HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 tra 2026, 04:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera
PostPostano: 30 lis 2015, 16:19 

Isto se osjecam u Hrvatskoj.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:20 

U Srbiji bi moro vidjeti jer nisam bio osim jednom kratko u onom Drvengradu Kusturicinom.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:20 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
BBC je napisao/la:

S kim se ti svađaš ?

FB grupe oosnovali kaže Bobo da mi iz osterrajha i švabe ne dolazimo. Zamisli.. jer smo najčešće dolje zbog blizine. Ovi preko bare dodju jednom u deset godina i njih vide na skajpu. A nas ne podnose.

Pa što ste ih naučili na novac, sami ste krivi. Ili si faca ili ne, ne da se to kupiti.
Hebeš FB grupe, koga to može naljutiti.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:25 

Vrijeme da izvučem Tvrtkovu staru kolumnu.

Citat:
Ponekad kanalizacija vrati fekalije tamo odakle su ušle u kanalizacijski otvor. Kao što se fekalije vraćaju na svoj izvor, tako se dijaspora vraća svojim korijenima. Ponekad i nakratko. Zasmrde malo i odu kud su prvobitno krenule.

_________piše: Tvrtko Milović l poskok.info

Tako se završava ljeto, period kada se dijaspora nakratko vrati. Prekvarcani i prešminkani, izlaze iz svojih Bemveova ukrašenih križićima i grbovima RH. Momci odjeveni u usku odjeću, nakićeni lancima, djevojke sretno udate za «naše momke vani», djecu su ostavile zadovoljnim svekrvama kojima ne smeta što se djeca zovu Leo i Lea. Oni se pijani zanose u ritmovima neofolka, svaku pjesmu znaju na pamet i svaka ih u srce dira. Grle se međusobno dok im križići s uljanih prsa bacaju odsjaje disko kugli.

Domicijelna omladina u isto vrijeme se gnuša i divi a domicijelne djevojke pokušavaju saznati koji je od nabildanih slobodan da je uda u Austriju, Švedsku il koju već kanalizacijsku rupu iz koje dolaze.

Otužna slika hercegbosanskog noćnog života obično završava početkom rujna. Pokoja zaostala svadba u kojim se još jedna naša cura probila do predgrađa Upsale ili Gratza, obilježava kraj sezone priljeva ojra.

Kakve su posljedice ovog, ne tako novog fenomena!? Pored demografskih, sociološke posljedice mnogo su teže. Prvenstveno za djevojke. Majke su ih već naučile da su domaći momci kreteni i da je najbolje udat se u Njemačku. Iako neobrazovane i zatucane, naše cure prirodno su inteligentne, pa su i same shvatile da je udaja u dijasporu najlakši put do lagodnog života bez rada.

Samo po sebi, ovo ne bi bio problem. Ali obzirom na raširenost ovakvih shvaćanja, posljedice po društvo postaju alarmantne. Ne samo da se jedan dio djevojaka udaje vani, nego one koje se ne uspiju tako «sretno» udati, čekaju! Domaći momci im ne mogu ponuditi život kakav je na zapadu, pa ih stoga i ne zanimaju. One čekaju da naiđe pravi. Dijasporac. Takvi znaju ne naići godinama, pa djevojke ostare i postanu neinteresantne i onim domaćim. Tako i jedni i drugi postaju dio crne hrvatske statistike o nevjerovatnom procentu «starih cura i momaka». Naravno, fenomen «starih cura i momaka» mnogo je dublji i kompleksniji a ovo je samo jedan od njegovih segmenata.

Dijasporci sa sobom donose i druge fenomene. Njihovo blještavilo pokazuje da su oni, tamo gdje već jesu, uspjeli. Svojim autima i nakitom pokazuju da i tako mladi mogu biti bogati. Kao što gangsteri zaokupljaju umove mladića, tako i udate nakvarcane bauštelke pokazuju da jedino što za uspjeh treba jeste suprug iz Austrije. Sama pojava dijaspore destimulira radne navike i odgađa sklapanje brakova u značajnom procentu.

Iako realno dijaspora ne živi ništa kvalitetnije nego mladi u HB, aura koju šire primamljiva je za većinu mladih u Herceg Bosni. Godine katastrofalnog edukacijskog sistema u HB onesposobile su mlade da misle svojom glavom i da analiziraju pojave oko sebe. Jer da znaju misliti shvatili bi da je cijela dijaspora ovdje ipak na samo na godišnjem odmoru. Oni su tu da potroše novac, da se dobro provedu i da ostvare pokoji jeftin seksualni užitak, ako ne i brak. O ostatku njihove godine mladi u HB ne znaju ništa.

Ono što dijaspora donosi u HB treba staviti na vagu. Pozitivna strana svakako su euri. I to mnogo eura. Negativna strana je sve ostalo. Vrijednosti koje donose razarajući su po naše društvo. Mahom su primitivni i zaostali u vremenu kada su njihovi roditelji otišli vani. Vulgariziraju religiju i nacionalne vrijednosti i nameću ih kao relevantne. Euri koji donose ne vrijede truleži koju rašire. Vaga bi prevagnula da je dijaspora štetna za HB.

Stoga skromno predlažem, svjestan nerealnosti želje, da se prema dijaspori ophodimo kao prema izbačenoj kanalizaciji: začepimo nosove i trpimo dok se ne povuče

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:36 

Eto ministre kad dodjes u Hercegovinu nema da fulas iduće ljeto. Uzgred Tvrtko izgleda ko debeli zadrigli krmak, pa ako ga neka hercegovca ostavila rad dijasporasa i inspirirala na ovu kolumnu davno sam je si kriv.

Slušaj Tvrle! To je put do ženskog srca. Jebes ironiju i prazne riječi.

Mozda i smrsao. Davno je ovo pisao.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:38 

Boli? I treba da boli, reče drug Tito.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:40 

Eto ministre kad dodjes u Hercegovinu nema da fulas iduće ljeto. Uzgred Tvrtko izgleda ko debeli zadrigli krmak, pa ako ga neka hercegovca ostavila rad dijasporasa i inspirirala na ovu kolumnu davno sam je si kriv.

Ima kravatu. Pravi gospodin. =))
Katastrofa tekst, a i tema prilično tupava, uvod, ma sve... :kava

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:48 

Najgori su dijasporaši koji se hvale i misle da su pokupili svu pamet svijeta. Umišljeni, odnarodeni i gledaju "raju" s visoka. Ono kada krenu "kod nas je ovako", " nema toga kod nas" itd...

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:52 

Citat:
Godine katastrofalnog edukacijskog sistema u HB onesposobile su mlade da misle svojom glavom i da analiziraju pojave oko sebe

Ovo nije točno,malo koga je obrazovni sustv naučio da "misli"...već je prije lijepo napisao da su majke (roditelji) te koje su djeci utuvile u glavu gluposti,tj. nametnule im sustav vrijednosti.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:54 

Wind je napisao/la:

Ima kravatu. vi gospodin. =))
Katastrofa tekst, a i tema prilično tupava, uvod, ma sve... :kava

Tvrle meni bezze. Inače jedini zgodan Hercegovac mi je budući konzul Zriki. Kolko ljeta ono on ima? :wub

I Nino je dobar al oženjen :D

Ministre, sto ima boljeti mene titati? Ja sam viza za budućnost u priči kako god okreneš :)

A bila bi i u Sarajevu :)

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:55 

Kako izgleda vaš tjedan/mjesec odmora u zavičaju ?
Opišite redoslijed i furku.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 17:32 

Ja sam viza za budućnost u priči kako god okreneš :)

A bila bi i u Sarajevu :)

Sena internet. :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.