HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 02:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 202 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 24 stu 2020, 21:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Nisam do sada pronašao nigdje pregled čitavog domovinskog rata od pobune Srba i balvan revolucije preko rata u BiH do Oluje i mirne reintegracije.

Stoga sam odlučio sam napraviti karte...

Prvi slijed karata je 1990. do kraja 1991. dakle balvan revolucija i pobuna, početak otvorenog rata i agresije do Sarajevskog primirja.

Ostatak ću objaviti kako ih izradim...

slika
slika
slika
slika
slika

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 24 stu 2020, 21:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
slika
slika
slika
slika
slika

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 24 stu 2020, 22:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 ruj 2020, 21:28
Postovi: 3917
Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
Zloba je navukao te poštene i politički naivne Srbe u mišolovku.

Samo jedan letimičan pogled na kartu sve kaže, plus usk.
U tom Bgd UZP su suodgovorni oni komuno majmuni iz JNA.

90% generalštaba su bili komuno prečani. Zahebali su rodijake u RSK i zap Bosni.

Sinovi Brozovih skutonoša i ubojice Srbijanac iza okt 1944.

_________________
Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 24 stu 2020, 23:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
kad je bila ona operacija u dalmaciji kad je onaj plato oslobodjen?

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 00:07 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo


https://m.youtube.com/watch?v=EyxOBHFYV ... Dp&index=7



https://m.youtube.com/watch?v=xKy6hh2z4iQ

Jbt. ne znam zbog čega mi ne da s ovom opcijom stavit videozapis u onoj lipoj formi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 03:14 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Područje zahvaćeno borbama (+ bitke za vojarne, gradovi pod artiljerijskom paljbom, nije označen Zagreb koji je jednom bio bombardiran '91-e i dva put raketiran '95-e)

slika

Planovi presjecanja

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 12:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58277
Lokacija: DAZP HQ
do ove godine se nisam osobito interesirao za 1991. godinu, odnosno mislio sam da dosta toga znam, ali ispostavilo se da to i nije baš tako, puno više sam znao o ratnoj 1992. u BIH nego o 1991. godini u Hrvatskoj.

nekako je ta 1991. svedena na pojmove poput obrane Hrvatske, pada Vukovara, neovisnost, a dosta toga ostaje nepoznato iako zaslužuje svaku pažnju i znanje o tome.

dijelom me 1991. odbija zbog moje prirode, ali većim dijelom jer mi je kao klincu to jako konfuzan period, odnosno ne znam kad se što dogodilo, kronologija mi je u k, sjećanja su više kao miks svega i svačega. recimo stari mi je mobiliziran 1993. na novigradsko ratište, pojma nisam imao da je posljedica toga operacija Maslenica.

tek od 1994. stvari mi sjedaju na svoje mjesto pa počinjem ciljano pratiti F1, da znam kad su trke, pa onda Ligu prvaka, svjetsko prvenstvo u nogometu i tako redom.

meni je rat kronološki u glavi posložen od oslobođenja Kupresa pa nadalje. znam da sam još u ljeto 1993. godine u svom vrtu u TGu ležao sa zračnom puškom okrenut prema Kupresu i skidao Srbe do zadnjeg (mislim da sam pucao po Borovoj glavi ili po prvoj planini koju vidim prema Šujici). :zubati

moguće je i da sam najmlađi Hrvat koji se savršeno sjeća svake vojne pobjede u 1994. i 1995. godine i sretan sam da sam to doživio.


da se vratim na 1991. i svoje neke zaključke ključnih trenutaka.

3 su ključna trenutka u obrani Hrvatske koja su doslovno visila o niti i samo je nadljudska hrabrost naših bojovnika okrenula tijek povijesti koji je danas mogao biti posve drukčiji. pišem kronološki poredak, iako se većina toga poklapa vremenski.

1. obrana Gospića
osvajanjem Gospića Srbi faktički presjecaju Hrvatsku, potpuno ovladavaju Likom i Velebitom i izlaze iznad Karlobaga, matna pozicija za Hrvatsku.
Gospić je jedino veće mjesto u kojem je bilo preko 20% Srba, a da nije 1991. palo u srpske ruke.
taj trenutak za mene ima i osobnu težinu jer je to za mog strica bila prvo vatreno krštenje nakon što se pridružio HV-u, poslani su u Gospić u trenutku kad se u Zagrebu pričalo da je Gospić već pao i u svojoj prvoj akciji na ulasku JNA u Gospić zarobljavaju 5 transportera i prvog uopće JNA generala (više na tu temu u videu).
HV je do kraja 9. mjeseca 1991. ne samo obranio grad nego i odbacio crtu obrane na 8 km.



2. obrana Šibenika
apsolutno najkritičniji moment u obrani Hrvatske je zauzimanje šibenskog mosta od strane Mladićevih snaga, u tom trenutku Hrvatska je de facto presječena i to stanje traje 7 dana. Mladić je prvi dan mogao preći most i nastaviti prodor prema gradu, ali je okljevao i ostao na mostu što se pokazalo presudnim. 2 dana ranije HV je ovladao protubrodskom bitnicom na otoku Žirju kojom je gađao JNA brodovlje, ali i tenkove M-84 na šibenskom mostu. legenda kaže da ih je s velikom preciznošću gađao Srbin. u međuvremenu HV uspijeva obraniti napad na Vodice, ovladava JNA vojarnama u okruženju i tako nanovo naoružani tjeraju neprijatelja s mosta i dalje prema zaleđu.



3. obrana Zadra
nakon neuspjeha u napadu na Šibenik, JNA kreće svom silom prema Zadru. u samom gradu je bilo više JNA vojarni pa su bili napadani kako iz samog grada tako i iz okruženja u koji je grad još ranije stavljen. na kraju se pokazalo da je ključ obrane grada bila linija bunkera kraljevine Italije prema prvoj Jugoslaviji i upravo je na tom linijama zadržana JNA koja nije uspjela probiti crtu obrane.




Honorable Mention

1. Obrana Vukovara, Osijeka i Vinkovaca
2. Obrana Lipika-Pakraca i zapadne Slavonije
3. Obrana Siska
4. Obrana Karlovca
5. Obrana Dubrovnika


Neznani heroj: Saborsko- možemo ga nazvati i lički Vukovar, mjesec dana odoljevao neprijatelju u potpunom okruženju, najbliži slobodni teritorij je bio Slunj prema kojem su se u konačnici povukli, a koji je i sam pao nekoliko dana kasnije. Saborsko je u svakom smislu lički Vukovar jer su i u Saborskom Srbi pobili sve što se tamo zateklo. Saborsko je i fenomen jer ga je branilo više domicilnih ljudi nego je bilo muškaraca sposobnih za vojnu službu na popisu iz 1991. godine, njih 250, što znači da se obrani priključio i dio stanovništva koji je živio izvan Saborskog. Saborsko pada 12.11. i to uslijed općeg tenkovsko-oklopno-pješačko-zračnog napada.




svakako vrijedi istaknuti i pomorske bitke koje svakako daju na značaju našim otocima, koji su te 1991. godine stvarno poslužili kao nosači oružja. kod napada JRM-a na Split i uvođenja pomorske blokade bitnice s otoka Brača i Hvara su potjerali mornaricu od Splita i nanijeli joj gubitke. to im nije bila dovoljna lekcija pa su još krenuli na Pelješac i Korčulu gdje su u potpunosti potučeni, toliko da su pobjegli na Vis i Lastovo i više nikad nisu isplovili do konačnog povlačenja JNA iz Hrvatske. Hrvatima su dovoljni i čamci na veslo da bi bili vladari Jadrana, ujedno i trajna lekcija svim susjedima kao i raspršivanje svih muslimanskih nada o nekim turskim brodovima ispred hrvatske obale. mogu biti samo na dnu hrvatskog mora.

slika

slika


Zanimljivosti
1. pokušavao sam pronaći grad koji je u nekom ratu napadnut s većom snagom od Vukovara, srazmjerno njegovoj veličini i modernosti naoružanja i ne pronalazim ništa smisleno. možda netko zna za neki grad na Bliskom istoku ili Kavkazu koji je napadan žešće od Vukovara, ali po mom nekom dojmu Vukovar je grad koji je najviše pogođen konvencionalnim naoružanjem u povijesti čovječanstva (razornost JNA 90-tih > Werhmacht 39.-45.).
2. sustavnost srpskih zločina- uzmemo li u obzir da je srpska pobuna započela još u ljeto 1990. godine i da su prvi oružani sukobi bili već u proljeće 1991. godine, srpski zločini nad civilima su krenuli relativno kasno, praktički godinu dana nakon pobune. vjerojatno je posljedica toga žestina hrvatske obrane i nanošenje neočekivanih gubitaka u ljudstvu i tehnici. od nekih manje poznatih zločina uslijed srpskog povlačenja ili iz čiste obijesti su pokolj hrvatskih civila u Voćinu i Baćinu.
3. dokumentiranje rata- razlog zašto rat 90-tih ostaje aktualan i svjež i danas je u postojanju kvalitetnih TV snimki i to s obje strane. tog nije bilo u drugom svjetskom ratu na našim prostorima, niti je postojao medij preko kojeg si mogao podsjetiti pamćenje pa je rat u Jugoslaviji 1970. već bio davno zaboravljen, izuzev nekih parola koje su ostale iz tog vremena i mita o NOB-u. danas svatko od nas se može neovisno o bilo kome svakodnevno baviti ovom temom i snimke će tu ostati za iduća desetljeća i stoljeća, vjerojatno u sve kvalitetnijim izdanjima kako će napredovati tehnologija. samim time to ostaje "trajna" vrijednost koja može poslužiti u bilo koju svrhu bilo kojem režimu u budućnosti.

za one koji žele znati više ili se makar osnovno informirati predlažem da pogledaju odličan dokumentarac u 12 nastavaka: Kako je obranjena Hrvatska.
dokumentarac se isključivo dotiče 1991. godine i to svakog pojedinog fronta i situacije na njemu i praktički nema nikakvih nepotrebnih pozadinskih političkih analiza.

sebi sam za zadatak zadao u idućem vremenu obići sve ijednu ključnu točku obrane i herojskog otpora, posebno tu u blizini Zagreba, po Baniji i Kordunu gdje ionako svako malo švrljam.

u konačnici mogu zaključiti da je doslovno šaka Hrvata, u nekim situacijama doslovno govorimo o pojedincima, preokrenula tok rata i samim time povijest i budućnost.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 13:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
dudu je napisao/la:
u konačnici mogu zaključiti da je doslovno šaka Hrvata, u nekim situacijama doslovno govorimo o pojedincima, preokrenula tok rata i samim time povijest i budućnost.


ovo je bitno naglasiti, a kako se budu detaljno dokumentirale pojedine bitke i situacije iz 1991 to će biti sve jasnije i očitije.

I u većini onda zvanih "akcija" je bilo tako, uvijek akciju odradi 10ak ljudi, a kada se "zaglavi" onda obično par likova odluči cijelu bitku ili preokrenu situaciju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 14:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 svi 2020, 01:28
Postovi: 5701
Lokacija: planina
dudu je napisao/la:
do ove godine se nisam osobito interesirao za 1991. godinu, odnosno mislio sam da dosta toga znam, ali ispostavilo se da to i nije baš tako, puno više sam znao o ratnoj 1992. u BIH nego o 1991. godini u Hrvatskoj.

nekako je ta 1991. svedena na pojmove poput obrane Hrvatske, pada Vukovara, neovisnost, a dosta toga ostaje nepoznato iako zaslužuje svaku pažnju i znanje o tome.

dijelom me 1991. odbija zbog moje prirode, ali većim dijelom jer mi je kao klincu to jako konfuzan period, odnosno ne znam kad se što dogodilo, kronologija mi je u k, sjećanja su više kao miks svega i svačega. recimo stari mi je mobiliziran 1993. na novigradsko ratište, pojma nisam imao da je posljedica toga operacija Maslenica.

tek od 1994. stvari mi sjedaju na svoje mjesto pa počinjem ciljano pratiti F1, da znam kad su trke, pa onda Ligu prvaka, svjetsko prvenstvo u nogometu i tako redom.

meni je rat kronološki u glavi posložen od oslobođenja Kupresa pa nadalje. znam da sam još u ljeto 1993. godine u svom vrtu u TGu ležao sa zračnom puškom okrenut prema Kupresu i skidao Srbe do zadnjeg (mislim da sam pucao po Borovoj glavi ili po prvoj planini koju vidim prema Šujici). :zubati

moguće je i da sam najmlađi Hrvat koji se savršeno sjeća svake vojne pobjede u 1994. i 1995. godine i sretan sam da sam to doživio.


da se vratim na 1991. i svoje neke zaključke ključnih trenutaka.

3 su ključna trenutka u obrani Hrvatske koja su doslovno visila o niti i samo je nadljudska hrabrost naših bojovnika okrenula tijek povijesti koji je danas mogao biti posve drukčiji. pišem kronološki poredak, iako se većina toga poklapa vremenski.

1. obrana Gospića
osvajanjem Gospića Srbi faktički presjecaju Hrvatsku, potpuno ovladavaju Likom i Velebitom i izlaze iznad Karlobaga, matna pozicija za Hrvatsku.
Gospić je jedino veće mjesto u kojem je bilo preko 20% Srba, a da nije 1991. palo u srpske ruke.
taj trenutak za mene ima i osobnu težinu jer je to za mog strica bila prvo vatreno krštenje nakon što se pridružio HV-u, poslani su u Gospić u trenutku kad se u Zagrebu pričalo da je Gospić već pao i u svojoj prvoj akciji na ulasku JNA u Gospić zarobljavaju 5 transportera i prvog uopće JNA generala (više na tu temu u videu).
HV je do kraja 9. mjeseca 1991. ne samo obranio grad nego i odbacio crtu obrane na 8 km.



2. obrana Šibenika
apsolutno najkritičniji moment u obrani Hrvatske je zauzimanje šibenskog mosta od strane Mladićevih snaga, u tom trenutku Hrvatska je de facto presječena i to stanje traje 7 dana. Mladić je prvi dan mogao preći most i nastaviti prodor prema gradu, ali je okljevao i ostao na mostu što se pokazalo presudnim. 2 dana ranije HV je ovladao protubrodskom bitnicom na otoku Žirju kojom je gađao JNA brodovlje, ali i tenkove M-84 na šibenskom mostu. legenda kaže da ih je s velikom preciznošću gađao Srbin. u međuvremenu HV uspijeva obraniti napad na Vodice, ovladava JNA vojarnama u okruženju i tako nanovo naoružani tjeraju neprijatelja s mosta i dalje prema zaleđu.



3. obrana Zadra
nakon neuspjeha u napadu na Šibenik, JNA kreće svom silom prema Zadru. u samom gradu je bilo više JNA vojarni pa su bili napadani kako iz samog grada tako i iz okruženja u koji je grad još ranije stavljen. na kraju se pokazalo da je ključ obrane grada bila linija bunkera kraljevine Italije prema prvoj Jugoslaviji i upravo je na tom linijama zadržana JNA koja nije uspjela probiti crtu obrane.




Honorable Mention

1. Obrana Vukovara, Osijeka i Vinkovaca
2. Obrana Lipika-Pakraca i zapadne Slavonije
3. Obrana Siska
4. Obrana Karlovca
5. Obrana Dubrovnika


Neznani heroj: Saborsko- možemo ga nazvati i lički Vukovar, mjesec dana odoljevao neprijatelju u potpunom okruženju, najbliži slobodni teritorij je bio Slunj prema kojem su se u konačnici povukli, a koji je i sam pao nekoliko dana kasnije. Saborsko je u svakom smislu lički Vukovar jer su i u Saborskom Srbi pobili sve što se tamo zateklo. Saborsko je i fenomen jer ga je branilo više domicilnih ljudi nego je bilo muškaraca sposobnih za vojnu službu na popisu iz 1991. godine, njih 250, što znači da se obrani priključio i dio stanovništva koji je živio izvan Saborskog. Saborsko pada 12.11. i to uslijed općeg tenkovsko-oklopno-pješačko-zračnog napada.




svakako vrijedi istaknuti i pomorske bitke koje svakako daju na značaju našim otocima, koji su te 1991. godine stvarno poslužili kao nosači oružja. kod napada JRM-a na Split i uvođenja pomorske blokade bitnice s otoka Brača i Hvara su potjerali mornaricu od Splita i nanijeli joj gubitke. to im nije bila dovoljna lekcija pa su još krenuli na Pelješac i Korčulu gdje su u potpunosti potučeni, toliko da su pobjegli na Vis i Lastovo i više nikad nisu isplovili do konačnog povlačenja JNA iz Hrvatske. Hrvatima su dovoljni i čamci na veslo da bi bili vladari Jadrana, ujedno i trajna lekcija svim susjedima kao i raspršivanje svih muslimanskih nada o nekim turskim brodovima ispred hrvatske obale. mogu biti samo na dnu hrvatskog mora.

slika

slika


Zanimljivosti
1. pokušavao sam pronaći grad koji je u nekom ratu napadnut s većom snagom od Vukovara, srazmjerno njegovoj veličini i modernosti naoružanja i ne pronalazim ništa smisleno. možda netko zna za neki grad na Bliskom istoku ili Kavkazu koji je napadan žešće od Vukovara, ali po mom nekom dojmu Vukovar je grad koji je najviše pogođen konvencionalnim naoružanjem u povijesti čovječanstva (razornost JNA 90-tih > Werhmacht 39.-45.).
2. sustavnost srpskih zločina- uzmemo li u obzir da je srpska pobuna započela još u ljeto 1990. godine i da su prvi oružani sukobi bili već u proljeće 1991. godine, srpski zločini nad civilima su krenuli relativno kasno, praktički godinu dana nakon pobune. vjerojatno je posljedica toga žestina hrvatske obrane i nanošenje neočekivanih gubitaka u ljudstvu i tehnici. od nekih manje poznatih zločina uslijed srpskog povlačenja ili iz čiste obijesti su pokolj hrvatskih civila u Voćinu i Baćinu.
3. dokumentiranje rata- razlog zašto rat 90-tih ostaje aktualan i svjež i danas je u postojanju kvalitetnih TV snimki i to s obje strane. tog nije bilo u drugom svjetskom ratu na našim prostorima, niti je postojao medij preko kojeg si mogao podsjetiti pamćenje pa je rat u Jugoslaviji 1970. već bio davno zaboravljen, izuzev nekih parola koje su ostale iz tog vremena i mita o NOB-u. danas svatko od nas se može neovisno o bilo kome svakodnevno baviti ovom temom i snimke će tu ostati za iduća desetljeća i stoljeća, vjerojatno u sve kvalitetnijim izdanjima kako će napredovati tehnologija. samim time to ostaje "trajna" vrijednost koja može poslužiti u bilo koju svrhu bilo kojem režimu u budućnosti.

za one koji žele znati više ili se makar osnovno informirati predlažem da pogledaju odličan dokumentarac u 12 nastavaka: Kako je obranjena Hrvatska.
dokumentarac se isključivo dotiče 1991. godine i to svakog pojedinog fronta i situacije na njemu i praktički nema nikakvih nepotrebnih pozadinskih političkih analiza.

sebi sam za zadatak zadao u idućem vremenu obići sve ijednu ključnu točku obrane i herojskog otpora, posebno tu u blizini Zagreba, po Baniji i Kordunu gdje ionako svako malo švrljam.

u konačnici mogu zaključiti da je doslovno šaka Hrvata, u nekim situacijama doslovno govorimo o pojedincima, preokrenula tok rata i samim time povijest i budućnost.


Gospić- Šibenik- Zadar, to i jest srce i kičma Hrvatske.

Sve skupa dobro si me naložio, dogodine u Banja Luci.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 15:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
@dudu JNA je planirala ispresjecati Hrvatsku na više pravaca, i onda slamati obranu komad po komad.

Teško je imenovati jednu ključnu bitku kada je nama te 1991. gorilo pod guzicom na 100 mjesta ali opet ima par njih koji su nama bili na život i smrt.

Izdvojio bih ova tri mjesta ,gdje je JNA sa punom silinom udarila, gdje su koristili profi vojnike i najmoderniju tehniku.

1. Prva i apsolutno ključna lokacija je istočna Hrvatska na koju su izasuli sve što su imali, tu su pljuštale bombe kao kiša.
Vukovar, Osijek i Vinkovci su apsorbirali udar čak 3 korpusa, Novosadskog, Tuzlanskog i Beogradskog.
Niti jedna drugi sektor obrane nije bio pod takvim pritiskom. Glavna ruta invazije na Hrvatsku je krenula tim pravcem, s istoka...
Čuvena elitna Beogradska mehanizirana brigada najnovijih 84-tvorki je izgorila na trpinjskoj cesti, skoro sve su ih potamanili ljudi iz 204. brigade. :gunsmilie
Oni su na istoku isprašili svoju borbenu moć i jednostavno nisu imali taj višak tehnike za nastavak ofenzivnog rata.

2. Druga lokacija je zapadna Slavonija gdje se ubacio Banjalučki korpus koji je trebao presjeći kod Virovitice i napasti s leđa Slavoniju i spojiti se sa 3 korpusa iz istoka.
Mislite li da je slučajnost što su prvu oslobodilačku operaciju pokrenuli upravo u zapadnoj Slavoniji s otkosom? Morali smo ih od tamo očistiti kako bi imali sigurno zaleđe dok se Vukovarci tuku na istoku i kupuju vrijeme.

3. Treća lokacija je Sjever Dalmacije i Lika odnosno kako si već rekao Zadar i Šibenik gdje je Kninski korpus pokušao izbiti na more.

Ostale lokacije poput Siska ili Karlovca i Dubrovnika su također bile važne ali nisu bile životno važne za Hrvatsku.

Kakva god bila situacija na terenu mi bi imali šanse pobijediti dok nam ne ugrožavaju populacijski centar države i jezgru a to je danas Zagreb i okolica.

Da je Kninski korpus uzeo Zadar i Šibenik okrenuli bi prema sjeveru i čekali da se Banjalučki ( u slučaju da su uzeli Viroviticu) spoji s Novosadskim, Tuzlanskim i Beogradskim korpusom i tada bi krenuli za Zagreb....

Srećom podli plan su osujetili bojovnici i gardisti, njih 40k dobrovoljaca koji su na svojim leđima stvorili Hrvatsku.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 15:21 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Malo o Zagrebu tijekom rata

Citat:
Bitka za vojarne u Zagrebu

- U Zagrebu se nalazilo 50 vojnih objekata JNA

- Vodstvo NZ-a Trešnjevka dobilo je informacije da su cijevi teškokalibarskih haubica od 203 mm okrenute prema pogonu Plive te prema vrtićkim i školskim objektima u Selskoj, pa je postojala opravdana bojazan od mogućeg granatiranja tih objekata

- Tijekom preuzimanja vojarne "Prečko", došlo je čak i do unakrsne vatre, u kojoj nije bilo stradalih.

- Na Črnomercu su postojale tri vojarne: „Ivan Gošnjak“, „Kumrovec“ i „Ivo Lola Ribar“. Sve su one bile u sklopu Vojnotehničkog školskog centra kopnene vojske JNA „General armije Ivan Gošnjak“. Postojala je opasnost od granatiranja pogona „Plive“, „Zagrebačke pivovare“, Elektrine toplane na Trešnjevci, ciglane na tramvajskom okretištu Črnomerec, kao i uništavanje upravo tih stambenih objekata oko vojarni.

- Jedna od dvije najveće vojarne u gradu Zagrebu bila je tzv. Maršalka, tj. vojarna „Maršal Tito“ u Novom Zagrebu. U njoj se nalazilo sjedište, ljudstvo i naoružanje 140. mehanizirane brigade JNA. Taj je vojni objekt bio na površini od 80-ak hektara s tenkovskim i raketnotopničkim naoružanjem. Prvi problemi vezani za tu vojarnu počeli su u siječnju 1991. godine kada je savezni vojni vrh prijetio vojnim djelovanjem u Zagrebu, ali na svu sreću, te su prijetnje ostale samo verbalne. Sljedeća napeta situacija došla je u lipnju 1991. godine, nakon proglašenja samostalnosti Hrvatske i Slovenije. Tada su iz Maršalke izašli tenkovi koji su u koloni trebali produžiti prema Sloveniji, no građani su dočekali tenkove, iz kojih je zapucano, no i od strane građana odgovoreno je na taj napad. Nažalost, taj je kratkotrajni sukob završio pogibijom jednog pripadnika NZ-a i dvojice vojnika JNA. Zbog stalne opasnosti od vojnog djelovanja iz Maršalke, blokada je povremeno otpuštala, a povremeno jačala. Komunalije su bile nekoliko puta isključivane pa ponovno uključivane. Osim napetosti koja je već postojala, stalni oružani ispadi vojnika JNA još su je povećavali. Naime, tijekom rujna, listopada i studenog 1991. godine, vojska je u više navrata otvarala vatru po stambenim objektima. Pripadnici NZ-a su za to vrijeme oko vojarne iskopali i podigli mrežu rovova, zapreka, skloništa i grudobrana te su rotupješadijskim i protutenkovskim minama minirali pojas uz ogradu i na ulazima u Maršalku. Između 150 i 200 naoružanih pripadnika NZ-a Novi Zagreb svakog je dana bilo prisutno na položajima u tri blokadno-opsadna sektora oko Maršalke. Tri mjeseca je trajala opsada te vojarne

- Uz Maršalku, najveća vojarna u Zagrebu bila je i Borongajka, a najveća znači da je predstavljala i jednu od najvećih opasnosti za istočni dio grada. Njezino pravo ime bilo je vojarna „Narodni heroj Dušan Ćorković“, a njezina blokada također je započela 13. rujna 1991. Postojala je opravdana bojazan da će vojska iz te vojarne napasti industrijsku zonu na Žitnjaku, što bi rezultiralo biološkom i kemijskom katastrofom za Zagreb, no ta je opasnost izbjegnuta. S druge strane, pucanje iz vojarne tijekom rujna i listopada 1991. godine, nanijelo je materijalnu štetu po okolnim stambenim zgradama, kućama i tvornicama. U jednom trenutku zbog paljbe je izgorjelo čak sedam katova jedne zgrade.

- U opsadi vojarni korištene su ježevi te protutenkovske i protupješadijske mine i grudobrani ograđeni vrećama punjenim pijeskom (+ naravno naoružani pripadnici Narodne zaštite). Većina vojarni se predala zbog blokada (presijecanja vode, struje, telefonskih linija), a u ruke hrvatske vojske došla veća količina tenkova, topničkih oruđa i oružja, tisuće komada pješačkog oružja te milijuni komada streljiva.

Bombardiranja i raketiranja grada

- Još u svibnju 1991. godine zapovjednik 10. korpusa JNA sa sjedištem u Zagrebu, Dušan Uzelac, izdao je zapovijed o „stavljanju mirnodopskog sastava 10. korpusa u potpunu borbenu gotovost“, što je, kako u ostatku dokumenta piše, značilo da je taj korpus potpuno slobodan spriječiti sve međunacionalne sukobe, građanski rat, a na svaki napad na pripadnike JNA odgovoriti vatrom, uništiti i onesposobiti napadače.

- Narodna zaštita dežurala je po ulicama, poslovnim/stambenim zgradama, bolnicama, skloništima, tvornicama, željeznicama, drugim važnim objektima itd., pripremala i održavala skloništa/podrume, provodila zamračenja i informirala građane u slučaju zračne opasnosti. Bilo je oko 900 skloništa i 5500 podruma spremnih u slučaju uzbune

- Od 1. listopada 1991. raketirani su i onesposobljeni odašiljači na Sljemenu, raketirana je zrakoplovna luka Lučko, a na dan pada vojarne JNA u Samoboru (7. listopada 1991.), raketirana su rubna gradska naselja i samoborsko područje, pri čemu je poginula jedna prognanica iz Vukovara. Došlo je do prekida programa Hrvatske televizije i radija. Nakon napada donesena je odluka o ponovnom zamračenju. Trgovine su smjele raditi do 18h, automobili nisu smjeli voziti više od 40 km na sat, a sve škole i vrtići bili su zatvoreni do daljnjeg. U Zagrebu je pet puta oglašena uzbuna zbog opasnosti od zračnog napada. Tijekom cijelog dana raketirana su područja oko Zagreba, kod mjesta Kravarsko je tijekom bombardiranja poginuo jedan civil, a gađani su i objekti ZNG-a te je ubijen jedan gardist, a nekoliko ih je ranjeno.

- 7. listopada 1991. raketirani su Banski dvori, dan kada je isticao moratorij na odluke Sabora o proglašenju neovisnosti. U tom napadu cilj je bio ubiti predsjednika Tuđmana, koji je pukom srećom izbjegao smrt. U napadu je stradala i povijesna jezgra grada Zagreba, među ostalim i Prirodoslovni muzej, Galerija Meštrović, palača Jelačić, dječji vrtići, Zbirka glazbenih automata i tako dalje.

- Hrvatske obavještajne službe presretale su razgovore sa srpske i strane JNA te su tako uhvatile i 17. listopada naredbu generala Vasiljevića kako je potrebno izvršiti novi napad na Zagreb, u tolikim razmjerima da zagrebački centar uopće više ne postoji.

- Već je do siječnja 1992. godine objavljeno 49 zračnih i općih uzbuna.

- Iz Zagreba je napuštena i zadnja vojarna do kraja 1991. godine. Nakon toga, Zagreb nije trpio velike napade sve do 1995. godine, iako je pojedinačnih napada na grad i okolicu bilo i kroz 1993. godinu. Do 1994. godine, u Zagrebu je poginulo desetero, a ranjeno trideset i sedmero djece.

- Ponovno, veće raketiranje Zagreba odvilo se i 2. i 3. svibnja 1995. kao osveta Republike Srpske Krajine zbog gubitka zapadne Slavonije. Napade na grad naredio je Milan Martić. Bila je to osveta nakon vojno-redarstvene akcije Bljesak.

-Grad je gađan kasetnim bombama (tzv. zvončići) koje su bile zabranjene. Jedna takva kasetna bomba izbacuje po 288 manjih bombi koje eksplodiraju pri dodiru, a izgledaju kao kravlja zvonca pa su po tome popularno nazvani zvončići. Pri tim napadima poginulo je sedmero civila, a više od 200 ljudi je ranjeno. U napadu su pogođene i Dječja bolnica u Klaićevoj ulici, gimnazije u Križanićevoj ulici, Dom umirovljenika „Centar“, Akademija dramskih umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište i još neki objekti. Veći broj raketa eksplodirao u blizini američkog veleposlanstva u središtu Zagreba te u zračnoj luci Pleso, gdje je smještena američka poljska bolnica za UNPROFOR. 83 objekta je oštećeno, 379 automobila uništeno. Grad je bio pun eksplozivnih zvončića.

- Tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja, pokušan je još jedan napad na Zagreb, na sreću neuspješan. Rakete odaslane prema Zagrebu promašile su cilj.

Zbrinjavanje izbjeglica

- Zbrinuto je oko 300 000 izbjeglica (po nekim procjenama čak 500 000)

- Mnogi Zagrepčani se spontano povezuju i dijele hranu i pomoć te osiguravaju smještaj. Često su prognanici bili smještani kod rodbine i obitelji, no kako se njihov broj povećavao, potrebno je bilo smjestiti ih i u organizirani smještaj, najčešće gradske sportske dvorane.

- U Zagrebu je bilo 33 izbjegličko-prognanička centra. Mnogi hoteli i mnoge organizacije dale su svoje prostorije na korištenje i za smještaj izbjeglica i prognanika. Rezerve hrane i lijekova nestajale su i punile se dan za danom, mnogi prognanici već su došli pothranjeni, a prosječan trošak kako bi se svima pomoglo bio je oko milijun američkih dolara dnevno, što, iako u tom trenutku, početkom rata, ekonomsko stanje Zagreba još nije bilo jako loše, na prosječnu mjesečnu plaću u Hrvatskoj od 100 dolara djeluje jako puno. U Zagrebu je tijekom rata ekonomsko stanje bilo teško, ne toliko na samom početku rata, koliko tijekom nastupanja velike inflacije tijekom 1992. i 1993. godine.

Još neke zanimljivosti

- Zapovjedništvo UNPROFOR-a, „plavih kaciga“ bilo je u Selskoj ulici, a ispred njega Zagrepčani su gradili „zid boli“, zid sagrađen od cigli s imenima onih koji su dali život za domovinu. „Zid boli“ ili kako se još nazivao - „zid istine, zid plača“ - bio je ideja Zdenke
Farkaš, voditeljice udruge „Apel“, a počeo se podizati tijekom rujna 1993. godine.

- Ukupno je tijekom rata mobilizirano oko 80 000 Zagrepčana. Poznate brigade 1. Tigorvi, 2. Gromovi, ATJ Lučko, dobrovoljačke Posusedska, Ban Jelačić, Kobre, MUP - Alfe

http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/9 ... %20rad.pdf


Neka osobna iskustva ljudi

- Postojao je strah od eskalacije oko vojarni npr. u Bjelovaru su digli u zrak cijelu vojarnu s 200 tona naoružanja, u Varaždinu raketirali grad itd. Na Črnomercu su uperili topove u postrojenje Plive i jednu osnovnu školu, a dogodila se i eksplozija manjeg dijela streljiva. Djeca su na sreću prije bila prebačena u drugu školu u centru, s po 40 učenika u jednom razredu (jer je na Črnomercu bilo zbrinuto i dosta Vukovaraca). Kasnije tijekom bombardiranja na nekim lokacijama su bili razmješteni snajperi. U jednom navratu su pucali po nogama ljudima koji su čekali tramvaj u užem centru grada. Linija fronta je bila dosta blizu Zagrebu. Karlovac i Sisak su bili pod artiljerskim napadima, osvojena je cesta prema Velikoj Gorici, navodno je neprijatelj u jednom trenutku bio samo 28 kilometara od grada, a ljudi su upamtili i onu srpsku izjavu "idemo do Beča" (Zapadna Slavonija je također bila relativno blizu, borbe sjeverozapadno oko Bjelovara). Predvečer se moglo čuti odjekivanje mina u daljini.
- Tijekom raketiranja članovi obitelji su bili u Klaićevoj bolnici. Ljudima i djeci su komadi plafona padali po glavama.
- Prihvaćene su i muslimanske izbjeglice. Jednom prilikom kad su moji nudili pomoć nekoj toj djeci, jedna pokrivena žena ih je izvrijeđala i rekla da "ne treba nikad vjerovat ustašama".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 19:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
dudu je napisao/la:
1. pokušavao sam pronaći grad koji je u nekom ratu napadnut s većom snagom od Vukovara, srazmjerno njegovoj veličini i modernosti naoružanja i ne pronalazim ništa smisleno. možda netko zna za neki grad na Bliskom istoku ili Kavkazu koji je napadan žešće od Vukovara, ali po mom nekom dojmu Vukovar je grad koji je najviše pogođen konvencionalnim naoružanjem u povijesti čovječanstva (razornost JNA 90-tih > Werhmacht 39.-45.).

Grozni je napadnut s većom snagom i žešće od Vukovara.
I to više puta.

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 19:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
Purger111 je napisao/la:
osvojena je cesta prema Velikoj Gorici, navodno je neprijatelj u jednom trenutku bio samo 28 kilometara od grada, a ljudi su upamtili i onu srpsku izjavu "idemo do Beča"

Cesta prema V.Gorici nije nikad osvojena. Najbliže što su Srbi bili Zagrebu je Petrinja,30km zračne linije.

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 20:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
K:M je napisao/la:
90% generalštaba su bili komuno prečani. Zahebali su rodijake u RSK i zap Bosni.

Sinovi Brozovih skutonoša i ubojice Srbijanac iza okt 1944.

Nisu prečani krivi što su srbijanci izbEgavali mobilizaciju,ili ako ne bi izbEgli,srbijanska pEšadija nije bila u stanju ništa da zauzme. Na Vukovaru se srbijanska pEšadija posebno osramotila.

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 20:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Graničar18 je napisao/la:
K:M je napisao/la:
90% generalštaba su bili komuno prečani. Zahebali su rodijake u RSK i zap Bosni.

Sinovi Brozovih skutonoša i ubojice Srbijanac iza okt 1944.

Nisu prečani krivi što su srbijanci izbEgavali mobilizaciju,ili ako ne bi izbEgli,srbijanska pEšadija nije bila u stanju ništa da zauzme. Na Vukovaru se srbijanska pEšadija posebno osramotila.

Ako vam ni tada 91. kad su Hrvati bili u velikom problemu nisu trčali u pomoć trebali ste znati da radite ludoriju koja vas vodi u propast. Sami ste si krivi što ste ih slušali i bunili se.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 20:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58277
Lokacija: DAZP HQ
Graničar18 je napisao/la:
dudu je napisao/la:
1. pokušavao sam pronaći grad koji je u nekom ratu napadnut s većom snagom od Vukovara, srazmjerno njegovoj veličini i modernosti naoružanja i ne pronalazim ništa smisleno. možda netko zna za neki grad na Bliskom istoku ili Kavkazu koji je napadan žešće od Vukovara, ali po mom nekom dojmu Vukovar je grad koji je najviše pogođen konvencionalnim naoružanjem u povijesti čovječanstva (razornost JNA 90-tih > Werhmacht 39.-45.).

Grozni je napadnut s većom snagom i žešće od Vukovara.
I to više puta.


E da, imao sam u glavi slike nekog razrušenog grada, ali nije mi pao napamet, bio je to Grozni. Ali opet treba vidjeti kojom je to dinamikom išlo, koliko granata dnevno u prosjeku.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 20:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58277
Lokacija: DAZP HQ
weasel je napisao/la:
Graničar18 je napisao/la:
Nisu prečani krivi što su srbijanci izbEgavali mobilizaciju,ili ako ne bi izbEgli,srbijanska pEšadija nije bila u stanju ništa da zauzme. Na Vukovaru se srbijanska pEšadija posebno osramotila.

Ako vam ni tada 91. kad su Hrvati bili u velikom problemu nisu trčali u pomoć trebali ste znati da radite ludoriju koja vas vodi u propast. Sami ste si krivi što ste ih slušali i bunili se.


Front u isročnoj Slavoniji je bio sa Srbijom, tu su lokalci bili pomoćne čete, na zapadnu Slavoniju su išli današnji republikosrpskanci, opet domaći samo pomoćnici.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 21:01 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Graničar18 je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:
osvojena je cesta prema Velikoj Gorici, navodno je neprijatelj u jednom trenutku bio samo 28 kilometara od grada, a ljudi su upamtili i onu srpsku izjavu "idemo do Beča"

Cesta prema V.Gorici nije nikad osvojena. Najbliže što su Srbi bili Zagrebu je Petrinja,30km zračne linije.


Bili su bliže, u današnjoj zagrebačkoj županiji. I skoro su izbili na tu cestu jer su bili kod Pukopskog. Pogledaj najsjevernije točke crvenog područja

slika

slika

Citat:
U Domovinskom ratu Pokupsko je ponovno bilo prva crta obrane te je doživjelo velika razaranja od strane srpskog okupatora.


Citat:
U Domovinskom ratu Lasinja je pretrpila velika razaranja i stradavanja te progon hrvatskog stanovništva. 5. kolovoza 1991. velikosrbi su prvi put napali Lasinju i postrojbe 110. brigade


1:32 - par kilometara od Pisarovine



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 25 stu 2020, 23:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
Purger111 je napisao/la:
Graničar18 je napisao/la:
Cesta prema V.Gorici nije nikad osvojena. Najbliže što su Srbi bili Zagrebu je Petrinja,30km zračne linije.


Bili su bliže, u današnjoj zagrebačkoj županiji. I skoro su izbili na tu cestu jer su bili kod Pukopskog. Pogledaj najsjevernije točke crvenog područja

slika

slika

Citat:
U Domovinskom ratu Pokupsko je ponovno bilo prva crta obrane te je doživjelo velika razaranja od strane srpskog okupatora.


Citat:
U Domovinskom ratu Lasinja je pretrpila velika razaranja i stradavanja te progon hrvatskog stanovništva. 5. kolovoza 1991. velikosrbi su prvi put napali Lasinju i postrojbe 110. brigade


1:32 - par kilometara od Pisarovine


Ovo je u Jamničkoj Kiselici. Srbi su je kratko osvojili 91,a onda Hrvati poslje toga vratili. Poslje linije na tom području nisu više mjenjane do kraja rata,i Srbi su bili s jedne strane Kupe,a Hrvati s druge. Pokupsko Srbi nisu nikad zauzeli.
91.u decembru su Hrvati iz pravca Pokupskog neuspješno forsirali Kupu u operaciji "vihor",neuspjeli pokušaj prodora prema Glini. Na kraju 20-ak poginulih s hrvatske strane,19 sa srpske i Hrvati izgubili 9 tenkova i 2 transportera u jednom danu.

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 26 stu 2020, 00:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 ruj 2012, 20:35
Postovi: 13034
Lokacija: Zagreb
Graničar18 je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:
osvojena je cesta prema Velikoj Gorici, navodno je neprijatelj u jednom trenutku bio samo 28 kilometara od grada, a ljudi su upamtili i onu srpsku izjavu "idemo do Beča"

Cesta prema V.Gorici nije nikad osvojena. Najbliže što su Srbi bili Zagrebu je Petrinja,30km zračne linije.

Najbliže je bilo neko selo sjeveroistočno od Karlovca.

_________________
Summum ius, summa iniuria.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 26 stu 2020, 00:13 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Jamnička Kiselica je u Zagrebačkoj županiji... 10km zračne linije od Lipnice koja spada pod sam Grad Zagreb.

slika

To vam je ovo otprilike...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 26 stu 2020, 00:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
dudu je napisao/la:
do ove godine se nisam osobito interesirao za 1991. godinu, odnosno mislio sam da dosta toga znam, ali ispostavilo se da to i nije baš tako, puno više sam znao o ratnoj 1992. u BIH nego o 1991. godini u Hrvatskoj.

nekako je ta 1991. svedena na pojmove poput obrane Hrvatske, pada Vukovara, neovisnost, a dosta toga ostaje nepoznato iako zaslužuje svaku pažnju i znanje o tome.

dijelom me 1991. odbija zbog moje prirode, ali većim dijelom jer mi je kao klincu to jako konfuzan period, odnosno ne znam kad se što dogodilo, kronologija mi je u k, sjećanja su više kao miks svega i svačega. recimo stari mi je mobiliziran 1993. na novigradsko ratište, pojma nisam imao da je posljedica toga operacija Maslenica.

tek od 1994. stvari mi sjedaju na svoje mjesto pa počinjem ciljano pratiti F1, da znam kad su trke, pa onda Ligu prvaka, svjetsko prvenstvo u nogometu i tako redom.

meni je rat kronološki u glavi posložen od oslobođenja Kupresa pa nadalje. znam da sam još u ljeto 1993. godine u svom vrtu u TGu ležao sa zračnom puškom okrenut prema Kupresu i skidao Srbe do zadnjeg (mislim da sam pucao po Borovoj glavi ili po prvoj planini koju vidim prema Šujici). :zubati

moguće je i da sam najmlađi Hrvat koji se savršeno sjeća svake vojne pobjede u 1994. i 1995. godine i sretan sam da sam to doživio.


da se vratim na 1991. i svoje neke zaključke ključnih trenutaka.

3 su ključna trenutka u obrani Hrvatske koja su doslovno visila o niti i samo je nadljudska hrabrost naših bojovnika okrenula tijek povijesti koji je danas mogao biti posve drukčiji. pišem kronološki poredak, iako se većina toga poklapa vremenski.

1. obrana Gospića
osvajanjem Gospića Srbi faktički presjecaju Hrvatsku, potpuno ovladavaju Likom i Velebitom i izlaze iznad Karlobaga, matna pozicija za Hrvatsku.
Gospić je jedino veće mjesto u kojem je bilo preko 20% Srba, a da nije 1991. palo u srpske ruke.
taj trenutak za mene ima i osobnu težinu jer je to za mog strica bila prvo vatreno krštenje nakon što se pridružio HV-u, poslani su u Gospić u trenutku kad se u Zagrebu pričalo da je Gospić već pao i u svojoj prvoj akciji na ulasku JNA u Gospić zarobljavaju 5 transportera i prvog uopće JNA generala (više na tu temu u videu).
HV je do kraja 9. mjeseca 1991. ne samo obranio grad nego i odbacio crtu obrane na 8 km.



2. obrana Šibenika
apsolutno najkritičniji moment u obrani Hrvatske je zauzimanje šibenskog mosta od strane Mladićevih snaga, u tom trenutku Hrvatska je de facto presječena i to stanje traje 7 dana. Mladić je prvi dan mogao preći most i nastaviti prodor prema gradu, ali je okljevao i ostao na mostu što se pokazalo presudnim. 2 dana ranije HV je ovladao protubrodskom bitnicom na otoku Žirju kojom je gađao JNA brodovlje, ali i tenkove M-84 na šibenskom mostu. legenda kaže da ih je s velikom preciznošću gađao Srbin. u međuvremenu HV uspijeva obraniti napad na Vodice, ovladava JNA vojarnama u okruženju i tako nanovo naoružani tjeraju neprijatelja s mosta i dalje prema zaleđu.



3. obrana Zadra
nakon neuspjeha u napadu na Šibenik, JNA kreće svom silom prema Zadru. u samom gradu je bilo više JNA vojarni pa su bili napadani kako iz samog grada tako i iz okruženja u koji je grad još ranije stavljen. na kraju se pokazalo da je ključ obrane grada bila linija bunkera kraljevine Italije prema prvoj Jugoslaviji i upravo je na tom linijama zadržana JNA koja nije uspjela probiti crtu obrane.




Honorable Mention

1. Obrana Vukovara, Osijeka i Vinkovaca
2. Obrana Lipika-Pakraca i zapadne Slavonije
3. Obrana Siska
4. Obrana Karlovca
5. Obrana Dubrovnika


Neznani heroj: Saborsko- možemo ga nazvati i lički Vukovar, mjesec dana odoljevao neprijatelju u potpunom okruženju, najbliži slobodni teritorij je bio Slunj prema kojem su se u konačnici povukli, a koji je i sam pao nekoliko dana kasnije. Saborsko je u svakom smislu lički Vukovar jer su i u Saborskom Srbi pobili sve što se tamo zateklo. Saborsko je i fenomen jer ga je branilo više domicilnih ljudi nego je bilo muškaraca sposobnih za vojnu službu na popisu iz 1991. godine, njih 250, što znači da se obrani priključio i dio stanovništva koji je živio izvan Saborskog. Saborsko pada 12.11. i to uslijed općeg tenkovsko-oklopno-pješačko-zračnog napada.




svakako vrijedi istaknuti i pomorske bitke koje svakako daju na značaju našim otocima, koji su te 1991. godine stvarno poslužili kao nosači oružja. kod napada JRM-a na Split i uvođenja pomorske blokade bitnice s otoka Brača i Hvara su potjerali mornaricu od Splita i nanijeli joj gubitke. to im nije bila dovoljna lekcija pa su još krenuli na Pelješac i Korčulu gdje su u potpunosti potučeni, toliko da su pobjegli na Vis i Lastovo i više nikad nisu isplovili do konačnog povlačenja JNA iz Hrvatske. Hrvatima su dovoljni i čamci na veslo da bi bili vladari Jadrana, ujedno i trajna lekcija svim susjedima kao i raspršivanje svih muslimanskih nada o nekim turskim brodovima ispred hrvatske obale. mogu biti samo na dnu hrvatskog mora.

slika

slika


Zanimljivosti
1. pokušavao sam pronaći grad koji je u nekom ratu napadnut s većom snagom od Vukovara, srazmjerno njegovoj veličini i modernosti naoružanja i ne pronalazim ništa smisleno. možda netko zna za neki grad na Bliskom istoku ili Kavkazu koji je napadan žešće od Vukovara, ali po mom nekom dojmu Vukovar je grad koji je najviše pogođen konvencionalnim naoružanjem u povijesti čovječanstva (razornost JNA 90-tih > Werhmacht 39.-45.).
2. sustavnost srpskih zločina- uzmemo li u obzir da je srpska pobuna započela još u ljeto 1990. godine i da su prvi oružani sukobi bili već u proljeće 1991. godine, srpski zločini nad civilima su krenuli relativno kasno, praktički godinu dana nakon pobune. vjerojatno je posljedica toga žestina hrvatske obrane i nanošenje neočekivanih gubitaka u ljudstvu i tehnici. od nekih manje poznatih zločina uslijed srpskog povlačenja ili iz čiste obijesti su pokolj hrvatskih civila u Voćinu i Baćinu.
3. dokumentiranje rata- razlog zašto rat 90-tih ostaje aktualan i svjež i danas je u postojanju kvalitetnih TV snimki i to s obje strane. tog nije bilo u drugom svjetskom ratu na našim prostorima, niti je postojao medij preko kojeg si mogao podsjetiti pamćenje pa je rat u Jugoslaviji 1970. već bio davno zaboravljen, izuzev nekih parola koje su ostale iz tog vremena i mita o NOB-u. danas svatko od nas se može neovisno o bilo kome svakodnevno baviti ovom temom i snimke će tu ostati za iduća desetljeća i stoljeća, vjerojatno u sve kvalitetnijim izdanjima kako će napredovati tehnologija. samim time to ostaje "trajna" vrijednost koja može poslužiti u bilo koju svrhu bilo kojem režimu u budućnosti.

za one koji žele znati više ili se makar osnovno informirati predlažem da pogledaju odličan dokumentarac u 12 nastavaka: Kako je obranjena Hrvatska.
dokumentarac se isključivo dotiče 1991. godine i to svakog pojedinog fronta i situacije na njemu i praktički nema nikakvih nepotrebnih pozadinskih političkih analiza.

sebi sam za zadatak zadao u idućem vremenu obići sve ijednu ključnu točku obrane i herojskog otpora, posebno tu u blizini Zagreba, po Baniji i Kordunu gdje ionako svako malo švrljam.

u konačnici mogu zaključiti da je doslovno šaka Hrvata, u nekim situacijama doslovno govorimo o pojedincima, preokrenula tok rata i samim time povijest i budućnost.

Nije HV ovladala nego je taj srbin presao na nasu stranu sam od sebe ga+ao brodove i tenkove JNA.
Ja nekuzim zasto su napali vukovar sa 30 tisuca ljudi a dole sto ti govoriü imaju milion tocaka di nas mogu presjec.Gospic,sibenik,split...
sve vaznije od vukovara.Vukovar jedino sto ima dosta srba i odma je uz granicu pa lako opskrbljivat JNA.
Meni se cak cini da su oni htijeli nas navuc da posaljemo pojacanje u vukovar u sto vecem broju.

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 26 stu 2020, 08:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
volvoks je napisao/la:
Najbliže je bilo neko selo sjeveroistočno od Karlovca.

Selo Trepča. Iz njega je 95.gađan ZG.

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 26 stu 2020, 08:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
Purger111 je napisao/la:
Jamnička Kiselica je u Zagrebačkoj županiji... 10km zračne linije od Lipnice koja spada pod sam Grad Zagreb.

slika

To vam je ovo otprilike...

Ok. Ali Jamnička je jako kratko bila pod srpskom kontrolom 91.,možda mjesec,dva,ako i toliko.

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 26 stu 2020, 11:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21292
Heero je napisao/la:
kad je bila ona operacija u dalmaciji kad je onaj plato oslobodjen?

Miljevački plato.

@Lasica, nisam znao da je Ston pao.
Zar se nisu hr.sela u Dvorskom Pounju dulje držala?

Inače, super karte :palacgore1


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 202 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO