabe proći neće
pa svi da su od čelika.
I tri dana Crnogorci
ginuli su bez uzmaka
je li iđe više bilo
takvih ljudi i junaka?
Heroizam sličan nije
istorija zapisala
da se za spas jedne vojske
druga vojska žrtvovala.

Gavrilo Princip

Sarajevskim ulicama
austrijske stoje čete
Ferdinanda pozdravljaju
dok kočije carske lete.
Nadvojvoda bješe doša
Herceg-Bosnu da obiđe
usred grada pozvao je
Poćoreka da mu priđe.
Velikoga generala
sa kojim se Carstvo zori
dok odjednom s' revolverom
pred njime se Princip stvori.
Ka grom s' neba pištolj puče
pade Franjo kraj Sofije
ni Gavrilu da se spasi
dozvolila straža nije.
Kao gladni gorski vuci
nasrnuše na junaka
da ga živa iskidaju
noževima sa pušaka.
O, kakve je sve strahote
kroz tamnice Monarhije
izdržao vitez gordi
dok u muke umro nije?!

Radovan Karadžić

Zapjevaću, a imam o kome
o velikom vitezu srpskome
osvetniku krvavijeh rana
od Kosova do današnjih dana
vođi Srpske Republike nove
a Radovan Karadžić se zove.
Kad Srbinu propast zaprijeti
Turci u rat kidisali kleti
zbog prošlosti, pokolja i međa
ustaše mu udarile s' leđa
uz blagoslov papskog Vatikana
da postanu vladari Balkana.
Sinu munja s nebeskih visina
a mutna se zatalasa Drina
planu oganj, a iz ognja toga
eto vođe naroda srpskoga.
Krst mu sveti u desnici sija
sva'k' bi rek'o Gromovnik Ilija
srpski vitez bez straha i mane
alal vjera, brate Radovane.
Kliču Srbi, Obilić je ust'o
biće tursko kao nekad pusto
a nama će sloboda da svane
uz tebe smo, brate Radovane.
Srpskom rodu k'o da dade krila
plan pomrsi velikijeh sila
spasi narod od noža i jama
zlikovce je progutala tama
sad i tvoga imena se plaše
Radovane, radovanje naše.
Neka danas džihadije reču
prođoše li od Stambola k Beču
putevima starih karavana
nek' zbog toga kunu Radovana
presječe im zelene putanje
Radovane, naše radovanje.
Oj, Milošu, što im dužan osta
Radovan je odužio dosta
da im više ne treba zadugo
tako treba, a kako bi drugo?!
Pjevalo se u doba Novaka
drumovi će poželjet' Turaka
a i danas malo ko ih sreta
Radovan se Romanijom šeta.
Zato moćne sile od svijeta
što im slava Srbinova smeta
zle aždaje što gutaju ljude
hoće srpskom vitezu da sude.
Al' Radovan ne brine zbog toga
sud priznaje naroda srpskoga
a koji ga do nebesa slavi
živio nam, spasitelju pravi
s' tobom u boj opet ćemo rado
Radovane, ponose i nado.
Poslušajte, moja braćo draga
Radovana traže nam iz Haga
suvo zlato za glavu mu daju
no Karadžić nije na prodaju
ne pamti se otkad je vijeka
takva hajka na jednog čovjeka.
Romanijo, gnijezdo od junaka
đe si krila Starinu Novaka
danas čuvaj vođu Radovana
od krvnika i srpskih dušmana.
Neka vuci planinom se kreću
a orlovi neka nadlijeću
da je teško Romanijom proći
a kamoli Radovanu doći.
Kunu Turci i dugo će kleti
što planove njine osujeti
zelen ljiljan sad polako vene
a nema im Bosne suverene.
Mrtve vade, a jama duboka
nema puta do Bliskog istoka
crni dani dođoše džihadu
Radovan ih zabavi o jadu.
Sada vođu cio Zapad krivi
ali Srpska Republika živi
i Radovan Karadžić sa njome
vječni ponos narodu srpskome.

Božanstvena zemljo hercegova

Božanstvena zemljo hercegova
kolijevko srpskih vitezova
nemaš gore, planine ni kraja
bez srpskoga lava ili zmaja.
Polomiše tvoje grudi gorde
tuđe horde i dušmanske džorde
sveta zemljo opasana bolom
sama među Rimom i Stambolom.
Trpežnice od sudnjega dana
velikoga hercega Šćepana
spomen-sobo za vjeru megdana
britke sablje Zimonjić Bogdana.
I vojvode Vukalović Luke
koji za krst podnosiše muke
čuvaju te i sablja i ruka
Kovačević Stojana hajduka
i Maksima Baćović vojvode
zatočnika vjere i slobode.
Herceg-zemljo, tvoje Sunce nose
na zastavi momci koji kose
i progone od lavova ljuće
iz tvojijeh sela palikuće.
Iza kojih ostaju spališta
i ognjišta postaju zgarišta
a rod srpski u mukama grca
pred Evropom bez duše i srca.
Koja mirno na svu srpsku muku
ustašama pruža moćnu ruku
da što brže dolaze iz tame
i Srbima pune bezdan-jame.
Dična majko junaka bez mana
potomaka Strahinjića bana
blagoslovi hrabre koji ginu
za tvoju su pali veličinu.
Srpska lučo u evropskoj noći
Tvrdoš, crkvo u koju ćeš doći
Srbin Isus iz jame sa krsta
ispod noža i krvavog prsta
nad kojom se zlo krvavo vrti
crno Sunce mučeničke smrti.
Koliko si zapamtila zala
zemljo što si srpstvu slavu dala
ne prestaju krvožedne hajke
na nejaku dječicu i majke.
Koliko su nejači pobili
toliko su pobjeda dobili
plaćenici, zli mudžahedini
kojima je zlo zanat jedini.
Srpski lelek nebesa otvara
iz srušenih kuća i oltara
plač nejakih majki i sestara
sa Veleža i sa Leotara
stvori izvor suza iz kamena
na brijegu staloga vremena.
Božja zemljo, srpski rasadniče
sa kojom se pravi Srbi diče
imaš više vjere nego hljeba
i puteva najprečih do neba.
Vasilije sveti njima hodi
i spasenju srpski narod vodi
dok Evropa bezdušno prijeti
što Srbima basta i umrijeti
za slobodu i za postojanstvo
i viteško srpsko dostojanstvo.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesni Miloš Obilić i Kraljević Marko
PostPostano: 22 stu 2019, 13:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24534
Lokacija: Heartbreak Hotel
Zanimljivo razmišljanje.


_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 77 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO