HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 29 pro 2024, 12:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2807 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 113  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vaša jela...
PostPostano: 04 svi 2016, 00:18 

Ministry of Sound je napisao/la:
Kakve dezinformacije? Nisi valjda pomislila da tvrdim da vegani jedu 15kg salate dnevno? :D

Karikiram kako bih predstavio suštinu. Izučavao sam i slijedio nekoliko blogera i vlogera vegana (i život mi se zgadio).

Unos dovoljno proteina im je rak-rana cijele strategije. Kao što rekoh, proteina ima u kikirikiju, bademima i sl, ali se u pogrešnom omjeru u odnosu na masnoću (100gm kikirikija ima 26gm proteina, 16gm ugljikohidrata i 49gm masnoće za sveukupno 609 kalorija).

Problem sa mahunarkama, i za muškarce i za žene (no više za muškarce jelte) je stimulacija proizvodnje estrogena. Eto, muškarcima koji su željni dobrih sisa preporučam mahune za doručak, ručak i večeru i u roku godinu dana će te imati dobar par.

S obzirom da ne smiju uzimati ni WPI (jer ima animalno porijeklo) sad imaju neke proteinske praškove (skupe) koji se baziraju na proteinima biljnog porijekla.

Za sve ostalo, naravski da se slažemo (osim količine proteina koja se može procesuirati u jednom obroku - tu praktički nema ograničenja).

Ako se gledaju samo kalorije, u teoriji možeš preživjeti i neko vrijeme sa alkoholom (1gm alkohola sadrži 7 kalorija - 1 piva ima cirka 160 kalorija, no to je miks kalorija od alkohola i ugljikohidrata).

IIFYM (if it fits your macros) tipovi prehrane, koji postaju popularni su bazirani na predpostavki da možeš jesti što god želiš ali samo u unaprijed zadatim okvirima "velika 3" makronutrijenta (protein, uglijkohidrati, masnoća).

Znači, prvo si zadaš kalorični okvir za dnevni unos energije. Zatim tu kaloriju rasporediš na makronutrijente (ne zaboravljajući da 1gm proteina iznosi 4 kalorije, 1gm ugljikohidrata iznosi 4 kalorije i 1gm masnoće iznosi 9 kalorija). Površno analizirajući prehranu na Balkanu, može se reći da sadrži previše ugljikohidrata i masnoće, a nedovoljno proteina. A to proteina što unose je nažalost često kroz suhomesnate proizvode koji su puni sodijuma (sodijum ti tjera tijelo na retenciju vode i daje onaj naduvani izgled, pogotovo oko stomaka).

Na zapadu je malo veći trend (iako se službene piramide još nisu promijenile) prema izbjegavanju ugljikohidrata (tzv Paleo dijete). Ne bih preporučio, ali bih ako je moguće ugljikohidrate držao ispod 40% dnevnog unosa kalorija.

Pod uvjetom da ima raznovrstnosti, ako nema problema sa unosom makronutrijenta, neće biti problema ni sa mikronutrijentima (vitaminima i mineralima) osim ako u potpunosti izbjegavaš voće i povrće. U najgorem slučaju se to može nadomjestiti sa vitaminskim kapsulama.

Nakon dugo eksperimentiranja sam za sebe pronašao savršenu formulu za makronutrijente. Ovo se mijenja po potrebi, npr ako se trči maraton, skoro sve kalorije uneseš kao ugljikohidrate (i dalje preferirana vrsta goriva za tijelo). Proteini naravski za izgradnju i zaštitu mišića. Masnoća za veliki broj stvari ukjučujući proizvodnju testosterona i imunitet.

Dnevni TDEE (bazični metabolizam) je cirka 2.550 kalorija.

Danima kad se ide u teretanu se ide na blagi suficit (2.760 kalorija):

220gm proteina (880 kalorija)
200gm ugljikohidrata (800 kalorija)
120gm masnoće (1.080 kalorija)

Slobodnim danima 2.000 kalorija

160gm proteina (640 kalorija)
115gm ugljikohidrata (460 kalorija)
100gm masnoće (900 kalorija)

Preterano karikiraš ali si u pravu vis a vis moje drage Gabi.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 00:27 

zlatna ribica je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Kačkavalj je vrsta sira.

U kajganu ne mora mleko, ali lepše ispadne sa malo mleka. Nikad nisam stavljao biber u kajganu, prvi put čujem za tu mogućnost, mada ne zvuči loše.

Znam da je sir, ali ne znam ima li hrvatski prijevod, ili koji bi bio hrvatski pandan. Sireva ima na tisuće vrsta.

Svašta možeš pročitati na lakoj temi. slika

@Karmelo, obavezno natruni malo crnog bibera (crnog papra; prim. autora)

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 08:52 

Ksenija je napisao/la:

Preterano karikiraš ali si u pravu vis a vis moje drage Gabi.

šta sam sad skrivila? :zubati

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 10:01 

Ništa nisi skrivila, samo sam htela reći da je Minijeva analitika tačna i na dobar način iskazana.

Apropro vegana, nisam isključiva ali smatram da je dobro jesti što više svežih plodova tačnije, što više onih plodova koji se ne moraju termički obrađivati, a sve to nema veze sa unosom mesa koga se neću odreći osim što su porcije manje i ređe a u zavisnosti od dnevne angažovanosti.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 14:37 

ZGabriel je napisao/la:

Kakve dezinformacije? Nisi valjda pomislila da tvrdim da vegani jedu 15kg salate dnevno? :D

Karikiram...

ma nije valjda? :D

Citat:
Problem sa mahunarkama, i za muškarce i za žene (no više za muškarce jelte) je stimulacija proizvodnje estrogena.

valjda ti je jasno da bi trebao jesti 20 kila mahunarki dnevno i to dugoročno da izazoveš neki efekt.
isto kao što nećeš dobiti rak pluća od jedne cigarete ali ako pušiš kutiju dnevno 30 godina, možda i hoćeš.

ovo tvoje mi liči na prehranu u Zoni, samo imaš malo previše masti.
nadam se da su UH koje pojedeš pretežno voće i povrće.
kad već uspoređujemo količine - jedan tanjur tjestenine ima istu količinu UH kao 12 tanjura brokule. :D porcija tjestenine dovoljna za jedan obrok je veličine špila karata.

Ne razumijem o kojoj je zoni riječ?

Što se tiče masti, ispalo je tako po defaultu. Ako mi je teško unijeti više od 200-250gm proteina, a ako želim UH držati na ne puno više od 100gm, onda ostatak mora doći od masnoće. OK je, testosteron ide do nebesa.

Citat:
Polyunsaturated fatty-acids (PUFAs) – omega fatty-acids (3,6,7,9), sunflower oil, canola oil, soybean oil, safflower oil, flaxseed oil, walnut oil, margarine, light spreads, etc.

Monounsaturated fatty-acids (MUFAs) – olive oil, almond oil, avocado oil, hazelnut oil, macadamia nut oil, peanut butter, etc.

Saturated fatty-acids (SFAs) – red meat, butter, coconut oil, palm oil, dark chocolate, egg yolks, cheese, whole milk, etc.

Here’s what science tells us about these fats and testosterone production:

a) In this study, the researchers tested several nutritional factors to see how they correlate with pre-exercise testosterone levels in healthy men. What they saw was that the diets high in saturated fat and the diets high in monounsaturated fat, significantly increased testosterone levels.

Ova kvota 100-200gm UH se jako brzo ispuca. Onaj jutarnji šejk kojeg sam spomenuo ima 50gm UH (banana/ribizle, mlijeko itd). Ostatak dođe kroz cous-cous ili neki wrap. Voće je puno UH (sukroza uglavnom), dok ga baš i nema u povrću. Npr pola kila salate ima samo 14gm UH (ili samo 8gm ako od UH oduzimaš vlakna npr. Net Carbs = Carbs - Dietary Fibre). Na slikama nekih mojih jela si vidjela dobar izbor povrća (+ salatu koja nije na slikama).

Što se tiče tjestenine ili pure, to su baš calorie dense foods.

Pogledaj razne hrane po 100gm i saberi grame proteina, UH i masnoće.

Pogle ovo:

100gm tjestenine:

12gm Proteina
71gm UH
2gm Masnoće

Zbroj u gm 3 makronutrijenta = 85gm (cirka 350 kalorija)

100gm piletine:

30gm Proteina
0gm UH
7gm Masnoće

Zbroj u gm 3 makronutrijenta = 37gm (cirka 195 kalorija). Pitam se WTF je sa ostalih 63gm?

I tu je jedna dilema koju još nisam uspio riješiti, a čije bi rješenje pomoglo ljudima na dijeti - je li se tijelo (barem kratkoročno) može prevariti unosom same količine (kalorično prazne hrane, npr piletina) ili će na kraju tijelo uvijek zahtijevati svoju kvotu kalorične energije, i glasno se buniti ako ne dobije. Naravski, dugoročno samo važe zakoni termodinamike (energija unesena - energija potrošena), ali mislim da bi se ljudima koji žele izgubiti težinu kroz dijetu, moglo namjestiti prehrana koja je količinski obilna (ne mislim na 15kg zelene salate) a energično praznija.

Za ljude sa digitronima, ako npr svaki dan unesete cirka 450 kalorija manje od potrošnje (nije teško), za 30 dana će te izgubiti 1.5kg uglavnom masnih naslaga.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 15:31 

Ministre ciji prasak mutis? Bsn? I zakaj toliko kalorije brojis spremas se na neki maraton ili zelis doc na 4% mascobe

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 15:35 

tako se zove "dijeta" - The Zone, guglaj malo, meni se ne da. idealna za ljude koji vole stalno nešto grickati a da se ne pretvore u trokrilne ormare (kao npr. ja :D )
osnovni princip je držanje inzulina na manje-više konstantnoj razini, tako da izbjegneš napade gladi i želju za slatkim.

Citat:

...
...
...
Pitam se WTF je sa ostalih 63gm?

ne moraš meni objašnjavati sastav hrane, pola faksa sam učila nepotrebne činjenice o tome. :D (glup program, nije do mene :D )

općenito za sve namirnice vrijedi - razlika do 100 % je VODA. :yes čak i za maslac i orahe. :D

Citat:
I tu je jedna dilema koju još nisam uspio riješiti, a čije bi rješenje pomoglo ljudima na dijeti - je li se tijelo (barem kratkoročno) može prevariti unosom same količine (kalorično prazne hrane, npr piletina) ili će na kraju tijelo uvijek zahtijevati svoju kvotu kalorične energije, i glasno se buniti ako ne dobije. Naravski, dugoročno samo važe zakoni termodinamike (energija unesena - energija potrošena), ali mislim da bi se ljudima koji žele izgubiti težinu kroz dijetu, moglo namjestiti prehrana koja je količinski obilna (ne mislim na 15kg zelene salate) a energično praznija.

pa evo, Zona ti je jedan takav primjer. jedeš pet puta dnevno, a možeš odabrati namirnice koje sve skupa imaju samo 1200 kcal (to je neki minimum za održavanje osnovnog metabolizma bez ugrožavanja zdravlja).
subjektivno jedeš puno a objektivno si na prilično strogoj redukcijskoj dijeti.
navodim Zonu kao primjer, jer sam dosta čitala o njoj i zvuči mi najrazumnije od svih slavnih "dijeta". ja manje-više tako jedem godinama i ne mjerim sve u gram i kaloriju.
u biti je najsličnija našoj mediteranskoj dijeti.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 15:39 

Prehrana_______________________________________Maksimalna izdržljivost
...................................................................(vrijeme do iscrpljenosti)

- Prehrana sa puno bjelančevina i puno masti
(bogata mesom).........................................................57 min
- Miješana prehrana (manje mesa,masti i bjelančevina).......... 1 sat 54 min
- Biljna prehrana (bogata UH)......................................... 2 sata 47 min

ZGabriel je napisao/la:
pa evo, Zona ti je jedan takav primjer. jedeš pet puta dnevno

Ne valja.Kako i kad da se probavni trakt odmori? :neznam

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 15:41 

Mar-kan je napisao/la:
...................................................................(vrijeme do iscrpljenosti)

- Biljna prehrana (bogata UH)......................................... 2 sata 47 min

ovo je logično, jer su UH "gorivo" za organizam.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 15:44 

ZGabriel je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

To je fakt,iz rada dr.Per Olof Astrand-a.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 15:47 

Mar-kan je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:

To je fakt,iz rada dr.Per Olof Astrand-a.

pa nisam ni rekla da nije. :D razgradnjom UH na kraju se dobije energija (ATP).

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 16:10 

Mar-kan je napisao/la:

ZGabriel je napisao/la:
pa evo, Zona ti je jedan takav primjer. jedeš pet puta dnevno

Ne valja.Kako i kad da se probavni trakt odmori? :neznam

Uglavnom prevaziđene činjenice. Istina je da su UH preferirani izvor energije za tijelo (za najveće napore tipa maratona unosiš blizu 100% UH), ali tijelo se može adaptirati i na korištenje masnoće za energiju (ketogene dijete), naravno nakon mučnog perioda adaptacije kada ljudi osjećaju manjak energije i slatki zov ugljikohidrata.

Inače "biljna" prehrana sama po sebi ne može biti bogata UH (standardno povrće sadrži male količine UH, dok u voću ima dosta toga zbog fruktoze), osim ako u "bilje" nisi utrpao žitarice koje su najbogatiji i glavni izvor UH.

Tu nema dobrog ili lošeg, sva 3 makronutrijenta igraju svoju ulogu.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 16:17 

ZGabriel je napisao/la:

tako se zove "dijeta" - The Zone, guglaj malo, meni se ne da. idealna za ljude koji vole stalno nešto grickati a da se ne pretvore u trokrilne ormare (kao npr. ja :D )
osnovni princip je držanje inzulina na manje-više konstantnoj razini, tako da izbjegneš napade gladi i želju za slatkim.

Citat:

...
...
...
Pitam se WTF je sa ostalih 63gm?

ne moraš meni objašnjavati sastav hrane, pola faksa sam učila nepotrebne činjenice o tome. :D (glup program, nije do mene :D )

općenito za sve namirnice vrijedi - razlika do 100 % je VODA. :yes čak i za maslac i orahe. :D

Citat:

pa evo, Zona ti je jedan takav primjer. jedeš pet puta dnevno, a možeš odabrati namirnice koje sve skupa imaju samo 1200 kcal (to je neki minimum za održavanje osnovnog metabolizma bez ugrožavanja zdravlja).
subjektivno jedeš puno a objektivno si na prilično strogoj redukcijskoj dijeti.
navodim Zonu kao primjer, jer sam dosta čitala o njoj i zvuči mi najrazumnije od svih slavnih "dijeta". ja manje-više tako jedem godinama i ne mjerim sve u gram i kaloriju.
u biti je najsličnija našoj mediteranskoj dijeti.

Nepotrebno zbunjuju ljude. 3 obroka, 5 obroka, 7 obroka pod uvjetom da se postaviš na glavu.

Sam broj obroka nije važan, važno je samo koliko se unese kalorija u 24-satnom ciklusu. Tu svako može napraviti raspored koji im odgovara.

Glupa je navoditi i apsolutne brojke tipa 1.200 van svakog konteksta. Možda je to dovoljno nekom prćipijevcu/prcmuljku, no ja bih sa 1.200 kalorija napravio ozbiljnu štetu mom organizmu sa 2.550 TDEE.

Svako mora izračunati svoj TDEE (ima veliki broj kalkulatora) i ako žele dotjerati liniju, ciljati neki deficit između 300-600 kalorija dnevno i tako mjesečno gubiti 1.5-2kg bez većih odricanja. Te kalorije je najbolje i najbezbolnije oduzeti od unosa UH (najlakše a najbeskorisnije stvari za odreći su npr voćni sokovi i kruh). Zadržati ili povećati protein kako tijelo ne bi razgrađivalo mišićnu masu u potrazi za energijom kojom će namiriti kalorični deficit.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 16:26 

Pantagana je napisao/la:
Ministre ciji prasak mutis? Bsn? I zakaj toliko kalorije brojis spremas se na neki maraton ili zelis doc na 4% mascobe

Marke nisu važne. Čak bi bilo i idealno kad se prašak ne bi morao dodavati, ali doista je teško prirodnim putem dogurati do 200-250gm proteina dnevno (ekvivalent je cirka 1kg piletine).

Sve ovo što sam naveo mi uzme cirka 5 minuta dnevno. Većina hrane ima podatke za P, UH i M, a pogotovo je lako ako sam praviš.

No, pomagao sam nekome koji živi tu kod vas da sabere svoje dnevne kalorije, i bilo mi je teško. Npr, lik samo napiše tanjur graha i suha rebarca ili npr zvrk sirnice. E ajd sad ti skontaj prvo količinu o kojoj je riječ, te pokušaj pogoditi sastojke, te koliko se masnoće itd dodavalo prilikom pripremanja. No ako neko slijedi recept, mislim da je moguće skužiti većinu stvari, pogotovo s obzirom da niko ne rotira 100-ak različitih hrana.

Elem, zašto? Zato jer ne lažu kad kažu da je prehrana iznad svega. Dugo nisam pazio na to previše, kontao da će se sve to nivelirati samo od sebe, dok je u granicama "normale" ali ***. Tek kad sam počeo ovako pratiti i analizirati su stigli i odlični rezultati (maraton, teretana itd). Sa ovim nadgledanjem prehrane sam postigao više u jednoj godini nego u pet godina kad nisam baš pazio prehranu.

Šteta što ima puno prodavača magle i cijela industrija koja zbunjuje ljude sa retardiranim dijetama, a apsolutno sve se svodi na calories in - calories out.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 17:02 

Uglavnom prevaziđene činjenice. Istina je da su UH preferirani izvor energije za tijelo (za najveće napore tipa maratona unosiš blizu 100% UH), ali tijelo se može adaptirati i na korištenje masnoće za energiju (ketogene dijete), naravno nakon mučnog perioda adaptacije kada ljudi osjećaju manjak energije i slatki zov ugljikohidrata.

Inače "biljna" prehrana sama po sebi ne može biti bogata UH (standardno povrće sadrži male količine UH, dok u voću ima dosta toga zbog fruktoze), osim ako u "bilje" nisi utrpao žitarice koje su najbogatiji i glavni izvor UH.

Tu nema dobrog ili lošeg, sva 3 makronutrijenta igraju svoju ulogu.

Poanta je na biljnoj prehrani,zdravija je,grubo rečeno i to su stare-nove činjenice.Malo je neobično prvih 10ak dana,kasnije nema razlike.Čovjek se osjeća "lakši" i poletniji,sa min. 30% većom izdržljivošću poslije mjesec dana.

Nitko ovdje nije profesionalni sportaš pa da mora paziti na svaku kaloriju.Tko imalo radi fizičke poslove,lako potroši kalorije,a većina ne radi,zato i imamo poplavu dijeta i zbunjoza oko prehrane.

Žitarice su baza.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 23:03 

Elem, zašto? Zato jer ne lažu kad kažu da je prehrana iznad svega. Dugo nisam pazio na to previše, kontao da će se sve to nivelirati samo od sebe, dok je u granicama "normale" ali ***. Tek kad sam počeo ovako pratiti i analizirati su stigli i odlični rezultati (maraton, teretana itd). Sa ovim nadgledanjem prehrane sam postigao više u jednoj godini nego u pet godina kad nisam baš pazio prehranu.

Šteta što ima puno prodavača magle i cijela industrija koja zbunjuje ljude sa retardiranim dijetama, a apsolutno sve se svodi na calories in - calories out.

šta podrazumjevaš pod "nisam baš pazio na prehranu"? cheat meal svaki dan? manjak P, višak UH i M?

da to i ja ponavljam ljudima koji žele smršat, nije bitno šta jedeš nego čisto taj jebeni kalorijski deficit, al džaba ti je.. bio je jedan dokumentarac o liku koji je uspio smršat samo na mcdonaldsu, bio je isto neki 500 kalorija u minusu i bez obzira što je jeo smeće svaki dan smršao je

Vrh

PostPostano: 05 svi 2016, 00:05 

Pantagana je napisao/la:

šta podrazumjevaš pod "nisam baš pazio na prehranu"? cheat meal svaki dan? manjak P, višak UH i M?

da to i ja ponavljam ljudima koji žele smršat, nije bitno šta jedeš nego čisto taj jebeni kalorijski deficit, al džaba ti je.. bio je jedan dokumentarac o liku koji je uspio smršat samo na mcdonaldsu, bio je isto neki 500 kalorija u minusu i bez obzira što je jeo smeće svaki dan smršao je

Sipalo se trafó ulje u golfa dizelaša..ide on.A onda pumpa kvrc :zubati
Naravno da je bitno što jedeš,nepravilna prehrana pomlati najviše naroda,tj.glavni uzročnik bolesti koje odnose najviše života.Pa tek onda pušenje,pa alkohol...

Vrh

PostPostano: 05 svi 2016, 01:26 

ma da, bitno je što se zdravlja tiče, naravno
nego to čisto ko ekstreman primjer da, što se samog mršanja tiče, sve se svodi na taj deficit, makar jeo pahuljice sa trafo uljem :D

Vrh

PostPostano: 05 svi 2016, 12:15 

Pantagana je napisao/la:
nego to čisto ko ekstreman primjer da, što se samog mršanja tiče, sve se svodi na taj deficit, makar jeo pahuljice sa trafo uljem :D

A i fulali smo temu,ovdje se ostavljaju jela na seciranje :zubati

Vrh

PostPostano: 05 svi 2016, 12:30 

Mar-kan je napisao/la:
Pantagana je napisao/la:

A i fulali smo temu,ovdje se ostavljaju jela na seciranje :zubati

ono kad moderacija zatrola temu. :kava

:tt2

Ministre, naravno da je tvoj bazalni metabolizam > 1200 kcal. ali brojka za nekoga recimo moje visine, tko se ne kreće puno i ne kampira u teretani je tu negdje. a govorili smo o dijeti, da te podsjetim.
može se na netu naći formula za izračunavanje, uzima se u obzir i starost, građa, spol...

Vrh

PostPostano: 06 svi 2016, 11:08 

Pantagana je napisao/la:

Pod "nisam pazio" mislim da nisam jeo loše, ali nisam imao pojma ni o približnom broju kalorija koje unosim. Tako da je vjerojatno da se unosio deficit kad je bio potreban suficit i obratno. A također mislim da nisam unosio više od 100-150gm proteina. To sam skoro pa udvostručio i doista pravi veliku razliku.

Što se tiče lika sa McDonaldsom, drago mi je da se kratkoročno žrtvovao kako bi dokazao tu tezu o plusu i minusu kalorija. Naravski, siguran sam da je tijekom tog eksperimenta zakinuo tijelo što se tiče vitamina i minerala, te da ni makronutrijenti nisu bili zadovoljeni (previše UH i masnoće, nedovoljno proteina). Potrebno je zadovoljiti 3 sloja.

- Kalorije (Odluči se za dnevni suficit ili deficit)
- Nivo ispod kalorija su makronutrijenti (Protein, UH i Masnoća)
- Nivo ispod toga su mikronutrijenti (Vitamini i Minerali).

Ako uskladiš sve 3 kako treba, nema zime.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2016, 11:57 

to ja sad radim, neloše jedem al nemam pojma koliko kalorija i nutrijenata, sad si me natjerao da dam više pažnje tome

ajde evo ishrana kroz jedan običan dan kad ajmo reć dobro jedem
obrok 1: kajgana, uz zobene, bananu i mliko u šejku
obrok 2: voće/ sir/ slanina/ ovisi o razini gladi i vremenu do ručka
obrok 3: šta god se kuva u kući, povrće, meso, tjestenina, riba, itd
obrok 4: podgrijan ručak/ sir/slanina/ voće/ bilo šta nečural
obrok 5: isto ko i 4
obrok 6: voće često uz grčki jogurt ili tako nešto light

sve jedem uz kruh, čak i tjestenine :D

zapravo ako mi je takav dan smatram da sam odlično jeo, mada nemam pojma u kolikom sam suficitu i koliko sam čega unio

Vrh

PostPostano: 07 svi 2016, 15:12 

Pantagana je napisao/la:
to ja sad radim, neloše jedem al nemam pojma koliko kalorija i nutrijenata, sad si me natjerao da dam više pažnje tome

ajde evo ishrana kroz jedan običan dan kad ajmo reć dobro jedem
obrok 1: kajgana, uz zobene, bananu i mliko u šejku
obrok 2: voće/ sir/ slanina/ ovisi o razini gladi i vremenu do ručka
obrok 3: šta god se kuva u kući, povrće, meso, tjestenina, riba, itd
obrok 4: podgrijan ručak/ sir/slanina/ voće/ bilo šta nečural
obrok 5: isto ko i 4
obrok 6: voće često uz grčki jogurt ili tako nešto light

sve jedem uz kruh, čak i tjestenine :D

zapravo ako mi je takav dan smatram da sam odlično jeo, mada nemam pojma u kolikom sam suficitu i koliko sam čega unio

Kako ću ti pogoditi kajganu kada ne reče koliko je jaja u njoj, koliko maslaca, mlijeka ili čega li već.

1. Jedno jaje je cirka 6gm P, 0gm UH i 5gm M. Zobene po količini 100gm (Oats?), cirka 10gm P, 50ak gm UH i 7gm M. Banana je cirka 23gm UH. Mlijeko - ovisi je li punomasno ili ne. Ako nije, onda po 250ml cirka 10gm P, 15gm UH i 3gm M.

2. Voće, skoro sva su u rasponu od 15 do 25gm UH po 1 komadu. Sir, ovisi o vrsti, punomasni ili ne. Ako jeste, onda cirka 20ak gm P, 0gm UH i 30akgm M po 100gm. Slanina po 100gm je oko 35gm P, 0gm UH i 45gm M.

3. Povrće, praktički bez kalorične vrijednosti (osim ako ti mama to ne zalijeva uljem). Meso, ovisi o vrsti. Piletina po 100gm je cirka 25gm P i neznatne količine UH i M. Ostala mesa imaju sličnu količinu P, ali i nešto veću količinu M (od 5 do 25gm po 100gm mesa). Isto za ribu.

4. Kruh je cirka 30gm UH (uz neznatne P i M) po jednoj šniti. Mislim da tu sakupljaš bezvrijedne kalorije. Kruh samo za sendvič ili ako baš mora sam uz čorbu.

Ma nije ovo ni nužno tako pozorno pratiti svakog dana. Samo prati težinu svako 1-2 tjedna. Ako težina pada, u ukupnom si deficitu i obratno.

Ja sam baš od jučer morao povećati kalorije za cirka 100 i danima kad se ide u teretanu i ne ide, jer sam prebrzo gubio težinu a i napredak u teretani je počeo usporavati.

Vrh

PostPostano: 08 svi 2016, 01:54 

ma nisi trebo, al kad je veći jesi hvala na info za to sve

inače kad sam u deficitu, a nemam vremena za normalne obroke, med i banane su spas..

Vrh

PostPostano: 08 svi 2016, 13:49 

bKako ću ti pogoditi kajganu kada ne reče koliko je jaja u njoj, koliko maslaca, mlijeka ili čega li već.

slika

Clot.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2807 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 113  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: