HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 sij 2025, 00:45.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 254 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines
PostPostano: 21 lis 2012, 01:29 

Metemma je napisao/la:
U kom zecu leži grm, reći će nam Zorica Marković:

http://www.youtube.com/watch?v=X1OdnKVMCRs

:palacgore2

I šta je to znao reć rahmetli Staniša Stošić

:zubati

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 01:31 

volvoks je napisao/la:
Bugarska je prvotno bila ruska ispostava na balkanu, a srbija austrijska...
Zanimljivo je da su turci na kraju sa svima bili saveznici :zubati

Pojednostavljuješ, ali bilo je perioda kad je Srbija bila bliža Osterrajhu nego Bugarska. Mislim, Bugarsku su Rusi (i Srbi :zubati) direktno oslobodili od Turske, kud ćeš više.

Ali tadašnji balkanski političari mogu samo da nam budu uzor, kako su dobro plivali u interesima velikih sila i borili se za svoje.

Današnji su velikim silama samo podguzne muve.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 01:37 

ZlatkoZG je napisao/la:
Metemma je napisao/la:
U kom zecu leži grm, reći će nam Zorica Marković:

http://www.youtube.com/watch?v=X1OdnKVMCRs

:palacgore2

I šta je to znao reć rahmetli Staniša Stošić

http://www.youtube.com/watch?v=R4LJgy3Lcr4

:zubati

Ne vraćaj me u te gazimestanske dane, ionako nikad iz njih nisam izašao :zubati

http://www.youtube.com/watch?v=MB_2gwQ63qM

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 01:54 

Metemma je napisao/la:

Met, ti si starija generacija, secas se dobro...

Kako je bilo u Rajvosa kad se pojavio Sloba... jel su ga Srbi odmah prihvatili, ili nije imao neku podrsku... kako su reagovali obicni ljudi...

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 02:13 

DzoniBG je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

Met, ti si starija generacija, secas se dobro...

Kako je bilo u Rajvosa kad se pojavio Sloba... jel su ga Srbi odmah prihvatili, ili nije imao neku podrsku... kako su reagovali obicni ljudi...

Nisam baš toliko, zafrkavam se malo.

Sjećam se jedne kafanske pjesme, ide otprilike "Hoćemo li onu staru o Milošu i Lazaru, hoćemo li onu novu, o Milošu i Kosovu"... nikako mi nije ušlo u glavu kako je i zašto ta nova, dok nisam skontao da ovaj novi Miloš nije onaj stari :)

Zavisi od osobe do osobe, znam i ljude koji su o njemu pjevali, znam i one koji su odmah rekli da nije dobro to što on radi, a pri tom ne mislim na jugokomuniste, već na solidne Srbe realiste.

I kod bosanskih Srba si imao silne podjele, možda ne političke ali više "političko kulturološke", prvo bih rekao na komunjare izdajnike i ostale, a ove ostale si mogao da dijeliš na srbokomuniste, četnike, Srbe sa naglašenom regionalnom pripadnošću (tipa mi smo Bosanci, ne zanimaju nas Srbijanci, ali bez ove današnje umobolne konotacije)... za likove sa četničkim backgroundom nije bilo dileme da je Milošević ipak samo komunjara, čitao se "Nož", slavio se Vuk... :zubati

Zavisi i ko je šta mislio o problemima SFRJ, republikama, Kosovu... za nas koji smo tek tada počinjali da pratimo vijesti, bio je faca, neko ko je sivim papcima od bosanskih komunjara išao na živce, guzio je Šuvara, muslimani ga nisu voljeli, koketirao je s nacionalizmom, Kosovo majka svih tema... kako da ti ne bude simpatičan, bio je nešto ko Džejms Din :zubati

Bio je i neki slučaj u Foči, kad je vozač nekog autobusa okačio Slobinu sliku, pa muslimani protestvovali, nisu htjeli da se voze... kad se sve podvuče, rekao bih da je običnom narodu dobro legao, kako i ne bi kad si kod sarajevskih taksista odjednom počeo umjesto tablice "SLOBODAN" počeo da vidiš tablice "NEZAUZET"... osim te komuno-četničke podjele nismo se puno upuštali u unutarsrbijanske probleme, mi smo mislili da je Slobo to rješenje koje su Beograđani valjda vidjeli u opoziciji... nije tu bilo neke zle namjere, jednostavno bilo nam je daleko sve to, tad si imao dva kanala, TV SA nije ni izvještavala nešto posebno o svemu tome, a ajd ti sad čitaj razne NINove i jade pa tabiri... mi smo se furali na sabornost, takve okolnosti bile. Čak i posle svega što je radio prema RS, Slobo i dan danas ima taj neki respekt kod bosanskih Srba, čak i kod sarajevskih koje je prodao a da nije ni trepnuo... bio je dovoljno daleko da ga ne ukaljaju puno, a Karadžić i lopovluk njegovih likova je bio blizu...

LJudi su počinjali da umjesto "Oslobođenja" kupuju "Politiku Ekspres", uzmeš je tako od amidže, a ono ni tv programa ni repertoara bioskopa ni vijesti iz Sarajeva... kontaš, kakvi su ovo jadi, al eto :zubati

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 02:35 

Metemma je napisao/la:

Nisam baš toliko, zafrkavam se malo.

Sjećam se jedne kafanske pjesme, ide otprilike "Hoćemo li onu staru o Milošu i Lazaru, hoćemo li onu novu, o Milošu i Kosovu"... nikako mi nije ušlo u glavu kako je i zašto ta nova, dok nisam skontao da ovaj novi Miloš nije onaj stari :)

Zavisi od osobe do osobe, znam i ljude koji su o njemu pjevali, znam i one koji su odmah rekli da nije dobro to što on radi, a pri tom ne mislim na jugokomuniste, već na solidne Srbe realiste.

I kod bosanskih Srba si imao silne podjele, možda ne političke ali više "političko kulturološke", prvo bih rekao na komunjare izdajnike i ostale, a ove ostale si mogao da dijeliš na srbokomuniste, četnike, Srbe sa naglašenom regionalnom pripadnošću (tipa mi smo Bosanci, ne zanimaju nas Srbijanci, ali bez ove današnje umobolne konotacije)... za likove sa četničkim backgroundom nije bilo dileme da je Milošević ipak samo komunjara, čitao se "Nož", slavio se Vuk... :zubati

Zavisi i ko je šta mislio o problemima SFRJ, republikama, Kosovu... za nas koji smo tek tada počinjali da pratimo vijesti, bio je faca, neko ko je sivim papcima od bosanskih komunjara išao na živce, guzio je Šuvara, muslimani ga nisu voljeli, koketirao je s nacionalizmom, Kosovo majka svih tema... kako da ti ne bude simpatičan, bio je nešto ko Džejms Din :zubati

Bio je i neki slučaj u Foči, kad je vozač nekog autobusa okačio Slobinu sliku, pa muslimani protestvovali, nisu htjeli da se voze... kad se sve podvuče, rekao bih da je običnom narodu dobro legao, kako i ne bi kad si kod sarajevskih taksista odjednom počeo umjesto tablice "SLOBODAN" počeo da vidiš tablice "NEZAUZET"... osim te komuno-četničke podjele nismo se puno upuštali u unutarsrbijanske probleme, mi smo mislili da je Slobo to rješenje koje su Beograđani valjda vidjeli u opoziciji... nije tu bilo neke zle namjere, jednostavno bilo nam je daleko sve to, tad si imao dva kanala, TV SA nije ni izvještavala nešto posebno o svemu tome, a ajd ti sad čitaj razne NINove i jade pa tabiri... mi smo se furali na sabornost, takve okolnosti bile. Čak i posle svega što je radio prema RS, Slobo i dan danas ima taj neki respekt kod bosanskih Srba, čak i kod sarajevskih koje je prodao a da nije ni trepnuo... bio je dovoljno daleko da ga ne ukaljaju puno, a Karadžić i lopovluk njegovih likova je bio blizu...

LJudi su počinjali da umjesto "Oslobođenja" kupuju "Politiku Ekspres", uzmeš je tako od amidže, a ono ni tv programa ni repertoara bioskopa ni vijesti iz Sarajeva... kontaš, kakvi su ovo jadi, al eto :zubati

Postujem iscrpan izvestaj "sa fronta" :wink

Secam se, imao sam nepunih 7 godina, stari grundingov tv u dnevnoj sobi, Sloba u Kosovu Polju 1987... moji matorci koji su uvek prezirali komuniste, videli su u Slobi Nesto... znalo se da je dete partije, ali otvorio je taj ventil dugo vremena suzbijanog srpskog nacionalizma, i tad je vec bilo gotovo...

Kucala je podsvest da mozda to nije dobro, ali u to vreme kao da je neko otvorio vrata i prozore od kazamata... osecali smo tih par godina da smo nepobedivi...

Hladjenje je doslo vec 90-te, moji nikad nisu glasali za njega...dok je posle 9.marta.1991 totalno odjeban...

Danas je obicaj mnogih da to sve zaboravljaju, da se hvale da nikad nisu bili za Slobu... al to je laz, Sloba je bio izrod samo za okorele komuniste, i autonomase u Vojvodini... za vecinu Srba on je bio prava mera...

Ja ga danas gledam kao nasu sopstvenu zabludu, ne mogu sad da ga mrzim, dosta nam je zla naneo, pogotovo vama u BiH, i Srbima u Hrvatskoj... al ostaje u glavi taj ludi zanos iz 1987-1988... kao prvi ubod heroinom, koji narkosi pamte kao nesto opasno dobro :zubati

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 02:58 

DzoniBG je napisao/la:

Postujem iscrpan izvestaj "sa fronta" :wink

Secam se, imao sam nepunih 7 godina, stari grundingov tv u dnevnoj sobi, Sloba u Kosovu Polju 1987... moji matorci koji su uvek prezirali komuniste, videli su u Slobi Nesto... znalo se da je dete partije, ali otvorio je taj ventil dugo vremena suzbijanog srpskog nacionalizma, i tad je vec bilo gotovo...

Vidiš ,kod mene su komunisti zatvarali ljude zboga Slava u crnja vremena, sam Bog zna koliko je očev stric proveo u zatvoru/pritvoru zbog pjevanja nepoćudnih pjesama (doduše čovjek je svirač ,na repertoaru su se nalazile i hrvatske pjesmice za pravu mjeru $$ :zubati ) , ali to ima svoju cijenu u vidu gospodarskog zapostavljanja ,iako je riječ o partizanskim selima ali nikad komunističkim, Karađorđevići su se uvukli u srce , išlo se u Beograd , navijalo 100% za Zvezdu...

Ali tokom rata su se pokazali mnogo pragmatičnijim ,nisu imali taj poriv da dokazuju srpstvo pa su donosili racionalne odluke , 91/92 su bili naoružani do zuba ali HDZ je tolerirao to kao pravo na samoobranu jer im nije bilo u interesu da se na teritoriju pod hrvatskom kontrolom dese zločini, 93` šalju vojnike za svaki slučaj. Većina ljudi je na kraju otišla ,ali to je bilo gospodski u odnosu na one kolone iz 95.

Moja poanta je da je nacionalizam poput alkohola, što ga više popiješ....

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 03:00 

BBC je napisao/la:
ZlatkoZG je napisao/la:
http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=2705_96260676_003.jpg

Vojska u vremenu srpsko-turskog rata 1877-78

Stavi cijelu fotografiju.

slika

Fenomenalna slika. Najsavremenije uniforme (za to doba), karakteristične frizure, vojničke kape, brade, brkovi, oficirsko držanje... Deluju kao vojnici Američkog građanskog rata, još samo da zasvira nešto ovako:

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 03:08 

ZlatkoZG je napisao/la:

Vidiš ,kod mene su komunisti zatvarali ljude zboga Slava u crnja vremena, sam Bog zna koliko je očev stric proveo u zatvoru/pritvoru zbog pjevanja nepoćudnih pjesama (doduše čovjek je svirač ,na repertoaru su se nalazile i hrvatske pjesmice za pravu mjeru $$ :zubati ) , ali to ima svoju cijenu u vidu gospodarskog zapostavljanja ,iako je riječ o partizanskim selima ali nikad komunističkim, Karađorđevići su se uvukli u srce , išlo se u Beograd , navijalo 100% za Zvezdu...

Ali tokom rata su se pokazali mnogo pragmatičnijim ,nisu imali taj poriv da dokazuju srpstvo pa su donosili racionalne odluke , 91/92 su bili naoružani do zuba ali HDZ je tolerirao to kao pravo na samoobranu jer im nije bilo u interesu da se na teritoriju pod hrvatskom kontrolom dese zločini, 93` šalju vojnike za svaki slučaj. Većina ljudi je na kraju otišla ,ali to je bilo gospodski u odnosu na one kolone iz 95.

Moja poanta je da je nacionalizam poput alkohola, što ga više popiješ....

Slazem se, jeben je nacionalizam u onako nedestilovanom obliku...

Neki ga ne probaju uopste, neki malo cugnu, neki dobro popiju pa stanu...a neki se upropaste... u ovom slucaju mnogi...

To je bio eksplozivan koktel osecanja superiornosti sa jedne strane, a sa druge strane straha sta donosi raspad zemlje... perfect storm... bilo je pribranih ljudi, ali nije ih bilo na mestima odlucivanja... i da ih je bilo, tesko je to bilo iskontrolisati... ali vodjstvo je to jos i zalivalo, jer samo tako mozes narod da spremis za rat...

To sve ne znaci da srpska strana nema argumentaciju za svoje postupke u mnogim stvarima... treba naci jako preciznu meru pa odvojiti legitimne srpske pozicije i interese, i sve ono nakaradno sto se proslepalo uz to...

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 03:29 

DzoniBG je napisao/la:

Slazem se, jeben je nacionalizam u onako nedestilovanom obliku...

Neki ga ne probaju uopste, neki malo cugnu, neki dobro popiju pa stanu...a neki se upropaste... u ovom slucaju mnogi...

To je bio eksplozivan koktel osecanja superiornosti sa jedne strane, a sa druge strane straha sta donosi raspad zemlje... perfect storm... bilo je pribranih ljudi, ali nije ih bilo na mestima odlucivanja... i da ih je bilo, tesko je to bilo iskontrolisati... ali vodjstvo je to jos i zalivalo, jer samo tako mozes narod da spremis za rat...

To sve ne znaci da srpska strana nema argumentaciju za svoje postupke u mnogim stvarima... treba naci jako preciznu meru pa odvojiti legitimne srpske pozicije i interese, i sve ono nakaradno sto se proslepalo uz to...

X2

Sad natrag na thread:

Jedna pjesmica s početka 20.st. ,slavi komite (ili četnike ali to nema veze sa pokretom iz 2.sv.rata ,u ovom slučaku znači samo gerilskog borca) koji su borili u povardarju, na južnom dijalektu. Mislim da dočarava osjećaje društva tadašnjeg doba.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 10:45 

Pa će idem čk u Pčinju, čk u Pčinju Prešev kazu
pa će pređem Vardar vodu, Vardar vodu bš golemu
će se tepam s tija Turci, s tija Turci i Arnauti eeeej :)

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 10:57 

Kralj Petar I

Citat:
Krаlj Petаr I Kаrаđorđević je 18. oktobrа 1912. u Nišu objаvio rаt Turskoj, obrаćаjući se proklаmаcijom srpskom nаrodu:

„Nаjnoviji dogаđаji stаvili su opet nа dnevni red rešаvаnje sudbine Bаlkаnskog poluostrvа — kаže se u proklаmаciji — pа s tim i sudbinu Stаre Srbije, te slаvne аli tužne mаjke nаše Krаljevine, gde je istorijsko jezgro srpske držаve, stаrih krаljevа i cаrevа, gde su slаvne Nemаnjićke prestonice: novopаzаrski Rаs, Prištinа, Skoplje, Prizren, gde žive nаšа brаćа po krvi, po jeziku, po običаjimа, po nаrodnoj svesti željаmа i težnjаmа. Osvаjаčkа i neprijаteljskа otomаnskа vlаdа istrebljuje već vekovimа ovu nаšu brаću.“ Govori se, dаlje, o ubijаnju Srbа, odvođenju u Aziju, i „do poslednjeg dаnа“ nаsilnom rаseljаvаnju, turčenju „ženskinjа i muškinjа“ nepriznаvаnju vere, jezikа i imenа srpskog; govori se o „rаzorаvаnju Stаre Srbije“ i pod novom „ustаvnom vlаdаvinom“, misleći nа mlаdoturski režim, koji je kаže se, pregnuo dа i „ekonomski sаtre Srbe“. Ovo neizdrživo stаnje, stoji dаlje u Krаljevoj proklаmаciji, „gonilo je stotinаmа godinа Srbe dа se sele iz Stаre Srbije, а od poslednjegа nаšegа rаtа s Turskom svаke godine prelаze u nаšu Krаljevinu hiljаde očаjnih i golih begunаcа. NJih je dаnаs prepunа Srbijа“. Ističe se, pored ostаlih problemа, i odbijаnje Porte dа dâ odobrenje zа grаđenje železničke pruge od grаnice Srbije do Jаdrаnskog morа. „Mojа će vojskа u Stаroj Srbiji — ističe krаlj Petаr — pored hrišćаnа zаteći i Srbe muslimаne koji su nаmа tаko isto drаgi а s njimа i Arbаnаse, hrišćаne i muslimаne, s kojimа nаš nаrod živi zаjedno već hiljаdu i tri stotine godinа, obično deleći s njimа i sreću i nesreću. Mi im svimа nosimo slobodu, brаtstvo, jednаkost u svemu sа Srbimа“.[8] Odmаh po objаvi rаtа Krаlj je prešаo u Vrаnje odаkle je prаtio operаcije vojske, а kаsnije u Skoplje — nаkon njegovog oslobođenjа.

Kralj Nikola (Milo dislikes this)

Citat:
Nešto rаnije, pre objаve rаtа od strаne Srbije, učinio je to isto nа Cetinju 9. oktobrа i crnogorski krаlj Nikolа u čijoj proklаmаciji se pored ostаlog kаže: „Crnogorci! Tužni vаpаj koji dopire iz Stаre Srbije od tаmošnje nаše potlаčene brаće ne može se dаlje podnositi. Onаmo žаlosno kolju ne sаmo ljude nego žene i nejаku đecu srpsku. Glаdno, jаdno i plijenjeno srpsko se roblje potucа po gorаmа i oko zgаrištа svojijeh domovа klikujući vаs dа gа zаštitite i izbаvite. Dužnost i ljubаv rodа nаlаžu vаm dа pohitаte brаći u pomoć.“ Svoju objаvu rаtа Turskoj krаlj Nikolа zаvršаvа sledećim rečimа: „Nekа se blаgoslovom Božijim i Svetog Petrа ostvаre snovi iz moje mlаdosti kаd sаm pjesmom nаgovještаvаo ovаj znаmeniti dаn i zаgrijevаo srpske grudi vjerom dа oružаni morаmo poć: onаmo, onаmo, zа brdа onа!“

Patriotizam.

Citat:
Srbijа i Crnа Gorа ušle su u rаt zа oslobođenje Stаre Srbije sа velikim društvenim poletom, sа verom dа je došаo čаs zа ostvаrenje jedne velike nаcionаlne misije. Pokrenulo se celo društvo, svi njegovi slojevi, gotovo svа inteligencijа. Brojni su primeri tаkve аngаžovаnosti. Poznаti srpski nаučnik аkаdemik Jovаn M. Žujović, bivši ministаr, jedno vreme i predsednik Srpske krаljevske аkаdemije, uputio je nа početku rаtа pismo predsedniku vlаde Nikoli Pаšiću. Pismo je vrlo uverljivа ilustrаcijа stаnjа društvene i rodoljubive svesti, kаrаkterističnа zа srpsku vodeću inteligenciju početkom 20. vekа. Donosimo gа ovde u celini:

Drаgi Predsedniče,

Prvog dаnа mobilizаcije došаo sаm u Beogrаd, а drugog se jаvio okružnoj komаndi, gde mi rekoše dа zbog godinа nemаm niti ću imаti kаkve lične vojne obаveze. Dаdoh komoru konjsku i volovsku. Pomogoh šest sedаm vojnih obveznikа, seljаkа, dа odu nа bojno polje. Nа bojište otprаtih brаtа i pet rođenih sinovаcа. Dаdoh nа dvа tri mestа prilog zа rаtnike i rаnjenike.

Ali, pored rаdosti od nаših vojnih uspehа sve jednаko me nešto tišti: što sаm sаdа jа ovаko mаlo koristаn, pа osećаm potrebu dа bаr sа ovo mаlo imаnjа što sаm gа sаčuvаo, budem od pomoći nаšoj Otаdžbini.

Molim te, dаkle, dа zа nаšu rаtnu kаsu primiš ovаj prilog od 12 hiljаdа dinаrа koje imаm kod Uprаve fondovа. Nekа gа Ministаrstvo Vojno upotrebi nа koje hoće ciljeve.

Isto tаko osećаm potrebu, dа ti učinim ovu izjаvu: аko bi držаvi u ovom rаtu zаtrebаlo dа čini pozаjmice u zemlji jа joj stаvljаm nа rаspoloženje celo moje imаnje, i pokretno i nepokretno, i očevinu i ušteđevinu.

Tvoj Jovаn M. Žujović

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 13:29 

DzoniBG je napisao/la:

moji matorci koji su uvek prezirali komuniste, videli su u Slobi Nesto... znalo se da je dete partije, ali otvorio je taj ventil dugo vremena suzbijanog srpskog nacionalizma, i tad je vec bilo gotovo...

Kucala je podsvest da mozda to nije dobro, ali u to vreme kao da je neko otvorio vrata i prozore od kazamata... osecali smo tih par godina da smo nepobedivi...

Danas je obicaj mnogih da to sve zaboravljaju, da se hvale da nikad nisu bili za Slobu... al to je laz, Sloba je bio izrod samo za okorele komuniste, i autonomase u Vojvodini... za vecinu Srba on je bio prava mera...

al ostaje u glavi taj ludi zanos iz 1987-1988... kao prvi ubod heroinom, koji narkosi pamte kao nesto opasno dobro :zubati

Ovo je pošteno.

To vaše buđenje je izazvalo reakciju drugih i onda je došao sukob.

Vi ste baš pravi primjer te opijenosti nacionalizmom. I na kraju ste platili za to.

Šteta. Što nikako da se nađe mjera i traži svoje, a ne tuđe. To mi je još uvijek misterija. Iako vi potežete to u raspravama naš ekvivalent Velike Srbije nije bio i nije prihvaćem osim od nekih 5-10% stanovništva. Većina je uvijek bila protiv toga. Pa mi je ipak to neshvatljivo. Mantranje o srpskoj Dalmaciji i srpskom Splitu sa 800 000 Hrvata i 100 000 Srba u zaleđu.

Zaista šteta. Jer Balkanski ratovi i taj period zaista pokazuju veliku energiju i uspješnost na mnogim poljima, ali opet su Turci to toliko umrvili da nije bilo sreće nego međusobno navlačenje oko istog.

Mi svi zaista nismo imali sreće s kulturnom uvjetovanošću. To nas je uništilo. Orjentalizam pa komunizam.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:00 

Naše buđenje izazvalo reakciju drugih... daj ne zafrkavaj, Izetbegović i Tuđman su ležali po zatvorima ili suđeni zbog nacionalizma još dok Slobe nije bilo nigdje na vidiku.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:03 

Metemma je napisao/la:
Naše buđenje izazvalo reakciju drugih... daj ne zafrkavaj, Izetbegović i Tuđman su ležali po zatvorima ili suđeni zbog nacionalizma još dok Slobe nije bilo nigdje na vidiku.

Ne sekiraj se, imao je Sloba duhovnog oca i preteču još prije Tuđmana i Izmetbegovića :
slika

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:21 

doc je napisao/la:
Ovo je pošteno.

Vi ste baš pravi primjer te opijenosti nacionalizmom. I na kraju ste platili za to.

Šteta. Što nikako da se nađe mjera i traži svoje, a ne tuđe. To mi je još uvijek misterija. Iako vi potežete to u raspravama naš ekvivalent Velike Srbije nije bio i nije prihvaćem osim od nekih 5-10% stanovništva. Većina je uvijek bila protiv toga. Pa mi je ipak to neshvatljivo. Mantranje o srpskoj Dalmaciji i srpskom Splitu sa 800 000 Hrvata i 100 000 Srba u zaleđu.

Zaista šteta. Jer Balkanski ratovi i taj period zaista pokazuju veliku energiju i uspješnost na mnogim poljima, ali opet su Turci to toliko umrvili da nije bilo sreće nego međusobno navlačenje oko istog.

Mi svi zaista nismo imali sreće s kulturnom uvjetovanošću. To nas je uništilo. Orjentalizam pa komunizam.

80-ih niko nije bio zadovoljan...

Srbi su osecali da im kola klize nizbrdo sto se tice drzavnosti, Hrvati i Slovenci zbog zelje da imaju svoju drzavu, Albanci vec odavno su burgijali na Kosovu... Muslimani su trazili nacin da postanu nacija...

To je sve bilo katalizator ka stvaranju jakih nacionalnih naboja... dolazak Slobe mozemo definisati kao nultu tacku, ali samo u jednoj perspektivi, ako zaboravimo koliko je jacao i hrvatski nacionalizam posle hrvatskog proljeca, i sta su radili Albanci...

Srbija je iz epohe monarhizma i tradicionalizma odjednom uletela u nesto totalno suprotno, kultura i tradicija Srba uopste niti je bila spremna, niti je zelela komunizam...

Velika Srbija kao ideja koja vuce konce jos 100 godina ranije nije tad bila tema. Jugoslavija, takva kakva jeste bila, trula i beznadezna je ipak bila cilj... jer je to bio jedini nacin da svi Srbi zive u jednoj drzavi...

Tek kad se videlo da to ne ide, da je Slovenija vec otisla, a Hrvatska ide svojim koracima, onda se preslo u sledecu fazu... oni nece sa nama, ok, ajde da mi uzmemo sve tamo gde zive Srbi u manjem ili vecem broju.

E onda nastupa totalni rat, onda izlaze i Seseljeve granice, svasta je tu izmilelo... malo je tu sta misteriozno, jedino ako za prapocetak uzmemo kraj 80-ih, pa je onda to sve odjednom poludelo... ali ako krenemo od sireg konteksta nacionalnih odnosa kroz citav 20-ti vek, lako se vidi da je to sve zavrsna faza jedne agonije koja je predugo trajala.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:29 

Zadar1993 je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

Ne sekiraj se, imao je Sloba duhovnog oca i preteču još prije Tuđmana i Izmetbegovića :
slika

Reći da je drug Leka bio srpski nacionalista je smiješno. On je bio iskrena komunjara, samo što je ideju Jugoslavije shvatao malo preozbiljno.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:36 

DzoniBG je napisao/la:
doc je napisao/la:
Ovo je pošteno.

80-ih niko nije bio zadovoljan...

Srbi su osecali da im kola klize nizbrdo sto se tice drzavnosti, Hrvati i Slovenci zbog zelje da imaju svoju drzavu, Albanci vec odavno su burgijali na Kosovu... Muslimani su trazili nacin da postanu nacija...

To je sve bilo katalizator ka stvaranju jakih nacionalnih naboja... dolazak Slobe mozemo definisati kao nultu tacku, ali samo u jednoj perspektivi, ako zaboravimo koliko je jacao i hrvatski nacionalizam posle hrvatskog proljeca, i sta su radili Albanci...

Srbija je iz epohe monarhizma i tradicionalizma odjednom uletela u nesto totalno suprotno, kultura i tradicija Srba uopste niti je bila spremna, niti je zelela komunizam...

Velika Srbija kao ideja koja vuce konce jos 100 godina ranije nije tad bila tema. Jugoslavija, takva kakva jeste bila, trula i beznadezna je ipak bila cilj... jer je to bio jedini nacin da svi Srbi zive u jednoj drzavi...

Tek kad se videlo da to ne ide, da je Slovenija vec otisla, a Hrvatska ide svojim koracima, onda se preslo u sledecu fazu... oni nece sa nama, ok, ajde da mi uzmemo sve tamo gde zive Srbi u manjem ili vecem broju.

E onda nastupa totalni rat, onda izlaze i Seseljeve granice, svasta je tu izmilelo... malo je tu sta misteriozno, jedino ako za prapocetak uzmemo kraj 80-ih, pa je onda to sve odjednom poludelo... ali ako krenemo od sireg konteksta nacionalnih odnosa kroz citav 20-ti vek, lako se vidi da je to sve zavrsna faza jedne agonije koja je predugo trajala.

Nije jačao poslije hrvatskog proljeća, dapače, skršen je, i nastupila je hrvatska šutnja, šuvarov ortodoksni komunizam dok se slovenija potpuno liberalizira...
Postoji razlika između ostalih nacionalizama i srpskog u tom povijesnom trenutku je bila ta što ovi nisu nužno vodili do rata
Nemoj pričati da je komunizam bio loš za srbe, kome je bilo dobro u kraljevini? Možda par posto stanovništva koji su glumili elitu i bili zadojeni zapadnjaštvom, vjerojatno si i ti iz takvog miljea, ekonomska žrtva komunizma pa gledaš na taj način, no za većinu srba, pa i hrvata je komunizam značio ogroman društveni skok

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:38 

Metemma je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

slika

Reći da je drug Leka bio srpski nacionalista je smiješno. On je bio iskrena komunjara, samo što je ideju Jugoslavije shvatao malo preozbiljno.

Tj. u komunističkom je duhu bilo tjerati Hrvate zapadno od linije Karlobag-Karlovac-Virovitica i naseljavati na tom području Srbe iz Uže Srbije, dobar komunizam bome :zubati .
Najbolji primjeri rezultata njegove politike su gradovi Glina i Petrinja.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:42 

Zadar1993 je napisao/la:
Tj. u komunističkom je duhu bilo tjerati Hrvate zapadno od linije Karlobag-Karlovac-Virovitica i naseljavati na tom području Srbe iz Uže Srbije, dobar komunizam bome :zubati .

Nekad mi je stvarno neobično kakve se stvari pišu. :zubati

Prvo, nikako da mi bude jasno zašto KKV primanjujete gde joj mesto nije. Drugo, ako se procenat Srba u hrvatskoj konstantno smanjuje i ako stalno traje dobrovoljna ili prisilna migracija Srba iz Hr uglavnom u Srbiju, ova teza o naseljavanju Srba iz Uže Srbije mi je i više nego diskutabilna.

Ali evo, biću otvoren za nova saznanja, pa bih molio za podatak, koliko je Hrvata komunistička partija proterala zapadno od linije KKV i koliko je Srba iz Uže Srbije naselila u Hrvatsku?

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:46 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Slažem se u potpunosti :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:47 

Editovao sam post, pa bih molio za dopunu sa tvoje strane. :zubati

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:49 

volvoks je napisao/la:
Nije jačao poslije hrvatskog proljeća, dapače, skršen je, i nastupila je hrvatska šutnja, šuvarov ortodoksni komunizam dok se slovenija potpuno liberalizira...

Postoji razlika između "nije jačao" i "nije bio na vlasti".

Citat:
Postoji razlika između ostalih nacionalizama i srpskog u tom povijesnom trenutku je bila ta što ovi nisu nužno vodili do rata

Da, po logici, ako im se niko ne bi suprotstavio, ne bi došlo do rata.

Citat:
Nemoj pričati da je komunizam bio loš za srbe, kome je bilo dobro u kraljevini? Možda par posto stanovništva koji su glumili elitu i bili zadojeni zapadnjaštvom, vjerojatno si i ti iz takvog miljea, ekonomska žrtva komunizma pa gledaš na taj način, no za većinu srba, pa i hrvata je komunizam značio ogroman društveni skok

Koja tvrdnja. To je ona logika, komunizam nam je uveo struju, stoga da nismo imali komunizam, ne bi imali ni struju.

Komunizam je zamijenio zdrav privredni i politički razvoj i rast koji se dešavao u ostatku Evrope. Da nije bilo tako, ne bismo danas rješavali probleme koje je zapad riješio prije 50 godina.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:55 

volvoks je napisao/la:

Skrsen je samo u vrhu komunisticke partije, Bakaric je ostavljen, stavljena je obloga na ranu neko vreme, ali tu je vec zasadjeno seme otpora ustroju Jugoslavije, i stvaralo se postepljeno misljenje kod obicnih Hrvata da Jugoslavija nece dugo ziveti...

Nema tu neke sustinske razlike izmedju nacionalizama, samo je bitno ko je raspolagao kakvim alatima... Srba je bilo oko 2 miliona sa druge strane Drine, drzala se armija, sve je bilo tu na dohvat ruke da se iskoristi...

Nisu ni Hrvati bili imuni na sirenje svojih granica... zasto je osnovana Herceg Bosna... Tudjman je video jedinstvenu priliku da oformi teritorijalno-drzavni ustroj na podrucju BiH, koji bi mogao biti pripojen Hrvatskoj, i tako na neki nacin vrati dobar deo starih granica banovine Hrvatske... nije uspeo samo zato sto mu nisu dali to, ali da su mu dali, i da su Hrvati u BiH imali mogucnost da se izjasne na referendumu gde zele da zive, za tren oka bi to bio sastavni deo Hrvatske.

Ovaj zadnji pasus nema veze s vezom...

Komunizam ne da je bio los, bio je kriminalan za Srbe... prvo, Srbi tako nesto nikad ne bi prihvatili, komunisti nisu imali podrsku u Srbiji ni 2% na izborima. Oni su dosli na vlast na ruskim tenkovima i saglasjem Engleza koji su nas prepustili tom istocnom bloku.

Niko nije glumio elitu, elita je vec postojala 100 godina, ljudi su se skolovali u najprestiznijim zapadnim skolama, od oficirskog kora, inzinjera, naucnika, umetnika... iako ne toliko napredni kao zapadne nacije, mi smo bili deo tog miljea, sa jakim vezama u Francuskoj, Engleskoj, nekada carskoj Rusiji... bilo je dosta i sirotinje, tek je trebalo uspostaviti modernu privredu...

Komunizam je bio kako ti kazes skok...ali u jamu, totalno poremecen sistem vrednosti, ljudi koji su zajahali nedostojni cuvanja kljuca od klozeta... nema kriticke misli, nema slobode govora, nema smena na rukovodecim pozicijama putem izbora... lobotomija mozga pracena kratkotrajnim uspesima u industrijalizaciji zemlje, od kredita koji su nam dosli na naplatu 80-ih... poredak u kome je sve oslonjeno na besmrtnog diktatora, koji kad je ipak odlucio da ode, otvoren je kontejner gde je sve zdibalo na crkotinu i raspad.

E to je taj skok...sa 35 kilometra, ali bez padobrana...90-ih je bilo prinudno prizemljenje, gde smo polomili i glavu i ruke...

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 14:58 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Prvo, nikako da mi bude jasno zašto KKV primanjujete gde joj mesto nije. Drugo, ako se procenat Srba u hrvatskoj konstantno smanjuje i ako stalno traje dobrovoljna ili prisilna migracija Srba iz Hr uglavnom u Srbiju, ova teza o naseljavanju Srba iz Uže Srbije mi je i više nego diskutabilna.

Ali evo, biću otvoren za nova saznanja, pa bih molio za podatak, koliko je Hrvata komunistička partija proterala zapadno od linije KKV i koliko je Srba iz Uže Srbije naselila u Hrvatsku?

Citat:
Prijašnji popisi stanovništva pokazuju kako je teklo naseljavanje stanovništva na prostoru Grada Gline. Prema popisu iz 1880. godine bila je slična etnička struktura stanovništva kao i prema posljednjem popisu iz 2001. godine (Hrvati 68%, Srbi 28%), Hrvati su činili većinu stanovništva sve do nakon Drugog svjetskog rata kad je ministar unutarnjih poslova bivše države (FNRJ) Ranković krenuo sa politikom raseljavanja autohtonog hrvatskog stanovništva i naseljavanja Srba iz Srbije na područje općine Glina (Grada Gline), što je trebala biti kazna za Hrvate koji su većinom sudjelovali na strani NDH. Rezultat takve politike bilo je smanjivanje broja autohtonog hrvatskog stanovništva i povećavanje broja srpske manjinske zajednice, tako da je srpska manjina postala većinsko stanovništvo na području općine Glina sve do Domovinskog rata kad su se iselili uglavnom u Srbiju.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Glina_(grad)

Petrinja :
Godina/Ukupan broj stanovnika/Srbi/Hrvati/Jugoslaveni/Ostali
1971. 12.155 4.528 (37,25%) 6.779 (55,77%) 431 (3,43%) 417 (3,43%)
1961. 8.065 2.160 (26,78%) 5.454 (67,63%) 168 (2,08%) 283 (3,51%)
1953. 5.858 958 (16,35%) 4.539 (77,48%) 108 (1,84%) 253 (4,32%)
1948. 5.221 732 (14,02%) 4.298 (82,32%) 0 (0,00%) 191 (3,66%)

To moj je, moj je dom!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 254 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: fravitaizkotora, Sigi i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: