HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 vel 2025, 03:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3391 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 136  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: HRVATSKO-MUSLIMANSKI SUKOB
PostPostano: 26 lip 2012, 15:12 

Heheh, glede toga gdje je tko bio, valja imati na umu da je u mnogim općinama u BiH, bila potrebna štela da se pristupi u HVO. A kako i ne bi, 1992 godine mladi ljudi nisu znali što će sa sobom, a ta godina je bila relativno mirna. Tvornice pak propale nema se posla a HVO osiguravao svoim pripadnicima dovoljno hrane, cigarete i nešto love, odore, besplatan prijevoz i slično.
Jednostavno, bilo je dovoljno oružja i logistike za maksimalno 1/4 vojno sposobnih, bilo je praktički nemoguće osobi mlađoj od 20 godina (koja nije služila JNA i nije imala vojnog znanja), biti primljen u vojsku - osim bez velike štele.
A to zašto je to tako bilo, i zašto smo tako nenaoružani, sa maksimalno 1/3 potencijalnih vojnih efektiva dočekali 1993 i rat sa muslimanima, i komu je to odgovaralo, to je pitanje za zna se koga. U svakom slučaju logično je da je u takvim uvjetima svatko pametan vidio kamo to vodi i tražio spas za sebe i svoju obitelj i veliko je pitanje što je u to vrijeme bilo moralno a što nije.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 15:14 

Znači ni ti nemaš dana na bunkeru. Dobro, nije neka sramota, ne moraš se pravdati. Sramota je ako si Junuz pa bi danas navaljivao na RS, a to neće ići bez rata.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 15:41 

Bobovac je napisao/la:
Heheh, glede toga gdje je tko bio, valja imati na umu da je u mnogim općinama u BiH, bila potrebna štela da se pristupi u HVO. A kako i ne bi, 1992 godine mladi ljudi nisu znali što će sa sobom, a ta godina je bila relativno mirna. Tvornice pak propale nema se posla a HVO osiguravao svoim pripadnicima dovoljno hrane, cigarete i nešto love, odore, besplatan prijevoz i slično.
Jednostavno, bilo je dovoljno oružja i logistike za maksimalno 1/4 vojno sposobnih, bilo je praktički nemoguće osobi mlađoj od 20 godina (koja nije služila JNA i nije imala vojnog znanja), biti primljen u vojsku - osim bez velike štele.
A to zašto je to tako bilo, i zašto smo tako nenaoružani, sa maksimalno 1/3 potencijalnih vojnih efektiva dočekali 1993 i rat sa muslimanima, i komu je to odgovaralo, to je pitanje za zna se koga. U svakom slučaju logično je da je u takvim uvjetima svatko pametan vidio kamo to vodi i tražio spas za sebe i svoju obitelj i veliko je pitanje što je u to vrijeme bilo moralno a što nije.

Baš tako, nas 4000 prijavljenih u jednom danu u HVO u školi na Prvomajskom brdu, dobili iskaznice HVO-a i članske HDZ-a. :D

Od toga tražili dobrovoljce, i rekli kako će oformit jedan žestok vod. Koliko se sjećam 21 čovjek sa zapovjednikom.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 16:07 

Zadar1993 je napisao/la:
Croat je napisao/la:
mogli smo imati Hrvatsku do Drine da Tuđman nije slušao škutore Matu i Gojka.

Kakva Drina ? Zemun brate Hrvate, Zemun! To je naša povijestna granica! Da Tuđman nije slušao Šuška i Bobana došli bi mi i do Crnog Mora ako treba.

Ili da nisu Englezi prekinuli Oluju kod Banja Luke.
Žalosno je od onolike karte Herceg-Bosne, što bi danas pripalo nama, nemožete reći da nismo izgubili rat, ako su Srbi izgubili u Hrvatskoj, onda smo i mi u Bosni.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 16:20 

nismo izgubili rat u BIH, dapače. obranili smo se od dvostruke agresije i opstali smo, nismo HB vojno izgubili. najveći gubitnici rata u BIH su Bošnjaci, RH je izašla kao pobjednik, prije svega zahvaljujući završnim operacijama (Oluja...).

Srbi u RH nemaju više nikakav bitan utjecaj, što se ne može reći za nas u BIH.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 16:23 

Izgubilo se normalno da se izgubilo. Jer su ginuli mladići iz HV i HVO za muslimanski teritorij, a danas od muslimana imaš samo riječi pogrde, ni hvala za to.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 16:25 

Croat je napisao/la:
nismo izgubili rat u BIH, dapače. obranili smo se od dvostruke agresije i opstali smo, nismo HB vojno izgubili. najveći gubitnici rata u BIH su Bošnjaci, RH je izašla kao pobjednik, prije svega zahvaljujući završnim operacijama (Oluja...).

Srbi u RH nemaju više nikakav bitan utjecaj, što se ne može reći za nas u BIH.

Politićki i civilno izgubljeno, prije svega mislim na srednju Bosnu.
slika

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 16:27 

i ovaj gif pokazuje da je Harmija zabila nož u leđa HVO-u. uskrsnut će HB, više neće granica biti na Neretvi :D

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 18:21 

Ne znam tko je kriv za poraz HVO-a u srednjoj bosni. Osim što je ABIH bila brojnija valjda je imala i odlučnije borce.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 18:30 

hinterland je napisao/la:
Ne znam tko je kriv za poraz HVO-a u srednjoj bosni. Osim što je ABIH bila brojnija valjda je imala i odlučnije borce.

Zapravo je odnos snaga bio 10-1 za ABiH, zapravo je čudo kako nisu pregazili sve enklave, što bi se moglo okarakterizirati jedino odlučnošću naših, ne njihovih.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 18:50 

Zadar1993 je napisao/la:

Zapravo je odnos snaga bio 10-1 za ABiH, zapravo je čudo kako nisu pregazili sve enklave, što bi se moglo okarakterizirati jedino odlučnošću naših, ne njihovih.

@hinterland - Muslimanska vojska je bila brojnika, bolje naoružana, strateški i taktički povoljnije raspoređena, psihološki bolje pripremljena i motivirana ( jer ih je rat sa Srbima pretvorio u ranjene zvjeri), a važnu ulogu je činilo to da nisu mogli gdje bježati, bili su stjerani u kut i nisu mogli nazad već samo naprijed pa što bude. Pored toga na njihovoj strani je bio i faktor iznenađenja.

@Zadar1993
Opet taj odnos 10:1 u korist muslimanske vojske!? Nemojte, spominjući to ne činiti dobro Hrvatima Središnje Bosne, tj pravite im medvjeđu uslugu. Prvo, taj odnos u broju vojnika nije točan, mislim da je realniji odnos bio negdje 4:1.
Drugo, zašto je to štetno spominjati? Zato jer se onda podsvjesno stvara pogrešan dojam da je muslimana u Središnjoj Bosni 10x više od Hrvata, a zapravo je odnos maksimalno bio 1:2 u korist muslimana. Istina, tu je za vrijeme rata skoncentrirano bilo mnogo izbjeglica, zatim su razne muslimanske postrojbe što čini 4:1, maksimalno 5:1. Nema potrebe spominjati tih deset na jedan, od tolike nadmoći se nikada nitko nije obranio, nema potrebe da pretjerujemo. Obraniti se od dvostruko jačeg neprijatelja je herojski podvig, a tek o četverostruko ili peterostruko??!
Dakle spominjući tih 10:1 stvara se dojam o beznačajnosti Hrvata u Središnjoj Bosni, a to nikada nije bio slučaj niti će ikada biti.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 18:52 

Zadar1993 je napisao/la:

Jasno mi je zašto Tuđman '93 nije slušao Bobetka i poslao Pauke u BiH, zašto ali zašto nije napravio tu jednu pogrešku i poslao Krstičevića da muđosima izravna leđa?

