|
|
Stranica: 7/36.
|
[ 897 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
neo
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 16 stu 2009, 21:45 |
|
Pridružen/a: 04 lip 2009, 20:30 Postovi: 450 Lokacija: desno kod placa
|
Vujadin je napisao/la: neo je napisao/la: Trebalo je jos stisnuti Banja Luku ,pa pustiti abih unutra. Aha, a ko ti je Žepče branio, ko ti je Kiseljak i Kreševo čuvao, ista ta Banjaluka. I džaba prijetite "moglo je te 95." i da je tad moglo, danas ne može, i više NIKAD neće bit prilike. Okupiranje i terorisanje jednog grada veličine Salzburga ili vaše Rijeke, moš mislit.  Zamisli tko mi je branio posavinu,Jajce ili Mostar ?? Za 95 je tocno ,ako nije onda nece nikad. NAFTA je obranila . OLUJA JE ZAKON. Dani ponosa i slave. Bilo je maltretiranja civila ,ali niti u pribliznoj mjeri kako je servirano sa srpske strane. Nije ti poznat podatak,koliko je #milicionera# iz Zagreba i cijele Hrvatske dalo otkaze i otislo u knindje. Glumac tocno prezime ,nacionalno ugrozen dao otkaz u Zagrebu ,otisao u Knin gdje su ga odjebali jer je bio pijanac, vratio se u Zagreb. Dobro da je dozivio da mu se kceri udaju za Hrvate i krste ih u katolickoj crkvi. Pjevac tocno prezime,otisao u JNA sa sinom pojavljivao se na TV-u, a supruga i mladji sin ostali zivjeti u Zagrebu. Oba dvoje moji susjedi. A jos ti je manje poznat podatak koliko je Srba,bilo u HV i policiji RH i branilo svoju domovinu. 
_________________ Gotovina i Markač Hrvatski heroji domovinskog rata, p.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mara
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 16 stu 2009, 21:48 |
|
|
Vujadin je napisao/la: pjosip je napisao/la:
Govoris da su civili "otjerani".
To nije istina.
Govorim da su lojalni hrvatski građani srpske nacionalnosti ubijani, njihovi domovi rušeni, crkve minirane, i to sve na "neokupiranom" području, daleko od ratnih sukoba. Ti ljudi nisu poobunjenici, a ja ovdje čuh da se Hrvatska "obračunavala sa pobunjenicima", i da je njena borba "čista kao suza". Pune su masovne grobnice tih lojalnih Srba! 
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 16 stu 2009, 21:49 |
|
|
Vujadin je napisao/la: pjosip je napisao/la:
Govoris da su civili "otjerani".
To nije istina.
Govorim da su lojalni hrvatski građani srpske nacionalnosti ubijani, njihovi domovi rušeni, crkve minirane, i to sve na "neokupiranom" području, daleko od ratnih sukoba. Ti ljudi nisu poobunjenici, a ja ovdje čuh da se Hrvatska "obračunavala sa pobunjenicima", i da je njena borba "čista kao suza". Moguće da je bilo toga. Očito da nisi bio u Kninu, Vojniću, Gračacu i ostalim mjestima nakon Oluje. Oštećenja su stvarno bila minimalna. Svejedno, ja se zalažem za to da oni koji su van vojničkog rezona bilo koga ugnjetavali - budu osuđeni. No, to su sve sporadični slučajevi.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 16 stu 2009, 21:52 |
|
|
mara je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Govorim da su lojalni hrvatski građani srpske nacionalnosti ubijani, njihovi domovi rušeni, crkve minirane, i to sve na "neokupiranom" području, daleko od ratnih sukoba. Ti ljudi nisu poobunjenici, a ja ovdje čuh da se Hrvatska "obračunavala sa pobunjenicima", i da je njena borba "čista kao suza".
Pune su masovne grobnice tih lojalnih Srba!  Dovoljan je i jedan takav zločin (a bilo ih je mnogo više) da uprlja svu vašu priču o čistoti i svetosti DR. Paulin Dvor, Pakračka poljana, Osijek, Gospić... a tu nije bilo ni balvana ni barikada, nego su ti nesretni ljudi ostali u svojim domovima u Hrvatskoj, koju su priznali. A pa ubistva takvih ljudi, mjenjaju sliku o ratu u Hrvatskoj kao agresiji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 16 stu 2009, 21:57 |
|
|
Vujadin je napisao/la: mara je napisao/la: Pune su masovne grobnice tih lojalnih Srba!  Dovoljan je i jedan takav zločin (a bilo ih je mnogo više) da uprlja svu vašu priču o čistoti i svetosti DR. Paulin Dvor, Pakračka poljana, Osijek, Gospić... a tu nije bilo ni balvana ni barikada, nego su ti nesretni ljudi ostali u svojim domovima u Hrvatskoj, koju su priznali. A pa ubistva takvih ljudi, mjenjaju sliku o ratu u Hrvatskoj kao agresiji. znači dovoljan jedan takav zločin pa da domovinski rat izgubi svojstvo obrambenog. mamu ti licemjernu! pa za ono što su srbi počinili trebali bi ih slijedom te logike izbrisati s lica zemlje. ali jazavče, još mi nisi odgovorio nikome nije nitko došao u kuću ili stan i rekao marš srbine. uz crtu bojišnice postojalo je sela i sela u kojima se živjeli srbi, koji su za vrijeme rata nastavili živjeti i koji i dan danas žive. suprotnih primjera nije bilo.95% srba s lih lokacija je i ostalo, sa suprotne strane ni jedan hrvat nije ostao. to ti je licemjeru srpski razlika!
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
neo
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 16 stu 2009, 21:58 |
|
Pridružen/a: 04 lip 2009, 20:30 Postovi: 450 Lokacija: desno kod placa
|
Vujadin je napisao/la: mara je napisao/la: Pune su masovne grobnice tih lojalnih Srba!  Dovoljan je i jedan takav zločin (a bilo ih je mnogo više) da uprlja svu vašu priču o čistoti i svetosti DR. Paulin Dvor, Pakračka poljana, Osijek, Gospić... a tu nije bilo ni balvana ni barikada, nego su ti nesretni ljudi ostali u svojim domovima u Hrvatskoj, koju su priznali. A pa ubistva takvih ljudi, mjenjaju sliku o ratu u Hrvatskoj kao agresiji. Ostali u svojim domovima jer su priznali Hrvatsku ?? Ma kome ti laprdas ????????????????????????????????????????? 
_________________ Gotovina i Markač Hrvatski heroji domovinskog rata, p.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mara
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 16 stu 2009, 21:58 |
|
|
Vujadin je napisao/la: mara je napisao/la: Pune su masovne grobnice tih lojalnih Srba!  Dovoljan je i jedan takav zločin (a bilo ih je mnogo više) da uprlja svu vašu priču o čistoti i svetosti DR. Paulin Dvor, Pakračka poljana, Osijek, Gospić... a tu nije bilo ni balvana ni barikada, nego su ti nesretni ljudi ostali u svojim domovima u Hrvatskoj, koju su priznali. A pa ubistva takvih ljudi, mjenjaju sliku o ratu u Hrvatskoj kao agresiji. Da je bilo takvih slucajeva na tisuce ne bi bili dovoljni za izjednacavanje krivnje, sto je tebi ovdje jedini cilj! To mozes pricat svojim sunarodnjacima kad stavis sajkacu, obuces suknene carape, obujes opanke pa zapjevas koju za propale dane! Na mjestima koje si naveo nije bilo smao balvan revolucije nego krvavi rat! Moj grad, NEPOKORENI GRAD, broji 1260 zrtava u tom prokletom ratu! Ta je poubijano cak 1260 civila srpske nacionalnosti ne bi imao izjednacenu krivnju jer je stvar napada i obrane velika razlika!
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 16 stu 2009, 22:05 |
|
|
mara je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Dovoljan je i jedan takav zločin (a bilo ih je mnogo više) da uprlja svu vašu priču o čistoti i svetosti DR. Paulin Dvor, Pakračka poljana, Osijek, Gospić... a tu nije bilo ni balvana ni barikada, nego su ti nesretni ljudi ostali u svojim domovima u Hrvatskoj, koju su priznali. A pa ubistva takvih ljudi, mjenjaju sliku o ratu u Hrvatskoj kao agresiji.
Da je bilo takvih slucajeva na tisuce ne bi bili dovoljni za izjednacavanje krivnje, sto je tebi ovdje jedini cilj! To mozes pricat svojim sunarodnjacima kad stavis sajkacu, obuces suknene carape, obujes opanke pa zapjevas koju za propale dane! Na mjestima koje si naveo nije bilo smao balvan revolucije nego krvavi rat! Moj grad, NEPOKORENI GRAD, broji 1260 zrtava u tom prokletom ratu! Ta je poubijano cak 1260 civila srpske nacionalnosti ne bi imao izjednacenu krivnju jer je stvar napada i obrane velika razlika! Meni uopšte nije cilj da izjednačim krivicu, na Vukovar jest izvršena grozna agresija, nego da se prizna, da se tokom tog rata dešavao u samoj Hrvatskoj jedan obračun sa lojalnom srpskom manjinom, do koga nije trebalo doći.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 16 stu 2009, 22:11 |
|
|
Vujadin je napisao/la: mara je napisao/la: Da je bilo takvih slucajeva na tisuce ne bi bili dovoljni za izjednacavanje krivnje, sto je tebi ovdje jedini cilj! To mozes pricat svojim sunarodnjacima kad stavis sajkacu, obuces suknene carape, obujes opanke pa zapjevas koju za propale dane! Na mjestima koje si naveo nije bilo smao balvan revolucije nego krvavi rat! Moj grad, NEPOKORENI GRAD, broji 1260 zrtava u tom prokletom ratu! Ta je poubijano cak 1260 civila srpske nacionalnosti ne bi imao izjednacenu krivnju jer je stvar napada i obrane velika razlika!
Meni uopšte nije cilj da izjednačim krivicu, na Vukovar jest izvršena grozna agresija, nego da se prizna, da se tokom tog rata dešavao u samoj Hrvatskoj jedan obračun sa lojalnom srpskom manjinom, do koga nije trebalo doći. i ti ćeš ući ministrove anale...ja ti kažem
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mara
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 16 stu 2009, 22:18 |
|
|
Vujadin je napisao/la: mara je napisao/la: Da je bilo takvih slucajeva na tisuce ne bi bili dovoljni za izjednacavanje krivnje, sto je tebi ovdje jedini cilj! To mozes pricat svojim sunarodnjacima kad stavis sajkacu, obuces suknene carape, obujes opanke pa zapjevas koju za propale dane! Na mjestima koje si naveo nije bilo smao balvan revolucije nego krvavi rat! Moj grad, NEPOKORENI GRAD, broji 1260 zrtava u tom prokletom ratu! Ta je poubijano cak 1260 civila srpske nacionalnosti ne bi imao izjednacenu krivnju jer je stvar napada i obrane velika razlika!
Meni uopšte nije cilj da izjednačim krivicu, na Vukovar jest izvršena grozna agresija, nego da se prizna, da se tokom tog rata dešavao u samoj Hrvatskoj jedan obračun sa lojalnom srpskom manjinom, do koga nije trebalo doći. Nikog ne zanima sta ti je krajnji cilj, vidi se cemu tezis! Na Vukovar nije izvrsena samo grozna agresija nego je u Vukovaru pocinjen stravican zlocin zvan genocid! Kad mi naborojis najmanje 1260 lojalnih srpskih zrtava, toliko neduznih zrtava broji moj grad koji ovdje prozivas, imas se pravo javit, do tad, vode u usta, prst u uho i sviraj!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bumbar92
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 08:26 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Oluja jest pobjeda Hrvatske, ali u isto vrijeme i poraz Hrvata u BiH. Direktno: odmah nakon Oluje otišli su sa vihorom i Hrvati sa banjalučkog područja.
Je li taj tvoj "vihor" neka putnička agencija miroljubivog srpskog pučanstva ili samo dovršetak plana nad preostalim nesrbima koji od 1991. do tada nisu stigli preko apartmana Manjače, Keraterma i ostalih srpskih koncentracijskih logora, osjetiti provođenje politike SANU i ostalih mitoloških planova čiji si posredni produkt i ti. Oluja je konačni slom plana koji je Dobrica (čuj mu imena?!?!?) Ćosić i SANU (sve sami lojalni srpski miroljubivi akademici, naučnici i umjetnici) mislio sprovesti sa Miloševićem i JNA, dakle ideja tzv. Velike Srbije, i to vas boli, i treba da vas boli još dugo dugo, da nikada ne zaboravite zlo i patnje koje ste pokrenuli i napravili svim narodima oko sebe i sami sebi. "Oluja95 kao eliminator velikosrpskih ideja" 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hegemonista
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 11:02 |
|
Pridružen/a: 14 lis 2009, 19:05 Postovi: 123 Lokacija: 33T XU 27530; 65722
|
|
Čitajući pojedine postove u kojima se ogleda odnosno proicira psihološki obrazac a da tog procesa pojedini učesnici nisu ni svijesni. Dakle, samo pojedine postove postavite inverzno i dobićete direktno i odgovor. Slaviti operaciju oluja kao vojno operacisko poduzeće znači baciti sijenku na vojnu nauku i istoriju razvoja te nauke. Slaviti i likovati po poznatom bibliskom obrascu "raspni ga raspni ga" samo je odraz i projekcija stanja svijesti učesnika foruma, sklon sam vjerovati da oni nisu i većina u širem društvenom kontekstu. Naprotiv zabrinuo bih se za budućnost ovoga dijela svijeta i nove tekovine milenijuma. Ne zaboravite da je pomenuto vojno poduzeće preduzeto protiv sopstvenih građana takvog obima i oblika nema u uđbenicima razvoja istorije vojne nauke.
Budite sretni d su vam Srbi dali sve što imate od gubitnika napravili su vas takvim kakvi jeste danas i sa tim manirima likujte ako ste svijesni i imate obraza. Sjetite se istorije završetka WWI i vaše uloge!? Sjetite se ideje o panslovenstvu, bradstvu i jedinstu i velikim pitanjima odgovornosti koja su gurnuta pod tepih zarad viših ciljeva jedinstva u dubokom ubjeđenju o mogućem suzivotu jer smo istinska braća. da su okolnosti išle suprotnim redosledom od onih kojim su išle danas bi imali veoma malo argumenata i apetita za ovakve stvari kako pišete na forumu. Jedno je sigurno Kralj Aleksandar I Karađorđević nije poslušao savjet čojveka, da nije bio vojnik sigurno bi bio prorok, i ta istoriska činjenica mora da nam je za nauk i lučonoša u budućim prilikama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bumbar92
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 11:12 |
|
|
hegemonista je napisao/la: Budite sretni d su vam Srbi dali sve što imate od gubitnika napravili su vas takvim kakvi jeste danas i sa tim manirima likujte ako ste svijesni i imate obraza. Sjetite se istorije završetka WWI i vaše uloge!? "Istorije" koju ste vi pisali sa svojim mitomanima iz SANUa, legla zla za cijeli Balkan, koji su na kraju WWII napravili krvavi pir i punili jame, fojbe i rudnike,...tu "tradiciju" ste prenijeli i nedavno na Srebrenicu i stotine masovnih jama, jer je taj običaj ritualnih klanja, kao npr. Višegradski most svojstven vama i ponavljate ga,...ili kao poslje WWI pripišete nekome drugom, isto kao što sada pokušavate. Srami se, Boga se boj i pogledaj istini u oči...možda ti pomogne.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 11:20 |
|
|
hegemonista je napisao/la: Čitajući pojedine postove u kojima se ogleda odnosno proicira psihološki obrazac a da tog procesa pojedini učesnici nisu ni svijesni. Dakle, samo pojedine postove postavite inverzno i dobićete direktno i odgovor. Slaviti operaciju oluja kao vojno operacisko poduzeće znači baciti sijenku na vojnu nauku i istoriju razvoja te nauke. Slaviti i likovati po poznatom bibliskom obrascu "raspni ga raspni ga" samo je odraz i projekcija stanja svijesti učesnika foruma i sklon sam vjerovati da oni nisu i većina u širem društvenom kontekstu. Naprotiv zabrinuo bih se za budućnost ovoga dijela svijeta i nove tekovine milenijuma. Ne zaboravite da je pomenuto vojno poduzeće preduzeto protiv sopstvenih građana takvog obima i oblika nema u uđbenicima razvoja istorije vojne nauke.
Budite sretni d su vam Srbi dali sve što imate od gubitnika napravili su vas takvim kakvi jeste danas i sa tim manirima likujte ako ste svijesni i imate obraza. Sjetite se istorije završetka WWI i vaše uloge!? Sjetite se ideje o panslovenstvu, bradstvu i jedinstu i velikim pitanjima odgovornosti koja su gurnuta pod tepih zarad viših ciljeva jedinstva u dubokom ubjeđenju o mogućem suzivotu jer smo istinska braća. da su okolnosti išle suprotnim redosledom od onih kojim su išle danas bi imali veoma malo argumenata i apetita za ovakve stvari kako pišete na forumu. Jedno je sigurno Kralj Aleksandar I Karađorđević nije poslušao savjet čojveka, da nije bio vojnik sigurno bi bio prorok, i ta istoriska činjenica mora da nam je za nauk i lučonoša u budućim prilikama. neki dan sam gledao film večera s idiotom, francuski film, preporučujem gledanje svima. mislim da bi hegemonista, da se pojavio kao lik u filmu vrlo brzo bacio glavnog junaka u zaborav. vidiš hegemonisto, srbi su arlaukali kako oni ne žele živjeti u hrvatskoj,kako krajina nije hrvatska. sada plaču kako su oni hrvatski građani ia kako je hrvatska izvršila agresiju na svoije vlastite građane. dok je bilo sile pričalo se o administrativnim granicama i pravu naroda na samoodređenje a ne republika. kad nema više sile a kad je kosovo odlazilo plakalo se i pozivalo na nepovredivost granica. nitko nije toliko bahat kad ima silu niti je toliko patetičan i ljigav u cviljenju kao srbi. podrepaši i prikrpe velikoh povijesnih događanja sada nama drže lekcije. država shs je osnovana 6 dana prije nego je srpska vojska, prateći na sigurnoj udaljenosti, au i njemačku vojsku u povlačenju, ušla u beograd. u ww2 srbija je bila najmirnije područje okupirane europe, a prelaz četnika u partizane i mobilizacija krajem 44 tek su malo povećali srbijanski doprinos partizanskoj borbi. vidim da patiš. e pa samo ti pati, oluja je velika pobjeda, kakvu tvoj narod nema niti će imati, osim u vašim internim krugovima gdje uz okretanje praseće mladunčadi, i naricanje nad neznanim (pa tko ih uopće i zna) srpskim junacima uz cvilež lošeg guslarenja, živi srpsko junaštvo, bok uz bok sa ljepoticama iz istog imaginarnog svijeta koje žive samo u internom misinom svijetu. 2.000 ljudi je branilo 3 mjeseca vukovar i pao je tek kad je nestalo streljiva, protiv vojske koja je tada bila opremljnija na tom frontu nego i cijela hv. vaših 40.000 junaka je pobjeglo ostavivši vaše starce, žene i djecu nek se snalaze, misleći da će se utaše prvo njima zabaviti. poraz se može svakome dogoditi, (vama jako često) ali ovakva sramota samo vama. a od te sramote ne možeš pobjeći.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 13:07 |
|
|
|
Znam da cetnici pocetnici uce od cetnika sa iskustvom i nije cudo da ovuda svojim siktanjem sire lazi .... No i ako je od cetnika previse je.
Banjalučka biskupija tijekom rata u BiH (1992.-1995.)
Prije rata na području banjalučke biskupije živjelo je oko 120.000 katolika. U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1992. do 1995. na području banjalučke biskupije nije bilo većih ratnih okršaja osim na području nekoliko župa. To se odnosi na župe u kotorvarošoj, jajačkoj i bihaćkoj općini.
Unatoč činjenici da katolici nisu ni za koga predstavljali opasnost, već u listopadu 1991. počinju sustavni progoni. Srpska demokratska stranka proglasila je mobilizaciju u vrijeme kada je JNA već uvelike napadala i razarala Hrvatsku. Biskup Franjo Komarica i svećenici zauzeli su odlučan stav da se ne uzima oružje, jer oružjem se ništa ne rješava. Najveći dio Hrvata - katolika poslušao ih je i odbio je uzeti oružje u ruke.
Neodzivanje na mobilizaciju bio je izgovor onima, koji su na silu prigrabili vlast, da počnu sustavni progon katolika, odnosno da naprave srpsku državu u kojoj neće biti mjesta za Nesrbe. Počinje otpuštanje s posla, istjerivanje iz stanova i kuća, ubijanje civila, odvođenje svećenika i vjernika u logore, ubijanje svećenika i civila, neizdržive radne obveze... Kako je vrijeme odmicalo, brutalnost aktualnih paravlasti bivala je sve jača.
Biskup Komarica je tijekom rata neumorno pisao i slao pozive za zaštitu svojih vjernika, ali i svih drugih progonjenih, održao je stotine susreta s domaćim i stranim političarima, pripadnicima lokalne policije i srpske vojske, sastajao se i s predvodnicima drugih vjerskih zajednica, ustrajno, uz opasnost po vlastiti život posjećivao svoje raspršeno stado... Za vjernike banjalučke biskupije, ali i diljem svijeta postao je simbol nenasilnog otpora i nemirenja s destrukcijom i zlom.
Petorica svećenika (Ivan Grgić, Petar Jurendić, Marko Šalić, Filip Lukenda i fra Alojzije Atlija) i jedna časna sestra (Cecilija Grgić) ubijeni su odnosno umrli nakon teških zlostavljanja, a svećenici Ratko Grgić i mr. Tomislav Matanović odvedeni su iz svojih župnih stanova, prvi u lipnju 1992., a drugi u kolovozu 1995., i od tada im se gubi svaki trag!
Više svećenika je preživjelo logore, teško fizičko maltretiranje, atentate i si.
Biskup Komarica je bio nekoliko puta maltretiran, sedam i pol mjeseci zatočen u svom domu...
Preko 400 katolika civila ubijeno je u svom zavičaju i u svojim domovima.
Najveći dio vjernika na području biskupije ostao je bez svoje imovine i protjeran, poglavito tijekom 1992. i 1993. godine. Na području banjalučke biskupije koje je pod kontrolom vlasti bosanskih Srba živjelo je 1991. oko 80.000 katolika, a sada tek 6500.
Ukupno je oštećeno ili uništeno 98 posto crkava i kapela. Također je uništeno oko 33 posto drugih crkvenih zgrada, samostana i župnih pastoralnih centara. Dio crkvene nepokretne i pokretno imovine nasilno je otet i još uvijek nije vraćen Biskupiji.
Unatoč svemu proživljenom i preživljenom, zahvaljujem Bogu, jer: "Božji je dar našoj mjesnoj Crkvi što možemo, kao Biskupija, svijetla obraza stati pred sud i crkvene i svjetovne domaće i svjetske javnosti, što nismo željeli niti želimo sukob sa svojim susjedima, niti smo druge na bilo koji način ugrozili ili zakinuli; što iskreno sa svima želimo živjeti u miru" (Franjo Komarica, U obrani obespravljenih, Izbor iz dokumenata banjalučkog biskupa i Biskupskog ordinarijata Banja Luka tijekom ratnih godina 1991 .-1995.,
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 13:18 |
|
|
|
i sad usporedi sa vujadinovom pričom. ko da na vagu staviš miša i slona. ali srbi su to, obraz od njih očekivati nemoj.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 13:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
|
Lijep pokušaj Vuje, i ja bih pokušao isto, tj. pokušati dovesti u uzročno-posljedičnu vezu Oluju i progon Hrvata iz BL, da bar malo ublažim blam. Na njegovu žalost, ovdje nisu neke neznalice nego prekaljeni forumski vukovi krcati informacijama.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 13:47 |
|
|
|
Dakle, ovo je samo ono sto je bilo prije Oluje, cisto da vidimo da li su Srbi bili "fini" prema onima koji im nista ucinili nisu.. Samo da pokrsim onog cetnika pocetnika da zatvori gubicu i prestane valjati lazi koje je ocigledno naslijedio.. Sve je to bliza okolina BL
BANJA LUKA, župa Banja Luka –katedralna crkva sv. Bonaventure. Teško oštećena u rujnu 1992. i siječnju 1993. godine
BANJA LUKA/DELIBAŠINO POLJE, župa Marija Zvijezda –kapela i groblje sv. Ive. Oskrvnuli su groblje 11./12. 10.1992. i u noći 12./13.05.1993.god. Kada je odneseno više od 60 nadgrobnih spomenika.
BANJA LUKA, župa Banja Luka –župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije. Oštećena u prosincu 1992. god.
BANJA LUKA, župa Banja Luka –samostan časnih sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. U više navrata oštećivan, a zadnje 28.08.1995. godine.
BARLOVCI, župa Barlovci–župna crkva sv. Vida Mučenika i župna kuća. Crkva je teže oštećena tijekom lipnja 1993. god. Potpuno je devastirana i opljčkana u kolovozu 1995. godineSRUŠENO
BUDŽAK, župa Budžak–samostan časnih sestara Novi Nazaret. U rujnu 1992. i veljači 1993. god. Teže oštećeno.
ČELINAC, župa Presnače–filijalnacrkva. Spaljena i djelomično srušena u kolovozu 1992. godine
ČESMA, župa Marija Zvijezda –filijalnacrkva sv. Josipa. Spaljena u mjesecu srpnju 1995. godine.
DERVIŠI, župa Budžak–prostor za bogoslužje i pastoralni centar. U vremenu lipanj/prosinac 1992. teže oštećeno.
DERVIŠI, župa Budžak–kapela Gospe Lurdske. U prosinacu 1992. teže oštećena.
DUCIPOLJE, župa Banja Luka –kapela i groblje. Srušena u travnju 1993. godine
DURBIĆA BRDO, župa Motike –kapela sv. Ilije. Oštećena i devastirana 27.09.1992. godine
GORNJE ČIVČIJE, župa Motike –kapela. Oštećena 30.08.1991. godine
KULJANI, župa Bralovci–kapela sv. Ilije. Oštećena u lipnju 1993. godine, kasnije potpuno devastirana
MIČIJE, župa Šimići–filijalnacrkva sv. Antuna Padovanskog, kapela i groblje. Crkva je minirana i teško oštećena u veljači 1993. godine. Tijekom jeseni 1995. i proljeća 1996. godine potpuno demolirana a grobljanska kapela razorena
PETRIĆEVAC, župa Petrićevac–župna crkva sv. Ante Padovanskog i franjevački samostan Presvetog Trojstva. Oštećivan u travnju 1992. godine, tijekom siječnja/travnja 1993. godine. Samostan i crkva minirani i potpuno uništeni, gospodarske zgrade opljačkane i spaljene 7. svibnja 1995. godine.
PRESNAČE, župa Presnače–župna crkva (biskupijsko svetište) sv.Terezije od Djeteta Isusova i župna kuća. U rujnu 1992. godine oštećena, a 12 svibnja 1995. godine spaljena i u potpunosti srušena eksplozivom. Župnu kuću oštetili u travnju 1993. godine, a spalili 12. svibnja 1995. godine. Sa kućom su spaljeni župnik vlč. Filip Lukenda i časna sestra Cecilija Grgić
REKAVICE, župa Banja Luka –groblje i kapela. Kapela srušena u kolovozu 1992. godine
REBROVAC, župa Presnače–filijalnacrkva i groblje. Oštećena i išarana grafitima u siječnju 1993. godine, kasnije opljačkana
TRN, župa Trn –župna crkva sv. Josipa i pastoralni centar. Crkva je oštećivana u prosincu 1992. i svibnju 1993. godine., a minirana i razorena 17./18. svibnja 1995. godine. Pastoralni centar provaljivan i oštećen 1992./1993. godine. U srpnju 1993. godine djelomično spaljen, a pljačkan i ponovno spaljivan 28./29. rujna 1993. i 17./18. svibnja 1995. godine.
BOSANSKI ALEKSANDROVAC, župa Bosanski Aleksandrovac–župna crkva sv. Ivana Krstitelja i samostan časnih sestara KlanjateljicaKrvi Kristove. Oštećivana u više navrata 1992. godine. Samostan je oštećivan tijekom 1991./1995. godine u više od trideset navrata.
MAHOVLJANI, župa Mahovljani–župna crkva sv. Franje Asiškoga i župna kuća. Pljačkana i oštećivana u rujnu 1991. godine, te ponovno od srpnja do listopada 1992. godine. Župnu crkvu, gospodarske zgrade teško su oštetili od srpnja do listopada 1992, a kasnije potpuno uništili.
NOVA TOPOLA, župa Nova Topola –župna crkva sv. Josipa, pastoralni centar i samostan KlanjateljicaKrvi Kristove. Crkva je oštećena u rujnu 1991. godine i lipnju 1992. godine. Pastoralni centar pljačkan i oštećivan u rujnu 1991. godine i lipnju 1992. godine, a u srpnju 1993. godine teško oštećen. Samostan je oštećivan, a 1995. godine protjerane su časne sestre.
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 14:18 |
|
|
|
Ubijeni do 1994. godine..grad Banjaluka, bez sela..bez ubojstava poslije Oluje. Nikad niko odgovarao.
BANJA LUKA’92.-’94 . –20 žrtavai to ANUŠIĆ JOSO r. 1931. BARUŠIĆ JURO r. 1924. BUTKOVIĆ JULINKA DOMAZET SAŠA- DUJMENOVIĆ JELENA- DUJMENOVIĆ ZVONKO- JERKOVIĆ BORKA r. 1942. JERKOVIĆ MIRKO r. 1944.- JOSIPOVIĆ ANTO r. 1972. JOSIPOVIĆANTO r. 1949. JOSIPOVIĆ PETAR - JOVIĆ BOŽIDAR- KAŠLJEVIĆ(Pero) SLAVKO (47 g.) KEZIĆ ADOLF r. 1942.- LIPOVAC ANTO r. 1963.- MARIĆ MIROSLAV r. 1961.- MARIĆ(Ivica) STIPO r. 1964.- DRAGANOVIĆ DRAGAN r. 1965.- PRANJIĆ ZORA r. 1949.- TIPURA ILIJA (50 g.)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 14:24 |
|
|
|
Eto, tvrdnje cetnika pocetnika, da se u BL desavalo sve poslije Oluje, samo njihovim debilnim i bolesnim glavama drze vodu..Idioti
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 16:19 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Eto, tvrdnje cetnika pocetnika, da se u BL desavalo sve poslije Oluje, samo njihovim debilnim i bolesnim glavama drze vodu..Idioti Ma šta ja imam tebi da se pravdam. Banjaluka je, na tvoju žalost, srpska i srpska će i ostati. Tačka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 16:24 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: Oluja je konačni slom plana koji je Dobrica (čuj mu imena?!?!?) Ćosić i SANU (sve sami lojalni srpski miroljubivi akademici, naučnici i umjetnici) mislio sprovesti sa Miloševićem i JNA, dakle ideja tzv. Velike Srbije, i to vas boli, i treba da vas boli još dugo dugo, da nikada ne zaboravite zlo i patnje koje ste pokrenuli i napravili svim narodima oko sebe i sami sebi.
Ako misliš da me boli ostvaren plan REPUBLIKE SRPSKE prve srpske države zapadno od Drine (koju nikada ranije nismo imali), homogene, čiste, harmonične, idilične. Da, boli me, i neka me boli cijelu vječnost. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 16:36 |
|
|
|
ne raduj se prerano.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 16:40 |
|
|
caporegime je napisao/la: ne raduj se prerano. Ne nadaj se prekasno. Prošla ti je 95. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: 4.8.-7.8.1995 OLUJA Postano: 17 stu 2009, 17:11 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28682 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Vujadin je napisao/la: Ako misliš da me boli ostvaren plan REPUBLIKE SRPSKE prve srpske države zapadno od Drine (koju nikada ranije nismo imali), homogene, čiste, harmonične, idilične. Da, boli me, i neka me boli cijelu vječnost.  Pa prva vaša srpska država zapadno od drine je bila tzv Republika Srpska Krajina. Bila je homogena, harmonična, idilična.... Bila nekad. Ako se budete glupirali kako ste i naučili završiće ta vaša RS isto kao i RSK.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|