HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 sij 2025, 05:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 46 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Torinsko platno
PostPostano: 14 stu 2022, 01:08 

skafiskafnjak je napisao/la:
daramo je napisao/la:
Postoji teorija i da se koristio leš a ne kip.
Što se tiče porijekla platna pa nije bio toliki problem u srednjovjekovnoj Italiji nabaviti platno iz Palestine.

Samo što ovaj video te teorije pobija, znači mora da je bila vrsta zračenja neke energije. Krv je prva došla na platno, tek je onda došao utisak na fabriku.
U srednjovjekovnoj italiji možda nije bio problem nabaviti platno iz palestine, samo što sama svojstva platna ukazuju kako je napravljeno u prvom stoljeću, evo npr. tehnika izbjeljivanja fabrike (kojoj platno odgovara) je arhaična i prestala se koristiti nakon 5. stoljeća. Preporučujem i tebi da pogledaš video, objašnjava ovo sve + još puno toga u detalju

https://www.youtube.com/watch?v=H0JBberCqw4

a to je drugi video

pogledat cu i to

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 01:34 

Eminencija je napisao/la:
Meni naumpalo dok sam gledao video da li se moze to falsificirati tako da se uzme leš ili kip pa premaze kiselinom!

Mozeli ona samo povrsinski sprzit niti na platnu?

a to je drugi video

pogledat cu i to

Da, moj video je različit od ovog što korisnik zalutala šalje, ovaj što ga ja šaljem se zove "Shroud of Turin In about 100 minutes" sa kanala William Guy

Teoriju o užarenom kipu pobija u ovome videu. Timestamp je negdje oko 1:24:00 koliko se ja sjećam, nisam siguran spominje li to još igdje u videu, znači pobrzaj dotle ako ti nije volja gledat video od početka.
Znači skraćeno i pojednostavljeno užaren kip bi ostavio dublji otisak kada dođe do izbočina koje dodiruju platno, plus ostavlja prejako zasićenje, što se ne vidi u torinskom platnu, slika na platnu je totalno površinska.
Za to premazivanje kiselinom ja mislim da nigdje ne spominje, ali bi vjerovatno ostali kemijski tragovi po platnu da je rađeno kiselinom - a toga nema.

Spominje još svašta, zato ti je najbolje pogledat cijeli video od početka do kraja.
https://youtu.be/H0JBberCqw4

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 01:37 

slika

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 03:41 

Za to premazivanje kiselinom ja mislim da nigdje ne spominje, ali bi vjerovatno ostali kemijski tragovi po platnu da je rađeno kiselinom - a toga nema.

Da nadodam, kiselina vjerovatno ne bi uopće ostavila utisak nalik ovome, nego bi najvjerovatnije jedino oštetila platno. Nije moguće da je kiselina pošto je utisak na platnu totalno površan.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 08:30 

neka luzina,kiselina,nesto razrijeđeno.

Da i ja mislim da nebi samo povrsinske tragove ostavila.Nego u tom smjeru razmisljam,da nije nesta tekuce.Sto se tice kemijskoh tragova,pa dokazano je da je nastala u prvom stoljecu,dosad bi se to razgradilo.

Kiselina je meni naumpala nisam to nigdi cuo.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 20:44 

gledo jos prije,evo sad ponavljam ali nema nitko da kritizira taj trag!
Znaci ja ocu da dodje neki prfoa i kaze to nije trag radiacije radi toga i toga ili kako god vec osporavaju taj trag!
Vaša Uzvišenosti niste dovoljno glasno zagalamili. Skrušeno Vam preporučujem da postavite još nekoliko uskličnika i odmah će dotrčati profa i reći Vam to što želite. Uzvišena Eminencijo s jednim uskličnikom ste dosta tihi, ne čuju Vas profe. Skrušeno Vas molim oprostite mi ovu slobodu što sam se usudila ovako direktno Vam se obratiti :klanjam

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 20:46 

POGLEDAO SAM 20 PUTA!
Nemogu da ga jebes shvatit psihu ovako tupavih ljudi,ja jebeno nemogu ovi nepromisljenu plitkocu i lakocu zakljucivanja shvatit!!
https://www.shroud.com/images/FullColr% ... lipped.jpg
Jel ti vidis da se tu na polovici platna ako povuces vertikalnu crtu po sredini,preslici prednje i zadnje strane tijela dodiruju se na isusovom tjemenu??
Znaci tjeme isusa sa prednjeg i sa zadnjeg otiska tijela se diraju!!!
Znaci po tebi je isus bio debljine jednog do 2 milimetra

Već znam da nisi pogledao ovaj video što sam poslao čim tako zboriš, shvaćam da bezveze trubim kad ne slušate. Da si pogledao video, znao bi koje teorije skeptici koriste da bi pobili kredibilnost platna.
Skraćeno, imaš 3 glavne teorije o utisku na platnu:

a) utisnuli užareni kip kako bi napravili sliku na platnu

b) koristili željezni oksid, ili neki drugi pigment, te ispekli platno kako bi dobili sliku

c) napravili sliku pomoću kamere obskure (u srednjem vijeku)

I sve navedene teorije pobija ovaj video što sam ti gore poslao.

Ti si zamjenio ovu mrlju (crveno) za glavu/tjeme (plavo) osobe na platnu, površno si pogledao sliku:
slika

Možda se bokovi nisu otisnuli jer strane platna nisu bile dovoljno blizu tijela, platno je samo obliže prekrivalo gornji i donji dio osobe, nisam siguran kako je točno osoba na platnu trebala biti prekrivena
slika

Ako je tocno oto sta pricaju znaci da tvoja uvjerenja nisu bajka a ako nije tocno onda znaci da vjerujete u citavu jednu pricu ispricanu do najpotanijih detalja a bez i jednog dokaza za ijednu stvar.
A to pak znaci da ni sami neznate zasto stze povjerovali u tu pricu,nasumicno vjerujete u neku nasumicnu pricu

Ah da, upravu si nasumično vjerujemo u neku nasumičnu priču.
Zanemari da su znanstvenici koji su radili na platnu bili eksperti u svojim poljima. Znanstvenici su bili kršćani, židovi, ateisti, agnostici, da napomenem imaš ljudi u ovoj skupini koji su doprinosili razvitku nuklearnih elektrana i energije, te čak na satelitima i svemirskim sondama. Ali zanemari to. Sve je njih potplatio vatikan i NASA!!!
Nagovorio ih da lažu bez ikakvog povoda!!! Nemaju dokaza, sve lažu! Sve to ovi maloumnici upijaju kao spužve!

Kažu da je platno sačinjeno od biljaka koje se jedino mogu naći u regiji Levanta, kažu da se tehnika sa kojom je platno sašiveno poklapa sa onom iz prvog stoljeća, kažu se čestice vapna na platnu poklapaju sa onim nađenim u jeruzalemskim grobovima, kažu da je utisak na platnu jedino mogao nastati od zračenja neke vrste energije, kažu da platno sadrži pravu ljudsku krv tipa AB koja je česta na bliskom istoku, i sva njihova nalazišta opisuju u detalju te potkrijepljuju validnim dokazima.

slika
slika
slika

Ali lažu, sve su to oni izmislili!!! Vatikana ih nagovorila!
Vatikan i NASA su falsificirali torinsko platno, papinska pisma, baščansku ploču, i preobratili su srbe na katoličanstvo, te im dali novi nacionalni identitet! Pokojni Jovan Deretić mi rek'o!

Prije nego što se počneš izrugivati, i zvati nas pogrdnim imenima, barem malo dublje prouči temu o kojoj pričamo.
Zato ti preporučujem da pogledaš video.
https://www.youtube.com/watch?v=H0JBberCqw4
Teorija s kamerom. Jel to nečija šala ili zbilja postoji ta teorija?

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 20:55 

zalutala je napisao/la:
gledo jos prije,evo sad ponavljam ali nema nitko da kritizira taj trag!
Znaci ja ocu da dodje neki prfoa i kaze to nije trag radiacije radi toga i toga ili kako god vec osporavaju taj trag!
Vaša Uzvišenosti niste dovoljno glasno zagalamili. Skrušeno Vam preporučujem da postavite još nekoliko uskličnika i odmah će dotrčati profa i reći Vam to što želite. Uzvišena Eminencijo s jednim uskličnikom ste dosta tihi, ne čuju Vas profe. Skrušeno Vas molim oprostite mi ovu slobodu što sam se usudila ovako direktno Vam se obratiti :klanjam

Visost prima na znanje.
Hahahah teorija :)
Kamera obscura je bila još za moga vremena.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 21:00 

daramo je napisao/la:
Što se tiče porijekla platna pa nije bio toliki problem u srednjovjekovnoj Italiji nabaviti platno iz Palestine.
Recimo da je netko u srednjovjekovnoj Italiji nabavio platno iz Palestine. Taj netko je onda morao poznavati jedinstvenu tehniku oslikavanja, kakvu nitko prije ni poslije njega nije poznavao. Nadalje morao je znati da će u budućnosti biti izumljeni, fotografski aparat, uv svjetla, rendgen, svemirski program itd., jer ni s jednim uređajem koje je čovječanstvu na rasolaganju zadnjih sto i nešto godina nisu uspjeli dokučiti kako je taj srednjovjekovni umjetnik oslikao platno. Neki uređaji su napravljeni baš za svrhu proučavanja Platna. Nadalje morao je znati da će medicina napredovati i doći do saznanja da krv pod stresom ostaje tamna, da ne blijedi, pa je najvjerojatnije nekog jadnika mučio i pri oslikavanju koristio njegovu krv. Morao je znati da će botanika toliko napredovati pa je usput kad je nabavljao platno nabavio i pelud, onako sve o jednom trošku da ne plaća poštarinu dva puta, i istu postavio na Platno. Da ne nabrajam dalje, želim reći da je taj srednjovjekovni slikar bio kod nekog srednjovjekovnog Vidovitog Milana i taj mu rekao što će se u budućnosti događati i kako da zavara buduće znanstvenika.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 21:07 

zalutala je napisao/la:

Visost prima na znanje.
Hahahah teorija :)
Kamera obscura je bila još za moga vremena.
Daj nek netko napravi emotikon koji se krsti, plizzzzzz.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 21:11 

Da i ja mislim da nebi samo povrsinske tragove ostavila.Nego u tom smjeru razmisljam,da nije nesta tekuce.Sto se tice kemijskoh tragova,pa dokazano je da je nastala u prvom stoljecu,dosad bi se to razgradilo.

Čuješ šta ti kažem, kiselina vjerovatno ne bi onakav utisak ostavila. Možeš poistovjetit tu teoriju sa kiselinom sa onom teorijom užarenog kipa. Znači oboje kiselina i užareni kip bi prodrli dublje u platno. Utisak/slika na torinskom platnu uopće ne prodire nigdje, totalno je i apsolutno površinska

Ne znam baš da bi se tragovi čestica kiseline "razgradili", ali nisam neki kemičar sad da to potvrdim. Plus ako smatraš da je krivotvorina, onda je utisak od kiseline napravljen u srednjem vijeku, a ne u prvom stoljeću.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 21:16 

zalutala je napisao/la:
daramo je napisao/la:
Recimo da je netko u srednjovjekovnoj Italiji nabavio platno iz Palestine. Taj netko je onda morao poznavati jedinstvenu tehniku oslikavanja, kakvu nitko prije ni poslije njega nije poznavao. Nadalje morao je znati da će u budućnosti biti izumljeni, fotografski aparat, uv svjetla, rendgen, svemirski program itd., jer ni s jednim uređajem koje je čovječanstvu na rasolaganju zadnjih sto i nešto godina nisu uspjeli dokučiti kako je taj srednjovjekovni umjetnik oslikao platno. Neki uređaji su napravljeni baš za svrhu proučavanja Platna. Nadalje morao je znati da će medicina napredovati i doći do saznanja da krv pod stresom ostaje tamna, da ne blijedi, pa je najvjerojatnije nekog jadnika mučio i pri oslikavanju koristio njegovu krv. Morao je znati da će botanika toliko napredovati pa je usput kad je nabavljao platno nabavio i pelud, onako sve o jednom trošku da ne plaća poštarinu dva puta, i istu postavio na Platno. Da ne nabrajam dalje, želim reći da je taj srednjovjekovni slikar bio kod nekog srednjovjekovnog Vidovitog Milana i taj mu rekao što će se u budućnosti događati i kako da zavara buduće znanstvenika.

Što je još gore, taj vješti i briljantni falsifikator bi prvo morao staviti krv, pa tek onda sliku/utisak, što je puno teže.
Možda je taj legendarni falsifikator bio vremeplovac, čim raspolaže tolikim znanjem!

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 21:29 

Čuješ šta ti kažem, kiselina vjerovatno ne bi onakav utisak ostavila. Možeš poistovjetit tu teoriju sa kiselinom sa onom teorijom užarenog kipa. Znači oboje kiselina i užareni kip bi prodrli dublje u platno. Utisak/slika na torinskom platnu uopće ne prodire nigdje, totalno je i apsolutno površinska

Ne znam baš da bi se tragovi čestica kiseline "razgradili", ali nisam neki kemičar sad da to potvrdim. Plus ako smatraš da je krivotvorina, onda je utisak od kiseline napravljen u srednjem vijeku, a ne u prvom stoljeću.
Koliko me sjećanje služi kiseline i lužine nagrizaju. Nitko od istraživača nije rekao da postoji trag nagriženosti. Netko tko se bolje razumije u kemiju ili koga sjećanje bolje služi možda bi o ovome mogao reći više.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 21:35 

zalutala je napisao/la:

Što je još gore, taj vješti i briljantni falsifikator bi prvo morao staviti krv, pa tek onda sliku/utisak, što je puno teže. Bravo! Ispod krvi Platno je bijelo
Možda je taj legendarni falsifikator bio vremeplovac, čim raspolaže tolikim znanjem!

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 21:37 

zalutala je napisao/la:

Što je još gore, taj vješti i briljantni falsifikator bi prvo morao staviti krv, pa tek onda sliku/utisak, što je puno teže. Bravo! Ispod krvi Platno je bijelo
Ne znam kako mi je odgovor otišao među tvoj tekst. :zubati

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 21:41 

zalutala je napisao/la:

Koliko me sjećanje služi kiseline i lužine nagrizaju. Nitko od istraživača nije rekao da postoji trag nagriženosti. Netko tko se bolje razumije u kemiju ili koga sjećanje bolje služi možda bi o ovome mogao reći više.

Reklisu da je trag nastao oksidacijom nekih kemijskih tvari,zaboravio koje.
Kako god to ti je radila toplina.E sad jel to svjetlo,plamen ili reakcija ako nesta dodje u dodir sda kiselinom neznamo :)
Da i radiacija tu spada s time da neznam kako izboj radiacije takodjer nebi usao dulje u tkaninu?

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 21:52 

zalutala je napisao/la:

Kako god to ti je radila toplina.E sad jel to svjetlo,plamen ili reakcija ako nesta dodje u dodir sda kiselinom neznamo :)
Da i radiacija tu spada s time da neznam kako izboj radiacije takodjer nebi usao dulje u tkaninu?
Oksidacija je i hrđanje željeza i gorenje drveta. I pitaj Boga šta još sve ne.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 22:00 

da da nego na tkanini je moralo kao gorit ili sprzit

spominjali su i cega,necu sad opet gledat.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2022, 22:09 

[

Pa jesi pogledao video koji sam ti poslao? Shroud of turin in 100 minutes? Objašnjava kako nije prodrlo dublje u tkaninu/platno, znači neka vrsta zračenja je trebala biti, ne znam kako ćeš uopće plamenom postić ovakav utisak.
Znači, jedino je površinski sloj spržen, kao da je odjednom nešto bljesnulo sa masovnom količinom energije.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2022, 00:53 

nemam vremena,za weekend pogledam.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 00:44 

nemam vremena,za weekend pogledam.

Ovaj video što sam ja poslao je po meni 10/10, najbolji video koji sam pogledao o torinskom platnu, preporučio bih ga svima. Ovaj ti sve direktno pred oči stavi, ne kao ovi "dokumentarci" koji sakriju istinu ispod tzv. "fillera" i uopće ne ispričaju pola priče,a kamo li cijelu priču o kontroverzama torinskog platna.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 46 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: