HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 pro 2024, 15:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 254 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines
PostPostano: 20 lis 2012, 21:55 

Par karti @BBC

slika

slika

Približno stanje na terenu pre intervencije velikih sila

slika

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:02 

ZlatkoZG je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Ludi su ti ratovi bili. Osvoji, protjeraj i tvoje je, tako jednostavno. I na nakeim mjestima tako ostalo do danas.
WWII je bio dosta drugačiji. Dosta toga osvojenog što su strane držale poslije rata se vraćalo, nije se kao u WWI i tim Balkanskim ratovima doživljavalo kao permanentno tvoje.

Takva vremena bila. Dok u svijet dođe vijest da je neki grad osvojen i protjeran prođu mjeseci.

Ono što su Bugari napravili muslimanima svih narodnosti tada... vjeruj mi, Srebrenica se čini u usporedbi s tim kao eksces.

Ja ne znam što vam je trebalo svađanje sa Hrvatima u 20.st., to vas je koštalo mnogo i još uvijek košta, isto tako ne znam kako je kralj Aleksandar ispao onakav diktator i neprijatelj Hrvata, dok mu je otac bio čista suprotnost. Da ne znam bolje rekao bih da je knez Pavle Petrov sin , a ne Aleksandar.
Neki bi rekli da je povijest čista logika, jbg. dovoljno je pogledati naše područje i zaključiti da nije, da ne govorimo o Europi kao cjelini imali bi tisuće primjera paradoksa.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:06 

Kompleksno pitanje. Da su imali mozga, slušali bi neko od 1000 upozorenja sa raznih strana... ali nisu. Mada, da jesu, sumnjam da bi vi danas bili zadovoljni. :zubati

Nego, moram da primetim da država nešto traljavo obeležava ove događaje. Valjda nije dovoljno evropski ili šta već... Posebna je komedija susret Dačića i Tačija u trenutku dok se obeležava "osveta Kosova". :rigam

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:09 

Ja sam ti već napisao da se ne bi svi prestali igrati jer ste vi u jednoj partiji pobjedili i sviđa vam se rezultat. Igralo bi se dalje.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:10 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Kompleksno pitanje. Da su imali mozga, slušali bi neko od 1000 upozorenja sa raznih strana... ali nisu. Mada, da jesu, sumnjam da bi vi danas bili zadovoljni. :zubati

Kako to misliš ? Sigurno bi bili zadovoljniji da nije bilo ratova. I jedni i drugi.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:12 

Misli da su uzeli Karlovac - Viroviticu - Karlobag da bi danas Srbija bila do Skoplja.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:12 

Zadar1993 je napisao/la:
Ja ne znam što vam je trebalo svađanje sa Hrvatima u 20.st., to vas je koštalo mnogo i još uvijek košta, isto tako ne znam kako je kralj Aleksandar ispao onakav diktator i neprijatelj Hrvata, dok mu je otac bio čista suprotnost. Da ne znam bolje rekao bih da je knez Pavle Petrov sin , a ne Aleksandar.
Neki bi rekli da je povijest čista logika, jbg. dovoljno je pogledati naše područje i zaključiti da nije, da ne govorimo o Europi kao cjelini imali bi tisuće primjera paradoksa.

Kralj Aleksandar je imao svoje kvalitete , nije on bio toliko protiv Hrvata samo on nije mogao shvatit da Hrvati ne žele biti Jugoslaveni ,kad nije išlo svojevoljno pokušao je prisilom pa je samo pogoršao situaciju. Atentatom na Radića je uništio jugoslavensku ideju.

Mislim da je ključ problema što se srpska elita u Beogradu prvi puta našla u zajednici s drugim narodima koji isto imaju svoje interese i svoje elite,ona na to nije bila spremna,nije imala znanja i kompetencije s drugima dijelit vlast , dotad je vladala na monoetničkom području gdje su manjine srbizirane a one nepoželjne odlazile (Turci i muslimani) ,kao što DzoniBG kaže ,država se radi gdje je tvoj narod. Kraljevina Srbija i Kraljevina SHS-Jugoslavija zorno prikazuju razliku.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:13 

ZlatkoZG je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Da ne Googlam, ako mi vi možete objasniti u kratkim crtama. Ako su Turci, Otomani držali vlast nad tim teritorijima, kako su dopustili da se tolike srpske, bugarske i grčke armije organiziraju ? Gdje se ta vojska naoružavala i obučavala, na nekom slobodnom teritoriju ?

Srbija ,Grčka i Bugarska su bile nezavisne države sa ustrojenim vojskama plus svaka od njih je imala paravojne formacije koje su se tukle s Turcima i njihovim podrepcim u obliku lokalnih balkanskih muslimana u pozadini i agitirali među stanovništvom , te jedinice su se zvale ili komiti ili četnici.

http://www.euratlas.net/history/hisatla ... 1278BK.jpg

Ovako je to izgledalo , Srbija mobilizirala oko 300 tisuća ,Bugarska oko 600 tisuća i Grčka oko 150 tisuća vojnika ,i Crna Gora nekih 50ak tisuća, jednostavno Osmanlije nisu imale nikakve šanse. To ti je trenutak kao pred kolovoz 95 ,sve je gotovo samo neko treba "potvrdit".

Zanimljiva karta. Ja sam to uvijek zamišljao da su Turci do kraja vezali čitav Balkan preko Grčke. A u stvari su to do pada imperije radili preko Bugarske.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:17 

Zadar1993 je napisao/la:
Kako to misliš ? Sigurno bi bili zadovoljniji da nije bilo ratova. I jedni i drugi.

Da, ali da li bi ti bio zadovoljan da ti je 80% Dalmacije, BiH i dobar komad Slavonije završio u Kraljevini Srbiji. Tj. da si umesto Jugoslavije dobio ono što se danas zove "zločinačka ideja Velike Srbije"?

Ili da li bi Srbi u Banatu bili zadovoljni što su u Rumuniji? Da li bi A-U opstala u suženom obliku? Koliko bi Italija uzela u Dalmaciji i Sloveniji?

Uostalom, da li bi Srbiji bila zadovoljnija da je te 1912-13 dobila deo Albanije koji je tražila? Zamisli danas zemlju u kojoj su koncentrisani apsolutno SVI Albanci.

I iz današnje perspektive nam svima Jugoslavija izgleda kao epohalna gluposta, ali sa tadašnjeg stanovišta kada su ozbiljne države vrebale sa svih strana, sama ideja jeste imala nekog smisla. E sad što se pokazalo da to nešto smisla nije dovoljno smisla... to je već druga priča.

Zato je malo blesavo nagađati šta je i kako moglo biti. :zubati

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:21 

Bugari su tad bili stvorili impozantnu armiju.

slika

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:21 

slika

slika

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:23 

To da, ali kažem da nije bilo pametno se s nama svađati, nismo mi ni bezglavi narod kao muslimani Makedonije u Prvom Balkanskom ratu niti narod koji broji puno manje pripadnika od srpskog naroda. I na kraju krajeva mi smo lukavi Latini ipak :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:24 

@jagnjeći ,taj Londonski ugovor iz 1915 je masterpiece britanske diplomacije ,kako su nam zavukli s Banatom (nije slučajno) :wink

Kraljevina SHS kasnije Jugoslavija je bila produkt velikih sila, najveći protivnik je bila Carska Rusija koja 1918-19 nije više postojala, ne treba ni vanjski faktor zanemarit, posebno Britance-pjegavce.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:24 

Slike su fantastične. Dal netko ima podatke otprilike o brojnosti pojedinih naroda u tom periodu?

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:27 

doc je napisao/la:
Slike su fantastične. Dal netko ima podatke otprilike o brojnosti pojedinih naroda u tom periodu?

Bugarska 4.3 miliona

Srbija 2.9 miliona

Grčka 2.7 miliona

Prije izbijanja rata 1912.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:32 

Zadar1993 je napisao/la:
To da, ali kažem da nije bilo pametno se s nama svađati, nismo mi ni bezglavi narod kao muslimani Makedonije u Prvom Balkanskom ratu niti narod koji broji puno manje pripadnika od srpskog naroda. I na kraju krajeva mi smo lukavi Latini ipak :zubati .

Uvek je pametno ili napraviti kompromis ili potpuno uništiti protivnika. Sve opcije između nisu smislene.

Isto je važilo i sa Turcima, Bugarima, Austro-Ugarima, Albancima, Hrvatima, Bošnjacima itd. Međuopcije i lutanja su pogubni.

Mada mi nije jasno koji su muslimani Makedonije u pitanju. :zubati

ZlatkoZG je napisao/la:
@jagnjeći ,taj Londonski ugovor iz 1915 je masterpiece britanske diplomacije ,kako su nam zavukli s Banatom (nije slučajno) :wink

Kraljevina SHS kasnije Jugoslavija je bila produkt velikih sila, najveći protivnik je bila Carska Rusija koja 1918-19 nije više postojala, ne treba ni vanjski faktor zanemarit, posebno Britance-pjegavce.

Pa sad, ni sve zapadne sile nisu bile toliko srećne idejom na početku... ali su nanjušile krv. :zubati

A Londonski ugovor i sva misterija... Ne mislim da bi to tek tako ispalo. Verujem da bi tu najveći deo Slavonije ispao iz kombinacije, a deo Banata ušao.

Ne bih da tema odluta na WWI, ali pregovori oko Banata sa Rumunijom su jedan fin primer uspešnog kompromisa koji nije zatrovao odnose dve države i naroda.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:32 

Citat:
Italian forces invade Albania during the Balkan War of 1912.

Ovi žabari su uvijek koristili tuđe muke i ratove da ukradu malo teritorija. Nikad nisu imali muda nijedan sam povesti, samo se šlepali.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:33 

Govorimo o stanovništvu tadašnjih država u tadašnjim granicama.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:36 

Od Predsednika Srpske akademije nauka, Jovana Žujovića Za hrvatsko primorje govorio je „da može ići do iznad Šibenika, a drugo je srpsko“

Možda bi Zadar i bio zadovoljan da se Šibenčana riješi. :laugh

Uvijek mi je kod Digića to bilo simpatično kad se uči ujedinjenje Njemačke i Italije. Švabe sve namlate, Digići uzmu od onog tko je namlaćen.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:37 

Jesz Google lud za ovom domenom. Već ove fotografije sa teme stavio u Google images.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:38 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Ne bih da tema odluta na WWI, ali pregovori oko Banata sa Rumunijom su jedan fin primer uspešnog kompromisa koji nije zatrovao odnose dve države i naroda.

Maršal Antonescu je odbio također Hitlerovu ponudu da sudjeluje u napadu na Jugoslaviju 1941, nuđeni su i paketi nagrade ispod Dunava ,moram priznat da se to uvijek mora uzet u obzir kad se radi o Rumunjskoj.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:40 

BBC je napisao/la:
Citat:
Italian forces invade Albania during the Balkan War of 1912.

Ovi žabari su uvijek koristili tuđe muke i ratove da ukradu malo teritorija. Nikad nisu imali muda nijedan sam povesti, samo se šlepali.

Započeli su Talijansko-turski rat 1911. koji je završio 1912. tek nakon invazije snaga Balkanskog saveza na Osmansko Carstvo.

Od Turaka su dobili Libiju i Dodekanez.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Talijansko-turski_rat

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:40 

Zanimljivo koliko su i Bugari loše odigrali čitavu situaciju. Mogli su napraviti regionalnu silu. Umesto toga su ispušili za Makedoniju, Solun, južnu obalu, Trakiju (a sanjali su i o Gradu), granični pojas prema Srbiji i Rumuniji...

Grci su se lepo snašli. :zubati

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:41 

slika

Teški mitraljez u Makedoniji

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:42 

slika

Citat:
King Ferdinand approaching the military units sieging Edirne

slika

Citat:
Bulgarian high brass on the bank of the Maritsa River!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 254 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: