aleksije radicevic je napisao/la:
Ima li u tim delima nekakvih informacija o odnosu hrvatskih pokrajina sa centrom hrvatstva?
Mislim konkretno na narativ po kojem je srednjevekovna Bosna zapravo hrvatska pokrajina, i da su Kotromanici - Hrvati!
E da li su ti "Hrvati srednjevekovne Bosne" komunicirali sa centrom svog naroda koji je bio gde? U Kninu ili Zagrebu? Takva korespondencija bi bila prirodna. To bi bila neka manifestacija hrvatstva tog naroda.
S druge strane, postoji korespondencija Bosne sa centrima srpskog naroda. Jedan takav primer je ucesce bosanskih velikasa u Kosovskom boju. Drugi primer je Tvrtkovo krunisanje i titula.
I druge srpske zemlje u tom srednjevekovnom periodu imaju zivu interakciju izmedju sebe.
Za Dubrovnik, isto pitanje.
Kosovski boj ti je nesta na sta je hrvatski kralj koji je tada mađar pozvao svoje vazale(kotromanice,horvate,hrvatinice).Znaci to je kampanja u duhu katolickog krizarstva pa križarski redovi iz hrvatske(ivanovci mislim) su tu bojevali.
Ivaniš Horvat je tu bio ili neki njegov predstavnik a mislim da i netko od hrvatinca je imao odjeljak vojske.
E sad na ozbiljno pitanje.DA postoji sve :)
Kotromanica u vašim rodoslovima nema,njegovog novca u srbiji nema,nema niti jedna rezidencija u srbiji koja je u posjedu tvrtkovom

Gdje se nalaze tvrtkovi golduni? pa di su stipana našega zlatnici :(
E prika malo južnije su kao i rezidencije.Tvrtko je imo 9 a evo i slovima :) DEVET rezidencija u hrvatskoj i dubrovniku za koje znamo.
Novac je dole troišo šta znaci da je doli bilo njegovog utjecaja.U srbiji ga nisu prihvatili a baka nemanjicka ih nije zanimala(mislim očito to nikoga nije impresioniralo).Kotromanici su tu također u rodoslovima lokalnog plemstva.
Kotromanici su TITE,oni negrade hrvatsku a niti srbiju,švercaju si titulu kralj raške a kasnije i kralj hrvatske ali oni se identificiraju bosnjani jer sam su tamo čvrsti,taj identitet im politicki najviše odgovara.Znači oni jesu bosanci ali mi kažemo hrvati u etničkom smislu jer su govorili exkluzivnim hrvatskim jezikom :)
Korespondencija

Šališ se?
Pa dokument koji se smatra pocetkom bos države-kučinova povelja je dokument kao i svi drugi medjuhrvatski ugovori između hrvatskih gradova i dubrovnika.
Supetarski kartular ti je zakonik hrvatskog kraljevstva,prema njemu se u hrvatskoj bira kralja u slucaju da prestolonasljednik nema potomka na način da se skupe hrvatski banovi pa nabraja: ban hrvatske,bosne,dalmacije,slavonije..., te oni onda imaju birati novog kralja.
Bosna je crkvenohijerarhijski pod hrvatskom a to je tada nerazdvojno od drzave.

Mislim neznam šta očeš više?
Ovakav slucaj da zemljica ima za najvecu instancu vlasti "bana" a koji je unikatna titula hrvata a cak i spada pod njenu crkvenu jurizdikciju te stanovnistvo ima identican jezik i pismo je zavidan primjer kulturoloških obilježja sto se tice srednjeg vijeka.
Ajde vi srbi mi pokažite zemlju koja je pod vašom crkvenom jurisdikcijom,koja ima novac kovan u srbiji,govor torlački ili sto god vaš srednjovjekovni govor jest i još da se njeni plemici spominju u vašim rodoslovima?