|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 49 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 22 stu 2012, 23:39 |
|
|
Počnimo od Antić(Ante), Drašković(Draško), Ivić(Ivo), Ivković(Ivko), , Ivčić, Grgić(Grga), Bilić, Matić(Mato/Mate), Tomić(Tomislav-jesu li ikada imali slična imena kao Tomislav, pa su tako nastajali Tomići tamo?), Jozić, Stjepanović/Stipanović(Stjepan/Stipan), Jurić(Jura), Dujić(Duje).
Vidio sam tvrdje na jednom forumu da su prezimena Matić i Antić nastala od osobnih imena Antonije i Matej, nastajala su tako da bi se uzeo nadimak od Antonije, a to je Anta i nadimak od Matej, a to je Mata. Da li takvi nadimci uopće postoje u Srbiji i da li su se prezimena davala po nadimcima osbonih imena? Inače ako bi prezimena nastajala od tih imena, onda bi glasila Antonijević(Antonije+sufiks -ić) i Matejević(Matejev+sufiks -ić).
Može li netko stručnije objasnit?
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
|
|
Vrh |
|
 |
Orao Grmeca
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 10 pro 2012, 19:37 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
budimo realni
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 10 pro 2012, 19:51 |
|
Pridružen/a: 03 lis 2012, 11:19 Postovi: 475 Lokacija: između krajnosti
|
Sva imena koja si nabrojao kod Srba u Srbij se pojavljuju, dok kod Srba u Bosni i Hrvatskoj rijeđe. Npr. kod Srba u Srbij je normalno čuti ime Ivica ili Ivo, dok u Bosni samo Jovo i Jovan, ime Mateo ili Mate u Srbia je Matija, također Tomo, Tiho, ime Ante u Srba nalazimo kao Anton itd.
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 11 pro 2012, 01:57 |
|
|
Orao Grmeca je napisao/la: Stanković,Petrović I sveti Petar i sveti Stanislav imaju svoje dane u katoličkom kalendaru. Ne znam po čemu bi ta imena bila više svojstvena Srbima. Osim po tome što se većina forumaša ravna po tome kako im se zvao susjed kad određuje etničku pripadnost imenu. Ljudi općenito ne znaju ni blizu dovoljno o današnjem imenskom fondu kod Srba i Hrvata, a kamoli negdašnjem. Evo imena muških glava u parohiji Modriča 1851. godine. Namjerno sam ispustio imena stanovnika samog grada zbog Cincara, čiji se imenski fond dosta razlikuje od srpskog. http://img7.imageshack.us/img7/8897/82545089.png Sve skupa oko 260 narodnih imena, od kojih bi pola kod katolika bila i kalendarska zbog Stojan/Stanko i Cvjetko koja su kod katolika kalendarska imena. Jedva 12%.
|
|
Vrh |
|
 |
Orao Grmeca
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 11 pro 2012, 11:51 |
|
|
Hrvatska imena su Ljudevit, Jože, Matijaš, Ambroz,Tomaš, Mikula,Franjo,Eugen,Ante,Ljudevit,Karlo,Domagoj,Mislav,Martin,Blaž,Grgur,Bartol,Juraj itd.i ona nikad nisu bila i neće biti svojstvena Srbima jer nemaju,ama baš,nikakvo značenje u srpskom jeziku.O ostalim tj."zajedničkim" se može razgovarati.
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 11 pro 2012, 19:51 |
|
|
Orao Grmeca je napisao/la: Hrvatska imena su Ljudevit, Jože, Matijaš, Ambroz,Tomaš, Mikula,Franjo,Eugen,Ante,Ljudevit,Karlo,Domagoj,Mislav,Martin,Blaž,Grgur,Bartol,Juraj itd.i ona nikad nisu bila i neće biti svojstvena Srbima jer nemaju,ama baš,nikakvo značenje u srpskom jeziku.O ostalim tj."zajedničkim" se može razgovarati. Nisu li Hrvati imali imena i prije no što su pokršteni? Ili su se zvali Jože i Franjo dok su bili neznabošci? A kakvo značenje imaju imena kao Nikola ili Đorđe u srpskom?
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 11 pro 2012, 20:15 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: Počnimo od Antić(Ante), Drašković(Draško), Ivić(Ivo), Ivković(Ivko), , Ivčić, Grgić(Grga), Bilić, Matić(Mato/Mate), Tomić(Tomislav-jesu li ikada imali slična imena kao Tomislav, pa su tako nastajali Tomići tamo?), Jozić, Stjepanović/Stipanović(Stjepan/Stipan), Jurić(Jura), Dujić(Duje).
Vidio sam tvrdje na jednom forumu da su prezimena Matić i Antić nastala od osobnih imena Antonije i Matej, nastajala su tako da bi se uzeo nadimak od Antonije, a to je Anta i nadimak od Matej, a to je Mata. Da li takvi nadimci uopće postoje u Srbiji i da li su se prezimena davala po nadimcima osbonih imena? Inače ako bi prezimena nastajala od tih imena, onda bi glasila Antonijević(Antonije+sufiks -ić) i Matejević(Matejev+sufiks -ić).
Može li netko stručnije objasnit? Ova već navedena imena nisu hrvatska imena, niti srpska, već su to uglavnom slavenska imena, samo su varijacije na ta imena hrvatske i srpske.
|
|
Vrh |
|
 |
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 12 pro 2012, 01:16 |
|
|
Jesu, ali su prisutna uglavnom kod Hrvata.
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 12 pro 2012, 13:11 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: Počnimo od Antić(Ante), Drašković(Draško), Ivić(Ivo), Ivković(Ivko), , Ivčić, Grgić(Grga), Bilić, Matić(Mato/Mate), Tomić(Tomislav-jesu li ikada imali slična imena kao Tomislav, pa su tako nastajali Tomići tamo?), Jozić, Stjepanović/Stipanović(Stjepan/Stipan), Jurić(Jura), Dujić(Duje).
Može li netko stručnije objasnit? Hrvatska prezimena? Anta/ i Mata/o su nekad bilo često davana imena kod Srba u Srbiji ,kod Srba prečana to je bilo rijetkost ,možda baš zato što su smatrana hrvatskim imenima ali u Srbiji takve podjele nisu vrijedile do relativno donedavno. Anta/o je prije 2.sv.rata bilo popularno ime u Srbiji.
|
|
Vrh |
|
 |
bezimeni12
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 13 pro 2012, 06:16 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: Jesu, ali su prisutna uglavnom kod Hrvata. Braca Hrvoja Hrvatinica su Dragisa i Vuk.Stara hrvatska imena! 
|
|
Vrh |
|
 |
bura
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 18 pro 2012, 14:20 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2511 Lokacija: United States Of Balkan
|
bezimeni12 je napisao/la: HrvojeHrvatinic je napisao/la: Jesu, ali su prisutna uglavnom kod Hrvata. Braca Hrvoja Hrvatinica su Dragisa i Vuk.Stara hrvatska imena!  
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
 |
pagan
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 18 pro 2012, 18:14 |
|
|
Može li netko stručnije objasnit? srbi iz srbije su malo problematicni po pitanju prezimena opcenito iz vise razloga. jedna mala opaska, manje poznata cinjenica o migracijama iz nasih hercegovackih-dalmatinskih krajeva ka istoku. nazalost bilo je i toga i nazalost nemali broj, katolickog stanovnistva sa sobom su pored svojih prezimena ponijeli i toponime da ih vezu za rodni kraj. naravno danas su njihovi potomci srbi moozda Pavo zna nesto, mada sumnjam
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 18 pro 2012, 19:14 |
|
|
Orao Grmeca je napisao/la: Hrvatska imena su Ljudevit, Jože, Matijaš, Ambroz,Tomaš, Mikula,Franjo,Eugen,Ante,Ljudevit,Karlo,Domagoj,Mislav,Martin,Blaž,Grgur,Bartol,Juraj itd.i ona nikad nisu bila i neće biti svojstvena Srbima jer nemaju,ama baš,nikakvo značenje u srpskom jeziku.O ostalim tj."zajedničkim" se može razgovarati. Ne pričaj bezveze. Matijaš je kod Srba već zastarela varijacija imena ali je postojalo , ima ga u prezimenu Matijašević. Tomaš takođe , prezimena Tomašević ima koliko te volja. Mikula(š) je samo jedna verzija za Nikolu , ono je svojstvenije Mađarima nego Hrvatima. I Srbi i Hrvati su skidali zadnje slovo "š" ili "s". Blaž je kod Hrvata , a kod Srba je Blažo(a) , mada to je isti kurac , samo mi dodajemo više "o" zbog vokativa. Grgur je sad zastarelo ime kod nas a nekad je bilo dosta često , pa ima više srpskih vladara sa imenom ili prezimenom Grgur(ević) , a ima i prezime srpsko danas Grgurević. Juraj je isto što i Đurađ , srpski despot Đurađ Branković se jednako potpisivao i sa jednom i sa drugom varijatnom.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
Kovach
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 18 pro 2012, 19:19 |
|
Pridružen/a: 10 lis 2012, 10:36 Postovi: 608 Lokacija: Bošnjački institut
|
Otkud u Srba ime Tomislav, a prezime Seselj?
_________________ ˝Ovdje leži div, hb.org-in stid i sram, što bijaše kriv, jer bijaše Bošnjak"
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 18 pro 2012, 19:22 |
|
|
A što ti je Tomislav čudno?
|
|
Vrh |
|
 |
Kovach
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 18 pro 2012, 19:28 |
|
Pridružen/a: 10 lis 2012, 10:36 Postovi: 608 Lokacija: Bošnjački institut
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: A što ti je Tomislav čudno? Ne znam, jednostavno mi previse hrvatski zvuci.
_________________ ˝Ovdje leži div, hb.org-in stid i sram, što bijaše kriv, jer bijaše Bošnjak"
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 18 pro 2012, 19:33 |
|
|
Kovach je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: A što ti je Tomislav čudno? Ne znam, jednostavno mi previse hrvatski zvuci. Tačno tako , Srbi su vremenom preuzeli tu varijaciju od Hrvata , ali to ime ništa nije manje srpsko jer je potpuno logično za srpski jezik kao na primer Petrislav. Znači uzmeš Tomu i dodaš mu slav , tako uzmeš i Petra i dodaš mu slav , nikakva mudrost. Mada nećeš naći niti ijednog Hrvata sa imenom Tomislav do pre 100 i nešto godina jer i kod njih nije postojalo , ono je u romantičarsko nacionalnom zanosu preuzeto od hrvatskog kralja koji se u istoriji jedini tako zvao.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 18 pro 2012, 19:40 |
|
|
Pa pored 20-30 drugih nešto+slav imena koja su u opticaju u pravoslavnoj crkvi, ni Tomislav nije čudno.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 18 pro 2012, 19:53 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Pa pored 20-30 drugih nešto+slav imena koja su u opticaju u pravoslavnoj crkvi, ni Tomislav nije čudno. Naravno ništa čudno , čak i možda i nije preuzeto od Hrvata već se išlo logikom dodavanja slovenskih sufiska na ime , što i jeste poenta. Tako imamo Pavlimira , pa onda ima srpsko ime Toman i žensko Tomana a prezime Tomanović , pa takođe apostolsko ime Marko a imamo forumaša Markana a to je i srpsko i hrvatsko ime,.....
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 18 pro 2012, 19:58 |
|
|
Tomka, Tomanija. Mada, stvarno šteta što neka imena "izumiru", dok se šire Lea, Mia, Ena, Kleopatra i sl.
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 18 pro 2012, 19:58 |
|
|
Kovach je napisao/la: Ne znam, jednostavno mi previse hrvatski zvuci. Vjeruješ previše samom sebi.
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 19 pro 2012, 12:32 |
|
|
I jeste se dogovorili?? Sve su u stvari srpska imena i prezimena ili je podjednako svacije, samo su se neki vise "zakacili" za odredjena.
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
 |
pjosip
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 20 pro 2012, 10:46 |
|
|
Orao Grmeca je napisao/la: Hrvatska imena su Ljudevit, Jože, Matijaš, Ambroz,Tomaš, Mikula,Franjo,Eugen,Ante,Ljudevit,Karlo,Domagoj,Mislav,Martin,Blaž,Grgur,Bartol,Juraj itd.i ona nikad nisu bila i neće biti svojstvena Srbima jer nemaju,ama baš,nikakvo značenje u srpskom jeziku.O ostalim tj."zajedničkim" se može razgovarati. To su imena popularna u novije vrijeme. U vremenu kad su se dodjeljivala prezimena postojala su imena koja sad zvuče "srpski" tj. prije crnogorski.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
 |
budimo realni
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 20 pro 2012, 11:11 |
|
Pridružen/a: 03 lis 2012, 11:19 Postovi: 475 Lokacija: između krajnosti
|
Sve to u redu, ali odakle srpska i hrvatska prezimena kod muslimana, Branković, Filipović, Nikolić, Karadžić, Hrvat..., mislim nije mi jasno kako se mogu prezivati npr. Nikolić, a ne može dati ime Nikola 
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Odakle hrvatska prezimena u Srba? Postano: 20 pro 2012, 11:12 |
|
|
budimo realni je napisao/la: Sve to u redu, ali odakle srpska i hrvatska prezimena kod muslimana, Branković, Filipović, Nikolić, Karadžić, Hrvat..., Čekaj, ti poznaješ Srbe i Hrvate kojim je osobno ime Karadža? Ili Hrvat?
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|