HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 sij 2025, 01:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 343 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Klasna mrznja u proslosti
PostPostano: 04 ruj 2024, 10:20 

Haram je napisao/la:
Da odgovorim Danetu i Krstjaninu:

Nisam nigdje rekao da se radi o komunistima vec da je njihova borba u sebi nosila klicu komunizma. Pa ni u Rimskoj carevini nije bilo komunista, a ipak komunisti sirom Svijeta njega i njegovu borbu za oslobadjanje robova vide u kontekstu vlastite borbe za oslobadjanje robova (od kapitalizma i drugih oblika izrabljivanja).

Tako se mnostvo komunistickih/socijalistickih udruga po Njamckoj zvalo Spartakus ovo, Spartakus ono.

Nisam ni tvrdio da jesi. Krscanstvo samo drzi kao ideal dosta komunistickih ideja tako da nema nista cudno u tome da je borba dosta reformista nosila klicu komunizma. Kazem da ti je primjer totalno bezvezan jer lik je bio lud i to sto je imao klicu komunizma ne znaci da je bio dobar i da je covjecanstvu donio sta dobro

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 10:30 

Haram je napisao/la:
Kad spomenu vec, primjer dva:

SPARTAKUS

"Smrt Spartakusa":
slika

Citat:
Spartacus (Greek: Σπάρτακος, translit. Spártakos; Latin: Spartacus; c. 103–71 BC) was a Thracian gladiator (Thraex) who was one of the escaped slave leaders in the Third Servile War, a major slave uprising against the Roman Republic.

Ovde detaljnije:
https://en.wikipedia.org/wiki/Spartacus

Spartakus je bio tračka auxilla, nije bio rimski građanin, kao ni većina tih robova u pobuni.
Klasna borba valjda podrazumijeva borbu unutar istog etnosa ili barem građanske/državne pripadnosti, ne ustanak robova pokorenih od strane Rimljana.
To je onda nacionalna borba za slobodu, potlačenih nacija protiv okupatorske nacije, uglavnom međuetnički sukob.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 10:32 

krstjanin je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Nisam nigdje rekao da se radi o komunistima vec da je njihova borba u sebi nosila klicu komunizma. Pa ni u Rimskoj carevini nije bilo komunista, a ipak komunisti sirom Svijeta njega i njegovu borbu za oslobadjanje robova vide u kontekstu vlastite borbe za oslobadjanje robova (od kapitalizma i drugih oblika izrabljivanja).

Tako se mnostvo komunistickih/socijalistickih udruga po Njamckoj zvalo Spartakus ovo, Spartakus ono.

Nisam ni tvrdio da jesi. Krscanstvo samo drzi kao ideal dosta komunistickih ideja tako da nema nista cudno u tome da je borba dosta reformista nosila klicu komunizma. Kazem da ti je primjer totalno bezvezan jer lik je bio lud i to sto je imao klicu komunizma ne znaci da je bio dobar i da je covjecanstvu donio sta dobro

Odabrao sam ga jer oslikava klasnu borbu ovde gdje ja zivim. Eto vidis kako sam se vec posvabio, nije mi naumpao Gubac ali jest ovaj.

Drugo, da, upravo zato i kazem da sam ja jedan od najvecih krscana na ovom forumu. Veci mozda cak i od Markana. A Kvacica me stalno dira i govori mi da sam islamista.

A to ko je bio lud itd..meni lici na pricu "vid mu glave". Nit sam psiholog, nit mislim da postoji psiholoski profil njega, profesionalni. Mislim, zacudilo bi me.

Ocjenjujem ga na osnovu djela i onog sto je pokrenuo..pa i kako je okoncao (mucenicki).

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 10:35 

Tad su svi bili ludi. Vecina barem. Da nisu, nebi bili naki kakvi su bili.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 10:39 

Haram je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Odabrao sam ga jer oslikava klasnu borbu ovde gdje ja zivim. Eto vidis kako sam se vec posvabio, nije mi naumpao Gubac ali jest ovaj.

Drugo, da, upravo zato i kazem da sam ja jedan od najvecih krscana na ovom forumu. Veci mozda cak i od Markana. A Kvacica me stalno dira i govori mi da sam islamista.

A to ko je bio lud itd..meni lici na pricu "vid mu glave". Nit sam psiholog, nit mislim da postoji psiholoski profil njega, profesionalni. Mislim, zacudilo bi me.

Ocjenjujem ga na osnovu djela i onog sto je pokrenuo..pa i kako je okoncao (mucenicki).

Vec sam ti napisao par njegovih ideja. Ako ti annarhija i borba za uvodjenje nemoguceg sustava nisu dovoljan dokaz fanatizma i ludosti onda jbg.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 10:44 

krstjanin je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Vec sam ti napisao par njegovih ideja. Ako ti annarhija i borba za uvodjenje nemoguceg sustava nisu dovoljan dokaz fanatizma i ludosti onda jbg.

Fanatizam je jedno, ludost drugo. Ne bih nuzno te dvije stvari stavljao jednu uz drugu.

Ne znam da li anarhiju mijesas s anarhizmom, ali ako da, da li su onda svi oni anarhisti u Spaniji koji su se borili protiv Franka bili ludi? Ne bih rekao. Kuzis, reci nekome u ovakvom kontekstu da je lud, je cisto obezvredjivanje sve one borbe.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 10:46 

Haram je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Fanatizam je jedno, ludost drugo. Ne bih nuzno te dvije stvari stavljao jednu uz drugu.

Ne znam da li anarhiju mijesas s anarhizmom, ali ako da, da li su onda svi oni anarhisti u Spaniji koji su se borili protiv Franka bili ludi? Ne bih rekao. Kuzis, reci nekome u ovakvom kontekstu da je lud, je cisto obezvredjivanje sve one borbe.

Ako zagovaras drzavu u kojoj ce svak raditi sta zeli s vjerom da ce svi raditi dobro onda zagovaras anarhizam i anarhiju htio to ne htio

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 11:01 

krstjanin je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Ako zagovaras drzavu u kojoj ce svak raditi sta zeli s vjerom da ce svi raditi dobro onda zagovaras anarhizam i anarhiju htio to ne htio

Anarhija i anarhizam nisu jedno te isto.

Znam tacno o cemu govorim jer sam se u mladosti smatrao anarhistom. Govorim o anarho-sindikalizmu a ne o bezvlascu.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 11:02 

Haram je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Anarhija i anarhizam nisu jedno te isto.

Znam tacno o cemu govorim jer sam se u mladosti smatrao anarhistom. Govorim o anarho-sindikalizmu a ne o bezvlascu.

Bilo kako bilo jako je opasno vjerske fanatike hvaliti i djeliti kao primjer bilo cega

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 11:14 

Evo ih prvi "komunisti", i to pravi sa političkim pedigreom i osnovnom idejom socijalne pravde(ne za sve naravno).

https://sh.wikipedia.org/wiki/Bra%C4%87a_Grakhi

Njih dvojica su prvi obesmislili demokratsko glasanje u senatu svojim ludim i kontradiktornim potezima , i tako krenuli sa prvom fazom uništenja republike.
Naravno da su ih pobili kao njihove pristalice jer je rimska elita znala da su oni recept za propast.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 11:16 

Aj sto su svi danas nadrkani..

Tek srijeda, razumijem, ali ipak nije ponedjeljak.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 11:17 

Ne ti, Joe, ovo je odlican primjer. Hvala.

Krvnicka vlastela cetnicka ih je naravno pobila jer su joj ugrozavali privilegije i moc.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 11:32 

Haram je napisao/la:

Ako već želiš prva klica komunizma su judeokršćanske komune u kojima se sve dijelilo i u kojima su svi bili jednaki.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 11:37 

daramo je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Ako već želiš prva klica komunizma su judeokršćanske komune u kojima se sve dijelilo i u kojima su svi bili jednaki.

Vec sam na to odgovorio Krstjaninu koji je takodjer htio da nafali vlastitu religiju.

Da, i jos jednom DA, i krscanstvo u sebi nosi klicu komunizma, ili obrnuto, komunizam u sebi klicu krscanstva, zato i kazem da sam JA veci krscanin od VECINE na ovom forumu. Mislim na ove aktivne sto mnogo pisu i koje pratim. Ne pratim sve. Ni sve forumase, a daleko od toga da pratim sve teme.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 11:39 

Jedino to "judeokrscansko" je najobicnije sranje novokomponovano kojeg se koristi pogana ojrposka desnica pri svom govoru mrznje protiv muslimana..po principu; jednu manjinu, naime onu koju smo gotovo pa potamanili, cemo iskoristiti da bi jednog dana mogli potamaniti drugu manjinu.

A kad dodje treca, mozda hindusi, onda ce govoriti o "islamokrscanskoj civilizaciji". Zoharima nista nije to cheap.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 11:40 

Mislim da i danas postoje slični židovski kibuci, što bi pojedinci ovdje rekli i komunizam je židovska izmišljotina.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 11:41 

daramo je napisao/la:
Mislim da i danas postoje slični židovski kibuci, što bi pojedinci ovdje rekli i komunizam je židovska izmišljotina.

Kibuci su odlicna stvar i veoma su blizu izvornoj ideji komunizma. Nesto poput komuna.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 12:22 

Haram je napisao/la:

Krvnicka vlastela cetnicka ih je naravno pobila jer su joj ugrozavali privilegije i moc.

Braća Grahovac su zastupali osiromašene rimske vojnike koji su hteli agrarnu reformu tj.da i se podeli zemlja ili pak vrati stara koji su jeftino otkupili aristokrati sa svojom ropskom radnom snagom.
Naravno da su ih pobili ,i jer sve pobunjenike koji samo traže "prava" kroz haos treba pod mač , međutim posle tog slučaja rimska republika je napravila kompromis tako što je krenula deliti osvojenu zemlju legionarima kad se penzionišu.
Dakle poenta je bila da se spreči revolucija jer ona nikad ne donosi dobro bilo kojem društvu , tako da samo politička trgovina mora biti obrazac za rešenja kriza.

Kakvi te četnici spopali?? :confused1

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 12:29 

joe enter je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Braća Grahovac su zastupali osiromašene rimske vojnike koji su hteli agrarnu reformu tj.da i se podeli zemlja ili pak vrati stara koji su jeftino otkupili aristokrati sa svojom ropskom radnom snagom.
Naravno da su ih pobili ,i jer sve pobunjenike koji samo traže "prava" kroz haos treba pod mač , međutim posle tog slučaja rimska republika je napravila kompromis tako što je krenula deliti osvojenu zemlju legionarima kad se penzionišu.
Dakle poenta je bila da se spreči revolucija jer ona nikad ne donosi dobro bilo kojem društvu , tako da samo politička trgovina mora biti obrazac za rešenja kriza.

Kakvi te četnici spopali?? :confused1

Cetnici kao sinonim.

Da, kontam, ti bi se kod onog vjecnog pitanja da li REFORMA ili REVOLUCIJA odlucio za reformu. I nije tako glupo buduci da revolucija najcesce jede svoju djecu.

To ni ne poricem. Ja sam u dusi revolucionar ali kad bolje razmislim volim da je fino mojoj guzici a mojoj guzici tesko da moze biti fino kad dodje do velikih previranja kao tokom revolucija. Sta cu, hedonista sam i veliki, veliki nevjernik u boga.

Ali tema su pozitivni primjeri iz proslosti u fazonu da u sebi nose klicu komunisticke ideologije. I taj tvoj primjer je odlican. Pogotovo sto za nj nisam ni znao! Dakle covjek moze CAK i na ovom forumu nesto novo nauciti.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 13:33 

Haram je napisao/la:

Cetnici kao sinonim.

Da, kontam, ti bi se kod onog vjecnog pitanja da li REFORMA ili REVOLUCIJA odlucio za reformu. I nije tako glupo buduci da revolucija najcesce jede svoju djecu.

To ni ne poricem. Ja sam u dusi revolucionar ali kad bolje razmislim volim da je fino mojoj guzici a mojoj guzici tesko da moze biti fino kad dodje do velikih previranja kao tokom revolucija. Sta cu, hedonista sam i veliki, veliki nevjernik u boga.

Ali tema su pozitivni primjeri iz proslosti u fazonu da u sebi nose klicu komunisticke ideologije. I taj tvoj primjer je odlican. Pogotovo sto za nj nisam ni znao! Dakle covjek moze CAK i na ovom forumu nesto novo nauciti.

Nema famoznih rešenja za društvene probleme kao ni za ekonomske niti bilo koje druge već je sve uvek kako kažu Ameri "trade off" iliti trgovina.
Problem revolucionara je što su oni upravo na toj liniji da misle kako imaju rešenje tj.da će silom ili pak nekim kulturnim inžinjeringom doći do "rešenja" , međutim po običaju uvek zaseru i naprave haos samo zato što su po pitanju problema ljudskog roda na nivou dece koja misli da za vreme njihova mladog uzbudljivog života mora doći do famoznog "rešenja" , i onda oni ponesu neke lovorike.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 13:45 

Haram je napisao/la:
Jedino to "judeokrscansko" je najobicnije sranje novokomponovano kojeg se koristi pogana ojrposka desnica pri svom govoru mrznje protiv muslimana..po principu; jednu manjinu, naime onu koju smo gotovo pa potamanili, cemo iskoristiti da bi jednog dana mogli potamaniti drugu manjinu.

A kad dodje treca, mozda hindusi, onda ce govoriti o "islamokrscanskoj civilizaciji". Zoharima nista nije to cheap.

Primiri malo i dozovi se pameti.

Svaka grupacija ljudi hoće zavisno od svoje snage da nametne svoj moralno-društveni svetonazor u društvu , i to je potpuno opravdano , i zato ne kontam zašto bi ti i tvoji liberalno-ateistički tipovi imali na to ekskluzivno pravo?? tj.zašto bi samo ti postavljao moralno-društvene norme kad postoje i druge opcije??

Lično misli da je islam pretnja svakom gde god on se nalazi , i samo je pitanje vremena kad će krenuti po ono što im islam nalaže.
Judeohrišćanska civilizacija je oduvek postojala , jer ona počiva na bibliji koju islam ne priznaje , a to što su tamanili Jevreje moraš pitati one koji su im došli glave , a to su nejudeohrišćanski Nemci.
U istoriji nikad nismo videli da manjina bude tako agresivna tj.Jevreji nikad nisu imali ideologiju osvajanja sveta a kamoli terorizam živeći u Evropi , dok muslimani živeći po Evropi para decenije napraviše ludilo.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 14:05 

Haram je napisao/la:
Drugo, da, upravo zato i kazem da sam ja jedan od najvecih krscana na ovom forumu. Veci mozda cak i od Markana. A Kvacica me stalno dira i govori mi da sam islamista..

Nisi, nego imaš iskrivljeno shvaćanje kršćanstva. Ne kaže se bez razloga da je vrag u detaljima. Klasna borba je antikršćanska stvar.

Sv. Pavao jasno kaže, sluge i robovi, pokoravajte se gospodarima. Isus kaže "caru carevo, Bogu Božje"

Stoga je teologija oslobođenja u katolicizmu i zabranjena

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 14:09 

joe enter je napisao/la:
Judeohrišćanska civilizacija je oduvek postojala , jer ona počiva na bibliji koju islam ne priznaje , a to što su tamanili Jevreje moraš pitati one koji su im došli glave , a to su nejudeohrišćanski Nemci.

Ne postoji judeokršćanska civilizacija, jer je judaizam nastao kao OPREKA kršćanstvu. Kršćanstvo i židovstvo djele stari zavjet, ali kršćanstvo ne smatra današnji rabinski (farizjeski) judaizam kao religiju kontinuiteta sa starim Izraelcima, nego religiju diskontinuiteta, o čemu je i sam Isus 90% vremena govorio.

Današnji judaizam koji je nastao kao opreka i negacija kršćanstva nije isto što i vjera Abrahama i Mojsija

Stoga je rabinski judaizam uviejk i tretiran kao strano tkivo u kršćanskoj civilizaciji. Dok je postojala.

joe enter je napisao/la:
U istoriji nikad nismo videli da manjina bude tako agresivna tj.Jevreji nikad nisu imali ideologiju osvajanja sveta a kamoli terorizam živeći u Evropi , dok muslimani živeći po Evropi para decenije napraviše ludilo.

Dalo bi se o tome diskutirati, ali bi rezultiralo banom pa neću

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 14:09 

idudani je napisao/la:
Nisi, nego imaš iskrivljeno shvaćanje kršćanstva. Ne kaže se bez razloga da je vrag u detaljima. Klasna borba je antikršćanska stvar.

Sv. Pavao jasno kaže, sluge i robovi, pokoravajte se gospodarima. Isus kaže "caru carevo, Bogu Božje"

Isus gospodarima kaže "dajte sve što imate siromašnima i hajte sa mnom"
Također kaže
"Ne možete služiti Bogu i bogatstvu."
Sve su to slušali farizeji, srebroljupci, i rugali mu se. Isus im reče: "Vi se pravite pravedni pred ljudima, ali zna Bog srca vaša. Jer što je ljudima uzvišeno, odvratnost je pred Bogom."

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 14:12 

Isus je bio komunista donekle, jedina razlika je što nije propovjedao nasilno oduzimanje ikome išta, samo je govorio da pravi kršćanin neće izrabljivat nikoga nit bit pohlepan nit gomilat materijalno bogatsvo na zemlji. To protestanti zagovaraju a ne Isus. Zato ne izvlači iz konteksta Isusa opravdavajući kapitalizam, feudalizam i izrabljivanje poslodavaca sirotinje

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 343 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: