HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 ruj 2026, 21:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 93 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zanimljivo genetsko istraživanje porijekla Hrvata
PostPostano: 30 kol 2011, 14:10 

snowflake je napisao/la:
Bumbar, sve pet. Samo, jesi li svjestan koga si prenio, odnosno tko potpisuje članak.
Notorni Denis Kuljiš, kojemu je ovo samo još jedan način da popljuje Hrvate, njihove mitove te njemu mrski nacionalizam :zubati :zubati

čak sam se iznenadio otkud on na plaži, ali eto nek bude ko o čemu Kuljiš o genetici :zubati

Vrh

PostPostano: 30 kol 2011, 14:16 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Ako je većinsko ilirsko podrijetlo zajedničko, Bošnjacima i Hrvatima, kao i slavenska kultura, a religija sve više gubi bitku s techno party-jima: Što razlikuje Hrvate i Bošnjake? Što priječi asimilaciju?

Ništa, sad je samo pitanje: Ko će koga i gdje?

Logično je da Hrvati asimiliraju Bošnjake, kao veći i bogatiji i napredniji narod. No, s druge strane, granica koju je MZ postavila između BiH i Hr, je brana tome, i bar u BiH otvara prostor za asimilaciju Hrvata u Bošnjake ili Bosance, a pitanje je i koliko uopće Hrvati u cjelini žele asimilirat Bošnjake.

Ovako na prvi pogled se čini kako treba pojest kako ne bi bio pojeden.

Silnice ove vrste se i osjete zadnjih godina. Brisanje granice između Hr i BiH na bilo koji način je direktan interes Hrvata u BiH, kao i približavanje Bošnjaka Hrvatskoj.

Ne bih rekao kako u svemu ovome ima posebne namjere, nego je čisto prirodan i logičan proces. I gledano ovako, nije ni čudno što nastaju problemi između Hrvata i Bošnjaka zadnjih godina u BiH.

Juka, polazeci od tvog primera, mozda si i u pravu, ti si vec asimilovan, valjda ce tim putem krenuti i ostali :wink

Vrh

PostPostano: 30 kol 2011, 14:19 

Pa, zatvaranjem u granice BiH ne smiješi se baš neka optimistična budućnost. Stoga, i za Srbe i Hrvate BiH je najbolja varijanta ulazak Srbije i BiH u EU. Kao i spuštanje tenzija u odnosu s Bošnjacima, posebno za Hrvate jer smo i dalje jako izmiješani.

Ja znam da to nekom kome federalac upravo otima mirovinu da bi dao nekom zdravom Bošnjaku baš i ne izgleda tako ali...

I dajte riješite taj sjever Kosova... :D

Vrh

PostPostano: 30 kol 2011, 14:26 

Iliri su bili Indoeuropljani. Kao i svi Indoeuropljani, oni dolaze u Europu cca 3000 godina pr. Kr.

Prema tome, kako oni mogu biti nositelji I2a?
Je li itko testirao Ilire?

Ovo što Primorac zove balkanskim, drugi istraživaći zovu slavenskim... npr. na Wikipediji o genetici Slavena kažu da su i R1a1a [M17] i I2a2a slavenske haplogrupe, jer su i jedna i druga rasprostranjene diljem istočne Europe.

No, sva ova istraživanja genetike Hrvata se rade pogrešan način.

Trebalo bi testirati potomke hrvatskog plemstva koji su još uvijek živi, pogotovo onih koji potječu od praplemstva (Draškovići, Tomašići, Jelačiće Bužimske itd.) i to usporediti s ostatkom stanovništva.

Zatim, pojedince za koje se zna da su vlaškog podrijetla izdvojiti u posebnu kategoriju i to usporediti s ostatkom stanovništva itd.

slika

Vrh

PostPostano: 30 kol 2011, 14:34 

Pa, zatvaranjem u granice BiH ne smiješi se baš neka optimistična budućnost. Stoga, i za Srbe i Hrvate BiH je najbolja varijanta ulazak Srbije i BiH u EU. Kao i spuštanje tenzija u odnosu s Bošnjacima, posebno za Hrvate jer smo i dalje jako izmiješani.

Ja znam da to nekom kome federalac upravo otima mirovinu da bi dao nekom zdravom Bošnjaku baš i ne izgleda tako ali...

Kladio bi se da ti vise odgovara varijanta - samo Hrvatska u EU, pa ce ona okupiti Hrvate i Bosnjake u BiH, a posto ce RS puci, eto resenja za goruci problem kako napraviti drzavu do Drine :nanana

Vrh

PostPostano: 30 kol 2011, 14:38 

DzoniBG je napisao/la:

Kladio bi se da ti vise odgovara varijanta - samo Hrvatska u EU, pa ce ona okupiti Hrvate i Bosnjake u BiH, a posto ce RS puci, eto resenja za goruci problem kako napraviti drzavu do Drine :nanana

I u čemu je problem?

Evo pade mi na pamet pitanje koje bih ti postavio:

Kad bi morao birati s druge strane Drine BiH ili Hrvatska (obje sa RS u sebi kakva jest), što bi odabrao? :zubati

Vrh

PostPostano: 30 kol 2011, 14:48 

I u čemu je problem?

Kad bi morao birati s druge strane Drine BiH ili Hrvatska (obje sa RS u sebi kakva jest), što bi odabrao? :zubati

Znas ti mene, obozavam Veliku Hrvatsku...kad si ti Juka srecan, kao da sam i ja srecan :wink

Vrh

PostPostano: 30 kol 2011, 14:50 

Naslov teme glasi: Zanimljivo genetsko istraživanje porijekla Hrvata

Junuze, nalet te odnio sa tim cvjećarenjem i na ovoj temi :)

Vrh

PostPostano: 31 kol 2011, 15:34 

i onda hajvaz-dedo pomjeri planinu... :zubati

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... vrope.html

elem da je nekako Hrvate u Bosni preobratit u Bošnjake, ili pak u bosanske Katolike sve bi išlo lakše od Bosanaca i Hercegovaca, ali saga se nastavlja jer iz naslova se vidi da je ubleha. Primorac ne spominje Bosance&Hercegovce nego striktno BH Hrvate, odnosno Hercegovinu i Dalmaciju sa najviše "ilirskog gena".

nalat ih Bog učinio, em ne čuju, em ne vide..., još se čeka odgovor prekodrinske imperije :zubati

Vrh

PostPostano: 31 kol 2011, 16:16 

Dobre su ovi Muslimani... :zubati Cuj naziv tamo "katolickih Bosnjaka"... ko neki su drugi postojali. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 31 kol 2011, 16:25 

DzoniBG je napisao/la:

I u čemu je problem?

Znas ti mene, obozavam Veliku Hrvatsku...kad si ti Juka srecan, kao da sam i ja srecan :wink

Naravno ,BiH.. (iako me nisi pitao :zubati )

PS
Ministre srry zbog ' off-a'

PS,PS.
Nego , da ipak ne budem potpuni off ...Cini mi se da je vas snaslo, ono sto je nas vec proslo...
Mi krenusmo od ameba , pa vam preporucujem da vi naprimjer krenete od jednocelijskih algi .

Vrh

PostPostano: 31 kol 2011, 16:57 

genetika je egzaktna nauka, a mitovi i legende su domen stripa,...ili tripa :zubati

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2011, 09:18 

U nekim balkanskim mitologijama ipak više tripa nego stripa (Načertanije :zubati)

Imam par knjiga o Hrvatskoj genetici doma i moram reći da se određene stvari poklapaju u njima, načelno se svi slažu da smo sličniji Nordijcima nego južnim Slavenima te da su Mađari sljedeći nama najsličniji narod po pitanju genetike :neznam

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2011, 09:49 

Ako gledamo dvi najzastupljenije haplogrupe (R1a i I2a1b1-Dinaric) mi Hrvati najsličniji smo Slavenima samo što je kod zakarpatskih Slavena brojniji Ra1, a kod južnih Slavena općenito priteže I2a1b1-Dinaric. E zašto je to tako za sad je i dalje velika enigma. Još nije defintivno dokazano je li izvor I2a1b1-Dinarica Dinaridi ili zakarpaće. Triba pričekat. Primorac i kompanija su se debelo zaletili s ovim člankom jer ih sutra može novo istraživaje pokopat i reć da su upravo Hrvati BiH najslavenskiji među svim južnim Slavenima. Šanse su skoro fifti fifti, dapače po novom čak pritežu na slavensku stranu.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2011, 09:58 

Da I2a1b1-Dinarica nema među istočnim Slavenima stvari bi bile jasne, ali ga i te kako ima, pogotovo kod onih koji žive iza samih Karpata. On je tamo iza R1a druga grupa po učestalosti. Po zadnjem svi današnji I2a1b1-Dinaric bili bi potomci čovika koji je živio prije 2600 g, dakle 600g p.n.e. Di je živio taj čovik? Di je da je očito je bio vrlo jebežljiv. :)

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2011, 10:16 

Citat:
Da I2a1b1-Dinarica nema među istočnim Slavenima stvari bi bile jasne, ali ga i te kako ima, pogotovo kod onih koji žive iza samih Karpata. On je tamo iza R1a druga grupa po učestalosti. Po zadnjem svi današnji I2a1b1-Dinaric bili bi potomci čovika koji je živio prije 2600 g, dakle 600g p.n.e. Di je živio taj čovik? Di je da je očito je bio vrlo jebežljiv. :)

Ako je to istina onda je taj stvarno gadno zajebao situaciju u Europi :zubati

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2011, 15:36 

evo ovako, ja san se registrira samo da komentiran na ovu temu.

Haplogrupa I2a2 i R1a su prisutne kod svih slavenskih naroda, osim u nas I2a2 je isto snazno prisutna oko karpata, odakle su hrvati tobože i stigli.
Isto tako, test koji je napravljen na Zagrepcanima pokaza je da i oni imaju oko 65% i2a2

Vlasi koji su testirani uglavnom pripadaju haplogrupi E(onoj koja je među Albancima)

Haplogrupe same po sebi nisu bitno vazne, bitna je genetska srodnost, i tu se sve vidi.

Autosomalni ispis gena se bazira na cjelokupnom iscitanju genoma, i pomocu njega se moze otkriti rodbinska srodnost, boja ociju, nasljedne bolesti, zapravo sve, govori ovako.

Bošnjaci i Hrvati su gotovo indetični, preklapaju se preko 90%, dok recimo Srbi su indetični Rumunjima, te su cak srodniji Albancima nego nama.

Zanimljivo je i to da su bosanski Srbi na genetskoj distanci između nas i Rumunja, tj. Srba, sto bi zapravo značilo da su mišani, i oprilike 10% Bošnjaka se preklapa sa tim Srbo-Hrvatima.

Srbi su kroatizirani Rumunji, zapravo vlasi.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2012, 13:30 

Pripadnici haplogrupe I, čine najstarije stanovništvo Balkana. Naseljeno je prije 20.000 godina i bili su na nižem stepenu razvoja, baveći se lovom i sakupljanjem plodova (paleolitski lovci).

Pripadnici haplogrupa E, J, T, G potiču iz Levanta i nakon revolucionarne pojave poljoprivrede na tom području (prije 10.000 godina) počinju da se šire. Na Balkan prodiru dolinama Vardara i Morave i formiraju Vinčansku civilizaciju, baveći se zemljoradnjom i stočarstvom (neolitski poljoprivrednici).

Pripadnici haplogrupe R, potiču iz stepa Srednje Azije. Radi se o Indoevropljanima koji su se bavili nomadskim stočarstvom, i naselili su Balkan prije 5.000 godina.

.............................................................Srbija................................R.Srpska
Paleolitski lovci.........................................42%....................................41%
Neolitski poljoprivrednici...........................36%.....................................39%
Indoevropljani..........................................22%.....................................20%

Genetska struktura stanovništva Srbije i Srpske je gotovo identična (4:4:2) što ukazuje na potpunu srodnost.

............................................................Hrvatska.........................Herceg-Bosna
Paleolitski lovci........................................51%....................................74%
Neolitski poljoprivrednici..........................12%.....................................12%
Indoevropljani.........................................37%.....................................14%

Zajednički je mali postotak neolitskih poljoprivrednika i u RH i HB, ali su drastične razlike u postotku Indoevropljana (haplogrupe R).

.........................................................Bošnjakistan
Paleolitski lovci........................................52%
Neolitski poljoprivrednici..........................29%
Indoevropljani.........................................19%

Podaci za RS, HB i B: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 190.x/full
hg F* je neodređena I, a hg K* je neodređena T.

Podaci za Srbiju i Hrvatsku: http://www.eupedia.com/europe/european_ ... gion.shtml

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 93 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 30 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: