HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 pro 2024, 21:22.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima
PostPostano: 05 ruj 2024, 22:01 

idudani je napisao/la:
nesorta je napisao/la:
Te čuvene nestašice pojavile su se početkom osamdesetih. Prije i poslije toga prodavalo se i kupovalo bez ograničenja.

Nikad se nije kupovalo bez ograničenja, jer je kod nas ponuda uvijek bila lišena mase stvari ili si morao platit carinu od 300%

Moj je djed uvezao auto početkom sedamdesetih i morao donjeti potvrdu o porijeklu deviza

Ajde ne baljezgaj kada sam ja osobno kupovao meso i usranu ribu koliko sam želio a nakon dvije godine par nepar i bonova nikakvog ograničenja nije bilo ni za gorivo.

Svakako da je na zapadu bio raznovrsniji izbor.

A kvaliteta mesa i mesnih prerađivina onda i sada je neuporediva.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2024, 23:28 

nesorta je napisao/la:
Ajde ne baljezgaj kada sam ja osobno kupovao meso i usranu ribu koliko sam želio a nakon dvije godine par nepar i bonova nikakvog ograničenja nije bilo ni za gorivo.

Svakako da je na zapadu bio raznovrsniji izbor.

A kvaliteta mesa i mesnih prerađivina onda i sada je neuporediva.

Meso i ribu jesi, ali niti jedan primjer tehničke robe nisi, niti recimo kozmetike, odjeće i sl.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2024, 23:31 

idudani je napisao/la:
nesorta je napisao/la:
Te čuvene nestašice pojavile su se početkom osamdesetih. Prije i poslije toga prodavalo se i kupovalo bez ograničenja.

Nikad se nije kupovalo bez ograničenja, jer je kod nas ponuda uvijek bila lišena mase stvari ili si morao platit carinu od 300%

Moj je djed uvezao auto početkom sedamdesetih i morao donjeti potvrdu o porijeklu deviza

Carina na automobila bijl je 100%, a auto nije moglo biti starije od 4 godine. Znači djed ti je baš imao love.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2024, 23:39 

Bobovac je napisao/la:

Carina na automobila bijl je 100%, a auto nije moglo biti starije od 4 godine. Znači djed ti je baš imao love.

Radio u Njemačkoj da bi mogao vozit nešto što nije crvena zastava i slični krševi.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2024, 06:03 

PCM je napisao/la:
Par dobrih o komunistima od mene:

- Urbanizacija stanovništva i industrijalizacija - bez ozbira što je dosta toga rađeno neplanski odnosno ad hoc i što je 90% proslavljenih jugo-tvornica zapravo bile već postojeće tvornice iz AU ili prve Juge i sl...

- Urbanizam i planiranje - novi planski kvartovi (najčešće s ružnim socijalističkim zgradurinama), u svakom slučaju Novi Zagreb sa dosta zelenila i tim strašilima od zgrada izgleda "pismenije" i normalnije od divlje arhitekture po Dubravi, Trešnjevci ili u Splitu gore Kamen-Šine, Mejaši i oni kvartovi kod ST obilaznice gdje vlada divlja gradnja i legalizacija i gdje je gotovo sve radjeno neplanski zbrda zdola. Isto vrijedi i za BiH i Srbiju odnosno ostale gradove exyu (NBG, SA - Ilidža, Mojmilo...)

- Radnička odmarališta - definitivno dobra stvar, to bi opet trebalo popularizirati odnosno omogućiti i običnim šljakerima iz Hrvatske da mogu ljetovati za nekakve relativno pristojne novce u nekakvom elementarnom smještaju, bez da plaćaju nekakav kurčev poluraspadnuti apartman daleko od mora za 150 eura noćenje.

- Javno zdravstvo - ne trebam tu previše dodavati ne znam doduše ima li to ikakve veze s komunističkom Jugoslavijom , al ajde. Definitivno pozitivna tekovina, čije je god. Današnji problem jeste taj s jedne strane da moraš objasniti ljudima da to košta i da nije besplatno i definitivno se mora uvoditi pojačana participacija u uslugama i pojačani trošak i obveznih i dopunskih osiguranja. Ono što je u USA gdje ako se razboliš a ne možeš platiti - game over, to definitivno nije model kojem bi trebali težiti.

Novi Zagreb je do Bandića bio ružna spavaonica bez sadržaja. Tek s Bandićem je postalo privlačno mjesto za život. Glupo je uzpoređivati urbanizam Jugoslavije s ratnim 90-tima a i poslije. U svakom slučaju, gradnja iz doba Juge je bila tipično komunistički ružna i svarha je bila gradnja spavaonica. Što je najgore, Juga je uništila sela svojim tjeranjem ljudi u gradove.

Svaka čast na radničkim odmaralištima, ali kano i sve drugo što je Juga napravila ona su propala. Takva odmarališta su često samo nagrdila obalu. Također, današnji standard života se promienio, tako da više nije dovoljno da čovjek na moru ima gole zidove i krevet kano nekada. Da danas u takvo odmaralište pošalješ nekog današnjeg radnika, to bi bilo žalopojka po medijima u kakve rupe šalju radnike i kako država ima malo poštovanja prema radnicima. Da bi danas država napravila pristojna odmarališta za radnike, trebalo bi uložiti hrpu novaca, a bez da poslije imaju povrat zarade. Meni je puno draže da danas mogu sa svojom plaćom platiti odmor po svom ukusu, nego da kano u Jugi ništa nemam, ali eto mogu ići bezplatno u neku rupu od odmarališta... Inače i danas neke čak i privatne firme imaju svoja odmarališta na Jadranu. Znam da ih ima Zračna luka Zagreb (koja je pod upravom Francuza).

A zdravstvo u Jugi je bilo strašno korumpirano. Još puno više nego sada. Za operaciju od raka mog nonota se unutar obitelji skupilo par tisuća maraka, a na kraju je operacija traljavao odrađena i nono je ubrzo umro. Danas u slobodnoj Hrvatskoj u Rieci, napokon se grade pristojne bolnice, a ne da nam bolnica bude u austrougarskim *********.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2024, 09:17 

idudani je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Radio u Njemačkoj da bi mogao vozit nešto što nije crvena zastava i slični krševi.

U Sloveniji su se sklapali Citroen, Reno, u Vogošći VW. U to vrijeme bili so to autići snova.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2024, 10:42 

dane-croatia je napisao/la:
Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Talijani dan danas natoče gorivo u Sloveniji ako su blizu slovenske granice, jeftinije je oko 0,20 € po litri, za puni tank to bi bilo oko 10 € uštede. Tamo je gorivo skuplje oduvijek, nitko iz Juge nije točio gorivo u Italiji ako nije stvarno morao.

Ne sporim ja da je u Jugi bilo jeftinije gorivo, a i meso. Ja govorim o tomu da toga nije bilo dosta za domaće ljudi, ali eto sad po Kaftanzogliu su Talijani išli množtveno kupovati meso u Jugoslaviju, a moja mama muku mučila da dođe do 2kg mesa kako bi proslavila krštenje ili nešto slično. Eto i Staljin je izvozio sovjetsko žito po svietu, dok su Ukrajinci umirali od gladi. Na taj način ima smisla da nešto prodaješ strancima, a tvoj narod nek se pati...

Sigurno su zvali Tita na mobitel, i on je osobno naložio da ovaj malac koji pjeva pjesmu, njegova mama i njena prijateljica šjora Teresa dobiju meso kad dođu iz Trsta kako bi širili priču o socijalističkom raju.

Onda nisu ni Talijani 70-ih i 80-ih dolazili po jugo restoranima i tamanili škampe i plemenitu ribe jer škampi nije bilo ,a ti to znaš jer ih tvoja nona nikad nije vidjela.

Poanta je da su Jugoslaveni/Talijani imali dvosmjeran odnos gdje je svaka strana trošila preko granice na ono što im odgovara kao uostalom i danas, a mitomani su izvukli samo pola priče da prikažu kako prije ništa nije valjalo.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2024, 11:04 

Tako je. Oni dolazili ovdje na lov, u turizam, žderati za male pare, a naše žene preko prale njihove guzice.
U pravu si, to je dvosmjeran odnos. Istina, malo asimetričan, no tu asimetriju pod tepih, jer moraš dokazati svoju tezu

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2024, 11:19 

znatizeljan431 je napisao/la:
Tako je. Oni dolazili ovdje na lov, u turizam, žderati za male pare, a naše žene preko prale njihove guzice.
U pravu si, to je dvosmjeran odnos. Istina, malo asimetričan, no tu asimetriju pod tepih, jer moraš dokazati svoju tezu

Žene su masovno odlazile tamo prati guzice nakon 1991. kad je ugašen mrak i upaljeno svjetlo.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2024, 11:21 

haujesnou

ne gluparaj

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2024, 11:33 

Kaftanzoglio je napisao/la:

Ne sporim ja da je u Jugi bilo jeftinije gorivo, a i meso. Ja govorim o tomu da toga nije bilo dosta za domaće ljudi, ali eto sad po Kaftanzogliu su Talijani išli množtveno kupovati meso u Jugoslaviju, a moja mama muku mučila da dođe do 2kg mesa kako bi proslavila krštenje ili nešto slično. Eto i Staljin je izvozio sovjetsko žito po svietu, dok su Ukrajinci umirali od gladi. Na taj način ima smisla da nešto prodaješ strancima, a tvoj narod nek se pati...

Sigurno su zvali Tita na mobitel, i on je osobno naložio da ovaj malac koji pjeva pjesmu, njegova mama i njena prijateljica šjora Teresa dobiju meso kad dođu iz Trsta kako bi širili priču o socijalističkom raju.

Onda nisu ni Talijani 70-ih i 80-ih dolazili po jugo restoranima i tamanili škampe i plemenitu ribe jer škampi nije bilo ,a ti to znaš jer ih tvoja nona nikad nije vidjela.

Poanta je da su Jugoslaveni/Talijani imali dvosmjeran odnos gdje je svaka strana trošila preko granice na ono što im odgovara kao uostalom i danas, a mitomani su izvukli samo pola priče da prikažu kako prije ništa nije valjalo.

Samo mi pojasni gdje su te silne statistike i znanstveni radovi o odlazku Talijana u kupovinu mesa u Jugoslaviju. Zar nam fali jugoznanstvenika poput Klasića, Markovine, Goldsteina, Jakovine i raznih drugih Možemovaca koji bi pisali o slavnoj jugo proizvodnji mesa koja je prehranjivala gladnu Italiju. Izvučeš neki pjesmuljak gdje se i sami Talijani u komentarima čude o čemu to pjeva, ali eto glavno da si ti našao neoboriv dokaz velebajne jugo mesne industrije...

Usluga i restorani su bili druga priča. Jednako danas odeš u Albaniju pak ćeš se čudit jeftinoći u restoranima i frizeraju. Ali zato su Hrvati nadaleko zaobilazili tršćanske restorane, koji su bili dostupni samo talijanskoj gospodi a ne našoj sirotinji.

To je bio dvosmjeran odnos sirotinje i dobrostojećih ljudi.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2024, 11:38 

znatizeljan431 je napisao/la:

Žene su masovno odlazile tamo prati guzice nakon 1991. kad je ugašen mrak i upaljeno svjetlo.

Jedino što je ljude moglo spriečiti da prije 90-te idu prat talijanske guzice, jest da im komunisti ne daju putovnicu. Danas nitko od mladih Hrvatica ne ide prat talijanske guzice. Standard nam napokon porastao.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2024, 11:52 

Usluga i restorani su bili druga priča. Jednako danas odeš u Albaniju pak ćeš se čudit jeftinoći u restoranima i frizeraju. Ali zato su Hrvati nadaleko zaobilazili tršćanske restorane, koji su bili dostupni samo talijanskoj gospodi a ne našoj sirotinji.

70-ih i 80-ih na Kvarneru su riblje restorane vodila gospoda i konobari su svi bili školovani sa visokim plaćama, a Albanci su samo mogli prodavati sladoled. Valjda si čuo za Bevandu koji je došao iz Hercegovine i otvorio 1971. čuveni riblji restoran, ili Amfora koja je otvorena još 60-ih. Ili možda nisi jer ti nona iz Potkilavca nije to ispričala.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2024, 11:57 

Teza: Postojalo je nešto što je radilo.
Zaključak: Komunizam je bio ok.

Nego, postoji li opcija da se kod registracije na forum prvo mora proći iq test

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2024, 12:18 

70-ih i 80-ih na Kvarneru su riblje restorane vodila gospoda i konobari su svi bili školovani sa visokim plaćama, a Albanci su samo mogli prodavati sladoled. Valjda si čuo za Bevandu koji je došao iz Hercegovine i otvorio 1971. čuveni riblji restoran, ili Amfora koja je otvorena još 60-ih. Ili možda nisi jer ti nona iz Potkilavca nije to ispričala.

Danas Grobničani idu po raznim restoranima. U vrieme moje none a i mame, restorani očito nisu bili dostupni Grobničanima. To su očito bili restorani za bogate turiste i više pozicionirane partijce...
Tako je danas slično i u Kubi.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 11:28 

aleksije radicevic je napisao/la:
Rika sv Vida je napisao/la:

Oslobodili i ujedinili Hrvatsku, opismenili hrvatsku djecu, omogućili besplatno zdravstvo da više nismo umirali u stotinama tisuća od upali pluća i da smrtnost djece nije više bila 25% nego 1%. Doveli struju i ceste u svako hrvatsko selo, dali strane tvornice u kojima smo robovali hrvatskom narodu, izgradili gradove iz pepela, dijelili mladima besplatno nekretnine je ništa?

Riki, ne ostavljaš mogućnost da je to donelo vreme, civilizacijski napredak? Nije Švedska imala jugokomunjare, pa im nije ništa lošije išlo u životu... :neznam

Nino Raspudić je to dobro opisao ; "Ako je Tito zaslužan za turizam i Rock and Roll, onda je Tuđman zaslužan za internet i mobitele"... :zubati

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:32 

Hroboatos je napisao/la:
Lako im je naći zamjerke. No imaju i pozitivnih, a to je i Bilandžić zabilježio u razgovoru s Krležom 1968.

slika
slika
slika
slika

Krcun je ranije sao kad popije imao nacionalistički stav .
Poslednjih godina i trezan je imao takav stav

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:33 

Kakvi god da su bili , imali su neke principe , od kojih nisu odustajali .
Primer Leke , Bore Jovića i Momira Bulatovića .

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:49 

Hvala im što su nas odbranili od zapadne sosomije .
Samo čvrsta ruka .

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 14:08 

Revizija je napisao/la:
Samo čvrsta ruka .

Jesu li?

Pa mi smo među prvim prostorim u svijetu gdje je natalitet propao, gdje je abortus eksplodirao nakon 1945., gdje se počelo promivrati razvod i razvrat.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 21:43 

idudani je napisao/la:
Revizija je napisao/la:
Samo čvrsta ruka .

Jesu li?

Pa mi smo među prvim prostorim u svijetu gdje je natalitet propao, gdje je abortus eksplodirao nakon 1945., gdje se počelo promivrati razvod i razvrat.

Gdje se to promoviralo, ja sam se rodio u liberalnoj sredini u SFRJ i kad sam bio dijete još se smatralo da je netko neoženjen čudak. Maminom bratiću je cijela uža i šira rodbina tražila ženu. A danas ne smiješ ni pitati nekoga kad se ženi ili kad će imati djecu.

Ti si previše gledao Dinastiju i američke serije pa ti se pomiješalo da je to kod nas.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 22:29 

Gdje se to promoviralo, ja sam se rodio u liberalnoj sredini u SFRJ i kad sam bio dijete još se smatralo da je netko neoženjen čudak. Maminom bratiću je cijela uža i šira rodbina tražila ženu. A danas ne smiješ ni pitati nekoga kad se ženi ili kad će imati djecu.

Ti si previše gledao Dinastiju i američke serije pa ti se pomiješalo da je to kod nas.

Smatralo se kao refleks vremena i stanja koje su komunisti zatekli, a ne kao ono što su oni uspostavljali.

Komunizam je kod nas definitivno liberalizirao te odnose. Ko što bi i kapitalizam

Vrh

PostPostano: 10 ruj 2024, 08:44 

Ljudi, turizam bi svakako došao na jednu od najljepših obala u Europi.

Mi ni nismo imali visoku nepismenost, i školovanja bi svakako u kapitalizmu bilo, baš me zanima tko misli da bi bilo lošije 1950. u kapitalizmu nego 1930. u Kraljevini.

Industrije bi bilo, manje svakako, ali bi ista bila tržišna i održiva.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2024, 19:33 

Michael Collins je napisao/la:

Mi ni nismo imali visoku nepismenost, i školovanja bi svakako u kapitalizmu bilo, baš me zanima tko misli da bi bilo lošije 1950. u kapitalizmu nego 1930. u Kraljevini.

Ne treba puno mudrovati što bi bilo da smo imali tržišno gospodarstvo nakon 1945., bili bi nešto kao Grčka. Oni su se razvijali tržišno pa su prešli direktno iz primarnog u tercijarni sektor, bez neke industrijalizacije, imaju puno manje raznovrsnu ekonomiju. Nemaju nekakvu industrijski razvijenu regiju kao što je naša okolica Zagreba, Zagorje i Međimurje, gdje svako selo ima neku tvornicu.

Kad je netko čuo ili vidio grčki proizvod sa dodanom vrijednosti, da nije sir ili maslinovo ulje?

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2024, 20:24 

Michael Collins je napisao/la:

Ne treba puno mudrovati što bi bilo da smo imali tržišno gospodarstvo nakon 1945., bili bi nešto kao Grčka. Oni su se razvijali tržišno pa su prešli direktno iz primarnog u tercijarni sektor, bez neke industrijalizacije, imaju puno manje raznovrsnu ekonomiju. Nemaju nekakvu industrijski razvijenu regiju kao što je naša okolica Zagreba, Zagorje i Međimurje, gdje svako selo ima neku tvornicu.

Kad je netko čuo ili vidio grčki proizvod sa dodanom vrijednosti, da nije sir ili maslinovo ulje?

Srbija bi bila na razini Grčke, ili možda cijela Jugoslavija da je ostala cjelovita. Mada, i prije ww2 Jugoslavija je bila iznad Grčke po razvijenosti.

Da je HR nakon 1945 ostala bila samostalna i kapitalistička sigurno bi bila iznad Grčke po BDPu, vjerojatno negdje kao Španjolska. Mada, pitanje je kako bi Španjolska rasla bez Franka.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: