|
|
Stranica: 2/8.
|
[ 198 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 17:30 |
|
|
|
Pošto je tema što je bolje za Hrvate BiH onda je ipak bolja BiH, ne kažem da je dobra nego bolja. Nismo imali Široki ali jesmo Pucarevo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 17:30 |
|
|
|
Sreća zarati.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1573 of 2558 - 61.49%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
oak
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 17:43 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Sreća zarati. Pa i nije, naši u BiH izginiše za što? Da nema više Juge ali evo vam mini - Juga. Jel vrijedilo svih tih žrtava s obzirom što se nakon toga dobilo. Hrvatska je drugo, imaju državu i imaju "opipljiv" rezultat nakon ratnih strahota.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 17:47 |
|
|
|
Ne znam sto reci za BiH ali Jugoslavija nikada Hrvatima nije nista dobro donijela, ali bas nista.
BH Hrvatima, jasno. Itekako je bilo represalija, kad je Tito `78 isao u Sarajevu UDBA je u Varesu i Kiseljaku hapsila "sumnjive Hrvate" i privodila ih u policijsku stanicu dok svita ne ode nazad u Beograd. Hapseni su svi koji su im bili sumnjivi, oni sto nisu bili u partiji a putovali su van drzave, oni sto su nekada nesto opsovali na racun Tita i partije, nije im trebao neki poseban razlog. Nisu ostajali na robiji ali dovoljno je da te uhite nekoliko dana bez razloga, samo zato sto si Hrvat koji misli hrvatski.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
oak
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 17:50 |
|
|
|
Da, ta razina represije je danas neshvatljiva.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nesorta
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 19:01 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Ne znam sto reci za BiH ali Jugoslavija nikada Hrvatima nije nista dobro donijela, ali bas nista.
BH Hrvatima, jasno. Itekako je bilo represalija, kad je Tito `78 isao u Sarajevu UDBA je u Varesu i Kiseljaku hapsila "sumnjive Hrvate" i privodila ih u policijsku stanicu dok svita ne ode nazad u Beograd. Hapseni su svi koji su im bili sumnjivi, oni sto nisu bili u partiji a putovali su van drzave, oni sto su nekada nesto opsovali na racun Tita i partije, nije im trebao neki poseban razlog. Nisu ostajali na robiji ali dovoljno je da te uhite nekoliko dana bez razloga, samo zato sto si Hrvat koji misli hrvatski. Postojao je članak u zokonu koji je miliciji davao ovlaštenje da može zadržati do 24 sata osobe za koje procjene da su potencijalna prijetnja sigurnosti kada se vrše osiguranja posjeta visokih delegacija i ličnosti. Nije pisalo da su to Hrvati. U to vrijeme toga je bilo i u zapadnim demokracijama. Jednostavno relikt vremena. Danas je nezamislivo da nastavnik tuče tuđe dijete u školi a tada je bilo normalno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 19:06 |
|
|
oak je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Sreća zarati. Pa i nije, naši u BiH izginiše za što? Da nema više Juge ali evo vam mini - Juga. Jel vrijedilo svih tih žrtava s obzirom što se nakon toga dobilo. Hrvatska je drugo, imaju državu i imaju "opipljiv" rezultat nakon ratnih strahota. Pa slušaj, kako rekoh, imamo hrvatskog policajca u hrvatskoj županiji, već samo to je dovoljno za osjećaj sigurnosti. Dalje hrvatski obrazovni sustav, lokalnu vladu i premijera, i svoje lokalne zakone. Kanton ima dosta oblika državnosti, i treba biti zahvalan na tome, jer je ta autonomija razlog razvoja Herceg-Bosne nakon rata. Također, centralizirana vlada u doba Jugoslavije je razlog zapostavljanja zapadne Hercegovine i natprosječnog iseljavanja Hrvata. Sa zadnjim izmjenama izbornog zakona imamo i odlučujući utjecaj na vladu entiteta kao i na Vijeće ministara BiH. Koliko god ja nekad nazvao BiH da je Nakarada, ona je mora se pošteno reći daleko ispred Jugoslavije. Ovo malo slobode i napretka što su Hrvati u BiH osjetili, to je ovih zadnjih 30 godina. Naravno može bolje.
1573 of 2558 - 61.49%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 19:07 |
|
|
nesorta je napisao/la: crni_bombarder je napisao/la: Ne znam sto reci za BiH ali Jugoslavija nikada Hrvatima nije nista dobro donijela, ali bas nista.
BH Hrvatima, jasno. Itekako je bilo represalija, kad je Tito `78 isao u Sarajevu UDBA je u Varesu i Kiseljaku hapsila "sumnjive Hrvate" i privodila ih u policijsku stanicu dok svita ne ode nazad u Beograd. Hapseni su svi koji su im bili sumnjivi, oni sto nisu bili u partiji a putovali su van drzave, oni sto su nekada nesto opsovali na racun Tita i partije, nije im trebao neki poseban razlog. Nisu ostajali na robiji ali dovoljno je da te uhite nekoliko dana bez razloga, samo zato sto si Hrvat koji misli hrvatski. Postojao je članak u zokonu koji je miliciji davao ovlaštenje da može zadržati do 24 sata osobe za koje procjene da su potencijalna prijetnja sigurnosti kada se vrše osiguranja posjeta visokih delegacija i ličnosti. Nije pisalo da su to Hrvati. U to vrijeme toga je bilo i u zapadnim demokracijama. Jednostavno relikt vremena. Danas je nezamislivo da nastavnik tuče tuđe dijete u školi a tada je bilo normalno. Postojalo je i svašta nešto nezvanično. Malo je tko priveden u policijsku stanicu da mu nisu prebrojali rebra. Nije tada bilo kamera. 
1573 of 2558 - 61.49%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 19:45 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 29273 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
|
Tjah... reći da je sad bolje bilo bi malo apsurdno jer nas sada većinim nema na našim teritorijama koje smo obitavali prije. Kome je bolje? Onomu to je umro?
Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje. Bilo nam je teško a sad smo mrtvi (većinom). Je li bolje sad ili prije?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
oak
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 19:55 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Tjah... reći da je sad bolje bilo bi malo apsurdno jer nas sada većinim nema na našim teritorijama koje smo obitavali prije. Kome je bolje? Onomu to je umro?
Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje. Bilo nam je teško a sad smo mrtvi (većinom). Je li bolje sad ili prije? Otprilike zbog ovog sam glasao "nisam siguran"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 20:18 |
|
|
|
Kakav stupidan nastup, nazvati ljudima rodne krajeve, domove, rupcagama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 20:25 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Tjah... reći da je sad bolje bilo bi malo apsurdno jer nas sada većinim nema na našim teritorijama koje smo obitavali prije. Kome je bolje? Onomu to je umro?
Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje. Bilo nam je teško a sad smo mrtvi (većinom). Je li bolje sad ili prije? Postavljao je Robbie projekcije, sa Jugoslavijom još par desetljeća u BiH nas ne bi nigdje bilo.
1573 of 2558 - 61.49%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 20:28 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Bolje bit najviša kasta u BiH nego među nižim u Jugoslaviji. Jos jedna diskriminatorska tema jer ja kao ne-Hrvat ne smijem ni glasati, ni glasovati. A necu da kvarim rezultate. Uglavnom, u SFRJ ste bili medju glavnima i svi u jednoj drzavi. S demografskim rastom. A sad….
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 20:30 |
|
|
Haram je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Bolje bit najviša kasta u BiH nego među nižim u Jugoslaviji. Jos jedna diskriminatorska tema jer ja kao ne-Hrvat ne smijem ni glasati, ni glasovati. A necu da kvarim rezultate. Uglavnom, u SFRJ ste bili medju glavnima i svi u jednoj drzavi. S demografskim rastom. A sad…. Kakvim bola demografskim rastom.
1573 of 2558 - 61.49%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 20:31 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 29273 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Naša Kvačica je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Tjah... reći da je sad bolje bilo bi malo apsurdno jer nas sada većinim nema na našim teritorijama koje smo obitavali prije. Kome je bolje? Onomu to je umro?
Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje. Bilo nam je teško a sad smo mrtvi (većinom). Je li bolje sad ili prije? Postavljao je Robbie projekcije, sa Jugoslavijom još par desetljeća u BiH nas ne bi nigdje bilo. Znam ja to. Ali ne živimo u toj paralelnoj stvarnost već u ovoj i nju komentiram. Meni bi npr bila draža (sasvim moguća) paralelna stvarnost u kojoj bi Hrvati Središnje Bosne bili bolje naoružani 1993. godine pa bi se imali čime suprostaviti islamskoj najezdi. Btw, sjećam se izjave jednog Mostarca negdje za vrijeme rata, Zvonka Miljke profesora ustavnog prava: -"U Jugoslaviji smo bili drugi, a u BiH smo tek treći."
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VBA2024
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 21:03 |
|
|
Pariz 
_________________ Baznia, Fugazi. It's a wazy. It's a woozie. It's fairy dust. It doesn't exist. It's never landed. It is no-matter. It's not on elemental chart. It's not fucking real.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 21:07 |
|
|
Vareš neusporedivo bolje izgleda. 
1573 of 2558 - 61.49%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
oak
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 21:09 |
|
|
|
Btw, sjećam se izjave jednog Mostarca negdje za vrijeme rata, Zvonka Miljke profesora ustavnog prava: -"U Jugoslaviji smo bili drugi, a u BiH smo tek treći."[/quote]
Dobra, dobra. Inače kakve projekcije se spominju, pa 91 nas je bilo 760.000 da je ostala SFRJ zar bi došli na ove brojke?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 21:09 |
|
|
VBA2024 je napisao/la: Pariz  Vječno hrvatska Kraljeva Sutjeska Raj na zemlji naspram Pariza. Još kad se oslobodi muslimanske okupacije,,,  
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503 2025/2026 - 14,366
|
|
| Vrh |
|
 |
|
oak
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 21:23 |
|
|
Haram je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Bolje bit najviša kasta u BiH nego među nižim u Jugoslaviji. Jos jedna diskriminatorska tema jer ja kao ne-Hrvat ne smijem ni glasati, ni glasovati. A necu da kvarim rezultate. Uglavnom, u SFRJ ste bili medju glavnima i svi u jednoj drzavi. S demografskim rastom. A sad…. Pošteno od tebe, no mislim da se mnogi ne drže pravila ankete 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hilbert
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 21:26 |
|
|
|
U Varesu ima vise zelenila nego u citavoj Hercegovini.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 21:27 |
|
|
oak je napisao/la: Haram je napisao/la: Jos jedna diskriminatorska tema jer ja kao ne-Hrvat ne smijem ni glasati, ni glasovati.
A necu da kvarim rezultate.
Uglavnom, u SFRJ ste bili medju glavnima i svi u jednoj drzavi. S demografskim rastom. A sad….
Pošteno od tebe, no mislim da se mnogi ne drže pravila ankete  Ma znam, ali me zestoko nerviraju lazirane ankete. Jedino sto ne mogu vidjeti rezultate…
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 21:38 |
|
|
oak je napisao/la: Btw, sjećam se izjave jednog Mostarca negdje za vrijeme rata, Zvonka Miljke profesora ustavnog prava: -"U Jugoslaviji smo bili drugi, a u BiH smo tek treći." Dobra, dobra. Inače kakve projekcije se spominju, pa 91 nas je bilo 760.000 da je ostala SFRJ zar bi došli na ove brojke?[/quote] 760 000 - 90 000 u inozemstvu popisanih. To ti je bilo stanje na terenu. Pitanje samo kad bi EU ili EZ otvorila vrata toj Jugi. Bilo bi jos gore sigurno u Hercegovini,Livnu,Tomislavgradu,a u Posavini bi isto dobro otresli. Urbanizacija,napuštanje sela,a tamo smo bili najbrojniji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Salivator
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 21:53 |
|
|
|
Stvarno sramota da ova lijepa mjesta nisam posjetio.
_________________ Shomer Yisrael
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 08 ožu 2024, 07:54 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Svi oni gdje su kontinuirana većina ili znatna manjina koja se može održati.
Koje to mjesto u BiH, u kojem značajnije žive Hrvati, nije rupčaga? Mostar?
Svi oni gdje su kontinuirana većina ili znatna manjina koja se može održati. Granice se mogu povući samo tamo gdje se mogu održati. To se odnosi i na privremeno okupirane Dlamoč i Drvar. Povijesno hrvatski Sutjeska, Vareš..... to je bilo osuđeno na nestanak kao što smo nestali iz mjesta gdje nas je bilo ohoho, poput Živinica i Banja Luke. Smo gdje si gazda tu opstaješ. Drugdje nestaješ. Ili si kao medvjed koga cigani vodaju za pokazivanje turistima. To je kao židovska Odesa, puritansko-protestantski Boston ili engleski Montreal. Prošlost i gotovo. Mislim da Banja Luka nije odbačena. U toj urbano ugodnoj okolini može se oformiti mala i efikasna zajednica. Nije bitno imaju li političku vlast, bitno je da su ekonomski dobro posloženi. Uostalom, imaju katolički školski centar, ne znam koliki je i tko sve ide tamo, ali imaju mjesto gdje mogu čuvati hrvatsku kulturu i identitet. Uopće, ne znam kako RH gleda na Banja Luku, nadohvat je ruke, imaju tržište, a mi kao da izbjegavamo ulagati tamo.
_________________ AI: Omjer Srbi : Hrvati (na prostoru HR, SR, BiH, CG) 1991. (popis) 1,83 : 1 (a dodavanjem Jugoslavena jednima i drugima je: cca 1,90 : 1) 2025. (za BiH UN procjena) 1,63 : 1
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|