|
|
Stranica: 11/19.
|
[ 474 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 16:57 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
|
Hmmm pa kako je to riješeno, kojima upravlja SPC a kojima CPC?! I u kojoj su fazi odnosi među te dvije crkve, znam da su crnogorci pokusali zauzet neke hramove
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 17:04 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Hram u Podgorici
Саборни Храм Христовог Васкрсења Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 17:06 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: Hmmm pa kako je to riješeno, kojima upravlja SPC a kojima CPC?! I u kojoj su fazi odnosi među te dvije crkve, znam da su crnogorci pokusali zauzet neke hramove тзв. ЦПЦ је преотела неколико сеоских цркава. Не знам да ли их је вратила или их још увијек користи, не пратим то одавно. ____________________ tzv. CPC je preotela nekoliko seoskih crkava. Ne znam da li ih je vratila ili ih još uvijek koristi, ne pratim to odavno.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 17:11 |
|
|
Bravo Agathonikos što si se setio možda najlepšeg hrama pravoslavnog u novije vreme sagrađenog!
Zaista impozantna građevina koja odiše tradicijom srpskih manastirskih crkvi , kao da je neki miks Mileševe i Đurđevih Stupova!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 17:19 |
|
|
Citat: joe enter je napisao/la: Realka , lepa je ova crkva manastirksa u Dubici , baš podseća na jermenske nekako!
Ne znam dokle je sigla obnova Đurđevih Stupova?! , ali to je jedno nekako uzvišeno mesto gde sam bio pre 6,7 godina i tebi toplo preporučujem da odeš čisto da vidiš!
Evo spota sa albuma "Podignimo Stupove"!! , pesma je "Vezak je vezla djeva Marija" , koju sam primetio i u tradiciji kod katolika BiH i Dalmacije sa sličnim tekstom , mada je ova vuče na kosovsko-resavski dijalekt!!
Super je spot! Ne znam dokle su stigli Stupovi, oficijelni sajt nema info o tome..a ni UNESCO. Svakako ga treba posetiti kad se završi. Nego, prošle nedelje sam na putu prema Kopaoniku pronašla ovu slatku crkvicu u Majdevu, preko puta jedne mini-hidroelektrane, pa je slikala: A pre toga sam prošnjurala po Kruševcu i slikala iz auta ovo usput: (Crkva Sv Djordja) i ovo, samo za tebe :
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 17:33 |
|
|
Pravoslavni hram u Apatinu, završen 2008. Prije WW2 većinski njemački grad, kasnije se naseljava Srbima, ali ne dobija crkvu zbog komunističke represije nad vjerskim slobodama.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 17:38 |
|
|
Храм у насељу Ребровац (Бања Лука, Р. Српска) Hram u naselju Rebrovac (Banja Luka, R. Srpska)
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 17:38 |
|
|
Sve te crkvice po planinam su meni super , ali samo da nisu neke ogromne građevine! Fala za Filipa i što misliš na mene i moje afinitiete! Nego zaboravismo jedan od najlepših i najmističnijih manastira Crna Reka (nažalost sada poznat po onom lopataru)!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 17:43 |
|
|
Овакво укопавање у планине и пећине, можемо захвалити што Турцима што жељи монаха да живе изоловано и далеко од свијета.
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 17:45 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 17:51 |
|
|
joe enter je napisao/la: Sve te crkvice po planinam su meni super , ali samo da nisu neke ogromne građevine! Fala za Filipa i što misliš na mene i moje afinitiete! Nego zaboravismo jedan od najlepših i najmističnijih manastira Crna Reka (nažalost sada poznat po onom lopataru)! "lopataru".. da, što kaže Agathonikos, Crna reka je stvarno svojski ukop.. ovaj "mostić" joj je fascinantan, stupiti - ili ne stupiti :
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 18:02 |
|
|
Саборни Храм у Требињу Saborni Hram u Trebinju P.S. Умањујте слике да не развлачимо страницу. ImageShack или сл. P.S. Umanjujte slike da ne razvlačimo stranicu. ImageShack ili sl.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 18:22 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 vel 2010, 18:43 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: Hmmm pa kako je to riješeno, kojima upravlja SPC a kojima CPC?! I u kojoj su fazi odnosi među te dvije crkve, znam da su crnogorci pokusali zauzet neke hramove nema novih incidenata, zadnji je bio prošlog leta na Cetinju kad su dve frakcije htele da služe liturgiju u istoj crkvi, pa su sveštenici iz CPC mitropolije pokušali da oteraju sveštenike SPC. to je kanonsko pitanje i o tome će mišljenje dati druge pravoslavne crkve.
|
|
Vrh |
|
|
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 00:33 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ej dečkonja iz kog razloga si ovako bezobrazan?! , oćeš da komuniciraš sa Srbima pitaš ih pitanja u vezi njihove istorije i tradicije?! , a vređaš na ovako glup način!
Daj malo se trgni , nemoj da si bilmez , smeju ti se i tvoji sunarodnici!
Ovi tzv. moji ''sunarodnjaci'' koji mi se smiju bi 90tih izdajnicima bili proglašeni. Također dječarac sigurno nisam(stariji sam i više nego što mislite), niti sam bezobrazan. Pitao sam vas ozbiljno pitanje jer iz knjiga koje smo uzeli kada smo zrušili Krajinu, imao sam prilike vidjeti štivo radikalnijih povijesnih struja. Zato sam vas pitao, dali se u Servskoj uljudbi i povijesti sv.Sava smatra najodgovornijim za krštenje tog naroda?(bez zle namjere pitam) Također ako mislite da to šta pišem Servi je neka uvreda, molim vas nesvacajte ju tako. Pogtovo ako je to naziv kojim se vaši izvorni narod i država dičio. Isto tako pišem i stari naziv za Zrinjske(danas je korišteniji Zrinski, a nekoć Zrinjski).
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=X22yhleS ... re=related
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 10:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59952 Lokacija: DAZP HQ
|
sad sam popravo u šoku. mislio sam da je Beograd s novim hramom izuzetak, ali ovo je pravilo. SPC praktički ni nema velikih, lijepih crkava, koje su bar 100 godina stare, a da ne idemo dalje u povijest. to je sve zadnji modni krik. samim time, vrijednost tih građevina je jako mala.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
kajman
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 11:24 |
|
|
toliko je slika ubačeno o toliko se manastira govorilo ja stvarno neznam kako ste zaboravili po meni najljepši i najveličanstveniji od svih Manastir Ostrog u CG. Uklesan u stijeni pobuđuje istinsko strahopoštovanje
|
|
Vrh |
|
|
kajman
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 11:27 |
|
|
....
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 11:41 |
|
|
taj me potsjeća na one grčke samostane Meteora...e to je nešto fascinantno.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 12:37 |
|
|
dudu je napisao/la: sad sam popravo u šoku. mislio sam da je Beograd s novim hramom izuzetak, ali ovo je pravilo. SPC praktički ni nema velikih, lijepih crkava, koje su bar 100 godina stare, a da ne idemo dalje u povijest. to je sve zadnji modni krik. samim time, vrijednost tih građevina je jako mala. Гријешиш dudu. Можда ниси знао али само на Фрушкој Гори коју још зову и српском Светом Гором (због асоцијације на Свету Гору Атос у Грчкој) постоји (неки више не) 16 старих манастира. Манастир Беочин (крај 15. вијека) Манастир Бешеново (крај 13. вијека, уништен, још није обновљен) Манастир Дивша (крај 15. вијека, уништен, још није обновљен) Манастир Гргетег (1471.) Манастир Јазак (1736.) Манастир Крушедол (1509.) Манастир Кувеждин (1566.) Манастир Мала Ремета (средина 16. вијека) Манастир Ново Хопово ( средина 16. вијека) Манастир Петковница (средина 16. вијека) Манастрир Привина Глава (крај 12. вијека) Манастир Раковац (крај 15. вијека) Манастир Шишатовац ( почетак 16 вијака) Манастир Старо Хопово (крај 15. вијека) Манастир Велика Ремета (средина 16. вијека) Манастир Раваница (Врдник) (средина 16. вијека) Већина ових манастира је током 2. рата оштећена или уништена (НДХ) или бомбардована од стране Њемаца, већина их је обновљена. _______________ Griješiš dudu. Možda nisi znao ali samo na Fruškoj Gori koju još zovu i srpskom Svetom Gorom (zbog asocijacije na Svetu Goru Atos u Grčkoj) postoji (neki više ne) 16 starih manastira. Manastir Beočin (kraj 15. vijeka) Manastir Bešenovo (kraj 13. vijeka, uništen, još nije obnovljen) Manastir Divša (kraj 15. vijeka, uništen, još nije obnovljen) Manastir Grgeteg (1471.) Manastir Jazak (1736.) Manastir Krušedol (1509.) Manastir Kuveždin (1566.) Manastir Mala Remeta (sredina 16. vijeka) Manastir Novo Hopovo ( sredina 16. vijeka) Manastir Petkovnica (sredina 16. vijeka) Manastrir Privina Glava (kraj 12. vijeka) Manastir Rakovac (kraj 15. vijeka) Manastir Šišatovac ( početak 16 vijaka) Manastir Staro Hopovo (kraj 15. vijeka) Manastir Velika Remeta (sredina 16. vijeka) Manastir Ravanica (Vrdnik) (sredina 16. vijeka) Većina ovih manastira je tokom 2. rata oštećena ili uništena (NDH) ili bombardovana od strane Njemaca, većina ih je obnovljena. Манастир Беочин / Manastir BeočinМанастир Гргетег / Manastir GrgetegМанастир Јазак / Manastir JazakМанастир Крушедол / Manastir KrušedolМанастир Кувеждин / Manastir KuveždinМанастир Мала Ремета / Manastir Mala RemetaМанастир Ново Хопово / Manastir Novo HopovoМанастир Петковница / Manastir PetkovnicaМанастир Привина Глава / Manastir Privina GlavaМанастир Раковац / Manastir RakovacМанастир Шишатовац / Manastir ŠišatovacМанастир Старо Хопово / Manastir Staro HopovoМанастир Велика Ремета / Manastir Velika RemetaМанастир Раваница (или Врдник) / Manastir Ravanica (ili Vrdnik)
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:03 |
|
|
a u gradovima? meni je u Beogradu lijepa crkva sv. Marka, ona ima kojih 100-tinjak godina, a Hram sv. Save je bože sačuvaj.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:19 |
|
|
dudu je napisao/la: a u gradovima? meni je u Beogradu lijepa crkva sv. Marka, ona ima kojih 100-tinjak godina, a Hram sv. Save je bože sačuvaj. Razlozi su istorijski. Ko je sve do polovine 19. vijeka većinski nastanjivao gradove u Srbiji, a u BiH još duže?
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:29 |
|
|
dudu, до масовне градње цркава по градовима, дошло је тек након одласка Турака. За њихово вријеме, визуре градова су биле исламске, доминирали су минарети уз понеки крст. Тако је било свуда у турској империји. Ниси могао градити цркву и манастир кад и гдје ти хоћеш, то је зависило од њих. Тек њиховим одласком, долази до оног што би било нормално да њих није било, а то је појава хришћанских визура тих градова. Значи, да није било њих, све би било другачије, тако да је то историјски усуд. Храм Светог Саве ће бити много љепши кад се потпуно доврши и кад му куполе буду златне. Засад он је овакав какав је а мени је и овакав лијеп ____________________________ dudu, do masovne gradnje crkava po gradovima, došlo je tek nakon odlaska Turaka. Za njihovo vrijeme, vizure gradova su bile islamske, dominirali su minareti uz poneki krst. Tako je bilo svuda u turskoj imperiji. Nisi mogao graditi crkvu i manastir kad i gdje ti hoćeš, to je zavisilo od njih. Tek njihovim odlaskom, dolazi do onog što bi bilo normalno da njih nije bilo, a to je pojava hrišćanskih vizura tih gradova. Znači, da nije bilo njih, sve bi bilo drugačije, tako da je to istorijski usud. Hram Svetog Save će biti mnogo ljepši kad se potpuno dovrši i kad mu kupole budu zlatne. Zasad on je ovakav kakav je a meni je i ovakav lijep
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:34 |
|
|
Vujadin je napisao/la: dudu je napisao/la: a u gradovima? meni je u Beogradu lijepa crkva sv. Marka, ona ima kojih 100-tinjak godina, a Hram sv. Save je bože sačuvaj. Razlozi su istorijski. Ko je sve do polovine 19. vijeka većinski nastanjivao gradove u Srbiji, a u BiH još duže? naravno, međutim pitam za gradove od početka 20. stoljeća. prije Hrama, koja je bila glavna crkva u Beogradu? kod vas se prava gradnja crkava događa tek sad u 21. stoljeću, i po Beogradu novih crkava viđam po dosta kvartova, koji i nisu najnoviji, već datiraju od 60-tih i 70-tih. jedna koju stalno viđam.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 01 ožu 2010, 13:42 |
|
|
dudu, то је била Саборна Црква или сједиште Патријаршије, зар ни то не знаш _______________ dudu, to je bila Saborna Crkva ili sjedište Patrijaršije, zar ni to ne znaš dudu dudu
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|