HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 kol 2026, 12:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 853 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata
PostPostano: 08 ruj 2023, 18:37 

kutija je napisao/la:

Imaš žešći problem. Izbori se mogu raspisati isključivo u postojećoj državi, provinciji, pokrajini itd. .

pa održani su u postojećoj titularnoj republici, ne u nikakvoj državi. Ta republika će tek postoti država. Imaš izbor i u Republici Baškiriji svake 4 godine, valjda ne tvrdiš da je Baškirija država???

kutija je napisao/la:

Naša vlast (ZAVNOH, kasnije preimenovan u Narodni Sabor Hrvatske, Sabor SRH i Hrvatski Sabor) je tada odlučila predati dio suvereniteta jugoslavenskoj federaciji, isto kao što ga je danas predala EU po čijem je nalogu naša policija uhitila nekoliko naših državljana. .

predala je SAV suverenitet kao što vidimo, jer je savezno predsjendištvo moglo po Hrvatskoj radit što ga VOLJA. Potpuna je fikcija da je SRH imala ikakav suerenitet. Bila je u kolonijalnom položaju

kutija je napisao/la:

I ujedno tvrdiš da je Katalonija i bez atributa države mogla izboriti samostalnost.
Velim, sam sebi skačeš u usta. .

samo u tvojoj fikciji. Katalonija je mogla izboriti samostalnost borbom, kao što je izborila Hrvatska. Ni mi prije te borbe nismo imali atribute države, kao što je oni nemaju ni sad. Tu nema ništa kontradiktorno, samo si ti umišljaš.
Mi smo atribute države stekli u procesu osmaostaljenja

kutija je napisao/la:

Srbi + jugoslaveni iz svih naroda i narodnosti = apsolutna većina

Velim, ne bi Milošević zagovarao političko (pre)uređenje Jugoslavije u kojem bi se glasalo po principu jedan čovjek jedan glas da mu to nije odgovaralo.

Oni koji bi se protivili tim izborima bi, ponavljam, u očima međunarodne zajednice, koja je bila za očuvanje Juge, ispali nedemokrati koji ne zaslužuju podršku.

Srbi i Jugoslaveni nisu bili apsolutna većina, s i Crnogorcima su bili 45%. A čak ni Crngoorci nisu htjeli promijenu ustanvnog ustrojstva po tom modelu, ni dobar dio Jugoslavena.
Tvoj ŠBBKBB je bio nemoguć i zato se nije desio. Nije međunarodna zajednica mogla natjerati sve nesrpske narode da pristanu na jednodomnu skupštinu. A čak ni Slobo to nije pokušavao jer tu nije mogao dominirati. On sam je raspisao izbore za skupštinu Srbije.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2023, 16:37 

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

Imaš žešći problem. Izbori se mogu raspisati isključivo u postojećoj državi, provinciji, pokrajini itd. .

pa održani su u postojećoj titularnoj republici, ne u nikakvoj državi. Ta republika će tek postoti država. Imaš izbor i u Republici Baškiriji svake 4 godine, valjda ne tvrdiš da je Baškirija država???

Izbori jedne tvorevine ne mogu biti izbori neke druge tvorevine. Kada rušiš jednu tvorevinu, a tvrdiš da je SRH srušena, onda rušiš i njenu vlast. Ne može vlast jedne tvorevine preživjeti rušenje te tvorevine. Zato Sabor SRH nije srušio SRH (time bi srušio sam sebe), već ju je samo preimenovao u RH. Dakle, riječ o istoj tvorevini, samo što je promijenila naziv i ustav. Zato su njeni prvi izbori oni provedeni pod starim imenom i ustavom. Da je RH nova tvorevina, prvi izbori te nove tvorevine bili bi oni održani 1992. godine.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

Naša vlast (ZAVNOH, kasnije preimenovan u Narodni Sabor Hrvatske, Sabor SRH i Hrvatski Sabor) je tada odlučila predati dio suvereniteta jugoslavenskoj federaciji, isto kao što ga je danas predala EU po čijem je nalogu naša policija uhitila nekoliko naših državljana. .

predala je SAV suverenitet kao što vidimo, jer je savezno predsjendištvo moglo po Hrvatskoj radit što ga VOLJA. Potpuna je fikcija da je SRH imala ikakav suerenitet. Bila je u kolonijalnom položaju

Onda je i u EU u kolonijalnom položaju budući da ista u njoj može hapsiti bilo kojeg njenog državljanina, uključujući premijera.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

I ujedno tvrdiš da je Katalonija i bez atributa države mogla izboriti samostalnost.
Velim, sam sebi skačeš u usta. .

samo u tvojoj fikciji. Katalonija je mogla izboriti samostalnost borbom, kao što je izborila Hrvatska. Ni mi prije te borbe nismo imali atribute države, kao što je oni nemaju ni sad. Tu nema ništa kontradiktorno, samo si ti umišljaš.
Mi smo atribute države stekli u procesu osmaostaljenja

Pokušavaš se izvući. Slabo ti ide.

Rekao si da je problem Katalonije samo u tome što nije pružila otpor nakon referenduma.

Katalonija nema atribute države, a ipak je provela referendum. S druge strane atribute države smatraš ključnim za raspisivanje hrvatskog referenduma.
Dakle, ako je Katalonija mogla provesti referendum bez atributa države, onda ga je mogla i Hrvatska.
Razlika je samo u tome, kao što sam kažeš, što Katalonci nakon referenduma nisu bili spremni pružiti otpor.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

Srbi + jugoslaveni iz svih naroda i narodnosti = apsolutna većina

Velim, ne bi Milošević zagovarao političko (pre)uređenje Jugoslavije u kojem bi se glasalo po principu jedan čovjek jedan glas da mu to nije odgovaralo.

Oni koji bi se protivili tim izborima bi, ponavljam, u očima međunarodne zajednice, koja je bila za očuvanje Juge, ispali nedemokrati koji ne zaslužuju podršku.

Srbi i Jugoslaveni nisu bili apsolutna većina, s i Crnogorcima su bili 45%. A čak ni Crngoorci nisu htjeli promijenu ustanvnog ustrojstva po tom modelu, ni dobar dio Jugoslavena.

Nije li i sam Tuđman rekao da među Hrvatima ima 20-30% Jugoslavena? I ne tvrde li svi hrvatski desničari da su svi hrvatski ljevičari Jugoslaveni?

Prema tome, Srbi + Jugoslaveni iz svih naroda u narodnosti = apsolutna većina.
Ponavljam, ne bi Milošević zagovarao političko (pre)uređenje Jugoslavije u kojem bi se glasalo po principu jedan čovjek jedan glas da mu to nije odgovaralo.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

Tvoj ŠBBKBB je bio nemoguć i zato se nije desio. Nije međunarodna zajednica mogla natjerati sve nesrpske narode da pristanu na jednodomnu skupštinu. A čak ni Slobo to nije pokušavao jer tu nije mogao dominirati. On sam je raspisao izbore za skupštinu Srbije.

Do sada si tvrdio da je SFRJ bila država kojom upravljaju Srbi, a sada kažeš da se nesrpske narode nije moglo natjerati na to da takva bude.
Koliko skakanja samom sebi u usta... baš si zabavan.

Jedno je sigurno:
Komunisti svih naroda i narodnosti, uključujući Milošević, bili su za demokraciju, za razliku od Čaučeška, što znači da je rumunjski scenarij kod nas bio isključen.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2023, 16:39 

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

Tako važne odluke bi se trebale donositi konsezusom najvećih stranaka, a ne da svaka nova vlast određuje i mijenja praznike kako joj je volja.

Isto vrijedi i za izborni zakon koji će opet biti po mjeri samo jedne stranke.

da se čekao konsenzus svih stranaka još bismo bili u SFRJ jer se neke stranke nisu udostjale glasati za to

To da svaka nova vlast mijenja praznike i izborna pravila nije rješenje.
Valjda ćeš se složiti.

Vrh

PostPostano: 10 ruj 2023, 08:50 

kutija je napisao/la:

Valjda ćeš se složiti.

pa zato ih nikada ni nije trebalo mijenjati, ovo je ORIGINALNi državni praznik

Vrh

PostPostano: 10 ruj 2023, 09:04 

kutija je napisao/la:

Izbori jedne tvorevine ne mogu biti izbori neke druge tvorevine. Kada rušiš jednu tvorevinu, a tvrdiš da je SRH srušena, onda rušiš i njenu vlast. Ne može vlast jedne tvorevine preživjeti rušenje te tvorevine. Zato Sabor SRH nije srušio SRH (time bi srušio sam sebe), već ju je samo preimenovao u RH. Dakle, riječ o istoj tvorevini, samo što je promijenila naziv i ustav. Zato su njeni prvi izbori oni provedeni pod starim imenom i ustavom. Da je RH nova tvorevina, prvi izbori te nove tvorevine bili bi oni održani 1992. godine.

aposlutno gluposti pišeš. Jedna tvorevina može biti sljednik druge tvorevine, bez da je to jedna te ista tvorevina. svaka današnja država nastala dekolonizacijom je sljednik bivše kolonije.
ja sam ti to objasnio sto puta, ali ti se namjerno praviš ignorant i namjerno ponavljaš svoju mantru o "samo promjeni imena".
promijenjene su izvorišne osnove ustava i suvereni status. Prvi izbori u suverenoj hrvatskoj državi i jesu provedeni 1992.
Zato je recimo Tuđman biran za predsjednika tri puta, 1990. u nesuverenoj SRH, a 2 puta u suverenoj RH

kutija je napisao/la:

Onda je i u EU u kolonijalnom položaju budući da ista u njoj može hapsiti bilo kojeg njenog državljanina, uključujući premijera.

ne može, jer nema oružanih snaga EU i jer država može odbiti EUN, o čemu odlučuje domicilno pravosuđe. Isto tako, Lisabosnki ugovor jamči pravo na izlazak iz EU, koje ti Ustav SFRJ nije omogućavao (usprokos partizanskoj papazjaniji).

no, kako se stvari kreću, sve je moguće i članice EU sve više gube svoj suverenitet. Uskoro ćemo zaista možda biti opet kolonija

kutija je napisao/la:

Rekao si da je problem Katalonije samo u tome što nije pružila otpor nakon referenduma.

Katalonija nema atribute države, a ipak je provela referendum. S druge strane atribute države smatraš ključnim za raspisivanje hrvatskog referenduma.
Dakle, ako je Katalonija mogla provesti referendum bez atributa države, onda ga je mogla i Hrvatska.
Razlika je samo u tome, kao što sam kažeš, što Katalonci nakon referenduma nisu bili spremni pružiti otpor.

raspravljaš sa strawmanom jer nisi sposoban ni voljan percipirati što ti pišem. sve što si u ovom paragrafu napisao je niz logičkih besmislica.
ključ za raspisivanje referenduma u HR je bila volja hrvatske vlasti i naroda da iza njega stoji, ako treba i oružano. Sve drugo je isto kod nas i kod Katalonaca

kutija je napisao/la:

Nije li i sam Tuđman rekao da među Hrvatima ima 20-30% Jugoslavena? I ne tvrde li svi hrvatski desničari da su svi hrvatski ljevičari Jugoslaveni?

Ponavljam, ne bi Milošević zagovarao političko (pre)uređenje Jugoslavije u kojem bi se glasalo po principu jedan čovjek jedan glas da mu to nije odgovaralo.

pa i NIJE zagovarao. ne postoji ni jedan takav njegov prijedlog. Čak ni Jugoslaveni u nesrpskim narodima nisu bili za centralističku Jugoslaviju, ni sami Srbi, jer bi onda vlast Jugoslavije bila IZNAD Slobe!
Slobo je takvo odlučivanje predlagao unutar SKJ, dok je isti postojao, jer je tamo bilo 60% Srba i Crnogoraca.

kutija je napisao/la:

Do sada si tvrdio da je SFRJ bila država kojom upravljaju Srbi, a sada kažeš da se nesrpske narode nije moglo natjerati na to da takva bude.

opet raspravljaš sa strawmanom. Tvrdio sam da je SRH bila jugokolonija kojom vladaju Srbi. Mečeš mi riječi u usta i onda sam sa saobom raspravljaš i to ti je eto, zabavno. Zapravo je infantilno

kutija je napisao/la:

Jedno je sigurno:
Komunisti svih naroda i narodnosti, uključujući Milošević, bili su za demokraciju, za razliku od Čaučeška, što znači da je rumunjski scenarij kod nas bio isključen.

bio je isključen zato što su pristali na izbore. Da su bili protiv, ostali bi bez glave. Zato je besmisleno praviti heroje od komunista što su pristali da ih smjenim milom, a ne silom.

ono što ti ja crtam (ne radi tebe, ne drugih koji čitaju, ti si ignorantski fanatik), je da nije bilo moguće da izbori budu samo za saveznu skupštinu, bez reupublika.

nije postojala takva mogućnost

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2023, 13:23 

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

aposlutno gluposti pišeš. Jedna tvorevina može biti sljednik druge tvorevine, bez da je to jedna te ista tvorevina. svaka današnja država nastala dekolonizacijom je sljednik bivše kolonije.
ja sam ti to objasnio sto puta, ali ti se namjerno praviš ignorant i namjerno ponavljaš svoju mantru o "samo promjeni imena".
promijenjene su izvorišne osnove ustava i suvereni status. Prvi izbori u suverenoj hrvatskoj državi i jesu provedeni 1992.

Jedna tvorevina danas može biti kolonija, a sutra samostalna država, i obrnuto.
To je ono što ti ne shvaćaš.

Još jednom:
Vlast jedne tvorevine ne može preživjeti rušenje te tvorevine.

Je li vlast NDH mogla preživjeti rušenje NDH?
Nije.

E pa tako ni vlast SRH ne bi mogla preživjeti rušenje SRH.
Zato je i nije srušila već joj je samo promijenila ime i ustav. I upravo zato što nije srušena su njeni prvi izbori oni održani 1990.

divizija je napisao/la:

Zato je recimo Tuđman biran za predsjednika tri puta, 1990. u nesuverenoj SRH, a 2 puta u suverenoj RH

Tuđman 1990. nije izabran za predsjednika.
To nisu bili predsjednički izbori, već parlamentarni. Parlament ga je izabrao za predsjednika predsjedništva SRH, a onda se (preimenovanjem SRH u RH i promjenom ustava) bez provedenih predsjedničkih izbora dao proglasiti predsjednikom RH.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

ne može, jer nema oružanih snaga EU i jer država može odbiti EUN, o čemu odlučuje domicilno pravosuđe.

EU ne trebaju oružane snage da bi hapsila.

Po nalozima EU, koje je kolonijalno domicilno pravosuđe svaki puta proslijedilo svojoj policiji, uhapšeni su hrvatski državljani.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

raspravljaš sa strawmanom jer nisi sposoban ni voljan percipirati što ti pišem. sve što si u ovom paragrafu napisao je niz logičkih besmislica.
ključ za raspisivanje referenduma u HR je bila volja hrvatske vlasti i naroda da iza njega stoji, ako treba i oružano. Sve drugo je isto kod nas i kod Katalonaca

Koji si ti lik.

Jesi rekao da su se promjenom ustava, kojima smo kako tvrdiš tek dobili atribute države, stekli uvjeti za raspisivanje referenduma?

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

pa i NIJE zagovarao. ne postoji ni jedan takav njegov prijedlog. Čak ni Jugoslaveni u nesrpskim narodima nisu bili za centralističku Jugoslaviju, ni sami Srbi, jer bi onda vlast Jugoslavije bila IZNAD Slobe!
Slobo je takvo odlučivanje predlagao unutar SKJ, dok je isti postojao, jer je tamo bilo 60% Srba i Crnogoraca.

Centralistička Jugoslavija je Miloševiću bila ono što je zagovarao i prije i poslije raspada SKJ.

Jugoslaveni između nikakve Jugoslavije i centralističke biraju ovo zadnje.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

opet raspravljaš sa strawmanom. Tvrdio sam da je SRH bila jugokolonija kojom vladaju Srbi. Mečeš mi riječi u usta i onda sam sa saobom raspravljaš i to ti je eto, zabavno. Zapravo je infantilno

Nije drek, nego je kakica.

Znači, po tebi su Srbi upravljali sa SRH, ali ne samim time i sa SFRJ? Nastavi nas zabavljati.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

Jedno je sigurno:

bio je isključen zato što su pristali na izbore. Da su bili protiv, ostali bi bez glave. Zato je besmisleno praviti heroje od komunista što su pristali da ih smjenim milom, a ne silom.

Čaučeško je ostao bez glave jer je bio diktator. Račan i ekipa su pak onome koji je pokušao postati diktator pokazali srednji prst (na 14. kongresu SKJ).
Prema tome, scenarij padanja glava (u SRH) postoji samo u glavama naših desničara.

divizija je napisao/la:

ono što ti ja crtam (ne radi tebe, ne drugih koji čitaju, ti si ignorantski fanatik), je da nije bilo moguće da izbori budu samo za saveznu skupštinu, bez reupublika.

nije postojala takva mogućnost

To je, kao što rekoh, samo dokaz da SFRJ nije bila srpska država, već, kao što samo ime kaže, federacija koju, kao i svaku pravu federaciju, čine (samim time i njen parlament) države.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2023, 13:30 

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

Valjda ćeš se složiti.

pa zato ih nikada ni nije trebalo mijenjati, ovo je ORIGINALNi državni praznik

Ovakvim stavom ćemo stalno mijenjati taj praznik.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2023, 13:44 

Čovjek je beznadan slučaj, lik misli da je 10.000 Hrvata poginulo 91. do 95. "samo zato što se promijenilo ime države."

Eto Jugosrbadija nas je napala što smo psotali RH umjesto SRH. Daj i nama to što koristiš da nam bude dobro ko tebi. :dragobojic

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2023, 15:15 

kutija je napisao/la:

ne nećemo. ta priča je završila kao što je stranka sljednik SKH završila ozbiljnu političku funkciju

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2023, 15:38 

kutija je napisao/la:

Još jednom:

Nije.

Zato je i nije srušila već joj je samo promijenila ime i ustav. I upravo zato što nije srušena su njeni prvi izbori oni održani 1990.

apsolutna glupst i naveo sam ti sijaset suprotnih primjera. ali si ignorant prema činjenicama.
ja nisam nikad sporio da je Republika Hrvatska sljednik SRH, samo ti govorim da SRH nije bila država ni hrvatska čak ni službeno!!), bez obzira što njen sljednik to jeste.

kutija je napisao/la:

Tuđman 1990. nije izabran za predsjednika.
To nisu bili predsjednički izbori, već parlamentarni. Parlament ga je izabrao za predsjednika predsjedništva SRH, a onda se (preimenovanjem SRH u RH i promjenom ustava) bez provedenih predsjedničkih izbora dao proglasiti predsjednikom RH.

biran je prvo u saboru i 1990., odnosno funkcija predsjendika predsjendištva je preimenovana (u tom slučaju samo to). Kasnijom promjenom ustava je promijenjen i njen karakter.
Zato je bio predsjendik TRI PUTA jer se ustavna uloga predsjendika promijenila nakon promjene ustava.

kutija je napisao/la:

Po nalozima EU, koje je kolonijalno domicilno pravosuđe svaki puta proslijedilo svojoj policiji, uhapšeni su hrvatski državljani.

ali domicilno praosuđe, barem zasad, može odbiti EUN. iako vjerojanto neće dugo, biti ćemo opet ko u SFRJ drek, a ne država.
dok s druge strane, da je savezno predsjendištvo izglasalo izvanredno stanje, mi bi mogli odbiti JNA samo POBUNOM. I to čak dok još nismo ni proglasili neovisnost!! Dakle bili bismo lege artis u gorem položaju od Katalonaca!!!

kutija je napisao/la:

Koji si ti lik.

Jesi rekao da su se promjenom ustava, kojima smo kako tvrdiš tek dobili atribute države, stekli uvjeti za raspisivanje referenduma?

iz perspektive našeg ustava da, iz perspektive ustava SFRJ nisu ni tada. Hrvatska nije imala pravo na jednostranu secesiju po ustavu SFRJ. Badinter vam je to više puta govorio, ali nećete da čujete. Naša je sreća što se Jugoslavija RASPALA, dakle nismo samo mi proglasili neovisnost, nego još dvije republike, a još tri su proglasile suverenost, i država je faktički se našla u stanju raspada.
Da je samo Hrvatska proglasila neovisnost, to bi bilo sasvim ilegalno, predsjendištvo SFRJ bi poslalo JNA da nas napadne i naš otpor bi bio ORUŽANA POBUNA.

toliko o suverenitetu SRH.

kutija je napisao/la:

Centralistička Jugoslavija je Miloševiću bila ono što je zagovarao i prije i poslije raspada SKJ.

ne postoji primjer takvog njegovog prijedloga, jer bi doveo njega u podređen položaj spram vlade SFRJ.
A čak i da je postojao, ni on ni MZ ne bi natjeravali sve nesrpske narode da odustanu od federalizma.
među nesrpskim narodima praktički nitko nije bio za unitarizam, čak ni Jugoslaveni.

kutija je napisao/la:

Znači, po tebi su Srbi upravljali sa SRH, ali ne samim time i sa SFRJ? Nastavi nas zabavljati.

tebe zabavljaju činjenice jer živiš u svemiru. Srbi iz HR su upravljali sa SRH, Srbi u cijelinu nisu upravljali sa SFRJ, ali su imali dominantan položaj. Poanta moje priče je da je SFRJ upravljala S NAMA. Srbija i njene pokrajine, CG i recimo Makedonija ili BIH nešto odluče i mi se MORAMO tome pokloniti.
tako smo suvereni bili.

mene boli uvo jer jugoslavija srpska ili jugoslavenska, poanta je da nije hrvatska

kutija je napisao/la:

Čaučeško je ostao bez glave jer je bio diktator. Račan i ekipa su pak onome koji je pokušao postati diktator pokazali srednji prst (na 14. kongresu SKJ).
Prema tome, scenarij padanja glava (u SRH) postoji samo u glavama naših desničara.

ok, ali naša rasprava nije o tome, nego o tome da ti očekuješ neko divljenje od nas prema onima koj su, ZAMISLI, dopustili izbore, u situaciji gdje bi im suprotno značilo gubljenje glave.

kutija je napisao/la:

To je, kao što rekoh, samo dokaz da SFRJ nije bila srpska država, već, kao što samo ime kaže, federacija koju, kao i svaku pravu federaciju, čine (samim time i njen parlament) države.

federaciju ne čine države, jer nemaju suverenitet. Konfederaciju čine države. Osnovno obilježje države je suverena vlast, a mi to nismo imali, što sam ti gore iz primjera odlučivanja u predsjedništvu zorno prikazao. Ali ćeš se nastaviti praviti slijep da možeš ostati u svojim fantazijama.
i opet ti kažem, NE, SFRJ nije bila srpska država, nego su SRbi u SFRJ i u SRH imali dominantan položaj, a SRH ni ustanvo-pravno ni faktički nije bila država, a kamoli HRVATSKA država.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2023, 16:05 

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

Još jednom:

Nije.

apsolutna glupst i naveo sam ti sijaset suprotnih primjera. ali si ignorant prema činjenicama.
ja nisam nikad sporio da je Republika Hrvatska sljednik SRH, samo ti govorim da SRH nije bila država ni hrvatska čak ni službeno!!), bez obzira što njen sljednik to jeste.

Koga briga za druge primjere.

Bitan je naš primjer, a on je takav da vlast SRH nije srušila SRH (ti tvrdiš da jest) budući da bi time srušila sama sebe, već joj je samo promijenila ime i ustav.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

ali domicilno praosuđe, barem zasad, može odbiti EUN.

Kao što vidiš, domicilno pravosuđe EUN može odbiti samo na papiru.

divizija je napisao/la:

iz perspektive našeg ustava da, iz perspektive ustava SFRJ nisu ni tada. Hrvatska nije imala pravo na jednostranu secesiju po ustavu SFRJ. Badinter vam je to više puta govorio, ali nećete da čujete. Naša je sreća što se Jugoslavija RASPALA, dakle nismo samo mi proglasili neovisnost, nego još dvije republike, a još tri su proglasile suverenost, i država je faktički se našla u stanju raspada.
Da je samo Hrvatska proglasila neovisnost, to bi bilo sasvim ilegalno, predsjendištvo SFRJ bi poslalo JNA da nas napadne i naš otpor bi bio ORUŽANA POBUNA.

Ako je SRH ilegalno mogla raspisati izbore i ilegalno promijeniti ustav, onda je i ilegalno s postojećim SRH-ustavom, dakle bez "stjecanja atributa države", mogla raspisati referendum.
Velim, i Katalonija je bez atributa države raspisala referendum.
Razlog zašto se Katalonija nije osamostalila nije taj što nije imala atribute države, već, kao što sam kažeš, što nije bila spremna pružiti oružani otpor.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

ne postoji primjer takvog njegovog prijedloga, jer bi doveo njega u podređen položaj spram vlade SFRJ.
A čak i da je postojao, ni on ni MZ ne bi natjeravali sve nesrpske narode da odustanu od federalizma.

Miloševićevo zagovaranje "čvrste jedinstvene federacije sa sjedištem u Beogradu (neki su bili predložili da glavni grad bude Sarajevo)" jest zagovaranje centralističke Jugoslavije.
To su odbili svi predsjednici osim crnogorskog.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

tebe zabavljaju činjenice jer živiš u svemiru. Srbi iz HR su upravljali sa SRH, Srbi u cijelinu nisu upravljali sa SFRJ, ali su imali dominantan položaj. Poanta moje priče je da je SFRJ upravljala S NAMA. Srbija i njene pokrajine, CG i recimo Makedonija ili BIH nešto odluče i mi se MORAMO tome pokloniti.
tako smo suvereni bili.

mene boli uvo jer jugoslavija srpska ili jugoslavenska, poanta je da nije hrvatska

Rekao si:
divizija je napisao/la:

Jugoslaviju su stvorili Srbi, tj. vojska koja je 75% srpsko-crnogorska.

i održavali i vladali njome Srbi.

A ujedno tvrdiš da se nesrpske narode nije moglo natjerati da Jugoslavija bude upravo to - država kojom bi vladali Srbi,

Pa daj se odluči.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

ok, ali naša rasprava nije o tome, nego o tome da ti očekuješ neko divljenje od nas prema onima koj su, ZAMISLI, dopustili izbore, u situaciji gdje bi im suprotno značilo gubljenje glave.

Nisu oni dopustili izbore, već su ih raspisali.
Netko tko je Miloševiću na 14. kongresu SKJ pokazao srednji prst se nema čega bojati.

Inače, masovne demonstracije s padanjem glava nije bilo ni kad je ubijen Radić.
Tek će 5 godina kasnije jedna mala grupica ekstremnih hrvatskih nacionalista ubiti kralja.
A kako je reagirao hrvatski narod?
Dovoljno je vidjeti snimku ispraćaja njegovih posmrtnih ostataka u Splitu te podsjetiti na činjenicu da je duhovni i vjerski vođa tog naroda Alojzije Stepinac bio na njegovom sprovodu.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

federaciju ne čine države, jer nemaju suverenitet. Konfederaciju čine države. Osnovno obilježje države je suverena vlast, a mi to nismo imali, što sam ti gore iz primjera odlučivanja u predsjedništvu zorno prikazao. Ali ćeš se nastaviti praviti slijep da možeš ostati u svojim fantazijama.
i opet ti kažem, NE, SFRJ nije bila srpska država, nego su SRbi u SFRJ i u SRH imali dominantan položaj, a SRH ni ustanvo-pravno ni faktički nije bila država, a kamoli HRVATSKA država.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Dr%C5%BEava

Država je organizirana društvena zajednica ujedinjena pod zajedničkim političkim sustavom. Države mogu biti suverene ili mogu biti članovi savezne države, odnosno federacije u kojoj je savezna država nositelj suverenosti. Vlade konstitutivnih država u federaciji mogu imati ovlasti neovisno o federalnoj vlasti. Često su te države postojale prije udruživanja u federaciju.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2023, 16:24 

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

ne nećemo. ta priča je završila kao što je stranka sljednik SKH završila ozbiljnu političku funkciju

Hoćemo.

Inače, u Litvi, na koju se rado pozivaš, dan državnosti nije neki iz devedesetih, već je to 06.07 (1253.) kada je krunjen njihov prvi vladar, kralj Mindaugasa.
Milanović je tako predložio da dan državnosti bude 07.06. (879.) kada je papa knezu Branimiru priznao "zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom".
Nema razloga da najveće stranke ne postignu konsenzus za taj dan. Dosta je da dan dolaska HDZ- na vlast bude dan državnosti.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2023, 21:39 

kutija je napisao/la:

Bitan je naš primjer, a on je takav da vlast SRH nije srušila SRH (ti tvrdiš da jest) budući da bi time srušila sama sebe, već joj je samo promijenila ime i ustav.

time što joj je promijenila ime, ustav, IZVORIŠNE OSNOVE i suvereni status stvorena je nova država.

SRH je prestala postojati time. Nije srušena, ali je zamijenjena. kontinuitet dviju tvorevina ne mora značiti da je to jedna te ista tvorevina.

kutija je napisao/la:

nije točno, može i odbilo je mnogo naloga u mnogo članica, ali dokle će moći je drugo pitanje. EU će na kraju biti veliki EUSSR. i onda ti se neće činiti da smo država, jer nećemo to biti.

kutija je napisao/la:

Ako je SRH ilegalno mogla raspisati izbore i ilegalno promijeniti ustav, onda je i ilegalno s postojećim SRH-ustavom, dakle bez "stjecanja atributa države", mogla raspisati referendum.
Razlog zašto se Katalonija nije osamostalila nije taj što nije imala atribute države, već, kao što sam kažeš, što nije bila spremna pružiti oružani otpor.

sa SRH ustavom nismo mogli raspisati referendum jer su po tom ustavu Srbi bili jedan od nositelja suvereniteta u SRH.
s obzirom da je SRH bila SRPSKO-hrvatska po VLASTITOM ustavu, a narodi imali pravo na samoodređenje, bilo je potrebno mijenjati ustav i izvorišne osnove istoga da bismo hrvatski narod proglasili JEDINIM suverenim narodom u HR.
onda je naš referendum bio legalan bar po NAŠEM ustavu, ako već nije po jugoslavenskom

kako ti je ceha lijepo rekao, ono S u SRJ zapravo je značilo srpska

također smo morali proglasiti da je naša republika SUVERENA, tj. da je dio federaicje samo dok ona to hoće, što isto nije bio slučaj u dotadašnjim ustavima! Dapače, u nekima je stajalo da smo "vječno ujedinjeni"

kutija je napisao/la:

Miloševićevo zagovaranje "čvrste jedinstvene federacije sa sjedištem u Beogradu (neki su bili predložili da glavni grad bude Sarajevo)" jest zagovaranje centralističke Jugoslavije.

i nitko na svijetu nije prstom mrdnuo da natjera druge republike da pristanu na ukidanje federalizma u ime centralizma, pa makar to bio demokratski centralizam.

kutija je napisao/la:

A ujedno tvrdiš da se nesrpske narode nije moglo natjerati da Jugoslavija bude upravo to - država kojom bi vladali Srbi,

Pa daj se odluči.

te dvije stvari nisu proturječne, samo uključi mozak. Jugoslaviju su stvorili Srbi, dominirali su Srbi, ali ona nije bla isključivo srpska država.
Ali svakako nije bila Hrvatska

kutija je napisao/la:

Netko tko je Miloševiću na 14. kongresu SKJ pokazao srednji prst se nema čega bojati.

Tek će 5 godina kasnije jedna mala grupica ekstremnih hrvatskih nacionalista ubiti kralja.
Dovoljno je vidjeti snimku ispraćaja njegovih posmrtnih ostataka u Splitu te podsjetiti na činjenicu da je duhovni i vjerski vođa tog naroda Alojzije Stepinac bio na njegovom sprovodu.

veze s vezom nema s atmosferom 1990., nitko u Europi se tada nije usudio ne raspisati izbore.

kutija je napisao/la:

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Dr%C5%BEava

Država je organizirana društvena zajednica ujedinjena pod zajedničkim političkim sustavom. Države mogu biti suverene ili mogu biti članovi savezne države, odnosno federacije u kojoj je savezna država nositelj suverenosti. Vlade konstitutivnih država u federaciji mogu imati ovlasti neovisno o federalnoj vlasti. Često su te države postojale prije udruživanja u federaciju.

državu čine teritorij, stanovništvo i suverena vlast.

bez jednog od tih atributa nema države.

konstitutivne države su one koje su unjele i ZADRŽALE svoj suverenitet u federaciji, ali takvog primjera na svijetu zapravo NEMA (ni jedna federacija ne priznaje pravo na secesiju konstitutivnih država, čak ni one poput SADa koje su nastale ujedinjavanjem tih država).

isto važi i za SFRJ. Republike nisu imale suverenitet, SFRJ je bila međunarodno pravni sljednik KJ i baštinila njen suverenitet, njen datum utemeljenja je 29.11.1943. u Jajcu na zasjedanju AVNOJa.
Sve republike i svi ZAVNOsi su bili podređeni tome. Kad je nastala DFJ 1945., njena ustavotvorna skupština je odredila stupanj ovlasti republika, dakle ona je imala suverenitet, pa dio ovlasti predala nižoj razini. Niža razina, republike, nisu mogle na to utjecati.

Republike su imale neke elemente državnosti nakon 1974, ali nisu bile države, jer nisu imale suverenitet. Ono što je bilo jako korisno u ustavu iz 1974. je da ovlasti republika više nisu mogle biti mijenjane bez njihova pristanka. ali republike su i dalje bile podređene saveznim institucijama, posve, što je zorno prikazano iz odluka predsjedništva 1991., kad smo mi kao tobože država posve ovislili o glasu nekog makedonca ili bosanca.

Tek u novim ustavima iz 1990. su sve republike proglasile same sebe suverenima, čime su zapravo započele raspad SFRJ. i prva koja je to učinila je bila Srbija

dakle, da skratim SRH je formalno-pravno bila srpsko-hrvatska konstitutivna država, a realno jugoslavenska federalna provincija.

ni u kom slučaju nije bila hrvatska država.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2023, 21:41 

kutija je napisao/la:

Hoćemo.

Inače, u Litvi, na koju se rado pozivaš, dan državnosti nije neki iz devedesetih, već je to 06.07 (1253.) kada je krunjen njihov prvi vladar, kralj Mindaugasa.
Milanović je tako predložio da dan državnosti bude 07.06. (879.) kada je papa knezu Branimiru priznao "zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom".
Nema razloga da najveće stranke ne postignu konsenzus za taj dan. Dosta je da dan dolaska HDZ- na vlast bude dan državnosti.

inače, Milanovićev prijedlog je ok, ali nećemo više praznike mijenjati, jer ne postoji ni jedna velika stranka koja je protiv onoga.

nije tu bitno tko je došao na vlast 30.5.1990., nego tko je OTIŠAO.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2023, 13:35 

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

time što joj je promijenila ime, ustav, IZVORIŠNE OSNOVE i suvereni status stvorena je nova država.

SRH je prestala postojati time. Nije srušena, ali je zamijenjena. kontinuitet dviju tvorevina ne mora značiti da je to jedna te ista tvorevina.

Nije zamijenjena niti ona niti njena vlast. Oboje je samo preimenovano (nije prvi put), te je promijenjen ustav (ni prvi ni zadnji put).

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

nije točno, može i odbilo je mnogo naloga u mnogo članica, ali dokle će moći je drugo pitanje. EU će na kraju biti veliki EUSSR. i onda ti se neće činiti da smo država, jer nećemo to biti.

I opet, što nas briga za druge primjere.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

sa SRH ustavom nismo mogli raspisati referendum jer su po tom ustavu Srbi bili jedan od nositelja suvereniteta u SRH.
s obzirom da je SRH bila SRPSKO-hrvatska po VLASTITOM ustavu, a narodi imali pravo na samoodređenje, bilo je potrebno mijenjati ustav i izvorišne osnove istoga da bismo hrvatski narod proglasili JEDINIM suverenim narodom u HR.
onda je naš referendum bio legalan bar po NAŠEM ustavu, ako već nije po jugoslavenskom

kako ti je ceha lijepo rekao, ono S u SRJ zapravo je značilo srpska

također smo morali proglasiti da je naša republika SUVERENA, tj. da je dio federaicje samo dok ona to hoće, što isto nije bio slučaj u dotadašnjim ustavima! Dapače, u nekima je stajalo da smo "vječno ujedinjeni"

Ako je SRH mogla raspisati izbore po principu jedan čovjek jedan glas, onda je po istom principu mogla raspisati i referendum.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

i nitko na svijetu nije prstom mrdnuo da natjera druge republike da pristanu na ukidanje federalizma u ime centralizma, pa makar to bio demokratski centralizam.

Svijet je dopustio Miloševiću da izvrši agresiju kako bi ostvario svoj cilj. Okrenuo je (svijet) ploču tek kad je bilo jasno da ni agresijom cilj ne može biti ostvaren.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

Pa daj se odluči.

te dvije stvari nisu proturječne, samo uključi mozak. Jugoslaviju su stvorili Srbi, dominirali su Srbi, ali ona nije bla isključivo srpska država.
Ali svakako nije bila Hrvatska

Da su dominirali Srbi, Milošević ne bi zagovarao to što je zagovarao, niti bi to pokušao ostvariti agresijom.

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

veze s vezom nema s atmosferom 1990., nitko u Europi se tada nije usudio ne raspisati izbore.

Kad ti ubiju vođu onda je atmosfera gora nego kada komunisti širom Europe raspisuju izbore. Tih izbora ne bi bilo da ih sami komunisti (Gorbačov) nisu htjeli.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2023, 13:38 

divizija je napisao/la:
kutija je napisao/la:

Hoćemo.

inače, Milanovićev prijedlog je ok, ali nećemo više praznike mijenjati, jer ne postoji ni jedna velika stranka koja je protiv onoga.

Netočno.

divizija je napisao/la:

nije tu bitno tko je došao na vlast 30.5.1990., nego tko je OTIŠAO.

To je odlazak jedne stranke u oporbu, ništa više.

Ti voliš primjere u svijetu. Ima li primjera da je nekoj državi odlazak neke stranke u oporbu dan državnosti?

Vrh

PostPostano: 07 svi 2026, 21:13 

Pozdrav! Novi sam na forumu pa da se odmah ubacim na ovu staru temu.

Dolazim iz kajkavskih krajeva. Moje selo na sjeveru Hrvatske je u ww2 bilo ustasko. Vecina susjednih sela ustaska ili domobranska. Tu i tamo neko partizansko selo. Kako je isao kraj rata sve je vise bilo prisilno mobiliziranih u partizane. Te price da su kajkavci neki komunisti, slovenci, anacionalni itd su toliko glupa pizdarija. Naravno da je bilo nekih podrucja koja su bila vise crvena, ali nije to bilo masovno. Bilo je i puno ustasa. Kotar Novi Marof je i na onim namjestenim izborima 1945. imao rezultate najgore za Narodnu frontu u cijeloj Hrvatskoj..tamo se i u AU glasalo za frankovce. Koprivnica NDH podrucje (osim srpskih sela u blizini Koprivnice koji su bili temelj partizana). Varazdinsko podrucje uvijek prohrvatsko i prozapadno...tamo se kasnije ide u partizane...imas sela koja su partizanska naravno. ..ali vecina njih su bili mobilizirani.. ali imas i sela koja su bila prohrvatska uvijek i etiketiranja u YU kao ustaska.. Krapinsko zagorska možda malo vise crvenih, ali nista masovno..

Za vrijeme domovinskog rata.. nema sela gdje nije bilo dragovoljaca.. pogotovo varaždinski kraj.. a I ostali.. Medjimurje je imalo i HOS ..ima i ploča poginulim međimurskim HOSovcima negdje kod Livna.. tu se uvijek disalo hrvatski..

Razlog zasto se kod nas biraju ljevicari je najvise zbog klijentelizma... kada je Cacic ojacao s HNSom ranih 2000ih je masovno zapošljavao svakog tko bi presao u HNS ili glasao za njih.. ima I HDZovskih utvrda na sjeveru u nekim opcinama.. npr u medjimurju se ne glasa za HDZ jer je navodno Tudjman rekao da je Hrvatska samo do Države, a ne do Mure..i ovi su mu to zamjerili.. uglavnom.. to sto se glasa za ljevicare ne znaci da ljudi imaju ljevicarske stavove.. vise je to zbog lokalnih ljudi koji su dio tih stranaka pa glasaju zbog njih.. cak I ljevicari su znali ici zapalit svijece na spomenike ubijenima od partizana.. Rekao bih da je tu veca raznolikost.. ima iz svih stranaka.. bio je nekad i HSP u nekim općinama, ali je propalo to skupa s HSP.. a nema DP i Most jer ih nema tko dobro organizirat ovdje... branitelji su vecinom vezani uz HDZ, ali i uz ljevicare koji nikad nisu imali negativan stav prema braniteljima.. ovdje neces vidjet kao u Istri ili ZG da netko marsira neke komunjarske marseve..

Vrh

PostPostano: 10 lip 2026, 06:35 

Hrvatski Domoljub je napisao/la:
estoyAqui je napisao/la:
Kod njih nikad nije bio nacionalni predznak naznačen kao kod nas, nije bilo nikad potrebe. Njima u njihovim selima je navek bilo sveedno bila AU, Jugoslavija prva druga, Hrvatska... Ali sistem je uvijek bio i uvijek se išlo uz sistem.
Zato recimo kad se ozbiljno zakačiš za Zagorcem(najviše sam s njima u kontaktu pa ih spominjem tako) budi siguran da će te on ić tužit na sud i tako to. Čak i muževi žene/žene muževe tuže po sudu. To kod nas nije zamislivo u tolikoj mjeri. Oni su navikli kroz povijest biti kmetovi i da im feudalac moderira u njihovim sporovima. I to se onda prenijelo na vjerovanje sistemu i sudovima

Što se tiče glasanja za SDP, to se lagano mijenja. HDZ je sve jači i jači gore, kako već SDP odumire. Recimo gradonačelnik Varaždina je bio HDZ-ovac, Čačić podržavao većinu HDZ-a...

Msm ovo je moje neko viđenje, sad ako netko ima bolje ideje nek iznese
Radio sam sa jednim likom iz Čakovca. Mlad čovik. Ja mu nešto iz zezancije pričao kako bi ga istukao ako bi došlo do svađe a on meni kao iz topa odgovori da bi me odmah išao tužiti na sud i izvući odštetu. Isti taj je rekao da bi pobjegao u inozemstvo i ne bi išao u branitelje ako bi došlo do novog rata u Hrvatskoj i ako bi nas opet napali neki okupatori. Što se tiče tvoje tvrdnje da je HDZ sve jači kod kajkavaca ja to nisam primjetio a redovno pratim politiku. Koliko ja znam svi gradonačelnici Varaždina uključujući ovog današnjeg su bili SDP-ovci ili HNS-ovci osim Čehoka koji je bio HSLS. Nešto si ti pomiša.

Moram na ovo reagirat 3 godine kasnije. Prvo pričaš anegdotalne stvari. Josip Perković je Hercegovac, kaj ćemo sad? Drugo, nit je Čakovec Varaždin, nit je Zagorje Varaždin, nit je Zagorje Podravina, nit je Zagorje Prigorje. Nit je svoj Zagorje isto. To su sve toliko drugačiji i krajobrazi i ljudi, i nemojte se sramotit sa izjednačavanjem svih kajkavaca. Zagorci iz Stubičkog kraja i Zagorci iz Zaboka su nebo i zemlja. a udaljeni 15 km zračne linije. Čakovčani su najmanje nacionalistički Hrvati koje ja znam, to je jednostavno tak. Jako vrijedan i pošten narod i odbija ih sve nepotističko, ali ima i tu poštenih i časnih Hrvata koji su i dali i koji bi dali život za Hrvatsku. Još ćemo mi morat spašavat Međimurce od Roma.

Zagorci su izrazito katoličko i hrvatsko orjentirani, i da, oni su toliko sigurni u ta 2 indentiteta, da mogu otić na Misu, i poslije glasat za LOKALNOG SDPovca Kolara. A zakaj to rade? Jer je ostatak ponude sranje. DP je išao jako dobro u Stubičkom Kraju, ljudi su se stvarno potrudili i bilo je par fešti oko Gupčeve Lipe i imali su potencijala za postat stranka broj 1 u Stubičkom Kraju. I kaj se desi? Jesu Zagorci krivi i za Škoru, i Penavu i Radića? A npr načelnik Gornje Stubice je bio lik koji je teški desničar, tvrdi Hrvat i katolik, al je bil u HNSu, jednostavno to je tak. Zagorci su ko Hobbiti, ne zamaraju se kaj se dešava oko njih, jer tako živo zadnjih 1000 godina, njih briga lokalpolitika, i tu daju glas SDPovcima, HNSovcima za koje oni misle da su im OK, i jesu za lokalne prilike. I sve bi to bilo OK da ne dadnu u Sabor tih par ljevičarskih mandata. Rješenje za Zagorje je neki zagorski Most, al to bi udbaski duopol HDZSDP unistio u startu.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2026, 07:04 

Kod kajkavaca je "differentia specifica" koja ih razdvaja od susjeda jezik, a ne vjera što objašnjava odsutnost antijugoslavenskog nacionalizma koji je jak jugoistočnije.

Lokakni SDP se pak naslanja na neke ranije predkomunističke tradicije.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 10 lip 2026, 13:22 

Baš to, neki lokalni MOST bi bio dobra priča.

Mislim, problem ovog MOSTa je kaj im fali kadrova, kaj nisu nekaj po terenu i kaj su se previše uljuljkali u neke stvari.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2026, 21:21 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Današnju RH su 1990 osamostalili stari partizani pod zaštitom Službe državne sigurnosti SR Hrvatske. Stevo Krajačić i Mika Špiljak su pripremili Tuđmana, Joža Manolić je bio glavni operativac. Svi kajkavci.

Hrvatski udbaši su se samo usrali Miloševića i srpske udbe, njima su samostalna RH i branitelji posluzili kao zastita od sve srpskije udbe, kosa i Milosevica. Jednom kad je postalo jasno da ce Zagreb bit siguran od četnika, tad Manolić i Mesić idu u rušenje Tuđmana. Njih Krajina uopce nije zanimala, niti povratak tih teritorija, i to su dokazali svojim pokušajem puća. A kasnijim pljuvanjem i delegitimizacijom Tuđmana i Domovinskog Rata su dokazali kakvi su "Hrvati". Njime je teritorijalna cjelovitost Hrvatske sa 300 000 Srba manje nezeljena posljedica onoga sto oni uistinu jesu pokrenuli, a to je odvajanje SR Hrvatske od SFRJ, da bi prvo sebe i svoje pare zastitili. I zamjerili su oni Bobetku i drugima sto su "zaozbiljno" shvatili cijeli rat i isli do kraja.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2026, 21:24 

Rika sv Vida je napisao/la:
Klasični veleizdajnici uvijek bili i ostali

I ti ovime ideš opravdavat Partizane, Manolića, Mesića i koristis za negiranje svih pozitivnih djela HOSovaca. Kukavico. Koliko neinteligentnih, nemudrih odraslih muškaraca među Hrvatima. To je posljedica lifestyla, muškim Hrvatima sa 35 godina krene nagla kristalizacija mozga i nedostatak sposobnosti za kritičku misao. Zderu nezdravo, puse, piju, mozak krut, zakrzljao, i nemaju mogucnost razmisljanja van okvira.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2026, 21:25 

Primite se sudokua dečki, matematike, učenja novog jezika, to vam je najbolje da vam mozak ne zakrlja.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2026, 21:27 

Flamel je napisao/la:
Kod kajkavaca je "differentia specifica" koja ih razdvaja od susjeda jezik, a ne vjera što objašnjava odsutnost antijugoslavenskog nacionalizma koji je jak jugoistočnije.

Lokakni SDP se pak naslanja na neke ranije predkomunističke tradicije.

Zapravo taj nedostatak se javio tek kad je Jugoslavije nestalo, upravo zbog jezika i nešto više srednjoeuropske kulture, kajkavski su krajevi bili podosta antijugoslavenski dok je bilo Jugoslavije, srpskih žandara, miliconera, služenja JNA i sl.

No nestankom svega toga, nekako je to postao imaginarni problem, nepostojeći. Lokalni SDP se dosta oslanja na pothranjivanje regionalne netrpeljivosti, prikazuje HDZ kao stranku Dinaraca, štokavaca, Dalmatinaca, BIH Hrvata, pasivni krajeva i sl. (iako je i sam SDP to 1/1), ali podosta pali ta spika. S drgue strane prijetnju s jugoistoka više ne doživljavaju kao konkretnu nego kao desničarske zavjere da se održi HDZ na vlasti.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2026, 21:35 

DarkKnight je napisao/la:

Hrvatski udbaši su se samo usrali Miloševića i srpske udbe, .

mislim da je to samo djelom točno, jer oni su dobrim djelom bili spremni biti i potpuni srpski kvislinzi (KOS je imao popis preko 500 ljudi koje treba postaviti na čelne funkcije u Hvratskoj uspije li vojni udar 1990./91.), a neki od njih su igrali dvostruku igru za vrijeme rata.

Ono čega su se oni zapravo bojali je da će biti pometeni u nacionalno-demokratskoj revoluciji koju su ispravno namirisali kad se počeo rušiti globalni komunizam.

Stoga su imali dvije opcije: postati potpuni srpski kvislinzi ili pokušati preuzeti uzdu nacionalne revolucije i preživjeti na vlasti kroz "pomirbu".

Veći dio ih je izabrao drugo jer su ispravno procijenili da se JUgoslavija ne morže održati, da Srbi idu na Veliku Srbiju, i da će u Zagrebu srpske kvislinge potamaniti čak i ako Srbi uspostave Veliku Srbiju. Stoga su dpustili su i upravljalni nacionalni pokret da ih isti ne pojede.

Tuđman je ispravno procijenio da će Hrvatskoj biti puno teže ako oni ne pređu na Hrvatsku stranu, a oni su ispravno procijenili da je Jugosalvija neodrživa i da ako žele zadržati položaje u Zagrebu, Splitu, Rijeci itd. da moraju preći u Hrvate. U protivnom bi morali bježati u "Krajinu" ili koje već teritorije Srbi dohvate.

Naravno, njihovo Hrvatstvo je trajalo dok je moralo i ni dana dulje.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 853 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: