HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 sij 2025, 23:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 134 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Grbavica
PostPostano: 02 lip 2009, 19:50 

zanimljivo je čitati vas dvojicu i opise tih likova.

Šta je sa HVO-om .Njih su armijaši optuživali da su izbjegavali borbu i da su samo švercali, optužuju da ko god se nije htio boriti išao je u HVO, optužuju da je pri padu Otesa Stupa i Dogloda poginulo puno armijaca jer se HVO nije želio boriti. Šta je bilo sa HVO-om kad su razoružani tj uključeni u neku armijsku jedinicu. Je li bilo tamo nekih likova koji su odskakali od drugih.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 03 lip 2009, 18:36 

Inkvizitor je napisao/la:
zanimljivo je čitati vas dvojicu i opise tih likova.

Šta je sa HVO-om .Njih su armijaši optuživali da su izbjegavali borbu i da su samo švercali, optužuju da ko god se nije htio boriti išao je u HVO, optužuju da je pri padu Otesa Stupa i Dogloda poginulo puno armijaca jer se HVO nije želio boriti. Šta je bilo sa HVO-om kad su razoružani tj uključeni u neku armijsku jedinicu. Je li bilo tamo nekih likova koji su odskakali od drugih.

ma likova i opisa mozemo u nedogled , ipak je Sarajevo veliki grad i svega je bilo ....nastavit cemo negdje kasnije ..
o HVO , evo iz prve ruke , ovako su stvari stajale , kad je počeo rat , imali smo dva HVO-a u Sarajevu , jedan na Stupu i jedan u Novom Sarajevu , ono što je bitno je da niti jedan nije bio zainteresiran za borbu ( zašto , objasnih na drugoj temi , ali uglavnom se svodi na činjenicu da je ABIH u Sarajevu imala oko 50000 vojnika , Srbi opet oko sarajeva jedno 20-25000 neznam točno , a nas u brigadi 5000) . Od tih 5000 , mi smo imali oko 1200 aktivnih , što su išli na crtu ,ostalo je bio pričuvni sastav . Dakle jasno je da u tom odnosu snaga i nismo mogli značajniju ulogu igrati i da se vodila politika ne zamjeranje nikome . Ovi sa Stupa su se udružili sa Srbima u smislu da su imali dobre odnose , to su bili prvi susjedi , pa je i logično , još su slijepo slijedili naredbe iz Gruda . Ovi iz N.Sarajeva su više se oslanjali na muslimane iz prostog razloga što je tu bio urbani dio hrvata Sarajeva , koji su živjeli izmješani sa muslimanima , pa samim tim moraš s njima , a i odbijali su ideje o preseljenju , napuštanju grada itd koje su dolazile iz Gruda . Ovi sa Stupa su ubrzo ,tj negdje u 8 mjesecu 92 razbijeni kad je uletio Juka sa svojima i napao Srbe preko njihovih kuća i položaja , gdje su Srbi kontaudarom to sve razjebali , te je tu propala sva saradnja , te se uspostavljaju prave crte obrane (dodata se sjedilo skupa i cugalo) . Dosta njih izlazi preko srpske teritorije za Kiseljak , predvođeni zapovjednikom Velimirom Marićem , i onda u Sarajevu sve preuzima stožer iz Novog Sarajeva , te se formiraju bojne Novi grad , Novo Sarajevo , Stup , Mejtaš , Pofalići . Linija se držala na Otesu , pa kad je to palo Azići , pa kad je to palo na Pijačnoj , pa kad je to plao zaustvilo se na Stupu kod hladnjače i držala se linija na cijeloj dužini Miljacke prema Grbavici . Sad još treba objasniti od kuda 5000 bojovnika na papiru , a 1200 svega aktivnih , pa to je iz prostog razloga jer se primao svako ko se htio i trebao zaštiti od angažiranja u abih ili njihovim radnim vodovima , najviše stariji ljudi , kao npr moj otac , kojem su iz Abih poslali poziv da se javi na kopanje rovova , pa ga ja fino prijavi u HVO i onda odnesem potvrdu da je u nas i oni ga se prođu. To je bio jedini način da se zaštite Hrvati a i dobar dio Srba , jer bi u protivnom tamo zaplatili glavom , kopajući za njih . Oni su stalno preturali evidencije , te slali pozive naročito srbima i hrvatima . Tako da se kod nas zvanično iz zapovjedništva reklo , ovo u Sarajevu nije naš rat (čitaj odnose snaga ranije napisane) , ovo je rat izmedju muslimana i srba , naš cilj je da sačuvamo što više hrvatskih života kao i života svih onih koji su sa nama bez obzira na naciju . dalje kaže se ako znate da ima neko od naših da ga progone iz općine za mobilizaciju u abih , dovedite ih ovamo . Tako sam ja npr osim mog oca ,doveo još par starijih ljudi ,da ih spasim od rintanja i ratovanja za Abih . Lijepo im dam iskaznice HVO i mogu im pušiti . Nekome to možda neće biti jasno ,ali to je bio jedini način da spasiš ljude od služenja interesima Abih . Muslimani su mogli srediti sebi da se izvuku i radnu obavezu , i da ima pod navodnicima šum na srcu pa se oslobodi vojske ili da rade u mjesnoj zajednici oko humanitarne , ali Hrvat to nije mogao dobiti , stoga je jedino HVO mogao zaštititi tako naš narod . Uglavnom na crtu nije išao niko stariji od 35 godina , osim izuzetaka koji su bili dragovoljci . Od svega toga dolazi priča da je HVO izbjegavao borbu , ali kad se sagleda , eto zašto je to , npr u mene dvojca komšija , neznaš ko je veči konj , ali babo mu sredio da je nesposoban , a ovamo ********* rep iščupat , e to Hrvata nije moglo zapasti. Ali muslimani to ne govore ...
Nismo nigdje napadali , bili smo prava domobranska jedinica ,ali smo bili jako slabo naoruzani , imali smo jedan minobacač 62 mm na Stupu i jednu granatu , koja je kod napada na Stup ispaljena, pa je poslije vozan bager ,rovokopač pa turiran da Srbi misle da imamo oklop , jezivo je bilo slušatu zimi kad zbog niskih temperatura ujutro pale svoje tenkove udaljene nekih 200 metara od nas u tvornici energonvest pa ih turiraju jedno pola sata da prorade zbog zamrznute nafte ,nikad neznas , jel zbog toga ih pale ili se spremaju u napad , pa smo i mi jedan bager turirali :-zubati
Jedan od najvećih boraca HVO Sarajevo je bio Ivica Stanić Čićo , koji je i poginuo tu na stupu , odlučno se borio da obrani Aziće gdje mu je kuća bila , sjećam se kad mu je pod srpskim napadima kuća došla malte ne na prvu crtu i mi u njoj spavali , zima srce puca , mi navalili na parket da ložimo , upada on i viče jebovas sjebašte mi parket :-zubati , dva dana kasnije Srbi zauzimaju tu kuću , ništa nije ostalo od nje , zezali se poslije ,hajd bar se mi ograijašmo . Također je zajeban borac bio i zapovjednik stupske bojne zvani Arkan , on je doduše baš bio mahnit , najviše se proslavio kad je pijan ostao u rovu i krenuo napad idu tenkovi oko njega , ovi se njegovi svi razbježali , on kad je došao sebi , vidi nema izlaza , uhvatio se 84-tvorke raspucao se i ispalo odbranio Stup . Poslije je pregazio Miljacku prešao na Srpsku stranu , gdje su ga namarali dobro , pa je razmjenjen za Kiseljak i zadnje što sam čuo je da je bio u gardi u Šibeniku . Eto raspisah se , ako se šta još sjetim dodat ću ...

Vrh

PostPostano: 03 lip 2009, 18:57 

zaboravih dalje kad su nas pridruzili armiji u novembru 93 , onda smo prvo išli kopati rovove za njih na Žuč , jebeno januar mjesec , srce puca od minusa , po cijelu noć vani , nesmije se po danu prići tu . To mi je bilo najteže u ratu , sjećam se s jedim prijateljem se vraćam s takve jedne ture i negdje 100 m prije zgrade sjeli na jedno auto , zapalili , nemožemo ni koraka dalje , što zbog umora,što zbog iscrpljenosti , pa nekako skupimo snage pa hajd još malo , pa pred ulazom u zgradu opet sjednemo , nemam snage popet se na kat . Uđeš u kuću , mati napravila čaj da se zgijem , a nema šečera , pijem gorak čaj i kontam bolje da sam u četnike otišao , bar bih imao jesti ....tako smo nekoliko mjeseci i onda malo što nije imalo efekta taj prislni rad , niko nije ništa radio , odeš i sjediš , čekaš zoru da bježiš kući, malo politika , i vrate nam crtu na Miljacki , i tu nikakvog rata nije bilo , okačimo hrvatsku zastavu da srbi vide da smo tu da ne pucaju . Onda smo išli van sarajeva na nišičku visoravan , neka sela Nasići i Ilići , hrvatska , iznad Breze ohoho , gdje nigdje hrvata na kilometar nije bilo , sve napušteno , tamo smo u nekim brdima držali crtu , 45 dana sam bio tamo i bili smo na kazanu Abih , 45 dana samo grah ručku i večeri , margarin i čaj za doručak , koma , nakon mjesec Srbi doznaše da smo mi tu , a kako je moral bio nula , što je jasno , skontaše da je to najbolje mjesto da napadnu , pa su navečer krenuli pragama orati šumu , to je haos bio , večina je to večer pobjegla s crte koju su čuvali s kalašom i dva okvira municije i sa po jednom bombom , i nije se zaustavila do Kiseljaka , ko je ostao sutra ujutro kad su srbi napali su zarobljeni , niko se tu nije borio , odmah se predali . Poslije smo još jednom došli tu kao na ispomoć , ali nismo se dugo zadržali ,valjda vidjeli i ovi da od nas nema neke fajde . Zatim smo dobili crtu na Igmanu , to je bila banja , mi na jednom brdu , Srbi na drugom , kad je bila fol akcija deblokade Sarajeva , tad smo samo sišlli niz brdo do ceste gdje nas dočekao UN , francuzi i nema dalje , jbg to 95 već bila , nije nama ni bilo krivo , nije nam ni padalo na pamet da se lomimo i borimo za ove . U medjuvremenu su nas zvali da idemo s njima na Treskavicu , što opet mi odbišmo , kad im (generalu Ajnadžiću) u lice rekošmo da nećemo da se borimo za njihove ciljeve , ode samo 10-15 momaka iz Hos-a ,koji su bili u sastavu naše manevarske brigade , ali oni su svakako na svoju ruku .

Vrh

PostPostano: 03 lip 2009, 22:27 

Betandwin, hvala! :-top2

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 01:46 

Jako odlicni postovi ;)
Svaka cast...zeljno iscekujem neki nastavak :)

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 01:48 

Zapadni_Mostar je napisao/la:
simpatična slika :)

Malo su ovi Srbi smotani kad u takvoj situaciji nisu uzeli Sarajevo. :mrgreen:

1071 of 2558 - 41.87%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 02:12 

Naša Kvačica je napisao/la:
Zapadni_Mostar je napisao/la:
simpatična slika :)

Sarajevo je branilo oko 50000 boraca Armije BIH.
Pa i sam Mladić je izjavio da je Sarajevo bilo nemoguće osvojiti.Jednom prilikom je rekao da su planirali napad u kojem bi omjer snaga ARBIH I vojskeRS bio 1:3, znači 50000:150000, pa i tada ne bi bilo sigurno da će se Sarajevo uzeti.I kao odustali su.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 02:14 

Sultan je napisao/la:

Pa i sam Mladić je izjavio da je Sarajevo bilo nemoguće osvojiti.Jednom prilikom je rekao da su planirali napad u kojem bi omjer snaga ARBIH I vojskeRS bio 1:3, znači 50000:150000, pa i tada ne bi bilo sigurno da će se Sarajevo uzeti.

Možda kasnije je bilo 50 000 boraca, ali mislio sam na početak rata.

1071 of 2558 - 41.87%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 02:24 

Sultan je napisao/la:

Pa i sam Mladić je izjavio da je Sarajevo bilo nemoguće osvojiti.Jednom prilikom je rekao da su planirali napad u kojem bi omjer snaga ARBIH I vojskeRS bio 1:3, znači 50000:150000, pa i tada ne bi bilo sigurno da će se Sarajevo uzeti.

Možda kasnije je bilo 50 000 boraca, ali mislio sam na početak rata.

Pa krenuli su na početku bili Niški specijalci na predsjedništvo pa su svi izrešetani u tramvaju.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 13:16 

Da...braca muslimani udarali po tramvajima :D

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 13:22 

Zepce Jugend je napisao/la:

Specijalci koji idu u napad tramvajem. Tako ih uče u Nišu? :-zubati

1071 of 2558 - 41.87%

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 13:33 

Sultan je napisao/la:

Pa i sam Mladić je izjavio da je Sarajevo bilo nemoguće osvojiti.Jednom prilikom je rekao da su planirali napad u kojem bi omjer snaga ARBIH I vojskeRS bio 1:3, znači 50000:150000, pa i tada ne bi bilo sigurno da će se Sarajevo uzeti.I kao odustali su.

Ovo ne zaslužuje odgovor al eto. Pa cijeli sarajevsko-romanijski korpus nije imao više od 15.000 vojnika. Cijela VRS nije imala više od 100-120 tisuća vojnika. I sve to skupit na jednom mjestu :-umirem

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 13:42 

Betandwin,

Stalno spominješ neki korektan odnos sa Srbima, pogotovo onima na Grbavici. Znam da si vrlo dobro upoznat sa sudbinom onih naših koji su im prešli preko Miljacke nakon što je Armija ukinula samostalno zapovjedništvo. Nije se radilo samo o par pretučenih nego o mnogo ozbiljnijim stvarima. Toliko o nekom poštovanju.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 13:44 

RajvoSa je napisao/la:
Ovo ne zaslužuje odgovor al eto. Pa cijeli sarajevsko-romanijski korpus nije imao više od 15.000 vojnika. Cijela VRS nije imala više od 100-120 tisuća vojnika. I sve to skupit na jednom mjestu :-umirem

Neki dan sam pročitao. Oko ovoga se vode polemike i kod Srba, naime i kod njih se javilo oko 400.000 tisuca branitelja a imali su oko 220.000 vojnika.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 13:58 

Mali zajeb, imao je ne 15.000 nego 18.000 vojnika. A bio im je 2 najjači korpus po ljudstvu (iza krajiškog iz Banja Luke).

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 14:05 

pjosip je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:

Neki dan sam pročitao. Oko ovoga se vode polemike i kod Srba, naime i kod njih se javilo oko 400.000 tisuca branitelja a imali su oko 220.000 vojnika.

I oni su nabrajali kuharice, čistačice, tajnice.... itd.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 14:17 

Radi se o borbama pored Predsjedništva a tramvaji su izgorili kada su pored njih uništena i zapaljena dva ili tri pinzgauera u kojima su bili vojni policajci JNA koji su tu došli iz pravca Vojne Bolnice.
Specijalci (Niški ili ne), karakteristični po maskirnim uniformama i pancirima su pokušali proći Koševskim potokom do parka izmedju Alipašine džamije, Predsjedništva i današnje općine Centar ali su vraćeni nazad.

Evo jedan snimak iz tih dana (sa Srpskim guslaškim komentarom).
Na 2.52 se vide tramvaji, poginuli napadači i djelovanje iz zgrade sadašnje općine Centar.

http://www.youtube.com/watch?v=1NrHwQIUd_4

Vikićevci su onda stvarno po opremi izgledali kao vanzemaljci za ostale.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 15:32 

Muslimani valjda cekali da stane tramvaj na stanici kod placa, pa dok cekaju da se bakice utrpaju, oni udarali po Nikšičkim specijalcima :D

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 18:26 

RajvoSa je napisao/la:
Betandwin,

Stalno spominješ neki korektan odnos sa Srbima, pogotovo onima na Grbavici. Znam da si vrlo dobro upoznat sa sudbinom onih naših koji su im prešli preko Miljacke nakon što je Armija ukinula samostalno zapovjedništvo. Nije se radilo samo o par pretučenih nego o mnogo ozbiljnijim stvarima. Toliko o nekom poštovanju.

ja govorim o odnosu na liniji , oni metka na nas nisu opalili s Grbavice , nigdje nisam govorio o sudbini onih sto su presli tamo , samo sam spomenuo da je Arkan popio dobre batine jer su ga znali sa Stupa i da je pucao na njih ( ovo mi je njegov brat pričao) , a kako je ko prošao kod Srba na Grbavici je individualno , ko je imao veze taj se izvukao i pustili ga logično , one iz mješanih brakova su npr pitali što si po nacionalnosti , ovaj kaže Jugosloven , veli srpski bezbjednjak ,fino,fino , ali nema više Juge , hajd skontaj opet šta si , ovaj šta će nema kud , kaže Srbin , e tako te kaze volim , evo tebi puška i pravac jevrejsko ( znam z izginule naše tamo ) , opet ako kaže Hrvat, onda hajd vamo u radni vod , krčit šumu na Sokocu , znam za jednog momka što mu se tu gubi trag...uglavnom jbg ko i u svemu , ko ima poznanstva iveze taj se izvukao i prošao do Kiseljaka , ko je samo onako banuo , tog su Srbi angažirali , ovako ili onako , jbg falilo im je ljudi ....

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 18:58 

mada neki dan sam naletio na Youtube na jedan snimak gdje pokazuje 903 pripadnika HVO Travnik koji su se predali Srbima na Vlašiću pa ih ovi otpeljali na Manjaču , te prikazuje ih kao ljudi su spašeni od srpske strane , kao nisu u logoru , nego samo sklonjeni, te je tu Prlić i Petković koji su došli da pregovaraju sa Srbima da puste te ljude , pa neki srpski pukovnik govori ,kao nama ne treba ljudstva , eto mi bi samo zamjenili ove za svoje u hrvatskim logorima , nekraju je to i isposlovano , te su ovi iz Travnika preko srpske teritorije isporučeni u Vareš , gdje se kao odmah priključuju borbama . Postavlja se pitanje , zašto se niko sa nivoa nije zapitao za sudbinu ovih pripadnika sarajevskog HVO , nego su prepušteni da se snalaze kako je ko znao .

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 20:49 

Betandwin je napisao/la:
mada neki dan sam naletio na Youtube na jedan snimak gdje pokazuje 903 pripadnika HVO Travnik koji su se predali Srbima na Vlašiću pa ih ovi otpeljali na Manjaču , te prikazuje ih kao ljudi su spašeni od srpske strane , kao nisu u logoru , nego samo sklonjeni, te je tu Prlić i Petković koji su došli da pregovaraju sa Srbima da puste te ljude , pa neki srpski pukovnik govori ,kao nama ne treba ljudstva , eto mi bi samo zamjenili ove za svoje u hrvatskim logorima , nekraju je to i isposlovano , te su ovi iz Travnika preko srpske teritorije isporučeni u Vareš , gdje se kao odmah priključuju borbama . Postavlja se pitanje , zašto se niko sa nivoa nije zapitao za sudbinu ovih pripadnika sarajevskog HVO , nego su prepušteni da se snalaze kako je ko znao .

Znam ljude iz Travnika koji su se tada predali Srbima i uistinu oni nisu imali nikakvih problema i ziva je istina da je njihovo oruzije za njima doslo u Kiseljak. Nisu isli u Vares nego u Kiseljak.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 20:52 

a na snimku kaze da su ih odvezli u Vareš i napominje sve skupa sa naoružanjem

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 20:57 

Vratili su im uslugu 95. kad je ABiH napala Vlašić i zarobila Srbe iz VRS , a nekad bili u HVO , pa onda HVO moljakao da se oslobode...naši non sense...inače veći dio je ostao u Kiseljaku.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 20:59 

dobro pričali su mi Travničani da je iz Gruda došla naredba da se povuku iz Travnika ,ali opet kako dođe do toga da se preda tolika vojska , da se niko nije htio borit za svoju kuću ...

Vrh

PostPostano: 04 lip 2009, 21:02 

Betandwin je napisao/la:
dobro pričali su mi Travničani da je iz Gruda došla naredba da se povuku iz Travnika ,ali opet kako dođe do toga da se preda tolika vojska , da se niko nije htio borit za svoju kuću ...

Lažu...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 134 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: