HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 09 lis 2024, 23:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 209 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća

Da li su Srbi i Hrvati na Balkanu od 7-og veka?
Anketa je završila: 25 stu 2021, 21:25.
Jesu 47%  47%  [ 8 ]
Duže su tu 41%  41%  [ 7 ]
Ko to može da zna? 12%  12%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 17
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 13:55 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 22:27
Postovi: 6423
Planina je napisao/la:
@Diablo

1300 godina selekcije, nije to ni malo. Turci, islamizacija, masa slabijih koji nisu mogli podnit kamenjar odselila, na kraju ostala probrana skupina ukrajinskih dinaraca.

Turci zapravo i nisu imali nekog utjecaja na zapadnu hercegovinu,dobar dio danasnje hbz jer je vecina stanovnistva pobjegla prema makarskoj i dalje te se kasnije vratili. Jedino katolicko stanovnistvo je ostalo u brdskim krajevima a dokaz si i sam stavio na temi "kako je bilo pod turcima"

Eventalno je mogla austrougarska poremetit/promijesat mase kad je naseljavala razne haplogrupe prije 100 godina kao i kasnija asimilacija pojedinih manjina pod nase ime

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:00 
Offline

Pridružen/a: 12 kol 2020, 09:27
Postovi: 1595
Da, stanovništvo je pod turcima bižalo u planine. Znam konkrerno za moju obitelj/pleme i sve imoćanine. Svi su s Biokova sašli i po oslobađanju krajine kao sluzbenici u mletačkoj vojsci dobili zemlju. Planina je bila sloboda, ima ona izreka "Ni u brdu kukuruza ni u polju čovika".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:03 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 22:27
Postovi: 6423
Rika sv Vida je napisao/la:
Diablo je napisao/la:
Nije mi jasno kako je bilo moguce toliko naseljavanje na vec zauzetu zemlju od strane ilira koji su bili toliko mocni da su stvarali probleme i rimskom carstvu? Pa i dalmacija je dobila ime u cast delmatima koju joj upravo rimljani dadose...

Kad su isti porazeni, nisu svi pobijeni,protjerani vec politicki podcinjeni.Valjda ne moram nabrajat Dioklecijana i ostale da bi to potvrdio.
Tako da mi je potpuno nelogicno to masivnije doseljavanje naroda sa sjevera,pogotovo na dinarskom krsu gdje "nizinski" ljudi nisu mogli uspjet... Eventualno par ratnickih plemena koji se stopise sa autohtonim stanovnistvom pod nalogom rima


Dioklecijan je bio defakto rimljanin, samo porijeklom Ilir. Iliri su se potpuno romanizirali do dolaksa Hrvata na ove prostore. Prije našeg dolaska su i Avari harali i pljačkali i vršili genocide tako da ti Iliri koji su prezivili su bili ti romani po dalmatinskim gradovima koji su se vremenom kroatizirali.

Pobrkao si genetsku pripadnost te politicku. Naravno da su iliri romanizirani nakon vlastitog sloma al jos uvijek su ostali iliri(autohtono stanovnistvo). Mozes ti ukrotit konja al on opet ostaje konj...

Ja zelim izvuc poveznice izmedju ilira i nas, al to je gotovo nemoguce jer se kriju dnk nalazi od ilirskih grobova. Takodjer valjalo bi detaljnije istrazit ucinak avara, osobno sam misljenja kako doticni nisu ovdje proveli dovoljno vremena da bi tako izbrisali ilirsku silu koja je zadavala strasne muke i samom rimskom carstvu

Samo nam genetika moze otkriti sve, al ne selekcijska vec cjelokupna. Problem je sto se od iste uzima samo ono sto nam politicki odgovara dok se neke stvari kriju pod tepih...

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:04 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 23:20
Postovi: 3546
Carmello Šešelj je napisao/la:
radoznali je napisao/la:

Dobro si to primetio... Ako na ovim prostorima nije bilo toliko stanovnika pre 500 godina, kako se ovo može objasniti? Verovatno je bilo puno mešanja sa okolnim narodima, te smo svi mi sa tih prostora u krvnim rodbinskim vezama. Sličnost jezika ide u prilog ovoj pretpostavci.

Genetski smo većinom starosedeoci, jezik vuče poreklo od prvih Slovena koji su naselili Balkan u 6. veku. Srbi i Hrvati dolaze tek sto godina kasnije i osnivaju države tim već naseljenim Slovenima. Za Srbe i Hrvate nije 100% sigurno čak ni da su bili Sloveni, mada najverovatnije jesu. Uglavnom, jezik kojim govorimo ne vuče poreklo ni od Srba, ni od Hrvata, nego od mase tih slovenskih plemena koji su se naselili i jezički asimilivovali ceo Balkan. Srbi i Hrvati su ih samo organizovali u države i posle se asimilovali u njih, i od njih je ostalo samo ime. I države koje su stvorili. Bilo je dva talasa naseljavanja Slovena, Srbi i Hrvati dolaze u drugom talasu, mi govorimo jezikom koji je nastao od jezika slovenskih plemena došlih u prvom talasu. Ista priča je i sa Bugarima, koji dolaze u 9. veku, mada se za njih pouzdano zna da nisu bili Sloveni, nego azijatsko stepsko pleme. Ni njihov jezik danas ne postoji, nego ga je nadvladao jezik prvodoseljenih Slovena iz 6. veka.


Hrvati i Srbi su bili slavenizirani u sjevernoj prapostojbini prije nego su došli na Balkan (sarmatska elita - slavenska masa). Znamo da su neki Slaveni bili na Balkanu prije nas. Npr. Duljibi koje su većinom razbili i protjerali Avari.

Avari su sami bili 80% slavenizirani. Nakon propasti kaganata, na prostoru Mađarske spominje se pleme "Praedenecenti" ili "Obotriti", na sjeveru bili su Bohemi, Moravljani, Bijeli Srbi i Bijeli Hrvati, na istočnim granicama Bugari (sedam slavenskih plemena + bugarska elita). Za Obotrite postojii nekoliko teorija... neki kažu da su slični/istovjetni Bugarima (7 sl. pl.), neki Moravljanima, drugi Hrvatima/Srbima itd. Bohemi i Moravljani su bili dio bjelosrpske odnosno bjelohrvatske države...

Citat:
The Seven Slavic tribes or the Seven Slavic clans (Bulgarian: Седемте славянски племена, Sedemte slavyanski plemena, or Bulgarian: Седемте рода, Sedemte roda) were a union of tribes in the Danubian Plain, that was established around the middle of the 7th century and took part in the formation of the First Bulgarian Empire together with the Bulgars in 680−681.[1]

Since its establishment it faced attacks of the Byzantine Empire. The Bulgars crossed the Danube and in the 670's they concluded an alliance with the Slavic Union. Theophanes writes that the Bulgars became masters of the Slavs. The Slavic Union recognized the sovereignty of Khan Asparukh and together, in the spring of 681, they won a major victory over the Byzantines.

In the late 7th century the Seven tribes were assigned the defence of the newly established Bulgar Khanate's western and northwestern border (the Iskar River up to its mouth in the Danube) against Avar raids, as well as some of the passes of the Balkan Mountains, whereas the Severi, whose possible participation in the union is not clear, would guard the eastern part of the mountains.[2]

The Seven Slavic tribes, together with other Slavic tribes of the Bulgarian Empire, gradually formed the Bulgarian ethnicity in the 9th century due to the Christianization of Bulgaria under Boris I and the preceding administrative reforms that deprived them of their autonomy and self-government through the Comitatus (First Bulgarian State).

The Asparuch Bulgars were not numerous and settled in the Balkans with a single migration wave, which Michael the Syrian described as numbering 10,000.[3] Therefore gradually were assimilated into the Slavic culture, until by the 10th century they had adopted the Slavic language, with the Bulgar language going extinct in the kingdom.


Bugara je na Balkan došlo deset tisuća. Sklopili su savez sa sedam slavenskih plemena i vrlo brzo se asimilirali.

Diablo je napisao/la:
I2a mi ne izgleda kao nesto pristiglo iz ukrajine, prije da je bila selidba u obrnutom pravcu. Jer nemoguce da se nase fizionomije ovako razlikuju a razisli se tek prije 1300 godina. Sto se tice veceg broja varijacija, naravno da ih mora vise biti gore jer je teritorij daleko veci kao i raznovrsnost autohtone genetike( kao i stalni uplivi ostalih)

Nego zasto se kriju dnk nalazi od ilirskih skeleta koji se redovno iskapaju, sve su oko njih istrazili samo genetiku nikada? :D


I2a je bio raširen po cijeloj Jugoistočnoj/Istočnoj Europi, izmiješan sa R1a, možemo to žargonski nazvati ilirsko-slavenski mix... Ove subklade I2a koje mi imamo su specifične i sveukupno mnogo manje varijabilne od onih iz Ukrajine. Znači da je mali dio njih došao ovdje i raširio se.

Još davno su pripadnici te starosjedilačke skupine naselili pola Europe. Ono što je sada kod nas od te skupine, ipak je većinom došlo tijekom seobe naroda (4.-9. stoljeće), a ne od statičnih starosjedilaca.

I fenotip/fizionomija ti s time nema veze.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:13 
Offline

Pridružen/a: 12 kol 2020, 09:27
Postovi: 1595
Nema nikakvih ilira u doba seobe naroda, odavno su bili romanizirani i utopili se u rimsku masu. Tako da su to već romani ilirskog podrijetla.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:15 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 23:20
Postovi: 3546
Burbon je napisao/la:
Nema nikakvih ilira u doba seobe naroda, odavno su bili romanizirani i utopili se u rimsku masu. Tako da su to već romani ilirskog podrijetla.


Da, mada su ih Avari i Slaveni uglavnom razbili i protjerali. Od onih "starosjedilačkih" gena kako ih mi zovemo, većina je došla iz istočne Europe tijekom seobe naroda, a ne sa Balkana.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:19 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 22:27
Postovi: 6423
Purger, ovo su samo tvoje pretpostavke bez nekih dokaza il dokazima tipa "sta je ko izjavio" dok sa genetskom analizom ilirskih skeleta(prvenstveno delmatskih) dobijamo potpun odgovor, jesmo li oni ili nismo. Kad smo kod varijacija i2a , ona moze vaziti i u obrnutom smjeru jer kako da kod nas bude vise varijacija ako prilagodba nije potrebna. Gotovo svi smo na istoj vrsti terena(crna gora,hercegovina,zapadna bosna pa do like) gdje je kocentracija te haplogrupe i najveca.

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 vel 2019, 14:20
Postovi: 84
Carmello Šešelj je napisao/la:
Fizionomije nam se razlikuju jer su Ukrajinci većinom genetski Sloveni, mi smo većinom genetski balkanski starosedeoci (Iliri ili šta već) koji govore slovenskim jezikom. Sloveni nisu genetska, nego jezička grupa naroda, tako da je bespredmetno porediti genetiku i čuditi se zašto izgledamo toliko drugačije, a govorimo sličnim jezicima.


Imaš usku perspektivu i nisi definirao što podrazumijevaš pod "mi" jer to za "nas" jednostavno nije točno. Ukoliko se referiraš na sve južne Slavene, ne postoji tu "mi", valjda ti je očito koliko se razlikuju Slovenci od Bugara ili, ako se referiraš samo na Srbe i Hrvate, Zagorci od onih Torlaka dolje iz Vranja. U pravu si jedino ako pričaš isključivo o dinaroidnim prostorima, oni stvarno ne izgledaju kao prosječni Slaveni. Ali i to nije dokaz da nužno moraju biti balkanski starosjedioci, može se raditi upravo o tome da se radi o odvojenoj i izoliranoj skupini sa izraženim founder effectom.

Inače, ne razlikuju nam se fizionomije od Ukrajinaca uopće. Ima nas plavookih i sa okruglim licima koliko god hoćeš, takvi fenotipovi su standard u praktički cijeloj središnjoj Hrvatskoj, Zagorju, Prigorju, Međimurju, Podravini. Izvuci 5 random Zagoraca i 5 Ukrajinaca i nećeš naći neku razliku. E sad, kad dođeš do Dalmacije, tamo su već fenotipi sasvim drugačiji i to nit sa Zagorcima nit sa Ukrajincima nit sa Česima nit ikime sjevernijim više nema nikakve veze. Govorim, naravno, samo o prosjeku, i u Makedoniji ćeš naći puno ljudi koji izgledaju ko da su se jučer spustili iz Poljske.

Na cijelom južnoslavenskom prostoru se fizionomije u prosjeku mjenjaju u smjeru od sjeverozapada do jugoistoka, od takvih naših opće-slavenskih na sjeverozapadu pa do mediteranskih i malo "egzotičnijih" na jugoistoku. Na kraju oba ekstremiteta imaš Slovence i Bugare koji su si u prosjeku različitiji nego poneki criollosi i mestizosi u Južnoj Americi.

Slaveni su definitivno etnicitet kao i svaki drugi, nisu ništa manje rodbinsko-lingvistička skupina od Germana i definitivno postoji nekakav "slavenski" prosječni izgled od kojega odudaraju jedino Rusi (pomješani sa svime i svačime, velikim dijelom finski narodi) i južni Slaveni minus Slovenci i Hrvati iz središnje Hrvatske.

_________________
https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Croatia (Uskoro bez Turkish)

Pri morju, pri plavomu morju, kak senja je z kamena grad, tam želje navek mi letiju, tam pak bi se vrnuti rad.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:24 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 22:27
Postovi: 6423
Burbon je napisao/la:
Nema nikakvih ilira u doba seobe naroda, odavno su bili romanizirani i utopili se u rimsku masu. Tako da su to već romani ilirskog podrijetla.

Nema ih pod tim imenom(ilirskim) mada je sadrzaj(genetika) ostao isti a to je i trenutna tema

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:24 
Offline

Pridružen/a: 12 kol 2020, 09:27
Postovi: 1595
Purger111 je napisao/la:
Burbon je napisao/la:
Nema nikakvih ilira u doba seobe naroda, odavno su bili romanizirani i utopili se u rimsku masu. Tako da su to već romani ilirskog podrijetla.


Da, mada su ih Avari i Slaveni uglavnom razbili i protjerali. Od onih "starosjedilačkih" gena kako ih mi zovemo, većina je došla iz istočne Europe tijekom seobe naroda, a ne sa Balkana.


A ono jedan dio se utopio u novu masu a jedan dio se razbjezao po otocima, primorskim gradovima (Split je doslovno nasta tako da su romani iz Salone se ko skvoteri naselili u nekadašnju carsku palaču) i po planinama (pa postali vlasi).

Na kraju je i taj razbježani dio malo po malo asimiliran. Dosta je mitologije oko tih ilira.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:26 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 23:20
Postovi: 3546
Diablo je napisao/la:
Purger, ovo su samo tvoje pretpostavke bez nekih dokaza il dokazima tipa "sta je ko izjavio" dok sa genetskom analizom ilirskih skeleta(prvenstveno delmatskih) dobijamo potpun odgovor, jesmo li oni ili nismo. Kad smo kod varijacija i2a , ona moze vaziti i u obrnutom smjeru jer kako da kod nas bude vise varijacija ako prilagodba nije potrebna. Gotovo svi smo na istoj vrsti terena(crna gora,hercegovina,zapadna bosna pa do like) gdje je kocentracija te haplogrupe i najveca.


Citat:
The population with haplogroup I migrated to Europe from the Middle East, approximately 25,000-13,000 years ago. It represents the Paleolithic and Mesolithic population of hunter gatherers in Europe. However, in comparison to older research which argued a prehistoric autochthonous origin of the haplogroup I2 in Croatia and the Balkans,[nb 1] as already Battaglia et al. (2009) observed highest variance of the haplogroup in Ukraine, Zupan et al. (2013) noted that it suggests it arrived with Slavic migration from the homeland which was in present-day Ukraine.[17] The most recent research by O.M. Utevska (2017), concluded that the haplogroup STR haplotypes have the highest diversity in Ukraine, with ancestral STR marker result "DYS448=20" comprising "Dnieper-Carpathian" cluster, while younger derived result "DYS448=19" comprising the "Balkan cluster" which is predominant among the South Slavs.[18] This "Balkan cluster" also has the highest variance in Ukraine, which indicates that the very high frequency in the Western Balkan is because of a founder effect.


https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_s ... rary_Y-DNA

Miješate fenotip s ovim. Ne razumijete da je moguće biti visok plav, a srodniji nekome niskom garavom nego nekom drugom plavom poput vas... Haplogrupe puno više govore o srodnosti i porijeklu od fenotipa.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:29 
Offline

Pridružen/a: 12 kol 2020, 09:27
Postovi: 1595
Diablo je napisao/la:
Burbon je napisao/la:
Nema nikakvih ilira u doba seobe naroda, odavno su bili romanizirani i utopili se u rimsku masu. Tako da su to već romani ilirskog podrijetla.

Nema ih pod tim imenom(ilirskim) mada je sadrzaj(genetika) ostao isti a to je i trenutna tema


Al i oni sami su bili izmješani. Em izvorni rimljani em grci koji su od prije imali kolonije em kelti koji su prodrli sve do danasnje Turske, em raznorazni narodi koji su dolazili u sklopu rimskih legija em razna provaljivanja "barbara". Normalno da je osta trag ilirske genetike al ne postoji neka cista bozanska ilirska genetika. To je samo jedan dio u ukupnoj priči


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:33 
Offline

Pridružen/a: 28 svi 2020, 02:28
Postovi: 5746
Lokacija: planina
Burbon je napisao/la:
Da, stanovništvo je pod turcima bižalo u planine. Znam konkrerno za moju obitelj/pleme i sve imoćanine. Svi su s Biokova sašli i po oslobađanju krajine kao sluzbenici u mletačkoj vojsci dobili zemlju. Planina je bila sloboda, ima ona izreka "Ni u brdu kukuruza ni u polju čovika".


Baš s Biokova? Zar su postojala neka naselja na Biokovu? Gledam po satelitu, jako surova planina, ali vide se neki vrtlovi di nije totalni kamenjar.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:35 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 22:27
Postovi: 6423
Purger111 je napisao/la:
Diablo je napisao/la:
Purger, ovo su samo tvoje pretpostavke bez nekih dokaza il dokazima tipa "sta je ko izjavio" dok sa genetskom analizom ilirskih skeleta(prvenstveno delmatskih) dobijamo potpun odgovor, jesmo li oni ili nismo. Kad smo kod varijacija i2a , ona moze vaziti i u obrnutom smjeru jer kako da kod nas bude vise varijacija ako prilagodba nije potrebna. Gotovo svi smo na istoj vrsti terena(crna gora,hercegovina,zapadna bosna pa do like) gdje je kocentracija te haplogrupe i najveca.


Citat:
The population with haplogroup I migrated to Europe from the Middle East, approximately 25,000-13,000 years ago. It represents the Paleolithic and Mesolithic population of hunter gatherers in Europe. However, in comparison to older research which argued a prehistoric autochthonous origin of the haplogroup I2 in Croatia and the Balkans,[nb 1] as already Battaglia et al. (2009) observed highest variance of the haplogroup in Ukraine, Zupan et al. (2013) noted that it suggests it arrived with Slavic migration from the homeland which was in present-day Ukraine.[17] The most recent research by O.M. Utevska (2017), concluded that the haplogroup STR haplotypes have the highest diversity in Ukraine, with ancestral STR marker result "DYS448=20" comprising "Dnieper-Carpathian" cluster, while younger derived result "DYS448=19" comprising the "Balkan cluster" which is predominant among the South Slavs.[18] This "Balkan cluster" also has the highest variance in Ukraine, which indicates that the very high frequency in the Western Balkan is because of a founder effect.


https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_s ... rary_Y-DNA

Miješate fenotip s ovim. Ne razumijete da je moguće biti visok plav, a srodniji nekome niskom garavom nego nekom drugom plavom poput vas... Haplogrupe puno više govore o srodnosti i porijeklu od fenotipa.

Previse vjerujes ovakvim stvarima dok nam kocentracija i2a govori potpuno suprotno. Mislim da nema mjesta u ukrajini ni sa pribliznom kocentracijom kao kod nas. Ta haplogrupa gore dodje kao zacin u veceri, nista vise... Sto nam govori da je efekt osnivaca kod nas a ne kod njih

Takodjer,kod nas u zapadnoj hercegovini neces naci vise od 3%-5% garavih a i oni nisu nase srodstvo vec upliv strane haplogrupe(pradjed ozenio ciganku il slicno). Znam par takvih primjera...

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:37 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 22:27
Postovi: 6423
Burbon je napisao/la:
Diablo je napisao/la:
Nema ih pod tim imenom(ilirskim) mada je sadrzaj(genetika) ostao isti a to je i trenutna tema


Al i oni sami su bili izmješani. Em izvorni rimljani em grci koji su od prije imali kolonije em kelti koji su prodrli sve do danasnje Turske, em raznorazni narodi koji su dolazili u sklopu rimskih legija em razna provaljivanja "barbara". Normalno da je osta trag ilirske genetike al ne postoji neka cista bozanska ilirska genetika. To je samo jedan dio u ukupnoj priči

To je najlakse istrazit na nacin koji sam iznad spomenuo par puta. Jebes teorije...
Cinjenica je da mi imamo preko 70% haplogrupe i2a te da se u potpunosti razlikujemo od svih naroda krenuvsi od sredisnje hrvatske pa do urala...

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:39 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 12:37
Postovi: 18265
Upozorenja: 1
Naravno, reć da smo ''mi Iliri'' je potpuno suludo i tko to kaže nema pojima o etnogenezama naroda.
Čak i da jesmo genetski Iliri, nismo to jer Iliri su do treceg stoljeća skroz nestali i asimilirali se u Rimljane, a prije Ilira su tu bili nekakvi neindoeuropljani koji su se naknadno asimilirali u indoeuropske Ilire.
Tom Šarićevom logikom možemo onda komotno reć da smo mi neandertalci, potomci krapinskih praljudi jer moderni bijelci imaju 20% neandertalske krvi.
Dakle kao što ne možemo reć da smo mi neandertalci tako ne možemo ni reć da smo Rimljani jer nismo romanski narod nit se itko tako izjašnjavao i još manje možemo govorit da smo nekakvi Iliri.
Šarić je potpuni šarlatan.
Mi smo Hrvati, slavenski narod vjerovatno perzijskog porijekla koji je došlo na ove prostore u 7 stoljeću i asimiliralo sve koje su zatekli u svoju kulturu, jezik i ime.
Sve ostalo su gluposti ako gledamo strogo tko smo i što smo kroz etnogenezu, a sad kakvu genetiku sve imamo možemo proučavat i to je zanimljivo ali govorit da smo nešto jer imamo tolko i tolko posto neke haplogrupe je suludo.

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:44 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 23:20
Postovi: 3546
Diablo je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:



https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_s ... rary_Y-DNA

Miješate fenotip s ovim. Ne razumijete da je moguće biti visok plav, a srodniji nekome niskom garavom nego nekom drugom plavom poput vas... Haplogrupe puno više govore o srodnosti i porijeklu od fenotipa.


Previse vjerujes ovakvim stvarima dok nam kocentracija i2a govori potpuno suprotno. Mislim da nema mjesta u ukrajini ni sa pribliznom kocentracijom kao kod nas. Ta haplogrupa gore dodje kao zacin u veceri, nista vise... Sto nam govori da je efekt osnivaca kod nas a ne kod njih

Takodjer,kod nas u zapadnoj hercegovini neces naci vise od 3%-5% garavih a i oni nisu nase srodstvo vec upliv strane haplogrupe(pradjed ozenio ciganku il slicno). Znam par takvih primjera...


I kod njih je koncentracija povišena (cca 25% sveukupno), s tim da ima 40 milijuna ljudi u Ukrajini. Vjerojatno brojčano imaju više pripadnika te haplogrupe nego mi ovdje...

Da, ali kod nas je puno manje varijabilna nego kod njih što upućuje na to da je jedan manji segment njih došao ovdje i proširio se... a ne da smo mi manje varijabilni otišli tamo gore i postigli veću varijabilnost.

Jednom davno je ta I-haplogrupa stvarno došla sa Balkana gore... ali izgleda da se nije u originalu održala tu... dobila je pojačanje tijekom seobe naroda.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:45 
Offline

Pridružen/a: 28 svi 2020, 02:28
Postovi: 5746
Lokacija: planina
Diablo je napisao/la:
Takodjer,kod nas u zapadnoj hercegovini neces naci vise od 3%-5% garavih a i oni nisu nase srodstvo vec upliv strane haplogrupe(pradjed ozenio ciganku il slicno). Znam par takvih primjera...


To ti govori da smo mi i2a probrana sorta Slavena, to što smo tako bijeli. Izuzev tih koji imaju jači upliv vlaške/ ilirske/ ciganske/ šiptarske/ turske genetike pa su garaviji i manji. Iliri su vjerojatno bili nešto nalik današnjim Grcima, Albancima, Talijanima. Više mali i garavi nego visoki i bijeli. Ne znam šta si se naložio na njih. Da su išta valjali ne bi nestali.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:52 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 23:20
Postovi: 3546
Ako mi sad svi napravimo sinove crnkinjama i azijatkinjama, oni će imati naše haplogrupe na Y-kromosomu... i bit će srodni pripadnicima svoje haplogrupe makar ovi bili bijeli ko sir.

slika

Vidite kako su Indijci i Perzijanci zapravo Slaveni.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 14:57 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 22:27
Postovi: 6423
Purger111 je napisao/la:
Diablo je napisao/la:

Previse vjerujes ovakvim stvarima dok nam kocentracija i2a govori potpuno suprotno. Mislim da nema mjesta u ukrajini ni sa pribliznom kocentracijom kao kod nas. Ta haplogrupa gore dodje kao zacin u veceri, nista vise... Sto nam govori da je efekt osnivaca kod nas a ne kod njih

Takodjer,kod nas u zapadnoj hercegovini neces naci vise od 3%-5% garavih a i oni nisu nase srodstvo vec upliv strane haplogrupe(pradjed ozenio ciganku il slicno). Znam par takvih primjera...




Da al tih 40 m ukrajinaca nemaju pojedinacno jedva 5% haplogrupe i2a ,dok je kod nas pojedinci imaju nekoliko puta vise.Gledajuci fizionomiju brdskih ljudi u hercegovini,vjerojatnije je kako su arijevci svoje genetike tj gotvo cisti no sve to treba istrazit...

Kad smo kod perzijskog podrijetla, jel itko od vas pratio genetsku sliku s tih prostora jer nemoguce da je cijeli jedan genetski kod od tamo odselio na druge prostore. Ako nema izvorno i2a ili bar njenog bliskog srodnika onda je glupost i o tome pricat...

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Porijeklo Hrvata, Srba i ostalih balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 15:00 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 22:27
Postovi: 6423
Purger111 je napisao/la:
Ako mi sad svi napravimo sinove crnkinjama i azijatkinjama, oni će imati naše haplogrupe na Y-kromosomu... i bit će srodni pripadnicima svoje haplogrupe makar ovi bili bijeli ko sir.

slika

Vidite kako su Indijci i Perzijanci zapravo Slaveni.

Samo sto takvog mijesanja nije moglo biti na nasim pasivnim prostorima...

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 15:13 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 23:20
Postovi: 3546
Diablo je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:


Da al tih 40 m ukrajinaca nemaju pojedinacno jedva 5% haplogrupe i2a ,dok je kod nas pojedinci imaju nekoliko puta vise.Gledajuci fizionomiju brdskih ljudi u hercegovini,vjerojatnije je kako su arijevci svoje genetike tj gotvo cisti no sve to treba istrazit...

Kad smo kod perzijskog podrijetla, jel itko od vas pratio genetsku sliku s tih prostora jer nemoguce da je cijeli jedan genetski kod od tamo odselio na druge prostore. Ako nema izvorno i2a ili bar njenog bliskog srodnika onda je glupost i o tome pricat...


Skoro 1/4 ukrajinske populacije ima I2a "pojedinačno". Znači da ponovimo, oko 25% populacije na Y kromosomu ima I2a podtipove. Ne 5%, nego 25% populacije, na pojedinačnoj bazi svaka osoba od tih 25%. To je de facto 10 milijuna ljudi.

Naši "pojedinci" je ne mogu imati "nekoliko puta više" kao "pojedinci". Mi kao populacija je imamo nekoliko puta više (jedna osoba ima jednu haplogrupu, a ne mix). 40% nas u Hrvatskoj i 70% Hrvata u BiH (+ među susjednim narodima), sve skupa par milijuna ljudi.

Ono je fenotip. Objasnio sam. Fenotip ti puno manje govori od ove genetike.

Perzijanci i Indijci, nisu džabe Indo-Europljani koji pričaju indo-europskim jezikom kao Slaveni, Kelti, Germani, Latini, itd. I po genetici se vidi da imaju R1a, skupinu koja je česta u Slavena (zajedno s I2a).


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 16:17 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 22:27
Postovi: 6423
Purger111 je napisao/la:
Diablo je napisao/la:

Da al tih 40 m ukrajinaca nemaju pojedinacno jedva 5% haplogrupe i2a ,dok je kod nas pojedinci imaju nekoliko puta vise.Gledajuci fizionomiju brdskih ljudi u hercegovini,vjerojatnije je kako su arijevci svoje genetike tj gotvo cisti no sve to treba istrazit...

Kad smo kod perzijskog podrijetla, jel itko od vas pratio genetsku sliku s tih prostora jer nemoguce da je cijeli jedan genetski kod od tamo odselio na druge prostore. Ako nema izvorno i2a ili bar njenog bliskog srodnika onda je glupost i o tome pricat...


Skoro 1/4 ukrajinske populacije ima I2a "pojedinačno". Znači da ponovimo, oko 25% populacije na Y kromosomu ima I2a podtipove. Ne 5%, nego 25% populacije, na pojedinačnoj bazi svaka osoba od tih 25%. To je de facto 10 milijuna ljudi.

Naši "pojedinci" je ne mogu imati "nekoliko puta više" kao "pojedinci". Mi kao populacija je imamo nekoliko puta više (jedna osoba ima jednu haplogrupu, a ne mix). 40% nas u Hrvatskoj i 70% Hrvata u BiH (+ među susjednim narodima), sve skupa par milijuna ljudi.

Ono je fenotip. Objasnio sam. Fenotip ti puno manje govori od ove genetike.

Perzijanci i Indijci, nisu džabe Indo-Europljani koji pričaju indo-europskim jezikom kao Slaveni, Kelti, Germani, Latini, itd. I po genetici se vidi da imaju R1a, skupinu koja je česta u Slavena (zajedno s I2a).


Ne nego 25% ukrajinaca posjeduje djelomicno haplogrupu i2a , sto znaci da je mozes imati i 2 % al se racunas medju tom populacijom od 40 mil stanovnika. Jedino rjesenje je provjera genetike u ilirskim(delmatskim) skeletima. To ce nam dati sve odgovore, no zanimljivo kako su o njima objavili gotovo sve al dnk kriju kao zmija noge...

R1a je uvozna genetika jer gotovo da i nemaju razlike sa sjeveroistocnim nizinskim narodima dok s nama (nositeljima i2a) nemaju gotovo nista zajednicko (fizionomija,mentalitet)

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 16:22 
Offline

Pridružen/a: 12 kol 2020, 09:27
Postovi: 1595
Planina je napisao/la:
Burbon je napisao/la:
Da, stanovništvo je pod turcima bižalo u planine. Znam konkrerno za moju obitelj/pleme i sve imoćanine. Svi su s Biokova sašli i po oslobađanju krajine kao sluzbenici u mletačkoj vojsci dobili zemlju. Planina je bila sloboda, ima ona izreka "Ni u brdu kukuruza ni u polju čovika".


Baš s Biokova? Zar su postojala neka naselja na Biokovu? Gledam po satelitu, jako surova planina, ali vide se neki vrtlovi di nije totalni kamenjar.


Okrutan kraj ali ima. Moje prezime je i danas zastupljeno tamo al mislim da zaselak nema ni 20 sanovnika. Razdvojili smo se 1717.-e kad je moj predak kao nagradu za službu u mletačkoj vojsci dobio zemlju doli bliže Imotskom. Mlečani su bili civilizirani i uredno vodili zemljišnik, sve se vidi iz njega.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Poreklo Hrvata, Srba i ostalih Balkanskih naroda
PostPostano: 29 stu 2020, 16:36 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 23:20
Postovi: 3546
Diablo je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:

Skoro 1/4 ukrajinske populacije ima I2a "pojedinačno". Znači da ponovimo, oko 25% populacije na Y kromosomu ima I2a podtipove. Ne 5%, nego 25% populacije, na pojedinačnoj bazi svaka osoba od tih 25%. To je de facto 10 milijuna ljudi.

Naši "pojedinci" je ne mogu imati "nekoliko puta više" kao "pojedinci". Mi kao populacija je imamo nekoliko puta više (jedna osoba ima jednu haplogrupu, a ne mix). 40% nas u Hrvatskoj i 70% Hrvata u BiH (+ među susjednim narodima), sve skupa par milijuna ljudi.

Ono je fenotip. Objasnio sam. Fenotip ti puno manje govori od ove genetike.

Perzijanci i Indijci, nisu džabe Indo-Europljani koji pričaju indo-europskim jezikom kao Slaveni, Kelti, Germani, Latini, itd. I po genetici se vidi da imaju R1a, skupinu koja je česta u Slavena (zajedno s I2a).


Ne nego 25% ukrajinaca posjeduje djelomicno haplogrupu i2a , sto znaci da je mozes imati i 2 % al se racunas medju tom populacijom od 40 mil stanovnika. Jedino rjesenje je provjera genetike u ilirskim(delmatskim) skeletima. To ce nam dati sve odgovore, no zanimljivo kako su o njima objavili gotovo sve al dnk kriju kao zmija noge...

R1a je uvozna genetika jer gotovo da i nemaju razlike sa sjeveroistocnim nizinskim narodima dok s nama (nositeljima i2a) nemaju gotovo nista zajednicko (fizionomija,mentalitet)


Ispravi me ako griješim, ali ti tvrdiš da jedna osoba može imati više tih Y-haplogrupa. Prema znanosti ne može. Može imati jednu Y (po ocu) i jednu mitohondrijsku (po majci).

Ako se DNA molekule nisu dekompozirale onda treba provjeriti te kosture.

Zajedničko im je to što su obje grupe (I1a i R1a) izrazito raširene među istočnim i južnim Slavenima. Fenotip nema s tim veze jer osim kod Balkanaca druge tipove I-haplogrupa imaš i među Skandinavcima. Najsrodnija I-grupama je J haplogrupa inače raširena na bliskom istoku.

R1a je pak jako raširena među Slavenima i Indijcima.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 209 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO