|
|
Stranica: 3/6.
|
[ 138 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Bobovac
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 19 ruj 2010, 13:59 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25819 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Citat: A prvi put čujem da je bilo 300-400 kakanjaca u vareškog brigadi. vjerojatno su držali položaje na perunu i slavinu. ili možda čak u borovici?
Da držali su položaje na tom području. Bili su smješteni u selima Slavin i Planica. I nisu formalno bili dio brigade Bobovac već su bili još uvijek na papiru brigada Kotromanić. Ali je dugo, mislim do početka 1993 godine HVO Kakanj bio dio brigade Bobovac, tj HVO Kakanj je praktički od vojske imao samo jednu bojnu i ta bojna je bila u sastavu vareške brigade Bobovac Citat: reci mi jel istina da ste pokušali "preuzeti" komandu u varešu? Ma kakvu komandu?? U Varešu? Od Vareškog HVO-a??! Lol. Od koga si to čuo pobogu? Kako će preuzet? Čime? Zašto? E ovo još nisam čuo.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 19 ruj 2010, 17:38 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8392 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Bobovac je napisao/la: E ovo još nisam čuo. priča se svašta Mislio sam da znaš nešto o tome...
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
G-recht
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 ruj 2010, 13:06 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: teško da ti ja mogu nešto napisati konkretno. ja sam tada imao 9 godina. od mojih nitko nije bio ni blizu zapovjedništva, a ne želim pisati na temelju rekla-kazala priča.
a što se tiče netrpeljivosti kakanjaca i varešana mislim da je to počelo tek kada su kakanjci došli u vareš i nisu dobili ono što su smatrali nekim minimumom. međutim, ne postoji takva reakcija varešana na kiseljačane ili kreševljake gdje smo mi bili smješteni. ne znam. bobovac je to pokušao objasniti. možda su očekivali više od nas.
što se tiče vareškog hvo-a svi smo mi bili uvjereni da je jedan od jače utvrđenih na području središnje bosne. a u mene je stari bio na liniji u borovici (sjeverozapad) i prema njegovim tvrdnjama ta linija nikad ne bi pala. sjećam se da su vojnici dolazili iz pravca planinice i slavina (jug) i govorili nam kako je slavin pao i šta mi u majdanu čekamo?! kada smo došli na daštansko gore je bio srpski VBR i na pitanje zašto ne pucaju rekli su da nisu dobili naredbe niti upute od HVO-a.
e sad, daštansko je bilo većinsko muslimansko selo međutim kako se hvo povlačio nije imao gdje drugo nego na daštansko. tu se ukopao jer su srbi sebi radili (hrvatski) štit od muslimana.
možda i najveća pogreška vareškog vodstva je bila što je pustila kakanjce da idu ća. iako nisam siguran kako je to funkcioniralo i bi li se oni uopće mogli zadržati u varešu
To si ti Jozo iz Majdana? Ja sam 1993 bio ona 4 mjeseca u Majdanu - Plava zgrada. Sjećam se da smo išli u krađu trešanja u neko muslimansko selo iznad. Kasnije ja pitam jednog tipa - kako se zove ono selo? Kaže tip - Stupni Do. Što se tiče Emila Heraha, koliko ja znam njegovi preci su bili došli za vrijeme Austrougarske iz ne znam Austrije, Češke... a žena mu je bila Srpkinja. Vezano za pad Vareša, po mom sudu crte obrane s postojećim snagama su bile neobranjive, jedina mala nada je bila da se se te crte bitno skrate i da se prepust veći dijelovi općine muslimanima, npr Vijaka, i onda pukuša obraniti dio općine. Navodno su i Srbi nudili vojnu pomoć ali je HVO to odbio. Što se tiče puštanja Kakanjaca da idu prema Hercegovini, postojala je zapovjed da se svi zadrže, ali izgleda da to Vareški HVO nije bio u stanju izvršiti. Ipak je bilo tu riječ od oko 3500 vojnosposobnih ljudi od kojih je Ivica Rajič sebi probrao nekih 1000-1500 i odveo u Kiseljak a za ostalo ga nije bilo toliko briga, ili je računao da će to Varešaci ili Srbi zadržati, ali eto Varešaci nisu bili u stanju jer su u to vrijeme počeli muslimanski napadi pa je vojska bila na položajima a Srbi nisu bili pravovremeno obavješteni pa je konvoj sa 2000-2500 vojnosposobnih izišao iz Središnje Bosne u Hercegovinu i onda se u idućim danima večinom razmilio po Europi. Mada treba radi istine reči da je u Varešu ostalo nekoliko stotina vojnosposobnih Kakanjaca, kao i da je na području Hercegovine u formirana jedna bojna od Kakanjaca u sklopu brigade Knez Domagoj, kao i u još nekim brigadama i nekim postrojbama za posebne namjene - sveukupno skoro 1000 ljudi tako da su Kakanjci na kraju sukoba sa muslimanima imali oko nekih 2000-3000 ljudi u HVO postrojbama. A što se tiče "nesporazuma" između Kakanjaca i Varešaka, to je jedna tema koja bi zahtjevala duboku i iscrpnu analizu, koliko ja znam objektivno su Kakanjci najviše zamjerali Varešacima činjenicu da je bilo dosta napuštenih uglavnom srpskih stambenih objekata koji su bili prazni i neiskorišteni dok su se u isto vrijeme naši prognanici spavali po tvorničkim halama, u ormarima, na stojevima, podovima. Također tu je i onaj mitski 5x skuplji kruh. Subjektivno, mnogi Varešaci (dakako, ne svi) jednostavno nisu voljeli Kakanjce koje su pogrdo zvali izjelice/ od izbjeglice a istina je - bili smo gladni, zvali su nas smrdljivci - a jesmo smrdjeli jer se nismo imali gdje okupati. Ali ono što je najviše boljelo jeste činjenica da smo u očima Varešaka bili nepismeni ekstremisti koji su sa 600 pušaka (koliko je HVO Kakanj imao) napali muslimanski III korpus i onda pobjegli nakon prvog metka i jedva čekali da dođu u Vareš da kao skakavci pojedu sve što se pojesti može i da kao gladni vuci pokolju sve muslimane. Ne znam, nama se činilo da Varešaci nisu svjesni ozbiljnosti situacije, da je samo pitanje vremena kada će i oni postati izbjeglice kao i mi i kada će muslimani udariti na njih, kao što se i desilo na koncu. Kao da su živjeli u svom nekom malom svijetu i bojali da prihvate realnost- što razumijem, realnost je bila preteška i presurova za prihvatiti, a to je da im je glava već bila praktički na panju a sjekira za vratom. Jednostavno, postojala je jedna razlika u mentalitetu među nama, oni su nas smatrali onako malo ekstremnijima a mi njih onako više muslimanoljubcima. Dakako da ne treba generalizirati. Bilo je i među jednim i među drugima ljudi koji su se izdigli iz tog nekog patetičnog animoziteta. Recimo zanimljiva stvar je da je meni od svih Varešaka u najljepšem sjećanju ostao jedan musliman koji je radio u plavoj zgradi, čuo sam da je kasnije bio ubijen od strane Maturica i bilo mi je zbilja žao tog veoma pristojnog, dobrodušnog i normalnog čovjeka. Ja osobno čak smatram sa smo mi s obzirom na sve okolnosti i mogućnosti koje je Vareš imao, poglavito u smislu prehrane, bili zapravo sasvim solidno prihvaćeni, bilo je Varešaka koji su doista dragovoljno od usta odvajali da bi nama pomogli, istina takvi su bili rijetki. I na koncu, susretajući se kasnije sa brojnim Varešacima svi su nekako vjerovali da smo mi Kakanjci bili veoma sretni kada je Vareš pao a oni krenuli u izbjeglištvo. Dakako da to nije bilo tako. Svi smo mi tada svim srcem bili uz te ljude i nadali se čudu, kao u Žepču, da će se Vareš obraniti i vjerujte mi, velika je i iskrena naša tuga bila kada je do pada došlo. Valjda je sav taj vještački animozitet jednih prema drugim nestao čim smo se od Vareša odmakli, isto kao što vjerujem da je se to isto desilo sa Varešacima kada je zadnji kamion sa Kakanjcima otišao sa prostora njihove općine a oni ostali sami, a Vareš pust. Valjda smo bar tada shvatili da zapravo mi kakvi da smo, ipak nemamo nikoga bližeg na svijetu od jedni drugih. Ove "maturice" evo spominjes vec po drugi put, cuo sam za njih od jednog kiseljackog Hrvata, mog skolskog druga, onako, ne bas previse inteligentan decko ali dobro smo se druzili, branili jedan drugog u razredu, on vise mlatio svabe, i tako to, ali eto bio malo napaljen onako ratnicki, pa se buso u prsa tim "maturicama". Cuo sam za "maturice" i od mog daidze koji je kao jedini pripadnik moje uze i sire familije imao priliku jedno vrijeme da se bori protiv HVO-a oko Kiseljaka (covjek izbjeglica iz Visegrada, pristupio Focanskoj Brigadi 1. Korpusa ARBiH koja je uglavnom bila na Treskavici. Ioako mi je ispricao da mu je jednom prilikom jedan Hrvat iz HVO-a spasio zivot, tj. nije ga ubio na liniji a mogo je vec mu samo doviknuo da se skloni - mislim da je bio objektivan pa mu isto tako vjerujem kada mi je pricao o samim sukobima s HVO i "maturicama". Pitao sam ga gdje mu je bilo teze, na Treskavici protiv VRS-a ili protiv HVO, rekao je da je s Hrvatima bilo teze jer su "lukaviji", nisu imali artiljerije na bacanje kao Srbi pa su se, slicno bosanskoj vojsci, koristili svakoraznim trikovima ..dolazili izjutra uz maglu, napadali s ledja, itd., dok su Srbi vecinom isli onako fontalno, prvo buba artiljerija, pa se stisa i onda ide napad. Za te "maturice" mi je isto tako rekao da su "napuhane picke" i zlocinci a nista drugo (ja mu pricao kako se ovaj moj jaran hvalio bas tim "maturicama", volio je da udje u razred i da se dere "ustasa", "ustasa", Austrijanci to nisu kontali a i bilo je vise zajebancija pa smo se smijali). Pricao mi je kako su jednog momka koji je onako mlad prenosio hranu za ARBiH, uhvatili upravo ti tipovi iz "maturica", ubili ga, odsjekli mu glavu i pokazivali na pijaci u Kiseljaku (ovo u vezi pijace je cuo nakon rata od kiseljackih Hrvata a tijelo ubijenog je razmijenjeno - falila je glava). Da, ne znam kolko je on to bio u stanju procijeniti, onako kao vojnik na frontu, ali mi je rekao da su vise puta ulazili u predgradja Kiseljaka pa je dolazila naredba da se povuku, rekao je da su mogli uzeti Kiseljak i vecinu hrvatskih enklava ("nije njih tamo bilo saka jada") ali da se to nije uzimalo jer onda ni kap humanitarne vise nebi prosla preko Hercegovine. Isto mi je tako rekao - nesto sto sam procitao ovdje vec u drugoj poruci pa sad znam da je istina - da je Vares, za razliku od nekih drugih enklava, MORAO biti uzet jer su se zesce napatili pjesaceci preko tih brda - komunikacija Zenica-Tuzla, kad je to odradjeno onda se moglo komotno cestom tako da Zenica i Tuzla vise nisu bile dvije odvojene enklave vec kompaktna teritorija. Toliko od mene, nisam ucestvovao u ratu, dijete bio, ali sam se dosta interesovao za neke stvari pa sam se detaljno raspitivao i pokusao da na neki nacin ipak saznam objektivno ono sto se dogadjalo.
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 ruj 2010, 13:22 |
|
Pridružen/a: 13 vel 2010, 19:53 Postovi: 781 Lokacija: iza kantuna
|
G-recht, mogli su barem uci u Kiseljak, da pohvataju vojnicki sve te napuhane maturice. O, rodjaku ti necu nista rec, sve si sam rekao, i opisao ga.
_________________ ujeo vuk magarca
|
|
Vrh |
|
|
G-recht
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 ruj 2010, 13:33 |
|
|
Neretva73 je napisao/la: G-recht, mogli su barem uci u Kiseljak, da pohvataju vojnicki sve te napuhane maturice. O, rodjaku ti necu nista rec, sve si sam rekao, i opisao ga. Nije rodjak vec daidza, brat od majke, tada 28 godina star (citaj pazljivije), tada troje male djece, prezivio pakao Visegrada. A nisam ga opisao vec prenio njegovo misljenje o besmislenom ratu bosanske i hrvatske vojske na tim prostorima. Citat: G-recht, mogli su barem uci u Kiseljak, da pohvataju vojnicki sve te napuhane maturice. Ja sam samo prenio njegove utiske, on je rekao da su mogli uci ali da se vise puta pred samim ulazima u grad moralo natrag - naredjenje. Ali nije ni vazno, znam da ratnici vole teorije o zavjerama i izdaji tako da mi se ne upusta u te diskusije. Ono sto mu vjerujem je to sto je rekao o toj hrpi lokalnih zlocinaca, o tim "maturicama", vjerujem mu i da mu je vojnik HVO-a "poklonio" zivot (izasao iz rova da cita roman, lego pod neko drvo, bio miran dan, suncan a u rovu vlazno, kad mu je ovaj doviknuo: "de jarane skloni se bogati, ja necu ali mozda te ubije neko drugi"), isto tako uzimam za ozbiljno njegov utisak o ratu s HVO i VRS (bio je tamo licno, iskusio na vlastitoj kozi a i logicno mi zvuci ono kaze). Tako da ja svaku informaciju, struka mi je takva, kriticno promatram prije nego sto donosim zakljucke na osnovu istih.
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 ruj 2010, 13:36 |
|
Pridružen/a: 13 vel 2010, 19:53 Postovi: 781 Lokacija: iza kantuna
|
ma ja, ono posli da uzmu, kad ono naredjenje taman prije nego su zauzeli da se povuku, jer bi mjesto moglo pasti..izginu ljudi, pa za par dana opet u napad da bi se povukli prije zauzimanja...nema sto, rodjak ti je legenda..jebate koji ste vi ratnici cisto covjek da se prepadne.
nego trebali su vikicevci, i laste uci da pohapse te napuhane pickice i zlocince :)
_________________ ujeo vuk magarca
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 ruj 2010, 13:36 |
|
|
Za Vareš je u pravu. Za Maturice je u pravu kad kaže da su bili okravaljeni do lakata, ali da su pičke, e to nisu bili. Što se tiče toga da su mogli da zauzmu još mnogo toga... to je ona standardna priča na svim stranama - mi krenuli i tamam da osvojimo kad stiže zapovjed da se povučemo. Tako hrvati to kažu za npr Istočni Mostar, srbi za npr Bihać, muslimani za npr Kiseljak. Obični vojnici teško mogu shvatiti višu vojnu taktiku i višu politiku. Dešava se da se napad vrši u više smjerova pa na jednom smjeru napad uspije a na drugima ne, pa zato narede i ovima što su uspjeli da se vrate kako ne bi dospjeli u okruženje, a ovi misle da su ih povukli zbog politike. Ili sazna jedna strana da druga njoj pravi stupicu pa umjesto da posluša vojnike koji žele da uđu u stupicu naredi zastoj a ovi misle, eto mogli smo, dobro nam je išlo, ali kurva politika...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
G-recht
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 ruj 2010, 13:48 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Za Vareš je u pravu. Za Maturice je u pravu kad kaže da su bili okravaljeni do lakata, ali da su pičke, e to nisu bili. Što se tiče toga da su mogli da zauzmu još mnogo toga... to je ona standardna priča na svim stranama - mi krenuli i tamam da osvojimo kad stiže zapovjed da se povučemo. Tako hrvati to kažu za npr Istočni Mostar, srbi za npr Bihać, muslimani za npr Kiseljak. Obični vojnici teško mogu shvatiti višu vojnu taktiku i višu politiku. Dešava se da se napad vrši u više smjerova pa na jednom smjeru napad uspije a na drugima ne, pa zato narede i ovima što su uspjeli da se vrate kako ne bi dospjeli u okruženje, a ovi misle da su ih povukli zbog politike. Ili sazna jedna strana da druga njoj pravi stupicu pa umjesto da posluša vojnike koji žele da uđu u stupicu naredi zastoj a ovi misle, eto mogli smo, dobro nam je išlo, ali kurva politika... Pa to i ja mislim, tako da sam rekao da ovo sto kaze za uzimanje Kiseljaka uzimam s odredjenom rezervom (ne moze on kao vojnik na jednom pravcu napada znati sta se desava okolo, ili ne moze to znati uvijek, jednostavno necu da pricam o onome u sta se ni licno ne razumijem, samo prenosim informacije) - inace dobar dio tog rata smatram trgovinom, nelogicno mi je da se enklave (bilo cije) odrze tri, cetiri godine a da ne padnu u ruke "neprijatelja", i ne samo to.
|
|
Vrh |
|
|
G-recht
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 ruj 2010, 13:52 |
|
|
To sto je reko da su picke mozda je mislio na njihov postupak sa zarobljenikom, zarobljenicima, itd..u tom smislu "picke"..jednostavno ne znam ali mi je nelogicno da s jedne strane hvali HVO vojnike kao lukave, vjeste i hrabre, a da s druge strane laze u vezi drugih pripadnika HVO-a, dakle tih "maturica". Kako god..
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 ruj 2010, 15:43 |
|
|
G-recht je napisao/la: To sto je reko da su picke mozda je mislio na njihov postupak sa zarobljenikom, zarobljenicima, itd..u tom smislu "picke"..jednostavno ne znam ali mi je nelogicno da s jedne strane hvali HVO vojnike kao lukave, vjeste i hrabre, a da s druge strane laze u vezi drugih pripadnika HVO-a, dakle tih "maturica". Kako god.. te maturice su bili pod izravnom komandom rajića (koliko sam ja upoznat) i bile su dosta zajebane, ali i da su bile pičke u ovom smislu kojeg navodi g-recht moguće. sjećam se kad me jednom como nagovarao da zapalim nekakav plast sijena za 10 DM-a Sjećam se da sam se kao klinac sasro kad je ovaj sjeo pored mene. Pukotine žešće i oni i apostoli. P.S. Nemojte ovo pretvarati u topic o maturicama
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 ruj 2010, 16:02 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: G-recht je napisao/la: To sto je reko da su picke mozda je mislio na njihov postupak sa zarobljenikom, zarobljenicima, itd..u tom smislu "picke"..jednostavno ne znam ali mi je nelogicno da s jedne strane hvali HVO vojnike kao lukave, vjeste i hrabre, a da s druge strane laze u vezi drugih pripadnika HVO-a, dakle tih "maturica". Kako god.. te maturice su bili pod izravnom komandom rajića (koliko sam ja upoznat) i bile su dosta zajebane, ali i da su bile pičke u ovom smislu kojeg navodi g-recht moguće. sjećam se kad me jednom como nagovarao da zapalim nekakav plast sijena za 10 DM-a Sjećam se da sam se kao klinac sasro kad je ovaj sjeo pored mene. Pukotine žešće i oni i apostoli. P.S. Nemojte ovo pretvarati u topic o maturicama Samo kratko da se osvrnem na Apostole i Maturice-većina je bila veoma mlada,nisu ni znali u šta se upuštaju,nervi popuste,alkohol,droge i sl. i eto problema.Poslije traume,PTSP...
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 ruj 2010, 22:20 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: te maturice su bili pod izravnom komandom rajića (koliko sam ja upoznat) i bile su dosta zajebane, ali i da su bile pičke u ovom smislu kojeg navodi g-recht moguće. sjećam se kad me jednom como nagovarao da zapalim nekakav plast sijena za 10 DM-a Sjećam se da sam se kao klinac sasro kad je ovaj sjeo pored mene. Pukotine žešće i oni i apostoli. P.S. Nemojte ovo pretvarati u topic o maturicama Samo kratko da se osvrnem na Apostole i Maturice-većina je bila veoma mlada,nisu ni znali u šta se upuštaju,nervi popuste,alkohol,droge i sl. i eto problema.Poslije traume,PTSP... ma jasno. ajmo reć da je sreća u nesreći po vareš i vareške hrvate što su (koliko sam upoznat) samo dva momka iz vareša sudjelovali u akciji u stupnom dolu. koji se kasnije ispostavio kao pokolj. što kaže markan droga, alkohol i sl. i teško je razlikovat civila, naoružanog civila ili vojnika. valjda je u takvim akcijama moto pucaj na sve šta se miče. a tko zna i kakve su im informacije bile o selu pa su ovi tako djelovali. al opet stupnom dolu je nešto i prethodilo (kako to kaže građanin mesić - bjednik, a opet tako opjevan u bošnjačkim epovima), a bilo je nešto nakon zločina u stupnom dolu. te stvari vrlo mali broj ljudi zna. Ima knjiga pok. fra Ilije Piplice (tada kapelan u varešu) o događajima nakon pada Vareša. S obzirom da vjerovatno nije dostupna šire već samo u varešu možda je i skeniram pa stavim na forum.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 23 ruj 2010, 18:30 |
|
|
Davno jedan momak koji je bio u Maturicama(mada sam tada prvi put cuo za njih)mi je ispricao kako je bio jako plasljiv i upao je kod njih u jedinicu nakon jednog napada armijasa njegov suborac je poginuo tako sto je bio ispred njega,potom je krenulo sve niz brdo kaze on.A Apostoli njihov zap.je meni jako poznat cesto smo razgovarali na temu Kiseljak.Zahvaljujuci njemu nisam se aktivirao u vojsku Federacije iako sam imao cin nar.Krenula je prica o nekom gradu Pazaric ili takvo nesto i da tamo obucava onaj Vikic,od sutra moj cin je bio na stolu i zamjenio sam ga motornom pilom.Momcima svaka cast vrijedni su postivanja naseg naroda...
|
|
Vrh |
|
|
gliba
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 25 lis 2010, 03:06 |
|
|
Evo čitam ove komentare i pitam se sudeći po njima ima li itko ovdje iz Vareša, neke stvari su točne,neke manje. Prvo što bih volio prokomentirati je taj sami napad na Vareš. Ne mogu se oteti dojmu a i sama mi logika govori da su za sam pad Varesa krivi ne samo muslimani, nego i srbi a i mi sami,odnosno ne mi kao narod nego gospoda sa sve tri strane koji su uz kavu crtali karte i odlucivali o ljudskim sudbinama, obrazložit ću to u sljedecim recenicama. Prvo se moramo sjetiti onog povijesnog sastanka u ljeto 1992 na kojem su između ostalih nazočni bili i predsjednik Tuđman i predsjednik Boban, nas tadasnji gradonacelnik Pejcinovic na kojem se zagovaralo humano iseljavanje stanovništva Vareša u Stolac jer kao Vares nikada nije bio u opcijama Herceg-Bosne, to je bilo nemoguce napraviti jer nitko zdrvog razuma na takav nacin ne bi otisao sa svoje djedovine, sa onoga sto su generacije nasih djedova stvarale, za koje nas vezu uspomene.... Ovdje je vec u prijasnjim komentarima spominjan taj famozni koridor za Tuzlu zbog kojeg je Vares bio trn u oku ABIH ali moram spomenuti da su svo to vrijeme konvoji za Tuzlu i okolna mjesta prolazili nesmetano kroz vares ono sto se uzimalo na nasim punktovima kao svojevrsna "carina" bilo je toliko mizerno da ne mogu prihvatiti da je to bio razlog napada na vares kako se to moze procitati u nekim clancima i forumima ABIH, dat cu primjer da smo mi morali povesti recimo 10 cisterni nafte iz Hercegovine preko teritorije RS da bi 9 morali ostaviti srbima da bi nam jednu pustili,to je bila pljacka, tako da ne stoje gore navedeni komentari da je HVO iz Varesa imao neke dogovore sa RS-om pa i sam prelazak Varesana 02.11 preko njihove teritorije je placen oko 9 000 000 maraka. Sto se tice Stupnog Dola pa ljudi moji da je Stupni Do bilo potrebno odraditi, da je predstavljao neku opasnost, odradili bi to nasi iz Brigade Bobovac, specijalci su poslani da zakuhaju stanje jer je Vares prodan a mirno preseljenje nije uspjelo, sama cinjenica govori u prilog tome je i izjava jednog naseg generala da je bilo u planu spojiti Kiseljak sa Busovacom kada se rasterete crte ABIH zbog napada na vares,znaci moguce je da je bila Fojnica u zamjenu za Vares tko zna,a kako je Vares brzo pao nisu uspjeli to sprovesti u dijelo. zasto su srbi krivi? pa sama cinjenica da su Vares napala tri korpusa ABIH govori to, jer ti pripadnici ABIH su morali se povuci sa svojih crta oko Tuzle.Visokog,Zenice itd da nije bilo dogovora srbi su mogli usetati u te gradove dok su ovi odradjivali Vares, govori se da je Vares napalo 5000-6000 tisuca pripadnika ABIH. Moze li mi netko reci kako to da su specijalci Dragana Vikica i Laste bili na napadu na Vares a zna se da su bili u okruzenom Sarajevu.????? Opet logika govori da je dogovor pao izmedu sve tri strane. Ali sto je tu je, bilo je kako je bilo ne ponovilo se, još me jedna stvar i dan danas ljuti a to je sto kad god se spomene Vares u medijima veze ga se za taj Stupni Do a ne govori se o 116 ubijenih Hrvata sto vojnika, sto civila a to su dva stupna dola, Ako cemo govoriti o zlocinima ja cu reci da je 80% od gore navedene brojke ubijeno na svirep nacin, moj je stric doveden u bolnicu u Varesu ranjen, da bi ga dvojica mudjahedina oteli iz bolnice od poznatog Vareskog doktora, da bi poslije bio pokopan sa ostalim zrtvama propucanog cela i prerezanog vrata toliko o humanim borcima ABIH....
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 26 lis 2010, 21:03 |
|
|
gliba je napisao/la: Prvo se moramo sjetiti onog povijesnog sastanka u ljeto 1992 na kojem su između ostalih nazočni bili i predsjednik Tuđman i predsjednik Boban, nas tadasnji gradonacelnik Pejcinovic na kojem se zagovaralo humano iseljavanje stanovništva Vareša u Stolac jer kao Vares nikada nije bio u opcijama Herceg-Bosne
Meni samo nije jasno odakle vade ove gluposti.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 27 lis 2010, 10:24 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: gliba je napisao/la: Prvo se moramo sjetiti onog povijesnog sastanka u ljeto 1992 na kojem su između ostalih nazočni bili i predsjednik Tuđman i predsjednik Boban, nas tadasnji gradonacelnik Pejcinovic na kojem se zagovaralo humano iseljavanje stanovništva Vareša u Stolac jer kao Vares nikada nije bio u opcijama Herceg-Bosne
Meni samo nije jasno odakle vade ove gluposti. Idiotluk čistokrvni
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 27 lis 2010, 10:39 |
|
|
Nisam ni čuo do neki dan da su pripadnici Vareške pukovnije HVO Bobovac 1995 kod Jajca zarobili skoro cijelu jednu bojnu srpske vojske, oklopni elementi su se probili, ostalo je zarobljeno pješaštvo. Istina, predali su se jer nisu imali kud, bolje hrvatima nego muslimanima, ali opet... jbg... Koliko znam to je najmasovnije zarobljavanje neprijateljske vojske od strane HVO-a. Da je to učinila neka druga postrojba a ne "izbjeglička" danas bi se to (da malo karikiram) slavilo kao dan domovinske zahvalnosti... Ispočetka mi se to činilo malo vjerojatno, ali kasnije sam njuškajući na netu nailazio na to ali i da se to stidljivo spominje, kao da je nekoga sram zbog toga? Je li ima netko podrobnijih informacija o tomu?
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 27 lis 2010, 12:14 |
|
|
Ceha je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Meni samo nije jasno odakle vade ove gluposti. Idiotluk čistokrvni Ja sam čuo da nam je bio namijenjen Vis.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 27 lis 2010, 12:57 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: Ceha je napisao/la: Idiotluk čistokrvni Ja sam čuo da nam je bio namijenjen Vis. Kao i kod nas,svako izgubljeno selo je imalo svoju priču i destinaciju na nekom otoku...
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 27 lis 2010, 13:23 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: Ja sam čuo da nam je bio namijenjen Vis. Kao i kod nas,svako izgubljeno selo je imalo svoju priču i destinaciju na nekom otoku... ma... čitao sam neki dan osvrte na onu Shraderovu knjigu o hrvatsko-muslimanskom ratu u Srednjoj Bosni. Navodi da je HVO imao strategiju aktivne obrane, odnosno da je napao kote koja su bila ključna za napad ABiH na određena hrvatska naselja. Tako ja tumačim sebi napad, tj. razlog napada na Stupni dol. Dakle ne vjerujem da je to bio nekakav djelić plana humanog preseljenja. Iako je HDZ zajebao stvar sa onim proglasom o radnim mjestima i školama nakon '95 u Drvaru, Grahovu (koje je inače spaljeno do temelja). Šteta što nisu davali proglas da se narod vrati na svoja ognjišta jer smo eto sad saveznici sa muslimanima.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 27 lis 2010, 13:54 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 27 lis 2010, 14:16 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Mape su odlične. Nadam se da će na portalu izaći članak o vareškim hrvatima u seriji članaka o zločinima ABiH. Prijedlog za naslov 3. studeni 1993. - Dan pada posljednje veće naseobine hrvatskog stanovništva prema Drini
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 27 lis 2010, 14:50 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Mape su odlične. Nadam se da će na portalu izaći članak o vareškim hrvatima u seriji članaka o zločinima ABiH. Prijedlog za naslov 3. studeni 1993. - Dan pada posljednje veće naseobine hrvatskog stanovništva prema Drini To su mape sa Praljkovog sajta,lijepo se vidi raspored enklava i tko je imao kakav interes da zakuha u Srednjoj Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 27 lis 2010, 14:58 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: Mape su odlične.
Nadam se da će na portalu izaći članak o vareškim hrvatima u seriji članaka o zločinima ABiH.
Prijedlog za naslov
3. studeni 1993. - Dan pada posljednje veće naseobine hrvatskog stanovništva prema Drini To su mape sa Praljkovog sajta,lijepo se vidi raspored enklava i tko je imao kakav interes da zakuha u Srednjoj Bosni. Ma jasno. Nema tu nikakvog filozofiranja. Moja se kritika odnosila na poratno razdoblje.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
gliba
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 28 lis 2010, 02:24 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: gliba je napisao/la: Prvo se moramo sjetiti onog povijesnog sastanka u ljeto 1992 na kojem su između ostalih nazočni bili i predsjednik Tuđman i predsjednik Boban, nas tadasnji gradonacelnik Pejcinovic na kojem se zagovaralo humano iseljavanje stanovništva Vareša u Stolac jer kao Vares nikada nije bio u opcijama Herceg-Bosne
Meni samo nije jasno odakle vade ove gluposti. nisu to gluposti, sjeti se da je na prvim višestranackim izborima u Varešu pobijedio SDP to je bio dovoljan razlog da se vares brise sa karte Herceg-Bosne, dokaz mozes potraziti na stranici tjednika DANI i tamo mozes procitati transkripte razgovora Dr. Franje Tuđmana, Gojka Suska i Slobodana Praljka bit ce ti mnogo jasnije stvari, a poznajem ljude koji su bili na sastanku kriznog stozera Varesa na kojem se raspravljalo sto dalje, nakon sto je receno Pejcinovicu 1992 da je Hrvatima Varesa namjenjen Stolac, samo sto tada nitko od naseg tadasnjeg vodstva nije vjerovao u scenarij kakav se dogodio 1993 pa se nije išlo u javnost s tim...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|