|
|
Stranica: 4/21.
|
[ 518 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 08 ruj 2012, 19:35 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Mi da smo htijeli Šope Srbizirat imali smo za to vremena i mogućnosti jer su u Srbiji vidjeli šansu da se oslobode turskog ropstva , ali mi smo poštovali bugarske etničke granice to što je njima guzica zinula na južne Srbe s kojima imaju određene jezične sličnosti (ali recimo istočni Bugari trebaju prijevod za sve zapadno od Šopluka , na njihovom dijalektu se temelji standardni bugarski jezik) je njihov a ne naš problem. Pa, imala je Srbija ambicija na tu stranu, čak je 1878 i zauzela neke dijelove današnje Bugarske, tražila da joj pripadnu... no svejedno, ne znam Načertanije napamet da bih se sad rasrpavljao šta tamo piše. Al ovo sa istorijskim pravom mi sumnjivo skroz.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 08 ruj 2012, 19:36 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
ZlatkoZG je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: U vezi Načetanija : ekspanzionizam se uspostavlja na fikciji (koja je povezana sa nacionalnom mitomanijom) da su svi štokavci Srbi i ideji da se Bugari (barem ovi zapadni) trebaju asimilirati u Srbe . Mi da smo htijeli Šope Srbizirat imali smo za to vremena i mogućnosti jer su u Srbiji vidjeli šansu da se oslobode turskog ropstva , ali mi smo poštovali bugarske etničke granice to što je njima guzica zinula na južne Srbe s kojima imaju određene jezične sličnosti (ali recimo istočni Bugari trebaju prijevod za sve zapadno od Šopluka , na njihovom dijalektu se temelji standardni bugarski jezik) je njihov a ne naš problem. Ne govorim da ste to proveli, ali je Ilija to zapisao. Niti amnesitram određene bugarske postupke prema vama što u WW1, što u WW2, naprotiv. Rekao sam Džoniju da ću mu naći citat : Citat: За да бъде изградена независима сръбска южнославянска държава, според Гарашанин, трябва системно да се води революционна пропаганда сред южните славяни под турско и австрийско иго, и да се ратува /от ср. "рат" - война/ Сърбия да получи икономическа независимост и излаз на море. В Начертанието Гарашанин признава, че измежду всички южни славяни, най-многобройни са българите, към които сръбската страна трябва да има специална асимилационна политика. Тази политика трябва да включва преди всичко печатане на български книги в княжеството, но със сръбска азбука, както и обучението на българи за свещеници в сръбски духовни учебни заведения. Na bugarskom je, ali ako ga ja razumijem koji sam samouk u vezi čirilice, onda ga sigurno vi razumijete  . @Jagnje : Ne, rekao sam da se odnosi na države gdje je postojala hrvatska državna uprava, odnosno samouprava, znači ne mogu unutra stavljati primjerice Drački Temat, kada i sam znaš da je vrlo malo vremena bio pod hrvatskom vlašću. Ponavljam samo zapisano u njima, ne brandiram vas sve kao velikosrbe nego samo uspoređujem dva razmišljanja koja su naizgled slična, ali imaju velike razlike u načinu ostvarenja i u konačnom cilju, dakle samo su naizgled slična, a u sukusu su izrazito različita. Nije pokupljeno iz Ugarske kuhinje već ima itekako dulju tradiciju od 19.st. i k tome HPD je bila glavna obrana od tendencija Mađara i Austrijanaca. I daj ne stavljaj te ustaške gluposti ovdje, HPD nema veze s njima niti s današnjim HSPom, čak nema veze ni s HSPom prve polovice 20.stoljeća koji se već bio drastično udaljio od političke misli Starčevića.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 08 ruj 2012, 19:43 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Rekao sam Džoniju da ću mu naći citat : Citat: За да бъде изградена независима сръбска южнославянска държава, според Гарашанин, трябва системно да се води революционна пропаганда сред южните славяни под турско и австрийско иго, и да се ратува /от ср. "рат" - война/ Сърбия да получи икономическа независимост и излаз на море. В Начертанието Гарашанин признава, че измежду всички южни славяни, най-многобройни са българите, към които сръбската страна трябва да има специална асимилационна политика. Тази политика трябва да включва преди всичко печатане на български книги в княжеството, но със сръбска азбука, както и обучението на българи за свещеници в сръбски духовни учебни заведения. Na bugarskom je, ali ako ga ja razumijem koji sam samouk u vezi čirilice, onda ga sigurno vi razumijete  . Pa zar nije lakše staviti tekst iz N. od bugarskog tumačenja istog teksta? Davno je bilo, ali ako se ne varam tamo piše da Bugari, iako najveći južnoslovenski narod imaju slabo vere u sebe, da im je sveštenstvo uglavnom grčko i da je bugarski jezik potisnut, pa ako je moguće treba u Srbiji štampati knjige na bugarskom, obučiti Bugare za sveštenike i poslati ih nazad u njihovu zemlji itd. A sve u cilju jačanja Bugara prema Turcima i vezivanja Srbije i Bugarske. Ovo propaganda i rat protiv Austrijanaca i Turaka takođe nije potrebno objašnjavati. Izlaz na more se opet odnosi na oslobađanje od apsolutne austrijske dominacije u trgovini. Sad moram da potražim tekst, da ga čitam.  Što se tiče HDP mislim da posmatrate stvari strašno pristrasno, što je u skladu sa strujanjima u hrvatskoj istoriografiji i drugim naučnim oblastima, ali nemam nameru da sa vama "ratujem" oko toga, jer je na kraju krajeva vaše lično pravo kako ćete te stvari da posmatrate. U svakom slučaju, ono dolazi u koliziju sa nacionalnim pokretima i istorijskim pravima drugih susednih naroda (u novije vreme ih je više nego inače), tako da je sasvim logično da se ne slažemo. Mađari imaju potpuno drugačiju percepciju svega toga. (i u odnosu na Srbe i u odnosu na Hrvate)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 08 ruj 2012, 19:45 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Metemma je napisao/la: Pa, imala je Srbija ambicija na tu stranu, čak je 1878 i zauzela neke dijelove današnje Bugarske, tražila da joj pripadnu... no svejedno, ne znam Načertanije napamet da bih se sad rasrpavljao šta tamo piše.
Al ovo sa istorijskim pravom mi sumnjivo skroz. "Ne tražimo ništa novo samo Carstvo Dušanovo"- to ti je glavna logika kod svih balkanskih nacionalista Srbije je zauzela rubne dijelove Šopluka ,oni su postali Srbi brzinom svijetlosti , a znam da je recimo Sveti Sava bio jedan od glavnih svetaca kod njih , tako da su se lako mogli srbizirat međutim Srbija je pomagala bugarske revolucionare (Vasil Levski i njegove bugarske legije u Srbiji) i nije dirala bugarske etničke granice , jedini promašaj/prekšaj je bio rat protiv Bugarske 1885 koji su podstakli Austrijanci i njihova protektorska dinastija Obrenovića. Ali opet ukupno gledajući Bugari su bili ti koji su nasrtali na srpske teritorije a ne obrnuto. A mogli smo se dogovorit ko ljudi i stvorit čvrsti balkanski savez dviju pravoslavnih dinastija i naroda, tek kada je stvorena Balkanska liga Osmanlije su pometene s Balkana ,desetljećima prekasno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 08 ruj 2012, 19:51 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: "Ne tražimo ništa novo samo Carstvo Dušanovo"- to ti je glavna logika kod svih balkanskih nacionalista
Srbije je zauzela rubne dijelove Šopluka ,oni su postali Srbi brzinom svijetlosti , a znam da je recimo Sveti Sava bio jedan od glavnih svetaca kod njih , tako da su se lako mogli srbizirat međutim Srbija je pomagala bugarske revolucionare (Vasil Levski i njegove bugarske legije u Srbiji) i nije dirala bugarske etničke granice , jedini promašaj/prekšaj je bio rat protiv Bugarske 1885 koji su podstakli Austrijanci i njihova protektorska dinastija Obrenovića. Ali opet ukupno gledajući Bugari su bili ti koji su nasrtali na srpske teritorije a ne obrnuto. A mogli smo se dogovorit ko ljudi i stvorit čvrsti balkanski savez dviju pravoslavnih dinastija i naroda, tek kada je stvorena Balkanska liga Osmanlije su pometene s Balkana ,desetljećima prekasno. Zapravo je tu problem Vidina koji je u srpskim planovima bio prisutan neko vreme (mada sporedno), dok su Bugari gurali prema čitavom prostoru J.Srbije. Makedonija je već mutan prostor, a prvobitna ideja njene podele je sprečena intervencijom austrijske strane prema srpskim i crnogorskim akcijama u severnim delovima Albanije. Zanimljivo je da danas Srbi uopšte nisu zainteresovani za Makedoniju, dok su Bugari i dalje na tom tragu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 08 ruj 2012, 19:53 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Ovo propaganda i rat protiv Austrijanaca i Turaka takođe nije potrebno objašnjavati. Izlaz na more se opet odnosi na oslobađanje od apsolutne austrijske dominacije u trgovini. Sad moram da potražim tekst, da ga čitam.  Što se tiče HDP mislim da posmatrate stvari strašno pristrasno, što je u skladu sa strujanjima u hrvatskoj istoriografiji i drugim naučnim oblastima, ali nemam nameru da sa vama "ratujem" oko toga, jer je na kraju krajeva vaše lično pravo kako ćete te stvari da posmatrate. U svakom slučaju, ono dolazi u koliziju sa nacionalnim pokretima i istorijskim pravima drugih susednih naroda (u novije vreme ih je više nego inače), tako da je sasvim logično da se ne slažemo. Mađari imaju potpuno drugačiju percepciju svega toga. (i u odnosu na Srbe i u odnosu na Hrvate) Slažem se, glupo je prepirati se u vezi toga, mada ne bih rekao da smo pristrani, ali opet možda sam ja pristran kada kažem da nismo pristrani (ili si ti pristran kad kažeš da smo mi pristrani  ) , jednostavno ne možeš reči, zbog toga je najbolja objektivna evaluacija trećih.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 08 ruj 2012, 19:57 |
|
|
|
Kula i Vidin, te Trn... Srbija je imala neke pretenzije prema tim krajevima, neke je i držala 1878, ali posle toga ne znam da se posezalo za tim. I to se razmišljalo da se ti gradovi oslobode od Turaka, a ne da se otmu od Bugara... mada, s druge strane, tad je i oko Pirota bila frka kome će da pripadne.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 08 ruj 2012, 20:00 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Zapravo je tu problem Vidina koji je u srpskim planovima bio prisutan neko vreme (mada sporedno), dok su Bugari gurali prema čitavom prostoru J.Srbije. Makedonija je već mutan prostor, a prvobitna ideja njene podele je sprečena intervencijom austrijske strane prema srpskim i crnogorskim akcijama u severnim delovima Albanije. Zanimljivo je da danas Srbi uopšte nisu zainteresovani za Makedoniju, dok su Bugari i dalje na tom tragu. To je zato što su Srbi prihvatili Makedonski narod kao zasebnu ,mada veoma blisku naciju. Bugari još nisu ,međutim sve je to mlaćenje prazne slame (i Srba i Bugara) ,Bugari su izgubili egejsku obalu i velike dijelove Trakije/Traćije koji su bili kud i kamo više bugarski nego Vranje i Leskovac ,nešto slično kao fantaziranje o srpskom moru kod Zadra dok gubiš Prizren i Bistricu.To je sve u svemu velika prdljavina i nepotrebno za dva najpovezanija slavenska naroda zadnjih 1000 godina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 08 ruj 2012, 20:00 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Slažem se, glupo je prepirati se u vezi toga, mada ne bih rekao da smo pristrani, ali opet možda sam ja pristran kada kažem da nismo pristrani (ili si ti pristran kad kažeš da smo mi pristrani  ) , jednostavno ne možeš reči, zbog toga je najbolja objektivna evaluacija trećih. Tačno tako. Mada i treća strana je subjektivna... samo možda manje umešana u određeno pitanje.  (a kada bi zalazili dublje mogli bi se upitati da li je subjektivnost i vrednosni sud moguće izbeći i/ili da li ih je potrebno izbeći) Ja sam pristalica zajedničkih istraživanja, zbornika i sl stvari. Gde bi se čitaocu, uz bogat prikaz izvora, pružio prikaz stavova dve ili tri strane. Nekoliko pitanja bi se zaista lepo dalo obraditi na taj način.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 08 ruj 2012, 20:04 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: To je zato što su Srbi prihvatili Makedonski narod kao zasebnu ,mada veoma blisku naciju. Bugari još nisu ,međutim sve je to mlaćenje prazne slame (i Srba i Bugara) ,Bugari su izgubili egejsku obalu i velike dijelove Trakije/Traćije koji su bili kud i kamo više bugarski nego Vranje i Leskovac ,nešto slično kao fantaziranje o srpskom moru kod Zadra dok gubiš Prizren i Bistricu.To je sve u svemu velika prdljavina i nepotrebno za dva najpovezanija slavenska naroda zadnjih 1000 godina. Zapravo to sa Makedoncima je jedna čudna stvar. Prilično ih je srpski narod lako izbacio iz svoje svesti. Možda zbog okupiranosti na drugim stranama. Ta dilema... sever i zapad ili istok i jug. Sa pozitivne strane srpsko-bugarski odnosi trenutno nisu loši. Eto zaloga za bolju budućnost. Trebalo je vreme dok se sranje situacija izazvana petljanjem Osmanlija ne razbistri.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 08 ruj 2012, 20:05 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: ZlatkoZG je napisao/la: Mi da smo htijeli Šope Srbizirat imali smo za to vremena i mogućnosti jer su u Srbiji vidjeli šansu da se oslobode turskog ropstva , ali mi smo poštovali bugarske etničke granice to što je njima guzica zinula na južne Srbe s kojima imaju određene jezične sličnosti (ali recimo istočni Bugari trebaju prijevod za sve zapadno od Šopluka , na njihovom dijalektu se temelji standardni bugarski jezik) je njihov a ne naš problem.
Ne govorim da ste to proveli, ali je Ilija to zapisao. Niti amnesitram određene bugarske postupke prema vama što u WW1, što u WW2, naprotiv. Rekao sam Džoniju da ću mu naći citat : Citat: За да бъде изградена независима сръбска южнославянска държава, според Гарашанин, трябва системно да се води революционна пропаганда сред южните славяни под турско и австрийско иго, и да се ратува /от ср. "рат" - война/ Сърбия да получи икономическа независимост и излаз на море. В Начертанието Гарашанин признава, че измежду всички южни славяни, най-многобройни са българите, към които сръбската страна трябва да има специална асимилационна политика. Тази политика трябва да включва преди всичко печатане на български книги в княжеството, но със сръбска азбука, както и обучението на българи за свещеници в сръбски духовни учебни заведения. Na bugarskom je, ali ako ga ja razumijem koji sam samouk u vezi čirilice, onda ga sigurno vi razumijete  . . Krajem prosle godine otvorio sam temu o tome: politika/na-ertanije-istina-ili-mit-t5754.htmlEvo ovde imas izvornu verziju Nacertanija, mozes procitati sve, ili samo deo o Bugarima: http://www.rastko.rs/istorija/garasanin ... anije.htmlNije tacno da Srbija zeli da uzme zemlju Bugarima, vec se govori o pogubnom uticaju Rusije, o Bugarskoj kao mestu susreta srpskog i ruskog uticaja, kao i saveta u kom pravcu se ici: Citat: Bugari nemaju vaspitajuća i učevna zavedenija, zato bi trebalo da Srbija svoje škole Bugarima otvori, i osobito da nekoliko blagodjejanija za Bugare mlade, u Srbiji učeće se, naredi.
Bugarsko sveštenstvo ponajviše je grčko, a ne narodno bugarsko; za to bi vrlo poželatelno, i polezno bilo da bi neko čislo mladi Bugara bogosloviju u Srbiji svršilo, pa kao sveštenici u njihovo otečestvo medu svoj rod se vratilo. Valjalo bi štampati bugarske molitvene i druge crkvene knjige i bugarska djela u Srbiji; ovo važno sredstvo Rusija već odavno upotrebljava, i Srbija mora gledati da Rusiju u tome preteče.
Potrebno je da pouzdani i sposobni ljudi putuju po Bugarskoj, koji bi pozornost bugarskog naroda na Srbiju obratili i u njemu prijateljska čuvstva prema Srbiji i srbskom praviteljstvu probudili, i zajedno i nadeždu oživljavali da će Srbija zaista Bugarima za njihovo izbavljenje u pomoć priteći i za njihovu sreću starati se. Znaci pridobiti Bugare kao saveznike u borbi protiv Turaka, nikakva ambicija da im se otima zemlja...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 13 ruj 2012, 19:35 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: U suštini hrvatski ekvivalent onoga što se u regionu popularno naziva zločinačka velikosrpska ideologija. Uzmeš malo mutne istorije, dodaš svog i tuđeg državnog okvira, začiniš dozom romantizma, promešaš etničkom slikom iz izabranog/poželjnog perioda i ostaviš da se krčka na tihoj vatri nacionalizma. Jelo se služi vrelo, širokim narodnim masama i jede se u neograničenim količinama... prstima. može malo detaljnije o tuđem državnom okviru, mutnoj istoriji i paprikašu molim samo konkretne odgovore,primjere hvala
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kuč
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 15 ruj 2012, 22:21 |
|
|
|
Što se tiče granice CG i BiH to je završena stvar te su priče o vraćanju Sutorine smiješne i neozbiljne. Završio je to pokojni Blažo Jovanović odlično.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 15 ruj 2012, 22:31 |
|
|
|
Jagnjeći komandire može li odgovor na pitanje
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 17 ruj 2012, 18:23 |
|
|
pagan je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: U suštini hrvatski ekvivalent onoga što se u regionu popularno naziva zločinačka velikosrpska ideologija. Uzmeš malo mutne istorije, dodaš svog i tuđeg državnog okvira, začiniš dozom romantizma, promešaš etničkom slikom iz izabranog/poželjnog perioda i ostaviš da se krčka na tihoj vatri nacionalizma. Jelo se služi vrelo, širokim narodnim masama i jede se u neograničenim količinama... prstima. može malo detaljnije o tuđem državnom okviru, mutnoj istoriji i paprikašu molim samo konkretne odgovore,primjere hvala Pa ne znam šta je nejasno. Sve što sam hteo nabrojao sam. Zavisno od okolnosti uzeto je ono gde je bilo hrvatske države, gde mislite da je bilo hrvatske države, gde nije bilo ali je možda moglo biti, gde je bilo u praksi, gde je bilo u teoriji, gde bi trebalo da je bude u teoriji, gde nije bilo ali je bilo Hrvata, ili gde je bilo onih za koje se tvrdi da su Hrvati, gde je etnička slika povoljna danas, ili ako danas nije povoljna, gde je etnička slika bila povoljna u nekom trenutku u prošlosti... i onda je sve to spakovano pod jednim imenom kojim je zaokružen maksimalistički nacionalni program. Mislim, pre nego što me napadneš, ne smatram to kao nešto neobično, štaviše uobičajeno je uglavnom svim razvijenim evropskim narodima. Samo je pitanje gde to stoji u korelaciji sa tvrdnjama/težnjama okolnih naroda.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 17 ruj 2012, 21:49 |
|
|
|
mogao sam i ja tebi napisati da je danas bio sunčan dan i da je u nas toplo za ovo doba godine, al to neće imati nikakve veze sa mojim pitanjem, kao ni tvoj gore odgovor.
dakle konkretno,mjesto,radnja,vrijeme. znam da znaš,samo ti teško preko jezika prebacit,jer se bojiš da pokvariš svoj utisak na tebi drage forumaše ili da ne napišeš nešto suvišno.
ne napadam te...slobodno se ispolji,otvori nam svoju dušu,reci što ti leži na srcu i sigurno će ti biti lakše
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 17 ruj 2012, 21:58 |
|
|
|
Nemam blage o čemu ti to... Šta imam da napišem, to i napišem.
A napisao sam tačno ono što mislim o navedenom pitanju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pantagana
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 17 ruj 2012, 21:59 |
|
|
pa kad smo kod vraćanja...  p.s. mislim da je ovo minimum minimuma s obzirom da fale bačka, sandžak, trst, pečuh itd. itd. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 17 ruj 2012, 22:01 |
|
|
Pantagana je napisao/la: pa kad smo kod vraćanja... I to što kažeš... mogli bi nam vratiti sve ovo gde tamne crvene nema. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 17 ruj 2012, 22:03 |
|
|
Pantagana je napisao/la: pa kad smo kod vraćanja...  Ovako svi dobijaju sve - Hrvati Drinu, Bošnjaci luke , Srbi more  . Jagnje, iznenadio bih se kojom se brzinom crvenilo proširilo nakon što su pobunjenici uvatili petama vjetra  .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 17 ruj 2012, 22:04 |
|
|
Ovaj hrvatski etnički prostor mi kao onaj fazon o morskom prasetu, nit je morsko nit je prase  Mislim, može neko nacrtati ovako i Srbiju, i pridodati bilo koje područje na kom živi 5 miliona ne Srba, al tako da dominira crvena boja...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 17 ruj 2012, 22:06 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Jagnje, iznenadio bih se kojom se brzinom crvenilo proširilo nakon što su pobunjenici uvatili petama vjetra  . Zavisi kako gde. I koji su pobunjenici uvatili petama vjetra. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 17 ruj 2012, 22:07 |
|
|
Posavino spaljena i pusta, izdala te iskrivljena usta... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 17 ruj 2012, 22:07 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Nemam blage o čemu ti to... Šta imam da napišem, to i napišem.
A napisao sam tačno ono što mislim o navedenom pitanju. misliš da su granice hrvatske maximalističke?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vratiti Sutorinu BiH? Postano: 17 ruj 2012, 22:09 |
|
|
pagan je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: Nemam blage o čemu ti to... Šta imam da napišem, to i napišem.
A napisao sam tačno ono što mislim o navedenom pitanju. misliš da su granice hrvatske maximalističke? Ove gore prikazane da. Ove trenutne ne.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: pakovic i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|