HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 sij 2025, 10:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3386 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 136  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 04 svi 2021, 12:04 

weasel je napisao/la:
Povijesno kad se gleda stvari se samo vraćaju u normalu, to je uvijek bio slabo naseljen i poluprazan prostor.

Neka ima i 20k ljudi ali da je Hrvatsko :hrvatinic

Pa e
Naštancala ih comie-yu, uklonio Merkeličin IV reich :D

Vrh

PostPostano: 04 svi 2021, 12:11 

crni_bombarder je napisao/la:
Vares je kompleksna prica, moji su obiteljski vezani sa Pejcinovicem, Malbasicem, Ridzica znaju dobro, Gavrana takodje, tako da sam cuo raznorazne price i ako je pola tocno, politika je tu igrala glavnu ulogu.

Mnogi su se dobro obogatili u tom cirkusu da i danas zive kao bubreg u loju, neki od nabrojanih i nenabrojanih su kufere novca odnijeli iz Varesa. Odnos prema kakanjskim izbjeglicama je bio uzasan, kako sam cuo njima se kruh naplacivao trostruko vise, ne znam je li to istina.
Mislim da je prilicno istinita ona prica da je Vares morao pasti, jel to bio neki dogovor ili sto ja ne znam ali Maturice su dosli, odradili Stupni do i otisli. To bas izgleda kao scenarij. Kasnije je Duznovic ubijen u Kiseljaku, zasto, nikada nije razjasnjeno ubojstvo.

Je li se Vares mogao braniti, ne znam, previse je muslimana napadalo to su tri korpusa, a opet konfiguracija terena je idealna za obranu. Istina, muslimanska vojska nije napadala skolski sa tenkovima i slicno, pa da im zatvorih prilazne ceste u usjecima. Oni su i napadali sa diverzantskim skupinama, tesko je to jedna brigada mogla zaustaviti. Mislim da nije bilo ni volje ni zelje kod samih Hrvata, vareski Hrvati i nisu neki bojovnici moj subjektivni dojam. Ne mislim da su kukavice, vec nisu radikalni, nije to nikada bio narod sklon nekim sukobima i svadjama.

Za kruh ti može bobovac potvrdit ili opovrgnuti (dosta je stariji od mene), ja se toga ne sjećam, ali kao mi je negdje ta priča u prizvuku. nekako mi nema logike ako im je prehrana bila osigurana. ali mogu potvrdit da je jedna misa bila za izbjeglice, a druga za domaće. e sad, moji su od pejčinovića preko štele tražili 2-3 litra goriva da imamo spremno auto. nisu ih dobili, da bi na kraju na svoje oči vidjeli kako se gorivo sa EP-a izljeva u Stavnju iz crijeva (to je već vrijeme nakon pada, odnosno sam pad grada u večernjim satima). nadalje, znam da smo mi domaći imali iksice za kruh. dakle, ne možeš kupiti kruha koliko hoćeš nego koliko ti maksimalno pripada. za četveročlanu obitelj je to bilo 2 kruha.

što se tiče same obrane grada, mislim da mnogi o tome ne žele pričati, najvjerojatnije iz straha (moj osobni dojam), ali se nadam pokojoj ispovijedi kako se glavnim akterima život bude primicao kraju. mene ti događaji živo zanimaju. ne može se reći da se grad nije branio. ali nije bilo dovoljno. Armiji iz pravca Breze nisu mogla doteć sva hitna kola koja su imali na raspolaganju. bilo je mjestimice jako krvavo za njih. šibalo ih se svim i svačim. nije to ni za pisati. također, ima na internetu se može dosta toga pronaći, ali ne znam kome vjerovati.

siguran sam da se grad mogao (o)braniti da je bilo dovoljno znanja na najvišim razinama. pa i mudrosti. ljudima koji su bili školovani nudila su se mjesta npr. običnih vojnih policajaca (da rade mobilizacije). danas, iz ove situacije je to apsurd, ali to je tako bilo. donekle je razumljivo, jer su to vremena kad se moralo voditi računa o obiteljskom pedigreu (to je 1991., pa i 1992.).

Da, Vareš nikad nije bio radikalan, osim u Mervaninom periodu...

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 04 svi 2021, 13:33 

Ovo za kruh u Varešu...
Na početku rata je u Varešu izvršena racionalizacija potrošnje u smislu da su stanovnici kruh dobijali "na točkice" , dakle pola kruha po osobi i po niskoj cijeni. Moglo se kupiti i više kruha ali ne po toj cijeni već po 6x višoj. To je solidno funkcioniralo i stekao sam dojam da je ukupno stanje u Varešu prve godine rata bilo zadovoljavajuće, osobito u smislu snabdijevanja.
1993 dolaze kakanjski prognanici i stanovništvo općine se udvostručava. Kakanjci nisu imali "točkice" i nisu mogli kupovati kruh osim po skupljoj 6x višoj cijeni. S tim da tog skupljeg kruha nije bilo dovoljno pa se mogao dobiti jedino ako se bude u redu pred trgovinom u ranu zoru, prije otvaranja.
Kasnije je to eskaliralo pa je dolazilo do tragikomičnih situacija (da bi osigurali kruh ljudi su dolazili u ponoć i zauzimali mjesto u redu, a kasnije bi ljudi zauzimali mjesto u redu još u povečerje , sa pokrivačima i jastukom, pa bi prenoćili u redu. Problem je bio u tomu što bi time kršili policijski sat pa bi ih nekada policija privodila u pritvor...).

Znači, bilo je malo nezgodno iz pozicije jednog prognanog Kakanjca gledati da ne samo vareški Hrvati već i muslimani i ostali imaju osiguran kruh (jer su se točkice dakako davale svim stanovnicima vareške općine, nevezano za nacionalnost) a prognani nemaju.
Istina, prognanici su imali kao neku kuhinje gdje se dijelila hrana ali to je sve bilo nedovoljno. Jedna šnita kruha za doručak, dvije šnite i tanjur juhe za ručak, za večeru ništa. Djeca su ponekad imala nešto mlijeka u prahu.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2021, 14:29 

Varesaci kazu da je period `92-`93 bio sasvim ok, bolje nego prije rata jer pred rat Vares je bio prvi grad u BiH koji je imao gladne ljude, javnu kuhinju mislim karitasova, to je tada cak i na dnevniku tv Sarajevo emitirano. To je onaj period krize gdje su najvise patili rudari i radnici zeljezare.

Ono, nije bilo gladi jos kad vidis da u ostatku drzave bjesni rat i da vlada glad a Vares je zivio solidno. Crkva je igrala veliku ulogu, ja se sjecam poslije rata kad sam isao u posjetu mojima, oni su u crkvi dobijali odjednom po pet sest paketa pomoci uglavnom od njemackog karitasa. Vjerojatno jer tada u gradu i nije bilo puno Hrvata, ne znam prociojeniti ali cijelo susjedstvo od nekih 20 kuca recimo tesko da je imalo vise od 10 stanovnika. Vise je njih dolazilo da obidju kuce vikendom iz Drvara, nego je tu ljudi stalno zivjelo.
Kako je bilo pod Mervanom bolje ne govoriti, pljacka i ubijanje onih rijetkih koji su ostali ili se odmah vratili ako se itko mogao vratiti odmah.

Meni su uvijek smetale price varesaka kako su oni nesto bolji od kakanjaca, a opet i ti kakanjci su radili raznorazne probleme sto je mozda i donekle logicno jer stavljam se u kozu protjeranih ljudi. Mogu samo reci moj subjektivni dojam, da su varesaci ispali glupi, oni su pazili svoje susjede i pomagali i Srbima i Bosnjacima, u nadi da je ce ljudskost biti vracena. Na kraju su dozivjeli sudbinu kakvu su dozivjeli, grad je umro odavno, susjedi iz Breze ili Visokog su pljackali sve, prakticno su uzaludno igrali neku fer politicku igru nezamjeranjama Bosnjacima. Ovi su ih svakako pregazili.

To bi trebalo davati kao primjer drugima, kako se ne isplati biti dobronamjeran. Puno bolje su prosli kiseljacani ili kresevljani ili zepcaci, oni su skuzili kakav moras biti ako zelis prezivjeti. Koliko sam ja skuzio, igralo se na kartu dogovora sa Tuzlanskim korpusom jer je kao zenicki radikalan, pa ce se nesto dogovoriti sa Tuzlom. Na kraju su na Vares jurisali i zenicani i tuzlaci cak su i zvornicke postrojbe doveli u Vares da malo pljackaju.

Vrh

Naslov: Mervana Hadžimurtezić i Vareš
PostPostano: 05 svi 2021, 00:21 

Nakon masovnog egzodusa hrvatskog življa u studenom 1993. bilo je malobrojnih hrabrih Hrvata koji nisu htili napustit svoj dom. U ono vrime ni bilo lako nitkome tko nije pripada "novim osloboditejima" grada, u kojemu je onda vladala samoproglašena gradonačelnica Mervana Hadžimurtezić.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 10:29 

crni_bombarder je napisao/la:
To bi trebalo davati kao primjer drugima, kako se ne isplati biti dobronamjeran. Puno bolje su prosli kiseljacani ili kresevljani ili zepcaci, oni su skuzili kakav moras biti ako zelis prezivjeti. Koliko sam ja skuzio, igralo se na kartu dogovora sa Tuzlanskim korpusom jer je kao zenicki radikalan, pa ce se nesto dogovoriti sa Tuzlom. Na kraju su na Vares jurisali i zenicani i tuzlaci cak su i zvornicke postrojbe doveli u Vares da malo pljackaju.

A nisam siguran trebam li se složit ili ne, ali ću barem navesti da bi politika koju je imalo vodstvo Vareša tih godina trebala pokazati kako se ne može sjediti na dvije stolice.

Hoću reći da se ne može primati zapovijedi iz Gruda ili Viteza, a očekivati dobre odnose sa 2. ili pak mudžahedinskim 3. korpusom. Dakle, ovo je čisto ideja za razmišljanje, pod uvjetom da je zadržavanje naroda primarni i jedini cilj.

Nadalje, u pismima koje je još '94. pisao Anto Pejčinović, navodi se naredba o napadu na Visoko i Brezu :sega :sega :sega Ja se nadam da ovo nije istina. Naravno, naredba je ignorirana i nije se više nitko nikad osvrnuo na nju. Onda imaš i izolirane napade na 3. korpus sa velikim brojem gubitaka na njihovoj strani... Zatim je granatama srušen minaret na džamiji... Puno je tu detalja o kojima ne znamo, a koje su odredili kako će kocka pasti.

Ali da zaključim, za nekih 100-ak godina bi te generacije trebale današnjim dignut spomenik, zbog žrtve koje su podnijeli radi mira i stabilnosti na Balkanu. Jer dok god nismo izmiješani to se pokazuje kao dobitna kombinacija.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:11 

Malo kopam po hdd-u, pa sam našao na wolfine karte tu.
Mislim da je većina bila i objavljena već ovdje;

Fronte na Banovini 91;
slika

Obrana Livna 92;
slika

Lipanjske zore 92;
slika

Pokušaj nastavka Lipanjskih zora-92, propala akcija Bura;
slika

Oslobađanje Dubrovnika;
slika

U detalje (ima grešaka, npr. sjever Konavla i Ravno);
slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:15 

Bihaćki džep 92;
slika

I još jednom;
slika

i jednom;
slika

Muslimanski napadi iz njega;
slika

Srpsko čišćenje Une;
slika

Krupa 94;
slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:15 

Abdić 93;
slika

Abdićev poraz 94;
slika

Međumuslićki obračuni kod Kladuše;
slika

Ulaz Srba i Abdićevih u Kladušu;
slika

Muslimani i Srbi na sjeveru Kladuše-Vrnograč;
slika
https://www.google.com/maps/place/Vrnog ... 15.9550037

Abdić 95;
slika

Pad Abdića u Oluji;
slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:16 

Posavina;
Početak;
slika
Svibanj-HV ofenziva;
slika

slika

Srpska kontra lipanj-srpanj;
slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:16 

Pad Broda;
slika

slika

Pad Jajca;
slika

Sve fronte oko Kupresa;
slika

Kupres 92;
slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:17 

Zima 94, spas Bihaća;
slika

slika

slika

Neretva 94-muslimansko-srpske čarke;
slika

Obrana Orašja 95, operacija Plamen/Osveta -karta ima grešaka, Vučilovac i slična sela je držao HVO;
slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:17 

Vozuća;
slika

Muslićki napad na Vlašić 94;
slika

Muslićki napad na Vlašić 95;
slika

Isto Vlašić 95;
slika

Muslimani napad na Donji Vakuf 94-karta ima grešaka, vide se oko Uskoplja;
slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:18 

Sarajevo 93;
slika

Muslimanija oko Sarajeva-ima nekih grešaka, poput Visokog;
slika

Muslimanija oko Sarajeva i na istoku Konjica;
slika

Muslimanija i napad na brda između Konjica i Kalinovika;
slika

Kladanjske vrleti istočne Bosne 94;
slika

Još jedna karta;
slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:18 

Goražde 92;
slika
Goražde 93;
slika
Goražde 94;
slika
Goražde 95;
slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:19 

Da ne miješam karte koje nisu offtopic :D

Neretva 93-muslimani su ipak manje držali tu, prikazana je i akcija 94, kod Konjica, koja nema veze s ovom;
slika

Što su muslimani držali krajem 93-daleko su od Pločna bili;
slika

Lašva i fronte oko Travnika;
slika

slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:19 

Lepenica krajem 93-karta ima gomilu grešaka, od Bakovića i Gojevića pa nadalje;
slika

Pad Vareša, kriva je karta, ali se vidi gdje je Bobovac-kod Kopijara;
slika

Fronte u Hercegovini, ima grešaka, od Uskoplja do Mostara;
slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:20 

Muslimanske karte grada Bugojna- dio I;

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:20 

Muslimanske karte Bugojna- dio II;

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:21 

Naši džepovi oko grada;
slika

Na početku napada-uvećano;
slika

I tijek napada;
slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:21 

Naš glavni džep je bio na jugu i istoku;
slika

Naš džep se smanjuje;
slika

Sve više i više;
slika

Zbijeg naših preko Srba;
slika

Lašva;
slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:22 

Uskoplje, 17. siječanja 93;

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:25 

Uskoplje, 25. siječnja 93;

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:31 

Uskoplje;
slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 05 svi 2021, 12:37 

Muslimanija oko Vozuće;

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3386 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 136  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: