|
|
Stranica: 6/14.
|
[ 329 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
SDB
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:19 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 13:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
DzoniBG je napisao/la: volvoks je napisao/la: Deretić smo izvukli nakon što je Aga spomenuo Pilara...
Što se tiče gotske teorije, ona je objektivno glupost, ali se temelji na povijesnom dokumentu, Historia salonitana Tome Arhiđakona... Gospodin Tomislav Arhidjakon Ako je on rekao...dal treba ista tu dodati... Na stranu gotska teorija, Historia Salonitana je jedan od najvažnijih povijesnih izvora o ranom hrvatskom srednjovjekovlju, zato ne lupaj napamet bez veze.
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:21 |
|
|
Metemma je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Ko vama daje pravo da vi koga gurate u fildzan? Ekstremiste koji bi da se prošire na tuđe teritorije? Pa za to ti ne treba pravo, to ti je ljudska i civilizacijska dužnost. Citat: Još jednom spomenite ovdje ovdje odbranu Srba, slobodarske ratove jebaću vam opet. Jednog dana ćeš shvatit da "jebat" i "lajat na internetu" nije isto. Ma šta xvideos tvrdio o tome. Citat: Ovakvo razmišljanje jednostavno ne ide sa odbrambenim ratom, sa borbom za svoje nego je jednostavno poremećeno, zločinačko razmišljanje, zlobno, Agresor je suzbijen. Ništa ni poremećeno ni zločinačko ni zlobno. Citat: što mi daje za pravo da vam jebem majku četničko-zločinačku svaki put kada bude potrebe za to i dok me moderatori ne banuju. Pravi Bušnjak, inače ti to nisi radio i nisi htio, ali eto, dušmani te natjeraše. Prije par dana smo i Nebulu natjerali nešto što nije htio. Citat: I ako ćete biti ovakvi onda vas treba jebavati na 101 način, svaki dan vam nabijati Srebrenicu i Vukovar i sve druge zločine što ste radili, i vratiti se i 50 godina i 100 godina nazad, i pizditi po svijetu, što diplomatijom što drugim načinima. Da, i to sad ne radite, ali moraćete ako vas natjeramo. Citat: Niste vi sjebali samo Aliju, najmanje ste njega, zbog tih svojih gluposti i štiteći ko fol nekoga od Alije i ostataka Turaka sjebali ste milione života, uništili ljudima najbolje godine. Jebem vam mamu i za to. Baš sam nekulturan.
Nešto si nam horny danas. Opet kriviš nas za ludosti onoga ko je "žrtvovao mir za suverenitet", pa dobio qrac na oba bolja. Preko vaših leđa doduše. Ne daji sebi nekog značaja, da si ti koga natjerao na nešto ili slično. Inače sam miran, kulturan, ne volim ovakav način izražavanja ali na ovakve vaše gluposti što poserete na skoro svakoj temi to je jedini komentar.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:24 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Ne daji sebi nekog značaja, da si ti koga natjerao na nešto ili slično. Inače sam miran, kulturan, ne volim ovakav način izražavanja ali na ovakve vaše gluposti što poserete na skoro svakoj temi to je jedini komentar. Naravno da te nisam ja natjerao, "popizdio" si na Džonijev post. Ja samo malo potcrtavam tu hinjsku osobinu, inače si miran i kulturan, al eto, natjeralo te... a samo prije par dana ni Nebula nije htio, ali natjeralo ga...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:25 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: SDB je napisao/la: Na stranu gotska teorija, Historia Salonitana je jedan od najvažnijih povijesnih izvora o ranom hrvatskom srednjovjekovlju, zato ne lupaj napamet bez veze. ajde jel ne vidis da se malo salim, smesno mi je arhidjakon... Pa šala se nekako uvijek potrefi na jednu stranu. Kad ja, recimo, čujem protojerej ili arhimandrit, i meni dođe na smijeh, ali se suzdržim da ne naje...
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59942 Lokacija: DAZP HQ
|
DzoniBG je napisao/la: dudu je napisao/la: ko će s vama na kraj, vama ni povjesni izvori ne valjaju. Arhidjakon mi je prejebeno... to je takva titula...odzvanja... Toma Arhidjakon...ma idi u q Historia Salonitana je prvorazredni izvor za srednjovjekovnu povijest naših prostora (Dalmacije, Bosne). džiz. dobri Toma Arhiđakon: Citat: „To su bile granice kraljevstva njihova (Hrvata): od istoka Duvanjska (župa), gdje je bio grad Duvno... Od zapada Kranjska, prema moru do Stridona, koji je danas granica Dalmacije i Istre; od sjevera pak rijeka Dunav (i odatle) do mora Jadranskoga sa cijelom Primorskom i kneževinom Humom.“ inače Toma, iako Splićanin, nije bio Hrvat nego Roman, Dalmat.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
|
|
DzoniBG je napisao/la: volvoks je napisao/la: Deretić smo izvukli nakon što je Aga spomenuo Pilara...
Što se tiče gotske teorije, ona je objektivno glupost, ali se temelji na povijesnom dokumentu, Historia salonitana Tome Arhiđakona... Gospodin Tomislav Arhidjakon Ako je on rekao...dal treba ista tu dodati... Sada samo čekam da ne na srpskoj temi optužiš da sam neznalica
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:26 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
|
DzoniBG je napisao/la: SDB je napisao/la: Na stranu gotska teorija, Historia Salonitana je jedan od najvažnijih povijesnih izvora o ranom hrvatskom srednjovjekovlju, zato ne lupaj napamet bez veze. ajde jel ne vidis da se malo salim, smesno mi je arhidjakon... A šta je tu smješno ako nije tajna, znaš li ti šta to uopće znači
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:30 |
|
|
Srpska herojstva tokom vekova istakla su nas u prve redove svetske istorije i davala nam pravo građanstva među uglednim vojničkim nacijama. Srpska ljubav prema otadžbini, odanost prema slobodi i srpska herojsko-pesnička poezija privlačili su pažnju svetskih duhova od Napoleona do Getea, od Bajrona do Viktora Igoa. Čak i hladni Englezi gledali su u Srbima i Crnogorcima heroje dostojne Spartanaca. A Srbe novije istorije, inspirisali su mitovi njihove carske prošlosti Nemanjića i kosovska tragedija. Susedi koji su nas oduvek mrzeli činili su to pretežno iz zavisti, stremeći za našim istrebljenjem Po Herodotu svi Tračani, Skiti, Vendi, Tribali i Iliri su Srbi. Inače reč Tračani, nastala je u grčkom pogrešno zbog nemogućnosti izgovora suglasnika, što se odnosi na Rašane.
Aleksandar Veliki poklonio je srpskim plemenima mnogo zemlje u Srednjoj Evropi u znak zahvalnosti za ratne zasluge, nazivajući te nove zemljoposednike Panovi (gospodari). Smatrao ih je velikomoćnim i najčuvenijim narodom, koga je nazvao Slavan. Na samrti je izrazio želju da svi narodi od Jadranskog do Hladnog mora žive po zakonima "Slavnih". Tako je kažu, odlučio umirući pobednik u belom gradu Aleksandriji. Dr. Deretić navodi da je iza Aleksandra Velikog ostalo zapisano da je neki veliki vojskovođa, pre njega, preduzeo pohod sa Helmskog (Balkanskog) poluostrva iz Srbije na istok sve do Indije. Bilo je to nešto preko 2000 godina pre Hrista, a taj veliki vojskovođa zvao se Nino Belov, koji se u "Svetom pismu" spominje kao Nebrod. Cilj mu je bio Indija. Krenuli su iz današnjeg Niša, prešli Malu Aziju i stigli do Indije. Najstariji haldejski, asirski i misirski rukopisi i kameni spomenici ljudske civilizacije stari su oko sedam hiljada godina. Po njima najmanje toliko je stara i srpska istorija. U tim spomenicima spominje se ime Srbin, ali ne i Sloven. I "Kineski dvorski dnevnik", koji je neprekidno pisan od oko dve hiljadite godina pre Hrista, sadrži podatke da su tada Srbi živeli u azijskoj Sarmatiji i u zemljama iza Dona. Tada je srpski narod živeo na prostorima od Sibirije do italijanske Venecije. E ajde ove zajebite
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:31 |
|
|
Metemma je napisao/la: Naravno da te nisam ja natjerao, "popizdio" si na Džonijev post.
Ja samo malo potcrtavam tu hinjsku osobinu, inače si miran i kulturan, al eto, natjeralo te... a samo prije par dana ni Nebula nije htio, ali natjeralo ga...
Nemoj uopste da se obazires na njega... Kad se popickaju Srbi i Hrvati, onda okaci pesmu Oj meraka... odusevljavao se pljuvacinom one gasterice iz Beca, Seherka mu je imponovala, za poginule radnike RTS-a je dao neki odvratan komentar... Moze da psuje do sutra, podilaziti takvim likovima je najgora stvar...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:34 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Metemma je napisao/la: Naravno da te nisam ja natjerao, "popizdio" si na Džonijev post.
Ja samo malo potcrtavam tu hinjsku osobinu, inače si miran i kulturan, al eto, natjeralo te... a samo prije par dana ni Nebula nije htio, ali natjeralo ga...
Nemoj uopste da se obazires na njega... Kad se popickaju Srbi i Hrvati, onda okaci pesmu Oj meraka... odusevljavao se pljuvacinom one gasterice iz Beca, Seherka mu je imponovala, za poginule radnike RTS-a je dao neki odvratan komentar... Moze da psuje do sutra, podilaziti takvim likovima je najgora stvar... Pa ti mu se tri dana kasnije redovno obratiš poluprijateljski, kao i mnogima radi kojih si rekao da nećeš više pisati ovdje.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:35 |
|
|
SDB je napisao/la: Pa šala se nekako uvijek potrefi na jednu stranu. Kad ja, recimo, čujem protojerej ili arhimandrit, i meni dođe na smijeh, ali se suzdržim da ne naje... Sad kenjas...jel se ismejavam sa onim nasim politicarima na temi o Srbiji... Ko da je to sad nesto...pa imamo mi djakone u crkvi, tako ih i zovemo...nije da prvi put cujem tu rec...koristimo i arhi...arhiepiskop...ali spoj Tome i arhidjakona mi zvuci jebeno... Sta ste digli buku, sala mala...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:35 |
|
|
Veći dio postova je bez veze s temom. No, u onom što jest tema, ne samo da nema slaganja- što i nije nešto- nego nema ni priznavanja očitih činjenica. Postoji nešto što je jasno i bez dvojbe, a također dvojbene teze. Nedvojbeno je: 1. u Bosni je bilo katoličkih samostana u velikoj mjeri, dok srpskih manastira nije bilo u pravoj Bosni, nego samo oko Drine. To kaže i V. Ćorović: http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija ... ost_l.htmlBosna i Hercegovina, na čitavom svom području, nemaju ni onoliko pravoslavnih manastira koliko ih ima sam Novi Pazar; a nijednog koji bi se približno mogao meriti sa Studenicom, Sopoćanima, Žičom ili Dečanima. U samoj Bosni, koliko danas znamo, sve do XIV veka nije bilo nijednog pravoslavnog episkopa, a takozvana dabarska episkopija, koju je osnovao Sv. Sava i koja je posle postala bosanska, pripadala je tada raškoj, a ne bosanskoj državi. U Humu, međutim, bio je pravoslavni episkop najpre u Stonu, posle u Petrovu Manastiru na Limu, a od XVI veka u Trebinjskom Manastiru. Od humskih i travunskih manastira, koji su danas u Hercegovini, jedina je Zavala, koja, po mom mišljenju, nije mlađa od XIV veka; trebinjski Sv. Stevan nije danas očuvan ni u ruševinama; a svi ostali: Trebinjski manastir (Tvrdoš), Žitomišljić, Duži i Dobrićevo potiču iz XVI ili iz još docnijih stoleća. U Bosni, isto tako; sigurno je samo za Dobrun da je iz XIV veka; svi ostali manastiri ili su, u najboljem slučaju, iz XV stoleća (Papraća, Rmanj) ili su još kasniji (Lomnica, Ozren, Vozuća, Tamna, Gostović, Moštanica, Gomionica, Liplje i Krupa). Još 1516. pisao je pop Vuk u Sarajevu, kako je „pravoslavne vere hrišćanske u ovoj zemlji velika oskudica, tako da se ništa ne nalazi". Pojava je lako razumljiva. Gonjena i od vlasti i od katoličkih sveštenika, pravoslavna crkva nije mogla da se nesmetano razvija, naročito ne s bogomoljama koje bi upadale u oči i bile dokaz snage „šizmatika". Pravoslavni elemenat ispovedao je svoju veru krijući ili u vrlo skromnim, danas propalim hramovima. Da se u takvim prilikama nije mogla razviti u Bosni pravoslavna književnost slična onoj u Srbiji, gde su manastiri bili prava književna središta, razume se samo po sebi. Kad se počne javljati širi književni interes biće to u vezi sa širenjem uticaja pećske patrijaršije, posle pada bosanske države, i onda, kad ljudi iz bosansko-hercegovačkih manastira dođu u mogućnost da tešnje opšte i sarađuju sa svojim drugovima iz ostalih manastira. 2. govoriti da su katolici i Hrvati u Bosni, u tom dobu, nešto bitno različito-smješno je. Točno je jedino da ondašnji katolici nisu imali razvijenu hrvatsku nacionalnu svijest, no da su bili većinom hrvatskog etničkoga korijena, kao Slavonci. Opseisivna potraga za imenom Hrvat besmislena je, kad sami Hrvati zovu, n.pr. na latinskom, svoj jezik slavenski (Tomsilav, Krešimir) i slavonski (Krešimir). Također-a to je ono što hrvatski sudionici teško priznaju, a ako da, onda preko volje- katolici u BH u 15. st. nisu etno-politički Hrvati, ali su nešto blisko, jer se identificiraj us hrvatstvom čim prijeđu granicu, i u stalnom su strujanju. Nije bez veze to što je kulturni život katoličkih Bošnjana uvijek "uvezan" sa Splitom, Šibenikom, Dubrovnikom, Đakovom, Našicama... Jedino je život muslimanskih Bošnjana Filipovića nedvojbeno povezan sa Zagrebom: http://www.rodoslov.ba/pages/view_zavicaj_news/189 3. samostani su u Bosni (i Hercegovini) uništeni svi, tako da je u njima propalo mnoštvo materijala (osim same gradnje) koji bi bili od neprocjenjive vrijednosti za povijest Bosne. Pitanje je što bi uopće znali o Bosni da su, recimo, Turci 1600 osvojili i zapalili Dubrovnik. I za kraj, ono što sam davno rekao- pa nioje bez vraga to što su jedino Hrvati i HVO imali postrojbe u prošlom ratu koje su nosile imena -ne samo Tomslava i Jelačića- nego i Tvrtka, Kulina, Hrvoja Vukčića, Stjepana Tomaševića ... Nešto se ne sjećam sličnih pojava kod ostala dva konstitutivna naroda
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:38 |
|
|
Ne bih se htio igrati policajca, pa se radije držite teme- o identitetu stare Bosne (i Huma) i baštini u sjećanju i identitietu sadašnjih naroda.
Teme o tom tko se više borio s Turcima ili tko je bio samostalniji u ovom ili onom periodu- samo su odvlačenje s glavne teme rasprave.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59942 Lokacija: DAZP HQ
|
Hroboatos, jel razlikuješ povijest Huma od povijesti Bosne ili to podvodiš pod jedno? ako razlikuješ, što možeš reći o Humu na ovu temu?
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:44 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Ne bih se htio igrati policajca, pa se radije držite teme- o identitetu stare Bosne (i Huma) i baštini u sjećanju i identitietu sadašnjih naroda.
Teme o tom tko se više borio s Turcima ili tko je bio samostalniji u ovom ili onom periodu- samo su odvlačenje s glavne teme rasprave. Stare Bosne u ondasnjim granicama (dakle Kulinova ili'bana Stjepana) ili podrucja koje Bosna danas zauzima? Mislim da o nekim dijelovima uopce nema smisla govoriti isuvise jer je pripadalo hrvatskom pa i hrvatsko-ugarskom kraljevstvu cijeli period do turske okupacije .. Da se skoncentriramo na podrucje istocno od Vrbasa ili??
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:48 |
|
|
A vidim raširila se priča , svaka čast , ali žao mi je niko nijednog agrumenta već samo prepucavanja i omalovažavanje drugoga. Nego ajmo mi videti analogiju koju je ovde Hroboje začetnik teme postavio i još neki "stručnjaci" sa teme. Prvo , vrli momci kažu da u srednjovekovnoj Bosni nijee bilo pravoslavnih crkava i samim time su tamo živeli Hrvati jer eto katolička crkva je tome dokaz. OK , evo da priznam čak ovakvu totlanu nebulozu , ali problem nastaje kasnije saovim trućanjem. I dolaze braća Turci koji osvajaju Bosnu i odsecaju glavu kralju Tomaševiću , a uplakani i verni hrvatski katolički puk je toliko voleo svoju državu i svoju hrvatsko-bosansku tradiciju da je odmah od velike tuge dobio kolektivnu amnezuju , i od nje se nije oporavio do početka 20.veka. I šta se dešava?! , sa Turcima dolazi jedan potpuno strani istočnjački narod,koji govori potpuno nepoznatim jezikom i ima kulturu koja je potpuno nepoznata svakom mučeniku katoliku koji je preostao. Međutim iz nekih čudnih razloga katolički puk koji u to vreme bolovao od jakog i hroničnog oblika amnezije prihvata narodnu epiku tog jednog nadasve stranog naroda koji govori stranim jezikom i ima stranu kulturu i još je došao na njihovu hrvatsko-bosansku zemlju za jedno sa osvajačem , e to izgleda samo sveci sa nebesa mogu objasniti. I pošto katolički puk sa amenzijom bez obzira što je poprimio narodnu epiku jednog stranog naroda koji govori stranim jezikom on je suštinski znao da narodna epika nije ključna i uopšte važna za nacionalno očuvanje koje btw još nisu otkrili već kako kaže Hrobi i Bobovac "ljudi od pera" a ne narod , jer naravno ljudi od pera ne dolaze iz naroda već iz središta zemlje ili iz Zanzibara. Ali jednog dana u dolaskom modernog doba pronađen je lek protiv amenzije i sad katolički puk konačno se prisetio da je zapravo hrvatski , a da je obezglavljeni kralj njihov kralj kojeg su oni neizmerno voleli zajedno sa kraljicom Katarinom , ali jbg teška bolest zvana amnezija je učinila svoje ali posle uspešnog lečenja ne treba im se to zameriti. Međutim taj moderni lek protiv amnezije je imao nus-pojave tj.amnezija i zaborav se pojavio u drugim segmentima mozga katolika iz BiH , oni su odjednom počeli kolektivno da zaboravljaju onu epiku koju su dobili od jednog stranog naroda koji govori stranim jezikom i koji je došao u Bosnu sa Turcima osvajačima. Borba sa tim nus-pojavama još traje i čisto sumnjam da će se ikada izlečiti , ali sticajem okolnosti tu živi još uvek onaj strani narod koji govori strani jezik i koji je doša osa osvajačima Turcima da ih podseti da su preuzeli njihovu epiku , jer taj strani narod znan kao i Srbi se brinu za zdravlje svojih katoličkih hravtskih komšija i nije fer da im se ne pomogne u bolesti zvanoj amnezija koju su ovaj put dobili kao nus-pojavu kad su se izlečili od prve amnezije.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:50 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Ne bih se htio igrati policajca, pa se radije držite teme- o identitetu stare Bosne (i Huma) i baštini u sjećanju i identitietu sadašnjih naroda.
Teme o tom tko se više borio s Turcima ili tko je bio samostalniji u ovom ili onom periodu- samo su odvlačenje s glavne teme rasprave. Stare Bosne u ondasnjim granicama (dakle Kulinova ili'bana Stjepana) ili podrucja koje Bosna danas zauzima? Mislim da o nekim dijelovima uopce nema smisla govoriti isuvise jer je pripadalo hrvatskom pa i hrvatsko-ugarskom kraljevstvu cijeli period do turske okupacije .. Da se skoncentriramo na podrucje istocno od Vrbasa ili?? Možda je najbolje sadašnja BH, uz razjašnjenja o nekim rubnim krajevima koja su povremeno bila u sastavu te drževe. Naravno, nema smisla raspisivati o Splitu ili Prijepolju... Izbrisao sam dio tekstova -a mogao bih i još,. jer je bar 40% bez ikakve veze s temom.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:52 |
|
|
dudu je napisao/la: Hroboatos, jel razlikuješ povijest Huma od povijesti Bosne ili to podvodiš pod jedno? ako razlikuješ, što možeš reći o Humu na ovu temu? Mislio sam i na Hum, iako nisam pisao zbog nezgrapnosti u naslovu. Ionako se govori o staroj bosanskoj državi, a u tituli je vrlo brzo i Hum i sl. Dakle, ono što je bila ta zemlja do 1463., pa što se zbivalo kasnije, kroz 100, 200 godina i sl.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:58 |
|
|
Evo, za vojne povjesničare- koji su nazivi hrvatskih, srpskih i bošnjačko-muslimanskih postrojbi u ratu 1991-1995. bili po imenima iz predturske povijesti sadašnje BH ? Da vidimo ćitabu
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 15:59 |
|
|
A vidim raširila se priča , svaka čast , ali žao mi je niko nijednog agrumenta već samo prepucavanja i omalovažavanje drugoga. Nego ajmo mi videti analogiju koju je ovde Hroboje začetnik teme postavio i još neki "stručnjaci" sa teme. Prvo , vrli momci kažu da u srednjovekovnoj Bosni nijee bilo pravoslavnih crkava i samim time su tamo živeli Hrvati jer eto katolička crkva je tome dokaz.Eto bili su Srbi katolicke vjere tako je spiceno u vase glave OK , evo da priznam čak ovakvu totlanu nebulozu , ali problem nastaje kasnije saovim trućanjem.Koji si ti kura.. faktor da imas sta priznavat I dolaze braća Turci koji osvajaju Bosnu i odsecaju glavu kralju Tomaševiću , a uplakani i verni hrvatski katolički puk je toliko voleo svoju državu i svoju hrvatsko-bosansku tradiciju da je odmah od velike tuge dobio kolektivnu amnezuju , i od nje se nije oporavio do početka 20.veka.Jebi ga nisu ih Turci i sluge Servi na popisima stanovnistva upisali kako treba I šta se dešava?! , sa Turcima dolazi jedan potpuno strani istočnjački narod,koji govori potpuno nepoznatim jezikom i ima kulturu koja je potpuno nepoznata svakom mučeniku katoliku koji je preostao.Tocno, Vlasi su imali svoj jezik. Međutim iz nekih čudnih razloga katolički puk koji u to vreme bolovao od jakog i hroničnog oblika amnezije prihvata narodnu epiku tog jednog nadasve stranog naroda koji govori stranim jezikom i ima stranu kulturu i još je došao na njihovu hrvatsko-bosansku zemlju za jedno sa osvajačem , e to izgleda samo sveci sa nebesa mogu objasniti.Nisu mogli nista prihvatit jerbo su ih turci potjerali I pošto katolički puk sa amenzijom bez obzira što je poprimio narodnu epiku jednog stranog naroda koji govori stranim jezikom on je suštinski znao da narodna epika nije ključna i uopšte važna za nacionalno očuvanje koje btw još nisu otkrili već kako kaže Hrobi i Bobovac "ljudi od pera" a ne narod , jer naravno ljudi od pera ne dolaze iz naroda već iz središta zemlje ili iz Zanzibara.Koju epiku jebala te ona u glavu.. Tri prsta u pakas jel? Ali jednog dana u dolaskom modernog doba pronađen je lek protiv amenzije i sad katolički puk konačno se prisetio da je zapravo hrvatski , a da je obezglavljeni kralj njihov kralj kojeg su oni neizmerno voleli zajedno sa kraljicom Katarinom , ali jbg teška bolest zvana amnezija je učinila svoje ali posle uspešnog lečenja ne treba im se to zameriti.Ali jednog dana shvatismo da su sve oko nas u stvari Srbi. I ne samo svi oko nas vec i mi sami Međutim taj moderni lek protiv amnezije je imao nus-pojave tj.amnezija i zaborav se pojavio u drugim segmentima mozga katolika iz BiH , oni su odjednom počeli kolektivno da zaboravljaju onu epiku koju su dobili od jednog stranog naroda koji govori stranim jezikom i koji je došao u Bosnu sa Turcima osvajačima.Opet sa tri prsta u pakashu, to je srpska epika Borba sa tim nus-pojavama još traje i čisto sumnjam da će se ikada izlečiti , ali sticajem okolnosti tu živi još uvek onaj strani narod koji govori strani jezik i koji je doša osa osvajačima Turcima da ih podseti da su preuzeli njihovu epiku , jer taj strani narod znan kao i Srbi se brinu za zdravlje svojih katoličkih hravtskih komšija i nije fer da im se ne pomogne u bolesti zvanoj amnezija koju su ovaj put dobili kao nus-pojavu kad su se izlečili od prve amnezije. Mogao bi ti komotno sa onim Kurcadzijama. Humor za debile i zaostale u razvoju Tesko se pomirit s tim da su vas Turci po Bosni razbacali na Hrvatsko tle.. Jebi ga ako ti se ne svidja ti se drzi one vase "osam milenijuma srba" to je nesto za tebe i slicne
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 16:14 |
|
|
Evo Jole pa uzivaj.. To su tvoji Ogranak Srba koji se doselio na Balkan pre tri do četiri hiljade godina, o kojima su pisali grčki i rimski istoričari, su direktni praoci danasnjih Srba. Taj ogranak dospeo je čak do Španije i severnih obala Afrike. O tim seobama zapise su ostavili Čeh Pulkova i Enije Silvije, koji navodi seobe Srba u vreme postojanja kule Vavilonske.
|
|
Vrh |
|
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 16:17 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: Meni nikada nije bilo jasno zašto su srbi kod Nikopolja ratovali sa Turcima protiv krščanske koalicije sa zapada?? i što je još ironičnije stefan lazarević je proglašen svecem srpske pravoslavne crkve.....valjda kao nagradu za vjerno služenje sultana Bajazita Teska odluka u teskoj situaciji.Mozda pogresna mozda ne.Vuk Brankovic je odbio da ratuje za Turke. Sve u svemu, u periodu neposredno nakon kosovske bitke, kada je Srbija prebacila svu vojsku prema Kosovu,sa sjevera su lesinarski napali Madjari i poceli otimati srpsku teritoriju. U takvoj situaciji trebalo je donijeti odluku sta dalje, a Bajazit je ponudio zastitu srpskih teritorija i autonomiju ukoliko stanu na njegovu stranu.Odluku je prema kazivanjima donijela knjeginja Milica. Zastita Srbije nije bila blagonaklono prihvacena na turskoj strani i cin je Bajazit stradao Stefan je morao spasavati glavu i vec za njegovog vremena sporazum se ponistava. Nesto kao pristupanje NATO-u i ratovanje za njih radi zastite drzave. To je i razlog ratovanja protiv koalicije na celu sa Madjarima koji su zauzeli dobar dio srpske teritorije nakon Kosovske bitke.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 16:19 |
|
|
joe enter je napisao/la: A vidim raširila se priča , svaka čast , ali žao mi je niko nijednog agrumenta već samo prepucavanja i omalovažavanje drugoga. Nego ajmo mi videti analogiju koju je ovde Hroboje začetnik teme postavio i još neki "stručnjaci" sa teme. Prvo , vrli momci kažu da u srednjovekovnoj Bosni nijee bilo pravoslavnih crkava i samim time su tamo živeli Hrvati jer eto katolička crkva je tome dokaz. OK , evo da priznam čak ovakvu totlanu nebulozu , ali problem nastaje kasnije saovim trućanjem. I dolaze braća Turci koji osvajaju Bosnu i odsecaju glavu kralju Tomaševiću , a uplakani i verni hrvatski katolički puk je toliko voleo svoju državu i svoju hrvatsko-bosansku tradiciju da je odmah od velike tuge dobio kolektivnu amnezuju , i od nje se nije oporavio do početka 20.veka. I šta se dešava?! , sa Turcima dolazi jedan potpuno strani istočnjački narod,koji govori potpuno nepoznatim jezikom i ima kulturu koja je potpuno nepoznata svakom mučeniku katoliku koji je preostao. Međutim iz nekih čudnih razloga katolički puk koji u to vreme bolovao od jakog i hroničnog oblika amnezije prihvata narodnu epiku tog jednog nadasve stranog naroda koji govori stranim jezikom i ima stranu kulturu i još je došao na njihovu hrvatsko-bosansku zemlju za jedno sa osvajačem , e to izgleda samo sveci sa nebesa mogu objasniti. I pošto katolički puk sa amenzijom bez obzira što je poprimio narodnu epiku jednog stranog naroda koji govori stranim jezikom on je suštinski znao da narodna epika nije ključna i uopšte važna za nacionalno očuvanje koje btw još nisu otkrili već kako kaže Hrobi i Bobovac "ljudi od pera" a ne narod , jer naravno ljudi od pera ne dolaze iz naroda već iz središta zemlje ili iz Zanzibara. Ali jednog dana u dolaskom modernog doba pronađen je lek protiv amenzije i sad katolički puk konačno se prisetio da je zapravo hrvatski , a da je obezglavljeni kralj njihov kralj kojeg su oni neizmerno voleli zajedno sa kraljicom Katarinom , ali jbg teška bolest zvana amnezija je učinila svoje ali posle uspešnog lečenja ne treba im se to zameriti. Međutim taj moderni lek protiv amnezije je imao nus-pojave tj.amnezija i zaborav se pojavio u drugim segmentima mozga katolika iz BiH , oni su odjednom počeli kolektivno da zaboravljaju onu epiku koju su dobili od jednog stranog naroda koji govori stranim jezikom i koji je došao u Bosnu sa Turcima osvajačima. Borba sa tim nus-pojavama još traje i čisto sumnjam da će se ikada izlečiti , ali sticajem okolnosti tu živi još uvek onaj strani narod koji govori strani jezik i koji je doša osa osvajačima Turcima da ih podseti da su preuzeli njihovu epiku , jer taj strani narod znan kao i Srbi se brinu za zdravlje svojih katoličkih hravtskih komšija i nije fer da im se ne pomogne u bolesti zvanoj amnezija koju su ovaj put dobili kao nus-pojavu kad su se izlečili od prve amnezije. Na stil razmišljanja iznesen u gornjem postu odgovoreno je ovdje: mcp.php?i=main&mode=post_details&f=5&p=544606Ako to sugovornik ne može razumijeti, njegov problem.
|
|
Vrh |
|
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 16:21 |
|
|
Citat: „To su bile granice kraljevstva njihova (Hrvata): od istoka Duvanjska (župa), gdje je bio grad Duvno... Od zapada Kranjska, prema moru do Stridona, koji je danas granica Dalmacije i Istre; od sjevera pak rijeka Dunav (i odatle) do mora Jadranskoga sa cijelom Primorskom i kneževinom Humom.“ Ovo je sigurno falsifikovani citat jer niko ne zna gdje je bio Stridon. Jedna od najjacih teorija je da je bio na podrucju danasnjeg Bosanskog Grahova, sto je tehnicki na izvoru Cetine.(sa druge strane Dinare0
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada Postano: 02 sij 2013, 16:24 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Veći dio postova je bez veze s temom. No, u onom što jest tema, ne samo da nema slaganja- što i nije nešto- nego nema ni priznavanja očitih činjenica. Postoji nešto što je jasno i bez dvojbe, a također dvojbene teze.
Nedvojbeno je:
1. u Bosni je bilo katoličkih samostana u velikoj mjeri, dok srpskih manastira nije bilo u pravoj Bosni, nego samo oko Drine. Što je značajno pod uslovom da Srbe svodimo na pravoslavce. Citat: 2. govoriti da su katolici i Hrvati u Bosni, u tom dobu, nešto bitno različito-smješno je. Točno je jedino da ondašnji katolici nisu imali razvijenu hrvatsku nacionalnu svijest, no da su bili većinom hrvatskog etničkoga korijena, kao Slavonci. Opseisivna potraga za imenom Hrvat besmislena je, kad sami Hrvati zovu, n.pr. na latinskom, svoj jezik slavenski (Tomsilav, Krešimir) i slavonski (Krešimir). Nije problem u nepominjanju imena, mada je sumnjivo kad Mavro Orbin o Hrvatskoj govori kao o nepoznatoj dalekoj zemlji kojoj posveti stranu i po. Problem je da li su ti katolici stvarno bili hrvatskog korijena. Ili recimo, da li postoji neki događaj u Bosni koji je istočno i zapadno hrišćanstvo širio isključivo po etničkim ili plemenskim linijama. Rim je bježao od toga da katoliči Srbe, a pravoslavci nisu primali porijeklom Hrvate? Znamo i za recimo priču o Stefanu Nemanji i Svetom Savi, te maltene klackanju srpskog naroda između dvije verzije hrišćanstva. A ovamo, u Bosni u katolike nisu primali nikog ko nije hrvatskog etničkog porijekla? Citat: Također-a to je ono što hrvatski sudionici teško priznaju, a ako da, onda preko volje- katolici u BH u 15. st. nisu etno-politički Hrvati, ali su nešto blisko, jer se identificiraj us hrvatstvom čim prijeđu granicu, i u stalnom su strujanju. Nije bez veze to što je kulturni život katoličkih Bošnjana uvijek "uvezan" sa Splitom, Šibenikom, Dubrovnikom, Đakovom, Našicama... Lakoća asimilacije između različitih slovenskih plemena nije nikakav poseban argument, pa asimilirali su se i Vlasi i Cincari u Srbe pod turskom okupacijom! I ta uvezanost sa katoličkim centrima može svakako da se objasni. Npr. da su ti centri bili centri nametanja katoličanstva od strane Rima i Ugara. Bosanski biskup koji nema sjedište u Bosni... kao recimo biskup Venecuele koji djeluje iz Španije... Ćorović: "Ne treba nikad smetnuti s uma da su katoličku propagandu u Bosni i Hercegovini vršili gotovo redovno strani ljudi, poverenici papske kurije i mađarskog dvora i da su njihove inkvizicije i progoni trajali do pred sam pad Bosne. Prvi inkvizitor protiv bana Kulina beše stranac Ivan de Kazamaris; Ninosavljev biskup postao je dominikanac Johan fon Vildeshauzen, nesumnjiv Nemac; mađarski biskupi na početku XIV veka propovedaju krstaški rat u Bosni i pomažu ga; prvi franjevački vikar u Bosni bio je fra Peregrin Saksonac; biskup kralja Tvrtka, koji je očigledno radio protiv njega, a za korist svojih sunarodnika, beše Mađar Petar Šikloši. Sličnih primera ima više. Ali i iz ovog izlazi jasno i čisto jedno. Ti tuđinci, nesumnjivo dobri katolici, dolazili su među narod u Bosni sa nama, na žalost, docnije od Austrije dobro poznatom, nadmenom pozom prosvetitelja i, znajući da imaju za sobom autoritet Mađarske i državne vlasti, nagonili su ljude u novu veru više silom, nego razlogom. "
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|