|
|
Stranica: 1/6.
|
[ 146 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
lider30
|
Naslov: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 05 sij 2016, 19:39 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24105 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Na temu me je ponukao ovaj novi skandal, koji trese BiH. U pitanju je samoubojstvo Mahira Rakovca iz prosinca 2015., posinka od Dubravka Lovrenovića, gdje ima indicija da je Mahir bio žrtva sustavnog fizičkog i psihičkog zlostavljanja od vršnjaka u školi. Dečko je pohađao Međunarodnu osnovnu školu Sarajevo.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
joe enter
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 05 sij 2016, 19:53 |
|
|
Ja baš čitam o tome i moram reći daje na ovim prostorima školstvo i sama pedagogja zakazala 100%.
Uvek je bilo maltretiranja,i sam se kao klinac tukao svaki dan sa siledžijama , bežao od njih , plašio se,.. ali i vraćao , međutim nije u tome problem.
Kasnije jedan moj rođak mlađi od mene je baš bio nežan i majka njegova se žalila da ga tuku i maltretiraju , a ja junac od 18 godina sam mislio da je baš ženski petko kad ne sme da uzvrati kao što sam ja svojevremeno.
Ali tek kasnije mi je bilo jasno da tako stvari baš i ne stoje i da sva deca nisu ista i da ima mnogo daleko gorih slučajeva nego što je moj bio sa tučama i pretnjama. I što je najvažnije u svemu tome deca u većini slučajeva se ne žale roditeljima zbog sramote i straha.
I zato je velika odgovornost nastavnika i profesora da svaki dan i svaki sat moraju imati uvid šta se događa među decom i da non-stop moraju govoriti o tome samoj deci , a pod obavezno se mora gotovo na dnevnoj bazi imati kontakt sa roditeljima i same roditelje povezati.
p.s Kad bi moj pokojni otac čuo da sam ja nekog udario , čim bi ušao u kuću viknuo bi :"A đe si božiju ti majku jebem da vidiš đe je meko a đe tvrdo" , "ti ćeš malo *** da nekog biješ?!".
Ali se sećam takođe nekih očeva kad su svoje sinove učili ako su slabiji u tuči da ga rokne ciglom u glavu(kod nas kamenja nema u Vojvodini)
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
joe enter
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 05 sij 2016, 19:53 |
|
|
dupli
Koji je *** ovo sa forumom danas?!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Forumašš
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 05 sij 2016, 19:57 |
|
|
Mora da su ga hakirali Bošnjo ili Jack ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
_________________ Giggity giggity goo!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
granica
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 05 sij 2016, 20:10 |
|
|
sto pisete na razlicitim temama?
prebacicu post ovdje pa onda tema tamo moze biti izbrisana
te siledzije sto se izzivljavaju nad slabijima treba jednostavno za jaja objesiti i pustiti da vise jedno vrijeme dok ne dodju sebi..sutati *** bez pardona i zeliti im da kad tad naidju na ludaka koji nece sebe objesiti nego uzeti noz, mac, pistolj, pusku, nebitno, i pucati im u koljena
nema se tu sta diskutovati
potpis: pedagog
_________________ Recte facti fecisse merces est.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lider30
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 05 sij 2016, 20:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24105 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Ovo u Međunarodnoj školi je prešlo sve mjere uobičajenih fakinluka u školi. Uvijek je bilo dežurnih siledžija, koji su bili strah i trepet drugima ili malđima od sebe.
Ali izgleda da je ovdje bilo i seksualnog zlostavljanja, javnih ponižavanja, tako da se jadni dečko slomio. Pogotovo, ako je u pitanju senzibilan i emotivan karaker.
Ako je istina šta roditelji pričaju, to treba na čistac iznijeti i male gadove obilježiti. To su prave sadističke strukture ličnosti, koje se pokazuju već u osnovnoj školi. I najčešće su djeca gori i nemilosrdniji od starijih, jer često nisu svjesni posljedica ponašanja.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Wind
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 05 sij 2016, 20:44 |
|
|
Na ovaj događaj nađoh ovaj komentar. Treba li još nešto reći?! Citat: Kreirali ste drustvo u kojem participirate jer niste htjeli bolje i zdravije , Niste digli glas kad se drustvo stvaralo zasnovano na pogresnim , jako pogresnim principima . Niste digli glas ni na medije ni prosvjetu itd kad su propagirali lazne istine i lazne vrijednosti , dok su se mladi ljudi identificirali sa zlocincima i ponasanjem i izgledom vi ste gospodo pod navodnicima participirali u stvaranju istog . Ni licne tragedije vas ne izvode iz tog miljea vec se uredno i dostojansveno oglasavate u medijima stvarate za sebe bolje pozicije i pokazujete da u sustini i ne zalite
Zalosno i tragicno http://poskok.info/wp/sanja-vlaisavljev ... -sarajeva/
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lider30
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 05 sij 2016, 21:11 |
|
|
Ta škola je leglo netolerancije. Odvajaju muške i ženske, nastavnci iz Turske? Učenik iz 1999. - 2003. godine na FB: Citat: "Već pet dana razmišljam da li bih trebao išta reći o malom Mahiru i njegovom slučaju, budući da sam bivši učenik škole koja se nalazi u okviru iste institucije ("Bosna Sema") kao i Mahirova Internacionalna škola Sarajevo. Međutim, potaknut današnjim Lovrenovićevim intervjuom za Source, odlučio sam da kažem nešto o svom iskustvu, makar na Facebooku, pritom uzevši u obzir da je moja moralna obaveza preča od bilo kakve pogrešne interpretacije moje motivacije u ovom slučaju. Jednostavno, moram pričati o ovome, radi razjašnjenja nekih nepoznanica, radi onih koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji - ali prije svega, radi budućih generacija, jer ne želim da me jednog dana neko od njih pita zašto nisam ništa rekao kada sam imao priliku.
Tadašnji Tursko-Bosanski Sarajevo koledž, današnji Sarajevo Koledž, pohađao sam od 1999. do 2003. (sa izuzetkom školske 2001./'02. kada sam godinu dana proveo u Albuquerque Academy u Americi, kao učenik na razmjeni). Maltretiranje je počelo od početka, razlozi, koliko god idiotski izgledali, očiti, a motivisani isključivo interpretacijom mog "etničkog porijekla". Kada bih sastavljao spisak samo verbalnih uvreda na moj račun, pisao bih do sutra. Prijećeno mi je nožem na času, zapljuvavani su mi lični predmeti, jednom sam udaren ljestvama za dupli krevet dok sam bio u neslavnom internatu te škole. Najindikativnije, ipak, bilo je igranje igre zvane "traženje ratnog zločinca" - jedan vid žmire gdje sam ja bio gonjena životinja... A jednom su moji "drugari" odlučili da me "osunete", što ipak nije prešlo apsolutnu granicu ljudskog kao u Mahirovom slučaju (o čemu ću malo kasnije). I nikada niko nije odgovarao, niti dobio smanjeno vladanje, za bilo šta od ovoga. Par opomena, par razgovora sa roditeljima je bilo sve što je škola ikada poduzela.
Maltretiranje je dolazilo i od nastavnika (mada su to već izolirani slučajevi, i nastavni kadar je bio većinom pristojan). Primjera radi, nastavnica bosanskog me je jednom prozvala da bi mi rekla kako je čitala istraživanje po kojem se ljudima koji jedu svinjetinu inteligencija postepeno smanjuje. Da je dalje podgrijala maltretiranje za koje je znala da se dešava, očito jeste. Iz kojih razloga, ne znam. Možda joj je bilo smiješno. Meni nije.
Problem, je, međutim, u samom obrazovnom modelu i sistemu ove i sličnih škola: prvi dio problema je taj da su učenici fizički odvojeni od suprotnog spola - a sasvim je jasno da je strpati dvjesto seksualno frustriranih tinejdžera u isti prostor bez komunikacije sa suprotnim spolom užasno loša ideja. Drugi problem je kulturološke prirode, gdje je osoblje koje je došlo iz turskog obrazovnog sistema bilo nepripremljeno na naše društvo i naše običaje. Primjera radi, kada je moja mama otišla na sastanak radi gorenavedenog prijećenja nožem, direktor škole je plakao... Ali nije ništa uradio. Treći razlog je nedostatak sadržaja: djeca koja su u internatu, pogotovo iz udaljenijih krajeva, osuđena su da skoro čitavo polugodište provedu u školi, u kojem im se od sadržaja nudi relativno mali broj stvari: igranje stonog tenisa, CounterStrikea u kompjuterskoj sobi, i grand prix: naručivanje pizze subotom. Postoje i neki klubovi i sekcije, ali ako je to na nivou na kojem je bilo tad kada sam ja pohađao ovu školu, to je slabog uticaja na učenike. Neintegrisani, bez posebne pedagoške pažnje i bez roditeljskog nadzora, očito je da su učenici u izuzetno frustrirajućoj situaciji. Četvrti i glavni problem je problem činjenice da je "Bosna Sema" biznis, gdje novac često zna biti prioritet u odnosu na druge stvari. I tu imam par primjera, ali ne bih odvlačio pažnju od prave priče - vršnjačkog maltretiranja - tako da bih o tome neki drugi put. Samo ću reći da bi u mom slučaju, isključivanje 5-6 učenika iz škole značilo gubitak 5-6 školarina, dok sam ja kao pojedinac mnogo manji gubitak, i da je kapitalističkom logikom očito zašto nikada nisu ništa poduzeli u mom slučaju.
Ništa od ovoga nije izgovor, ali mislim da je dobar uvid u mentalitet škole, koja se sada, baš kao i tada, nalazi u situaciji da mora da odabere između profita i ispravnih odluka, i gdje je očito da su ponovo odlučili da zaštite vlastite interese. Pritom, bitno je reći da smatram da činjenica da je škola iz Turske nema nikakve veze sa njihovim odnosom prema Mahirovoj priči, jer bi se isto ovo desilo da su vlasnici Amerikanci, Francuzi, Kinezi...
Na kraju bi bilo dobro reći nešto i o načinu na koji se izlazi na kraj sa maltretiranjem: glupi savjeti tipa "razbij mu nos pa će prestati" ne pomažu, pogotovo ako se suočavate sa većim brojem pojedinaca. Prva i jedina stvar koja je meni pomogla je da sam imao sreće i odmah shvatio da nisam kriv za ono što mi se dešava - što zvuči potpuno logično kada ste odrasla osoba, ali kada vam je 14-15 godina, i tek se razvijate kao ličnost, uz svu osjetljivost tih godina, jednostavno nije nešto što ćete tek tako zaključiti... Prošao sam fazu krivljenja sebe, svog izgleda, svog imena, svog karaktera, i imao sam nevjerovatnu sreću da sam je prošao brzo, prije nego što je ostavila trajne posljedice. Druga stvar je da pričate o onome što vam se dešava i tražite podršku. Ja sam je imao. Ali sam prvo morao prebroditi užasan osjećaj straha i stida radi onoga što mi se dešavalo - što je rjeđi slučaj sa povučenijom djecom, ili onom koja su izložena seksualnom nasilju. Treća stvar je da ne dozvolite nasilnicima da vide da su vas uspjeli povrijediti, i to je puno, puno teže. Bilo je dana, pa i sedmica, kada sam izbjegavao ići u školu. Trebalo je održati tu iluziju nepovrijeđenosti. Kada nemate podršku sistema oko vas, jedino čemu se možete nadati je da će vašim tlačiteljima dosaditi kada vide da vas to ne dotiče.
A dotiče vas, itekako. Mjesec dana pred kraj 4. razreda sam se strašno razbolio, gdje se sumnjalo na trovanje krvi; moja pretpostavka je da je sve bilo psihosomatski, od prikupljenog stresa. Na odbranu maturskog rada sam došao toliko mršav i slab, da sam se jedva popeo na drugi sprat.
Ipak, sva rješenja i načini borbe padaju u vodu onog trenutka kada se pređe granica ljudskosti koju sam spomenuo ranije. Nakon toga jednostavno nema povratka na normalno, što se jasno vidi iz Mahirovog slučaja. Degutantnost i surovost koja je tek izašla na vidjelo u meni izaziva bijes, mučninu, i žal što nismo ranije počeli pričati o ovim stvarima. Čitav dan čitam statuse svojih Facebook prijatelja o vlastitim iskustvima. Još mi je više mučno što su mnogi meni dragi ljudi prolazili kroz slične stvari. Ali mi je drago što pričamo.
Za Mahira je kasno, nažalost, i ne mogu vam opisati koliko me to čini tužnim i razočaranim. Za neke druge možda nije. Trebamo pričati o ovome, hrabro i bez stida. I tek onda možemo reći da smo nešto pokušali. Jer nije normalno. I ne smije nikada više biti."
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Metemma
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 05 sij 2016, 22:20 |
|
|
Čitam pomalo o ovome, nije mi jasno, dijete se ubilo osam-devet mjeseci pošto je ispisan iz te nesretne škole?
Koji đavo tjera ljude da upisuju djecu u te egzotične škole?
Šta reći nego kriza, nevjerovatna, svega i svačega, a vaspitanja djece ponajviše. Jebe se i državi i prosvjetnim radnicima za sve to.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lider30
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 00:27 |
|
|
Uvijek se iznenadiš, koji mali sadistički gadovi žive oko nas. Ima ih svugdje, stalo traže nove žrtve. Glavna im je poslastica jako senzibilizirane, emotivne i povučene osobe. Takvi izrastu kasnije u ljubitelje ratova, vole nesredjena društva, jer tada dolaze do izražaja.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 12:15 |
|
|
Metemma je napisao/la: Šta reći nego kriza, nevjerovatna, svega i svačega, a vaspitanja djece ponajviše. Jebe se i državi i prosvjetnim radnicima za sve to. A tko je glavni krivac za loše vaspitanje djece?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
joe enter
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 12:34 |
|
|
Meni je bilo jadno i tužno što sa čitao dosta komentara po mrežama gde se 'ladno optužuje majka tog Mahira jer eto prave majke "moraju uvek znati" i "uvek sprečiti" kad im neko decu zlostavlja. I onda ti komentatori zaključuju sa čuvenom parolom "sve iz kuće dolazi" , pa je shodno sa time majka jednako kriva kao i zlostavljači i školski kadar. Pa su išle priče kako sin joj visi naprozoru i hoće se ubiti a "profesorica majka" sprema se ide na gala večere. Ima neka bolesna klica idiotizma kod ovdašnjih ljudi da se prosto čovek naježi , a to je prosto ništa drugo nego likovanje nad tuđom nesrećom u smislu " Evo i ja sam roditelj i oko mene su deca pa se ne ubujaju , jer ja sam pravi vaspitač a drugi nisu". Najveći problem je u tome što roditelji zlostavljača ništa ne rade jer eto njihovu decu niko ne dira , a to što njihov sin tuđu decu maltretira to je samo dečija igra. Evo slučaja iz Srbije: https://www.youtube.com/watch?v=7NOuGQxNquchttps://www.youtube.com/watch?v=llsJV217E_g
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Wind
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:03 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Metemma je napisao/la: Šta reći nego kriza, nevjerovatna, svega i svačega, a vaspitanja djece ponajviše. Jebe se i državi i prosvjetnim radnicima za sve to. A tko je glavni krivac za loše vaspitanje djece? Citat: ...A da su ljudi pingvini Pa kad jedan padne da ostali skacu A da su ljudi dupini Pa da se nijemo dogovaraju A da su ljudi ptice Pa kad odlete da zadnji svijecu gasi...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
bura
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:05 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2507 Lokacija: United States Of Balkan
|
Mar-kan je napisao/la: Metemma je napisao/la: Šta reći nego kriza, nevjerovatna, svega i svačega, a vaspitanja djece ponajviše. Jebe se i državi i prosvjetnim radnicima za sve to. A tko je glavni krivac za loše vaspitanje djece? Roditelji. Ja prosto ne mogu da vjerujem sta se dogadjalo tom jadnom djetetu.. I ne mogu da vjerujem da roditelji na vrijeme nisu nista primjetili...
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
joe enter
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:26 |
|
|
bura je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: A tko je glavni krivac za loše vaspitanje djece?
Roditelji. Ja prosto ne mogu da vjerujem sta se dogadjalo tom jadnom djetetu.. I ne mogu da vjerujem da roditelji na vrijeme nisu nista primjetili... Kako ne možeš da veruješ?? , pa 99% dece nikad ne priča o zlostavljanju sa roditeljima zbog straha i sramote. Kad sam bio klinac pre bi se ubio onda nego rekao roditeljima da me neko napada i da me čekaju posle škole da se bijem , to je prosto tako a naročito kod muškaraca. A ovde je slučaj sa doslovno brutalnim silovanjem i mučenjem , tek takvo šta dete nikad neće reći roditeljima od straha i sramote. Znači tu mora da radi školski kadar svoj posao i izvesti roditelje , ali oni su tu zakazali. Malopre sam napisao post o tome kako ljudi sa ovih prostora imaju potrebu da okrive roditelje jer eto nisu primetili šta im se radi sa detetom. A to je slična fora kao kod silovanih devojki gde optuže one što vrte repom , i na kraju se zaključi da su je roditelji loše vaspitali pa nije ni čudo što je vrtela repom i što je posle silovana.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Wind
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:29 |
|
|
bura je napisao/la: Roditelji. Ja prosto ne mogu da vjerujem sta se dogadjalo tom jadnom djetetu.. I ne mogu da vjerujem da roditelji na vrijeme nisu nista primjetili... Ovakva plitkoća fizički boli.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:32 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 21140 Lokacija: među zvijezdama
|
Nažalost reakcija ove majke je zakasnila ... ne mislim time ništa loše no na stub srama odgovorne je trebala zakovati još dok je dijete pohadjalo tu školu i trpjelo sav taj teror.
Sad se neutralni promatrači po portalima pitaju gdje je ona bila dok se sve to dogadjalo? Zašto proziva susjede, prosvetne radnike ( sama pripada toj skupini ) djecu koja su to takodjer promatrala i sl.
Njena reakcija u glavama ljudi ma kako okrutno to zvučalo izgleda trenutno poput alibija za njene sopstvene propuste kao majke. Nažalost u prilog joj ne ide činjenica ni to što rastavljena i praktično je samohrana roditelj bila dječaku.. sad se vjerovatno kalkulira i o odnosima na relaciji očuh i cjelokupnoj teskoj priči..
Znam da zvučim grubo ali poznam obrazac po kom ljudi razmišljaju.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
bura
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:37 |
|
|
joe enter je napisao/la: bura je napisao/la: Roditelji. Ja prosto ne mogu da vjerujem sta se dogadjalo tom jadnom djetetu.. I ne mogu da vjerujem da roditelji na vrijeme nisu nista primjetili...
Kako ne možeš da veruješ?? , pa 99% dece nikad ne priča o zlostavljanju sa roditeljima zbog straha i sramote. Kad sam bio klinac pre bi se ubio onda nego rekao roditeljima da me neko napada i da me čekaju posle škole da se bijem , to je prosto tako a naročito kod muškaraca. A ovde je slučaj sa doslovno brutalnim silovanjem i mučenjem , tek takvo šta dete nikad neće reći roditeljima od straha i sramote. Znači tu mora da radi školski kadar svoj posao i izvesti roditelje , ali oni su tu zakazali. Malopre sam napisao post o tome kako ljudi sa ovih prostora imaju potrebu da okrive roditelje jer eto nisu primetili šta im se radi sa detetom. A to je slična fora kao kod silovanih devojki gde optuže one što vrte repom , i na kraju se zaključi da su je roditelji loše vaspitali pa nije ni čudo što je vrtela repom i što je posle silovana. Pa ne mogu da vjerujem je su roditelji zakazali. Svaki roditelj, svaki dan, treba da pita svoje dijete : sta ima u skoli, jesi dobro, jel sve ok.. da ga zagrli..itd Pa jbt valjda vidis promjenu ponasanja svog djeteta, ako uopce poznas svoje dijete...... O tome ti govorim. Moja stara cim me vidi zna kakve sam volje.. @wind ne rise
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
bura
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:40 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Nažalost reakcija ove majke je zakasnila ... ne mislim time ništa loše no na stub srama odgovorne je trebala zakovati još dok je dijete pohadjalo tu školu i trpjelo sav taj teror.
Sad se neutralni promatrači po portalima pitaju gdje je ona bila dok se sve to dogadjalo? Zašto proziva susjede, prosvetne radnike ( sama pripada toj skupini ) djecu koja su to takodjer promatrala i sl.
Njena reakcija u glavama ljudi ma kako okrutno to zvučalo izgleda trenutno poput alibija za njene sopstvene propuste kao majke.
Nažalost u prilog joj ne ide činjenica ni to što rastavljena i praktično je samohrana roditelj bila dječaku.. sad se vjerovatno kalkulira i o odnosima na relaciji očuh i cjelokupnoj teskoj priči..
Znam da zvučim grubo ali poznam obrazac po kom ljudi razmišljaju. Sve si rekla. ![palacgore1 :palacgore1](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a040.gif)
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
joe enter
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:40 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Nažalost reakcija ove majke je zakasnila ... ne mislim time ništa loše no na stub srama odgovorne je trebala zakovati još dok je dijete pohadjalo tu školu i trpjelo sav taj teror.
Njena reakcija u glavama ljudi ma kako okrutno to zvučalo izgleda trenutno poput alibija za njene sopstvene propuste kao majke. Nažalost u prilog joj ne ide činjenica ni to što rastavljena i praktično je samohrana roditelj bila dječaku.. sad se vjerovatno kalkulira i o odnosima na relaciji očuh i cjelokupnoj teskoj priči..
Znam da zvučim grubo ali poznam obrazac po kom ljudi razmišljaju. Jel i ti tako misliš ili samo konstatuješ odvratni mentalitet ovdašnjih ljudi koji su u stanju pljuvati tu majku??
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Wind
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:42 |
|
|
Što ne pričaš o majkama zlostavljača?
Kad znaš obrazac po kojem ljudi razmišljaju?
Baš indikativno…
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:43 |
|
|
Komindikacija izmedju roditelja i djece mora biti fakat iznad privatnog života, bračnih nesuglasica, karijere i bilo kojih drugih osobnih problema. Sve drugo donosi neuspjeh kad je odgoj u pitanju.. ili smanjene rezultate.
Jole, konstatacija i u pravu sam. Zar ne?
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:47 |
|
|
Wind je napisao/la: Što ne pričaš o majkama zlostavljača?
Kad znaš obrazac po kojem ljudi razmišljaju?
Baš indikativno… Mogla bi i o tome. No nažalost zlostavljaci rijetko stradaju. A ovdje se radi i o ženi koja je podigla javnost kad joj je dječak mrtav. Na žalost. Ja nikog ne opravdavam.. shvatate pogrešno.. samo konstatirao koja su razmišljanja nakon ovog incidenta. I javnost je trebalo uzburkala mnogo ranije. Bez obzira na posljedice i moć guzonjinoh sinova.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Wind
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:48 |
|
|
bura je napisao/la: @wind ne rise Kakav deficit emocionalne inteligencije…
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
bura
|
Naslov: Re: Maloljetnička zlostavljanja vršnjaka Postano: 06 sij 2016, 13:56 |
|
|
Ides na ignore jer smaras. Ne citam ti postove.
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|