HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 srp 2025, 07:17.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vaše obiteljsko porijeklo
PostPostano: 17 lis 2011, 00:13 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Nikad shvatio nisam što je jetrva...

To žene od dva brata dođu jedna drugoj , tj.one su jetrve!

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 00:14 

Nadjoh ovo :klanjam

0 Sin, ćerka Muško, odnosno žensko, dete roditelja
1 Otac, majka Roditelji, dve osobe različitog pola, koje kao posledicu seksualnih odnosa dobijaju potomke - decu
2 Deda, baba Roditelji oca ili majke
3 Pradeda, prababa Roditelji deda i baba
4 Čukundeda, čukunbaba Roditelji pradeda i prababa
5 Navrdeda, navrbaba Sledeća, starija generacija roditelja
6 Kurđel, kurđela
7 Askurđel, askurđela
8 Kurđun, kurđuna
9 Kurlebalo, kurlebala
10 Sukurdol, sukurdola
11 Sudepač, sudepača
12 Parđupan, parđupana
13 Ožmikura, ožmikurka
14 Kurajber, kurajbera
15 Sajkatava, sajkatavka
16 Beli orao, bela pčela

Da uzmemo da je u proseku koleno islo na 20 godina, Beli Orao je ziveo u vremenu Bacha :laugh

14. koleno - Kurajber... prejak lik, bez njega bi se ugasila loza...

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 00:19 

joe enter je napisao/la:

Zaova je zakon , a šurnjaja je žena od šuraka , znači možeš izjebati , ali ne gine ludilo u familiji onda! :zubati

Moj drugar ima ujaka koji je mlađi od njega 1 godinu , znaš kad tako ispadne.
I dečko je poprilično prazničave glave ali nije loš , i moj drugar ga oduvek zove "Ujo moj" , tako da ga i mi zovemo tako "Ujo moj aj po pivo" on bez problema skoči na noge lagane!

Inače sa "Ujo moj" zovem Inkvizitora kad pone da desničari i hrvatuje u crnoj šulji! :zubati

To je stara fora, evergreen.

Od keve polubrat, uvek dodje nacugan kod nas, i onda cale proturi - klinci, stigao "Ujo moj", i onda pocnu da se prejebavaju, ali sve zeztorski, nema zle krvi...

Na crnogorskim svadbama odusevljava me kad kazu DJEVER. :zubati

Biti u ulozi kuma na svadbi muskarca Crnogorca je u rangu prvog viteza, imas postovanje od svih skoro kao mladozenja... nezaboravno iskustvo.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 00:21 

DzoniBG je napisao/la:
Nadjoh ovo :klanjam

0 Sin, ćerka Muško, odnosno žensko, dete roditelja
1 Otac, majka Roditelji, dve osobe različitog pola, koje kao posledicu seksualnih odnosa dobijaju potomke - decu
2 Deda, baba Roditelji oca ili majke
3 Pradeda, prababa Roditelji deda i baba
4 Čukundeda, čukunbaba Roditelji pradeda i prababa
5 Navrdeda, navrbaba Sledeća, starija generacija roditelja
6 Kurđel, kurđela
7 Askurđel, askurđela
8 Kurđun, kurđuna
9 Kurlebalo, kurlebala
10 Sukurdol, sukurdola
11 Sudepač, sudepača
12 Parđupan, parđupana
13 Ožmikura, ožmikurka
14 Kurajber, kurajbera
15 Sajkatava, sajkatavka
16 Beli orao, bela pčela

Da uzmemo da je u proseku koleno islo na 20 godina, Beli Orao je ziveo u vremenu Bacha :laugh

14. koleno - Kurajber... prejak lik, bez njega bi se ugasila loza...

Ja sam znao za askurđela kao zadnjeg , ali mislim da je ove druge neko izmislio, i da je to samo fora , mada vrag će ga znati. :neznam

Ovde su bele pčele pogrešno stavljene , one su 4 koleno , to je ono kad se kaže "baba doživela bele pčele" , znači pun kurac unuka u 4 generacije.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 00:25 

joe enter je napisao/la:

Ja sam znao za askurđela kao zadnjeg , ali mislim da je ove druge neko izmislio, i da je to samo fora , mada vrag će ga znati. :neznam

Ovde su bele pčele pogrešno stavljene , one su 4 koleno , to je ono kad se kaže "baba doživela bele pčele" , znači pun kurac unuka u 4 generacije.

