HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 sij 2025, 23:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 249 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao
PostPostano: 02 pro 2020, 12:59 

Koliko moj unutarnji lingvist ima dobro uho, Sokolić je definitivno naš, po govoru čini mi se otočanin, možda Brač ili Korčula ili ti otoci tu negdje. :zubati

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 02 pro 2020, 13:12 

weasel je napisao/la:
Koliko moj unutarnji lingvist ima dobro uho, Sokolić je definitivno naš, po govoru čini mi se otočanin, možda Brač ili Korčula ili ti otoci tu negdje. :zubati

Vjeruj mi,otočanima ti je HB kao tamna strana mjeseca,znam to iz prve ruke.Ali ne isključujem postojanje iznimki...

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 02 pro 2020, 13:16 

Flamel je napisao/la:
Vjeruj mi,otočanima ti je HB kao tamna strana mjeseca,znam to iz prve ruke.Ali ne isključujem postojanje iznimki...

Poznajem neke otočane koji pričaju slično kao on, možda griješim tko zna... :neznam

Vrh

PostPostano: 02 pro 2020, 17:08 

Planina je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:

Heero, a ti ka ono znaš govorit ikavicon pa onda znaš šta je točno? Di si ti to steka diplomu za tumača šta je prava ikavica? Oli si ti iz ikavskih krajih pa znaš kako se govori u njima?
Po meni je potriba da ljudi pišedu kako govoridu u svomen kraju, a ne da se stididu pa se događa da dva Hrvata zemljaka između sebe dopisijedu se na standardnom jeziku. Govorit u dijalektu nije nušto šta se potiskije samo za posebne prigode, ka' nastup folklornih sastava. Dijalektom se mora govorit i pisat stalno, standardnim govoriš samo u službenoj komunikaciji. Volia bih da tako svi činidu.

Čuo sam svakakve ikavice ali ova tvoja je next level. Baš zvuči kao da se neki Musliman sprda. Ali ako si Hrvat onda podržavam, samo tvrdo. :D

Čovjek je Hrvat
Lijepo je čut naših dijalekata :D

Muslimanima upadne neki srbizam prije ili kasnije

Vrh

Naslov: Re: Moguće nove stabilne bojišnice
PostPostano: 02 pro 2020, 17:22 

Sokolić je napisao/la:
Vratimo se na temu. Di bi se bojišnica stabilizirala? Na Prosari, Motajici, Vučjaku, Manjači, Čemernici, Ozrenu, Majevici, Vrbasu, Ukrini, Sani?

Sanu smo prešli, došli smo do Manjače i Vrbasa.

Po meni bi očistili taj dio do Vrbasa sigurno.
Možda bi pustili Srbe da maknu muslimane iz Sanskog Mosta i Ključa, da nam ne smetaju.
A i da se rješimo agresivnih budala.
Realno gledajući, to je 50ak-100 tisuća muslimana više, od Gradiške do Novog, ali...
Maknuli bi Srbe s Kozare, nema više Jasenovačkog mita....
Nisu naši htjeli Prijedor (Pridor) bezveze.
BL, možda uzet pola, zaoadnu polovicu?
Iako nam to nije prioritet...

Ukrina-Bosna su južni krakovi posavskog džepa, to ke ok.
Ako muslimani, odnosno mudžahedini osvoje Ozren, onda su pred Dobojem i Koridorom.
Srbi bi to zadržali, ali bi bilo dosta mrtvih s obje strane.
Ili traktorijada.
Ako je HV dolazi do Vrbasa i Ukrine, za što bi se Srbi borili?
Kotor Varoš?
Teslić?
Tu su nestabilni, tu diplomacija radi...
I dalje je pitanje istočne hercegovine i odnosa s muslimanima.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 18:13 

Sokolić je napisao/la:
Heero je napisao/la:
znam da je sokolič balinče
vidim po ikavici
urnebesna mu je

Heero, a ti ka ono znaš govorit ikavicon pa onda znaš šta je točno? Di si ti to steka diplomu za tumača šta je prava ikavica? Oli si ti iz ikavskih krajih pa znaš kako se govori u njima?
Po meni je potriba da ljudi pišedu kako govoridu u svomen kraju, a ne da se stididu pa se događa da dva Hrvata zemljaka između sebe dopisijedu se na standardnom jeziku. Govorit u dijalektu nije nušto šta se potiskije samo za posebne prigode, ka' nastup folklornih sastava. Dijalektom se mora govorit i pisat stalno, standardnim govoriš samo u službenoj komunikaciji. Volia bih da tako svi činidu.

Sta ja znam. Logično mi je da netko kajka striktno pravilno onako uštogljeno.
Ikavica i pravila + revnost e to još nisam vidija u RL.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 18:17 

Planina je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:

Čuo sam svakakve ikavice ali ova tvoja je next level. Baš zvuči kao da se neki Musliman sprda. Ali ako si Hrvat onda podržavam, samo tvrdo. :D

Ustvari ja sam zsjebao.
Korisnik Dalmatinac je bosnjo.Pobrkao sam.
Za ovog neznam.Pari mi tribunjac :)

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 20:33 

Heero je napisao/la:
Planina je napisao/la:

Ustvari ja sam zsjebao.
Korisnik Dalmatinac je bosnjo.Pobrkao sam.
Za ovog neznam.Pari mi tribunjac :)

Vuče malo, da :D
Al koliko znam, niie :D

Vodičani i Tribunjci, koja je to ronansa =))

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 22:53 

Neznam bolan ceha
Tečno priča dalmatinski i striktno a to mi ne ide u glavu.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 22:54 

weasel je napisao/la:
@Sokolić ta ideja o podjeli 49% 51% je nastala dosta prije daytona. Milošević je rekao da ne pristaje na ništa nanje od pola Bosne. Stvar je u tome da su Srbi očekivali 60-65% BiH a držali su još i više. Tada je ta podjela zvučala bezobrazno loša po Srbe i prihvatili su je tek kad smo došli pred BL i kada su držali 46% BiH. Da bi ti Srbe natjerao na manji postotak od toga, tipa 40% morali bi još ratovati što nije više bila dugotrajna opcija plus Milošević ne bi na to pristao i vjerojatno bi se uključio s VJ u rat. S obzirom kako su stranci i MZ brutalno pragmatični samo su progurali opciju koja najbrže nosi mir.
Uostalom nije poanta koliko su Srbi dobili nego koliko smo mi dobili, naši su krivo to odradili, da su igrali pametnije mogli smo 95% Hrvatskih područja u BiH ugurati u FBiH.

Sviđa mi se tvoj način razmišljanja.

Tribali smo nagazit bošnjačko vodstvo neka u FBiH uvrsti kraje di su i Hrvati i Muslimani brojni, pa bi se stvorila situacija koja bi bila najbliže onoj "svi dobivaju" (nemojte usvajati ono englesko "win-win", jer "svi dobivaju" je izraz kojim smo se i pri služili na hrvatskom). Tribali su uvrstit Bosansku Posavinu, ostavit Srbima koridorić do Banje Luke, pa bi time Srbe držali u šaci, a ne ono bezvezno proširivanje koridora po planinskim pustopoljinama i goletima do Goražda koje tenk prigazi u onoliko koliko mu triba dok mu se motor u vožnji ugrije na radnu temperaturu. Bia bi "koridorić vami, koridorić nami" i jedni bi druge tu držali za vrat ka jamstvo da ne napravidu glupost.

Uglavnom, šta misliš, koliko bi, po tvome, rat još potraja?

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 22:57 

Je puno im se dalo.
Baš sam i ja na kartama komentirao.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 23:00 

Citat:
ta ideja o podjeli 49% 51% je nastala dosta prije daytona

3.9.1995. u BG je usuglašena i od Miloševića potvrđena.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 23:07 

Brale ludilo iz Splita?

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 23:13 

Sokolić je napisao/la:

Sviđa mi se tvoj način razmišljanja.

Tribali smo nagazit bošnjačko vodstvo neka u FBiH uvrsti kraje di su i Hrvati i Muslimani brojni, pa bi se stvorila situacija koja bi bila najbliže onoj "svi dobivaju" (nemojte usvajati ono englesko "win-win", jer "svi dobivaju" je izraz kojim smo se i pri služili na hrvatskom). Tribali su uvrstit Bosansku Posavinu, ostavit Srbima koridorić do Banje Luke, pa bi time Srbe držali u šaci, a ne ono bezvezno proširivanje koridora po planinskim pustopoljinama i goletima do Goražda koje tenk prigazi u onoliko koliko mu triba dok mu se motor u vožnji ugrije na radnu temperaturu. Bia bi "koridorić vami, koridorić nami" i jedni bi druge tu držali za vrat ka jamstvo da ne napravidu glupost.

Uglavnom, šta misliš, koliko bi, po tvome, rat još potraja?

Da sam osobno bio u Daytonu rekao bi ok nema problema, neka Srbima 49% BiH, međutim princip razmjene terena sa Srbima bi morao biti zaseban, svatko mijenja za sebe uz naravno održavanje 49-51 podjele. Osobno smatram da je to čak i pošteno a sada ću i objasniti zašto. Kad se uzme karta Bosne prije rata, ne ona po općinama nego po naseljima Srbi su većina u 52% naselja, dakle dati im 49% je propisna kazna od nekoliko posto za rat. Hrvati su držali u naseljima nekih 18% BiH a Muslimani nekih 29% BiH i par postotaka nenaseljeno.

Imali smo u tim pregovorima toliko viša teritorija ( u smislu da je naseljen nehrvatima i da bi ga lako mijenjali) da je neoprostivo kako su za sve to dobili samo komadić Posavine.

Mi smo sa svojim teritorijem platili ostvarenje Muslimanskih interesa, koridor do Bihaća i do Goražda te zaokruženje Sarajeva i izbacivanje Srba. Time su si bošnje osigurale leđa i stvorile uvjete da u federaciji krenu na nas.

Da smo mijenjali teritorij samo za svoje Bihać bi ostao eklava na zapadu okružena Republikom Srpskom i htjeli ne htjeli bili bi naslonjeni na Hrvatsku i morali bi nas slušati, isto tako kao enklava bili bi manje podložni Sarajevu.

Drugo Sarajevo bi bilo distrikt ( naravno opet kao rezultat manjka teritorija za razmjenu) i tu bi se glodali sa Srbima dan danas.

Sve to bi nama dalo prostora za disanje i nikad nas oni ne bi mogli ovako stisnut, zato što bi imali više svojih problema.

U scenariju da su propali pregovori, trajanje rata je nepredvidljivo, HV bi vjerojatno slomio Bosanske Srbe do kraja i izbio na Drinu i onda sve ovisi o reakciji Miloševića, političkih okolnosti u svijetu itd.

Miloševića bi vrlo vjerojatno natjerali na rat njegovi zato što bi nakon pada prečanskih srpskih republika bio ogroman bijes Srba, a čak i da bi mu zapad prijetio sankcijama on bi se oglušio zato što bi ga rulja raščerupala da odšuti na sve to.

Hrvatska je tada mogla ratovati zato što smo bili u stanju a Srbija nikao nije zbog očajne ekonomije, bilo bi par mjeseci žestokog rata ali tada bi se opet smirilo ne zato što bi htjeli nego zato što ne bi više imali s čime.

Uglavnom bilo bi puno žrtava a pitanje kakve koristi od toga svega za Hrvate, sumnjam da bi nam dali anektirati što smo osvojili u BiH.

Na kraju bi mujage dobili BiH gdje bi bili većina preko 50% zbog izbjeglih Srba.

Dakle Dayton je bio rješenje povoljno za nas ali smo ga loše odradili.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 23:16 

Heero je napisao/la:
Brale ludilo iz Splita?

A, e. :clap

Vrh

Naslov: Pogledajmo fizički zemljovid
PostPostano: 04 pro 2020, 00:01 

U crtanju po BiH ekipa obično zaboravi na fizičku stvarnost, poput rika, planina, jezera... Kad pogledate fizički zemljovid BiH, siverna trećina je ravnija i niža od Dalmatinske Zagore.

Koliko je tu šta obranjivo?

Kad gledam Kozaru ovako, čudim se partizanima što su bili blesavi skrivati se ondi. Pa ondi ne možeš ni mačku sakrit. Potražite li Jajce i HE Bočac, ispada da su naši došli na uzvisinu a da je BL bila doli, ka da sa Medvedgrada gledaš Zagreb. A mogli su bar ić priko Čemernice na Kotor Varoš, Srbi bi ionako branili BL, a Kotor Varoš je ima gotovo većinu Hrvata i Muslimana. Ili ga minjat za Mrkonjić Grad.
Zbog francuskih varalica i gluposti domaćeg vodstva Muslimani su zauzeli Fojnicu, a ona bi bila poveznica od Uskoplja i Prozora ka Kiseljaku i Busovači. Oni je francuski general nudia niku sanitarnu neutralnu zonu, naši naivci to progucali, a Muslimani onako junački na privaru zauzeli grad kad se išlo na "ajmo pošteno".

Kad gledam stvari ovako, čini mi se da su više Englezi i Francuzi gurali taj Dayton od Amera. Amerima je bilo do zaključivanja mira tek toliko da ispadne da su oni zaslužni za mir, a Engleskoj i Francuskoj da ne bi Hrvati išli podsitit Muslimane da imadu svoje kuće u sridnjoj Bosni i sivernoj Hercegovini i da su Muslimani činili zločeste stvari Hrvatima ondi.

Privitak/ci:
BiH-planine.jpg
BiH-planine.jpg [ 154.11 KiB | Pogledano 2131 put/a. ]
Vrh

Naslov: SZ ratište - Prosara
PostPostano: 04 pro 2020, 00:12 

Analiza mogućih bojišta u Turskoj Hrvatskoj 1995. godine :)

Prosara i prilazak Une ne vridi žrtvovanja ljudih. Prosara je bogata granitom, ali nima naših Hrvata. Stvaranje mostobrana nosilo bi puno žrtava, zbog blizine BL.

http://www.dinarskogorje.com/prosara.html

U podnožju Motajice nalaze se ležišta nafte (koje je svojevremeno istraživala zagrebačka INA), ali u nedovoljnim količinama da bi se crpljenje isplatilo. U davnoj prošlosti bila visoki vulkanski stožac, pa je bogata granitom, a u potocima se ispiralo zlata. Na sivernim padinama bilo je rudnika, bogata rudama. No, ako nima naših Hrvata, ne vridi tega, ne vridi čini mostobran, koji je tu izrazito nepovoljan za činiti, jer je planina odmah iznad Save. Prilaz bi bio samo s istoka ili s juga.

http://www.dinarskogorje.com/motajica.html

Privitak/ci:
motajica-bjelovar_orig.jpg
motajica-bjelovar_orig.jpg [ 385.5 KiB | Pogledano 2125 put/a. ]
prosara-1-300000-bjelovar_orig.jpg
prosara-1-300000-bjelovar_orig.jpg [ 343.39 KiB | Pogledano 2125 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 11:27 

Ok, par stvari.
Kako je Srbima zajamčeno 49% (u Daytonu su dobili 48,5 pa je kasnije jos i tih 0,5 ubačeno u distrikt Brčko), tako je podijeljen i teritorij između nas i muslića.
Naši su trebali dobiti 17,5% a muslimani 33,5.
Zato se naši nisu niti pretjerano bunili.
Oko 23-24% su muslimanski kantoni (hr Žepče i Usora su 1%, Vareš bi bio još 1).
13% su hr županije.
A ostalih 14% su miješane županije (od čega je sbž 6%).

Otprilike je 17,5% bulk hvoa (s 2 majušna džepa u posavini), od Drvara do Ravnog.
Oko 2,5% je Konjic i pola Jablanice, a neka razlika je još po mostarskim brdima....

Uglavnom, ovako, s 5% ustupljenih Srbima smo dobili oko 10% više na račun muslimanske norme.
Samo što je to plaćeno našom krvlju.

Za Motajicu, to bi iz Dervente nastavili.
Za Kotor Varoš, da. Iako je vojno bilo predviđeno da to muslimani zauzmu.

Vrh

Naslov: Re: Pogledajmo fizički zemljovid
PostPostano: 04 pro 2020, 13:03 

Sokolić je napisao/la:
U crtanju po BiH ekipa obično zaboravi na fizičku stvarnost, poput rika, planina, jezera... Kad pogledate fizički zemljovid BiH, siverna trećina je ravnija i niža od Dalmatinske Zagore.

Koliko je tu šta obranjivo?

Kad gledam Kozaru ovako, čudim se partizanima što su bili blesavi skrivati se ondi. Pa ondi ne možeš ni mačku sakrit. Potražite li Jajce i HE Bočac, ispada da su naši došli na uzvisinu a da je BL bila doli, ka da sa Medvedgrada gledaš Zagreb. A mogli su bar ić priko Čemernice na Kotor Varoš, Srbi bi ionako branili BL, a Kotor Varoš je ima gotovo većinu Hrvata i Muslimana. Ili ga minjat za Mrkonjić Grad.
Zbog francuskih varalica i gluposti domaćeg vodstva Muslimani su zauzeli Fojnicu, a ona bi bila poveznica od Uskoplja i Prozora ka Kiseljaku i Busovači. Oni je francuski general nudia niku sanitarnu neutralnu zonu, naši naivci to progucali, a Muslimani onako junački na privaru zauzeli grad kad se išlo na "ajmo pošteno".

Kad gledam stvari ovako, čini mi se da su više Englezi i Francuzi gurali taj Dayton od Amera. Amerima je bilo do zaključivanja mira tek toliko da ispadne da su oni zaslužni za mir, a Engleskoj i Francuskoj da ne bi Hrvati išli podsitit Muslimane da imadu svoje kuće u sridnjoj Bosni i sivernoj Hercegovini i da su Muslimani činili zločeste stvari Hrvatima ondi.

Naravno pa vidi se u Hagu da im je cilj otupit Hrvate.Lustrirat tudjmanove,kastrirat hercegbosna.Ja neznam dali mi danas u HB imamo vojni kadar koji se nemojte pohapsit na foru sudjelovanja u UZP-u.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 15:10 

A ovo s Fojnicom i Mourillonom je isto bila koma.

S time da smo mi isto imali bisere.
Lokalni zapovjednik se prezivao Tuka.
Problem ke bilo što se tako i ponašao.
Lik je vjerovao Francuzu i umjesto da posluša zapovjedi i pošalje vojsku da zauzme brda oko grada, čovjek se oglušio na konkretne zapovjedi.
3 dana kasnije imaš zelene gore.

Dobra je starješinina knjiga, doslovce je opisano kako je pao koji gradić.
Vareš je pao radi šverca, da su se utvrdili kako spada, mala je vjerojatnost da bi se neke stvari dogodile, bez obzira što je muslimana bilo 10 puta više.
Kiseljak je s druge strane opstao baš radi šverca (sa Srbims).

U Novom Travniku bi stvari bile dijametralno drugačije da muslimani nisu uspjeli ubiti lokalnog zapovjednika.
Istu stvar su i u Travniku napravili, a mi smo im previše popuštali.

Bugojno smo mi trebali eskalirati na početku, dok su bili slabi.
Kao i Uskoplje.
Samo što je britanski unprofor tamo, kao i u Vitezu, prevozio mudžahedine okolo, a naši nisu htjeli sukob, ratovali smo sa srbima, dok su muslimani kopali rovove za leđima....

Muslimani su u suradnji sa Srbima pokretali strateške ofenzive, poput Neretve 93 i djelili BiH, kso u sporazumu Izetbegović-Krajišnik, a naši ih nisu uzimali zaozbiljno.
Gdje su ih lokalci uzeli ozbiljnije, namlatili su ih po nosu i to je bilo to, iako je zelenih u prosjeku bilo 10 puta više.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 16:10 

slika

Leopardova koža ili teški cirkus... ovo je jedino što je zapravo bilo bitno, nikakve općine, tko je di pobjedi itd.

Ovo je precizan pokazatelj gdje je tko bio.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 16:20 

weasel je napisao/la:
slika

Leopardova koža ili teški cirkus... ovo je jedino što je zapravo bilo bitno, nikakve općine, tko je di pobjedi itd.

Ovo je precizan pokazatelj gdje je tko bio.

Da, to je bilo prije rata.
Gomila mladog zelenja i srpske starčadi po planinama.

Sada više nije tako, deus vult malo drugačije.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2020, 01:04 

mozlems nezasluzuju zelenu boju dok god ih turisti iz arapskih zemalja odbijaju uzimat za vodice.
Ceha bojaj to u ruzicasto!

Vrh

PostPostano: 06 pro 2020, 04:03 

Heero je napisao/la:
mozlems nezasluzuju zelenu boju dok god ih turisti iz arapskih zemalja odbijaju uzimat za vodice.
Ceha bojaj to u ruzicasto!

To je plan nove generacije :D

Vrh

Naslov: Kozara kao moguća bojišnica
PostPostano: 06 pro 2020, 06:51 

Evo i Kozare kao moguće bojišnice 1995. godine. Na prostoru je Grada Prijedora, u kojem ima naselja s muslimanskom i hrvatskom većinom. U susjednoj općini Sanskom Mostu uz granicu s Prijedorom ima hrvatskih naselja, te i muslimana. Na istoku je Grad Banja Luka, na čijem su sjeveru bila većinski hrvatska naselja. Zbog toga je područje Kozare kao najveće uzvisine bila moguća bojišnica 1995. godine.

https://www.dinarskogorje.com/kozara.html

Privitak/ci:
kozara-1-300000-bjelovar_orig.jpg
kozara-1-300000-bjelovar_orig.jpg [ 417.88 KiB | Pogledano 2146 put/a. ]
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 249 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: