|
|
Stranica: 7/9.
|
[ 201 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 19 vel 2023, 22:25 |
|
|
znatizeljan431 je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Malo više i dulje od ovoga idiota....
...
Kod nas, Hrvata, u kulturi, ekonomiji, nacionalnim planovima i politici, oni su prestali biti činiteljima kakavim su bili negdje od početka 20. stoljeća. Sve 5, skoro sve što iznosiš potpisujem. No budućnost je neizvjesna i nepredvidiva. Ne znamo kakav se kraval može sutra dogoditi, što može nastati iz potencijalnog kaosa. Postavljaš stvari kao da će uvijek/zadugo biti stabilno. Ne znamo hoće li biti tako. Ideje zajedničkog jezika, jugoslavenstva kada su nastale prije 200 g. bile su marginalne, pa gdje su dogurale. Da, svaka ne doživi punoljetnost, većina ima dead end. No kako znati koja će se primiti. Lako ćemo, jer kristalna kugla? Uvijek za safe side, da se ne žmiri na ovakve primjerke. Treba ga raskrinkavati, sasjeći i prokazati. Skupiti njegove bisere, izanalizirati, jasno nacrtati. Nek se zna. Netko se potrudio pa na yt objavio tko je Mislav Horvat. Tako nešto da ga prati i nadalje, ukazivati na manipulacije koje iznosi. Postoje stvari koje su gotove i- gotove. To je priča o jednom jeziku i jugoslavenstvu. To je gotovo kao što je gotov burbonski monarhizam u Europi i sl. Glede Mislava Horvata, ja sam davno, kad je taj lik počeo piskarati pod tim imenom, napisao komentare na ta trabunjanja i on je pobjegao kao miš. To je bilo u komentarima u nekim online novinama, ne sjećam se kojima, na YT - komentari, a ne video. I ne vidim zašto je strašno važno što je taj lik koristio taj pseudonim. Svemu se tomu priadje previše značaja. Budući da dobro znam engleski, znao sam nabrzinu napisati komentare u The Times of Israel, raznim američkim forumima i novinama, pod 2-3 razna pseudonima. I Srbe, a još više neupućene Amerikance, sam vrlo brzo poučio ili rastjerao. Iz Srba sam se sprdao da su praktički dobili živčani slom, a strance (Amerikance, Norvežane, Nijemce,..) bih poučio o temama povijesti, kulture, jezika i identitita, dao linkove i kratak opis. Čak sam pomogao Albancima i u nekoliko situacija BH Muslimanima kad su ih srpski šoveni vrijeđali i ismijavali. Pomogao sa i Srbima, malom broju razumnih, da se otarase fantazija da ih netko proglašava aza "genocidan narod" jer ta kategorija kod normalnih ljudi ne postoji. No, moje je iskustvo na raspravištima srednje-više razine o ex-Yu temama: * većina je ljudi inferiorna i ne postjeduje hladan razum, analitičke sposobnosti, a kamoli znanje. Samo lupetaju po klišejima .Mali dio je psihološki stabilan da može saslušati argument, odvagati ga i procijeniti je li prihvatljiv ili ne, pa se složiti ili rastati na miru. * Srbi i Muslimani su, kao cjelima, iracionalniji od Hrvata. Iako, veći dio Hrvata su isto primitivni bukači i glupi, a najviše su to apologeti NDH i opsesivci oko Jasenovca, te katolički gnjavatori. Brozovih fanova nisam puno sreo, no djelovali su mi glupo. * u polemici na engleskom o bilo čemu što se ticalo osjetljivih tema (stara povijest Hrvata, hrvatska kultura i jezik, obje Jugoslavije, Domovinski rat,...) - pomeo sam sugovornike. Ispali su smiješni il isu probali sve trivijalizirati skrećući temu na neko blesavo smijuljenje ili su počeli vikati (caps lock). * iako ova Soroseva ekipa nije zanemariva, nije ni totalno štetna. Ono što bih rekao sa sigurnošću, a tiče se kulture i identiteta- potrebo je bitno afirmirati da je BH hrvatska povijesna zemlja, ne isključivo, ali ako ćemo pravo- pretežito. lako je meni napisati podatke na engleskom na svjetskim stranicama, to dođe i prođe. No potrebno je uglaviti povijest BH na hrvatska sveučilišta, a to je tek posao koji predstoji. To, plus naglasak na Hrvate u Boki, Bačkoj,.. (što nije sito kao BH)- najveći je kulturni promašaj od 2000. do danas glede izobrazbe. Ostalo je marginalno. Glede "svijeta" treba biti svjestan da burgije ne prolaze kao prije. Npr. pred 5-7 godina sam pročitao recenziju američkog povjesnika o knjizi Vasilija Krestića "Genocidom do velike Hrvatske", za koju je recenzent rekao da je dobro što je prevedena da ilustrira stanje duha koji nema veze sa zbiljom. To se odnosi uglavnom na svu srpsku, a i muslimansku produkciju oko kontroverznih tema (naravno da ima iznimaka, no jedan Tibor Živković ne čini proljeće).
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 19 vel 2023, 22:34 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Koliko ja pratim neprijateljske (srpske) medije i čitam njihove forume, poruke na četničkim kanalima na youtubeu itd, mržnja, želja za osvetom, želja da se u budućnosti (kad tad) zauzmu hrvatske teritorije jači su i življi nego ikad, 80-90% njih misle potpuno isto po tom pitanju. Koliko je to realno s obzirom na njihovu vojnu i ekonomsku snagu, geopolitički položaj, demografiju koja je jako loša, to je druga stvar, ali oni o tome razmišljaju i to jako aktivno, što znači da će to opet probat uradit ako ikad budu mogli ili ako procjene da mogu , a budale sa hrvatske strane neka se sa njima ližu, bratime i očijukaju. Oni su smrtni neprijatelji Hrvatske bili i ostat će, tu nema nikakve šanse za normalne odnose, sve što s njihove strane dođe o nekakvom otopljavanju odnosa i "pomirenju", to je varka i šahovski potez i ništa više. Točno, no oni ne mogu- ništa. Dapače su sami sebe usosili s tim pričama o ustašama itd. U Domovinskom ratu, kad je trajala operacija Otkos 1991., požeška brigada s nekoliko tenkova i 3500 ljudi se približavala njihovim uporištima u zapadnoj Slavoniji. Oni rastrubili da dolazi 20.000 ustaških crnaca s 80 tenkova i- zbrisali. Kad su moji prijatelji, koji su bili u toj postrojbi, pregledavali sve te zemunice i sl. koje je napravila još JNA, rekli su da to nikad ne bi osvojili da ovi nisu zbrisali. Zatim, iako ne pratim njihovu produkciju osim kad mi turnu pod nos, vidio sam u patologijama dijela filma o "Dari iz Jasenovca" (nisam gledao) da su ustaše neki šminkeri i face, macho tipovi-što je bizarna idealizacija, jer neki jesu bili muževni, no većina u Jasenovcu su bili klošari i gabori. U srpskoj javnosti je došlo do tog da se Hrvati percipiraju kao nešto grozno, i to rezultira- paralizom. Nema tu želje za akcijom, nego strah. Od Hrvati p3deri došlo se do Hrvati dijabolici i kidaj da spasiš glavu. Tu su i smiješne priče kako je Srbija prošarana hrvatskim tajnim službama, da glavne srpske institucije rade za "Zagreb" itd.
|
|
Vrh |
|
 |
znatizeljan431
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 19 vel 2023, 23:19 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Postoje stvari koje su gotove i- gotove.
To je priča o jednom jeziku i jugoslavenstvu. To je gotovo kao što je gotov burbonski monarhizam u Europi i sl.
Kako znaš da neće uskrsnuti ta ideja na nekoj drugoj platformi. Kako znaš da neće doći do nove, možda i gore ideje. Kako znaš da se vanjske silnice ne će okrenuti za koju godinu ili desetljeće. Odgovor "to je gotovo jer je gotovo jer smatram da je gotovo", nije odgovor. Naiva je konstanta u hrvatskoj politici
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 19 vel 2023, 23:34 |
|
|
Fantazije lako oborive:
* Srbi su nešto moćno spomenutu i stara vremena (Einhard itd.). Zbilja: yebeš Einharda, to je beznačajno tipa "čuo", "kaže se"...To nije ništa, ni ako se uzme u obzir da rimska Dalmacija nije bila ova sad. To su sve babarije
* hrvatski stari vladari nisu postojali. Ma nemoj? Pa otkud dopisivanje papa i Trpimira i Branimira u 9. st? 7.6. bi trebao biti dan državnosti Hrvatske, jer je to nadnevak iz 879. u pismu papi Branimiru u kom mu ovaj gatrantira vladarsku čast. Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, od 8. do 12. st. ne bi bio moguć za bilo što srpsko.
* ali nema grobnica hrvatskih vladara? Uglavnom nema jer to je rani srednji vijek, pa tako nije sačuvana ni grobnica Alfreda Velikog, anglo-saskog kralja, osobe neizmjerno važnije od svih ovih rubnih likova. Osim tog, sačuvan je sarkofag Jelene Slavne, a o Bosni da ne govorimo- ono što je sačuvano, hrvatsko je. Razne zadužbine i grobovi srpskih vladara dolaze 300-400 godina kasnije, i to je druga priča.
* U Jasenovcu je ubijeno X Srba. Realno, ne znamo, no ova brojka od 83.000 svih žrtava je preuveličana. Vjerojatnije je da se ukupni broj kreće od 10.000 do 50.000.
* Srbi su nevjerojatno stradali u 1. svj. ratu. Da vidimo: u Versaillesu 1919.utvrđeno je da je Srbija imala ukupni gubiak od 750.000. Onda je krajem 1980ih to naraslo, preko noći, na 1.250.000. Ruski demografi su oko 2010. procijenili da je Srbija imala gubitak od 450-500.000.
* Dubrovnik je dio i srpske baštine. To je toliko besmisleno da se, tko želi, može zabaviti navođenjem 5-6 argumenata.
* Hrvata je na Križnom putu pobijeno pola milijuna. Tu glupariju sam čuo više puta, no demografija pokazuje da je ukupan broj žrtava Hrvata pod konac rata od 80.000- 120.000. To je golem broj, no čemu preuveličavati?
* BH Musliani su povijesno "krivi" jer su "izdali". To je gluparija. Taj je narod nastao islamizacijom kao niz drugih, zaseban je, i s njima vrijedi- čist račun, duga ljubav. Stariji naraštaji su se smatrali turcima, srednji Jugoslavenima ili muslimanima, a ovi kao mlađi Bošnjacima koji su ipak poglavito muslimani.
* Hrvati nisu imali državnost do 20.st. Gluparija- hrvatska je državnost jedna od najtrajnijih među malim narodima na raskrižjima povijesti, skoro kao Češka. Pogledati CDC, S, D i Acta Croatica, te niz drugih tekstova, a tko želi u 19.st., Spisi Sabora u Zagrebu i Brzopisna izviešća Sabora u Zadru.
* Hrvati su se trudili da ostvare punu državnu samostalnost 1000 godina. Glupost- veći dio toga vremena ljudi su tražili načina da se snađu. Ni majka europske visoke kulture, Italija, nije marila za državu do druge polovice 19. st.
* Zoran Milanović je angažmanom učinio da Schmidt donese odluku u korist Hrvata. Hahahhah ...
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 19 vel 2023, 23:37 |
|
|
znatizeljan431 je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Postoje stvari koje su gotove i- gotove.
To je priča o jednom jeziku i jugoslavenstvu. To je gotovo kao što je gotov burbonski monarhizam u Europi i sl.
Kako znaš da neće uskrsnuti ta ideja na nekoj drugoj platformi. Kako znaš da neće doći do nove, možda i gore ideje. Kako znaš da se vanjske silnice ne će okrenuti za koju godinu ili desetljeće. Odgovor "to je gotovo jer je gotovo jer smatram da je gotovo", nije odgovor. Naiva je konstanta u hrvatskoj politici Neke stvari su gotove definitivno za bilo kog razumnog. Stupanj ciivliziranosti Hrvata, u okružju zapada i orijentacije na zapadnu kulturi i učvršćenje identiteta, definitivno su odbacili Hrvate od bilo kakvih zajedničarskih ideja. Dosta je pogledati kako je prošla deklaracija o "zajedničkom" jeziku. I naiva nije konstanta u hrvatskoj politici. Hrvati su sad zreliji nego pred 10, 20, 30 godina, i nešto što su odbacili, konačno su odbacili.
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 20 vel 2023, 00:01 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Istin
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 20 vel 2023, 10:06 |
|
Pridružen/a: 18 vel 2018, 00:31 Postovi: 1464 Lokacija: Mareva Ljut
|
Hroboatos je napisao/la: znatizeljan431 je napisao/la: Sve 5, skoro sve što iznosiš potpisujem. No budućnost je neizvjesna i nepredvidiva. Ne znamo kakav se kraval može sutra dogoditi, što može nastati iz potencijalnog kaosa. Postavljaš stvari kao da će uvijek/zadugo biti stabilno. Ne znamo hoće li biti tako.
Ideje zajedničkog jezika, jugoslavenstva kada su nastale prije 200 g. bile su marginalne, pa gdje su dogurale. Da, svaka ne doživi punoljetnost, većina ima dead end. No kako znati koja će se primiti. Lako ćemo, jer kristalna kugla?
Uvijek za safe side, da se ne žmiri na ovakve primjerke. Treba ga raskrinkavati, sasjeći i prokazati. Skupiti njegove bisere, izanalizirati, jasno nacrtati. Nek se zna. Netko se potrudio pa na yt objavio tko je Mislav Horvat. Tako nešto da ga prati i nadalje, ukazivati na manipulacije koje iznosi. Postoje stvari koje su gotove i- gotove. To je priča o jednom jeziku i jugoslavenstvu. To je gotovo kao što je gotov burbonski monarhizam u Europi i sl. Glede Mislava Horvata, ja sam davno, kad je taj lik počeo piskarati pod tim imenom, napisao komentare na ta trabunjanja i on je pobjegao kao miš. To je bilo u komentarima u nekim online novinama, ne sjećam se kojima, na YT - komentari, a ne video. I ne vidim zašto je strašno važno što je taj lik koristio taj pseudonim. Svemu se tomu priadje previše značaja. Budući da dobro znam engleski, znao sam nabrzinu napisati komentare u The Times of Israel, raznim američkim forumima i novinama, pod 2-3 razna pseudonima. I Srbe, a još više neupućene Amerikance, sam vrlo brzo poučio ili rastjerao. Iz Srba sam se sprdao da su praktički dobili živčani slom, a strance (Amerikance, Norvežane, Nijemce,..) bih poučio o temama povijesti, kulture, jezika i identitita, dao linkove i kratak opis. Čak sam pomogao Albancima i u nekoliko situacija BH Muslimanima kad su ih srpski šoveni vrijeđali i ismijavali. Pomogao sa i Srbima, malom broju razumnih, da se otarase fantazija da ih netko proglašava aza "genocidan narod" jer ta kategorija kod normalnih ljudi ne postoji.. Ja sam na internetu od 2007. i ne sjećam se da sam iti jednom izgubio u diskusiji od strane velikosrba, to nije zato što sam verbalni dominator nego zato što su im argumenti bezveze i jednostavno netočni. Jednostavno je nemoguće dokzati da je Bosna povijesno srpska zemlja, da su štokavci srpski etnos, da su Duklju naselili Srbi, da hrvatska nije imala državnost unutar Ugarsko-hrvatskog kraljevstva te kasnije unutar Habsburške monarhije, da je Hrvatsko-slavonska vojna granica bila srpska, da je dinarski prostor bio pravoslavan umjesto katolički i zapadnog obreda, da ne spominjem događaje u dvadesetom stoljeću. Oni se jednostavno koriste što direktnim lažima što indirektnim lažima "cherrypicingom" i vađenjem nekih stvari iz konteksta, prenaglašavajući neke činjenice koje im odgovaraju a ignorirajući one koje ne, kako bi stvorili neku zamišljenu sliku o nekom događaju ili povijesnom razdoblju, koju bi onda koristili u političke svrhe. Vrlo podle metode, u jednu ruku "lukave" ali u stvarnosti dosta providne i tupave. Slažem se da je potrebno raskrinkavati ovu propagandu.
|
|
Vrh |
|
 |
znatizeljan431
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 20 vel 2023, 10:45 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: znatizeljan431 je napisao/la: Kako znaš da neće uskrsnuti ta ideja na nekoj drugoj platformi. Kako znaš da neće doći do nove, možda i gore ideje. Kako znaš da se vanjske silnice ne će okrenuti za koju godinu ili desetljeće. Odgovor "to je gotovo jer je gotovo jer smatram da je gotovo", nije odgovor.
Naiva je konstanta u hrvatskoj politici
Neke stvari su gotove definitivno za bilo kog razumnog. Stupanj ciivliziranosti Hrvata, u okružju zapada i orijentacije na zapadnu kulturi i učvršćenje identiteta, definitivno su odbacili Hrvate od bilo kakvih zajedničarskih ideja. Dosta je pogledati kako je prošla deklaracija o "zajedničkom" jeziku. I naiva nije konstanta u hrvatskoj politici. Hrvati su sad zreliji nego pred 10, 20, 30 godina, i nešto što su odbacili, konačno su odbacili. (Brojnim) Srbima smo "ustaše", drže nas za podljude, one koje se može nekažnjeno ubijati. Stvorena im je svijest da imaju pravo na brojne okolne prostore. Za sebe drže da su žrtve. S njihove strane dakle postoji puni potencijal za agresiju i za naše istrijebljenje. Ono što im nedostaje je moć da to sprovedu. Sada je nemaju, to je jasno, i razumski se ne vidi trenutak u kojem bi se stvari mogle preokrenuti. Ono što se ne vidi i ne zna je neki događaj ili splet događaja, neki crni labud, neka katastrofa, tkoznašto, koji bi nas mogao bitno oslabiti. Je li to vjerovatno, nije. Je li izvjesno, nije. Je li nemoguće? Tu se pozivaš na razum i razumski negiraš. Ali tvoj (svačiji) razum je ograničen. Ne znaš/ne znamo što se neočekivano može dogoditi. Naš razum ne može predvidjeti sve događaje, ničiji razum ne može. Tvoje riječi za mene su dokaz naive.
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 20 vel 2023, 11:04 |
|
|
Smišno je da je cila naša povijest dokumentirana dok je baš srpska puna mitova i nagađanja. Valjda zato iz kompleksa udaraju kontru.
Mi imamo saborske odluke čak i zapisnike po par stoljeća, kod srba je izvor povijesti neka pisma il narodna priča.
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 20 vel 2023, 12:25 |
|
|
znatizeljan431 je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Neke stvari su gotove definitivno za bilo kog razumnog. Stupanj ciivliziranosti Hrvata, u okružju zapada i orijentacije na zapadnu kulturi i učvršćenje identiteta, definitivno su odbacili Hrvate od bilo kakvih zajedničarskih ideja. Dosta je pogledati kako je prošla deklaracija o "zajedničkom" jeziku.
I naiva nije konstanta u hrvatskoj politici. Hrvati su sad zreliji nego pred 10, 20, 30 godina, i nešto što su odbacili, konačno su odbacili.
(Brojnim) Srbima smo "ustaše", drže nas za podljude, one koje se može nekažnjeno ubijati. Stvorena im je svijest da imaju pravo na brojne okolne prostore. Za sebe drže da su žrtve. S njihove strane dakle postoji puni potencijal za agresiju i za naše istrijebljenje. Ono što im nedostaje je moć da to sprovedu. Sada je nemaju, to je jasno, i razumski se ne vidi trenutak u kojem bi se stvari mogle preokrenuti. Ono što se ne vidi i ne zna je neki događaj ili splet događaja, neki crni labud, neka katastrofa, tkoznašto, koji bi nas mogao bitno oslabiti. Je li to vjerovatno, nije. Je li izvjesno, nije. Je li nemoguće? Tu se pozivaš na razum i razumski negiraš. Ali tvoj (svačiji) razum je ograničen. Ne znaš/ne znamo što se neočekivano može dogoditi. Naš razum ne može predvidjeti sve događaje, ničiji razum ne može. Tvoje riječi za mene su dokaz naive. Pa ne mogu Srbi kad ih mi kontrolišemo...http://www.svevlad.org.rs/srbistika/mil ... lovic.html ДРАГОСЛАВ МИХАИЛОВИЋ У БОРБИ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И ЗА СРПСКУ АКАДЕМИЈУ НАУКА........................................................... Академик Михаиловић, с правом, критикује Академијин Речник српскохрватског књижевног и народног језика. Али се он при томе понаша као да иза тога речника стоји концепција Вука Караџића, а не његових кривотворитеља. Академик Михаиловић, на пример, обраћа пажњу на писце чија су дела служила при састављању Академијиног Речника па каже: „Рецимо, језичарима у Београду се, судећи по Речнику, неупоредиво више –„три пута више“ - допада језик Мирослава Крлеже него Иве Андрића и наспрам 34 књиге првога има у речнику само 14 књига другога“ (24). ............................................................................................ Изучавајући чињенице доступне свим историчарима српске културе, поредио сам филолошке ставове које је ова институција имала у време свог настајања у 19. веку, затим оне после Другог светског рата и оне које има данас и констатовао сам драстичне промене. Поредио сам те ставове са ставовима ЈАЗУ и ХАЗУ и дошао до поразног резултата: САНУ је, после Другог светског рата, у области језика и књижевности, постала је огранак ЈАЗУ; спроводила је политику ове загребачке институције која је два пута преименована у ХАЗУ (1941, 1991). Ни после разбијања Југославије САНУ није ревидирала своје ставове у погледу српског језика и књижевности. Ако је моја оцена тачна, значи да Срби данас и немају своју академију у најважнијој научној области са становишта националних интереса, у филологији. ........................................................... На жалост, не могу ни да потврдим ни да порекнем постојање тајног рата против Србије у институцији коју помиње академик Михаиловић. Предмет мојих анализа било је оно што се у Академији чини јавно. А те анализе показују да се управо у тој институцији ради и против научних и против српских интереса. Закључак који из тих анализа проистиче јасан је и јавно саопштен. Он гласи: САНУ је постала огранак ХАЗУ. Спроводи ставове о српском језику, српској књижевности и српском народу који су за њих припремљени у загребачким институцијама.
|
|
Vrh |
|
 |
znatizeljan431
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 20 vel 2023, 15:10 |
|
|
Imota je napisao/la: Smišno je da je cila naša povijest dokumentirana dok je baš srpska puna mitova i nagađanja. Valjda zato iz kompleksa udaraju kontru.
Mi imamo saborske odluke čak i zapisnike po par stoljeća, kod srba je izvor povijesti neka pisma il narodna priča. Koja im je perspektiva u odnosu na nas: - pola tisućljeća pod Turcima - hr nikada potpuno potlačena - dali bi lijevo jaje za 10km mora - mi ne znamo što bi njim - iza margine bitne europe - mi na margini, ali uvijek uključeni - izgubili kosovo, ratovali, skoro sve izgubili, a kontrolirali onoliku armiju - mi cjeloviti, izborili se ni iz čega - kvaziunija srb, alb, mkd - eu, schenegen, nato - turistički neprivlačni, nezanimljivi, cajke/splavovi - du, plitvice, jadran, zadar, split, istra... 50x veći turistički promet Jasno je da imaju puno razloga za komplekse. No umjesto da se okrenu sebi i srede se, da dođu pameti, idu u denial, mitove, (v)lažne snove, cherrypicking povijest... To ludilo dalje buja samo od sebe. Kompleks niže vrijednosti rješavaju kompleksom više vrijednosti. Najbolji, najljepši, najstariji, najpametniji, prije ameba i sl.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 06 kol 2023, 11:03 |
|
|
K..M je napisao/la: Koliko je KLEVETA I LAŽI, Goxi mi je MILIJI I DRAŽI. Koliko mrzitelja tog lika i SVI GA PRATE po yubito.  Jutros naletih na njega na Youtube. Zanimljiv lik.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 06 kol 2023, 11:20 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26401 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Vladimir RUS je napisao/la: K..M je napisao/la: Koliko je KLEVETA I LAŽI, Goxi mi je MILIJI I DRAŽI. Koliko mrzitelja tog lika i SVI GA PRATE po yubito.  Jutros naletih na njega na Youtube. Zanimljiv lik. Pa on upravo i može biti zanimljiv vama Chetnicima. Samo vi možete slušati nebuloze tog duševno poremećenog raspopa i priučenog kvazi-povjesničara. I to slušate samo zato jer je "Hrvat" koji laje protiv Hrvata. vama ide niz dlaku i hrani vaš ego.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 06 kol 2023, 13:02 |
|
|
Lakše malo, gospodine Bobovac. Čovjek očigledno ne slijedi zvanični narativ u Hrvatskoj, koji je uspostavljen još krajen 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog vijeka, kao i prije. Ima toga i kod nas Srba. Pola naroda naginje na samosvjesnost, a druga polovina naginje na slovenizam, prije svega južni, a zatim i globalni. Prije 20-og vijeka, odnosi Srba i Hrvata nisu bili takvi kakvi su nakon istog i tako vijekovima, ako ne i 1000 godina i više unazad.
|
|
Vrh |
|
 |
Primarijus
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 06 kol 2023, 13:05 |
|
|
Što netko više srbuje iz Hrvatske to je za srbe veći Hrvat. Onaj koji apsolutno ne želi imati veze sa njima im je srbin.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 06 kol 2023, 13:10 |
|
|
Svaka knjiga ima svog čitaoca.
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 06 kol 2023, 14:11 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Lakše malo, gospodine Bobovac. Čovjek očigledno ne slijedi zvanični narativ u Hrvatskoj, koji je uspostavljen još krajen 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog vijeka, kao i prije. . ali zat slijedi službeni narativ uspostavljen u Srbiji tamo negdje oko 1840. ukratko primjer izopćenika, koji se onda hiperboličkim pretjerivanjem nastoji svidjeti drugoj sredini, slično kako pojedini odrpanci s umišljajem veličine u Europi postanu radikalni islamski teroristi. Kad te tvoje pleme odbaci prepoznati kao "veličinu", okreneš se protiv njega i hiperbolički drukaš za drugo pleme.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 06 kol 2023, 19:52 |
|
|
Ljudi su masa, masa je snaga, u masi je snaga, a čovjek je individualno biće. Dobro je biti dio mase, samo je loše izgubiti se u masi, jer masa ne misli, ne zna i ne haje za pojedinca, masa ti ne plaća račune i masa zna da zaluta, kao ovce koje slijede čobana koji samo zna da tjera ovce po polju. U pameti je snaga u 90 odsto života. Zato pamet više vrijedi nego snaga.
|
|
Vrh |
|
 |
Reconquista
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 06 kol 2023, 20:21 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: znatizeljan431 je napisao/la: (Brojnim) Srbima smo "ustaše", drže nas za podljude, one koje se može nekažnjeno ubijati. Stvorena im je svijest da imaju pravo na brojne okolne prostore. Za sebe drže da su žrtve. S njihove strane dakle postoji puni potencijal za agresiju i za naše istrijebljenje. Ono što im nedostaje je moć da to sprovedu.
Sada je nemaju, to je jasno, i razumski se ne vidi trenutak u kojem bi se stvari mogle preokrenuti.
Ono što se ne vidi i ne zna je neki događaj ili splet događaja, neki crni labud, neka katastrofa, tkoznašto, koji bi nas mogao bitno oslabiti. Je li to vjerovatno, nije. Je li izvjesno, nije.
Je li nemoguće? Tu se pozivaš na razum i razumski negiraš.
Ali tvoj (svačiji) razum je ograničen. Ne znaš/ne znamo što se neočekivano može dogoditi. Naš razum ne može predvidjeti sve događaje, ničiji razum ne može.
Tvoje riječi za mene su dokaz naive. Pa ne mogu Srbi kad ih mi kontrolišemo...http://www.svevlad.org.rs/srbistika/mil ... lovic.html ДРАГОСЛАВ МИХАИЛОВИЋ У БОРБИ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И ЗА СРПСКУ АКАДЕМИЈУ НАУКА........................................................... Академик Михаиловић, с правом, критикује Академијин Речник српскохрватског књижевног и народног језика. Али се он при томе понаша као да иза тога речника стоји концепција Вука Караџића, а не његових кривотворитеља. Академик Михаиловић, на пример, обраћа пажњу на писце чија су дела служила при састављању Академијиног Речника па каже: „Рецимо, језичарима у Београду се, судећи по Речнику, неупоредиво више –„три пута више“ - допада језик Мирослава Крлеже него Иве Андрића и наспрам 34 књиге првога има у речнику само 14 књига другога“ (24). ............................................................................................ Изучавајући чињенице доступне свим историчарима српске културе, поредио сам филолошке ставове које је ова институција имала у време свог настајања у 19. веку, затим оне после Другог светског рата и оне које има данас и констатовао сам драстичне промене. Поредио сам те ставове са ставовима ЈАЗУ и ХАЗУ и дошао до поразног резултата: САНУ је, после Другог светског рата, у области језика и књижевности, постала је огранак ЈАЗУ; спроводила је политику ове загребачке институције која је два пута преименована у ХАЗУ (1941, 1991). Ни после разбијања Југославије САНУ није ревидирала своје ставове у погледу српског језика и књижевности. Ако је моја оцена тачна, значи да Срби данас и немају своју академију у најважнијој научној области са становишта националних интереса, у филологији. ........................................................... На жалост, не могу ни да потврдим ни да порекнем постојање тајног рата против Србије у институцији коју помиње академик Михаиловић. Предмет мојих анализа било је оно што се у Академији чини јавно. А те анализе показују да се управо у тој институцији ради и против научних и против српских интереса. Закључак који из тих анализа проистиче јасан је и јавно саопштен. Он гласи: САНУ је постала огранак ХАЗУ. Спроводи ставове о српском језику, српској књижевности и српском народу који су за њих припремљени у загребачким институцијама.Citat: DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ U BORBI ZA SRPSKI JEZIK I ZA SRPSKU AKADEMIJU NAUKA
...........................................................
Akademik Mihailović, s pravom, kritikuje Akademijin Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika. Ali se on pri tome ponaša kao da iza toga rečnika stoji koncepcija Vuka Karadžića, a ne njegovih krivotvoritelja. Akademik Mihailović, na primer, obraća pažnju na pisce čija su dela služila pri sastavljanju Akademijinog Rečnika pa kaže:
„Recimo, jezičarima u Beogradu se, sudeći po Rečniku, neuporedivo više –„tri puta više“ - dopada jezik Miroslava Krleže nego Ive Andrića i naspram 34 knjige prvoga ima u rečniku samo 14 knjiga drugoga“ (24). ............................................................................................ Izučavajući činjenice dostupne svim istoričarima srpske kulture, poredio sam filološke stavove koje je ova institucija imala u vreme svog nastajanja u 19. veku, zatim one posle Drugog svetskog rata i one koje ima danas i konstatovao sam drastične promene. Poredio sam te stavove sa stavovima JAZU i HAZU i došao do poraznog rezultata:
SANU je, posle Drugog svetskog rata, u oblasti jezika i književnosti, postala je ogranak JAZU; sprovodila je politiku ove zagrebačke institucije koja je dva puta preimenovana u HAZU (1941, 1991). Ni posle razbijanja Jugoslavije SANU nije revidirala svoje stavove u pogledu srpskog jezika i književnosti. Ako je moja ocena tačna, znači da Srbi danas i nemaju svoju akademiju u najvažnijoj naučnoj oblasti sa stanovišta nacionalnih interesa, u filologiji. ........................................................... Na žalost, ne mogu ni da potvrdim ni da poreknem postojanje tajnog rata protiv Srbije u instituciji koju pominje akademik Mihailović. Predmet mojih analiza bilo je ono što se u Akademiji čini javno. A te analize pokazuju da se upravo u toj instituciji radi i protiv naučnih i protiv srpskih interesa.
Zaključak koji iz tih analiza proističe jasan je i javno saopšten. On glasi: SANU je postala ogranak HAZU. Sprovodi stavove o srpskom jeziku, srpskoj književnosti i srpskom narodu koji su za njih pripremljeni u zagrebačkim institucijama.
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
 |
Hrvatski Domoljub
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 26 stu 2023, 22:16 |
|
|
Jel se meni ovo čini ili portal hercegovačkih Hrvata takozvani Poskok hvali tog četnika Gorana Šarića https://poskok.info/kakav-apel-srbima-j ... asali/amp/ ?????? Tko uopće vodi taj Poskok???? Zna li se ime vlasnika, urednika???? Zaista mi je teško povirovati da bi Hrvati iz Hercegovine postali izdajnici. Barem oni su uvik bili najžešći ustaše, branitelji, domoljubi, katolici.
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 26 stu 2023, 22:26 |
|
|
Taj poskok je krajnje bizaran portal koji daje prostor svakojakim pojavama. Na dan pada Vukovara su imali kolumnu u kojoj se mrtvo-ladno tvrdi da je hercegbosna prodana za Vukovar, da su Hrvati izgubili rat u RH a dobili u bih pa onda prodali Hrvate u bih i još svašta nešto, ono ludilo od kolumne. Vlasnik je Ivan Šušnjar, čudan lik koji je više puta imao salto mortale u stvaovima i ideologiji.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 26 stu 2023, 22:50 |
|
|
Imota je napisao/la: Taj poskok je krajnje bizaran portal koji daje prostor svakojakim pojavama. Na dan pada Vukovara su imali kolumnu u kojoj se mrtvo-ladno tvrdi da je hercegbosna prodana za Vukovar, da su Hrvati izgubili rat u RH a dobili u bih pa onda prodali Hrvate u bih i još svašta nešto, ono ludilo od kolumne. Vlasnik je Ivan Šušnjar, čudan lik koji je više puta imao salto mortale u stvaovima i ideologiji. Nisam čitao,ali išao je onom teorijom da je HB ugašena kako bi se RH mogla osloboditi.Što djelomično i je točno. A onda kasnije imaš Erdutski i Daytonski sporazum i mirnu reintegraciju,a u BiH rat staje zahvaljujući nama(Hv I Hvo) i daju se najveći ustupci i teritorij za postizanje mira. E sad jel to povezano to nećemo znati. Jedni govore je,drugi nije i tako u krug.Jedino je Granić sa sigurnošću potvrdio da je prevario Hrvate iz BiH sa tkz konfederacijom ili tako nešto. Eh sad,ako se moralo žrtvovati Herceg Bosnu I Posavinu radi nezavisne,slobodne Hrvatske.Onda neka je.Jer bez nezavisne RH,priznate s priznatim granicama nema ni Hrvata,tj bili bismo kao Kurdi i tek onda ne bi imali nigdje sigurnosti i ništa u BiH. Takva je bila situacija(politička) I tako smo kotirali u Europi i svijetu da je to tada vjerojatno bio max. Jesmo li realno dobro ispregovarali tada?Moglo bi se reći. Konstitutivnost,1/3 vlasti,1/4 teritorija.A što su to kasnije Ameri,visoko predstavnici uz pomoć izdajnika Mesića,Račana i ostalih vlada iza napravili,e to je opet neka druga stvar. I da naglasim da za takvim člancima,podjelama,a pogotovo na taj dan ne bi trebalo pisati.
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 26 stu 2023, 23:01 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Imota je napisao/la: Taj poskok je krajnje bizaran portal koji daje prostor svakojakim pojavama. Na dan pada Vukovara su imali kolumnu u kojoj se mrtvo-ladno tvrdi da je hercegbosna prodana za Vukovar, da su Hrvati izgubili rat u RH a dobili u bih pa onda prodali Hrvate u bih i još svašta nešto, ono ludilo od kolumne. Vlasnik je Ivan Šušnjar, čudan lik koji je više puta imao salto mortale u stvaovima i ideologiji. Nisam čitao,ali išao je onom teorijom da je HB ugašena kako bi se RH mogla osloboditi.Što djelomično i je točno. A onda kasnije imaš Erdutski i Daytonski sporazum i mirnu reintegraciju,a u BiH rat staje zahvaljujući nama(Hv I Hvo) i daju se najveći ustupci i teritorij za postizanje mira. E sad jel to povezano to nećemo znati. Jedni govore je,drugi nije i tako u krug.Jedino je Granić sa sigurnošću potvrdio da je prevario Hrvate iz BiH sa tkz konfederacijom ili tako nešto. Eh sad,ako se moralo žrtvovati Herceg Bosnu I Posavinu radi nezavisne,slobodne Hrvatske.Onda neka je.Jer bez nezavisne RH,priznate s priznatim granicama nema ni Hrvata,tj bili bismo kao Kurdi i tek onda ne bi imali nigdje sigurnosti i ništa u BiH. Takva je bila situacija(politička) I tako smo kotirali u Europi i svijetu da je to tada vjerojatno bio max. Jesmo li realno dobro ispregovarali tada?Moglo bi se reći. Konstitutivnost,1/3 vlasti,1/4 teritorija.A što su to kasnije Ameri,visoko predstavnici uz pomoć izdajnika Mesića,Račana i ostalih vlada iza napravili,e to je opet neka druga stvar. I da naglasim da za takvim člancima,podjelama,a pogotovo na taj dan ne bi trebalo pisati. Ta teorija nema logike, jer je Vukovar u svakom scenariju u RH. Nije ni sekunde bilo opcije minjanja granica, kad je Hrvatska priznata početkom 92e priznata je u punom teritorijalnom opsegu. Koja logika je da se trgovalo s nečim što u svakom slučakju imaš? Ta kolumna je pršti o frustracije i sva je patnička. Svašta se tu nadrobilo, od legende o krunjenju kralja Tomislava do romantičarske interpretacije Hrvoja Vukšića Hrvatinića. Onda standardan red patničkih priča o nestanku Hrvatske 1102. (klasični jugoslavenski narativ o porobljavanju južnih slavena) do bizarne teze da su Hrvati izgubili rat u Hrvatskoj. Pa onda ovo hvaljenje podčovjeka šarića.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 26 stu 2023, 23:15 |
|
|
Imota je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Nisam čitao,ali išao je onom teorijom da je HB ugašena kako bi se RH mogla osloboditi.Što djelomično i je točno. A onda kasnije imaš Erdutski i Daytonski sporazum i mirnu reintegraciju,a u BiH rat staje zahvaljujući nama(Hv I Hvo) i daju se najveći ustupci i teritorij za postizanje mira. E sad jel to povezano to nećemo znati. Jedni govore je,drugi nije i tako u krug.Jedino je Granić sa sigurnošću potvrdio da je prevario Hrvate iz BiH sa tkz konfederacijom ili tako nešto. Eh sad,ako se moralo žrtvovati Herceg Bosnu I Posavinu radi nezavisne,slobodne Hrvatske.Onda neka je.Jer bez nezavisne RH,priznate s priznatim granicama nema ni Hrvata,tj bili bismo kao Kurdi i tek onda ne bi imali nigdje sigurnosti i ništa u BiH. Takva je bila situacija(politička) I tako smo kotirali u Europi i svijetu da je to tada vjerojatno bio max. Jesmo li realno dobro ispregovarali tada?Moglo bi se reći. Konstitutivnost,1/3 vlasti,1/4 teritorija.A što su to kasnije Ameri,visoko predstavnici uz pomoć izdajnika Mesića,Račana i ostalih vlada iza napravili,e to je opet neka druga stvar. I da naglasim da za takvim člancima,podjelama,a pogotovo na taj dan ne bi trebalo pisati.
Ta teorija nema logike, jer je Vukovar u svakom scenariju u RH. Nije ni sekunde bilo opcije minjanja granica, kad je Hrvatska priznata početkom 92e priznata je u punom teritorijalnom opsegu. Koja logika je da se trgovalo s nečim što u svakom slučakju imaš? Ta kolumna je pršti o frustracije i sva je patnička. Svašta se tu nadrobilo, od legende o krunjenju kralja Tomislava do romantičarske interpretacije Hrvoja Vukšića Hrvatinića. Onda standardan red patničkih priča o nestanku Hrvatske 1102. (klasični jugoslavenski narativ o porobljavanju južnih slavena) do bizarne teze da su Hrvati izgubili rat u Hrvatskoj. Pa onda ovo hvaljenje podčovjeka šarića. Nisam čitao,ali po ovom vidim da je nadrobio,ali svakako u razmatranje moraš uzeti i ovo.A da to da je Vukovar i istočna Hrvatska morala biti vraćena ili pregovorima ili nastavkom rata. Vukovar je u svakom scenariju u granicama RH,ali ne i nužno pod našom vlašću.Jer taj dio nismo kontrolirali i trebala je ići operacija GROM.Umjesto tog Erdutski sporazum koji su inicirali i predložili isti oni koji su i Dayton.Tako da je sve to dogovor i trgovina na kraju.Ili u krajnjem slučaju ultimatum. A u Z-4 je taj dio trebao biti vraćen pod našu vlast kroz 2 godine. Trgovanja je bilo na teritoriju međunarodno priznate BiH .
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: Goran Šarić takozvani "hrvatski povjesničar" Postano: 26 stu 2023, 23:21 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Imota je napisao/la: Ta teorija nema logike, jer je Vukovar u svakom scenariju u RH. Nije ni sekunde bilo opcije minjanja granica, kad je Hrvatska priznata početkom 92e priznata je u punom teritorijalnom opsegu. Koja logika je da se trgovalo s nečim što u svakom slučakju imaš?
Ta kolumna je pršti o frustracije i sva je patnička. Svašta se tu nadrobilo, od legende o krunjenju kralja Tomislava do romantičarske interpretacije Hrvoja Vukšića Hrvatinića. Onda standardan red patničkih priča o nestanku Hrvatske 1102. (klasični jugoslavenski narativ o porobljavanju južnih slavena) do bizarne teze da su Hrvati izgubili rat u Hrvatskoj. Pa onda ovo hvaljenje podčovjeka šarića.
Nisam čitao,ali po ovom vidim da je nadrobio,ali svakako u razmatranje moraš uzeti i ovo.A da to da je Vukovar i istočna Hrvatska morala biti vraćena ili pregovorima ili nastavkom rata. Vukovar je u svakom scenariju u granicama RH,ali ne i nužno pod našom vlašću.Jer taj dio nismo kontrolirali i trebala je ići operacija GROM. A u Z-4 je taj dio trebao biti vraćen pod našu vlast kroz 2 godine. Do Oluje se moglo pregovarat o autonomiji i to je to od ustupaka, nema nikakvog scenarija di Baranja i Zapadni Srijem nisu naši. Hrvatska je priznata u punim granicama i svaka rezolucija UNa je to potvrđivala. Nakon Oluje ni autonomija nije dolazila u obzir. Zato je ta teza nelogična. Al naši ljudi vole te priče o prodajama predajama. Sve je prodaja i izdaja na balkanu.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: Teuton i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|