HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 sij 2025, 00:05.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 580 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Prijedlog o ujedinjenjima županija/kantona
PostPostano: 16 pro 2015, 16:45 

zec je napisao/la:
Raspravljajte samo o, kako naslov teme glasi, ujedinjavanju kantona/županija. Koji DGG i Bosanski Petrovac :laugh , nema izdvajanja općina. Ja sam za 1+1 ili 2+2. Maksimalna zaštita H i B u kantonu gdje su manjina(školstvo, kultura...).

Još jednom molim uvaženo forumstvo da se drži teme. Da sam šćeo izdvajat općine igro bi se na paintu, a ne na forumu.

Zečino, što se tiče 'maksimalne zaštite', pogledaj moj post iznad. Općine s etničkom većinom različitoj od etničke većine kantona imaju kantonalne ovlasti u obrazovanju, lokalnom poslovanju, radiju i tv-u, kulturi itd.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 17:29 

Tuta je napisao/la:
Još jednom molim uvaženo forumstvo da se drži teme. Da sam šćeo izdvajat općine igro bi se na paintu, a ne na forumu.

Kanton 10 se kompletan ne može ujediniti sa bilo čim. Ili će se izdvajat opštine ili se taj kanton neće ujedinjavati sa drugim kantonima. Tako jednostavno. Izetbegović junior NIKAKO ne bi preživio da odustane od glavne prednosti koju federacija pruža Bošnjacima a to je kontinuitet teritorije. Ako bi K10, koji je u perspektivi nenaseljena pustinja, pripojio ZHK time bi praktično odustao od veze sa USK i već sljedeći dan bi bio obješen kao izdajnik u sred Sarajeva.

Budimo makar malo realni ovdje. Ja sam već uveliko obilježen kao četnik i ustaša od strane 99% bošnjačkih forumaša na internetu tako da me je teško proglasiti bošnjačkim maksimalistom ili šta ti ja znam. Ne navijam više ni za jedne ni za druge ni za treće. Ali govorim realno da se mora sagledati situacija onakva kakva jeste:
živorođeni u prvih 10 mjeseci 2015 (2014)
ZHK 583 (643)
PK 136 (163)
K10 335 (351)
HNK 1.478 (1.431) -- Konjic 165 (140) -- Jablanica 51 (52)
Vareš 35 (48)
Žepče 204 (217)
Jajce 115 (164)
Kiseljak 101 (143)
Kreševo 20 (38)
Vitez 155 (197)

A sa druge strane:
KS 3.791 (3.647)
TK 3.088 (3.071)
ZDK 2.775 (2.778) -- Vareš 35 (48) -- Žepče 204 (217)
Konjic 165 (140)
itd

Naravno da ove podatke imaju i političari. Ako su se Bake i Čova nešto dogovorili to je zato što je Čova došao sa nekim prijedlogom i sa nekim popuštanjem. To je ono, čista logika jebiga. To što Bakir priča o dogovoru ne znači da je Bakir pokrenuo pregovore niti da je Bakir popustio. Po svemu sudeći, Čova je popustio. I to dobro. Živi bili pa vidjeli.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 17:35 

Pa linija Kupres-Livno sječe UNŽ od ostatka bošnjačkih kantona, oni su na prvoj liniji. Izdvajanje srpskih općina ne igra nikakvu ulogu.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 17:40 

Tuta je napisao/la:
Pa linija Kupres-Livno sječe UNŽ od ostatka bošnjačkih kantona, oni su na prvoj liniji. Izdvajanje srpskih općina ne igra nikakvu ulogu.

Pa Kupres bi se pripojio SBK naravno :zivili

Ma ko zna šta su se dogovorili. Ako su išta. Ali ako jesu, jedino što ima smisla je da je Čova popustio u tom teritorijalnom smislu. Svako pametan i realan zna da je tako.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 17:42 

Nebula je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Pa Kupres bi se pripojio SBK naravno :zivili

Ma ko zna šta su se dogovorili. Ako su išta. Ali ako jesu, jedino što ima smisla je da je Čova popustio u tom teritorijalnom smislu. Svako pametan i realan zna da je tako.

Nije mi realno stvaranje novih kantona, pogotovo ne pustinjskih.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 17:44 

Fizičko spajanje USK sa ostalim bošnjačkim kantonima ima smisla koliko i
spajanja PK sa ostalim hrvatskim kantonima. To je nepotrebno.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 17:48 

Nebula, kad si ovo sve napiso, ispade da naši političari priželjkuju raspad BiH pa im je stalo do teritorijalnih kontinuiteta, pa smo federacija tek onako, da budemo nešto.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 17:59 

Tuta je napisao/la:
Nebula, kad si ovo sve napiso, ispade da naši političari priželjkuju raspad BiH pa im je stalo do teritorijalnih kontinuiteta, pa smo federacija tek onako, da budemo nešto.

Pa nije se đaba crtao teritorijalni koridor do Goražda. Nije se đaba crtalo zaleđe Dubrovniku (opština Ravno) uglavnom na srpskoj etničkoj teritoriji. Nije se đaba u startu dogovorilo da RS mora biti u kontinuitetu (pa zato nije dolazilo u obzir da Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Višegrad itd pripadnu Federaciji). Nije se đaba Slobo odrekao Ilijaša, Ilidže i Vogošće. Itd.

Prilikom crtanja entiteta itekako se vodilo računa o kontinuitetu teritorija jer jasno je da se entiteti jednog dana mogu odvojiti u slučaju da se promjene odnosi velikih sila. Megakantoni su skoro pa entiteti a u svakom slučaju krupan korak prema tome da budu entiteti. I moraće se računati sa tim da će se i oni jednog dana možda odvojiti. Ko na to ne bi računao taj jednostavno ne treba da se bavi politikom.

Poenta je u tome da Bošnjaci trenutno imaju pozitivne trendove. Nemaju nikakav valjan razlog da išta mijenjaju. Hrvatski EU pasoši čine čuda. Ako su ipak Bošnjaci pristali da mijenjaju trenutno za njih izvrsno stanje, onda je za vjerovati da su dobili neku nevjerovatno dobru ponudu. Bumo vidjeli.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 19:19 

Evo;
slika
Nebula ti si na teškim drogama (a i previše pričaš kaj tvoji hoće).
Dobro da ne spominješ Neum.
A brojke su ti trule, to znaš?

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 19:24 

Nebula je napisao/la:
Pa nije se đaba crtao teritorijalni koridor do Goražda. Nije se đaba crtalo zaleđe Dubrovniku (opština Ravno) uglavnom na srpskoj etničkoj teritoriji. Nije se đaba u startu dogovorilo da RS mora biti u kontinuitetu (pa zato nije dolazilo u obzir da Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Višegrad itd pripadnu Federaciji). Nije se đaba Slobo odrekao Ilijaša, Ilidže i Vogošće. Itd.
Prilikom crtanja entiteta itekako se vodilo računa o kontinuitetu teritorija jer jasno je da se entiteti jednog dana mogu odvojiti u slučaju da se promjene odnosi velikih sila. Megakantoni su skoro pa entiteti a u svakom slučaju krupan korak prema tome da budu entiteti. I moraće se računati sa tim da će se i oni jednog dana možda odvojiti. Ko na to ne bi računao taj jednostavno ne treba da se bavi politikom.
Poenta je u tome da Bošnjaci trenutno imaju pozitivne trendove. Nemaju nikakav valjan razlog da išta mijenjaju. Hrvatski EU pasoši čine čuda. Ako su ipak Bošnjaci pristali da mijenjaju trenutno za njih izvrsno stanje, onda je za vjerovati da su dobili neku nevjerovatno dobru ponudu. Bumo vidjeli.

Ovaj post je vrhunac bezobraznosti.
RS se htio odvojiti, vi valjda ne želite.
DGG je ostao u federaciji samo zato što je Tuđman htio tampon uz granicu.

Stalno spominješ svoje i tvoje želje. Da nisi "malo" nerealan?
Linija se crtala drugačije. Npr mogao je Prijedor pripast vama, ne bi se narušio kontinuitet RS. Ili Doboj.
Pa nisu.
Niste vi ta liga da bi odlučivali o nečemu.
HBŽ je hrvatska županija, vi se u njemu pitate kao i mi u Goraždu.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 19:39 

Ceha je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

Ovaj post je vrhunac bezobraznosti.
RS se htio odvojiti, vi valjda ne želite.
DGG je ostao u federaciji samo zato što je Tuđman htio tampon uz granicu.

Stalno spominješ svoje i tvoje želje. Da nisi "malo" nerealan?
Linija se crtala drugačije. Npr mogao je Prijedor pripast vama, ne bi se narušio kontinuitet RS. Ili Doboj.
Pa nisu.
Niste vi ta liga da bi odlučivali o nečemu.
HBŽ je hrvatska županija, vi se u njemu pitate kao i mi u Goraždu.

Eto neka ste vi Premier League, a mi kantonalna jug. Pitamo se u FBiH sto je najbitnije za to da se tvoji mokri megalomanski snovi nikada ne ostvare.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 20:03 

Gle...
Rahat patnja vam propada, sad ak hoćete propasti skupa s njom...
Bošnjakistan do Beča, ak ti je tak lakše =))

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 20:06 

Ceha je napisao/la:
Gle...
Rahat patnja vam propada, sad ak hoćete propasti skupa s njom...
Bošnjakistan do Beča, ak ti je tak lakše =))

A vi poklapate sve u sesnaest, jasta radi. =)) Pa vi govorite o propasti Bosnjaka od 2009. godine, tj od kako ovaj forum postoji. I stalno ponavljate mantre, "zelembaCi" propadaju, samo sto nisu krahirali. A "zeleni" nikako da krahiraju... :evotigana Kani se corava posla, lahko je biti kartograf u Agramu i najavljivati nestanak Bosnjaka.

Ono kao, "Bosnjaci prihvatite ono sto vam mi nudimo, a sto je vase ionako, da vam ne bi uzeli sve sto je vase". =)) A dolazi od onoga ciji je narod u jos vecoj demografskoj banani. =)) Koliko god Bosnjaci morebitno stagnirali demografski, jos uvijek je to daleko od nivoa hrvatskog i srpskog.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 20:16 

Ne shvaćam zašto trolaš?
Pogledaj tutinu kartu. Jer vam tko uzeo što ?
Eventualno se raspravlja o par općina ili sela koji bi promjenili županiju.

Je li tko tražio koridor PŽ-Mostar, kao što je Nebula tražio povezivanje USK sa Sarajevom?
Je li tko tražio USK, kao što ste vi na početku tražili pripajanje PŽ Tuzli?
Je li tko tražio "srpski" Petrovac, pola "srpskog" Sanskog Mosta, Ključa, Krupe i Bihaća, kao što vi tražite "srpski" DGG?
Je li tko tražio cijelu SBŽ, a da nije trepnuo okom?

Sorry, jedini ludi fanatici tu su tvoji...

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 20:22 

Ceha je napisao/la:
Ne shvaćam zašto trolaš?
Pogledaj tutinu kartu. Jer vam tko uzeo što ?
Eventualno se raspravlja o par općina ili sela koji bi promjenili županiju.

Je li tko tražio koridor PŽ-Mostar, kao što je Nebula tražio povezivanje USK sa Sarajevom?
Je li tko tražio USK, kao što ste vi na početku tražili pripajanje PŽ Tuzli?
Je li tko tražio "srpski" Petrovac, pola "srpskog" Sanskog Mosta, Ključa, Krupe i Bihaća, kao što vi tražite "srpski" DGG?
Je li tko tražio cijelu SBŽ, a da nije trepnuo okom?

Sorry, jedini ludi fanatici tu su tvoji...

Ne provaljuj se i ne mjesaj tutu u ovo. Ja se s njegovim prijedlogom slazem i sutra bi ga prihvatio. Mislio sam na tvoja nebulozna megalomanska zdruzivanja ZHK i HNK, SBK u nekakav fantomski hrvatski megakanton skupa s HNK, ZHK, K10 i PK te izdvajanje i fragmentaliziranje opcina kako tebi pase uz istovremeno nijekanje iste mogucnosti Bosnjacima jer je "ekonomski neodrzivo" i slicnim floskuletinskim izgovorima...

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 20:35 

Amidza je napisao/la:
Ne provaljuj se i ne mjesaj tutu u ovo. Ja se s njegovim prijedlogom slazem i sutra bi ga prihvatio. Mislio sam na tvoja nebulozna megalomanska zdruzivanja ZHK i HNK, SBK u nekakav fantomski hrvatski megakanton skupa s HNK, ZHK, K10 i PK te izdvajanje i fragmentaliziranje opcina kako tebi pase uz istovremeno nijekanje iste mogucnosti Bosnjacima jer je "ekonomski neodrzivo" i slicnim floskuletinskim izgovorima...

Nerazumljiv si.
Gdje sam ja napisao da se Travnik treba pripojiti Posušju?
Ili da bi trebalo ujediniti 3 hrvatske s 2 mješane županije i hr. općine iz ostatka fBiH?

Na svakoj karti nešto piše. Neka je prikaz elektoprivrede, neka je nešto drugo.
U većini ovih prijedloga SBŽ je ili miješan, ili podijeljen.
Što se tiče izmjene općina, za svaku postoje argumenti.

Samo trolaš....
Pričamo o ovoj temi.
Mislim zbilja...

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 20:42 

Čoviću kuni se u federalizam, okreni na patetiku o bratstvu naših naroda i parlaj o teritorijalnom diskontinuitetu... Spašavaj ako Boga znaš!

Ko je vidio da brat bratu ne da priko njive... kako da Hrvati ne dopuste Bošnjacima da dođu do svog preko njihove 'njive', ta braća smo!

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 20:44 

Zašto je 3. takav bauk?
Pazi ovdje ne pričamo o njemu (bar ne do kraja), a ovi su već za Bečom krenuli cvilit.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 20:48 

Ceha je napisao/la:
Zašto je 3. takav bauk?
Pazi ovdje ne pričamo o njemu (bar ne do kraja), a ovi su već za Bečom krenuli cvilit.

Bauk je. Nama nije, Zapadu i Muslimanima jeste. Nama se sudi, njima nije, u boljoj su poziciji. Mi moramo jedno mislit, a drugo govorit! Šta doživišmo!

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 23:32 

Ma, treba to odjebat po kratkom postupku.
Tko će pričat s likovima poput Nebule i Amidžića?
Treba popričat Izetbegovićem i potkupit one koje treba, a kasnije će ovi veličat to kao super stvar, kao i Daytonski sporazum.
Srbe više ne dave.
Treba pričati s ljudima koji nisu gluhi i s kojima se nešto može riješiti :kava

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 23:37 

Drugim rijecima, bosnjackim izdajnicima i izrodima. Tipujem na Fahru Radoncica, Sulejman Tihic je rahmetli. To je taj profil "pregovaraca" bosnjackih koji vama odgovara. =))

:evotigana

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 23:39 

Kompromisno rješenje je jedan 100% bošnjački kanton i jedan 50%-50% kanton. Oba u teritorijalnom diskontinuitetu. E sad, pitanje je valja li to ili ne. Paritet u FBiH, paritet u 50-50 kantonu, paritet u Mostaru i Travniku. To je jedan od modela. Sad ne znam bi li Bošnjaci pristali na to, a i ako bi, koliko bi to bilo dobro za nas.

Mises

Vrh

PostPostano: 16 pro 2015, 23:41 

Kompromisno rješenje je jedan 100% bošnjački kanton i jedan 50%-50% kanton. Oba u teritorijalnom diskontinuitetu. E sad, pitanje je valja li to ili ne.

Mostar glavni grad FBiH, Travnik miješanog kantona. Oba distrikti. Paritet u FBiH, paritet u 50-50 kantonu, paritet u Mostaru i Travniku. To je jedan od modela. Sad ne znam bi li Bošnjaci pristali na to, a i ako bi, koliko bi to bilo dobro za nas.

Mises

Vrh

PostPostano: 17 pro 2015, 11:55 

Amidza je napisao/la:
Drugim rijecima, bosnjackim izdajnicima i izrodima. Tipujem na Fahru Radoncica, Sulejman Tihic je rahmetli. To je taj profil "pregovaraca" bosnjackih koji vama odgovara. =))
:evotigana

Ako je potrebno, da.
S time da je to vaš recept, zar ne?
Tko je postavljao Komšiće?
protein je napisao/la:
Kompromisno rješenje je jedan 100% bošnjački kanton i jedan 50%-50% kanton. Oba u teritorijalnom diskontinuitetu. E sad, pitanje je valja li to ili ne.
Mostar glavni grad FBiH, Travnik miješanog kantona. Oba distrikti. Paritet u FBiH, paritet u 50-50 kantonu, paritet u Mostaru i Travniku. To je jedan od modela. Sad ne znam bi li Bošnjaci pristali na to, a i ako bi, koliko bi to bilo dobro za nas.

Oni su ti pukli.
Misle da ih ima kao Rusa, a da je nas svakim danom sve manje.

Ako predložiš hrvatsku županije, po crtama ratnih fronta (manje-više), onda si nacist, separatist i razbijač jedne i jedinstvene.
Ako predložiš mješanu županiju, onda si smeće željno teritorija.
Nikad im nije dobro.

Vidiš da ovaj Nebula slini nad DGGom, a Amidžić dijeli BiH tako da su zeleni većina u svakoj županiji...

Realno, ova priča s mješanim bi i bila čudna.
Kako bi se birali izaslanici tu?
Kako bi se birao hr. predstavnik?
Postojala bi HR izborna jedinica koja bi obuhvaćala samo dio županije?

Ako bi bilo Hrvata više od Muslimana, onda bi to bila nova i proširena Herceg-Bosna.
Ako bi bilo Muslimana više od Hrvata, onda bi to trebao biti "građanski kanton" po načelu jedan čovjek=jedan glas. A i da se što prije sjedini s ostatkom Muslimanije da se "smanji" administracija.

Itd, u krug.

Kako ćeš uopće pričati s ljudima kojima je osnovna mantra da oni nešto zahtjevaju?
Koji razmišljaju da su potomci begovata, a da su svi ostali klasa ispod, odnosno šljam bez ikakvih prava?

Vrh

PostPostano: 17 pro 2015, 12:10 

Ne treba ništa potpisivati niti mijenjati,... jer se gubi vrijeme sa ovim ratnim jihad ciljevima, a ambijent u kojem velikobošnjačka politika misli da caruje, ustvari narod pljačka i izgadnjuje u FBiH, njima odgovara i uradit će sve da zaustave ulazak BiH u EU.
Ovo je običan manevar sa megažupanijama, još jedna ubleha. Tu će im i Srbi rado pomoći jer njima kao i ovima na sećiji ova EU priča kada se ogoli jeste kao onomad austrougarska aneksija i na kraju za Srbe to je NATO iz 199i neke.
Kud' i kad Turci u EU, tad i tud' i mali Mujo,... jednostavno rečeno oni će čekati Tursku. Bar im je to želja ako ih ne uguramo.

Ulaskom u EU čak i navrat-nanos metodom će biti dobro za Hrvate u BiH jer do tada će se ambijent drastično promijeniti, bar po pitanju ljudskih prava i sloboda, a to može samo značiti da će ova bahatost i agovanje federalnih partnera biti zamijenjena briselskim kadijom i naravno dosta stvari će biti provučeno kroz belgijski, tj. europski šablon.

Znači, juriš u EU. :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: burpee, Clint Eastwood, Hadzi Mustafa Aganlic, Naša Kvačica, potocnj, Vukota i 48 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: