HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 vel 2025, 21:58.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 433 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice
PostPostano: 01 vel 2010, 12:01 

Što se tiče enklava... po meni su enklave daleko bolje rješenje, nego nekakvi "zajednički" kantoni ili kanton, entitet što li već, u kojem će Hrvata biti 50, 55 ili 60%.

Ponovimo, ovdje se radi o - unutarnjim - granicama države BiH, sasvim druga stvar ako ćemo o podijeli BiH.

Evo na primjer kako izgledaju neki kantoni u Švicarskoj:

Kanton Freiburg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_FR.svg

Znači tu imamo jedan kanton, koji ima čak četiri svoje, ajmo reći, enklave. Jednu veću, pa jednu srednju, plus dva "otočića", koja najviše podsjećaju na Veliki i Mali Školj.

Kanton Lausanne
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_VD.svg

Freiburgu susjedni kanton. Tu se vide Freiburške enklave, s time da i Lausanne na sjeveru ima svoju enklavu.

Kanton Solothurn
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_SO.svg

Ionako raštrkan, s dvije enklave na sjeveru, plus jedan "Mali Školj" na jugu.

Kanton Schaffhausen
http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Swit ... Map_SH.svg

Dvije enklave, da bi se došlo u ovu jednu mora se proći čak kroz dva susjedna kantona.

Kanton St. Gallen
slika
Ovaj kanton u sebi ima enklavu, koja je opet podijeljena na dva kantona, a jedan od ta dva kantona je opet podijeljen u jedan veliki i dva mala.

Kantoni Ausserrhoden i Innerrhoden unutar kantona St. Gallen.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_AR.svg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_AI.svg

I... tko bi rekao... funkcionira. Ok, to je Švicarska, a mi smo eto Balkanci. No zato je još važnije da nas se odvoji jedne od drugih. Kako će to izgledati na mapi nije relevantno.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 18:08 

Graničar Jozo je napisao/la:
iako nema veze sa temom, ali moram.
pozavide nama braća u hrvatskoj već i sada.

ne slažem se se s vama vezano za izgled naše federalne jedinice.
najbolje bi rješenje bilo uključivanje tih malih enklava, a tek onda kao druga mogućnost ovo o čemu vi pričate.

mene zanima :HercegBosanac a ne :hrvatinic

:smajl007
Ni ja se uopće ne slažem s njima oko teritorija hrvatske federalne jedinice, međutim, ne treba napadati odmah ovog Srbina iz SAD-a.
Čovjek je dao svoje viđenje situacije, upisi su mu konstruktivni i ne čini mi se zlonamjernim.
Samo bih rekao da ne poznaje situaciju dovoljno.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 18:26 

Pessimus dux je napisao/la:

najbolje bi rješenje bilo uključivanje tih malih enklava, a tek onda kao druga mogućnost ovo o čemu vi pričate.

Ni ja se uopće ne slažem s njima oko teritorija hrvatske federalne jedinice, međutim, ne treba napadati odmah ovog Srbina iz SAD-a.
Čovjek je dao svoje viđenje situacije, upisi su mu konstruktivni i ne čini mi se zlonamjernim.

Ma jasno.
Da smo se odrekli srednje Bosne danas ne bi bilo BiH.
Imao bi HB u sastavu Hrvatske. Bez Srednje Bosne, Hercegovina (kao ne-Muslimani kraj) nema ni jedan razlog da ostane u zajedničkoj državi s Muslimanima. Hrvatska Hercegovina s nekakvim Muslimanima u Sarajevu i Tuzli ima veze koliko i sa istočnom Afrikom.
Te enklave su jedino što fizički drži BiH na okupu (osim MZ koja već lagano popušta), a dugoročno će one ostat i jedino "ljepilo" BiH.

To je jedna stvar.
Druga stvar u kojoj je Pete u krivu, je njegov dojam da se tu radi o nekakvom "spašavanju šta se spasiti da".
Ako je "spašavanje što se spasiti da" činjenica da su Hrvati u Mostaru rapidno porasli sa 50% na 60% od 95. do danas, te da Hrvati zapadne Hercegovine imaju uvjerljivo najmlađe stanovništvo u BiH, najdinamičniju ekonomiju, pa sve do najboljih sportskih klubova u BiH, onda ja ne znam te nove pojmove u riječniku.
Teza da je vrijeme u Federaciji na strani Muslimana je naprosto pogrešna.
Kao što vidimo demografija i ekonomija im je u kurcu, a jedini "kapital" kojim raspolažu je vlastita mitomanska zaluđenost i umišljenost da su u poziciji nekakave glavne žrtve koja se već dobrim dijelom istopila.
Što se tiče srednje bosne, ona nije bitna radi % teritorija, sve hrvatske enklave srednje Bosne čine zajedno 1% površine BiH, dakle beznačajan teritorij, ali sa demografskog gledišta (užasno su gusto naseljene, predstavljaju daleko najgušće naseljeni dio HB, a unutar njih 90% stanovništva su Hrvati), ekonomskog, povijesnog, sentimentalnog i svakog drugog, neprocjenjive su za Hrvate u BiH a za Muslimane bezvrijedne, i niti jedan milimetar hrvatske Srednje Bosne nije na prodaju.

Eto toliko.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 18:31 

Robbie MO je napisao/la:
Ma jasno.
Da smo se odrekli srednje Bosne danas ne bi bilo BiH.
Imao bi HB u sastavu Hrvatske. Bez Srednje Bosne, Hercegovina (kao ne-Muslimani kraj) nema ni jedan razlog da ostane u zajedničkoj državi s Muslimanima.
Te enklave su jedino što fizički drži BiH na okupu (osim MZ koja već lagano popušta), a dugoročno će one ostat i jedino "ljepilo" BiH.

To je jedna stvar.
Druga stvar u kojoj je Pete u krivu, je njegov dojam da se tu radi o nekakvom "spašavanju šta se spasiti da".
Ako je "spašavanje što se spasiti da" činjenica da su Hrvati u Mostaru rapidno porasli sa 50% na 60% od 95. do danas, te da Hrvati zapadne Hercegovine imaju uvjerljivo najmlađe stanovništvo u BiH, najdinamičniju ekonomiju, pa sve do najboljih sportskih klubova u BiH, onda ja ne znam te nove pojmove u riječniku.
Teza da je vrijeme u Federaciji na strani Muslimana je naprosto pogrešna.
Kao što vidimo demografija i ekonomija im je poprilično u kurcu, a jedini "kapital" kojim raspolažu je vlastita mitomanska zaluđenost i umišljenost da su u poziciji nekakave jedine žrtve koja se već dobrim dijelom istopila jer više nema pokrića.
Što se tiče srednje bosne, ona nije bitna radi % teritorija, sve hrvatske enklave srednje Bosne čine zajedno 1% površine BiH, dakle beznačajan teritorij, ali sa demografskog gledišta (užasno su gusto naseljene, predstavljaju daleko najgušće naseljeni dio HB, a unutar njih 90% stanovništva su Hrvati), ekonomskog, povijesnog, sentimentalnog i svakog drugog, neprocjenjive su za Hrvate u BiH a za Muslimane bezvrijedne, i niti jedan milimetar hrvatske Srednje Bosne nije na prodaju.

Eto toliko.

Ovo su sve činjenice i lijepo ih je pročitati na jednom mjestu, ali ne valja se uljuljkati u to.
Borba traje, a treba biti oprezan u svakoj sljedećoj rundi. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 19:16 

Da i ja ne kvotam Robbija bespotrebno , u potpunosti ću se samo složiti s njegovim upisom.
Nikakve predaje/prodaje naše Srednje Bosne od strane Hrvata na ovom kompaktnom dijelu teritorija ne smije i neće biti nikada .
To je ukratko to .

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 19:34 

Budimo realni, da ne postoji tih 5 enklava u Srednoj Bosni, ja se danas ne bi zalagao za pravednu, federaliziranu i naprednu BiH, niti za ikakvu BiH, nego bi se čudio kako one kućice za carinu već nisu postavljene iznad Livna, Kupresa i Mostara.

Za razliku od svih ostalih dijelova BiH ( od Bihaća do Istočne Bosne), na koje po barem 2 naroda imaju elemenata da polažu neko povijesno, demografsko i političko pravo, kompaktni dio Hercegbosne (od Livna preko Kupresa do Neuma) nikad nije niti manjim dijelom Muslimani niti je doseljeno pravoslavnih, već je odvajkava bio isključivo hrvatski, sa 90% Hrvata i prije rata. :zivili
Dakle, jedini dio BiH koji nije bio sporan ni 1991.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:01 

Mogu li ja realno pomoći Srbima, ovaj ionako nepovezani batrljak zapadno od Brčkog (uključujući Brčko) naprosto utope u Bosnu (građansku državu sa većinom Bošnjaka) a istočni ostatak, bez istočnog Sarajeva dakako jer je vječna prijetnja zamišljenoj Bosni, lijepo odvoje i odnesu u Srbiju.

Mislim da se niko ne bi bunio.

E u tom slučaju može i Peteovo rješenje za Hrvate proći i mi ćemo odnijet ono što možemo bez problema u Hrvatsku i isto se neće bunit niko previše.

U zamišljenoj situaciji problem BiH je riješen, još ako odmah sve tri države uđu u EU i primijene Eu standarde zaštite manjina, ne bi bilo problema i time bi ovaj prostor bio stabiliziran, a i Srbija bi dobila zamjenu za Kosovo.

Pa eto Pete ako se slažeš - da krenemo u akciju...

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:06 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Mogu li ja realno pomoći Srbima, ovaj ionako nepovezani batrljak zapadno od Brčkog (uključujući Brčko) naprosto utope u Bosnu (građansku državu sa većinom Bošnjaka) a istočni ostatak, bez istočnog Sarajeva dakako jer je vječna prijetnja zamišljenoj Bosni, lijepo odvoje i odnesu u Srbiju.

Mislim da se niko ne bi bunio.

E u tom slučaju može i Peteovo rješenje za Hrvate proći i mi ćemo odnijet ono što možemo bez problema u Hrvatsku i isto se neće bunit niko previše.

U zamišljenoj situaciji problem BiH je riješen, još ako odmah sve tri države uđu u EU i primijene Eu standarde zaštite manjina, ne bi bilo problema i time bi ovaj prostor bio stabiliziran, a i Srbija bi dobila zamjenu za Kosovo.

Pa eto Pete ako se slažeš - da krenemo u akciju...

:palacgore2

I Banjalučka regija je enklava.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:14 

Bunike si jeo?

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:16 

Ma oni bi nas gurnuli da razbijemo BiH u komadiće, da oni odšetaju lepo u Srbiju a da mi snosimo posljedice.

Pa brate raspišite referendum, iščupajte RS iz BiH i odnesite u Srbiju, pa kolike žrtve budu, budu...

A mi ćemo sigurno lepo znat što ćemo kad vi to rešite...

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:27 

Ma oni bi nas gurnuli da razbijemo BiH u komadiće, da oni odšetaju lepo u Srbiju a da mi snosimo posljedice.

Pa brate raspišite referendum, iščupajte RS iz BiH i odnesite u Srbiju, pa kolike žrtve budu, budu...

Hvala bogu, u kremlju je Putin a ne Jelcin, niko nece ni taci Srpsku :kava

mnoge li si majke ojadilo!
Ljudske su te kosti zatrpale,
ljudskom si se krvlju opjanilo

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:32 

Haha Srbi se pouzdaju u Ruse, nije Srpska na životu zbog Rusa, nego zbog Amera. Što moćni Putin može na Kosovu?

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:38 

Starfucker226 je napisao/la:
Haha Srbi se pouzdaju u Ruse, nije Srpska na životu zbog Rusa, nego zbog Amera. Što moćni Putin može na Kosovu?

A ko stoji iza Dodika, tadic ili Rusi? Procitaj izjave ruskog ambasadora i sve ce ti biti jasno, tu je ruski kapital i kraj price.Sta ce nam kosovo sa 2 miliona islamskih fundamentalista? da preplave Srbiju? Neka hvala, eto ti kosovo nosi ga :biceovodobro

mnoge li si majke ojadilo!
Ljudske su te kosti zatrpale,
ljudskom si se krvlju opjanilo

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:40 

Vi ste hteli Bosnu van SFRJ, Srbi su hteli Srpsku van Bosne.
Ovo rešenje je kompromis. KOMPROMIS, ako nekom nije jasno.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:41 

Robbie MO je napisao/la:
Budimo realni, da ne postoji tih 5 enklava u Srednoj Bosni, ja se danas ne bi zalagao za pravednu, federaliziranu i naprednu BiH, niti za ikakvu BiH, nego bi se čudio kako one kućice za carinu već nisu postavljene iznad Livna, Kupresa i Mostara.

Naravno, nema razloga da u hrvatskoj federalnoj jedinici budu samo ona područja koja su ionako po svemu više hrvatska od same RH. Treba prije svega hrvatska područja središnje Bosne stavit u sastav hrvatske federalne jedinice, jer ta područja muslimani najviše svojataju i nastoje tamošnje Hrvate pretvoriti u neznatnu manjinu. Kad bi se išlo samo na kompaktna hrvatska područja HNŽ, ZHŽ i HBŽ, onda se entitet može proglasit sutra, preksutra nezavisnost...

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:42 

Nas i Rusa trista miliona :smijeh

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:46 

Pessimus dux je napisao/la:

ma naravno. evo DarthCroat i ja smo iz istog mjesta, Vareša, rodom, al hvala bogu da ima više različitih mišljenja o ovakvo važnoj temi jer i samim time ona dobiva na značenju (iako sumnjam da postoji hrvat u BiH kojem ovo nije važno).

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:53 

daxt je napisao/la:
A ko stoji iza Dodika, tadic ili Rusi? Procitaj izjave ruskog ambasadora i sve ce ti biti jasno, tu je ruski kapital i kraj price.

Poanta je u tome da RS postoji zato što Amerika nije bila protiv toga, ne zbog nikakvih Rusa. Dok Rusija još nije imala nikakvog utjecaja, dakle prije Putina i jačanja ruske vanjske politike, Ameri su amenovali opstanak RS.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 20:57 

PCM je napisao/la:
Da i ja ne kvotam Robbija bespotrebno , u potpunosti ću se samo složiti s njegovim upisom.
Nikakve predaje/prodaje naše Srednje Bosne od strane Hrvata na ovom kompaktnom dijelu teritorija ne smije i neće biti nikada .
To je ukratko to .

to je meni jasno već odavno, samo nekad stvari ne idu onako kako smo ih mi zamislili (referiram na izdaju bosne u ratu). po meni, koji sam pristalica policentričnog (više manjih ekonomskih centara) ove enklave daju izvrstan temelj za gospodarski razvoj rast i razvoj, dovoljno atraktivan za opstanak hrvata, a opet nedovoljno atraktivan za naseljavanje muslimana (koji će se zasigurno okretati zenici i sarajevu. takav primjer je split koji usisava svu mladu i perspektivnu radnu snagu od doline nereteve do zadra). samo treba na tome poradit. monocentričan razvoj koji ima hrvatska vidimo do kud je dogurao.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 21:05 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
PCM je napisao/la:
To je ukratko to .

to je meni jasno već odavno, samo nekad stvari ne idu onako kako smo ih mi zamislili (referiram na izdaju bosne u ratu). po meni, koji sam pristalica policentričnog (više manjih ekonomskih centara) ove enklave daju izvrstan temelj za gospodarski razvoj rast i razvoj, dovoljno atraktivan za opstanak hrvata, a opet nedovoljno atraktivan za naseljavanje muslimana (koji će se zasigurno okretati zenici i sarajevu. takav primjer je split koji usisava svu mladu i perspektivnu radnu snagu od doline nereteve do zadra). samo treba na tome poradit. monocentričan razvoj koji ima hrvatska vidimo do kud je dogurao.

Zbog samog teritorijalnog rasporeda Herceg Bosne, buduća (kon)federalna jedinica bi morala imati jake općine. Skoro pola sadašnjih županijskih nadležnosti i prihoda bi trebali pripasti općini.

Obrazovanje, socijala, kultura, vlasništvo nad zemljištem (bivšim državnim), svi komunalni poslovi, zdravstvo na razini Domova Zdravlj (kadroviranje), policija (kadroviranje).
Svaka općina da ima općinski sud, što trenutno nema.

Od prihoda, osim sadašnjih, koje već općine dobivaju - porez na dobit u potpunosti spustiti na općine, jer ga dosada županije sebi uzimaju. Pa će općina imati izravne financijske koristi od svojih jakih firmi.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 21:10 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Vuco je napisao/la:
Što se tiče enklava... po meni su enklave daleko bolje rješenje, nego nekakvi "zajednički" kantoni ili kanton, entitet što li već, u kojem će Hrvata biti 50, 55 ili 60%.

Ponovimo, ovdje se radi o - unutarnjim - granicama države BiH, sasvim druga stvar ako ćemo o podijeli BiH.

Evo na primjer kako izgledaju neki kantoni u Švicarskoj:

Kanton Freiburg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_FR.svg

Znači tu imamo jedan kanton, koji ima čak četiri svoje, ajmo reći, enklave. Jednu veću, pa jednu srednju, plus dva "otočića", koja najviše podsjećaju na Veliki i Mali Školj.

Kanton Lausanne
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_VD.svg

Freiburgu susjedni kanton. Tu se vide Freiburške enklave, s time da i Lausanne na sjeveru ima svoju enklavu.

Kanton Solothurn
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_SO.svg

Ionako raštrkan, s dvije enklave na sjeveru, plus jedan "Mali Školj" na jugu.

Kanton Schaffhausen
http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Swit ... Map_SH.svg

Dvije enklave, da bi se došlo u ovu jednu mora se proći čak kroz dva susjedna kantona.

Kanton St. Gallen
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_SG.svg
Ovaj kanton u sebi ima enklavu, koja je opet podijeljena na dva kantona, a jedan od ta dva kantona je opet podijeljen u jedan veliki i dva mala.

Kantoni Ausserrhoden i Innerrhoden unutar kantona St. Gallen.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_AR.svg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_AI.svg

I... tko bi rekao... funkcionira. Ok, to je Švicarska, a mi smo eto Balkanci. No zato je još važnije da nas se odvoji jedne od drugih. Kako će to izgledati na mapi nije relevantno.

Da istaknemo post. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 21:18 

daxt je napisao/la:

Hvala bogu, u kremlju je Putin a ne Jelcin, niko nece ni taci Srpsku :kava

Što bi Dino Merlin rekao: "Daleko su Istanbul i Beč"...

Ja bih dodao i Moskva, slabi temelji, da je Rusija jaka ne bi Rumunjska i Bugarska bile u EU a to je 40 milijuna ljudi a ne milijun Srba u RS.

Nema tu nafake, a RS i njena budućnost nije svijetla osim ako na neki način ne naprave od Hrvata saveznike (svih Hrvata), ne da je niko neće taknuti nego je diraju svakodnevno, sitni dodiri zasad no čekaju očito pravi trenutak.

A priče o ekonomiji valjda ni vi više ne pušite, RS uzgred živi od prodaje obiteljskog srebra i kredita za koje se moraju vratit ustupci. Doduše bolji je život Srba u BiH nego Bošnjaka.

No nisu to neke drastične razlike, a koliko je RS jaka najbolje se vidi na AC BL-Gradiška - hoće li ti Mahovljani više?

Svi smo mi na izmaku snaga...

Vrijeme je za prave kompromise a ne ono što se nama, poput Tere, čini kompromisom.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 21:27 

Još jedna zanimljivost za sve protivnike hrvatskih enklava središnje Bosne, samo lašvanska enklava imala bi više Hrvata nego što nezavisne države San Marino, Lihtenštajn i Monako imaju ukupno stanovnika, daklem može se komotno proglasit Hrvatska Republika Lašvanska :zubati

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 21:33 

ocemo pocet crtati karte tih enklava,ukljucujuci sva naselja :zubati

Vrh

PostPostano: 01 vel 2010, 21:38 

Starfucker226 je napisao/la:
Još jedna zanimljivost za sve protivnike hrvatskih enklava središnje Bosne, samo lašvanska enklava imala bi više Hrvata nego što nezavisne države San Marino, Lihtenštajn i Monako imaju ukupno stanovnika, daklem može se komotno proglasit Hrvatska Republika Lašvanska :zubati

Ljutiće se Lepenička dolina i Žepčaci,bolje HRSB-Središnja Bosna.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 433 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Banya, dunno, dzamijas, kily i 82 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: