|
|
Stranica: 3/4.
|
[ 94 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
TomislavM
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 22 lip 2009, 19:49 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:13 Postovi: 559 Lokacija: Hrvatska; Osijek, Zadar
|
Zapadni_Mostar je napisao/la: TomislavM je napisao/la: http://img205.imageshack.us/my.php?image=klepcicm3.jpg
HOS-ovci u osvojenim Klepcima tijekom operacije Lipanjske zore. Inače, prije početka oslobađanja lijeve obale Neretve, Radio Beograd javlja da 38 hiljada HOS-ovaca ide iz pravca Vrda, Goranaca i Đubrana. A moral Srba je pao čim su se rezervisti povukli dok je ovo bio posljednji udarac. Na kraju, u Bijelo Polje ulazi nešto manje od 1000 tisuću vojnika, pripadnika 1. bjelopoljske bojne Hrvatskog vijeća obrane. Pričali su Srbi i o 30.000 ustaša i Kurda u Dubrovniku koji spremaju invaziju na Crnu Goru.
_________________ VIVE LA LIBERTE!
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 01 pro 2009, 14:55 |
|
|
TomislavM je napisao/la: obrane.
Pričali su Srbi i o 30.000 ustaša i Kurda u Dubrovniku koji spremaju invaziju na Crnu Goru. Ma ja mislim da ni oni sami nisu vjerovali u tu priču. Zna Srbo kako se pravi mutav kad krenu "srpska posla".
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
outlaw1000
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 03 pro 2009, 15:25 |
|
|
Ovo je karta "bilo je moj greska i na imageshockom" JNA 92. Mostar i okolica
_________________ Oprostite za pogrešno pisanje, ja ne govorim dobro hrvatski.
|
|
Vrh |
|
|
outlaw1000
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 09 pro 2009, 17:48 |
|
|
Pozdravi. Uspio sam to prevesti sa hrvatskog na mađarski Lipanjska Zora manevar. Želim priložiti kartu s njim. Na karti JNA Mostaru prije operacije grad i ja bih predstaviti svoje susjedstvu poziciju na njega. To vidi na slikama iznad, ali na žalost, nije dobro. Ako netko bi ga znati i da će označiti ovaj na slici u prilogu jako bih se rado o njemu. Zahvala Bilo bi moguće označiti JNA i snage HVO-a na ovoj karti: http://img23.imageshack.us/img23/3915/mostartopo.jpg
_________________ Oprostite za pogrešno pisanje, ja ne govorim dobro hrvatski.
|
|
Vrh |
|
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 09 sij 2010, 14:22 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: TomislavM je napisao/la: Da, sa wikipedije.
Kupi Bobetkovu knjigu "Sve moje bitke", mislim da je pisao o ovoj operaciji. Ja sam procitao kompletnu knjigu njegovu kockice se slazu u potpunosti.Juzno bojiste koje on njvise pominje u knjizi i hvali ljude dok je za podrucje Kupresa imao drugacije misljenje
|
|
Vrh |
|
|
totalchaos
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 17 tra 2010, 13:20 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Mia
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 19 svi 2010, 20:59 |
|
|
Sve ste dobro napisali samo ste zaboravili najvaznije, 14.6. u jutarnjim satima oko 5 h na lijevu obalu je presla druga samostalna satnija Buna.Prema tome tada je pocelo oslobadanje lijeve obale juznog dijela Mostara.
|
|
Vrh |
|
|
ivica
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 04 lip 2010, 15:05 |
|
|
TomislavM je napisao/la: Zapadni_Mostar je napisao/la: Inače, prije početka oslobađanja lijeve obale Neretve, Radio Beograd javlja da 38 hiljada HOS-ovaca ide iz pravca Vrda, Goranaca i Đubrana. :-umirem A moral Srba je pao čim su se rezervisti povukli dok je ovo bio posljednji udarac. Na kraju, u Bijelo Polje ulazi nešto manje od 1000 tisuću vojnika, pripadnika 1. bjelopoljske bojne Hrvatskog vijeća obrane.
Pričali su Srbi i o 30.000 ustaša i Kurda u Dubrovniku koji spremaju invaziju na Crnu Goru. Tja, a jeste čuli za: ....ustaška podmornica na Mostarskom blatu...
_________________ https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ
|
|
Vrh |
|
|
TomislavM
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 28 lip 2010, 09:30 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:13 Postovi: 559 Lokacija: Hrvatska; Osijek, Zadar
|
ivica je napisao/la: TomislavM je napisao/la: Pričali su Srbi i o 30.000 ustaša i Kurda u Dubrovniku koji spremaju invaziju na Crnu Goru.
Tja, a jeste čuli za: ....ustaška podmornica na Mostarskom blatu... Ozbiljno?
_________________ VIVE LA LIBERTE!
|
|
Vrh |
|
|
ivica
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 28 lip 2010, 10:00 |
|
|
TomislavM je napisao/la: ivica je napisao/la: Tja, a jeste čuli za: ....ustaška podmornica na Mostarskom blatu... Ozbiljno? Bilo je to na razini priče, tako sam čuo, moguće da je i istina... mitomanija je čudna stvar.
_________________ https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ
|
|
Vrh |
|
|
tulove grede
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 15 ožu 2011, 09:42 |
|
|
Dr. Franjo Tudjman je napisao/la: Zna li netko ista o sudbina Cimljana (25 Lipanj 1992)? Na sto tocno mislis?
|
|
Vrh |
|
|
caruga
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 06 svi 2011, 16:51 |
|
|
Dr. Franjo Tudjman je napisao/la: Zna li netko ista o sudbina Cimljana (25 Lipanj 1992)? PODVELEŽJE ILI ONO KASNIJE BIJAŠE?
|
|
Vrh |
|
|
caruga
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 06 svi 2011, 16:59 |
|
|
[quote="okobrb"][quote="Inkvizitor"]
Ti mene opet navlačiš na tanak led. Ko onda s NINJOM!
Evo recimo u onom gore upisu nema ekipe iz Bjelovara i slavonaca općenito koji su u Miljkovićima napravili dar mar i otvorili put za uzimanje B. brda.
Momci nisu bili iz Bjelovara već iz Sunje(Praljkova ekipa).Ne bih puno o imenima.Pravi momci,jedan nadimkom Šaban,australac SKIP itd.
|
|
Vrh |
|
|
tulove grede
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 22 svi 2011, 11:38 |
|
|
caruga je napisao/la: Dr. Franjo Tudjman je napisao/la: Zna li netko ista o sudbina Cimljana (25 Lipanj 1992)? PODVELEŽJE ILI ONO KASNIJE BIJAŠE?Koje kasnije? Ja jedino znam kad su naletili na minu kad su isli na smjenu u Podvelezje a datum bi mogao biti oko kraja Lipnja 1992. Osim toga nista se znacajno nije dogodilo sa Cimljanima krajem Lipnja.
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 22 svi 2011, 19:00 |
|
|
a bilo je u vise navrata,vise razlicitih epizoda....ne samo cimljani....bilo je i drugih bojni
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
caruga
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 23 svi 2011, 21:30 |
|
|
tulove grede je napisao/la: caruga je napisao/la:
PODVELEŽJE ILI ONO KASNIJE BIJAŠE?
Koje kasnije? Ja jedino znam kad su naletili na minu kad su isli na smjenu u Podvelezje a datum bi mogao biti oko kraja Lipnja 1992. Osim toga nista se znacajno nije dogodilo sa Cimljanima krajem Lipnja. Bit će da si u pravu...u stvari...u pravu si očigledno...bit će da sam bio "jakon" sa terapije... :z...ubati PS U stvari točnije ti objasnim nakon terapije,a sad ću na nju :zubati
|
|
Vrh |
|
|
caruga
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 23 svi 2011, 22:34 |
|
|
tulove grede je napisao/la: caruga je napisao/la:
PODVELEŽJE ILI ONO KASNIJE BIJAŠE?
Koje kasnije? Ja jedino znam kad su naletili na minu kad su isli na smjenu u Podvelezje a datum bi mogao biti oko kraja Lipnja 1992. Osim toga nista se znacajno nije dogodilo sa Cimljanima krajem Lipnja. "ONO" se odnosilo na događaj..."BIJAŠE"...a "terapija" je bila ...sigurno...
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 04 lip 2011, 11:49 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Obljetnica u ponedjeljak.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
caruga
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 04 lip 2011, 14:16 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 26 lip 2012, 12:01 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Magazin Vojna Povijest: Lipanjske Zore (prvi dio), šest stranica.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 26 lip 2012, 12:04 |
|
|
Magazin Vojna Povijest: Lipanjske Zore (drugi dio), četiri stranice.
|
|
Vrh |
|
|
tulove grede
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 30 lip 2012, 13:29 |
|
|
TomislavM je napisao/la: http://img205.imageshack.us/my.php?image=klepcicm3.jpg
HOS-ovci u osvojenim Klepcima tijekom operacije Lipanjske zore. Ovo tek sada vidim. Boze dragi slava ti i hvala. Fino je vidjeti neke stare njuske, nadam se da su dobro i zdravo.
|
|
Vrh |
|
|
dom1977
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 20 kol 2012, 18:45 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 05 pro 2012, 09:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76976 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Hercegovina prije operacije Lipanjske zore
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Lipanjske zore Postano: 04 lip 2013, 09:31 |
|
|
Citat: PRIJELOMNA BITKA TREĆEG BALKANSKOG RATA: Obljetnica “Lipanjskih zora”Operacija “Lipanjske zore” bila je prva velika akcija HVO-a, trajala je od 7. do 26. lipnja 1992. godine i rezultirala oslobađanjem 1.800 četvornih kilometara u Hercegovini. Operacija “Lipanjske zore” je prva pobjeda nad srpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacijom je oslobođena dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije BiH i Republike Srpske. Većina vojnih stručnjaka smatra kako je ova akcija bila prekretnica u ratu u BiH, ali i kako je oslobađanjem doline Neretve spašena i južna Dalmacija. U operaciji ‘Lipanjske zore’ sudjelovalo je ukupno 4.670 vojnika. Tijekom prvih dva dana poginulo je deset hrvatskih vojnika. Oslobađanje desne obale rijeke Neretve počelo je 11. lipnja 1992. godine napadom HVO-a iz šest pravaca. Prvo je oslobođeno područje Kruševa i brda Orlovac, a zatim brdo Hum, strateška pozicija za nadzor Mostara. Toga 11. lipnja hrvatske su snage ušle u vojarnu “Stanislav Baja Kraljević” i naselja Rodoč i Jasenica te u krug razorene tvornice Aluminij svladavši žilav neprijateljski otpor. U samo jednom danu oslobođena je čitava desna obala rijeke Neretve. Tijekom 12. i 13. lipnja oslobođeno je područje Stoca, a pet dana kasnije hrvatske snage su izbile na Ošaniće, današnju međuentitetsku granicu. U noći s 13. na 14. lipnja 1992. godine general Slobodan Praljak donosi odluku da se krene u oslobađanje lijeve obale rijeke Neretve. Vode se žestoke bitke, a snage HVO-a zauzimaju položaje oko Ulice maršala Tita u istočnom dijelu Mostara. Oko podneva 14. lipnja, kada su se stekli uvjeti da se prijeđe preko Starog mosta, pristiže još hrvatskih snaga. Tu noć su hrvatski vojnici ostali na zauzetim položajima oko Ulice maršala Tita. Sutra se nastavljaju borbe te se u sklopu združene akcije, korak po korak oslobađa cijeli niz naselja i mjesta na lijevoj obali Neretve. Toga 15. lipnja snage HVO ovladavaju strateški važnim Sjevernim logorom (IV. bojna HVO “Tihomir Mišić” potpomognuta s nekoliko boraca iz Bjelovara). Tada je oslobođen istočni dio grada Mostara te naselja Blagaj i Buna. Zaposjednuto je i zloglasno brdo Fortica iznad Mostara. Osobito uspješna je akcija oslobođenja Bijelog Polja, naselja na lijevoj obali Neretve, koja je izvedena 19. lipnja 1992. Tijekom 26. lipnja, dan koji se smatra danom oslobođenja mostarske općine, hrvatske snage odguruju srpskog neprijatelja i sa snažnog uporišta Merdžan glave. Oslobođeno je područje od 1.800 četvornih kilometara teritorija i ovo je bio prvi veliki poraz JNA u BiH. . U vrijeme Lipanjskih zora na području Hercegovine nije postojala Armija BiH
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|