|
|
Stranica: 7/7.
|
[ 161 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Šporet
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Jučer, , 22:35 |
|
|
Kako misliš ne slažeš se? Činjenica je da linija stala tamo gdje staju hrvatska sela i počinju srpska i tako stajala negdje mjesec, negdje dva i više do početka operacije Koridor.
Gdje god se pogleda bilo u literaturi ili osobna svjedočanstva, ide isti obrazac - probali smo prema Podnovlju bilo je tvrdo i više nismo probavali, probali smo prema tamo ali se odustalo jer se naišlo na otpor.
Gdje se spominje operacija zauzimanja srpskih sela na lijevoj obali rijeke Bosne od Johovca do Dobora? Gdje se spominje operacija za spajanje iz smjera Odžaka/Modriče i Orašja/Domaljevca i zauzimanja Šamca? Nigdje.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Jučer, , 22:41 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38696 Lokacija: Gl. grad regije
|
Lik je moguće zelenko koji pokušava prodat priču o prodaji Posavine. Nije prvi.
Franjo prodao a Alija nije i B. Posavinu i istočnu Bosnu.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Jučer, , 22:51 |
|
|
Šporet je napisao/la: Kako misliš ne slažeš se? Činjenica je da linija stala tamo gdje staju hrvatska sela i počinju srpska i tako stajala negdje mjesec, negdje dva i više do početka operacije Koridor.
Gdje god se pogleda bilo u literaturi ili osobna svjedočanstva, ide isti obrazac - probali smo prema Podnovlju bilo je tvrdo i više nismo probavali, probali smo prema tamo ali se odustalo jer se naišlo na otpor.
Gdje se spominje operacija zauzimanja srpskih sela na lijevoj obali rijeke Bosne od Johovca do Dobora? Gdje se spominje operacija za spajanje iz smjera Odžaka/Modriče i Orašja/Domaljevca i zauzimanja Šamca? Nigdje. Tako mislim kako sam rekao. Ne slažem se sa tezom o inertnosti i odsutnoj obrani. Čiste gluposti. Srbi su bili jači. Mi smo se branili koliko smo mogli. Da, linije prestaju tamo gdje završavaju hrvatska sela i počinju srpska. Logično. Gdje su po tebi trebale bit linije? Lako je crtat linije po kartama 30 godina nakon rata i pitat se zašto nismo uzeli Šamac. Mislim stvarno 
_________________ Amsterdamske kurve plaču
|
|
Vrh |
|
 |
Šporet
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Jučer, , 22:59 |
|
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Da, linije prestaju tamo gdje završavaju hrvatska sela i počinju srpska. Logično. Da se tako razmišljalo 91 u zapadnoj Slavoniji, ili 92 u Lipanjskim zorama ili 94 na Kupresu, drugačije bi danas linije izgledale, kao i ishod rata. Srbi su bili prejaki kad je krenula operacija Koridor kad su skupili 50.000 vojnika, a za čitavo vrijeme pripreme operacije su mogli plesat po svojim selima usred Posavine, čak i ako su sa svih strana bila okružena HVO brigadama, onda su bili prejaki, kako nisu bili prejaki kad je uzimano Liješće, kako nisu bili prejaki kad se uzela Modriča?
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Jučer, , 23:05 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Lik je moguće zelenko koji pokušava prodat priču o prodaji Posavine. Nije prvi.
Franjo prodao a Alija nije i B. Posavinu i istočnu Bosnu. To mene prozivaš?
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Jučer, , 23:08 |
|
|
Ti kao da si pao s kruške. Stvarno mi se neda sada detaljno o ovome. Bio sam i u Posavini i Lipanjskim Zorama. To su dva različita svijeta. Ne slažem se s ovim tvojim tezama.
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 00:09 |
|
|
Šporet je napisao/la: Izumitelj iz Livna je napisao/la: Da, linije prestaju tamo gdje završavaju hrvatska sela i počinju srpska. Logično. Da se tako razmišljalo 91 u zapadnoj Slavoniji, ili 92 u Lipanjskim zorama ili 94 na Kupresu, drugačije bi danas linije izgledale, kao i ishod rata. Srbi su bili prejaki kad je krenula operacija Koridor kad su skupili 50.000 vojnika, a za čitavo vrijeme pripreme operacije su mogli plesat po svojim selima usred Posavine, čak i ako su sa svih strana bila okružena HVO brigadama, onda su bili prejaki, kako nisu bili prejaki kad je uzimano Liješće, kako nisu bili prejaki kad se uzela Modriča? Ja ne znam šta ti tačno hoćeš dokazati, koja je poanta tvojih upisa? U Posavini smo napravili najbolje što smo mogli. Kad smo mogli zauzimali smo (nismo bili intertni) kad smo mogli branili smo krvavo (bez odsutne obrane). Ja ne znam šta ti hoćeš dokazat ovdje? Nisu bili prejaki kad se uzimala Modriča. Mi smo bili jači dok se oni nisu konsolidovali. Šta smo držali i uzeli držali smo koliko smo mogli, šta smo izgubili izgubili smo u krvavim borbama. Tu nema mjesta za zajebanciju i pametovanje 30 godina nakon rata. Crtat karte i pametovat kako smo bili nezainteresirani za obranu i napadna djelovanja može samo budala. Iritira me to. Lako je sad srat. Tebi treba crtat da se u određenim momentima situacija mijenja na terenu kako u Posavini tako i u Lipanjskim Zorama pa i u Oluji. Mogu i Srbi tako pametovat kako su nas tlačili 1991 a 1995 mi njih pomeli. To je glupa priča. Ti onako dosta argumentativno tvrdiš neke stvari koje baš i nemaju veze sa realnim zbivanjima na terenu.
|
|
Vrh |
|
 |
Šporet
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 00:52 |
|
|
Poanta mojih upisa je prvo - da su se u kasno proljeće/početak ljeta pokušale provesti operacije zauzimanja lijeve obale rijeke Bosne i operacija zauzimanja Šamca da bi hrvatski dio Posavine danas bio znatno veći ukoliko bi te operacije bile uspješne, pošto nikad nisu poduzete nećemo nikad znati da li bi bile uspješne i da li bi zbog njih hrvatski dio Posavine danas bio veći. Umjesto toga, ili bilo kakvog drugog plana djelovanja, oko dva mjeseca imamo stanje bez pomaka gdje je u općinama B.Brod, Derventa, Odžak i Modriča osigurana hrvatska kontrola nad doslovno svakim hrvatskim selom, što je uzrokovalo sulud izgled crte u čudnim neobranjivim klinovima u kojima se mjesec dva čekalo da Srbi pokrenu operaciju Koridor.
I drugo - nakon pada tog dijela Bosanske Posavine, četiri HVO brigade sa X tisuća ljudi pod oružjem praktično nestaje osim simbolične prisutnosti na oraškom bojištu.
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 01:41 |
|
|
Ma to je glupa priča. Od te priče nema ništa. Šbbkbb. Da smo spojili Vinkovce sa Vukovarom, Vukovar nebi pao. Da smo ali nismo jer nismo mogli. Isto ti je i sa Posavinom i bilo kojim drugim ratištem. Da smo ovo da smo ono. Od tog nema ništa. Da smo mogli uzeli bi ko u Maju 1992. To je šuplja.
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 04:43 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Izumitelj iz Livna je napisao/la: Šta tebi imaju ić Posavljaci na živce? Možda da si vidio kako su se ljudi hrabro borili manje bi ti išli na živce. Ma ne svi, imaš ih masu koji su nasjeli na sarajevsku propagandu kako ih je Franjo prodao, zamijenio. Znam ih ja masu u Zagrebu. No razlozi gubitka B. Posavine počinju u WWII kad nam je muška populacija devastirana, pa za vrijeme komunizma lagano iseljavana. Po meni smo dobro i prošli i bar pola B. Posavine je obranjeno, zato mi teze o prodaji istih onih koji šute za Sreberenicu ne stoje. Ali ovo da nisu uspjeli jedan gradski centar uspostavit ipak ide na dušu Hrvatima B. Posavine. I nije tako samo kod njih, i kod nas u SB je isti slučaj. I u Herecgovini ali su se uspjeli s Mostarom izvući u sudačkoj nadoknadi.  To je muslimanska orojekcija. Optužuju Muslimani, odnosno njihovo vodstvo, mediji i obavištajna zajednica za ono šta su oni napravili i do kraja rata se držali. Oni su odustali od Posavine! 1. Opstruirali obranu BPos po HV-u u UN 1992., HV se mora povuć iako po međ.pravu ima pravo radi obrane uć 30ak km u dubinu susidnecdržave odakle te se napada. 2. Muslimanska indolentnost u obrani Posavine od strane domaćih Muslimana. 3. Muslimanska linost i flegmost u (samo)organiziranju obrane BPos. 4. Inertnost Tuzlanskeg korpusa kroz cili rat u pravcu oslobađanja BPos. 5. Ako je 4. bilo slabost za napadna dilovanja, izlika pada u vodu jer su se angažirali protiv Hrvata u Varešu i Kaknju, i nagnali su HVO Soli na samoukidanje. 6. Dayton. Iskali su vilo vrime "izlaz na more" i na Savu, a u Daytonu nisu zaiskali nijedan grad u Posavini, na Savi, ni gradiškoj ni brodskoj. A imali su šta dat u zaminu. Muslimani su prodali Podrinje, Posavinu, a i Istočnu Hercegovinu (zašto nisu išli oslobađat Trebinje) i Tursku Hrvatsku.
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 04:48 |
|
|
Bosanska Gradiška 1991. i 1971. u % Muslimani..... 42.....56 Srbi.................38.....30 Hrvati................4.......8 Jugoslaveni... 10.......3
Trebinje za ista gidišća. '71. i '91. znatno odudaradu, jer su Trebinjubzacilonpripojili nika sela, jer je s 3 tis. skočilo na 21 tis. st.
Muslimani..... 19.....34 Srbi.................68.....50 Hrvati................1......5 Jugoslaveni.....6.......3
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|