I da je fora, dobra je, kako izvuci nazive poput Ozmikure i Pardjupana, neko mora da je popusio dobru travku...

Stoji na sajtu kao zvanicni nazivi...ko ce ga znati...

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 00:28 

DzoniBG je napisao/la:

To je stara fora, evergreen.

Od keve polubrat, uvek dodje nacugan kod nas, i onda cale proturi - klinci, stigao "Ujo moj", i onda pocnu da se prejebavaju, ali sve zeztorski, nema zle krvi...

Na crnogorskim svadbama odusevljava me kad kazu DJEVER. :zubati

Biti u ulozi kuma na svadbi muskarca Crnogorca je u rangu prvog viteza, imas postovanje od svih skoro kao mladozenja... nezaboravno iskustvo.

Kad smo kod kuma , nemoj da si ovakav ispao kad si kumovao! :zubati

Ali ovo je zakon , đeveri! :sega :smijeh =))

http://www.rastanj.me/drustvo/hronika/senzacionalno-joeffry-stritz-dao-ostavku-na-mjesto-predsjednika-svjetskog-saveza-devera/

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 00:35 

DzoniBG je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

I da je fora, dobra je, kako izvuci nazive poput Ozmikure i Pardjupana, neko mora da je popusio dobru travku...

Stoji na sajtu kao zvanicni nazivi...ko ce ga znati...

Da tačno , zvuče totalno originalno-opaljeno, trebalo je smisliti takvo šta.
Ali ko zna možda ima nečeg u tome , pošto ima dosta i tim nazivljima sa "kur" , a to je od grčkog Kyrios od čega je nastalo naše ime Ćirilo , a u značenju gospodar.
Takoda se može naći poveznica , samo zašto se ti sa "kur" nađoše tek od 8 kolena pitaj boga , valjda zato što mi sloveni nismo imali adekvatne za ići tako daleko pa smo ih naosnovutoga postavili.
Mada sve je to nekako mutno i bezveze.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 00:41 

joe enter je napisao/la:

Ali ko zna možda ima nečeg u tome , pošto ima dosta i tim nazivljima sa "kur" , a to je od grčkog Kyrios od čega je nastalo naše ime Ćirilo , a u značenju gospodar.
Takoda se može naći poveznica , samo zašto se ti sa "kur" nađoše tek od 8 kolena pitaj boga , valjda zato što mi sloveni nismo imali adekvatne za ići tako daleko pa smo ih naosnovutoga postavili.

Jole, procesljaj malo po tim svojim sajtovima, klasicna google pretraga ne nalazi ovakve cenjene informacije, moras bas da mu zadjes medju noge. :zubati

Mnogo ima tog KUR, ili je neko bio perverzan, ili je od nesretnog Cirila...

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 01:00 

DzoniBG je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Jole, procesljaj malo po tim svojim sajtovima, klasicna google pretraga ne nalazi ovakve cenjene informacije, moras bas da mu zadjes medju noge. :zubati

Mnogo ima tog KUR, ili je neko bio perverzan, ili je od nesretnog Cirila...

Tražio sam svuda ali nema , znači da je obična fora.
Čak sam se "lingvistički" potrudio da ih režem i spajam i tražim im korene nazivlja , ali ama baš ništa.

Zašto bi čovek imao poseban naziv za nekog u 12. kolenu , dovoljno je reći koleno to i to i zdravo.

Odoh u krpe da sanjam pretke kako su se klali sa Turcima i kako su odolevali pokatoličavanju i islamizaciji koliko su god mogli! :zubati

Aj Džoni laka ti sva draga noć!

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 01:09 

joe enter je napisao/la:
kako su odolevali pokatoličavanju i islamizaciji koliko su god mogli! :zubati

A kurunuk ateist! Džaba krečili... :zubati

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 13:26 

zet, badze, jetrva, zava, diver, bratic, sestricna, stricevic/amidzic, daijidzic, tecic, punac, prika, nevista/snaja itd
imam u planu ovo slikovito objasnit, npr. ono ko obiteljsko stablo pa povuc veze ko kome sta dodje :)
bjela 'čela kod nas je od šukununuce

kako se kod vas u vasim krajevima racuna familija? jel brat prvo kolino ili tek npr. stricevic?

kod nas u Pougarju brat i sestra prvo, a zenit se vec mores u 4., kaze selo nije nikakva grijota

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 13:47 

:zubati

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 14:05 

cakara je napisao/la:
zet, badze, jetrva, zava, diver, bratic, sestricna, stricevic/amidzic, daijidzic, tecic, punac, prika, nevista/snaja itd
imam u planu ovo slikovito objasnit, npr. ono ko obiteljsko stablo pa povuc veze ko kome sta dodje :)

kako se kod vas u vasim krajevima racuna familija? jel brat prvo kolino ili tek npr. stricevic?

kod nas u Pougarju brat i sestra prvo, a zenit se vec mores u 4., kaze selo nije nikakva grijota

Kod nas u CG i Staroj Hercegovoni(mislim kod pravoslavnih) je to veliki greh bio oženiti nekog ako je iz istog plemena a od bratstva da i ne govorim.
Danas se to dopušta , ali 4 koleno nikako , a još ako je isto prezime?! , onda su ti osuđeni na izopštenje od okoline.

Pravoslavna crkva dopušta brak po bočnoj liniji srodnika od 7 kolena , mada su nedge običajna prava drugačija , tako u južnoj srbiji je kao kod katolika dozvoljeno od 4 kolena.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 14:31 

prezime Čakarić, prije 1767. prezivali smo se Brnić, po selu Brnići, tamo je 1707. rodjen biskup fra Marko Dobretić
prije toga smo se prezvali Dobretić, a Dobretići su u Pougarju od 1463. godine kad je pala Bosna, doselio se Stipan Dobreta sa 7 sinova i dvi ceri, brat Andrija mu vjerovatno oso u HR pa otamo potekli ovi poznatiji potomci te familije
Dobretici su prije toga imali posjede u Mileševu, Crkvici kod Foče i Glasincu, jedan ogranak odselio je u Grčku i promjenio prezime u Calotti, najodličnije mjesto među ograncima spomenute porodice ima danas loza grofova Vranyiczani Dobrinović u Senju, Rijeci i Karlovcu, da su Dobrete imali bosansko plemstvo potvrđuje povelja kralja Dabiše iz 1391. godine kojima im daje posjede Orka, Komaje i Vranje, to je Bokokotorski zaliv
od ovi Vranyiczani Dobrinovića poteko je prvi ministar turizma RH i prvi ministar financija koji je dao kovati prvi hrvatski novac jos za bana Josipa Jelacica
Juraj Dragisic, najpoznatiji filozof Europe 15. i 16. stoljeca je iz te familije, po nekim povjesicarima najstariji sin starog Stipana Dobrete koji je izbjego u Pougarje
ta familija je dala ukupno 4 biskupa i 20-ak franjevaca

grb familije Dobretica, lav sa krizem
slika
sultan nam je 1463. fermanom potvrdio vlasnistvo nad zemljom od Babanovca na Vlašiću do Kozjača u Dnoluci, u jedno 4-5 navrata Pougarci i Korićanci su pomoću njega dokazivali da je to naša, katolicka zemlja...1704. jedan je cak iso sultanu u Carigrad i ovaj mu na ledjima istetoviro da je to nasa zemlja da i to niko ne smije dirat
za A-U isto smo s time dokazali i nisu nam sumu vise dirali, al kad je dosla Juga, poslala zandare, zbrka nastala, poderali nam fermane i 3 smo zandara tom prilikom ubili

po popisu 1991. u Pougarju je bilo 129 Čakarića, podjeljenu u 4 loze, koje izmedju sebe nisu rod
cacinog cace loza su Filkići, po prababi Filki, od cacine matere je loza zvana Pašalije, nekad jedna od najbogatiji familija Jajacke okolice, navodno na živo sunetili pašu pa tako dobili praimenak Pašalije, jos su tu Stipići po nekom Stipi i jos jedna loza, ja ih zovem "politicari"
Dzaja navodi u svojoj knjizi da se medju Čakarićima sacuvalo ime Bernard vise od 500 godina, a Bernard bio Dobretin sin kojem su zapali Brnici
evo nema 15 dana, Čakare "politicari" dobili sina, ime BERNARD, a did mu Bernard i sukundid Bernard i dalje ko zna jos ko
tako medju nama Pougarcima samo su Čakare imaju to ime
ja sam nedje 18.-19. kolino od starog Dobrete

u 19. stoljecu iz Pougarje je oso za ovacama jedan Toma Čakarić u Kotor Varoš, tamo se udo i osto, dozivio 98 godina, tu famo familiju zovu Brnje, bas zbog toga sto su iz sela Brnići u Pougarju a i to im je staro prezime
po popisu iz 1991. gledo sam davno bilo oko 22 kuce u selo Orahova kraj Kotor Varoša, župa Vrbanjci
jedna loza je oselila u Fojnicu, neki su presli na islam
imaju jedni u Novog Gradiskoj, za njih ne znam kakve veze imaju sa nama, al sam pokuso saznat preko jednoj ujaka fra Celestijana Čakarića, pa ga nazvo u samostan i reko mi da nema vremena za moje gluposti, da mi je bio blize klepio bi ga cime, onaj s Imljana koji nas je popalio me nebi tako odbio... :smajl037
sreo sam nedavno jednog Čakarića iz Odzaka, kako oni tamo....hmm, mozda Pavo otkrije kad zavrsi s tim projektom

mater mi je Aščić, onu su prije bili Subotić, do nedje 1780-1790., za tocnu informaciju morat cu u crkvene knjige zavirit
vec tada njih je bilo 4 loze, jedna u selo Pavlovici, nadimak Knezevici, jedna u Melini, oni su poznati po dobrim majstorima, ja ih zovem "Matosevi" po jednom Matošu, jedna u Donjim Vukovicima zvani Pilini i jedna bas u Vukovicima od Pejaze Ascica, ja sam 8. kolino od njega
od Pejaze je poteklo 6 loza Ascica koje nisu u medjusobnom srodstvu,a to su: Perišići po Periši Ascica umro 1936., Ružići potekli od jednog Nikole rodjenog 1882., bit ce da mu se zena zvala Ruzica pa otud naziv, onda Ivančini potekli po Pile rodjenog 1879., imo dva sina Ivana i Mijata, Mijat nije imo potomaka pa onda po sinu Ivanu loza nosi ime, Ilići po Ilici rodjenom 1896., Markićevi po Marku rodjenom 1881., i konacno Šimunići po Šimuniji Aščića rođenom 1881., to je najrasprostranjenija loza Aščića, ovog trenutka imaju oko 45 muških nosioca ovog prezimena,, to je loza moje matere

prema popisu iz 1991., u Pougarju je bilo 270 Pougaraca nosioca ovog prezimena

materina mater je Vardic, oni su u Pougarju cca 150 godina, doselili su iz Dnoluku, na pola puta izmedju Pougarja i Jajca

za sad tolko

:herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 14:45 

joe enter je napisao/la:
cakara je napisao/la:

Kod nas u CG i Staroj Hercegovoni(mislim kod pravoslavnih) je to veliki greh bio oženiti nekog ako je iz istog plemena a od bratstva da i ne govorim.
Danas se to dopušta , ali 4 koleno nikako , a još ako je isto prezime?! , onda su ti osuđeni na izopštenje od okoline.

Pravoslavna crkva dopušta brak po bočnoj liniji srodnika od 7 kolena , mada su nedge običajna prava drugačija , tako u južnoj srbiji je kao kod katolika dozvoljeno od 4 kolena.

ma kod vas Crnogoraca rod je do 9. kolina :P

ja znam jedno 3 slucaja di su se uzeli 3. i 4. kolino

katolici BiH su primorani bili na tako

a i mi Pougarci smo malo po pitanju toga zaostali, nepisani zakon bio, zeni curu iz svoga sela

ja imam 10 tetki, 2 strica i 2 ujaka, svi sa Pougarcima i za Pougarkama, samo jedna tetka udata sa Seoca, znaci osla izvan granica Pougarja dobri jedan kilometar

kod nas zakon u HR bio, a mozda je takav i osto, da se u 2. kolino more zenit u udavat bez problema

Vrh

PostPostano: 17 lis 2011, 15:13 

cakara je napisao/la:

ma kod vas Crnogoraca rod je do 9. kolina :P

ja znam jedno 3 slucaja di su se uzeli 3. i 4. kolino

katolici BiH su primorani bili na tako

a i mi Pougarci smo malo po pitanju toga zaostali, nepisani zakon bio, zeni curu iz svoga sela

ja imam 10 tetki, 2 strica i 2 ujaka, svi sa Pougarcima i za Pougarkama, samo jedna tetka udata sa Seoca, znaci osla izvan granica Pougarja dobri jedan kilometar

kod nas zakon u HR bio, a mozda je takav i osto, da se u 2. kolino more zenit u udavat bez problema

Sve zavisi od mesta do mesta i kakva su im običajna prava.

Po zakonu evropskih država 4 koleno je limit ili barem kod naših država jer ovi Englezi i Holandezi i ostali vode se devizom "Brat setri najbolje smesti" :zubati , ali nekad su običajna prava bila takva da neko oženi setru od rođenog strica i na ovim prostorima , što je meni jezivo.

To je slučaj kod mene u Vojvodini među Mađarima , dok Šokci i Bunjevci to ne rade bez obzira što su katolici i što postoji fora da imanje ostane u familiji i ne deli se , što je i razlog ženidbe između jako bliskih srodnika.

Po jugu Srbije su bili ti slučajevi ranije , ali je to crkva u 20.veku zabranila i borila se protiv toga , jer je znalo biti retradirane dece .

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 02:35 

Sa tatine strane, njegov: - otac - porodica iz južnosrbijanskih krajeva, rašireni uglavnom po Nišavskom i Jablaničkom okrugu; znam imena predaka samo 4 kolena unazad, moraću da ispitam dalje..:)
- majka - bačvanski Hrvati, veći deo na granici Srbije i Hrvatske, manji deo u Sremu i Banatu.

Sa mamine strane - i otac i majka iz Crne Gore, oboje druga generacija rođena u Srbiji, na granici Moravičkog i Šumadijskog okruga, manji deo se preselio u Vojvodinu.

slika

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 02:48 

Cuj, mozda te je bolje zvat Frtaljkom nego Realkom. :D

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 03:06 

Pazi kad sam znaala..Ujka Juny..
ma na stražnjicu bi progovorio..

slika

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 09:12 

Uglavnom, zadovoljava arijevske kriterije da najmanje jedan djed ili baka budu arijevci! ;)

Stoga Realka, mirno spavaj. A za pare se sama snalazi. :)

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 09:15 

Real gone je napisao/la:
Sa tatine strane, njegov: - otac - porodica iz južnosrbijanskih krajeva, rašireni uglavnom po Nišavskom i Jablaničkom okrugu; znam imena predaka samo 4 kolena unazad, moraću da ispitam dalje..:)
- majka - bačvanski Hrvati, veći deo na granici Srbije i Hrvatske, manji deo u Sremu i Banatu.

Sa mamine strane - i otac i majka iz Crne Gore, oboje druga generacija rođena u Srbiji, na granici Moravičkog i Šumadijskog okruga, manji deo se preselio u Vojvodinu.

ljubavi, jesi to ti? :zubati

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 11:52 

Hmm, nisam brojao sve, ali do sada ogromna većina onih koji su se javili imaju korijene u Hercegovini ili Dalmatinskoj Zagori. Bilo bi fascinantno rekonstruirati sve migracije od 15 stoljeća, prvo iz Bosne i Hercegovine prema Dalmaciji i sjeverozapadnoj hrvatskoj, i onda naravno povratnim putem u 18 stoljeću, prvo prema Hercegovini, a onda dalje prema srednjoj Bosni i Posavini.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 12:47 

Djed Njemac, iz pokrajine ... Schwarzwald kao vojnik došao u Mostar tu i ostao oženio babu koja je iz dalmacije :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 12:49 

Tiger je napisao/la:
Djed Njemac, iz pokrajine ... Schwarzwald kao vojnik došao u Mostar tu i ostao oženio babu koja je iz dalmacije :HercegBosanac

imaš li kontakta s rođama u Njemačkoj? :zubati

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 12:53 

Ako želite saznati o vašem obiteljskom podrijetlu (postoje velike šanse) obratite se Crkvi. Posebno Crkvi u Zagrebu, jer je tamo prebačeno dosta arhiva.
Ja sam saznao fascinantne stvari o podrijetlu jedne strane moje obitelji iz crkvenih arhiva, stare nekoliko stotina godina. Ljudi u crkvi su tad bili jedni od rijetkih pismenih i sve su arhivirali za budućnost.

Samo morate imati dobru vezu, ili prijatelja, u Crkvi za to. Ne očekujte naivno da će netko za vas satima i danima rovariti po arhivama.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: