|
|
Stranica: 4/7.
|
[ 152 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 11:32 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: lider30 je napisao/la: Upravo taj argument je najbolji. Kad bi presao Karavanke stvarno je bio drugi planet. Kakva je razlika bila, to nisu bile istine. Sada ne vidim neke velike razlike. Tek kad se udje u BiH postane tamni vilajet na svim granicnim prijelazima. Najveći dio tog argumenta kako sve bliješti jer se pređe Karavanke se odnosi na šminku i šarene artikle u trgovačkim centrima. Neki su možda još djeca u duši pa ih to fascinira. Austrijanci i Talijani su imali šarene benzinske sa svim i svačim u ponudi pa su išli u SFRJ po benzin, ovi iz pograničnih dijelova. Postoji čak i pjesma kako Talijan iz Trsta se vraća iz Jugoslavije iz šopinga i moli carinika da ne bude strog, iako u našoj antiSFRJ mitomaniji toga nema , nego samo ubogi Jugoslaven ide kupovati u Trst. evo : https://www.youtube.com/watch?v=73rccepImIkNije samo bila stvar u blještavilu. Skoro bilo što za kupit, od tehnike, dielova do hrane i odjeće. Što je to Talijan mogao kupiti u Jugi s da nije mogao u Italiji?
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
znatizeljan431
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 11:35 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 11:36 |
|
|
Pa bilo je svega za kupiti u Italiji, ali u Jugi su neke stvari bile jeftinije i bolje. Uostalom poslušaj pjesmu on sve nabraja što je nosio preko granice, jedino ako baš ništa ne znaš talijanski.
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 11:50 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Pa bilo je svega za kupiti u Italiji, ali u Jugi su neke stvari bile jeftinije i bolje. Uostalom poslušaj pjesmu on sve nabraja što je nosio preko granice, jedino ako baš ništa ne znaš talijanski. To je kao danas Hrvatska i BiH, u Hrvatskoj generalno ima puno više izbora, ali iz Hrvatske se ide u BiH po cigarete, pića, neke stvari iz ljekarni.
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 11:59 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Kaftanzoglio je napisao/la: Pa bilo je svega za kupiti u Italiji, ali u Jugi su neke stvari bile jeftinije i bolje. Uostalom poslušaj pjesmu on sve nabraja što je nosio preko granice, jedino ako baš ništa ne znaš talijanski. To je kao danas Hrvatska i BiH, u Hrvatskoj generalno ima puno više izbora, ali iz Hrvatske se ide u BiH po cigarete, pića, neke stvari iz ljekarni. Meso, riba, benzin, to su ključne životne stvari pošto su išli Talijani kod nas. A naši su išli po traperice (kao da nisu mogli nositi obične hlače) i lutku koja priča kad je potegneš za nogu. Odlasci u Trst su bili čisto modiranje jugoslavenske srednje klase.
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 12:10 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: To je kao danas Hrvatska i BiH, u Hrvatskoj generalno ima puno više izbora, ali iz Hrvatske se ide u BiH po cigarete, pića, neke stvari iz ljekarni. Meso, riba, benzin, to su ključne životne stvari pošto su išli Talijani kod nas. A naši su išli po traperice (kao da nisu mogli nositi obične hlače) i lutku koja priča kad je potegneš za nogu. Odlasci u Trst su bili čisto modiranje jugoslavenske srednje klase. Ma nemoj. Još 1980-ih u Rijeci nekad ne bi bilo nekih potrebnih rezervnih dijelova za Fiate i Zastave. Ili čekaj da dođe za tjedan dana ili mjesec dana ili sjedni u auto i imaš sve u Trstu isti dan. BTW, nije u Italiji bilo nestašice mesa, ribe ni benzina, nego je u Jugi bilo jeftinije.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 12:14 |
|
|
Al su vas razmazili komunisti. Od "nemamo šta jest, umiremo od gladi, nemamo struje, vode, zahoda, dvoje djece umrlo od bolesti, drugo dvoje djece je nepismeno i osuđeno na čuvanje koza" došli do "Moramo čekat tjedan dana za rezervne dijelove za Fiat"
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 12:45 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Al su vas razmazili komunisti. Od "nemamo šta jest, umiremo od gladi, nemamo struje, vode, zahoda, dvoje djece umrlo od bolesti, drugo dvoje djece je nepismeno i osuđeno na čuvanje koza" došli do "Moramo čekat tjedan dana za rezervne dijelove za Fiat" ? U to doba su Zastava i Fiat vjerojatno činili 70 ili 80% auta na cesti, a nije svaka obitelj imala 2 ili 3 auta kao danas. Nije bilo ni DHL-a ni Tokića. Ili ćeš naći način da odeš u Trst, ili ćeš biti bez auta možda mjesec dana. Tako da Trst nije bio za modiranje srednje klase, nego za niz potreba koje tadašnji sistem u Jugi jednostavno nije znao ili mogao ispuniti.
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 12:46 |
|
|
Jeste da se išlo nabavljati dijelove za auto i za plovila, kao uostalom i danas se nešto nabavlja preko Ali expressa ili Amazona i kad "sve ima kod nas". I uostalom i dalje se ide u Trst, kako to kad sad sve ima?
Ali 90% ideologa odlaska u Trst su bile žene snobovskog usmjerenja, neki stočar sa Vlašića nije nikad išao u Trst i sve je nabavio što mu treba. To je dobro opisano u onoj epizodi Boljeg života kad je Gile vodio žene iz firme u Grčku pa su nakupovale gluposti i onda dale njemu da im svima prošverca preko granice. Nije vodio radnike iz skladišta, nego žene iz kancelarije.
|
|
Vrh |
|
|
znatizeljan431
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 13:20 |
|
|
Ne znam nikog tko je zadnjih 20 g otišao u shopping u Trst. Od tih par odlazaka praviš pravilo i uspoređuješ s masivnim odlascima. Svašta
Van se išlo po deterđent, kavu, rižu, odjeću, obuću, alat, dijelove, tehniku, žvakaće, računala, čokoladu, ...
Preko istog Alija kupuju danas Talijani i finci. To je novi fenomen, nastao globalizacijom koji veze nema s odlaskom u Trst/Graz po osnovnu robu.
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 13:39 |
|
|
znatizeljan431 je napisao/la: Ne znam nikog tko je zadnjih 20 g otišao u shopping u Trst. Od tih par odlazaka praviš pravilo i uspoređuješ s masivnim odlascima. Svašta
Van se išlo po deterđent, kavu, rižu, odjeću, obuću, alat, dijelove, tehniku, žvakaće, računala, čokoladu, ...
Preko istog Alija kupuju danas Talijani i finci. To je novi fenomen, nastao globalizacijom koji veze nema s odlaskom u Trst/Graz po osnovnu robu. Domaćice su išle po Dash jer im Faks nije bio dovoljno fancy. Nekada je to bio snobizam imati Dash, danas se hvale da uopće ne rade kućanske poslove.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 13:41 |
|
|
znatizeljan431 je napisao/la: Ne znam nikog tko je zadnjih 20 g otišao u shopping u Trst. Ja znam. Sve je jeftinije. Odnosno skoro sve. Hrana je jeftinija sva.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 13:41 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
znatizeljan431
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 13:51 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: znatizeljan431 je napisao/la: Ne znam nikog tko je zadnjih 20 g otišao u shopping u Trst. Od tih par odlazaka praviš pravilo i uspoređuješ s masivnim odlascima. Svašta
Preko istog Alija kupuju danas Talijani i finci. To je novi fenomen, nastao globalizacijom koji veze nema s odlaskom u Trst/Graz po osnovnu robu. Domaćice su išle po Dash jer im Faks nije bio dovoljno fancy. Nekada je to bio snobizam imati Dash, danas se hvale da uopće ne rade kućanske poslove. Yeah. Bilo u yu svega dobrog, ali te pokondirene tikve upropastile državu. Evo mi smo kao djeca silovali roditelje da odemo preko barem na kratko, da se upale boje i lijepi mirisi. Raspuštena mladež
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 13:54 |
|
|
Nije sve u materijalnom, u Jugoslaviji je bilo duhovne slobode
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 17:15 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: To je kao danas Hrvatska i BiH, u Hrvatskoj generalno ima puno više izbora, ali iz Hrvatske se ide u BiH po cigarete, pića, neke stvari iz ljekarni. Meso, riba, benzin, to su ključne životne stvari pošto su išli Talijani kod nas. A naši su išli po traperice (kao da nisu mogli nositi obične hlače) i lutku koja priča kad je potegneš za nogu. Odlasci u Trst su bili čisto modiranje jugoslavenske srednje klase. Nije mi jasno kako su Talijani išli kupovat meso i benzinu, kad je i za nas domaće bila nestašica. Pogotovo 80-ih. Eventualno ako je neki Talijan znao nekog seljaka koji je imao svoje meso i koji je čekao da ga Talijanu proda skuplje nego bi ga prodao unutar Jugoslavije. Nešto slično kano kad je Špiljak preprodavao naftu po svietu, a u Jugi bila nestašica.... Osim odjeće, u Trstu se kupovala i hrana: Kava, pašta, konfeti... Danas ne znam nikog ni u Istri ni Rieci da ide u Trst u kupovinu. Samo neki znaju potegnut do Ilirske Bistrice.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 17:22 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: znatizeljan431 je napisao/la: Ne znam nikog tko je zadnjih 20 g otišao u shopping u Trst. Ja znam. Sve je jeftinije. Odnosno skoro sve. Hrana je jeftinija sva. Bila je punica pred negdje pol godine. Bila je jako razočarana, ter da jedino možeš nešto jeftinije proći ako se unapried pripremiš ter vidiš u kojoj trgovini je akcija za koje proizvode. Istrijani kažu, da od kad su lire zamienili eurom, da je Trst propao po pitanju naših odlazaka tamo. I to da ti se izplati potrošnja benzine, trebaš kupit hrpu toga, pak nek ti stoji mjesec dana...
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 17:44 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Nije mi jasno kako su Talijani išli kupovat meso i benzinu, Talijani dan danas natoče gorivo u Sloveniji ako su blizu slovenske granice, jeftinije je oko 0,20 € po litri, za puni tank to bi bilo oko 10 € uštede. Tamo je gorivo skuplje oduvijek, nitko iz Juge nije točio gorivo u Italiji ako nije stvarno morao.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 18:51 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Nije mi jasno kako su Talijani išli kupovat meso i benzinu, Talijani dan danas natoče gorivo u Sloveniji ako su blizu slovenske granice, jeftinije je oko 0,20 € po litri, za puni tank to bi bilo oko 10 € uštede. Tamo je gorivo skuplje oduvijek, nitko iz Juge nije točio gorivo u Italiji ako nije stvarno morao. Ne sporim ja da je u Jugi bilo jeftinije gorivo, a i meso. Ja govorim o tomu da toga nije bilo dosta za domaće ljudi, ali eto sad po Kaftanzogliu su Talijani išli množtveno kupovati meso u Jugoslaviju, a moja mama muku mučila da dođe do 2kg mesa kako bi proslavila krštenje ili nešto slično. Eto i Staljin je izvozio sovjetsko žito po svietu, dok su Ukrajinci umirali od gladi. Na taj način ima smisla da nešto prodaješ strancima, a tvoj narod nek se pati...
|
|
Vrh |
|
|
nesorta
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 20:36 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Talijani dan danas natoče gorivo u Sloveniji ako su blizu slovenske granice, jeftinije je oko 0,20 € po litri, za puni tank to bi bilo oko 10 € uštede. Tamo je gorivo skuplje oduvijek, nitko iz Juge nije točio gorivo u Italiji ako nije stvarno morao. Ne sporim ja da je u Jugi bilo jeftinije gorivo, a i meso. Ja govorim o tomu da toga nije bilo dosta za domaće ljudi, ali eto sad po Kaftanzogliu su Talijani išli množtveno kupovati meso u Jugoslaviju, a moja mama muku mučila da dođe do 2kg mesa kako bi proslavila krštenje ili nešto slično. Eto i Staljin je izvozio sovjetsko žito po svietu, dok su Ukrajinci umirali od gladi. Na taj način ima smisla da nešto prodaješ strancima, a tvoj narod nek se pati... Te čuvene nestašice pojavile su se početkom osamdesetih. Prije i poslije toga prodavalo se i kupovalo bez ograničenja.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 20:56 |
|
|
Par dobrih o komunistima od mene:
- Urbanizacija stanovništva i industrijalizacija - bez ozbira što je dosta toga rađeno neplanski odnosno ad hoc i što je 90% proslavljenih jugo-tvornica zapravo bile već postojeće tvornice iz AU ili prve Juge i sl...
- Urbanizam i planiranje - novi planski kvartovi (najčešće s ružnim socijalističkim zgradurinama), u svakom slučaju Novi Zagreb sa dosta zelenila i tim strašilima od zgrada izgleda "pismenije" i normalnije od divlje arhitekture po Dubravi, Trešnjevci ili u Splitu gore Kamen-Šine, Mejaši i oni kvartovi kod ST obilaznice gdje vlada divlja gradnja i legalizacija i gdje je gotovo sve radjeno neplanski zbrda zdola. Isto vrijedi i za BiH i Srbiju odnosno ostale gradove exyu (NBG, SA - Ilidža, Mojmilo...)
- Radnička odmarališta - definitivno dobra stvar, to bi opet trebalo popularizirati odnosno omogućiti i običnim šljakerima iz Hrvatske da mogu ljetovati za nekakve relativno pristojne novce u nekakvom elementarnom smještaju, bez da plaćaju nekakav kurčev poluraspadnuti apartman daleko od mora za 150 eura noćenje.
- Javno zdravstvo - ne trebam tu previše dodavati ne znam doduše ima li to ikakve veze s komunističkom Jugoslavijom , al ajde. Definitivno pozitivna tekovina, čije je god. Današnji problem jeste taj s jedne strane da moraš objasniti ljudima da to košta i da nije besplatno i definitivno se mora uvoditi pojačana participacija u uslugama i pojačani trošak i obveznih i dopunskih osiguranja. Ono što je u USA gdje ako se razboliš a ne možeš platiti - game over, to definitivno nije model kojem bi trebali težiti.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
idudani
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 20:57 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Talijani dan danas natoče gorivo u Sloveniji ako su blizu slovenske granice, jeftinije je oko 0,20 € po litri, za puni tank to bi bilo oko 10 € uštede. Tamo je gorivo skuplje oduvijek, nitko iz Juge nije točio gorivo u Italiji ako nije stvarno morao. Danas u Sloveniji ima benzina na umpama, u Jugi ga nije bilo.
|
|
Vrh |
|
|
idudani
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 20:58 |
|
|
nesorta je napisao/la: Te čuvene nestašice pojavile su se početkom osamdesetih. Prije i poslije toga prodavalo se i kupovalo bez ograničenja. Nikad se nije kupovalo bez ograničenja, jer je kod nas ponuda uvijek bila lišena mase stvari ili si morao platit carinu od 300% Moj je djed uvezao auto početkom sedamdesetih i morao donjeti potvrdu o porijeklu deviza
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 21:13 |
|
|
idudani je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Talijani dan danas natoče gorivo u Sloveniji ako su blizu slovenske granice, jeftinije je oko 0,20 € po litri, za puni tank to bi bilo oko 10 € uštede. Tamo je gorivo skuplje oduvijek, nitko iz Juge nije točio gorivo u Italiji ako nije stvarno morao. Danas u Sloveniji ima benzina na umpama, u Jugi ga nije bilo. U Jugi je bilo povremenih nestašica goriva od 1979 do 1984, u početku vožnja par-nepar, a 1983 i 1984 se gorivo kupovalo na bonove. Prije 1979 i nakon 1984 goriva je bilo.
|
|
Vrh |
|
|
nesorta
|
Naslov: Re: Da kažemo koju pozitivnu o jugokomunistima Postano: 05 ruj 2024, 22:01 |
|
|
idudani je napisao/la: nesorta je napisao/la: Te čuvene nestašice pojavile su se početkom osamdesetih. Prije i poslije toga prodavalo se i kupovalo bez ograničenja. Nikad se nije kupovalo bez ograničenja, jer je kod nas ponuda uvijek bila lišena mase stvari ili si morao platit carinu od 300% Moj je djed uvezao auto početkom sedamdesetih i morao donjeti potvrdu o porijeklu deviza Ajde ne baljezgaj kada sam ja osobno kupovao meso i usranu ribu koliko sam želio a nakon dvije godine par nepar i bonova nikakvog ograničenja nije bilo ni za gorivo. Svakako da je na zapadu bio raznovrsniji izbor. A kvaliteta mesa i mesnih prerađivina onda i sada je neuporediva.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|