HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 sij 2025, 10:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3849 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 154  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam
PostPostano: 02 kol 2015, 15:59 

korrisnik je napisao/la:

Ne zanimaju me vehabije i njihova predavanj. Oni drugačije tumače Kuran i Sunnet od Hanefijskih Bošnjaka.

Nisam ni očekivao bolji odgovor

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 17:00 

http://www.politika.rs/rubrike/region/K ... iH.sr.html

Русија охрабрује референдум у РС, Исламска држава све популарнија код Бошњака, Суд БиХ на миг НАТО-а војну имовину из Републике Српске преписује БиХ..

Radikalni VEHABIJA podrzava ODCPLJENJE RS. Nece kjafire u vlasti.

Такође, британски „Мирор” означио је недавно село Ошве код Маглаја у БиХ као упориште екстремистичке Исламске државе. То је иначе само једно од места на која се указује да су терористичка упоришта у Федерацији БиХ. Новинари из Српске посетили су пре неколико дана село Ошве код Маглаја, где им је вођа вехабија из тог села Изет Хаџић рекао да уколико је крив за одлазак људи из БиХ на сиријска ратишта,

онда одговорност за то сноси и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић. „Ако сам ја крив за то, крив си и ти, Бакире Изетбеговићу. Ви сте им дали пасоше, личне карте, обезбедили им авион. Ви сте их испратили, махали им. Па њихова полиција их је пустила да се врате”, рекао је Хаџић за „Блиц”. Он каже да је политичка елита Бошњака у Сарајеву банда.

„Лажу људе да нам је боље у заједничкој држави. Србима бих дао државу и да одмах потпишемо мир на 100 година”, каже вођа вехабија.

Недавно су медији пренели и писмо Бошњакиње објављено на радикалним порталима у БиХ, која се са породицом преселила у Сирију. „Па шта још треба да буде доказ вама, који сте још тамо?! Тамо где вас понижавају. Отворите очи, прогледајте, време је. Зар не видите да су вукови гладни, неверници прљави, жедни крви наше муслиманске? Зубе су наоштрили. Газе нас муслимане на сваком месту. Али газимо ми њих још више, уз помоћ Алаха”, наглашава ова Бошњакиња, којој име није познато.

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 23:11 

korrisnik je napisao/la:

Ne zanimaju me vehabije i njihova predavanj. Oni drugačije tumače Kuran i Sunnet od Hanefijskih Bošnjaka.

Ni jedan Kuran ne valja i nije dobar prijevod...čak i današnjji arapski jezik je uveliko različit od arapskog u Muhammedovo vrijeme .... (pa prema tome PRAVI ISLAM JE NEPOZNATI I NEMOGUĆE GA JE PREDAVATI...) tako kaže Mustafa Prljača u predgovoru KUrana "na bosanskom"

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 23:14 

Slap je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Ni jedan Kuran ne valja i nije dobar prijevod...čak i današnjji arapski jezik je uveliko različit od arapskog u Muhammedovo vrijeme .... (pa prema tome PRAVI ISLAM JE NEPOZNATI I NEMOGUĆE GA JE PREDAVATI...) tako kaže Mustafa Prljača u komentaru KUrana "na bosanskom"

Kuran su pamtili hafizi dovoljan dokaz da nije mijenan i oralno je pamćen i tako napamet i pisan tek kasnije su dodavane crtice da bi Ne Arapi bolje ga razumili. I dn danas arapsko pismo nema crtica a Kuran ima. Ja sam zaboravio Bosanski prijvod obične kratke sure ali arapski nisam.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 23:18 

korrisnik je napisao/la:
Slap je napisao/la:

Kuran je zapisan 300 godina nakon Muhammeda...ali sad te pitam: ako je Kuran prenošen napamet i nije odmah zapisivan zašto onda Aklah u Kuranu kaže "knjiga" ?

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 23:29 

Slap je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Kuran je zapisan 300 godina nakon Muhammeda...ali sad te pitam: ako je Kuran prenošen napamet i nije odmah zapisivan zašto onda Aklah u Kuranu kaže "knjiga" ?

Muhamed je bio "hodajuća Knjiga i znao ga je napamet".
Dosta je bilo hafiza. Kur'an je tad pisan na koži papirusu kostima i sl. Za vrijme života Muhamed a.s je pisan ali u dijelovima.
Kasnije je skupljen u zbirku knjiga zvana Mushaf.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 23:40 

korrisnik je napisao/la:
Slap je napisao/la:

Dosta je bilo hafiza. Kur'an je tad pisan na koži papirusu kostima i sl. Za vrijme života Muhamed a.s je pisan ali u dijelovima.

Kada su hafizi u bitkama počeli uveliko pogibati nastala je frka... muslimani su odlučili zapisivati objavu.... jer u početku je vladala ideja da hafizi ne mogu pogibati....i općenito Allah u kuranu nigdje ne spominje /buduće/ poraze islamske vojske...samo pobjede. Prema euforiji Allahovoj islam je trebao svijet osvojiti za 20-30 godina...no samo su arapski poluotok uspjeli osvojiti. Allah je prevario muslimane...no ovo je druga tema...jednom ću je ovdje pokrenuti.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 23:41 

Čuj "znao ga napamet" a bio glup i lijen da nauči čitati i pisati.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 23:48 

Slap je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Kada su hafizi u bitkama počeli uveliko pogibati nastala je frka... muslimani su odlučili zapisivati objavu.... jer u početku je vladala ideja da hafizi ne mogu pogibati....i općenito Allah u kuranu nigdje ne spominje /buduće/ poraze islamske vojske...samo pobjede. Prema euforiji Allahovoj islam je trebao svijet osvojiti za 20-30 godina...no samo su arapski poluotok uspjeli osvojiti. Allah je prevario muslimane...no ovo je druga tema...jednom ću je ovdje pokrenuti.

Jest napisano o bitki na Hendeku.
"Allah je ispunio obećanje Svoje kada ste neprijatelje, voljom Njegovom, nemilice ubijali. Ali kada ste duhom klonuli i o svome položaju se raspravljati počeli, kada niste poslušali, a Onvam je već bio ukazao na ono što vam je drago, -jedni od vas su željeli ovaj svijet-, onda je On, da bi vas iskušao, učinio da uzmaknete ispred njih. I On vam je već oprostio, jer je Allah neizmjerno dobar prema vjernicima!“ (Ali Imran:152)

Pisano je i recitirano kao i provjeravano.
Kasnije je skupljano to sve u Mushaf.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 23:49 

Slap je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Lupaš gluposti da hafizi ne mogu pogibati.
Oni su htjeli poginuti u tom je poenta.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 23:50 

BBC je napisao/la:
Čuj "znao ga napamet" a bio glup i lijen da nauči čitati i pisati.

To mu je bila mudžiza da bude nepismen ali zna Kur'an napamet.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 00:45 

Kako je meni njega iskreno žao

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 18:27 

Poređući njegov život i Isusov od djetinjstva on je imao teži život nego Isa a.s. Ako izuzmemo smrt Isusa kako na nju gleda kršćanstvo.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 18:28 

Malo loše startao ali je poslije imao uživanja od seksa sa zarobljenim ropkinjama i od 1/5 ratnog plijena koje je opljačkao.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 18:43 

BBC je napisao/la:
Malo loše startao ali je poslije imao uživanja od seksa sa zarobljenim ropkinjama i od 1/5 ratnog plijena koje je opljačkao.

": ''Zar ne jedete i ne pijete šta zaželite? Znam da Allahov Poslanik, s.a.v.s., nije imao ni najlošijih hurmi da napuni stomak.'' Aiša, r.a.,pripovijeda: ''Mi, porodica Poslanika, s.a.v.s., provodili smo i po mjesec dana a da ne potpalimo vatru. Živjeli smo od datula i vode.'' Ebu Talha, r.a., priča: ''Požalili smo se Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., na glad i pokazali smo mu kamen kojim smo pritisnuli stomak. On nam pokaza svoj stomak i ugledasmo dva kamena.'' A o ovim okolnostima najbolje nam govori predaja koju prenosi Ebu Hurejre, r.a., a u kojoj stoji: ''Allahov Poslanik, s.a.v.s., izašao je iz kuće u vrijeme u koje ga obično niko ne bi susretao. Ebu Bekr, r.a., ga sustiže i on ga upita: 'Ebu Bekre, zašto si izašao?' 'Izašao sam da se susretnem sa Allahovim Poslanikom, da ga pogledam u lice i nazovem selam.' Ubrzo dođe i Omer, r.a. 'Zašto si izašao, Omere?', upita ga Poslanik, s.a.v.s. 'Zbog gladi, o Allahov Poslaniče', odgovori Omer. 'I ja sam osjetio glad', reče Poslanik, s.a.v.s. Krenuše skupa prema kući Ebul-Hejsema el-Ensarije koji je imao mnogo palmi i ovaca. Pošto ga ne zatekoše kod kuće, Poslanik, s.a.v.s., zapita ženu: 'Gdje ti je muž?' 'Otišao je da nam donese pitke vode', odgovori ona. Uto stiže Ebul-Hejsem sa velikom mješinom punom vode. On spusti mješinu, nazva selam i zagrli Allahovog Poslanika, s.a.v.s., a zatim im prostrije hasuru u hladovini. Ubrzo donese grozd datula i stavi ga pred Allahovog Poslanika, s.a.v.s. 'Mogao si izabrati samo onih koje su zrele i njih nam nabrati?', reče mu Poslanik, s.a.v.s. 'Allahov Poslaniče, ja želim da vi sami izaberete koje volite, zrelije ili svježe.' Kada su jeli i napili se vode, Allahov Poslanik, s.a.v.s., reče: 'Tako mi Allaha, ovo je blagodat za koju ćete biti pitani na Sudnjem danu. Hladovina, ukusne i svježe datule i hladna voda.' Ebul-Hejsem ustade da pripremi ručak. Allahov Poslanik, s.a.v.s., mu reče: 'Nemoj klati ovcu koja daje mlijeko.' Ebul-Hejsem zakla jagnje, ispeče ga i stavi pred njih. Kada su završili sa jelom, Allahov Poslanik, s.a.v.s., ga upita: 'Imaš li slugu?' 'Nemam', odgovori. A Poslanik, s.a.v.s., mu reče: 'Kada nam stigne roblje, doći ćeš nam.' Ubrzo nakon toga Poslaniku, s.a.v.s., dovedoše samo dva roba, i on odmah pozva Ebul-Hejsema. 'Odaberi kojeg hoćeš', reče mu. 'Allahov Poslaniče, ti mi odaberi.' 'Savjetniku je ukazano povjerenje', reče Poslanik, s.a.v.s., 'uzmi ovoga, jer sam ga vidio da klanja, i postupaj sa njim lijepo.' Kada je Ebul-Hejsem stigao kući i ispričao ženi šta mu je rekao Allahov Poslanik, s.a.v.s., ona mu reče: 'Oporuku Allahovog Poslanika, s.a.v.s., možeš izvršiti samo ako ga oslobodiš.' 'Od sada je slobodan' , odgovori Ebul-Hejsem. Na to Allahov Poslanik, s.a.v.s., reče: 'Svakom poslaniku i svakom vladaru Allah je dao dvije vrste prijatelja: prijatelje koji ga podstiču na dobro, a odvraćaju ga od zla, i prijatelje koji mu samo propast žele. Pa, koga Allah sačuva loših prijatelja, sačuvan je.''' Halid ibn Umejr i Ebu Rukad, r.a., pripovijedaju: ''Omer ibn Hattab, r.a., poslao je jedne prilike Utbu ibn Gazvana na čelu vojske, i rekao mu: 'Kreni sa vojskom prema granici arapskih plemena sa nearapima.' Kada je vojska stigla blizu Basre, ugledavši bjelkasti mehki kamen, upitaše: 'Šta je ovo?' 'Basra', odgovoriše i krenuše dok ne stigoše do jednog malog mosta. Tada neko reče: 'Određeno nam je da ovdje stignemo', i tu se ulogoriše. Utbe ibn Gazvan, r.a., obrati im se: 'Sjećam se kada nas je bilo samo sedam uz Allahovog Poslanika, s.a.v.s., a jedina hrana nam je bilo lišće sa drveća, od kojeg su nam se usta pretvarala u rane. Tada sam raspolovio ogrtač sa Sa'dom ibn Ebi Vekkasom, a danas smo sva sedmerica namjesnici u nekoj od pokrajina, a doći će vrijeme kada ćete i vi poslije nas iskusiti šta je namjesništvo. Enes ibn Malik, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ''Bio sam zastrašivan na Allahovom putu kao što nije niko, i bio sam na Allahovom putu proganjan kao što nije niko. Trideset dana proveli smo Bilal i ja, a jedina hrana koju živ čovjek može jesti bilo nam je nešto koliko je Bilal mogao sakriti pod svoj pazuh.'' Aiša, r.a., kazuje: ''Za cijelog života Allahov Poslanik, s.a.v.s., nije bio sit dva uzastopna dana.'' Abdullah ibn Abbas, r.a., priča: ''Porodica Allahovog Poslanika, s.a.v.s., noćima nije imala šta večerati, a najčešće su jeli ječmeni hljeb.'' Kajs ibn Ebi Hazim, r.a., kazuje: ''Čuo sam Sa'da ibn Ebi Vekkasa, r.a., kada je rekao: ''Ja sam prvi čovjek koji je prolio krv na Allahovom putu i prvi čovjek koji je na Allahovom putu gađao strijelom. Bio sam sa vojskom Allahovog Poslanika, s.a.v.s., u borbi gdje nam je jedina hrana bilo lišće sa drveća i trnja od čega su nam usne bile povrijeđene. Neki od nas su se tada naprezali pri vršenju nužde kao što se ovca napreže kada se janji ili deva kada se devi. A danas me Benu Esed uče vjeri, ako je tako, onda sam propao i propala su mi djela.'' Muhammed ibn Sirin pripovijeda: ''Kada smo jedne prilike sjedili kod Ebu Hurejre, r.a., koji tada bijaše ogrnut u dva lanena obojena ogrtača, on kihnu u jednog od njih i reče: 'Vidi, vidi.' Ebu Hurejre se useknu u laneni ogrtač. Zaista sam padao u nesvijest između minbera Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i Aišine, r.a., sobe. Tada bi neko, ko bi mi prišao, mogao staviti nogu na moj vrat misleći da sam poludio. No, mene nije spopadalo ludilo nego je to bila samo glad.'' Allahov Poslanik, s.a.v.s., iako vođa i prva ličnost države, nije uživao, niti je koristio položaj vladara kako bi lagodnim živio životom, kakva je bila praksa prijašnjih vladara i današnjih predsjednika ili premijera ili drugih funkcionera, nego je on, s.a.v.s., brinuo iste brige i patio iste patnje u kojima je bio njegov narod, pa čak i često bio u težem stanju nego i oni sami, a u ovo smo se mogli uvjeriti u prethodno navedenim predajama. Njegov, s.a.v.s., cilj bio je uputa čovječanstva na jedini ispravan put, sprovođenje pravde na Zemlji, jednakost svih ljudi gdje će im jedina razlika biti u bogobojaznosti i dobrim djelima, što je svojim primjerom najbolje i pokazao.

To sve od plijena je davao u zekat i sadaku sirotinji.
Čak nije želio ni udoban krevet.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 18:50 

Udri, samo copy/paste.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 18:52 

Hadise ću copy paste ja šta ću.
Pouzdano se zna da je bio siromašan tako što bi sve svoj imetak davao drugima potrebnima, to mu nije ni bilo važno jer to je sve Dunjaluk.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 18:59 

Nitko ti te budaleštine ne čita.
To da je imao seks sa ropkinjama a prije toga im ubio muževe, i da je sebi uzimao 1/5 opljačkanog ratnog blaga su facts. Bez obzira koliko ti teksta zalijepio.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 19:16 

BBC je napisao/la:
Nitko ti te budaleštine ne čita.
To da je imao seks sa ropkinjama a prije toga im ubio muževe, i da je sebi uzimao 1/5 opljačkanog ratnog blaga su facts. Bez obzira koliko ti teksta zalijepio.

A kud je to blago otišlo?
Sad ćeš reći da je silovao te robkinje.
". I ne nagonite robinje svoje da se bludom bave – a one žele biti čestite – da biste stekli prolazna dobra ovoga svijeta; a ako ih neko na to prisili, Allah će im, zato što su bile primorane, oprostiti i prema njima smilostan biti. #
Mi vam objavljujemo jasne ajete i primjere iz života onih koji su prije vas bili i nestali i pouku onima koji se budu Allaha bojali. #
Sura Nur Medinska sura.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 19:24 

Normalno da se to zove silovanje. Kako bi ti nazvao slučaj kad Muki zapovijedi odsjecanje glave mužu (pred njegovom ženom) a sa ženom ima sex tu noć ? Dobrovoljni sex.
Ako ste vi retardirani mi nismo.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 19:28 

BBC je napisao/la:
Normalno da se to zove silovanje. Kako bi ti nazvao slučaj kad Muki zapovijedi odsjecanje glave mužu (pred njegovom ženom) a sa ženom ima sex tu noć ? Dobrovoljni sex.
Ako ste vi retardirani mi nismo.

Odmah tu noć???.
Odlučte se prvo je pedofil, pa onda govorite da je Muhamed a.s nekrofil da je spavao sa svojom strinom pa sad ovo, a neko tvrdi da je homoseksualac a još da je imao i epilepsiju /kad bi mu Džibril dolazio sa Ovjavom tresao bi se od napoda koji meleki čine ljudima jer meleki su jači od džina.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 19:31 

Citat:
Ibn ‘Umar [al-Waqidi] – Kathir b. Zayd – al-Walid b. Rabah – Abu Hurayrah: While the Prophet was lying with Safiyyah Abu Ayyub stayed the night at his door. When he saw the Prophet in the morning he said "God is the Greatest." He had a sword with him; he said to the Prophet, "O Messenger of God, this young woman had just been married, and you killed her father, her brother and her husband, so I did not trust her (not to harm) you." The Prophet laughed and said "Good". (The History of al-Tabari, Volume XXXIX (39), p. 185;

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 19:35 

Očekujem plahtu od 4 A4 c/p lista. Jedan, dva, tri....sad...

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 19:40 

Citat:
Muslim Book 008, Number 3329:

Anas, (Allah be pleased with him) reported: Safiyya (Allah be pleased with her) fell to the lot of Dihya in the spoils of war, and they praised her in the presence of Allah's Messenger (may peace be upon him) and said: We have not seen the like of her among the captives of war. He sent (a messenger) to Dihya and he gave him whatever he demanded.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2015, 19:42 

Citat:
Safia was groomed and made-up for the Prophet by Umm Sulaim, the mother of Anas ibn Malik. They spent the night there. Abu Ayyub al-Ansari guarded the tent of the Prophet the whole night. When, in the early dawn, the Prophet saw Abu Ayyub strolling up and down, he asked him what he meant by this sentry-go; he replied: "I was afraid for you with this young lady. You had killed her father, her husband and many of her relatives, and till recently she was an unbeliever. I was really afraid for you on her account". The Prophet prayed for Abu Ayyub al-Ansari (Ibn Hisham, p. 766)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3849 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 154  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: