|
|
Stranica: 6/9.
|
[ 209 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Anti-Zlobnjak
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 03 pro 2020, 11:45 |
|
|
Što se tiče fizionomije, navedeni zakarpatski prostor se znao prikazivat kao dinarska zona ili dinarsko-alpinska, na taj način jedini u okruženju, a pored dinaraca alpinidi su najbrojniji i u Hrvatskoj, sve ih više što se ide na sjever. Dva primjera isticanja baš tog zakarpatskog bjelohrvatskog prostora kao dinarskog: S obzirom na tisućljetnu okruženost i asimiliranje unutar naroda drugih tipova, za pretpostavit je da je zona nekad bila izrazitija. A mogli su i starosjedioci bit dinaroidni, samo drugih gena. Jer kad su neolitske kulture došle mogle su zateć domaće srodne dinarcima, koji su mogli i izgledom bit srodni, pa po majčinoj liniji poprimit njihovih karakteristika, a daljnjim mješanjem sa dinarcima iz slavenskih ili ranijih seoba dovesti do tog da današnji nositelji bliskoistočnih grupa u exyu mogu bit većinom dinaridi, samo često sa nekom vidljivom mješavinom. A iz sličnih razloga na jugu i istoku Balkana nositelji istih grupa mogu bit mediteranci sa blistoistočnim začinima.
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 03 pro 2020, 12:21 |
|
|
Anti-Zlobnjak je napisao/la: Ali teško je reć, jel uvjerljivo najveća grupa sa ženske strane je najveća u cijeloj Europi, ostale sve se većinom kreću do 10 posto. Te najveće ima toliko posvuda, pa i u Poljskoj i Ukrajini, druge dvije kojih ima oko 10% ima toliko i tamo, iduće dvije po brojnosti kojih ima oko 5%, jedne ima toliko i tamo, a druge malo manje.
A prilikom istraživanja zakarpatskog stanovništva, Hutsuli iz zakarpatske Ukrajine, inače najizoliraniji i očuvaniji od tih grupa, imaju Hrvate u top 3 po sličnosti po majčinoj liniji, što je fascinantno s obzirom na udaljenost. A po muškoj imaju oko 30 posto i tzv. dinarske i slavenske, dinarske nešto više.
Jedino ovo što sam rekao za najveću grupu, često nisu analizirane podgrupe, a i nisam proučio dovoljno tamo gdje jesu, pa ne znam ima li dovoljno podataka i mogu li utjecati na priču. Tuga i Buga
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 03 pro 2020, 12:31 |
|
|
Anti-Zlobnjak je napisao/la: Ali teško je reć, jel uvjerljivo najveća grupa sa ženske strane je najveća u cijeloj Europi, ostale sve se većinom kreću do 10 posto. Te najveće ima toliko posvuda, pa i u Poljskoj i Ukrajini, druge dvije kojih ima oko 10% ima toliko i tamo, iduće dvije po brojnosti kojih ima oko 5%, jedne ima toliko i tamo, a druge malo manje.
A prilikom istraživanja zakarpatskog stanovništva, Hutsuli iz zakarpatske Ukrajine, inače najizoliraniji i očuvaniji od tih grupa, imaju Hrvate u top 3 po sličnosti po majčinoj liniji, što je fascinantno s obzirom na udaljenost. A po muškoj imaju oko 30 posto i tzv. dinarske i slavenske, dinarske nešto više.
Jedino ovo što sam rekao za najveću grupu, često nisu analizirane podgrupe, a i nisam proučio dovoljno tamo gdje jesu, pa ne znam ima li dovoljno podataka i mogu li utjecati na priču. Hutsuli i Rusini su dobro objašnjenje i zašto smo se lako prilagodili na Dinaride, to je zapravo sličan prostor Prikarpatju.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 03 pro 2020, 12:41 |
|
|
Vi mislite da je nesrazmjer muskih i zenskih predaka posljedica nedavnih osvajanja? Sumnjam. Mislim da je to nesrazmjer koji se vuce iz afrike.
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 03 pro 2020, 16:11 |
|
|
Heero je napisao/la: Vi mislite da je nesrazmjer muskih i zenskih predaka posljedica nedavnih osvajanja? Sumnjam. Mislim da je to nesrazmjer koji se vuce iz afrike. Nesrazmjer se stvarao kontinuirano, stvara se i danas. 80% žena se reproducira, ali samo 75% muškaraca. Prije je ta razlika bila i veća.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 03 pro 2020, 17:12 |
|
|
Nebi ja to interpretirao kao posljedicu stapanja tih neimenovanih etnickih subjekata :) iz prapovijesti.
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 03 pro 2020, 17:46 |
|
|
Heero je napisao/la: Nebi ja to interpretirao kao posljedicu stapanja tih neimenovanih etnickih subjekata :) iz prapovijesti. Samo sam htio istaknuti da je uvijek osvajačka skupina izrazito nadprosječna u muškoj genetici, nekada isključivo. Npr. u latinskoj Americi imaš muške europske genetike skoro 80%, ženske oko 30%, u europskih uralofonih naroda je isključvo na muškoj strani uralska genetika, kod sjevernih Indijaca dominira indoeruopski (iranoslavenski) R1a, dok po ženskoj liniji nema poveznice s nama i sl... Jedina iznimka od toga za koju znam su Baski.
|
|
Vrh |
|
|
radoznali
|
Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda Postano: 17 pro 2020, 22:37 |
|
|
Heero je napisao/la: radoznali je napisao/la: Dobro si to primetio... Ako na ovim prostorima nije bilo toliko stanovnika pre 500 godina, kako se ovo može objasniti? Verovatno je bilo puno mešanja sa okolnim narodima, te smo svi mi sa tih prostora u krvnim rodbinskim vezama. Sličnost jezika ide u prilog ovoj pretpostavci.
Nije ********* nego se preci negranjaju tako matematički precizno.Kad bi tako isao 1000 godina unazad ispalo bi da imaš milijarde predaka. Konj ti tata. Ne budi tako ograničen - matematički ga razvuci, dupliraj pa i tri puta razvuci i opet ćeš dobiti isti zaključak.
|
|
Vrh |
|
|
radoznali
|
Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda Postano: 17 pro 2020, 23:34 |
|
|
Old Fridolin je napisao/la: divizija je napisao/la: Vrlo jednostavno ,svi smo rodbina, i dovoljno generacija unazad svi nam se preci poklapaju.
A jeste otkrili toplu vodu. Pa svi poticemo od adama i eve. Samo me nesto drugo brine u toj prici, ako idemo generacijski do adama i eve u to vrijeme je moralo biti barem 20 milijardi stanovnika ako ides na pradjedove i prababe. Odlična primedba!!! Ovaj model je upotrebljiv samo dok su pretpostavke važeće - otac i majka nisu u krvnom srodstvu, takodje deda i baba, pa zatim pradeda i prababa itd. Ovde u Americi u polovini država je legalno ostvariti brak izmedju unuka - znači zajednički deda i baba. U svim državama je legalno ostvariti brak izmedju praunuka - zajednički pradeda i prababa. U Srbiji a pretpostavljam i u ostalim državama Balkana, strogo se vodi računa da mladenci ne budu u krvnom srodstvu bar do 4-og kolena, a često i do 7-og kolena. Ako primenimo ovo u našem matematičkom modelu po kome računamo broj predaka - prethodni proračun daje gornju granicu kada do mešanja sa rodbinom uopšte ne dolazi. Kako se posle 4-og odnosno 7-og kolena gubi rodbinska veza izmedju predaka, svako od nas ima 2x2x2x2 = 16 ili 2x2x2x2x2x2x2 = 128 predaka koji nisu u rodbinskoj vezi. Zatim je dozvoljen prestup, i u najgorem slučaju svih 16x2 = 32 odnosno 128x2 = 256 roditelja od naših najdaljih neizmešanih predaka su u krvnom srostvu 4-og odnosno 7-og kolena. To vodi do samo dva predaka svakih 4 odnosno 7 generacija. Po ovome, donja granica broja predaka je negde izmedju 2 i 128. Što ti je život pun iznenadjenja!!!!! "Old Fridolin", svaka čast majstore!!! Ovo definitivno pobija moj prvobitni zaključak da smo svi mi na Balkanu u krvnom srodstvu od mnogo skorijeg datuma nego što je to od vremena Adama i Eve!
|
|
Vrh |
|
|
radoznali
|
Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda Postano: 17 pro 2020, 23:37 |
|
|
radoznali je napisao/la: Old Fridolin je napisao/la: A jeste otkrili toplu vodu. Pa svi poticemo od adama i eve. Samo me nesto drugo brine u toj prici, ako idemo generacijski do adama i eve u to vrijeme je moralo biti barem 20 milijardi stanovnika ako ides na pradjedove i prababe. Odlična primedba!!! Ovaj model je upotrebljiv samo dok su pretpostavke važeće - otac i majka nisu u krvnom srodstvu, takodje deda i baba, pa zatim pradeda i prababa itd. Ovde u Americi u polovini država je legalno ostvariti brak izmedju unuka - znači zajednički deda i baba. U svim državama je legalno ostvariti brak izmedju praunuka - zajednički pradeda i prababa. U Srbiji a pretpostavljam i u ostalim državama Balkana, strogo se vodi računa da mladenci ne budu u krvnom srodstvu bar do 4-og kolena, a često i do 7-og kolena. Ako primenimo ovo u našem matematičkom modelu po kome računamo broj predaka - prethodni proračun daje gornju granicu kada do mešanja sa rodbinom uopšte ne dolazi. Kako se posle 4-og odnosno 7-og kolena gubi rodbinska veza izmedju predaka, svako od nas ima 2x2x2x2 = 16 ili 2x2x2x2x2x2x2 = 128 predaka koji nisu u rodbinskoj vezi. Zatim je dozvoljen prestup, i u najgorem slučaju svih 16x2 = 32 odnosno 128x2 = 256 roditelja od naših najdaljih neizmešanih predaka su u krvnom srostvu 4-og odnosno 7-og kolena. To vodi do samo dva predaka svakih 4 odnosno 7 generacija. Po ovome, donja granica broja predaka je negde izmedju 2 i 128. Što ti je život pun iznenadjenja!!!!! "Old Fridolin", svaka čast majstore!!! Ovo definitivno pobija moj prvobitni zaključak da smo svi mi na Balkanu u krvnom srodstvu od mnogo skorijeg datuma nego što je to od vremena Adama i Eve! ISPRAVKA - Umesto "To vodi do samo dva predaka svakih 4 odnosno 7 generacija. Po ovome, donja granica broja predaka je negde izmedju 2 i 128." treba "To vodi do samo dva predaka svakih 8 odnosno 14 generacija. Po ovome, donja granica broja predaka je negde izmedju 2 i 128."
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 19 pro 2020, 17:58 |
|
|
Jel može to jednostavno Dakle ova hrvatska dinarska HG koja je izražena od Dalmacije do središnje Bosne, da li je od starosjedilaca ili su je "stvorili" miksom oni i Hrvati koji su pristigli Pitam jer vidim da ima ljudi koji bi to mogli objasniti
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 19 pro 2020, 22:16 |
|
|
Ova naša podskupina ije od starosjedilaca, sasvim su je donjeli Slaveni.
Ali on jest starosjedilačka u Europi, odp rije ledenog doba, sve druge su došle kasnije.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 20 pro 2020, 02:26 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Jel može to jednostavno Dakle ova hrvatska dinarska HG koja je izražena od Dalmacije do središnje Bosne, da li je od starosjedilaca ili su je "stvorili" miksom oni i Hrvati koji su pristigli Pitam jer vidim da ima ljudi koji bi to mogli objasniti Dinarska HG je grupa od europskih starosjedilaca koji su se pomiješali sa "pravim" Hrvatima na prostoru današnje Ukrajine tj. tamo sudjelovali u hrvatskoj etnogenezi. Razlog zašto se drži da smo se u Ukrajini pomiješali a ne na sadašnjim prostorima Hrvatske i BiH je taj što je ta "dinarska" HG raznovrsnija na prostoru Ukrajine nego kod nas. Što ukazuje na takozvani efekt osnivača tj. na ove prostore je došao samo izdvojeni dio "dinarske" HG iz Ukrajine i zato smo manje raznovrsni. (što god to značilo) To je koliko sam ja shvatio. Neka me isprave Ceha i divizija ako sam nešto krivo.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 20 pro 2020, 10:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75469 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Planina je napisao/la: Tulkas je napisao/la: Jel može to jednostavno Dakle ova hrvatska dinarska HG koja je izražena od Dalmacije do središnje Bosne, da li je od starosjedilaca ili su je "stvorili" miksom oni i Hrvati koji su pristigli Pitam jer vidim da ima ljudi koji bi to mogli objasniti Dinarska HG je grupa od europskih starosjedilaca koji su se pomiješali sa "pravim" Hrvatima na prostoru današnje Ukrajine tj. tamo sudjelovali u hrvatskoj etnogenezi. Razlog zašto se drži da smo se u Ukrajini pomiješali a ne na sadašnjim prostorima Hrvatske i BiH je taj što je ta "dinarska" HG raznovrsnija na prostoru Ukrajine nego kod nas. Što ukazuje na takozvani efekt osnivača tj. na ove prostore je došao samo izdvojeni dio "dinarske" HG iz Ukrajine i zato smo manje raznovrsni. (što god to značilo) To je koliko sam ja shvatio. Neka me isprave Ceha i divizija ako sam nešto krivo. Da, u većini statističkih dinamičkih modela mutacija, i u kulturi i u jeziku i u biologiji, dobija se rezultat da je prostor najveće raznovrsnosti vjerojatno prostor gdje je sve nastalo. Na taj način se može i bez arheologije i iskopavanja pračovjeka, samo na osnovu današnje genetske raznolikosti, može točno pogoditi da ljudi potječu iz Afrike (jer su podsaharski narodi međusobno genetski raznovrsniji nego cijeli ostatak svijeta).
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Blitz
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 20 pro 2020, 11:32 |
|
|
Mi genetski pripadamo starosedelačkim narodima i još živimo na prostoru na kome je i nastala prva evropska civilizacija, dakle i genetski potomski te vinčanske civilizacije, ali problem je samo tumačenje slovenskih migracija, na osnovu kojih nas Germani i drugi narodi smatraju dodjošima.
_________________ Република Српска & Herceg Bosna against Mordor.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 20 pro 2020, 12:49 |
|
|
Blitz je napisao/la: Mi genetski pripadamo starosedelačkim narodima i još živimo na prostoru na kome je i nastala prva evropska civilizacija, dakle i genetski potomski te vinčanske civilizacije, ali problem je samo tumačenje slovenskih migracija, na osnovu kojih nas Germani i drugi narodi smatraju dodjošima. Prije bih rekao da je Dinaridima i dublje u kontinent ranije preovladavala cardial impreso civilizacija. Pa bi to bilo malo logičnije ako se "hvatamo" tih argumenata
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 20 pro 2020, 12:57 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39125 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 20 pro 2020, 13:25 |
|
|
Blitz je napisao/la: Mi genetski pripadamo starosedelačkim narodima i još živimo na prostoru na kome je i nastala prva evropska civilizacija, dakle i genetski potomski te vinčanske civilizacije, ali problem je samo tumačenje slovenskih migracija, na osnovu kojih nas Germani i drugi narodi smatraju dodjošima. VI da, MI ne, vi imate hrpu tih haplogrupa tipičnih za neolitik i brončano doba na Balkanu, mi ne.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 21 pro 2020, 19:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75469 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
divizija je napisao/la: Blitz je napisao/la: Mi genetski pripadamo starosedelačkim narodima i još živimo na prostoru na kome je i nastala prva evropska civilizacija, dakle i genetski potomski te vinčanske civilizacije, ali problem je samo tumačenje slovenskih migracija, na osnovu kojih nas Germani i drugi narodi smatraju dodjošima. VI da, MI ne, vi imate hrpu tih haplogrupa tipičnih za neolitik i brončano doba na Balkanu, mi ne. Baš sam slušao radijsku emisiju na HRT o brončanom dobu na Balkanu. Vučedol i Slavonija su dio priče povezane s time, tu je prva obrada metala i poljoprivreda počela na tlu Europe. Što je logično, jer se prvo otopio led tu. Današnja Slavonija vjerojatno nema puno veze s tim stanovništvom, koje je živilo samo uz lesne nanose uz Dunav. Ovi današnji Šokci su iz Srebrenice. Citat: The Šokci in Baranja are considered to be descendants of settlers from a mass migration of Croats from an area near Srebrenica, Bosnia into the region after the Ottoman retreat in the 18th century.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 21 pro 2020, 20:07 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: divizija je napisao/la: VI da, MI ne, vi imate hrpu tih haplogrupa tipičnih za neolitik i brončano doba na Balkanu, mi ne.
Baš sam slušao radijsku emisiju na HRT o brončanom dobu na Balkanu. Vučedol i Slavonija su dio priče povezane s time, tu je prva obrada metala i poljoprivreda počela na tlu Europe. Što je logično, jer se prvo otopio led tu. Današnja Slavonija vjerojatno nema puno veze s tim stanovništvom, koje je živilo samo uz lesne nanose uz Dunav. Ovi današnji Šokci su iz Srebrenice. Citat: The Šokci in Baranja are considered to be descendants of settlers from a mass migration of Croats from an area near Srebrenica, Bosnia into the region after the Ottoman retreat in the 18th century. Mislim da je tipfeler, radi se o Srebreniku, srebreničkoj banovini, ne Srebrenici. Po dijalektu pogotovo. no u svakom slučaju, pretpovijenso stanovništvo je jako slabo moglo opstati u milijardu puta poharanoj Panoniji. Opstali su što su dalje od Dunava i mora. Zato prema Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Kosovu imaš sve više toga.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 21 pro 2020, 20:30 |
|
|
divizija je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Baš sam slušao radijsku emisiju na HRT o brončanom dobu na Balkanu.
Vučedol i Slavonija su dio priče povezane s time, tu je prva obrada metala i poljoprivreda počela na tlu Europe. Što je logično, jer se prvo otopio led tu. Današnja Slavonija vjerojatno nema puno veze s tim stanovništvom, koje je živilo samo uz lesne nanose uz Dunav.
Ovi današnji Šokci su iz Srebrenice.
Mislim da je tipfeler, radi se o Srebreniku, srebreničkoj banovini, ne Srebrenici. Po dijalektu pogotovo. no u svakom slučaju, pretpovijenso stanovništvo je jako slabo moglo opstati u milijardu puta poharanoj Panoniji. Opstali su što su dalje od Dunava i mora. Zato prema Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Kosovu imaš sve više toga. Nije toliko bitno, ali na vise mjesta sam pročitao da je Srebrenica. To je bio najveći katolicki samostan prije Turaka na istoku Bosne. Franjevačka Provincija Bosna Srebrena (1514.) kao najstarija kontinuirana institucija u BiH nosi ime po tome. https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Franjevačka_provincija_Bosna_Srebrena Provalom Turaka, to stanovništvo se potpuno i zauvijek povuklo. Vaznost Srebrenice u srednjem vijeku je kao rudnik olova i srebra.
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 21 pro 2020, 20:53 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: divizija je napisao/la:
Mislim da je tipfeler, radi se o Srebreniku, srebreničkoj banovini, ne Srebrenici. Po dijalektu pogotovo.
no u svakom slučaju, pretpovijenso stanovništvo je jako slabo moglo opstati u milijardu puta poharanoj Panoniji. Opstali su što su dalje od Dunava i mora. Zato prema Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Kosovu imaš sve više toga.
Nije toliko bitno, ali na vise mjesta sam pročitao da je Srebrenica. To je bio najveći katolicki samostan prije Turaka na istoku Bosne. Franjevačka Provincija Bosna Srebrena (1514.) kao najstarija kontinuirana institucija u BiH nosi ime po tome. https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Franjevačka_provincija_Bosna_Srebrena Provalom Turaka, to stanovništvo se potpuno i zauvijek povuklo. Vaznost Srebrenice u srednjem vijeku je kao rudnik olova i srebra. Treba svake godine obilježavati protjerivanje i genocid od strane Turaka.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 21 pro 2020, 21:19 |
|
|
Purger111 je napisao/la: Treba svake godine obilježavati protjerivanje i genocid od strane Turaka. Zapravo to je Eugen Savojski izveo, bila je to razmjena, muslimani iz Slavonije u BIH, katolici iz BIH u Slavoniju.
|
|
Vrh |
|
|
Velebit
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 21 pro 2020, 21:41 |
|
|
Nema smisla ova rasprava jer ne mozemo znat sa sigurnoscu zbog tog sta vlast, a ni privatni fondovi ne ulazu u ovo. U Srbiji i privatnici (poreklo.rs) ali i drzava ulaze o arheogenetiku. Kod nas eno jos pricaju o necem sta je Primoras radia prije desetak godina... lik doslovno odbija odradit rutinske replike kriticarima. Evo karta SVIH predmodernih DNK nalaza https://indo-european.maps.arcgis.com/a ... 5fce6eb04aSmece od HDZa jednostavno ne ulaze da se otkrije nesto konkretno na ovom polju. Bezveze educiramo arheologe bez da zapravo financiramo ono sta arheolozi rade i onda se mi vamo zabavljamo nagadanjem. Vise manje sve je tako s HDZom... vode kompletno bezidejnu politiku manjeg otpora EU i ovo ostalo osin ako nece obogatit nekog njihovog prdonju onda nista. Ozbiljan odgovor je: ne znamo. A haplogrupe ne govore puno. U Sardiniji je I2a2 60% ko Dinarcima a genetika (ovo skoro sve osin tog jednog biljega koji se prenosi od oca na sina) in nea nikakve veze s Dinarskin ljudima.
_________________ Hrvati BiH tribaju uvest americke/ceske zakone o oruzju.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda Postano: 21 pro 2020, 21:46 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39125 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Korzika ne Sardinija.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|