Ah, da zaboravio sam, sve je bilo dogovoreno.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 18:55 

limpus je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Jasno mi je zašto Tuđman '93 nije slušao Bobetka i poslao Pauke u BiH, zašto ali zašto nije napravio tu jednu pogrešku i poslao Krstičevića da muđosima izravna leđa?

=)) Mada pitanje je bi li mogli onda tako skoro izvesti Oluju da smo poslali vojsku da otvori koridor u Središnjoj Bosni.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 26 lip 2012, 19:29 

Pa zašto Tuđman nije poslao vojsku da satre te talibane. Ja bi je poslao. Zato nam se događa sve što nam se događa.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2012, 08:04 

Zadar1993 je napisao/la:
limpus je napisao/la:

=)) Mada pitanje je bi li mogli onda tako skoro izvesti Oluju da smo poslali vojsku da otvori koridor u Središnjoj Bosni.

Naravno da bi, pa dogovoreno je!

Pa zašto Tuđman nije poslao vojsku da satre te talibane. Ja bi je poslao. Zato nam se događa sve što nam se događa.

Jednostavan je razlog, a pomalo i ironičan. Prisutstvo HVa u Srednjoj bosni bi se tumačilo kao agresija na BiH, zato je slano malo postrojbi (ako se ne varam nikada tijekom tog sukoba nije u BiH bilo više od 1500 vojnika HVa koji su služili samo za krpanje redova, Nazor je pričao o tome na onoj tribini). To bi ugrozilo vanjsko-politički položaj RH i dovelo u pitanje Blijesak i Oluju, a vrlo vjerojatno i opstanak RH (ako uzmeš u obzir što se događalo nakon Maslenice).

Vrh

PostPostano: 27 lip 2012, 09:57 

Što se to događalo nakon Maslenice? Pa Srbija je slalo oko 30 tisuća vojnika tijekom četveregodišnjeg rata u RH i BIH ,dobili sankcije i na kraju pola Bosne. Tko je tu lud? Pa i da su nam stavili sankcije dobili bi 20% BIH a RSK bi pala kad-tad.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2012, 10:23 

Što se to događalo nakon Maslenice?

Nakon što smo osvojili teritorij Velika Britanija i Francuska su zahtjevala povlačenje HVa iz osvojenog teritorija, te prepuštanje osvojenog RSK inače će poslati nosače aviona u Jadran i bombardirati RH. Sada se ne mogu sjetiti jesu li nosači došli u Jadran ili ne.

Pa Srbija je slalo oko 30 tisuća vojnika tijekom četveregodišnjeg rata u RH i BIH ,dobili sankcije i na kraju pola Bosne. Tko je tu lud? Pa i da su nam stavili sankcije dobili bi 20% BIH a RSK bi pala kad-tad.

A što je bio konačan cilj Srbije kada je ušla u rat? Pola BiH (praktički izvan teritorija Srbije) ili možda cijela BiH + RH do linije KKV u sklopu teritorija Srbije? Jednostavno, zbog svoje politike Srbija je polako gubila međunarodnu podršku koju je imala na početku i kao rezultat toga je izgubila rat, tj. nisu ostvarili svoj cilj (+ spušili su i Kosovo kasnije). Dakle zemlja koje je imala podršku praktički čitavog svijeta je zbog svog slanja vojske u BiH i RH izgubila rat, pa sada ti meni reci što bi se dogodilo da je to napravila zemlja koja nije imala međunarodnnu podršku?

Vrh

PostPostano: 27 lip 2012, 17:15 

Citat:
Sarajevski advokat Damir Alagić podnio je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv 14 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Sigurnosne informativne službe (SIS) i Službe državne bezbjednosti (SDB) sa područja Republike Srpske zbog hapšenja i nezakonitog zatočenja visoke delegacije Okruga Tuzla 1993. godine, među kojima je bio i tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović.

Prijavom su obuhvaćeni komandant Druge bojne HVO-a Mladen Zebić, načelnik SIS-a II bojne brigade "Herceg Stjepan", Mladen Zovko zvani Kuhar, pripadnici HVO-a Mario Matić, Goran Blažević, Ante Ćubela, Željko Blažević zvani Želja, Drago Šimunović zvani Belja, Ivan Žunić i Drago Šimunović zvani Maglja.

Također, među prijavljenima su šef Detašmana SDB-a iz Trebinja Danilo Benderać, radnici Detašmana SDB-a iz Trebinja Spaso Ratković i Ljubiša Traparić zvani Ljuba, Miroslav Škorić, bivši pripadnik SDB-a Tuzla, koji je za vrijeme rata boravio u Bijeljini, te bivši pripadnik MUP-a RBiH Jovo Jovanović.

"Oni se terete zbog osnova sumnje da su zajedno ili pojedinačno počinili jedno ili više krivičnih dijela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom iz Glave XVII Zakona Bosne i Hercegovine", kazao je Alagić za agenciju Anadolija (AA).

Među zatočenima su bili članovi delegacije Okruga Tuzla, koji su se vraćali iz Hrvatske, i to: tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, poslanik u Skupštini Republike BiH Alija Muminović, pomoćnik komandanta Drugog korpusa Armije BiH dr. Salih Kulenović, predsjednik Vlade Okruga Tuzla Sadudun Hodžić i drugi.

Delegacija Okruga Tuzla je po nalogu predsjednika Okruga Izeta Hadžića boravila u Hrvatskoj u cilju ostvarivanja kontakata s Uredom Vlade Republike BiH i Ambasadom RBiH u Zagrebu, humanitarnim predstavnicima islamskih i svim drugim organizacijama koje pomažu Republiku BiH.

Tužilaštvu BiH je predloženo da provede kompletnu istragu o dešavanjima prilikom povratka delegacije Okruga Tuzla iz Hrvatske.

"Posebno je potrebno istražiti okonosti pod kojima su uhapšeni, okolnosti pod kojima su držani u zarobljeništvu, okolnosti pod kojima su isporučivani pripadnicima Vojske Republike Srpske i druge okolnosti, te da pokrene i provede istragu protiv osumnjičenih. Također, potrebno je da Tužilaštvo BiH otkrije druge počinitelje krivičnih djela ratnih zločina u ovom slučaju, te da preduzme sve druge zakonske radnje na konačnom sankcioniranju učinilaca ovih gnusnih djela", izjavio je Alagić.

Advokat Alagić kazao je za AA da su članovi delegacije Okruga Tuzla u različitim fazama u logorima HVO-a i VRS zlostavljani, a potom razmjenjivani, dok su u zatočeništvu najduže ostali muftija Kavazović i Alija Muminović, kojeg on zastupa.

"Mi posjedujemo brojne dokaze koje ćemo rado predočiti Tužilaštvu BiH, uključujući foto i video dokumentaciju kako su izgledali muftija Kavazović i Alija Muminović nakon izlaska iz zatočeništva", kazao je Alagić.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2012, 17:23 

Privatna tužba. Dobro će mu se klijenti naplaćati ako izgube proces.
Ili će i to plaćati i hrvatskim poreznim novcem.

Vrh

PostPostano: 28 lip 2012, 13:56 

limpus je napisao/la:

Nakon što smo osvojili teritorij Velika Britanija i Francuska su zahtjevala povlačenje HVa iz osvojenog teritorija, te prepuštanje osvojenog RSK inače će poslati nosače aviona u Jadran i bombardirati RH. Sada se ne mogu sjetiti jesu li nosači došli u Jadran ili ne.

ne vjeruj u sve što čuješ....

Vrh

PostPostano: 28 lip 2012, 14:49 

osa je napisao/la:
limpus je napisao/la:

Nosač se zove Invincible.
Samo što nisu prijetile da će bombardirati, nego su raspravljale o tome (da li da postave tu prijetnju).
I nije bila priča o prepuštanju "RSK" već o zaustavljanju "sukoba", povlačenju "zaraćenih snaga" te prepuštanja područja UNPROFORu (nijansa,a li bitna).
Imaš u tom kontekstu i "bitku kod Medačkog džepa" gdje vrli Kanađani slave svoju "najveću bitku poslije Korejskog rata", iako su sve do 2 godine poslije Maslenice tvrdili da se ništa nije dogodilo.

Vrh

PostPostano: 28 lip 2012, 15:01 

Ceha je napisao/la:
osa je napisao/la:

Samo što nisu prijetile da će bombardirati, nego su raspravljale o tome (da li da postave tu prijetnju).
I nije bila priča o prepuštanju "RSK" već o zaustavljanju "sukoba", povlačenju "zaraćenih snaga" te prepuštanja područja UNPROFORu (nijansa,a li bitna).
Imaš u tom kontekstu i "bitku kod Medačkog džepa" gdje vrli Kanađani slave svoju "najveću bitku poslije Korejskog rata", iako su sve do 2 godine poslije Maslenice tvrdili da se ništa nije dogodilo.

tako nešto, a stali smo jer smo ostvarili ciljeve, čak smo se pri zauzimanju novih položaja, vratili i malo unazad, bar mi na velebitu, jer nam je taktički više tako odgovaralo, kakvi nosači i kakva bombardiranja...

Vrh

PostPostano: 28 lip 2012, 18:44 

D bi bombardirali trebaju podrsku cijelog NATO-A a dobili bi k...rac jer Njemacka je svako nametanje sankcija HR glatko odbijala.I prijasnjim postovima je pisano da je onaj sporazum sepo potpisa samo zato sto je mogao izgubiti i ono sto je ima....nije tema ali dodat cu da Hrvati srusise dvije Jugoslavije pa vas pitam dali je ova tvorevina FBIH toliko jaka da opstane prvo blokiranje izvoza pa onda natravanje radnika i poslije na koljena gladna i zedna...vidi sta sa vlakovima nema kroz HR.A da vas i to pitamo nas naveci saveznik Njemacka je majka dojilja svima danas i jako mislim da ce Hrvati ako ne onda su neadekvatni iskoristiti i staviti svoje zahtjeve na stol.Nije mi jasno da Muslimanima veci trn u oku HB nego RS
samo lagano svi oni koji su lajali o nekom unistenju nas sad su hrana crvima hm i ribama....sve u svoje vrijeme doci ce svi na red..... :herceg_bosna :herceg_bosna :herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 28 lip 2012, 22:58 

osa je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

tako nešto, a stali smo jer smo ostvarili ciljeve, čak smo se pri zauzimanju novih položaja, vratili i malo unazad, bar mi na velebitu, jer nam je taktički više tako odgovaralo, kakvi nosači i kakva bombardiranja...

Ma pomješao sam nešto izgleda. Ali nije poanta u bombardiranju, poanta je u tome da mi međunarodne potpore tada nismo imali, ili smo je imali u neznatnim količinama.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 09:38 

limpus je napisao/la:
osa je napisao/la:

Ma pomješao sam nešto izgleda. Ali nije poanta u bombardiranju, poanta je u tome da mi međunarodne potpore tada nismo imali, ili smo je imali u neznatnim količinama.

Imali smo potporu Njemačke (u dopuštenim okvirima), osudu VB i RF, i neizainteresiranost SADa.
Pogledaj knjige Višnje Starešine ili Unfinest hour ( http://www.amazon.co.uk/Unfinest-Hour-B ... 0140289836 ) koje govore dosta o ulozi VBa u ratovima na ovim prostorima.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3391 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 136  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: