|
|
Stranica: 3/7.
|
[ 166 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Amidza
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 22:40 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2014, 16:40 Postovi: 3288 Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
|
granica je napisao/la: Amidza je napisao/la: Treba ovo neko prevesti onom majmunu s grane gore koji misli da je polu-Sorb jer Sorbi i Srbi slicno zvuci... Ko Deretic bogte.. Sardinija je nekad bila Srbija jer te dvije rijeci veoma slicno zvuce.  Mene to i toliko ne zanima. Zanimljivije mi je ovo da su znacajno doprinjeli ashkenasko-zidovskoj populaciji od 9-og centurija.
_________________ A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 22:41 |
|
|
|
Sorbi je egzonim. Oni sami sebe zovu Serbi, zemlju zovu Serbja i jezik serbski. Srbiju zovu Južna Serbja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 22:43 |
|
|
granica je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la:
Na Balkan smo došli iz današnje istočne Nemačke/zapadne Poljske u 7. veku sa imenom Srbi, i tada nismo bili ni hrišćani, a kamoli da smo imali SPC da, kako kažeš, baziramo zajedništvo na njoj, pa smo svejedno bili Srbi i postojali kao narod.
To što ste vi mnogo kasnije nastali kao narod i to baš na verskoj osnovi, ne projektuj na nas.
Dosadan si. Glup si
Zini  Doso si ti s mog kurca direkt na Balkan u 7. veku. Zasto? Zato sto hoces profesoru da kenjas. Predajem se. Pred ovakvim argumentima i bogovi zaćute...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 22:43 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Da, ali glagoljica je preteca cirilice. Grcki alfabet -> glagoljica -> cirilica Latinica mi je tu suvisna i strana. Vuk je napravio odlican posao osim slova "j", i taj glas je mogao oznaciti nekim drugim grafemom. Tacno ova tacka na iz latinice preuzetom malom "j" remeti sklad u cirilicnim slovima. Kako misliš suvišna ti latinica?? , ono kao uprtio si je na leđa pa ti je teško nositi?? , šta?? Izrazito glupa izjava , ali nije ni čudo kad pismo i menjanje pisma posmatraš kroz nacionalnu i političku prizmu. Jel sanjaš duplo V(w) , ono kao W te nbapada i hoće te pokatoličiti a ti kurca ne razumeš jer ti je latinica strana , i vadiš pušku da braniš "skladnu" ćirilicu od nasrtaja?! Ovo je slično kao i sa Hrvatima desničarima koji ne vole ćirilicu jer je i njima strana kao i tebi latinica , a još ta ćirlica voli da kolje , kao što je klala i latinica takođe. Dakle istina je , postoje krvoločna i humana pisma ,e sad je pitanje kad je neko pismo krvoločno a kad humano.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
| Vrh |
|
 |
|
KiM
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 22:44 |
|
|
|
Aga zadivljujuce lucidno. Samo koji je omer teritorije. Srba u Srbiji je 6.000.000 : 60.000 Srba Luzickih ( 100 :1). Srbija je sa KiM vise od 88.000 km2.
Muz Angele Merkel je Srbin. Luzicki. Zato nije njen muz dao da dodje na Hrvatski zur 1.7.2013 oko ulaska u propali IV Rajh=EU.
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 22:45 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48055 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Gle sad odgovara genetika, a kad kaže da su Bošnjaci genetski između BiH Srba i Hrvata onda ne valja.
Pa normalno da će genetski biti bliži zapadnim Slavenima, oni se nisu miješali sa balkanskim starosjediocima.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
granica
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 22:45 |
|
|
Amidza je napisao/la: granica je napisao/la: Treba ovo neko prevesti onom majmunu s grane gore koji misli da je polu-Sorb jer Sorbi i Srbi slicno zvuci... Ko Deretic bogte.. Sardinija je nekad bila Srbija jer te dvije rijeci veoma slicno zvuce.  Mene to i toliko ne zanima. Zanimljivije mi je ovo da su znacajno doprinjeli ashenasko-zidovskoj populaciji od 9-og centurija. Ma i mene libu nego sam alergican na to kad neki kreten pocne etnonime shvatati dogmaticno ko religiju. Tacno mi se sere od toga. Ovo za Jevreje cujem prvi put. Inace prilicno dobro sazeto o njima na njemackoj wikipediji https://de.wikipedia.org/wiki/Sorben
_________________ Recte facti fecisse merces est.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
granica
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 22:48 |
|
|
daramo je napisao/la: Gle sad odgovara genetika, a kad kaže da su Bošnjaci genetski između BiH Srba i Hrvata onda ne valja.
Pa normalno da će genetski biti bliži zapadnim Slavenima, oni se nisu miješali sa balkanskim starosjediocima. HALO? Sta mislis na cemu ovaj primat gore bazira svoje zajednistvo sa Sorbima nego na osnovu genetike (toboznje kao sto vidimo)? Da nije na osnovu kulture, jezika, religije, ili neceg drugog sto pripadnici istog naroda dijele? Upravo se tome i protivim.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 22:50 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48055 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Nađeni su tragovi jezika u askenaškim govorima, imaš takve lokalne govore i u Češkoj. Eto vidiš da su Slaveni i tada bili otvoreni, poljski kralj je sam pozvao Židove da nasele Poljsku i židovske zajednice su brojne u svim slavenskim zemljama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 22:58 |
|
|
|
Ovde su neki izgleda i nepismeni i ne umeju da pročitaju da je nekoliko nas na ovoj temi reklo da su Lužički Srbi i Srbi danas dva potpuno različita naroda, pa lupetaju kao da neko ovde tvrdi da su oni isto što Srbi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 22:59 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Sorbi je egzonim. Oni sami sebe zovu Serbi, zemlju zovu Serbja i jezik serbski. Srbiju zovu Južna Serbja. Zanimljivo je i da se rimski papa na Urbi et Orbi obraća na lužičkosrpskom jeziku, što je za pohvalu jer iako malobrojan narod, nikako ne sme biti i beznačajan. Znao sam pratiti tu ceremoniju na HRT i hrvatski komentator bi to preveo kao "jezik lužičkih Srba" a ne nekakvih Sorba i sl. Ne znam kako je sad na HRT-u jer poslednjih 5-6 godina nisam gledao tu ceremoniju, jesu li lužički Srbi i dalje Srbi ili itd 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:00 |
|
|
|
Sve druge veze su glupost, to neki genetičar provalio da Aškenazi potječu od Sorba koji su prešli na judaizam, kasnije je i sam odustao od te lude teze.
granica očito vjeruje da su Srbi s kruške pali na Balkan morali su odonekle doći, šta dio nije mogao ostati u pradomovini nego ono cijelo pleme hopla na konje i ajme na Balkan ili kako je to tada uobičajeno idu većinom muškarci ratnici željni avanture?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:04 |
|
|
lužičkosrpska zastava  Nekako me podseća na nečiju zastavu ali ne znam na čiju 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
granica
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:04 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Ovde su neki izgleda i nepismeni i ne umeju da pročitaju da je nekoliko nas na ovoj temi reklo da su Lužički Srbi i Srbi danas dva potpuno različita naroda, pa lupetaju kao da neko ovde tvrdi da su oni isto što Srbi. Igramo se fakat, ali fakat gluvih telefona. Ako si na mene mislio. Naravno da nisu jedan narod, i naravno da nisam mislio da ti mislis da oni jesu jedan narod. Vec ti pokusavam objasniti da Srbi i Sorbi, iliti Luzicki Srbi, nikad i nisu bili jedan narod. Okej, Srbi i Sorbi jesu jedan narod bili, ali ni manje ni vise nego sto su to bili zajedno sa Slovacima, Cesima, Poljacima, Rusima, itd. da ne duljim. Ili ako hoces jos dalje unazad, tj. jos jednu kategoriju nize - uopsteno sa ljudskom rasom. Zbog toga sam se u onom prvom postu vratio bukvalno do majmuna cisto da ti sto slikovitije opisem jer mi se danas neda tabiriti stranice i stranice posto sam nenaspavan i iznerviro me saobracaj.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:05 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Sorbi je egzonim. Oni sami sebe zovu Serbi, zemlju zovu Serbja i jezik serbski. Srbiju zovu Južna Serbja. Zanimljivo je i da se rimski papa na Urbi et Orbi obraća na lužičkosrpskom jeziku, što je za pohvalu jer iako malobrojan narod, nikako ne sme biti i beznačajan. Znao sam pratiti tu ceremoniju na HRT i hrvatski komentator bi to preveo kao "jezik lužičkih Srba" a ne nekakvih Sorba i sl. Ne znam kako je sad na HRT-u jer poslednjih 5-6 godina nisam gledao tu ceremoniju, jesu li lužički Srbi i dalje Srbi ili itd  Nije nemoguće da danas kažu "jezik naroda Sorben" (izgovara se Zorben). 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:06 |
|
|
daramo je napisao/la:
granica očito vjeruje da su Srbi s kruške pali na Balkan morali su odonekle doći, šta dio nije mogao ostati u pradomovini nego ono cijelo pleme hopla na konje i ajme na Balkan ili kako je to tada uobičajeno idu većinom muškarci ratnici željni avanture?
Granica je prosvećen i zna istinu, a to je da su Srbi nastali 1943. na prvom zasedanju AVNOJ-a. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:10 |
|
|
|
Za informaciju Franjo ne zna hrvatski a niti srpski pa ni ovaj luzicki nego urbi et orbi ide samo čestitanja na talijanskom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:13 |
|
|
daramo je napisao/la: Za informaciju Franjo ne zna hrvatski a niti srpski pa ni ovaj luzicki nego urbi et orbi ide samo čestitanja na talijanskom. Božićna čestitka se koliko sam primetio, upućuje na jeziku naroda kojem se papa obraća. Da li je gospodin Francisko prekinuo tu tradiciju, ne znam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:14 |
|
|
granica je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Ovde su neki izgleda i nepismeni i ne umeju da pročitaju da je nekoliko nas na ovoj temi reklo da su Lužički Srbi i Srbi danas dva potpuno različita naroda, pa lupetaju kao da neko ovde tvrdi da su oni isto što Srbi. Igramo se fakat, ali fakat gluvih telefona. Ako si na mene mislio. Naravno da nisu jedan narod, i naravno da nisam mislio da ti mislis da oni jesu jedan narod. Vec ti pokusavam objasniti da Srbi i Sorbi, iliti Luzicki Srbi, nikad i nisu bili jedan narod. Okej, Srbi i Sorbi jesu jedan narod bili, ali ni manje ni vise nego sto su to bili zajedno sa Slovacima, Cesima, Poljacima, Rusima, itd. da ne duljim. Ili ako hoces jos dalje unazad, tj. jos jednu kategoriju nize - uopsteno sa ljudskom rasom. Zbog toga sam se u onom prvom postu vratio bukvalno do majmuna cisto da ti sto slikovitije opisem jer mi se danas neda tabiriti stranice i stranice posto sam nenaspavan i iznerviro me saobracaj. Nije ni manje ni više. Tada su se već postojali različiti slovenski narodi/plemena, nije bio više samo jedan staroslovenski narod. Ponavljam ti, Srbi su na Balkan došli sa tim imenom - Srbi. Isto kao što su i Hrvati došli sa svojim imenom. I doneli smo svoje ime ovde iz prapostojbine. Nismo došli ovde kao neki bezimeni Sloveni i tek nakog naseljavanja na Balkan smislili sebi ime.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:20 |
|
|
Ima jedna zanimljiva prica, najpoznatiji sorbska prica je ona od djecaka ''Krabata'', bazirana na njemu-  „Im Jahre 1795, als man an dieselbe Stelle den Pfarrer Georg Brückner begrub, fand man daselbst noch den Degen des Obristen. Dieser Croat Schadowitz ist derselbe, der in unserer Gegend unter dem Namen Krabat bekannt ist: denn „Croat" hat sich im Volksmund in „Krabat“ verwandelt. Der Croat war reich – Herr von Särchen – und stand in dem Rufe eines Schwarzkünstlers Krabat, proizvod mašte ili stvarnosti Da su se Hrvati žestoko opirali napadima Turaka, poznato je. U velikom ratu protiv Turaka učestvovao je i Ivan Šadović (Johannes Schadowitz), rođen u Zagrebu 1624. godine. Svojim ogromnim talentom za organizaciju i velikim znanjem, postao je predvodnik konjičke jedinice, te zaslužio mnoga priznanja. Od sigurne smrti u turskom zarobljeništvu spasio je kralja Augusta Jakog (August der Starke) od Sachsen-a. Iz zahvalnosti hrvatskom oficiru kralj mu je darivao posjed Gross Särchen. Zbog svoje neobične visine, ponašanja i znanja, koje je stekao na putovanjima po mnogim zemljama, ljudi su mu pripisivali nadnaravne moći i nazvali ga čarobnjakom. Zvali su ga Kroat (na sorbskom Chorwat), poslije se to pretvorilo u Krabat. Za njegovog vremena Gross Särchen je doživjeo procvat, što je doprinijelo stvaranju legende o njemu. Kao prakticirajući katolik, iz evangelističkog Gross Särchena putovao je u Wittichenau kako bi učestvovao na misi. Doživjeo je lijepu starost. Umro je sa 80 godina, 29.05.1704.. U katoličkoj crkvi u Wittichenau-u, gdje je pokopan, nalazi se i spomen ploća čovjeku o kojem je narod ispreo niz legendi. http://www.hkz-kkv.ch/ivan_sadovic_krabat.php
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:24 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Nekako me podseća na nečiju zastavu ali ne znam na čiju  Ah da, sad sam se setio. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:26 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Nije nemoguće da danas kažu "jezik naroda Sorben" (izgovara se Zorben).  A pridev verovatno zorbski 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:27 |
|
|
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
KiM
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:30 |
|
|
|
Greska je sto smo se odrekli ljiljana. To su Srpska heraldicka obelezja, velikasa u srednjem veku. Pa ih ovi sto sve krivotvore i falsificiraju prigrlili kao svoje. A nose Arapska imena Muhamed, Aladin, Munira, Alma, Amela, Dzenana (to mi je bila divna kuckica iz srednje skole). Polutanka, majka iz sela pored Nisa a tata sa Bascarsije.
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Sorbi-narod u njemackoj! Postano: 25 sij 2016, 23:32 |
|
|
 Lužički Srbi i Srpkinje
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|